T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 12 de juliol del 2012

LA PRINCIPAL DE CASSÀ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1920 (1)
Aquesta Cobla-orquestra va néixer l'any 1910* (veure aquest enllaç) a Cassà de la Selva, essent, en un principi, una evolució de la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc; després s'hi van afegir dos “dissidents” de la Cobla-orquestra La Unió Cassanenca: Enric i Ricard Gruart, juntament amb Ramon Rosell i Mestres, Josep Barceló, Robert Rich, Lluís Julià i Sellés, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca i Julià, Emili Figueras i l’altre fill de l’Enric Gruart, en Francesc. La veu popular batejà la nova formació amb el nom dels “Enriquets” (fent referència al capdavanter, Enric Gruart). El primer director en fou el fill de l’Enric, en Ricard. I una vegada reestructurats, van adoptar definitivament el nom de La Principal de Cassà.
Darrere: Josep Albertí i Bosch, Narcís Masqué i Romans, Francesc Gruart i Xiberta, Amable Cassà i Barceló, Josep Puig i Barnés i Francesc Planas i Virolesch
Davant: Pere Llach i Llach (fiscornaire de Granollers), Enric Gruart i Escalé, Ricard Gruart i Xiberta, Sixte Nonell i Roca i Narcís Vila i March.
* La seva primera actuació d'aquest periode va tenir lloc el 27 de Març de 1910, diada de Pasqua, al local del Centre Republicà de Cassà de la Selva, amb notable èxit, que es repetiria pocs dies després al Centre Econòmic. Podem veure l'anunci d'aquesta actuació a la pàgina 3 del diari La Lucha, de 26 de Març de 1910, i que reprodueixo tot seguit:
El Centro de Unión Republicana [de Cassà] ha contratado a la nueva orquesta de Cassà de la Selva titulada "La Principal", para ejecutar el extraordinario baile que dicha sociedad celebrará mañana domingo [27 de Març de 1910] a las 9 de la noche.
La citada orquesta hará su debut en dicho baile, y de ella forman parte el renombrado profesor de cornetín solista D. Luis Juliá, el eminente violín y tiple solista y Director D. Ricardo Gruart, el fiscorno solista D. Roberto Rich y el aplaudido solista de clarinete y tenor D. Ramón Rosell.
Les dades històriques són extretes d'un article d'Amics de la Sardana de Cassà de la Selva, on hi ha força més informació, i de les hemeroteques.`
Aquí vull fer un incís:
En la meva humil opinió, no és cert que La Principal de Cassà ja existís l'any 1897. Si anem a la secció Història de la pàgina web de la formació actual, veurem que escriuen el següent:
La cobla orquestra La Principal de Cassà (Cassà de la Selva) es documenta per primera vegada del 15 al 17 d’agost de 1897, amb motiu de posar la nota musical als balls i concerts de tarda i nit al Centre Econòmic, en el marc de la festa major de la Bisbal d’Empordà (La Vanguardia, Barcelona, any XVII, núm. 5123, 07-08-1897, pàg. 3).
En realitat, l'escrit que apareix a La Vanguardia diu literalment:
En el "Centro Económico" habra bailes y conciertos tarde y noche, con la orquesta principal [en minúscula, vull ressaltar] de Cassá de la Selva.
Jo interpreto que es refereix a la principal orquestra de Cassà -en opinió del comunicant o corresponsal-, que seria la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc, contraposant-la a l'altra formació local la Cobla-orquestra La Unió Cassanenca.
Corroborant el tema, a la pàgina 2 del diari La Lucha, de 30 de Julio de 1903 s'informa el següent:
La orquesta «La Principal Orfeón Cassanense», está contratada para las fiestas mayores siguientes:
Dia 31 [de Juliol], 1 y 2 de agosto, en Sabadell; 8 y 9, en la Plaza del Carril, (Gerona); 15 y 16, en Vilabertran; 24, 25 y 26, en Cerviá; 1, 2 y 3 de septiembre, en San Antonio de Calonge.
También está contratada para las fiestas que se celebrarán en el barrio de Pedret, (Gerona).
És a dir que aquesta formació era denominada o potser fins i tot autodenominada La Principal.
I ara, si rellegim el primer paràgraf d'aquest peu de foto, veurem que té força sentit tota aquesta explicació.
No vull polemitzar, de cap manera; com ja vaig dir en un altre peu de foto explicatiu corresponent a la imatge Any 1903 - Díptic 3 de l'entrada al meu blog corresponent a la Cobla-orquestra Montgrins: Que cadascú en tregui les seves conclusions.
Foto: Valentí Fargnoli i Annetta. Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1921 (1)
Darrere: Josep Puig, Josep Costa i Serra, Josep Albertí, Narcís Masqué, Josep Aguiló i de Blasco ("en Regadora") i Francesc Gruart
Davant: Amable Cassà, Francesc Planas, Ricard Gruart, Josep Busquets i Enric Gruart.
Foto: Valentí Fargnoli.



