T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 10 d’agost del 2012

LA PRINCIPAL DE FIGUERES

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1930 (1)
Cobla-orquestra de Figueres formada per antics alumnes de l' Escola de Música de Peralada. Va existir entre 1930 i 1970. No obstant, tinc la teoria, que es pot llegir amb més detall a l'entrada d'aquest blog corresponent a la Cobla-orquestra Grup Figuerenc, de que es van desfer l'any 1932 i no van reaparèixer fins l'any 1946.
Aquí veiem els músics en un magnífic retrat de Manuel Sans, fotògraf que tenia l'estudi al Carrer Caamaño, 20 -Plaça de la Palmera- de Figueres (parent d'algun dels músics, potser?), on els podem identificar, amb expressió dels instruments que tocaven, en primer lloc el de Cobla i després el d'Orquestra:
Darrere: Manel Alsina i Albert ("Pebrot")* (2n cornetí i cornetí), Eusebi Saló i Massaguer* (1er cornetí i cornetí), Perfecte Aparicio i Hernández* (1er fiscorn i fiscorn) Pere Ferrer i Sans* (2n fiscorn i violí) i Robert Sans i Masjuan* (també era el representant, i per necessitats de la formació, tot i ser un excel·lent primer tible va agafar el contrabaix)
Davant: Jaume Romans i Riqué** (flabiol i violí director), Isidre Serra i Fortanet (2n tible i viola), Baldomer Escapa i Algans** ["Mero"] (1er tible i flauta), Baldiri Coll i Ligora (1er tenor i clarinet) i Joan Bordàs i Serra* (2n tenor i clarinet).
* Aquests músics provenien de la Cobla-orquestra La Filharmònica. En Perfecte Aparicio havia nascut l'any 1884 a Hondarribia (Guipúscoa) amb el nom de Perpetuo Aparicio i Hernández.
** I aquests venien de la Cobla-orquestra La Principal de Bordils.
Fotos:
1) Manuel Sans. Arxiu Carles Varela i Marimont.
2) Manuel Sans. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930 (3)
Anunci que apareixia a la premsa figuerenca de 1930.


Any 1932 (1)
Darrere: Baldiri Coll, Manel Alsina ("Pebrot"), Robert Sans, Pere Ferrer i Isidre Serra
Davant: Jaume Romans, Baldomer Escapa, Perfecte Aparicio, Joaquim Pujol i Cullell i Joan Bordàs.
Nota: Dato aquesta foto l'any 1932, doncs aquest any Eusebi Saló va marxar a la Cobla-orquestra Unió Artística de Palafrugell, i hauria estat substituït per Joaquim Pujol.
Durant el Carnaval de 1932 a Figueres es va produir un conflicte -amb un clar rerefons polític- entre l'Ajuntament i dues de les formacions figuerenques més rellevants del moment, la Cobla-orquestra La Principal de Figueres i la Cobla-orquestra La Filharmònica. Si algú està interessat en llegir els detalls d'aquest conflicte, s'haurà de prendre la molèstia, com jo vaig fer, de llegir els articles pertinents en aquestes pàgines de premsa:
- La Veu de l'Empordà_20-2-32, pàgina 7
- Empordà Federal_27-2-32, pàgina 6
- La Veu de l'Empordà_5-3-32, pàgina 8
Arran d'aquests fets, arribo a la conclusió de que La Principal de Figueres es va desfer, i no tornaria a actuar amb aquest nom fins ben entrada la postguerra (la primera referència que en tinc en aquest blog és de 1947); alguns dels seus membres van formar la Cobla-orquestra Grup Figuerenc.
Foto: Bosch (Figueres). A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1932 (2)
Revers de la postal anterior, amb expressió del personal artísitc.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1932 (3)

El diumenge 2 d'Octubre de 1932 el Patronat Parroquial de la Catequística, popularment conegut com La Cate, va inaugurar la primera fase de la construcció del nou Casal a la Ronda del Rector Arolas, de Figueres, que seria fins a dia d'avui la seva seu. El Patronat es va crear l'any 1921 amb seu al carrer Gatillepis, passant al Teatre Municipal entre 1926 i 1930, any en que l'Ajuntament no els hi va renovar el contracte. Van encarregar el projecte a l'arquitecte Emili Blanch i Roig, i en aquesta primera fase s'havia construït la Sala de teatre i cinema, i s'havia acabat també la vivenda a la part superior, destinada a la família de Ramon Torrentó i Enriqueta Colls, que havien fet la donació del solar anomenat Vinya petita, i que varen contribuir també pagant part de les obres.
Segons es pot llegir a la pàgina 4 del setmanari La Veu de l'Empordà, del 8 d'Octubre de 1932, a migdia es va beneïr l'edifici, i 

... una cobla començá de desgranar airoses sardanes i aquell ample pati es veié ple de rodones formades per simpátics joves i gentils donzelles, i ádhuc per alguns matrimonis, els quals recordaren amb aquesta avinentesa, la seva primera joventut.
Durant tot el temps de les sardanes fou visitat el local per una gran gernació, sentint-se arreu lloances per a la Junta que tan es desvetlla per la societat amb un altruisme exemplar, així com també per a tots els que s'havien encarregat del treball de l'obra.
Aquest local, que no és pas de bon troç acabat, té i tindrá tot el necessari per a l'educació, distracció i esbarjo dels seus socis, i en particular per la mainada qui s'acull al seu recer.

Durant tot el dia i fins ben entrada la nit hi va haver tota mena d'espectacles: sardanes, concerts, sarsuela, teatre, cinema, etc.
Si llegim el peu de foto [Any 1932 (1)] veurem que La Principal de Figueres estava en un procés de dissolució, però tot i que durant aquell any no van tocar gaire, si que els podem veure en aquesta foto, de la qual en faig un detall a continuació.
Foto: podria ser de Mn Josep Mª Albert. Arxiu de La Cate.


Any 1932 (4)

Detall de la foto anterior, en la que identifico els músics, amb alguna reserva.
Darrere: Manel Alsina ("Pebrot"), Pere Falgarona [?], Perfecte Aparicio, Pere Ferrer i Robert Sans
Davant: Jaume Romans, Isidre Serra, Baldomer Escapa i Algans [?], Joan Bordàs i Baldiri Coll [?].
Foto: podria ser de Mossèn Josep Mª Albert. Arxiu de La Cate.


Any 1946
Postal de la temporada 1946-1947, de la qual en faig un detall per veure millor els músics. Tal com explicava en el primer peu de foto d'aquesta entrada, La Principal de Figueres havia desaparegut al acabar la seva segona temporada d'existència. A la fotografia no hi ha cap dels fundadors, però sí el fill d'un d'ells.
Aquesta primera temporada de la segona època formaven amb deu músics, sense trombó.
Darrere: Arseni Ribera i Iglesias, Joan Calvet i Mont, Jaume Carbonell i Trayter, Pere Pérez i Batlle i Francesc Cairó i Batlle
Davant: Enric Ferrer i Casamitjana*, Joan Sirvent i Heras, Baldiri Bosch i Trull, Salvador Batlle i Font i Teodor Quer i Soler ("Doro").
* Fill d'un dels fundadors, Pere Ferrer i Sans.
Foto: Arxiu Magdalena Carbonell i Pinsach.


Any 1947 (1)
L'any 1947 ja anaven onze músics, doncs va tornar a entrar en Pere Ferrer, passant el seu fill Enric a tocar el trombó.
Aquí els veiem a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada .
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Pere Pérez i Francesc Cairó
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").


Any 1947 (2)
Actuant a S'Agaró.
Darrere: hi reconec a Joan Calvet (trompeta), Enric Ferrer (trombó) i Francesc Cairó (contrabaix).
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Gabriel Casas i Galobardes. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1948 (1)
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Joan Mont i Roura ("Quendo") i Francesc Cairó
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Arxiu Magdalena Carbonell i Pinsach.


Any 1948 (2)
A la Festa de Sant Baldiri, de Figueres.
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Joan Mont i Roura ("Quendo")  i Joaquim Pujol (un dels fundadors, podria ser que hi anés de substitut)
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").


Any 1949 (1)
L'any d'aquest cartell venia manuscrit pel seu propietari a la foto original, i l'he inscrit tipogràficament.
A dalt: Baldiri Bosch, Joan Mont ("Quendo"), Antolín Cardoner i Tubert ("Tolín")*, Antoni Barris i Hernández i Joan Turró i Valls
Al mig: Pere Ferrer i Teodor Quer ("Doro")
A baix: Salvador Batlle, Arseni Ribera i Enric Ferrer.
* M'explicava en Fulgenci Segura, músic que va coincidir amb en "Tolín" en aquesta formació i més tard a la Cobla-orquestra La Principal de Cassà, que en una audició a Roses, a finals dels 50 o principis dels 60 aquest trompetista d'Espolla va tocar, des de la cadira de segon trompeta, una sardana obligada, anomenada "Més llenya al foc", de Jaume Vilà i Comas, i que una vegada acabada la sardana, a la mitja part, es va acostar una noia francesa que va preguntar pel senyor trompetista que havia tocat aquella sardana; quan li van assenyalar, va anar cap a ell i amb poques paraules però molt de respecte li va donar una tarja, i va marxar. En Segura va anar-lo a a veure, i el va trobar mig tremolós: li va ensenyar la tarja on li expressava la seva admiració un senyor (desconec el nom) que era el primer trompeta de l'Òpera de Lyon, i professor de trompeta al Conservatori de Paris. Sobren les paraules, crec ... En "Tolín" es va jubilar per malaltia, en plena maduresa, quan estava amb la Cobla-orquestra Selvatana.
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1949 (2)
A la processó de Sant Antoni, on només s'hi veu un músic, amb el violí, a l'esquerra: Pere Ferrer i Sans. La foto està feta a la Plaça de l'Ajuntament.


Any 1950 (1)
A l'Aplec de Sant Pau de la Calçada.
Darrere: Antoni Barris, Antolín Cardoner ("Tolín")*, Enric Ferrer, Joan Mont ("Quendo") i Arseni Ribera
Davant: Pere Ferrer, Joan Giralt i Serra, Baldiri Bosch, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Nota: aquesta foto Antoni Barris la té datada l'any 1950, segurament seria a finals de la temporada 1949-1950, doncs aquest aplec es celebra abans de Carnaval. En la propera imatge observarem algun canvi en l'alineació.


Any 1950 (2)
Cartell de la temporada 1950-1951.
A dalt: Joan Mont ("Quendo"), Teodor Quer ("Doro"), Antolín Cardoner ("Tolín") i Joan Giralt
Al mig: Joan Passolas i Reitg i Antoni Barris
A baix: Pere Ferrer, Salvador Batlle, Josep Cunill i Saura, Enric Ferrer i Arseni Ribera.
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1950 (2)
Aquella temporada 1950-1951 també van editar aquesta postal.
Darrere: Antoni Barris, Antolín Cardoner ("Tolín"), Joan Passolas, Enric Ferrer i Casamitjana, Joan Mont ("Quendo") i Arseni Ribera
Davant: Pere Ferrer i Sans, Joan Giralt, Josep Cunill, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1950 (3)
Revers de la postal anterior,
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1950 (4)
Fotografia que van fer servir tant pel cartell com per la postal d'aquella temporada.
Darrere: Antoni Barris, Antolín Cardoner ("Tolín"), Joan Passolas, Enric Ferrer, Joan Mont ("Quendo") i Arseni Ribera
Davant: Pere Ferrer, Joan Giralt, Josep Cunill, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1950 (5)
Processó de Sant Antoni, a la Rambla de Figueres, el mes de Gener de 1950.
Veig músics amb abric i uns nens amb pantalons curts ...
En primer terme, els dos fiscorns: Joan Mont i Roura ["Quendo"] i Enric Ferrer
Més endarrere, els dos trompetes: Antoni Barris i Antolín Cardoner ["Tolín"]
Segueix la secció de fusta: Joan Giralt (saxo) i Salvador Batlle (clarinet)
Tanquen la comitiva musical: Teodor Quer ["Doro"] (violí), Pere Ferrer (violí) i Baldiri Bosch (flauta).
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1950 (6)
Retratats davant de l'església de Sant Pere, acompanyant els Gegants durant les Fires de Maig de 1950.
D'esquerra a dreta: Salvador Batlle, Pere Ferrer, Josep Cunill, Arseni Ribera (a la Cobla tocava el contrabaix), Joan Giralt, Antoni Barris i Enric Ferrer.
El nen que es troba en primer terme, en el centre de la imatge, és en Josep Mª Joan i Rosa, que arribaria a ser el director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres.
Fotos: Moncanut. Arxiu Eduard Puig i Vayreda.


Any 1950 (7)
Organitzat pel Patronat de la Catequística Parroquial de Figueres, es celebrava en aquest Centre, el concurs Golpe de Gong*, entre Juliol i Setembre de 1950.
El dimarts dia 8 d'Agost de 1950, a dos quarts de deu de la nit, va tenir lloc la cinquena sessió d'aquest concurs. Un dels grups participants va ser José Pasolas** y su Ritmo, format per alguns components de La Principal de Figueres, amb un pianista extern. Van guanyar el primer premi en l'apartat d'Orquestrines.
Darrere, d'esquerra a dreta: Joan Passolas (trombó i bateria), Josep Cunill (saxo alt), Joan Giralt (saxo tenor) i Antoni Barris (trompeta)
En primer terme: Emili Saló i Minobis (piano).
* Inspirat en el concurs Fiesta en el aire, del Teatro Alcázar, de Madrid, es presentava com “un Concurso Artístico de Altas Variedades, para premiar a los mejores artistas aficionados que tomen parte en él." 
Bona part dels participants que hi van intervenir per arrancar-lo, eren actors i actrius dels elencs de la casa; alguns també n'eren presentadors i organitzadors. La campanya boca/orella al carrer, va funcionar com mai, atraient nombrosos espectadors. 
En aquesta primera edició van passar pel festival 96 concursants, dels quals 10 a la secció infantil, 48 a la secció individual i 38 a la secció de conjunt, agrupats en 14 formacions.
Malgrat l'èxit i ressò inicials, Golpe de Gong no es va celebrar ni el 1951 ni el 1952. El 1953 va reaparèixer amb una certa renovació, però el mateix objectiu. El 1954, hi havia 7.000 pessetes en premis. El 1956, es va fer a l'aire lliure, a la pista. El 1968 va tornar amb força èxit. El 1969, la manca de concursants es va suplir presentant cada setmana fora de concurs, artistes de vàlua. El 1977 va ser la darrera edició. 
Aquesta informació tant precisa me la proporciona Alfons Gumbau.
** En el programa es van equivocar, tant en el nom com en el cognom, doncs es tracta d'en Joan Passolas i Reitg.
Foto: Arxiu Montserrat Mauné. Fons Antoni Barris.


Any 1951
Porta del Patronat de La Catequísitca, de Figueres
Darrere: Antoni Rabasco, Antolín Cardoner i Tubert ("Tolín"), Teodor Quer ("Doro"), Enric Ferrer, Jaume Carbonell i Trayter i Arseni Ribera
Davant: Josep Cunill i Saura, Joan Giralt, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Guillamet, Salvador Batlle i Pere Buscarons i Pastells* (amb qui vaig coincidir uns anys a la Cobla-orquestra Màxim's).
* Podria ser que en Pere Buscarons hi anés de bolo, doncs la temporada 1951-1952 estava, també de 2n tenor, a la Cobla-orquestra Girona. Alguna cosa devia passar perquè el 2n tenor habitual, Teodor Quer ("Doro"), aquí toca el trombó de pistons.
Foto: Emili Marimont.


Any 1952 (1)
D'esquerra a dreta:
A dalt: Enric Ferrer, Antolín Cardoner ("Tolín"), Teodor Quer ("Doro"), Arseni Ribera i Joan Giralt
Al mig: Joan Escapa i Serra*
A baix: Joan Fortuny i Carmen ("Marons"), Salvador Batlle, Jaume Carbonell, Josep Cunill i Adolf ("Dolfo") Teixidor.
Si volem saber com sonava La Principal de Figueres l'any 1952, podem anar al següent enllaç, en una audició feta a Portbou el 21 de Juny de 1952.
* Veure biografia en les pàgines 24 a 28 del nº 42 de la revista El Butlletí de Peralada (2009).


Any 1952 (2)
Els mateixos components del cartell anterior, en una de les feines més agraïdes de la jornada musical: un bon dinar !


Any 1952 (3)
Retratats a la placeta baixa de la Rambla, acompanyant els Gegants durant les Fires de Maig de 1952.
Baldiri Bosch (tible), Joan Monjó i Pujadas (tenora), Emili Saló i Minobis (fiscorn) i Salvador Batlle (tenora).
Fotos: Lluís Pérez i Perxés, del llibre "Història gràfica de Figueres, 125 anys de ciutat", d'Inés Padrosa i Gorgot.


Anys 50 (1)
Els músics no es veuen gaire bé, però la foto té un sabor ... !
Estant tocant sardanes al Parc de Figueres, seria entre 1952 i 1954.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Enric Ferrer, Desconegut i Arseni Ribera
Davant: Josep Cunill ?, Joan Giralt, Adolf Teixidor, Salvador Batlle i Martí Algans i Galobardes.


Any 1953 (1)
Portada d'un cançoner de la temporada 1953-1954, segurament extreta d'un cartell.
A dalt: Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt i Fermí Guday i Déu
Resta de músics, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Salvador Batlle, Salvi Pumareda i Ferrer, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Desconegut, Enric Ferrer, Arseni Ribera, Albert Teixidor, Desconegut i Antolín Cardoner ("Tolín").
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1953 (2)
Contraportada del cançoner.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1954
Exquisit cartell de 1954.
A dalt: Antolín Cardoner ("Tolín"), Fermí Guday [cantant], Adolf ("Dolfo") Teixidor, Joan Giralt, Enric Ferrer i Arseni Ribera
A baix: Salvi Pumareda, Salvador Batlle, Daniel Sidrach, Teodor Quer ("Doro"), Albert Teixidor i Josep Pallisera i Trèvol ("Sabas").


Anys 50 (2)
Festa de Sant Baldiri, de Figueres, entre 1955 i 1960.
Darrere: Albert Teixidor, Gil Lloveras i Llindis, Antolín Cardoner ("Tolín"), Salvi Pumareda, Enric Ferrer i Arseni Ribera
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Salvador Batlle i Josep Cunill.


Any 1956 (1)
Cartell de la temporada 1956-1957, dissenyat per Joan Jové i Planella i imprès per l'Impremta Trayter. Al fons es pot veure els músics al voltant d'un piano (veure imatge següent).
A l'esquerra, de davant cap a darrere: Teodor Quer ["Doro"] (bateria), Joan Esponellà i Saballs (contrabaix), Josep Pallisera ["Sabas"] (saxo tenor), Joan Giralt (saxo tenor), Joan Puig i Fornis (saxo alt), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt) i Joaquim de Ramos i Irimía (piano)
A la dreta, de davant cap a darrere: Fermí Guday (vocalista i percussió), Joaquim Carbonell (trombó), Pere Sibecas i Rigall ["Pere d'Avinyonet"] (trombó), Antolín Cardoner ["Tolín"] (trompeta), Jesús Cano (trompeta) i Alfons Miàs i Martí (trompeta).
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (2)
Detall del cartell anterior.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (3)
Darrere es veu una mica el bateria, suposo que era en Teodor Quer ["Doro"].
En segon terme: Arseni Ribera (contrabaix) i Josep Pallisera ["Sabas"] (violí)
Davant: Joaquim de Ramos (acordió).
Foto: Arxiu Joan Antoni de Ramos.


Any 1958
Damunt d'un tablado que es podria qualificar d'alt risc, a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada, segons consta en la inscripció que es pot veure sobre la primera d'aquestes dues fotos.
Darrere: Antolín Cardoner ("Tolín"), Josep Gou i Masferrer, Jaume Vilà i Comas, Enric Bosch i Quintana, Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet") i Joaquim Carbonell
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Josep Pallisera ("Sabas"), Roc Marco i Palazón (vaig coincidir amb ell a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa)*, Joan Giralt i Antoni Orozco.
* Segons em comenta el seu fill, el també músic i amic Roc Marco i Blanch, el seu pare substituïa eventualment en Joan Puig, que estava fent la mili.


Any 1959 (1)
Cartell de la temporada 1959-1960, dissenyat per Joan Jové.
Arc exterior, d'esquerra a dreta: Josep Mª Vilà i Comas (germà d'en Jaume, hi va tocar poc temps, i a la foto següent ja no hi surt), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt, Josep Pallisera ("Sabas"), Joan Manel Sánchez i Soler, Joan Puig, Antolín Cardoner ("Tolín"), Joaquim Carbonell, Josep Gou i Antoni Orozco
Al mig, d'esquerra a dreta: Jaume Vilà i Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet").
Foto: ACAE.


Any 1959 (2)
De dalt a baix: Antolín Cardoner ("Tolín"), Josep Pallisera ("Sabas"), Teodor Quer ("Doro"), Joan Manel Sánchez, Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet"), Jaume Vilà, Joan Giralt, Antoni Orozco, Josep Gou, Joan Puig, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Joaquim Carbonell.
Foto: Arxiu Joan Manel Sánchez (que era el vocalista).


Any 1961
En Carles Varela m'envia aquest cartell dissenyat per P. Quera.
Els quatre de dalt : Josep Quer i Agustí, Josep Pallisera ("Sabas"), Joaquim Carbonell i Antolín Cardoner ("Tolín")
Els tres del mig: Adolf ("Dolfo") Teixidor, Joan Manel Sánchez i Teodor Quer ("Doro")
Els quatre de sota: Lluís Grau i Capdeferro, Joan Puig, Josep Gou i Joan Giralt
Els dos de baix de tot : Jaume Vilà i Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet").
Foto: Arxiu  Josep Quer.


Any 1962 (1)
Aplec de Sant Pau de la Calçada. A la primera foto hi falta el primer tible, i a la segona ja hi podem veure la formació completa:
Darrere: Joan Pons i Joanmiquel, Antolín Cardoner ("Tolín"), Jaume Vilà, Joan Manel Sánchez, Silvestre Vergés i Costa* i Joan Vergés i Costa* (que no es veu)
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Francesc ("Cari") Pomés, Narcís Miquel i Hosta ("Siset"), Joan Giralt i Lluís Grau.
* Silvestre Vergés i Costa és fill de Joan Vergés i Costa.
Fotos: Arxiu Joan Manel Sánchez.


Any 1962 (2)
(Falta en Joan Vergés i Costa i en Joan Manel Sánchez)
D'esquerra a dreta i de darrera cap a davant:
Lluís Grau, Teodor Quer ("Doro"), Jaume Vilà i Xxx Estarriol (xofer)
Antolín Cardoner ("Tolín") i Joan Giralt
Jaume Brunet i Carrascosa, Joan Pons i Silvestre Vergés
Adolfo Teixidor i Francesc ("Cari") Pomés.
Foto: Arxiu Joan Manel Sánchez.


Any 1963 (1)
Curiós cartell que també m'arriba per gentilesa d'en Carles Varela, investigador infatigable del panorama musical empordanès. Identifico els músics, amb expressió de l'instrument de Ball que tocaven, de dalt a baix, i d'esquerra a dreta:
Joan Vergés* (trombó), Jacint ["Cinto"] Hereu (saxo alt), Silvestre Vergés* (bateria), Lluís Grau (contrabaix), Antolín Cardoner ["Tolín"] (trompeta), Jaume Brunet (trompeta), Joan Roca i Estany (vocalista), Joan Giralt (saxo tenor), Narcís Miquel ["Siset"] (saxo tenor), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt), Teodor Quer ["Doro"] (saxo baríton), Jaume Vilà (piano i trompeta) i Ferriol Vidal i Illa (trombó).
* Hi ha un error en la retolació, els noms que jo poso són els correctes, segons em confirma el propi Silvestre Vergés (veure imatge següent).
Aquest cartell pertany a la col·lecció d'en Joan Roca.


Any 1963 (2)
Cartell corregit.


Any 1963 (3)
Audició a la Rambla de Figueres organitzada per l'Hotel President.. Es reconeix bé el 1er tenor, Joan Roca, el 2n fiscorn, Silvestre Vergés i el contrabaix, Lluís Grau.


Any 1964
Cartell de la temporada 1964-1965, del mateix estil que l'anterior.
A dalt: Jaume Vilà (piano i trompeta), Lluís Grau (contrabaix) i Manel Juárez i Jiménez (bateria)
Segona fila: Joan Giralt (saxo tenor), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt), Jacint ["Cinto"] Hereu (saxo alt) i Teodor Quer ["Doro"] (saxo baríton)
A baix: Antolín Cardoner ["Tolín"] (trompeta i representant), Mariano Arroyo i Moreno (trompeta), Ferriol Vidal (trombó), Pere Silvestre i Xicars ["Pere de Pals"] (trombó) i Joan Roca (vocalista).
Consten també com a representants: Enric Ferrer i Casamitjana (exmembre de la formació), i Julien Company.


Any 1971 (1)
El diumenge 26 de Setembre de 1971 el restaurador Lluís Duran i Simon va organitzar una ballada de sardanes amb les Cobles La Principal de Figueres i Barcelona. El motiu era la inauguració de l'Hotel MERCÈ PARK, situat en el paratge on hi havia un balneari conegut com els Banys de la Mercè, a Campmany. Hi ha una crònica a la pàgina 6 del diari Los Sitios, de Girona, del 9 de Setembre de 1971:

UN APLEC EN "ELS BANYS DE LA MERCÉ"
Una nueva fiesta para los amantes de nuestra danza, está anunciada para el domingo, día 26 del actual, en el bello paraje contiguo al balneario termal que fue conocido como "Els Banys de la Mercé", en el término municipal de Capmany [sic], establecimiento hoy reformado y convertido en hotel.
La fiesta sardanística se celebrará con motivo de la inauguración del citado establecimiento, y su propietario, el conocido hotelero figuerense don Luis Duran, ha querido dar a ello un cariz especial, aprovechando las interesantes posibilidades que ofrece el lugar. Habrá audición de sardanas por la mañana y por la tarde; participando las coblas "Barcelona" y "La Principal de Figueres".

A la fotografia es pot veure alguns membres de la Cobla-orquestra Barcelona: a l'esquerra de tot, darrere del rètol que anunciava que la sardana interpretada era "Dolors Gentil", de Francesc Mas i Ros, hi podem veure en Miquel Prim i Ametller, trompeta. Damunt del tablado, a l'esquerrra, el 2n tible Jaume Farré i Albareda (amb ulleres de sol), i al seu costat, amagat a darrere l'arbre hi ha en Felip Vila i Font, flabiol (i ho sé de bona font!); en primer terme, els dos tenors: Ramon Pla i Pla i Ramon Viader i Viñas; i al mig del públic amb camisa blanca, els braços creuats i mirant a la Cobla, hi ha en Francesc Elías i Prunera, 1er tible.
Foto: Arxiu Hotel Duran.


Any 1971 (2)
Faig un detall de la Cobla.
Darrere: Josep Agustí i Agustí, Ricard Fageda i Rigat, Joquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Ferriol Vidal, Rafel Ferré i Gisbert ("Xerta") i Lluís Grau
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Josep Puig i Juyà, Ramon Coll i Pontonet ("Ramon de Foixà), Joan Giralt i Eugeni Vidal i Burch ("Pagenio").
Aquesta va ser la darrera temporada de La Principal de Figueres.
Foto: Arxiu Hotel Duran. 


Any 1971 (3)
Programa que sortia a la pàgina 6 del Butlletí Testimoni, nº 35 (Setembre-Octubre de 1971), adreçat als socis del Foment de la Sardana Pep Ventura, de Figueres. A part del seu valor testimonial, és interessant veure que quatre anys abans de la mort de Paquito Chocolatero el programa està redactat i editat en un correctíssim català. El nom del poble, Campmany, encara avui és objecte d'alguna discussió en front de Capmany.


Any 1971 (4)
En aquest fotografia i en la primera d'aquesta sèrie veiem que hi va haver força gent ! 
A finals del anys 80 recordo haver-hi tocat amb la Cobla-orquestra Atlàntida.
Foto: Arxiu Hotel Duran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!