T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

divendres, 13 de juliol de 2012

BOLERO

Cobla-orquestra de Girona que fou fundada l'any 1940, procedent de l'Orquestrina Melody Jazz (que dirigida per Eliseu Boix tambĂ© tocava alguna sardana, sense fer Cobla completa), activa entre 1934 i 1939, i que al acabar la guerra va haver de posar-se un nom espaÑol.* Els veig anunciats per primera vegada (El Pirineo, 19 de Juliol de 1940) amb el nom de Bolero en un Ball de la Creu Roja, a Girona. Van aconseguir un lloc ben destacat en el camp dels ballables de l’Ăšpoca, grĂ cies a la dignitat i gust interpretatiu dels seus components. Una de les formacions mĂ©s representatives d'aquells primers anys fou la segĂŒent: Josep Viader i Moliner (contrabaix), Ramon Perich i MarquĂšs (bateria), Josep MÂȘ Grabalosa i TomĂ s (vocalista, saxĂČfon i clarinet, a qui tothom deia "en Pitu Grabulosa" ; va tenir molts anys una petita botiga de mĂșsica a la Plaça del JardĂ­ de la InfĂ ncia de Girona; a mĂ©s de vendre material musical i instruments, tambĂ© en llogava, i el primer saxo tenor que vaig tenir a les mans era un Orsi llogat a en "Pitu Grabulosa" per 100 Pts. al mes), Enric Moli i Rubirola  (sense accent a la "i") i Josep Garcia (saxĂČfons), Eliseu Boix i GalĂ­s (piano), Enric JuncĂ  i Manel Saderra i Puigferrer (trompetes) i Juli Armengol i Aupi i Ferran Prunell i Cruz (trombons).
La formaciĂł de la foto:
Darrere: Josep Viader (contrabaix), Eliseu Boix (piano) i Ramon Perich (bateria i representant)
Davant: Juli Armengol (trombĂł), Josep Aznar (trompeta), Enric JuncĂ  (trompeta), Josep Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).
* En Josep MÂȘ Grabalosa i Ayats m'explica alguns detalls molt precisos que van sortint en els diferents peus de foto. Pel quĂš fa a aquesta:
1) El canvi de nom el van fer l'any 1940 a la festa de Maçanet de Cabrenys, d'on era originĂ ria la seva mare, Carme Ayats i Vilanova, esposa, per tant, de Josep MÂȘ Grabalosa i TomĂ s.
2) Van triar el nom de Bolero perquĂš era sinĂČnim de ball, sonava igual en catalĂ  que en castellĂ  i tambĂ© anava bĂ© pel fet de tenir sis lletres (igual que Melody) que coincidia amb el nombre de faristols amb quĂš formaven el rest de davant, tal com podem veure a la imatge.
3) En Manel Saderra era a l'Àfrica fent el servei militar; Ramon Perich i Josep MÂȘ Grabalosa li escriuen per demanar-li que quan torni s'incorpori a la Bolero, com a trompetista i arranjador, i en Manel, desprĂ©s d'una breu estada a Banyoles -on no hi estava massa bĂ©, per problemes de caire polĂ­tic, era massa bona persona i massa catalanista, es veu- s'incorpora a l'Orquestra, anant a viure a Girona, crec que a Santa EugĂšnia, que aleshores era municipi independent.


Any 1941 (1)

Foto d'estudi en la qual hi ha un mĂșsic mĂ©s que en l'anterior.
Drets: Josep Garcia, Josep MÂȘ Grabalosa, Juli Armengol, Josep Aznar, Enric Moli, Eliseu Boix i Josep Viader
Ajupits: Ferran Prunell, Ramon Perich i Manel Saderra.
Foto: Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany. Fons Josep MÂȘ Mateu i Tarafa.


Any 1941 (2)
Dato aquesta curiosa foto i l'anterior per aproximaciĂł. Em sembla curiosa per la presĂšncia de Josep MÂȘ Boix, membre fundador de la Cobla-orquestra Girona, de la qual n'era director des de 1933, i en la qual s'hi va jubilar l'any 1969. Podria tractar-se d'una trobada informal, o bĂ© podria ser que els haguĂ©s anat a ajudar. Es retrobava aquĂ­ amb un altre dels fundadors de la Girona, en Ferran Prunell, que n'havia marxat a principis dels anys 30.
DretsJosep MÂȘ Boix i Risech, Juli Armengol [?], Josep MÂȘ Grabalosa, Ferran Prunell i Enric Moli
Ajupits: Eliseu Boix, Desconegut, Ramon Perich i Desconegut.
Foto: Biblioteca PĂșblica de Girona
. Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1942
Darrere: Juli Armengol (contrabaix)*, Enric JuncĂ  (trompeta), Manel Saderra (trompeta i director) i Ferran Prunell (trombĂł)
Davant: Eliseu Boix (piano), Ramon Perich (bateria i representant), Josep MÂȘ Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).
* Per raons que desconec, el contrabaixista habitual Josep Viader no surt ni en aquesta foto ni en la segĂŒent, potser degut a la seva feina com a mestre d'escola.
Foto: Lux. Arxiu Josep MÂȘ Grabalosa i Ayats.


Any 1943
Aquesta foto* estĂ  feta a l'escenari del Casino Menestral de Figueres. El dibuix de fons, amb motius musicals, Ă©s obra d'en LluĂ­s CairĂł i Soms, mĂșsic i decorador, autor de molts dels cartells d'orquestra que es poden trobar en aquest blog, inclosa aquesta entrada.
Darrere: Juli Armengol (contrabaix), Enric JuncĂ  (trompeta), Manel Saderra (trompeta i director) i Ferran Prunell (trombĂł)
Davant: Eliseu Boix (piano), Ramon Perich (bateria i representant), Josep MÂȘ Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).
* Com que LluĂ­s CairĂł va estar a la PresĂł de Girona l'any 1942, represaliat per haver fet alguns cartells per a la Generalitat durant la guerra civil, aquesta foto ha de ser posterior a 1942. 
Foto: Lux. Arxiu FamĂ­lia Saderra.


Any 1944
L'any 1943 havien incorporat micrĂČfons i altaveus. Els van estrenar en un ball de tarda a la Sala Coliseu, de Girona, i RĂ dio Girona ho va retransmetre. El primer tema que es va poder escoltar va ser el tango AdiĂłs muchachos.
Darrere: Eliseu Boix (piano), Enric JuncĂ  (trompeta), Manel Saderra (trompeta i director), Juli Armengol (trombĂł) i Ferran Prunell (trombĂł)

Davant: Josep Viader (contrabaix), Ramon Perich (bateria i representant), Josep MÂȘ Grabalosa (vocalista, saxo alt i clarinet), Enric Moli (saxo tenor) i Josep Garcia (saxo tenor).


Any 1946

Una foto més que he de datar per aproximació. Una de les raons: la revista on la trobo és de 1955 i parlen d'una de les primeres formacions de la Cobla-orquestra La Principal de Girona. Si es va a l'enllaç i es llegeix una mica, és obvi que aquesta fotografia és molt anterior a la conversió de la Bolero en la Principal de Girona.
Drets: Josep Aznar, Manel Saderra, Eliseu Boix, Juli Armengol, Ferran Prunell i Josep Viader
Asseguts: Ramon Perich, Enric Moli, Josep MÂȘ Ferrer i Font, Enric PagĂšs i Porcell i Josep Garcia.
Tal com explico en la imatge segĂŒent, en Josep MÂȘ Grabalosa no tocava a la Cobla.
Foto: Revista Usted. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


Any 1947
Cartell de la temporada 1947-1948. Que jo sĂ piga, Ă©s el primer. A peticiĂł dels seus companys en Josep MÂȘ Grabalosa no tocava a la Cobla: no perquĂš no ho fes bĂ©, sino perquĂš volien que es reservĂ©s per la seva labor de vocalista, que era molt "carregada" en un dia normal de treball: acompanyar l'Ofici, ball vermut, concert de tarda, sardanes de tarda (i a vegades tambĂ© a la nit), concert de nit (amb sarsueles incloses) i ball de nit. En la identificaciĂł dels mĂșsics poso l'instrument que tocava cadascĂș a la Cobla.
Columna esquerra, de dalt a baix: Josep Viader (contrabaix) i Josep MÂȘ Grabalosa (no tocava a la cobla, com deia abans)
Columna dreta, de dalt a baix:
Josep MÂȘ Ferrer (tible) i Eliseu Boix (trombĂł)
A dalt: Juli Armengol (fiscorn), Desconegut (tible), Josep Aznar (trompeta) i Ferran Prunell (fiscorn)
A baix: Manel Saderra (trompeta), Josep Garcia (tenora), Enric PagĂšs (tenora) i Ramon Perich (flabiol).


Any 1948 (1)

El dijous dia 6 de Maig de 1948 actuaven a la Sala Paradell de BescanĂł dins dels actes de la Festa del Roser, amb Ball de tarda, Sardanes a la nit i Ball de nit, tal com podem veure en aquesta pĂ gina del programa de la festa esmentada.
Foto: Arxiu Jaume Paradell.


Any 1948 (2)

Editant el programa anterior faig aquest cartell. La foto Ă©s de la temporada 1948-1949, segur*.
A dalt: Manel Saderra, Ferran Prunell, Josep Aznar, Eliseu Boix, Enric PagĂšs i Ramon Perich
A baix: Josep Viader, Juli Armengol, Desconegut, Josep Garcia i Francesc Felip i Girona.
* Francesc Felip i Girona, excel·lent tiblaire al qual es pot veure en moltes entrades d'aquest blog, la temporada 1947-1948 estava amb la Cobla-orquestra Casablanca, de Girona, i la temporada 1949-1950 va anar a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
A baix de tot: Josep MÂȘ Grabalosa.
Foto: Arxiu Jaume Paradell.


Any 1949
Cartell publicitari de la temporada 1949-1950, fotografiat per Barber, i dissenyat per LluĂ­s CairĂł i Soms, mĂșsic i decorador, autor de molts cartells que es troben en aquest blog.
A dalt: Ramon Perich, Enric PagĂšs, Josep Garcia i Juli Armengol
Al mig: Josep Aznar, Eliseu Boix i Àngel Pont i Montaner
A baix: Desconegut, MartĂ­ PuntĂ­, Ferran Prunell i Manel Saderra
A baix de tot: Josep MÂȘ Grabalosa, conegut artĂ­sticament nomĂ©s pel seu cognom. En Grabalosa tenia molt bon estil i bona veu, i una vegada que van alternar al Coliseu amb l'Orquestra d'Antonio MachĂ­n, eren les Fires de Girona, es veu que quan es va acabar el ball l'artista cubĂ  va dir a l'empresa que els havia llogat que no volia tornar a alternar mai mĂ©s amb l'Orquestra Bolero ... sembla que la gran estrella del moment no va paĂŻr bĂ© alternar amb un cantant que rebia tants o mĂ©s aplaudiments que ell.
Foto: Barber. Cartell: LluĂ­s CairĂł i Soms.Any 1950 (1)
Novament el tĂ ndem LluĂ­s CairĂł (disseny) i Barber (foto), per confegir el cartell de la temporada 1950-1951, que presento en dues versions.
Envoltant al cantant, Josep MÂȘ Grabalosa, i fent servir gairebĂ© totes (doncs hi ha algun canvi) les fotos del cartell de la temporada anterior, hi tenim tres grups de quatre mĂșsics:
A dalt: MartĂ­ PuntĂ­, Ferran Prunell, Josep Aznar i Ramon Perich
Al mig: Manel Saderra, AgustĂ­ Faig i Pericay, Josep Garcia i Salvador Dabau i Caussa
A baix: Desconegut, Enric PagĂšs, Antoni VilĂ  ("Pirro")* i Pere Serra.
* A l'Antoni VilĂ  el vaig tractar força temps quan ell era representant artĂ­stic, Ă©s a dir que gestionava lloguers de grups musicals per les Festes Majors, i jo portava, en diferents moments, la representaciĂł de les Cobles-orquestres MĂ xim's  i  AtlĂ ntida  i de l' Orquestra Catalana de Ball.
El primer cartell és la portada d'un cançoner.
El segon cartell Ă©s de l'arxiu de Josep MÂȘ Grabalosa i Ayats.
Foto: Barber. Cartell: LluĂ­s CairĂł i Soms.


Any 1950 (2)

Tocant sardanes al Santuari dels Àngels, de Sant Martí Vell.
Darrere: Josep Aznar (2n trompeta, queda escapçat a la foto),  Antoni VilĂ  ["Pirro"] (1er trompeta), Manel Saderra (1er trombĂł), Salvador Dabau (2n trombĂł), MartĂ­ PuntĂ­ (1er fiscorn), Ferran Prunell (2n fiscorn) i Pere Serra (contrabaix)
Davant: Ramon Perich, Josep Garcia, AgustĂ­ Faig, Enric PagĂšs i Desconegut.


Any 1951
Fan servir la mateixa foto pel cartell [Lluís Cairó (disseny) i Barber (foto)] de la temporada 1951-1952, posant una etiqueta on en l'altre posava 1950-1951, i s'observa un petit canvi en el disseny: posen estrelles en lloc de esferes a la sanefa. També sembla que deixen la representació que tenien a Barcelona (Joan Noguera i Solé).
Envoltant al cantant, Josep MÂȘ Grabalosa, hi tenim tres grups de quatre mĂșsics:
A dalt: MartĂ­ PuntĂ­, Ferran Prunell, Desconegut i Ramon Perich
Al mig: Manel Saderra, AgustĂ­ Faig, Josep Garcia i Salvador Dabau
A baix: Desconegut, Enric PagĂšs, Antoni VilĂ  ("Pirro") i Pere Serra.
DesprĂ©s d'aquesta temporada van passar a anomenar-se Cobla-orquestra La Principal de Girona, pels motius que s'expliquen en l'entrada corresponent. De fet el cantant Josep Grabalosa es va acomiadar en la darrera actuaciĂł a Malgrat de Mar amb aquestes paraules:
«Se despide de ustedes la Orquesta Bolero y les saluda La Principal de Girona». Sembla que l'any 1940, a Maçanet de Cabrenys, en "Pitu Grabulosa", home d'un humor i bonhomia envejables, es va acomiadar d'igual manera, fent referĂšncia a que passaven de ser l'Orquestra Melody-Jazz, a ser l'Orquestra Bolero.
Foto: Barber. Cartell: LluĂ­s CairĂł i Soms. Arxiu Josep MÂȘ Grabalosa i Ayats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!