T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, o també em pots fer un bizum al 650 05 12 33 (posa-hi el teu nom si ho fas així), tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 7 de juliol del 2012

L'AS D'ANGLÈS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1923

L'As d'Anglès és una formació musical que va començar gairebé per casualitat l'any 1921 com un trio, va evolucionar a quartet l'any 1923, a quintet l'any 1924, a sextet l'any 1926, quan ja s'anomenen Orquestrina, a septet l'any 1927, a octet l'any 1930, quan comencen a tocar sardanes, i l'any 1932 ja són una Cobla-orquestra, amb deu músics. L'any 1934 la Cobla-orquestra ja compta amb onze components. Degut als avatars de la guerra, els anys 1940 i 1941 formen amb nou músics, i tornen a ser onze músics a partir de 1942 fins la seva dissolució, al acabar la temporada 1946-1947.
Aquest programa és el primer document on surten anunciats, com a trio (o tercet), acompanyant els artistes Silvia Campos, Los Lancis i Laura Martí. Era durant les Gales petites d'Anglès, celebrades els dies 13 i 14 d'Octubre de 1923 al Teatre Gubau.
Integraven el trio Josep Figueras i Torramilans ("Bet") [viola, procedent de la Cobla-orquestra La Principal d'Anglès], Ramon Ribera i Vilaseca [jazz-band, procedent de la Cobla-orquestra La Principal d'Anglès] i Pere Masats i Vilata [piano].
Havien començat a actuar junts en el mateix Teatre Gubau l'any 1921, en un festival en benefici dels soldats morts i ferits en la guerra que s'estava lliurant al Marroc. Van actuar desinteressadament interpretant diverses peces musicals durant els intermedis d'una representació teatral del quadre artístic d'aficionats que en aquells moments dirigia Sebastià Franch.
Aquest trio va tenir continuïtat, i poc temps després s'hi va afegir Francesc Codina i Moner ("Paco Pic") [contrabaix, d'Amer, procedent de l'Orquestra Muixins, de Sabadell].
El nom L'As es deu a que quan s'estava fent el programa, Manel Sala (que devia ser un dels organitzadors, o potser l'impressor) va suggerir posar nom al trio, escollint L'As, fent referència als asos de l'aviació de la Primera Guerra Mundial.
Foto: Arxiu Emili Rams.


Any 1924 (1)

L'any 1923 ja van formar un quintet, amb la incorporació de Josep Mª Carbonell i Perich [violí], adoptant el nom de Quintet Jazz-Band L'As d'Anglès, debutant l'any 1924, tot i que segons el Diario de Gerona de Avisos y Noticias del 27 d'Octubre de 1923 van fer diverses actuacions a Girona al Centre de la Unió Republicana, anunciats però (crec que erròniament) com "la Orquestina Jazz Band L'As de Barcelona". Aquests músics eren els que veiem a la foto:
D'esquerra a dreta: Ramon Ribera i Vilaseca [trombó i jazz-band], Francesc Codina i Moner ("Paco Pic") [contrabaix], Josep Figueras i Torramilans ("Bet") [viola], Josep Mª Carbonell i Perich [violí] i Pere Masats i Vilata [piano].
Una mica d'informació addicional dels fundadors:
Pere Masats i Vilata, d'Anglès. Va ser l'ànima del grup, tenia una fusteria en la qual hi feien material escolar (algú recorda els llapis Masats o els llapis de color Alpino?) i on donava feina als músics que venien de fora i no tenien treball. Fou alcalde d'Anglès durant la República.
Francesc Codina i Moner ("Paco Pic"), d'Amer. Jo el vaig arribar a conèixer, un vell una mica rondinaire que espantava (fent broma) a la mainada, que era conegut també pel malnom de "el borni", doncs quan era petit va perdre un ull jugant al bèlit, al anar-li a parar a l'ull el bastonet amb què es juga aquest joc. Insomne crònic, moltes vegades te'l trobaves assegut sota les voltes de casa seva a les tantes de la matinada, estiu o hivern. Era un home alt i gros, molt popular, i que sempre, en un moment o altre de les actuacions, feia voltar la verra (contrabaix) com si fos una baldufa. Recordo que el dia que va morir, al llit de casa seva, es comentava que a l'entrada de l'habitació hi havia dos contrabaixos, un a cada costat de porta ... El seu fill que compartia nom, cognom i sobrenom, també fou contrabaixista, i el podem veure en diverses entrades d'aquest blog. 
Josep Figueras i Torramilans ("Bet"), d'Anglès. Era rellotger, espardenyer i també cultivava clavellines. Fou mestre de música de molt jovent d'Anglès.
Josep Mª Carbonell i Perich, de Girona. Era un prestigiós violinista i compositor que al cap d'un any marxaria per dirigir la Cobla-orquestra Selvatana.
Ramon Ribera i Vilaseca, d'Anglès. Era botiguer, a casa seva venien de tot i també feien d'hostalers. Va haver d'enfrontar-se a les dificultats del jazz-band, un instrument aleshores raríssim (que amb el temps passaria a anomenar-se bateria) que per primera vegada s'utilitzava a les comarques gironines.
Extrec bona part de la informació de L'As d'Anglès de dos articles publicats al diari Los Sitios, de Girona, el 5 de Setembre de 1972 i el 20 de Març de 1975. També m'ajuda una biografia que ha escrit recentment (Maig de 2024) en Miquel Tarrés i Serra, del Grup d'Estudis de la Vall d'Anglès, i el treball de recerca d'Emili Rams i Riera.
Foto: Valentí Fargnoli i Annetta. Arxiu Emili Rams.


Any 1924 (2)

Revers de la postal anterior, amb un text promocional que signen com El Quintet.
Foto: Arxiu Emili Rams.


Any 1925

Només hi va haver un canvi respecte a l'any anterior:
D'esquerra a dreta: Pere Masats [piano], Joan Rigau i Sala* [violí], Josep Figueras ("Bet") [viola], Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix] i Ramon Ribera [trombó i  jazz-band].
* Aquest músic, substitut de Josep Mª Carbonell, que havia marxat a dirigir la Cobla-orquestra Selvatana, era de Santa Coloma de Farners, fill del músic amerenc Anton Rigau i Moner, que va ser molts anys director de la Cobla-orquestra La Farnense.
Foto: Valentí Fargnoli.


Any 1926 (1)
Ara ja són un sextet, doncs incorporen un trompetista; també han substituït la viola pel saxòfon.
I, pels més joves: l'embut que es veu en primer terme, es feia servir per cantar, no hi havia micros, encara !
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Joan Duch i Bernada* [trompeta] i Pere Masats [piano]
Davant: Ramon Ribera [trombó de vares, violí i  jazz-flute (flauta travessera)], Joan Cros i Ribas [saxòfon i  jazz-band] i Joan Rigau [violí i flextone**].
Veiem damunt del jazz-band un rètol que posa Shimmy. Era habitual que cada ball s'anunciés amb aquest sistema.
* Pare de l'Eudald Duch i Torrent, trompetista també a qui veiem en d'altres formacions en aquest blog, i avi d'en Gabriel ("Gabi") Duch i Frau, trombonista i bateria i trombó durant molts anys a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal].
** flextone o flex-tone : instrument de percussió, de moda en aquella època, que s'emprava bastant en el ball del xarleston, feia com una mena de xiulet.
Foto: Valentí Fargnoli i Annetta. Fons i col·lecció Emili Massanas i Burcet. IF 58796. INSPAI. Diputació de Girona. La versió acolorida és del fotògraf Joan Carles Roca i Girabau.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Fons i col·lecció Emili Massanas i Burcet. IF 58796. INSPAI. Diputació de Girona.


Any 1927 (1)
Excel·lent i valuós fullet de propaganda, del qual en faig un detall acolorit per veure millor els músics. El fullet està datat l'Abril de 1927.
És interessant llegir el text de la columna esquerra. A la dreta hi ha els noms dels components, que identifico a la fotografia, posant-hi també els instruments amb la denominació que ells hi donaven. Aquí ja són un septet !
D'esquerra a dreta: Joan Rigau (violí, violí-jazz [violinòfon, gran novetat aleshores] i flex-tone), Pere Masats (piano i director), Joan Duch (trompeta alta*), Agustí Ventura i Puigdemont (jazz-band), Joan Cros (violí i saxòfon alt), Ramon Ribera (violí, banjo, trombó de vares i jazz-flauta) i Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix).
A la província de Girona van ser els primers en presentar-se en públic amb jazz-band, trombó de vares, saxòfon i violinòfon, essent ràpidament imitats per moltes altres formacions.
* El concepte trompeta alta faria més referència a la que avui es coneix com a piccolo, però veig que és una trompeta normal i corrent, que en aquestes formacions modernes havia substituït el cornetí.
Fotos: Lux. Arxiu Josep Mª Julián i Torrent.


Any 1927 (2)
Fotografia original que es va fer servir pel fullet de propaganda, que presento amb el passepartout i sense.
D'esquerra a dreta: Joan Rigau, Pere Masats, Joan Duch, Agustí Ventura, Joan Cros, Ramon Ribera i Francesc Codina ("Paco Pic").
Foto: Lux. Arxiu Emili Rams.


Any 1928
Excel·lent cartell que presento detallat i en dues resolucions. És molt possible que fos Pere Masats qui va dissenyar tots els cartells fins la temporada 1936-1937.
D'esquerra a dreta: Joan Rigau (violinòfon), Pere Masats (piano), Joan Duch (trompeta), Josep Gelada i Bosch ["Pitu Figueriques"] (jazz-band), Joan Cros (saxòfon), Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix) i Ramon Ribera (trombó).
Foto: Arxiu Gabriel ("Gabi") Duch i Frau.


Any 1929
L'any 1929 van fer un cartell amb tres versions, amb la particularitat de que en la tercera que presento aquí  es van deixar una "z" i una "d" en la paraula jazz-band. Potser era una primera versió, i les altres dues es van corregir.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Pere Masats, Francesc Casanova i Estorch ("Picaric")*, Ramon Ribera i Joan Cros.
* L’olotí Francesc Casanova arribava amb només 22 anys, però essent ja un excel·lent violinista i flabiolaire, que dirigiria L’As d’Anglès fins a la guerra civil, i que després de la guerra faria les mateixes funcions als Montgrins, novament a L’As d’Anglès i a la Caravana. A més d’instrumentista també era animador, és a dir, vocalista.
Foto: Lux. 1 i 2) Arxiu Emili Rams. 3) Arxiu Ester Gelada.


Any 1930 (1)
Cartell de la temporada 1930-1931. Podem observar que han augmentat el nombre de components, passant a ser vuit en lloc de set. En Joan Cros surt de la formació, i fitxen dos músics solvents amb els instruments de cobla: Enric Roura (1er tenor) i Joan Juanola (1er tible i únic). Ara es pot dir que són una Cobla-orquestrina.
Començant per dalt i seguint en sentit horari, els músics són: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Enric Roura i Comas ["Sagal"] (saxo alt i 1er tenor), Joan Juanola i Siqués (saxo tenor i tible), Francesc Casanova ["Picaric"]* (violí, animador i flabiol), Pere Masats** (piano i 2n tenor), Joan Duch (trompeta), Ramon Ribera (trombó i 2n fiscorn) i Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band i 1er fiscorn).
* Director de l'Orquestra.
** Director de la Cobla.
Foto: Els retrats són de Foto Lux. Arxiu Emili Rams.


Any 1930 (2)
Fotografies emprades en el cartell de la temporada 1930-1931.
A dalt: Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Joan Duch i Francesc Codina ("Paco Pic")
Al mig: Ramon Ribera, Francesc Casanova ("Picaric") i Pere Masats
A baix: Enric Roura ("Sagal") i Joan Juanola.
Foto: Lux. Arxiu Emili Rams.


Any 1930 (3)
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") i Pere Masats 
Davant: Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Joan Juanola, Enric Roura ("Sagal"), Francesc Casanova ("Picaric"), Joan Duch i Ramon Ribera.


Any 1932 (1)
Cartell de la temporada 1932-1933, on els podem veure en formació d'Orquestrina i Cobla.
I ara, unes pinzellades d'història:
  • L'any anterior Pere Masats va ser elegit alcalde d'Anglès, convertint-se en el primer alcalde republicà d'aquesta vila.
  • El cartell es va imprimir a Gràfiques Dari Rahola, de Girona. Era propietat de Darius Rahola i Llorens, impressor, periodista i polític, germà de Carles Rahola i Llorens. Era el fundador, propietari i editor del diari L'Autonomista, portaveu del republicanisme gironí des de 1898.
Les fotos són de l'estudi Lux, de Girona.
Cartell: Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (2)
En formació d'orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Pere Masats (piano) i Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band)
Davant: Ramon Ribera (trombó), Joan Duch (trompeta), Jaume Sabaté i Estebanell (trompeta), Francesc Casanova ["Picaric"] (violí), Joan Cros (saxo alt), Miquel Faig i Solana (saxo alt) i Joan Juanola (saxo tenor).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (3)
En formació de Cobla, sense trombó, encara.
Darrere: Jaume Sabaté, Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Ramon Ribera i Francesc Codina ("Paco Pic")
Davant: Francesc Casanova ("Picaric"), Joan Cros, Joan Juanola, Miquel Faig i Pere Masats.
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1933 (1)
Cartell de la temporada 1933-1934*.
En el centre de la imatge principal veiem el pianista i director, Pere Masats, retratat a la campana de l'helicó que aguanta en Francesc Codina ("Paco Pic"). Al seu voltant, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Joan Duch, Ramon Ribera, Joan Cros, Miquel Faig, Francesc Casanova ("Picaric"), Jaume Sabaté i Joan Juanola.
* Aquest cartell va obtenir el primer premi a l'Exposició de Carnets-foto de Cobles-Orquestres-Orquestrines de Catalunya a la casa de música Sobrequés de Girona. Es pot llegir informació d'aquest esdeveniment a les pàgines 4, 5 i 6 de la revista Scherzando, nº 278, del 10 d'Abril de 1934.
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1933 (2)
Doble pàgina central del programa de la Festa Major de Vilabertran, on el dia 15 d'Agost de 1933 van fer sardanes (matí i tarda), ball de vetlla i ball de nit.
La fotografia és la mateixa que veiem a Any 1932 (2).
Foto: Biblioteca de Figueres.


Any 1934
Fotografia promocional típica de l'època, ben alineats. Per primera vegada formen amb onze músics.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (1er fiscorn), Jaume Sabaté i Estebanell (2n trompeta), Joan Cros (2n tenor), Joan Duch (1er trompeta), Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Pere Masats (trombó), Lluís Almazán (2n tible), Joan Juanola (1er tible), Joan Giralt i Paradell (1er tenor) i Ramon Ribera (2n fiscorn).
Foto: Arxiu Eduard Boada.


Any 1935 (1)

Cartell de la temporada 1935-1936.
El presento primerament tal com m'ha arribat, després una edició que n'he fet i per acabar una versió acolorida digitalment.
A continuació poso les quatre fotografies que surten al cartell.
Foto: Arxiu Emili Rams.


Any 1935 (2)
En formació de Cobla.
Darrere: Jaume Sabaté (2n trompeta), Pere Pruñonosa i Costa ["Trumfa"] (1er trompeta), Pere Masats (trombó), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (1er fiscorn), Ramon Ribera (2n fiscorn) i Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Davant: Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Joan Juanola (2n tible), Àngel Pont i Montaner (1er tible), Joan Giralt (1er tenor) i Joan Cros (2n tenor).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (3)
En formació d'Orquestra clàssica.
Darrere, a l'esquerra: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Resta de músics, d'esquerra a dreta: Francesc Casanova ["Picaric"] (violí), Àngel Pont (violí), Ramon Ribera (violí), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (fiscorn), Pere Masats (director), Jaume Sabaté (2n trompeta), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (1er trompeta), Joan Juanola (1er clarinet), Joan Cros (2n clarinet) i Joan Giralt (flauta).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (4)
En formació d'Orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (helicó), Francesc Casanova ["Picaric"] (violí), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Davant: Ramon Ribera (trombó), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (trompeta), Jaume Sabaté (trompeta), Joan Cros (saxo alt), Joan Giralt (saxo alt), Joan Juanola (saxo tenor) i Àngel Pont (saxo alt).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (5)
En formació d'Orquestrina-Orquestra. 
Curiosa mescla que no trobo en cap altra Cobla-orquestra en tot el meu blog: en moltes formacions podem veure tres fotos d’una mateixa temporada, com a Orquestra, com a Cobla i com a Orquestrina. L'As d'Anglès ho va fer una mica més variat, encara, amb quatre presentacions diferents durant la temporada 1935-1936.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Al mig: Ramon Ribera (violí), Francesc Casanova ["Picaric"] (violí) i Àngel Pont (violí)
Davant: Jaume Sabaté (banjo), Joan Cros (violí), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (acordió), Joan Juanola (violí) i Joan Giralt (clarinet).
Una curiositat estilística: en aquesta foto i en la de Any 1935 (2) podem veure un sol músic que creua les cames, que és en Joan Giralt.
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1936

D'esquerra a dreta (baixant i tornant a pujar): Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Àngel Pont, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Ramon Ribera, Joan Juanola, Joan Cros, Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Giralt, Josep Comalada i Culubret*, Pere Borrell i Vicens i Francesc Casanova ("Picaric").
Segons es pot llegir a la pàgina 2 de L'Autonomista, del 14 de Gener de 1937, durant la guerra encara van fer alguna actuació, com per exemple els dies 16 i 17 de Gener de 1937 a Bonmatí, en una festa organitzada per la Junta del Centre d’Esports, que es va celebrar, vencent totes les dificultats del moment, en honor dels seus heroics milicians vinguts del front de combat i a benefici del Socors Roig Internacional.
* El vaig conèixer, ja molt vellet, a Salt.
Cartell imprès a Tallers F. Riera Feliu, de Barcelona.


Any 1940

Acabada la guerra incivil es van veure obligats, com totes les orquestres, a castellanitzar el nom, i ara eren la Cobla-orquestina El As de Anglés ... però van mantenir el color vermell de 1936, i això ja era un mèrit !
Ramon Ribera va morir durant la guerra, i alguns dels músics havien hagut de marxar a l'exili. Un d'ells, en Pere Masats, va fundar a Ribesaltes (Pirineus Orientals, a França) una orquestrina que va anomenar Grand Orchestre Gaby Jazz, i després de la guerra es va instal·lar a Barcelona.
A dalt de tot: Lluís Puigdevall
Segon nivell: Francesc Espinet i Domènech, Josep Marquès i Pere Borrell
A dins de la lletra "A": Rafel Roig i Ventós i Pere Prat i Vidal
A dins de la lletra "S": Joan Juanola, Joan Pibernat i Caner i Joan Giralt.
A destacar l'absència forçosa d'alguns músics, que van tornar al cap d'un temps, com per exemple Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Francesc Codina ("Paco Pic"), Àngel Pont o Jaume Sabaté. Aquests dos darrers van estar empresonats, formant part durant el seu captiveri de l'Orquestra de la Presó de Girona.
Foto: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1941 (1)
Cartell de la temporada 1941-1942.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1941 (2)

Foto amb la qual es va confegir el cartell precedent.
Darrere: Pere Prat, Desconegut i Joan Pibernat
Al mig: Lluís Puigdevall, Josep Marquès i Francesc ("Xicu") Gelada i Bosch
Davant: Ramon Cortada i Gibert, Rafel Roig, Desconegut i Joan Juanola
Foto: Barber. Arxiu Emili Rams.


Any 1942 (1)

Amb aquest document del 24 de Maig de 1942 es feia el traspàs de material dels antics propietaris als nous components de L'AS D'ANGLÈS.
Els antics propietaris eren Josep Gelada i Bosch ["Pitu Figueriques"], Pere Masats i Vilata (tot i que el document posa, erròniament, Vilalta) i els hereus de Ramon Ribera i Vilaseca (que havia mort al front).
Es reconeixia també un deute de 934,75 Ptes. a Pere Masats per la confecció del cartell i de les postals per aquella temporada i per l'arranjament de quatre ballables.
Tot i que els components de la formació eren els onze que veiem en la imatge [Any 1942 (4)], dos d'ells no signen (potser encara no s'havien incorporat, o ves a saber ...), són Arcadi Margarit i Josep Teixidor.
Foto: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1942 (2)
Anvers del fullet que van publicar per informar al públic que s'han reorganitzat, comptant amb la direcció artística de Francesc Casanova ("Picaric"), director de la Cobla-orquestra Montgrins durant els tres darrers anys. Avancen que properament hi haurà un carnet (una postal), que veiem a [Any 1942 (4)].
Signa el representant, Francesc Espinet.
Foto: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1942 (3)

Revers del fullet amb la llista de components, que és molt interessant, doncs posa, a més dels instruments que toquen a l'Orquestra, d'on prové cadascú:
Francesc Casanova i Estorch ("Picaric"): Director i animador, antic component de L'AS D'ANGLÈS, provinent de la Cobla-orquestra Montgrins, de Torroella de Montgrí.
Emili Gispert i Roselló: Trompeta melòdic*, procedent de l'Orquestra Els Escolans, de Sant Sadurní d'Anoia.
Pere Borrell i Vicens: Trompeta "Hot"*, antic component de L'AS D'ANGLÈS, provinent de la Cobla-orquestra Girona.
Joaquim Juanmiquel i Barnosell ("Tatara"): trombó de vares, que venia de la Cobla-orquestra Emporitana, de Verges. En el llistat li posen malament el nom [Joaquim Miquel].
Francesc Espinet i Domènech: Piano, antic component de L'AS D'ANGLÈS.
Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges"): 1er Saxo alt, venia de la Cobla-orquestra Emporitana, de Verges.
Josep Gelada i Bosch ("Pitu Figueriques"): Jazz-band, antic component de L'AS D'ANGLÈS.
Arcadi Margarit i Casadevall: 1er Saxo tenor, venia de la Cobla-orquestra Albert Martí, de Barcelona.
Josep Teixidor i Tomàs: Contrabaix, arribat de la Cobla-orquestra Els Serratins, de Ripoll.
Joan Pibernat i Caner: 4t Saxo tenor, antic component de L'AS D'ANGLÈS.
Jaume Puig i Lleonart ("en Met dels ocells"): 3er Saxo alt i cantor melòdic, venia de la Cobla-orquestra La Principal de Banyoles.
Al final del text es fa constar que a la Cobla el 1er tenor era Arcadi Margarit i el 1er tible Joan Roviras ("Joan de Verges").
Podríem considerar "melòdic" com a més clàssic, i "hot" com a més modern.
Foto: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1942 (4)

Cartell de la temporada 1942-1943, que presento en dues resolucions.
D'esquerra a dreta: Francesc Casanova i Estorch ("Picaric"), Pere Borrell i Vicens, Emili Gispert i Roselló, Jaume Puig i Lleonart ("en Met dels ocells"), Joan Pibernat i Caner, Josep Teixidor i Tomàs, Josep Gelada i Bosch ("Pitu Figueriques"), Francesc Espinet i Domènech, Arcadi Margarit i Casadevall, Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges") i Joaquim Juanmiquel i Barnosell ("Tatara").
Fotos: Llenas. 1) Arxiu Ester Gelada. 2) Arxiu Emili Rams.


Any 1942 (5)

Programa de la Festa del Roser de La Cellera de Ter, celebrada els dies 26, 27 i 28 d'Abril de 1942, on alternaven al Saló Espinet amb la Cobla-orquestra Mozart, d'Amer.
Acabada aquesta temporada 1942-1943, hi va haver uns canvis importants, doncs la majoria de músics forasters van marxar de L'As d'Anglès, molts d'ells per formar l'any 1943 a Torroella de Montgrí la Cobla-orquestra Caravana.
Fotos: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1943 (1)
En formació de Ball.
Reconec a la dreta al palamosí  Llorenç Maspera i Colls, que devia ser el director, i que un any o dos més tard es va incorporar a la refundada Cobla-orquestra La Principal de Palamós.


Any 1943 (2)
El director podria ser el mateix de la foto anterior, Llorenç Maspera, però aquestes dues fotos tenen molt poca resolució per comparar cares amb el cartell [Any 1942]. Curiós el gran nombre de músics a dalt de l'escenari !


Any 1944 (1)
Cartell de la temporada 1944-1945 dissenyat per Lluís Cairó i Soms, amb fotos de Barber. Cada músic està retratat damunt d'un "as" (diamants, trèvols, piques i cors), amb el dibuix de l'instrument que tocava.
A dalt de tot: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Francesc Guasch i Font [saxo tenor], Jaume Sabaté [trompeta] i Josep Marquès [saxo alt i representant]
Al mig: Jaume Puig ("en Met dels ocells") [saxo alt], Àngel Pont [director i saxo tenor] i Rafael Font i Concs [bateria]
A baix: Lluís Puigdevall [trompeta], Martí Teixidor i Tomàs [vocalista], Francesc Espinet [piano i representant] i Pere Prat [trombó].


Any 1944 (2)

Dues instantànies d'una sessió de ball de tarda a l'envelat durant la Festa Major de Maçanet de la Selva, el 10 d'Agost de 1944.
Alguns detalls curiosos:
  • Com que era ball de tarda, estava permès que els homes anessin sense jaqueta. 
  • Es veu que l'envelat devia estar molt assolellat, doncs hi ha dos músics amb ulleres de sol.
  • El pianista, com era habitual a l'època, i com va passar fins ben entrats els anys 60 en totes les orquestres de ball, tocava d'esquenes al públic.
Aquestes fotos i les properes són excepcionals per un motiu: són les úniques on podem veure L'As d'Anglès actuant en directe, amb gent ballant !
Fotos: Ramon Bagué i Gelabert. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.


Any 1944 (3)

Comparant amb el cartell de la temporada 1944-1945, poso l'alineació d'aquell dia:
Darrere: Pere Prat (trombó), Jaume Sabaté (trompeta), Lluís Puigdevall (trompeta), Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix, amb la cigarreta penjant per un costat de la boca) i Francesc Espinet (piano)
Davant: Jaume Puig ["en Met dels ocells"] (saxo alt), Francesc Guasch (saxo tenor), Josep Marquès (saxo alt), Àngel Pont (saxo tenor) i Rafael Font (bateria).
En primer terme: Martí Teixidor (vocalista)
Fotos: Ramon Bagué i Gelabert. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.


Any 1945 (1)
Cartell de la temporada 1945-1946, dissenyat per Lluís Cairó, amb fotos de Barber. Els representants eren Josep Marquès i Francesc Espinet.
Començant per baix a l'esquerra, i seguint en sentit horari: Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Juanola, Jaume Puig ("en Met dels ocells"), Martí Teixidor, Àngel Pont, Narcís Perich i Salvà, Pere Prat, Josep Marquès, Francesc Espinet, Rafael Font i Pere Borrell i Vicens.
Foto: Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1945 (2)

Portada d'un cançoner publicant la cançó Dulce ilusión, de Francesc Espinet.
Foto: Arxiu Pere Espinet i Coll.


Any 1946 (1)

És curiós, però l'encapçalament d'aquest cançoner va ser profètic, doncs es van desfer al acabar aquella temporada 1946-1947. Tot i així, durant l'estiu de 1947 encara van fer algunes actuacions que tenien aparaulades de l'any anterior, com per exemple les festes majors de La Cellera de Ter, Amer i Agullana. D'aquest darrer poble consta que el dissabte dia 16 d’Agost de 1947 van acompanyar en formació de cobla l’Esbart de la Penya Tramuntana, de Figueres, tal com es pot llegir a la pàgina 2 de la Hoja del Lunes, del 18 d'Agost de 1947.
Foto: Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1946 (1)
Portada d'un cançoner de la darrera temporada, que presento en dues versions. El representant era en Josep Marquès.
Tres diagonals, de dalt a baix:
Primera diagonal: Josep Albertí i Busquets, Narcís Perich, Àngel Pont i Jaume Puig ("en Met dels ocells")
Segona diagonal: Josep Marquès, Pere Prat, Pere Borrell i Rafael Font
Tercera diagonal: Francesc Codina ("Paco Pic"), Martí Teixidor i Joan Juanola.
Foto: Barber. Disseny del cartell: Lluís Cairó. Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Any 1946 (3)
"Vocalista y animador" , diu la propaganda del cançoner. La mateixa foto (de Barber) surt a les temporades 1944-1945 i 1945-1946
M'explica el su fill, en Josep Mª, que aquesta va ser la darrera temporada a l'As d'Anglès, i que va plegar perquè es va empipar amb el representant; la cosa va anar així:
Estaven en un poble de la Selva, no recordo si era Arbúcies o Sant Hilari Sacalm, i era costum que els músics, especialment el vocalista, venguessin els Cançoners, on hi havia les lletres de les cançons que tenien de repertori; el preu era d'una pesseta, i en Martí en va donar un a un senyor gran, i no li va cobrar; el representant, que ho va veure li va dir, amb certa mala bava: "... Doncs aquesta pesseta la posaràs tú ! " i en Martí li va etzibar per sobre el grapat de cançoners que tenia a les mans, i li va dir: "... Ara si vols, els vens tú, i l'any que ve ja et pots buscar vocalista" . 
I així va ser: l'any següent, 1947, "fitxat" per Enric Barnosell i Saló debutava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal [si vas a l'enllaç, el pots veure en el seu debut, aquell any 1947], on hi va romandre fins l'any 1982, doncs, a més de vocalista era un excel·lent trombonista (de vares i de pistons) i violinista.
Foto: Arxiu Josep Mª Teixidor i Martí.


Any 1980

El mes de Setembre de 1980, durant les Gales d'Anglès, a l'envelat es va fer un senzill homenatge a la Cobla-orquestra L'As d'Anglès, en presència d'alguns del seus músics, que destaco en negreta.
D'esquerra a dreta: la Pubilla i Dames d'Honor d'aquell any, Josep Gelada i Bosch ("Pitu Figueriques"), Pere Borrell i Vicens, Francesc Espinet i Domènech, una senyora (probablement familiar d'algun dels components), Francesc Guasch i Font, l'Alcalde, Josep Mª Feliu i Martí, darrere d'ell un Desconegut (potser també de l'Ajuntament), Joan Pibernat i Caner, llegint un text, i Emili Rams i Riera.
Fotos: Arxiu Emili Rams i Riera.


Any 2024

Els dies 19, 20 i 21 de Gener de 2024, en el marc de la XXVIIª Fira de Sant Antoni, es va celebrar a la Plaça Catalunya d'Anglès una trobada de col·leccionistes de plaques de cava, i l'Ajuntament va editar-ne una, reproduint el cartell de la temporada 1936-1937.
Foto: Arxiu Municipal d'Anglès.

2 comentaris:

  1. Hola, tirant del fil he arribat al teu blog, ja que estic cercant informació sobre els germans Masats d'Anglés. Jo tenc un blog dedicat al coleccionisme de llapisos i m'agradaria mostrar els de la marca Masats amb la història que hi hà al darrere.

    Des de l'Ajuntament em varen contar una mica la faceta musical d'en Pere Masats i per això he arribat açí. Per cert, jo soc professor de música i m'agradat molt el post.

    Agrairía em donessiu qualque informació sobre l'activitat de la fábrica (inicis...), biografíes, enllaços o qualsevol blog o nom d'algún historiador on poder continuar la recerca.

    Gràcies.

    Molt d'anys!

    ResponElimina
  2. Hola, m'agradaria contactar amb vosté per parlarne de Pere Masats. He escrit un comentari abans però crec que no he deixat el meu contacte:

    rsimonesteve@gmail.com

    Gràcies.

    Rosendo Simón (Steve Simon)

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!