T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dijous, 12 de juliol de 2012

LA PRINCIPAL DE CASSÀ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1920 (1)
Aquesta Cobla-orquestra va nĂ©ixer l'any 1910* (veure aquest enllaç) a CassĂ  de la Selva, essent, en un principi, una evoluciĂł de la Cobla-orquestra OrfeĂł Cassanenc; desprĂ©s s'hi van afegir dos “dissidents” de la Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca: Enric i Ricard Gruart, juntament amb Ramon Rosell i Mestres, Josep BarcelĂł, Robert Rich, LluĂ­s JuliĂ  i SellĂ©s, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca i JuliĂ , Emili Figueras i l’altre fill de l’Enric Gruart, en Francesc. La veu popular batejĂ  la nova formaciĂł amb el nom dels “Enriquets” (fent referĂšncia al capdavanter, Enric Gruart). El primer director en fou el fill de l’Enric, en Ricard. I una vegada reestructurats, van adoptar definitivament el nom de La Principal de CassĂ .
* La seva primera actuaciĂł d'aquest periode va tenir lloc el 27 de Març de 1910, diada de Pasqua, al local del Centre RepublicĂ  de CassĂ  de la Selva, amb notable Ăšxit, que es repetiria pocs dies desprĂ©s al Centre EconĂČmic.
Les dades histĂČriques sĂłn extretes d'un article d'Amics de la Sardana de CassĂ  de la Selva, on hi ha força mĂ©s informaciĂł, i de les hemeroteques.
Darrere: Josep AlbertĂ­ i Bosch, NarcĂ­s MasquĂ© i Romans, Francesc Gruart i Xiberta, Amable CassĂ  i BarcelĂł, Josep Puig i BarnĂ©s i Francesc Planas i Virolesch
Davant: Pere Llach i Llach (fiscornaire de Granollers), Enric Gruart i Escalé, Ricard Gruart i Xiberta, Sixte Nonell i Roca i Narcís Vila i March.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli i Annetta. Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1920 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1921 (1)
Darrere: Josep Puig, Josep Costa i Serra, Josep Albertí, Narcís Masqué, Josep Aguiló i de Blasco ("en Regadora") i Francesc Gruart
Davant: Amable CassĂ , Francesc Planas, Ricard Gruart, Josep Busquets i Enric Gruart.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.Any 1921 (2)
Revers de la postal anterior, amb la salutaciĂł de rigor.


Any 1922 (1)
Darrere: Francesc Gruart, Josep AguilĂł ("en Regadora"), Amable CassĂ , NarcĂ­s MasquĂ©, Josep Busquets i Josep Puig
Davant: Enric Gruart, Francesc ("Xicu") Gelada i Bosch, Ricard Gruart, Francesc Planas i Josep AlbertĂ­.
Tinc documentades actuacions amb el nom de La Principal de CassĂ  l'any 1907 tant en la vessant d'Orquestra com en la de Cobla, tot i que per aquesta darrera funciĂł prenien el nom de La Nova de CassĂ  de la Selva. L'any 1910 van prendre el nom definitiu que, amb un parĂšntesi d'un canvi de nom obligat (temporades 1988-89 a 2009-2010 en que van haver de treballar com a Cobla-orquestra Selvamar), ha perdurat fins els nostres dies.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu ConstantĂ­ TurrĂł i Fontclara.


Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu ConstantĂ­ TurrĂł i Fontclara.


Any 1923 (1)
Postal i detall de la temporada 1923-1924.
Darrere: Josep Puig, Amable CassĂ , Josep AguilĂł, Enric Gruart, Josep Busquets i Francesc Gruart
Davant: NarcĂ­s MasquĂ©, Josep AlbertĂ­, Ricard Gruart, Ferran Rigau i MoratĂł i Francesc ("Xicu") Gelada.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporaciĂł de Ferran Rigau i MoratĂł, substituint Francesc Planas i Virolesch a la tenora i al clarinet.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (1)
Encara dins de la temporada 1923-1924, el mes de gener de 1924 els contracta el Centre CatalĂ  de Madrid, on actuen a la Casa de la Ciutat (Ajuntament, on estĂ  agafada la foto) i al Palau Reial. Paradoxalment, una de les sardanes que interpreten en aquella ocasiĂł Ă©s La Santa Espina, d' Enric Morera, aleshores rigorosament prohibida per la dictadura de Primo de Rivera, essent la primera ocasiĂł en quĂš aquesta emblemĂ tica sardana es pot escoltar per una emissora de rĂ dio.
Els mĂșsics, una mica barrejats amb les autoritats sĂłn:
Darrere: Josep AlbertĂ­, Josep AguilĂł ("en Regadora"), Francesc ("Xicu") Gelada, Francesc Gruart, Ricard Gruart i Enric Gruart
Davant: Narcís Masqué, Josep Busquets, Josep Puig, Ferran Rigau i Amable Cassà.