Any 1921 (2)
Revers de la postal anterior, amb la salutació de rigor.


Any 1922 (1)
Darrere: Francesc Gruart, Josep Aguiló ("en Regadora"), Amable Cassà, Narcís Masqué, Josep Busquets i Josep Puig
Davant: Enric Gruart, Francesc ("Xicu") Gelada i Bosch, Ricard Gruart, Francesc Planas i Josep Albertí.
Tinc documentades actuacions amb el nom de La Principal de Cassà l'any 1907 tant en la vessant d'Orquestra com en la de Cobla, tot i que per aquesta darrera funció prenien el nom de La Nova de Cassà de la Selva. L'any 1910 van prendre el nom definitiu que, amb un parèntesi d'un canvi de nom obligat (temporades 1988-89 a 2009-2010 en que van haver de treballar com a Cobla-orquestra Selvamar), ha perdurat fins els nostres dies.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1923 (1)
Postal i detall de la temporada 1923-1924.
Darrere: Josep Puig, Amable Cassà, Josep Aguiló, Enric Gruart, Josep Busquets i Francesc Gruart
Davant: Narcís Masqué, Josep Albertí, Ricard Gruart, Ferran Rigau i Morató i Francesc ("Xicu") Gelada.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporació de Ferran Rigau i Morató, substituint Francesc Planas i Virolesch a la tenora i al clarinet.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (1)
Encara dins de la temporada 1923-1924, el mes de gener de 1924 els contracta el Centre Català de Madrid, on actuen a la Casa de la Ciutat (Ajuntament, on està agafada la foto) i al Palau Reial. Paradoxalment, una de les sardanes que interpreten en aquella ocasió és La Santa Espina, d' Enric Morera, aleshores rigorosament prohibida per la dictadura de Primo de Rivera, essent la primera ocasió en què aquesta emblemàtica sardana es pot escoltar per una emissora de ràdio.
Els músics, una mica barrejats amb les autoritats són:
Darrere: Josep Albertí, Josep Aguiló ("en Regadora"), Francesc ("Xicu") Gelada, Francesc Gruart, Ricard Gruart i Enric Gruart
Davant: Narcís Masqué, Josep Busquets, Josep Puig, Ferran Rigau i Amable Cassà.


Any 1924 (2)
Darrere: Narcís Masqué, Josep Puig, Josep Aguiló ("en Regadora"), Amable Cassà, Enric Gruart i Francesc Gruart
Davant: Francesc ("Xicu") Gelada, Josep Busquets, Enric Guasch i Poudevida (director de molt prestigi, procedent de la Cobla-orquestra La Farnense), Ferran Rigau i Josep Albertí.
Foto: Valentí Fargnoli.


Any 1924 (3)
Revers de la postal anterior, que presento en dues versions, en la que fan referència a la seva estada a València i a Madrid, i on hi ha una errada important, doncs s'hi diu que no hi ha canvis respecte a la temporada anterior, però sí que n'hi ha un: Ricard Gruart ha deixat la formació, entrant Enric Guasch i Poudevida com a director.


Any 1925 (1)
Postal de la temporada 1925-1926.
Darrere: Ferran Rigau, Francesc Gruart, Josep Busquets, Joan Pujol i Albertí, Amable Cassà i Josep Albertí
Davant: Narcís Masqué, Josep Font i Grau, Enric Guasch, Francesc ("Xicu") Gelada i Narcís Vila i March.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Ester Gelada.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior. S'hi remarca la incorporació dels notables i coneguts solistes Josep Font (tible), Narcís Vila (cornetí) i Joan Pujol (violí i fiscorn). Segons llegeixo a la pàgina 4 del Diario El Sol, de Madrid, en la seva edició de 8 de Gener de 1925, el dia 11 d'aquell mes van actuar a Madrid; transcric literalment l'article:

Casal Catalá
El domingo día 11 tendrá lugar en el teatro del Centro, a las once y media de la mañana, un gran concierto por la Banda Municipal de Madrid y una selecta audición de sardanas y bailes típicos de Cataluña, por la "cobla" La Principal, de Cassá de la Selva.
Después del concierto será obsequiada la "cobla" con un banquete, en el domicilio del Casal Catalá, por los socios de esta entidad.
Hay organizados otros actos para el mismo domingo por la tarde, cuyos programas se anunciarán oportunamente.
Para asistir al concierto y banquete pueden recogerse las contraseñas en el domicilio del Casal Catalá (Atocha, 92) todos los días, de seis a once de la noche.
Entre la colonia catalana y amantes de la música regional reina gran entusiasmo para asistir a todos los actos, siendo preciso que los que deseen asistir a ellos se apresuren a anotarse, si quieren hacerio con comodidad
.

Foto: Arxiu Ester Gelada.


Any 1926 (1)
Darrere: Joan Pujol, Josep Albertí, Narcís Vila, Josep Font i Ferran Rigau
Davant: Francesc ("Xicu") Gelada, Narcís Masqué, Enric Guasch, Francesc Gruart, Josep Busquets i Amable Cassà.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior, on s'especifica que són els mateixos components de la temporada 1925-1926.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1927 (1)
Transcric els noms que es llegeixen a la postal, d'esquerra a dreta, i de dalt a baix:
Enric Guasch, Amable Cassà, Josep Font, Francesc Gruart, Ferran Rigau, Narcís Masqué, Narcís Vila, Josep Albertí, Joan Masoller i Vilaró, Josep Busquets i Joan Pujol.
Foto: Valentí Fargnoli. Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1928 (1)
Text central del díptic presentat la temporada 1928-1929, on es destaca la incorporació a la tenora i al clarinet de Ramon Rosell i Mestres, incorporació sobre la que hi havia algun dubte, segons llegeixo en aquest text, i que ja havia estat a La Principal de Cassà com a fundador; els altres nous elements eren: Eleuteri Alou i Masanas (tenora i clarinet), Vicenç Pericàs (fiscorn) i Dionisio Sierra Ramírez (trompeta, militar, només va estar-hi dues temporades).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (2)
Primera pàgina del díptic, retratats en formació de Cobla.
Darrere: Josep Albertí, Dionisio Sierra, Vicenç Pericàs i de la Encina, Joan Masoller, Enric Guasch i Francesc Gruart
Davant: Narcís Masqué, Josep Busquets, Josep Font, Ramon Rosell i Eleuteri Alou.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (3)
Quarta pàgina del díptic, en formació d'Orquestra.
Drets: Vicenç Pericàs (fiscorn), Dionisio Sierra (trompeta), Josep Albertí (trompeta), Josep Font (violí o viola) i Francesc Gruart (contrabaix)
Asseguts: Ramon Rosell (clarinet), Eleuteri Alou (clarinet), