T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 7 de juliol de 2012

L'AS D'ANGLÈS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1924
Orquestrina d'AnglĂšs, que amb el temps esdevindria Cobla-orquestra, i que va ser pionera en la interpretaciĂł de la mĂșsica moderna (d'aquell moment) a Catalunya.
L'any 1921 es va celebrar al Teatre Gubau d'AnglĂšs un festival en benefici dels soldats morts i ferits en la guerra que s'estava lliurant al Marroc. Una Orquestra improvisada, formada per tots els mĂșsics disponibles d'AnglĂšs va actuar desinteressadament interpretant diverses peces musicals durant els intermedis d'una representaciĂł teatral del quadre artĂ­stic d'aficionats que en aquells moments dirigia SebastiĂ  Franch.
Quan s'estava fent el programa, Manel Sala (que devia ser un dels organitzadors, o potser l'impressor) va suggerir posar nom a l'Orquestra, escollint L'As, fent referĂšncia als asos de l'aviaciĂł de la Primera Guerra Mundial.
L'any 1923 uns mĂșsics van formar un quintet i van adoptar aquest nom: Quintet Jazz-Band L'As d'AnglĂšs, debutant l'any 1924, tot i que segons el Diario de Gerona de Avisos y Noticias del 27 d'Octubre de 1923 van fer diverses actuacions a Girona al Centre de la UniĂł Republicana, anunciats perĂČ (crec que errĂČniament) com "la Orquestina Jazz Band L'As de Barcelona". Aquests mĂșsics eren els que veiem a la foto:
Ramon Ribera i Vilaseca [trombĂł i jazz-band], Francesc Codina i Moner ("Paco Pic") [contrabaix], Josep Figueras ("Bet") [viola], Josep MÂȘ Carbonell i Perich [violĂ­] i Pere Masats i Vilata [piano].
Extrec bona part de la informaciĂł de L'As d'AnglĂšs de dos articles publicats al diari Los Sitios, de Girona, el 5 de Setembre de 1972 i el 20 de Març de 1975.
Una mica d'informaciĂł addicional dels fundadors:
Pere Masats i Vilata, d'AnglĂšs; va ser l'Ă nima del grup, tenia una fusteria en la qual hi feien material escolar (algĂș recorda els llapissos Masats? o els llapis de color Alpino?) i on donava feina als mĂșsics que venien de fora i no tenien treball. Fou alcalde d'AnglĂšs durant la RepĂșblica.
Francesc Codina i Moner ("Paco Pic"), d'Amer. Jo el vaig arribar a conĂšixer, un vell una mica rondinaire que espantava (fent broma) a la mainada, que era conegut tambĂ© pel malnom de "el borni", doncs quan era petit va perdre un ull jugant al bĂšlit, al anar-li a parar a l'ull el bastonet amb quĂš es juga aquest joc. Insomne crĂČnic, moltes vegades te'l trobaves assegut sota les voltes de casa seva a les tantes de la matinada, estiu o hivern. Era un home alt i gros, molt popular, i que sempre, en un moment o altre de les actuacions, feia voltar la verra (contrabaix) com si fos una baldufa. Recordo que el dia que va morir, al llit de casa seva, es comentava que a l'entrada de l'habitaciĂł hi havia dos contrabaixos, un a cada costat de porta ... El seu fill que compartia nom, cognom i sobrenom, tambĂ© fou contrabaixista, i el podem veure en diverses entrades d'aquest blog. 
Josep Figueras ("Bet"), d'AnglĂšs; era rellotger, espardenyer i tambĂ© cultivava clavellines. Fou mestre de mĂșsica de molt jovent d'AnglĂšs.
Josep MÂȘ Carbonell i Perich, de Girona, prestigiĂłs violinista i compositor que al cap d'un any marxaria per dirigir la Cobla-orquestra Selvatana.
Ramon Ribera i Vilaseca, d'AnglÚs; era botiguer, a casa seva venien de tot i també feien d'hostalers. Tocava el trombó, i s'enfrontà amb les dificultats del jazz-band, un instrument aleshores raríssim (amb el temps passaria a anomenar-se bateria) que per primera vegada s'utilitzava a les comarques gironines.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli i Annetta.


Any 1925
Només hi va haver un canvi respecte a l'any anterior:
D'esquerra a dreta: Pere Masats [piano], Joaquim PĂ©rez [violĂ­, feia de cambrer a Banyoles, i el van anar a "fitxar" per substituir Josep MÂȘ Carbonell], Josep Figueras ("Bet") [viola], Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix] i Ramon Ribera [trombĂł i  jazz-band].
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1926 (1)
Ara ja sĂłn un sextet, doncs incorporen un trompetista; tambĂ© han substituĂŻt la viola pel saxĂČfon.
I, pels més joves: l'embut que es veu en primer terme, es feia servir per cantar, no hi havia micros, encara !
Darrere: Francesc Codina ("Paco Pic") [contrabaix], Joan Duch i Bernada* [trompeta] i Pere Masats [piano]
Davant: Ramon Ribera [trombĂł de vares, violĂ­ i  jazz-flute (flauta travessera)],  Joan Cros i Ribas [saxĂČfon i  jazz-band] i Joan Rigau [violĂ­ i flextone**].
* Pare de l'Eudald Duch i Torrent, trompetista tambĂ© a qui veiem en d'altres formacions en aquest blog, i avi d'en Gabriel ("Gabi") Duch i Frau, trombonista i bateria des de fa molts anys de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal].
** flextone o flex-tone : instrument de percussiĂł, de moda en aquella Ăšpoca, que s'emprava bastant en el ball del xarleston, feia com una mena de xiulet.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1928
Excel·lent cartell que presento en detall i en dues resolucions.
AquĂ­ ja sĂłn un septet !
D'esquerra a dreta: Joan Rigau (violinĂČfon, gran novetat aleshores), Pere Masats (piano), Joan Duch (trompeta), Josep Gelada i Bosch ["Pitu Figueriques"] (jazz-band), Joan Cros (saxĂČfon), Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix) i Ramon Ribera (trombĂł).
A la provĂ­ncia de Girona van ser els primers en presentar-se en pĂșblic amb trombĂł de vares, saxĂČfon i violinĂČfon, essent rĂ pidament imitats per moltes altres formacions.
Foto: Arxiu Gabriel ("Gabi") Duch i Frau.


Any 1929
És un cartell de 22 cm d'ample per 17,5 cm d'alt, fet artesanalment: van retallar la foto, la van enganxar a una cartolina marró que fa 1,5 mm de gruix, i van retolar el text a mà. Al costat de la "J" a tinta es pot veure la mateixa lletra a llapis.
A destacar que van posar Orquestina i no Orquestrina, com en la postal anterior, i que es van deixar una "z" i una "d" en la paraula jazz-band.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Pere Masats, Francesc Casanova i Estorch ("Picaric"), Ramon Ribera i Joan Cros
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.

Any 1930
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix) i Pere Masats (piano)
Davant: Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band), Joan Juanola i SiquĂ©s (saxo tenor), Enric Roura i Comas ["Sagal"] (saxo alt), Francesc Casanova ["Picaric"] (violĂ­), Joan Duch (trompeta) i Ramon Ribera (trombĂł).


Any 1932 (1)
Cartell de la temporada 1932-1933, on els podem veure en formació d'Orquestrina i Cobla; la informació que tinc és que van començar a tocar sardanes amb instrumental coblístic a partir de 1931.
I ara, unes pinzellades d'histĂČria:
El cartell es va imprimir a GrĂ fiques Dari Rahola, de Girona. Era propietat de Darius Rahola i Llorens, impressor, periodista i polĂ­tic, germĂ  de Carles Rahola i Llorens. Era el fundador, propietari i editor del diari L'Autonomista, portaveu del republicanisme gironĂ­ des de 1898.
Les fotos sĂłn de l'estudi Lux, de Girona.
Cartell: Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (2)
En formaciĂł d'orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Pere Masats (piano) i Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band)
Davant: Ramon Ribera (trombĂł), Joan Duch (trompeta), Jaume SabatĂ© i Estebanell (trompeta), Francesc Casanova ["Picaric"] (violĂ­), Joan Cros (saxo alt), Miquel Faig i Solana (saxo alt) i Joan Juanola (saxo tenor).
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1932 (3)
En formaciĂł de Cobla, sense trombĂł, encara.
Darrere: Jaume SabatĂ©, Joan Duch, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Ramon Ribera i Francesc Codina ("Paco Pic")
Davant: Francesc Casanova ("Picaric"), Joan Cros, Joan Juanola, Miquel Faig i Pere Masats.
Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1933 (1)
Cartell de la temporada 1933-1934.
En el centre de la imatge principal veiem el pianista i director, Pere Masats, retratat a la campana de l'helicĂł que aguanta en Francesc Codina ("Paco Pic"). Al seu voltant, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Joan Duch, Ramon Ribera, Joan Cros, Miquel Faig, Francesc Casanova ("Picaric"), Jaume SabatĂ© i Joan Juanola.
Les fotos petites sĂłn les mateixes del cartell de la temporada anterior.
Foto: Arxiu Ester Gelada.

Any 1933 (2)
Doble pĂ gina central del programa de la Festa Major de Vilabertran, on el dia 15 d'Agost de 1933 van fer sardanes (matĂ­ i tarda), ball de vetlla i ball de nit.
La fotografia Ă©s la mateixa que veiem a Any 1932 (2).
Foto: Biblioteca de Figueres.


Any 1934
Fotografia promocional tĂ­pica de l'Ăšpoca, ben aliniats.
D'esquerra a dreta: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep MarquĂšs i Noguer (2n tible), Jaume SabatĂ© i Estebanell (2n trompeta), Joan Cros (2n tenor), Joan Duch (1er trompeta), Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Pere Masats (trombĂł), Desconegut (1er fiscorn?), Joan Juanola (1er tible), Joan Giralt i Paradell (1er tenor) i Ramon Ribera (2n fiscorn).
Foto: Arxiu Eduard Boada.


Any 1935 (1)
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Jaume SabatĂ© (2n trompeta), Pere Pruñonosa i Costa ["Trumfa"] (1er trompeta), Pere Masats (trombĂł), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (1er fiscorn), Ramon Ribera (2n fiscorn) i Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Davant: Francesc Casanova ["Picaric"] (flabiol), Joan Juanola (2n tible), Ă€ngel Pont i Montaner (1er tible), Joan Giralt (1er tenor) i Joan Cros (2n tenor).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (2)
En formaciĂł d'Orquestra clĂ ssica.
Darrere, a l'esquerra: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix)
Resta de mĂșsics, d'esquerra a dreta: Francesc Casanova ["Picaric"] (violĂ­), Àngel Pont (violĂ­), Ramon Ribera (violĂ­), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (fiscorn), Pere Masats (director), Jaume SabatĂ© (2n trompeta), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (1er trompeta), Joan Juanola (1er clarinet), Joan Cros (2n clarinet) i Joan Giralt (flauta).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (3)
En formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (helicĂł), Francesc Casanova ["Picaric"] (violĂ­), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Davant: Ramon Ribera (trombĂł), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (trompeta), Jaume SabatĂ© (trompeta), Joan Cros (saxo alt), Joan Giralt (saxo alt), Joan Juanola (saxo tenor) i Àngel Pont (saxo alt).
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1935 (4)
En formació d'Orquestrina-Orquestra. Curiosa mescla que no trobo en cap més formació en tot el blog!
En moltes formacions podem veure tres fotos en una mateixa temporada, en les formacions d'Orquestra, Cobla i Orquestrina, L'As d'AnglÚs ho va fer una mica més variat, encara, amb quatre formacions diferents durant la temporada 1935-1936.
Darrere: Francesc Codina ["Paco Pic"] (contrabaix), Josep Gelada ["Pitu Figueriques"] (jazz-band) i Pere Masats (piano)
Al mig: Ramon Ribera (violĂ­), Francesc Casanova ["Picaric"] (violĂ­) i Àngel Pont (violĂ­)
Davant: Jaume SabatĂ© (banjo), Joan Cros (violĂ­), Pere Pruñonosa ["Trumfa"] (acordiĂł), Joan Juanola (violĂ­) i Joan Giralt (clarinet).
Una curiositat estilĂ­stica: en aquesta foto i en la de Any 1935 (2) podem veure un sol mĂșsic que creua les cames, que Ă©s en Joan Giralt.
Foto: Lux. Arxiu Ester Gelada.


Any 1936
D'esquerra a dreta (baixant i tornant a pujar): Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Àngel Pont, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Ramon Ribera, Joan Juanola, Joan Cros, Francesc Codina ("Paco Pic"), Joan Giralt, Josep Comalada i Culubret*, Miquel Faig i Francesc Casanova ("Picaric").
* El vaig conĂšixer, ja molt vellet, a Salt.
Cartell imprĂšs a Tallers F. Riera Feliu, de Barcelona. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1941 (1)
Cartell de la temporada 1941-1942.
Curiós que s'autodenomini EL AS DE ANGLÉS ... De curiós res, home, els obligaven a escriure el nom en la lengua del Imperio !
Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1941 (2)
Foto amb la qual es va confegir el cartell precedent.
Darrere: Pere Prat i LluciĂ , Desconegut i Joan Pibernat i Caner
Al mig: Desconegut, Josep Marquùs i Àngel Pont [?]
Davant: Desconegut, Rafel Roig i VentĂłs, Desconegut i Joan Juanola
A destacar l'absĂšncia d'en Francesc Codina ("Paco Pic"), a qui tornem a trobar l'any 1944.
Foto: Barber.


Any 1942 (1)
D'esquerra a dreta: Francesc Casanova ("Picaric"), Pere Borrell, Emili Gispert i RosellĂł, Jaume Puig i Lleonart ("en Met dels ocells"), Joan Pibernat, Josep Teixidor i TomĂ s, Josep Gelada ("Pitu Figueriques"), Francesc Espinet i DomĂšnech, Arcadi Margarit i Casadevall, Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges") i Joaquim Juanmiquel i Barnosell ("Tatara").
Foto: Llenas. Arxiu Ester Gelada.


Any 1942 (2)
En formaciĂł de Ball.
Reconec a la dreta al palamosĂ­  Llorenç Maspera i Colls, que devia ser el director, i que un any o dos mĂ©s tard es va incorporar a la refundada Cobla-orquestra La Principal de PalamĂłs.


Any 1942 (3)
El director podria ser el mateix de la foto anterior, Llorenç Maspera, perĂČ aquestes dues fotos tenen molt poca resoluciĂł per comparar cares amb el cartell [Any 1942 (1)]. CuriĂłs el gran nombre de mĂșsics a dalt de l'escenari !


Any 1944 (Cartell)
Cartell de la temporada 1944-1945 dissenyat per LluĂ­s CairĂł i Soms, amb fotos de Barber.
A dalt de tot: Francesc Codina ("Paco Pic"), Desconegut, Desconegut i Josep MarquĂšs
Al mig: Jaume Puig ("en Met dels ocells"), Àngel Pont i Desconegut
A baix: Josep Teixidor i TomĂ s, MartĂ­ Teixidor i TomĂ s (vocalista, d'Amer, germĂ  d'en Josep Teixidor), Francesc Espinet i Pere Prat.
La temporada anterior (Carnaval de 1943) la major part dels components se'n havia anat a Torroella de MontgrĂ­, on juntament amb d'altres mĂșsics, com per exemple MartiriĂ  Font i Coll [tible, de Bordils], Enric VilĂ  i Armengol [fiscorn, de Calonge] o DomĂšnec ("Mingo") Anglada i Corredor [tenora, de Pals], fundaren la Cobla-orquestra Caravana.


Any 1945 (1)
Cartell de la temporada 1945-1946, dissenyat per LluĂ­s CairĂł, amb fotos de Barber. El representant era en Josep MarquĂšs.
Arxiu Josep Llorens.


Any 1945 (2)
En plena actuació a l'envelat de Maçanet de la Selva. Reconec el cantant, Martí Teixidor, el contrabaixista, Francesc Codina ("Paco Pic"), amb una cigarreta a la boca i els saxos: amb ulleres fosques, Jaume Puig ("en Met dels ocells"), i al costat del bateria, Àngel Pont.
Foto: Arxiu d'imatges del Taller d'histĂČria de Maçanet de la Selva.


Any 1945 (3)
Fotografia del mateix lloc i dia que l'anterior.
Foto: Arxiu d'imatges del Taller d'histĂČria de Maçanet de la Selva.


Any 1946 (1)
Portada d'un cançoner de la darrera temporada, que presento en dues versions. El representant era en Josep MarquÚs, i acabada la temporada es van dissoldre.
Tres diagonals, de dalt a baix:
Primera diagonal: Josep Albertí i Busquets , Narcís Perich, Àngel Pont i Jaume Puig ("en Met dels ocells")
Segona diagonal: Josep MarquĂšs, Pere Prat, Pere Borrell, Desconegut
Tercera diagonal: Francesc Codina ("Paco Pic"), MartĂ­ Teixidor i Desconegut.
Tan aquesta foto com la segĂŒent sĂłn extretes d'un cançoner que em proporciona en Josep MÂȘ Teixidor, fill d'en MartĂ­.
Foto: Barber. Disseny del cartell: LluĂ­s CairĂł. El segon cartell Ă©s de l'arxiu d'en Jaume Nonell.


Any 1946 (2)
"Vocalista y animador" , diu la propaganda del cançoner. La mateixa foto (de Barber) surt a les temporades 1944-1945 i 1945-1946
M'explica el su fill, en Josep MÂȘ, que aquesta va ser la darrera temporada a l'As, i que va plegar perquĂš es va empipar amb el representant; la cosa va anar aixĂ­:
Estaven en un poble de la Selva, no recordo si era ArbĂșcies o Sant Hilari Sacalm, i era costum que els mĂșsics, especialment el vocalista, venguessin els Cançoners, on hi havia les lletres de les cançons que tenien de repertori; el preu era d'una pesseta, i en MartĂ­ en va donar un a un senyor gran, i no li va cobrar; el representant, que ho va veure li va dir, amb certa mala bava: "... Doncs aquesta pesseta li posarĂ s tĂș ! " i en MartĂ­ li va etzibar per sobre el grapat de cançoners que tenia a les mans, i li va dir: "... Ara si vols, els vens tĂș, i l'any que ve ja et pots buscar vocalista" . 
I aixĂ­ va ser: l'any segĂŒent, 1947, "fitxat" per Enric Barnosell i SalĂł debutava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal [si vas a l'enllaç, el pots veure en el seu debut, aquell any 1947], on hi va romandre fins l'any 1982, doncs, a mĂ©s de vocalista era un excel·lent trombonista (de vares i de pistons) i violinista.

2 comentaris:

 1. Hola, tirant del fil he arribat al teu blog, ja que estic cercant informaciĂł sobre els germans Masats d'AnglĂ©s. Jo tenc un blog dedicat al coleccionisme de llapisos i m'agradaria mostrar els de la marca Masats amb la histĂČria que hi hĂ  al darrere.

  Des de l'Ajuntament em varen contar una mica la faceta musical d'en Pere Masats i per aixĂČ he arribat açí. Per cert, jo soc professor de mĂșsica i m'agradat molt el post.

  AgrairĂ­a em donessiu qualque informaciĂł sobre l'activitat de la fĂĄbrica (inicis...), biografĂ­es, enllaços o qualsevol blog o nom d'algĂșn historiador on poder continuar la recerca.

  GrĂ cies.

  Molt d'anys!

  ResponElimina
 2. Hola, m'agradaria contactar amb vostĂ© per parlarne de Pere Masats. He escrit un comentari abans perĂČ crec que no he deixat el meu contacte:

  rsimonesteve@gmail.com

  GrĂ cies.

  Rosendo SimĂłn (Steve Simon)

  ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!