Any 1924 (2)
Darrere: Narcís Masqué, Josep Puig, Josep Aguiló ("en Regadora"), Amable Cassà, Enric Gruart i Francesc Gruart
Davant: Francesc ("Xicu") Gelada, Josep Busquets, Enric Guasch i Poudevida (director de molt prestigi, procedent de la Cobla-orquestra La Farnense), Ferran Rigau i Josep AlbertĂ­.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1924 (3)
Revers de la postal anterior, que presento en dues versions, en la que fan referĂšncia a la seva estada a ValĂšncia i a Madrid, i on hi ha una errada important, doncs s'hi diu que no hi ha canvis respecte a la temporada anterior, perĂČ sĂ­ que n'hi ha un: Ricard Gruart ha deixat la formaciĂł, entrant Enric Guasch i Poudevida com a director.


Any 1925 (1)
Postal de la temporada 1925-1926.
Darrere: Ferran Rigau, Francesc Gruart, Josep Busquets, Joan Pujol i AlbertĂ­, Amable CassĂ  i Josep AlbertĂ­
Davant: NarcĂ­s MasquĂ©, Josep Font i Grau, Enric Guasch, Francesc ("Xicu") Gelada i NarcĂ­s Vila i March.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Ester Gelada.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior. S'hi remarca la incorporaciĂł dels notables i coneguts solistes Josep Font (tible), NarcĂ­s Vila (cornetĂ­) i Joan Pujol (violĂ­ i fiscorn). Segons llegeixo a la pĂ gina 4 del Diario El Sol, de Madrid, en la seva ediciĂł de 8 de Gener de 1925, el dia 11 d'aquell mes van actuar a Madrid; transcric literalment l'article:

Casal CatalĂĄ
El domingo día 11 tendrå lugar en el teatro del Centro, a las once y media de la mañana, un gran concierto por la Banda Municipal de Madrid y una selecta audición de sardanas y bailes típicos de Cataluña, por la "cobla" La Principal, de Casså de la Selva.
Después del concierto serå obsequiada la "cobla" con un banquete, en el domicilio del Casal Catalå, por los socios de esta entidad.
Hay organizados otros actos para el mismo domingo por la tarde, cuyos programas se anunciarĂĄn oportunamente.
Para asistir al concierto y banquete pueden recogerse las contraseñas en el domicilio del Casal Catalå (Atocha, 92) todos los días, de seis a once de la noche.
Entre la colonia catalana y amantes de la mĂșsica regional reina gran entusiasmo para asistir a todos los actos, siendo preciso que los que deseen asistir a ellos se apresuren a anotarse, si quieren hacerio con comodidad
.

Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1926 (1)
Darrere: Joan Pujol, Josep AlbertĂ­, NarcĂ­s Vila, Josep Font i Ferran Rigau
Davant: Francesc ("Xicu") Gelada, Narcís Masqué, Enric Guasch, Francesc Gruart, Josep Busquets i Amable Cassà.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior, on s'especifica que sĂłn els mateixos components de la temporada 1925-1926.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (1)
Transcric els noms que es llegeixen a la postal, d'esquerra a dreta, i de dalt a baix:
Enric Guasch, Amable Cassà, Josep Font, Francesc Gruart, Ferran Rigau, Narcís Masqué, Narcís Vila, Josep Albertí, Joan Masoller i Vilaró, Josep Busquets i Joan Pujol.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1928 (1)
Text central del díptic presentat la temporada 1928-1929, on es destaca la incorporació a la tenora i al clarinet de Ramon Rosell i Mestres, incorporació sobre la que hi havia algun dubte, segons llegeixo en aquest text, i que ja havia estat a La Principal de Cassà com a fundador; els altres nous elements eren: Eleuteri Alou i Masanas (tenora i clarinet), Vicenç Pericàs (fiscorn) i Dionisio Sierra Ramírez (trompeta, militar, només va estar-hi dues temporades).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (2)
Primera pĂ gina del dĂ­ptic, retratats en formaciĂł de Cobla.
Darrere: Josep Albertí, Dionisio Sierra, Vicenç Pericàs i de la Encina, Joan Masoller, Enric Guasch i Francesc Gruart
Davant: Narcís Masqué, Josep Busquets, Josep Font, Ramon Rosell i Eleuteri Alou.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (3)
Quarta pĂ gina del dĂ­ptic, en formaciĂł d'Orquestra.
Drets: Vicenç Pericàs (fiscorn), Dionisio Sierra (trompeta), Josep Albertí (trompeta), Josep Font (violí o viola) i Francesc Gruart (contrabaix)
Asseguts: Ramon Rosell (clarinet), Eleuteri Alou (clarinet), Narcís Masqué (flauta), Enric Guasch (violí director), Josep Busquets (violí) i Joan Masoller (violí).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1931
Extrec aquesta foto del programa de la Festa Major de Llagostera d'aquell any. Per tant, hi ha la possibilitat de que la foto sigui de 1930.
Darrere: Felicià Juanola i Siqués (trompeta), Vicenç Pericàs (trombó), Francesc Gruart (contrabaix), Desconegut (violí), Josep Busquets (banjo) i Desconegut (banjo)
Davant: Narcís Masqué (flauta), Desconegut (jazz-band), Ramon Rosell (saxo tenor, que havia retornat a la formació), Martí Juliol i Matas (saxo alt) i Narcís Costa i Horts (piano).


Any 1933
Una foto més en formació d'Orquestrina.
Darrere: Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta), Desconegut (violinĂČfon), Desconegut (trombĂł), Desconegut (violinĂČfon) i Frances Gruart (contrabaix)
Davant: Desconegut (jazzband), Ferran Rigau (saxo alt), Josep Busquets (saxo alt), Pere SolĂ  i Batllosera (saxo tenor) i MartĂ­ Juliol (piano).


Any 1935 (1)
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: Arseni JordĂ , Josep Ros i Quer, Desconegut, Alfons Mercader i Balmaña, Enric AlbertĂ­ i Bosch ("Cariques" o "Sanabra") i Francesc Gruart
Davant: Desconegut, Josep Busquets, MartĂ­ Juliol, Josep Coll i Ligora i Pere SolĂ .
Foto: Unal.


Any 1935 (2)
En formaciĂł d'Orquestra.
Darrere de tot: Josep Coll
Al mig: Enric AlbertĂ­ ("Cariques" o "Sanabra"), Desconegut i Francesc Gruart
Davant: Alfons Mercader, Arseni JordĂ , Josep Ros, Desconegut, Pere SolĂ , Josep Busquets i MartĂ­ Juliol.
Foto: Unal.


Any 1935 (3)
Anunci aparegut al programa de la Festa Major de CassĂ  de la Selva l'any 1935, on es ressalta la incorporaciĂł de Josep Coll.
Foto: Arxiu Municipal de CassĂ  de la Selva.


Any 1944
Cartell de la temporada 1944-1945.
Fila superior: Enric AlbertĂ­ i Bosch ("Carica"), Pere Mercader i Andreu, Alfons Mercader, Ramir Mestres i Pere SolĂ  i Batllosera
Fila inferior: Francesc Juliol, Josep Busquets, Isidor Vilar, Francesc Gruart, Narcís Marjanedas i Fàbrega i Francesc ("Paco") Ruiz i Perpiñà.
Foto: Arxiu LluĂ­s Marjanedas.


Anys 50
Entre 1939 i 1943 havien actuat amb el nom de Cobla-orquestra HispĂ nia. Clica a la foto i llegeix la frase publicitĂ ria, ja no se'n fan com aquesta !
Començant pel cantant i director, a baix de tot, i pujant en sentit horari:
Joaquim Poll i Beyres, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep Ros, Desconegut, Francesc ("Paco") Ruiz, Josep Mir i AbrĂ s, Ramir Mestres, Alfons Mercader, Enric AlbertĂ­ i Bosch ("Cariques" o "Sanabra"), Francesc Gruart i Juli Esteve.


Any 1954
En aquestes dues fotos, probablement fetes consecutivament, puc identificar, amb l'ajuda de l'Eduard Boada els mĂșsics de la segĂŒent manera, mirant la segona foto:
Darrere: Francesc ("Xicu") Gelada [contrabaix], MartĂ­ Bota i Cañigueral [trompeta], Robert Bosch ("Pacheco") [trompeta] i Francesc ("Paco") Ruiz [trompeta]
Al mig: Francesc Camps i Comellas [piano], Josep Mercader i Molla [trombĂł, fill de l'Alfons], Alfons Mercader [trombĂł] i LluciĂ  Casellas i Lloret* [vocalista]
Davant: Pere Camps i Marsans (pare d'en Francesc Camps) [bateria], Francesc Felip i Girona [saxo], Francesc ("Paco") Cadanet [saxo], Lluci Badosa i Compte [saxo] i Ramon Cortada i Gibert [saxo].
* Veure pĂ gines 30 i 31 d'aquest enllaç.


Any 1957 (1)
Darrere: Joaquim Nogué i Xirgo ("el Nunci"), Martí Bota, Francesc ("Paco") Ruiz, Pere Camps, Albert Pinto, Alfons Mercader i Félix Horcajo i Viejo
Davant: Francesc Cortada i Sureda*, que durant molts d'anys, i fins a la seva jubilaciĂł, va ser el flabiolaire de la Cobla-orquestra Selvatana. (Vaig anar un parell de vegades a classe de clarinet amb ell), Joan Coll i Alsina, Francesc Felip i Girona, Rossend RabĂłs i Montaña i Ramon Cortada (pare d'en Francesc).
* Els anys 2017 i 2018 vam tocar junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.


Any 1957 (2)
Drets: Joaquim NoguĂ© ("el Nunci"), MartĂ­ Bota, Francesc ("Paco") Ruiz, LluciĂ  Casellas, Pere Camps, Albert Pinto, Alfons Mercader i FĂ©lix Horcajo
Asseguts: Francesc Cortada, Joan Coll, Francesc Felip, Rossend RabĂłs i Ramon Cortada.


Any 1958 (1)
MĂ©s o menys per aquestes dates en Jack Carmelo era el cantant de La Principal de CassĂ . El seu nom complet Ă©s Jack Carmelo Batllosera i Tummert.


Any 1958 (2)
Revers de la postal.


Any 1959 (1)
A dalt: Josep Forcada, Francesc ("Paco") Ruiz, Emili Batlle i Guevani i Rossend Motas i Ferran*
Al mig: Rossend RabĂłs, FĂ©lix Horcajo, Francesc Felip i Joan Coll
A baix: Ramon Cortada, Llucià Casellas, Josep Xarbau i Boada, Joaquim Nogué ("el Nunci") i Pere Camps.
* El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'existĂšncia del meu blog, em truquĂ©s. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent catalĂ  de RupiĂ , tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya (a Brasil, concretament). Ha anat vinguent regularment, i em va explicar que el mes de Maig de 1960 va marxar al Brasil (un viatge d'un mes en barco), i el mes de Juny ja es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla). Abans de marxar a fer les AmĂšriques, i desprĂ©s del seu pas per la Cobla-orquestra Catalunya de Bordils va estar una temporada i mitja a La Principal de CassĂ .


Any 1959 (2)
Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1959.
Darrere: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Forcada, Llucià Casellas, Emili Batlle i Félix Horcajo
Davant: Desconegut, Rossend Motas i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1960

Unes fotos molt divulgades per la xarxa, de les que fins ara (Maig de 2017) no havia pogut esbrinar de quina formaciĂł es tractava. Podria ser que fossin de 1959, perĂČ crec que en cap cas de 1957, com posen molts llibres. Vaig parlar amb un dels fills del fotĂČgraf, i em va dir que moltes fotos els seu pare les havia datat una mica "a ull", doncs ho va fer un temps desprĂ©s.
Podria ser que les fotos s'haguessin fet a Granollers durant la Festa Major.
Darrere: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Desconegut i Desconegut
Davant: Joan Coll i Francesc Felip.
Fotos: Francesc CatalĂ  i Roca. La segona Ă©s de l'arxiu de NĂșria Felip i Jacas, nĂ©ta de Francesc Felip.


Any 1963 (1)
DĂ­ptic de la temporada 1963-1964.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana de CassĂ  de la Selva.


Any 1963 (2)
Detall de la portada del dĂ­ptic.
01 - Ramon Cortada
02 - LluciĂ  Casellas
03 - Emili Batlle
04 - Esteve Esparch i Busquets
05 - Francesc (“Paco”) Ruiz
06 - NarcĂ­s Perich
07 - Rossend RabĂłs
08 - Joaquim NoguĂ© (“el Nunci”)
09 - Francesc Felip
10 - Josep MÂȘ Estañol i Figueras (“Pitu”)*
11 - Pere Camps
12 - Josep Xarbau
* Hi vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot (2003 a 2005). Ell mateix m'explicava que quan tocava amb La Principal de CassĂ  anava als assajos en bicicleta de La Bisbal a CassĂ  (anar i tornar!) passant per Santa Pel·laia.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1963 (3)
Detall de la contraportada del dĂ­ptic.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1964
A dalt: Ramon Cortada i Emili Batlle
Al mig: Francesc (“Paco”) Ruiz, Pere Camps, Josep MÂȘ Estañol (“Pitu”) i Joaquim NoguĂ© (“el Nunci”)
A l'esquerra: LluciĂ  Casellas
A baix: Rossend RabĂłs, NarcĂ­s Perich, Josep Alsina, Jordi Bastante i Josep Bassas i Sala.


Any 1965
Darrere: Jordi Genoher i Mias*, Joaquim NoguĂ© (“el Nunci”), LluciĂ  Casellas, Pere Camps Jordi Bastante, Emili Batlle i Francesc (“Paco”) Ruiz
Davant: Josep Bassas, NarcĂ­s Perich, Josep Alsina, Rossend RabĂłs i Ramon Cortada.
* La famĂ­lia ho escriu i pronuncia sense accent.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1966 (1)
A dalt: Ramon Cortada, Llucià Casellas, Pere Camps i Joaquim Nogué ("el Nunci")
Al mig: Rossend RabĂłs, Emili Batlle, Josep Alsina i Jordi Bastante i Ribas
A baix: Francesc ("Paco") Ruiz, Narcis Perich, Jordi Genoher i Josep Bassas.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana de CassĂ  de la Selva.


Any 1966 (2)
De darrere cap a davant, i d’esquerra a dreta:
Clarinet: Rossend RabĂłs
Saxo: Josep Alsina
Trompetes: Joaquim Nogué ("el Nunci") i Jordi Genoher
TrombĂł: Pere Camps
Fiscorns: Jordi Bastante i Emili Batlle
Bombo: LluciĂ  Casellas
Platerets: Josep Bassas.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1967 (1)
A dalt: Ramon Cortada, NarcĂ­s Perich, Carles Planas i Anguila, Joaquim NoguĂ© ("el Nunci") i Enric Bassas i Sala
A baix: Rossend RabĂłs, Emili Batlle, Francesc ("Paco") Ruiz, Pere Camps, Jordi Bastante, Josep Alsina i LluciĂ  Casellas.
Foto: Arxiu NĂșria ArbussĂ©.


Any 1967 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu NĂșria ArbussĂ©.


Any 1967 (3)
Darrere: NarcĂ­s Perich, Carles Planas, Rossend RabĂłs i Joaquim NoguĂ© ("el Nunci")
Al mig: Josep Bassas, Ramon Cortada, Josep Alsina i Jordi Bastante
Davant: LluciĂ  Casellas, Pere Camps, Emili Batlle i Francesc ("Paco") Ruiz.
Foto: Arxiu NĂșria ArbussĂ©.


Any 1967 (4)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu NĂșria ArbussĂ©.


Any 1968
Darrere: Jordi Genoher, Joaquim NoguĂ© (“el Nunci”), LluciĂ  Casellas, Desconegut, Jordi Bastante, Emili Batlle i Francesc (“Paco”) Ruiz
Davant: Enric Bassas [que entrava en lloc del seu germà Josep, i que després agafaria el contrabaix], Narcís Perich, Josep Alsina, Rossend Rabós i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1969
D'esquerra a dreta: Carles Planas, Josep Alsina i Abras, Ramon Cortada, Rossend RabĂłs, Emili Batlle, LluciĂ  Casellas, Pere Camps, Joaquim NoguĂ© ("el Nunci"), Francesc ("Paco") Ruiz, NarcĂ­s Perich, Enric Bassas i Jordi Bastante.


Any 1970 (1)
Filera de dalt: Ramon Cortada, Josep Alsina, Emili Batlle i Enric Bassas
Filera del mig: Llucià Casellas, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Narcís Perich i Salvà i Jordi Bastante
Filera de davant: Francesc ("Paco") Ruiz, Rossend RabĂłs, Carles Planas i Fulgenci Segura, amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot un parell d'anys.


Any 1970 (2)
SessiĂł de Ball, amb la mainada -com gairebĂ© en totes les fotos d'orquestres en directe- en primer terme, i amb la segĂŒent formaciĂł. En MartĂ­ Llosent no surt a la foto, perĂČ aquell dia segur que tambĂ© hi era, el pianista!:
Bateria, Fulgenci Segura; baix, Francesc ("Paco") Ruíz; cantant, Albert Conchillo i Badosa; trompetes, Joaquim Nogué ("el Nunci") i Carles Planas; trombons, Emili Batlle i Jordi Bastante; saxos: Josep Alsina, Rossend Rabós, Narcís Perich i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1970 (3)
Novament fent Ball. Dedueixo que a mitja temporada va plegar en Carles Planas i va entrar AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n").
A dalt: Joaquim NoguĂ© ("el Nunci") i AntolĂ­n Cardoner i Tubert ("TolĂ­n")*, trompetes, i Jordi Bastante i Emili Batlle, trombons.
Trio de ritme: MartĂ­ Llosent i Vendrell, piano, Fulgenci Segura, bateria i Francesc ("Paco") Ruiz, baix.
Cantant: Albert Conchillo.
Saxos: Rossend RabĂłs, NarcĂ­s Perich i Ramon Cortada.
* M'explicava no fa pas gaire en Fulgenci Segura que havia tocat amb en "TolĂ­n" a la Cobla-orquestra La Principal de Figueres, i que en una audiciĂł a Roses, a finals dels 50 o principis dels 60 aquest trompetista d'Espolla va tocar, des de la cadira de segon trompeta, una sardana obligada, anomenada "MĂ©s llenya al foc", de Jaume VilĂ  i Comas, i que una vegada acabada la sardana, a la mitja part, es va acostar una noia francesa que va preguntar pel senyor trompetista que havia tocat aquella sardana; quan li van assenyalar, va anar cap a ell i amb poques paraules perĂČ molt de respecte li va donar una tarja, i va marxar. En Segura va anar-lo a a veure, i el va trobar mig tremolĂłs: li va ensenyar la tarja on li expressava la seva admiraciĂł un senyor (desconec el nom) que era el primer trompeta de l'Òpera de Lyon, i professor de trompeta al Conservatori de Paris. Sobren les paraules, crec ... En "TolĂ­n" es va jubilar per malaltia, en plena maduresa, quan estava amb la Cobla-orquestra Selvatana.


Any 1970 (4)
Darrere: NarcĂ­s Perich (clarinet)
Al mig: Jordi Bastante (fiscorn), AntolĂ­n Cardoner [“TolĂ­n”] (trompeta), Joaquim NoguĂ© [“el Nunci”] (trompeta) i Rossend RabĂłs (clarinet)
PercussiĂł: MartĂ­ Llosent (bombo) i Francesc [“Paco”] Ruiz (platerets).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1971 (1)
Els components sĂłn:
Els quatre de dalt de tot: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Martí Llosent, Rossend Rabós i Fulgenci Segura.
Els tres de davant seu sĂłn: AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Ramon Cortada i NarcĂ­s Perich.
Els dos de la dreta, sĂłn LluciĂ  Casellas i Francesc ("Paco") Ruiz.
I els quatre de davant: Albert Conchillo (vocalista), Emili Batlle, Jordi Bastante i Josep Alsina.


Any 1971 (2)

Ballada de sardanes a la Rambla de Girona el dia 16 d'Abril de 1971, amb motiu de la VIÂȘ Caravana de la Flama de la Sardana.
Darrere: Antolín Cardoner ("Tolín"), Joaquim Nogué ("el Nunci"), Llucià Casellas, Fulgenci Segura, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: MartĂ­ Llosent, NarcĂ­s Perich, Josep Alsina, Rossend RabĂłs, Ramon Cortada i Francesc ("Paco") Ruiz.
Fotos: Juli Torres i MonsĂł. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1972 (1)
1.- Joaquim Nogué ("el Nunci"); 2.- Llucià Casellas; 3.- Rossend Rabós; 4.- Francesc ("Paco") Ruiz; 5.- Albert Comamala i Ramiro; 6.- Emili Batlle; 7.- Antolín Cardoner ("Tolín"); 8.- Josep Alsina; 9.- Jordi Bastante; 10.- Narcis Perich; 11.- Martí Llosent; 12.- Fulgenci Segura; 13.- Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1973 (Cartell)
Darrere: Jordi Bastante, Rossend Rabós, Martí Puntí *, Fulgenci Segura i Joaquim Nogué ("el Nunci")
Davant: Josep Alsina, Emili Batlle, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Ramon Cortada, Albert Comamala, NarcĂ­s Perich i MartĂ­ Llosent i Vendrell.
* En MartĂ­ PuntĂ­ acabava una llarga etapa a la Cobla-orquestra Maravella, on hi va tocar el fiscorn i el trombĂł des de l'any 1962 fins el 1972, i entrava aquest any a la Principal de CassĂ  com a contrabaixista.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1973 (Cobla)
Darrere: Antolín Cardoner ("Tolín"), Joaquim Nogué ("el Nunci"), Albert Comamala, Fulgenci Segura, Jordi Bastante, Emili Batlle i Martí Puntí.
Davant: MartĂ­ Llosent, NarcĂ­s Perich, Josep Alsina, Rossend RabĂłs i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1974 (1)
D'esquerra a dreta: MartĂ­ BagudĂ  i Bellapart, Emili Batlle (representant), Ramon Cortada, Josep Alsina, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"),  Enric Bassas, Joan Casellas (cantant), Jordi Bastante, Jaume Call (amb qui vaig coincidir un any a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida), NarcĂ­s Perich, JoaquĂ­m NoguĂ© ("el Nunci"), MartĂ­ Llosent i Pere Salart i Mont (bateria i 2n trombĂł).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1974 (2)
Cercavila acompanyant els gegants de CassĂ  de la Selva, Aldric i Isaura.
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta es pot reconÚixer: Josep Alsina (clarinet), Narcís Perich (clarinet), Joaquím Nogué ["el Nunci"] (trompeta), Antolín Cardoner ["Tolín"] (trompeta), Jordi Bastante (fiscorn), Martí Llosent (trombó), Emili Batlle (fiscorn), Pere Salart (bombo) i Enric Bassas (platerets).
Foto: AMCS. Fons J. M. XifrĂł.


Any 1977
Darrere: Joan Coll, Josep Batlle i Guevani ("el Tiet"), Jordi Bastante, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Lluís Serra, Manel Bonilla i Fabrellas i Miquel Clapés i Rocafull*
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Josep Bosch ("el Tet"), Emili Batlle, Joan Casellas, Ramon Cortada i Josep Alsina.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.


Any 1978
Ball de fi d'any a Portbou. En aquesta foto parcial hi tenim:
Darrere: Manel Bonilla (saxo alt), Jordi Alsina (saxo tenor), Carles LliurĂł i Cibiach (trompeta), Josep Batlle ["el Tiet"] (trompeta), Jordi Bastante (trombĂł) i Emili Batlle (trombĂł)
Davant: Joan Casellas (cantant i guitarra) i Miquel Clapés (bateria)
Foto: Arxiu Joan Casellas.


Any 1978

Tocant al Castell de Sant Miquel, entre CelrĂ  i Girona.
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla, MĂ xim Lavado i LluĂ­s Serra.
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona.


Anys 80
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Jordi Bastante i Emili Batlle
Al mig: Josep MÂȘ Mascarell, Miquel ClapĂ©s i LluĂ­s Serra
Davant: MĂ xim Lavado, Joan Casellas, Jordi Alsina i Manel Bonilla
Foto: Arxiu Joan Casellas.


Any 1983
FormaciĂł de luxe, amb tres trompetes, dos trombons !
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Joan Casellas, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla, MĂ xim Lavado i LluĂ­s Serra.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1984 (1)
Els mateixos components de la foto anterior en un Concert acĂșstic a l'aire lliure, durant les Enramades d'ArbĂșcies.


Any 1984 (2)
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué, Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante, Emili Batlle i Lluís Serra
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla i Antoni ("Toni") Del Saz.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1985
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué, Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante, Emili Batlle i Lluís Serra
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla i MĂ xim Lavado.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1986 (1)
Durant la segona setmana del mes d'Agost de 1986 es va celebrar el Centenari del Casal CatalĂ  d'Argentina. La Principal de CassĂ  hi va col·laborar actuant al Casal CatalĂ  de Rosario, al Palau d'Exposicions de la Generalitat de Buenos Aires i al Casal CatalĂ  de Buenos Aires. En tots aquests llocs van tocar sardanes (de Concert i per ballar), ballets i glosses.
Foto: Revista Llum i Guia. Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1986 (2)
Posant davant de l'autocar que els transportava d'un lloc a l'altre.
Drets: LluĂ­s Serra (contrabaix), Josep Serrat i Soler ["Pep Sils"] (1er trompeta), Jordi Bastante (fiscorn), Josep MÂȘ Mascarell (flabiol), Miquel Juliana i PuigdomĂšnech (2n tenor), Manel Bonilla (1er tenor), Josep Batlle ["el Tiet"] (3er trompeta), Carles LliurĂł (2n trompeta) i Emili Batlle (2n fiscorn)
Ajupits: Miquel Clapés (trombó), Josep Alsina (1er tible) i Jordi Alsina (2n tible).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.


Any 1986 (3)
Retratats al Parque Palermo, de Buenos Aires.
Drets: Jordi Bastante, Emili Batlle, Miquel Juliana, Josep Batlle ("el Tiet"), LluĂ­s Serra, Manel Bonilla, Josep Serrat ("Pep Sils") i Carles LliurĂł
Ajupits: Miquel ClapĂ©s, Josep MÂȘ Mascarell, Josep Alsina i Jordi Alsina.
Per qĂŒestions de la propietat intelectual del nom de la formaciĂł, La Principal de CassĂ  va prendre el nom de Cobla-orquestra Selvamar el dia 1 de Gener de 1988, recuperant el nom la temporada 2010-2011.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de CassĂ  de la Selva.Any 2010 (1)
L'any del centenari , havent recuperat el nom de La Principal de CassĂ  desprĂ©s de 22 anys actuant com a Cobla-orquestra Selvamar, ja nomĂ©s en formaciĂł de Cobla des de feia uns anys, el celebraren enregistrant un disc compacte titulat "Ressons de Segle", on vaig tenir el goig de que incloguessin una sardana meva, recordant el meu pas per la formaciĂł quan encara Ă©rem la Cobla-orquestra Selvamar. La sardana Ă©s Rostollejant.
Els components d'aquest Concert de presentaciĂł, interpretat al Teatre Puig d'Arques de CassĂ  de la Selva,  el 12 de Desembre de 2010 sĂłn:
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, RaĂŒl SĂ nchez i Alexa Ruscalleda (amb qui toco actualment [2014] a la Cobla La Principal d'Olot)
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Nicolau Ejarque, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Esteve SallĂ©s.


Any 2010 (2)
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, RaĂŒl SĂĄnchez i Alexa Ruscalleda.
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Nicolau Ejarque, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Esteve SallĂ©s.


Any 2012 (1)
21 de setembre de 2012. PresentaciĂł a CassĂ  de la Selva del seu 2n disc "Un tomb per la sardana".
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, RaĂŒl SĂ nchez, Arnau Mercader, Caterina GĂłmez i Pau Torres
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Esteve SallĂ©s.


Any 2012 (2)
21 de setembre de 2012. PresentaciĂł a CassĂ  de la Selva del seu segon disc "Un tomb per la sardana".
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, RaĂŒl SĂ nchez, Arnau Mercader, Caterina GĂłmez i Pau Torres
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Esteve SallĂ©s.


Any 2014
AudiciĂł de sardanes al Passeig d'En Blay d'Olot, el dissabte 23 d'Agost de 2014.
Darrere: David Muñoz, Ivan Barceló, Ricard Hospital, Caterina Gómez, Arnau Mercader i Pau Torres
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Xavier Santandreu i Esteve SallĂ©s.
Foto: Emili PallĂ s.


Any 2015 (1)
Vilablareix, 10 de Maig de 2015, amb la formaciĂł de la temporada 2015-2016.
Darrere: Ivan Barceló i Roig, David Muñoz i Moreno, Ricard Hospital i Planas, Caterina Gómez i Clapers, Arnau Mercader i Luque i Pau Torres i Ferré
Davant: Josep MÂȘ Mascarell i Carreras, Marina Ropero i Coto, LluĂ­s Bofill i Capell, Ferran Roure i Garcia i Anna Planas i BahĂ­.


Any 2015 (2)
Aplec de Torroella de MontgrĂ­, el 20 de Setembre de 2015.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Ivan Joanals (bolo) i Joan Bossacoma (bolo)
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Jaume Nonell.


Any 2015 (3)
Tocant a Ripoll.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Ivan Joanals (bolo) i Evgeny Kleiner (bolo)
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Montserrat Juvanteny.

Any 2016
Aplec de Torroella de MontgrĂ­, el diumenge dia 18 de Setembre de 2016.
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina GĂłmez i Enric Bassacoma i XamprĂł (bolo)
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Jaume Nonell.


Any 2017 (1)
FoixĂ , 24 de Juny de 2017.
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina GĂłmez i Maria Huix
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Avi Jacupo.


Any 2017 (2)
Darrere: Ivan BarcelĂł, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina GĂłmez i Maria Huix
Davant: Josep MÂȘ Mascarell, Marina Ropero, LluĂ­s Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!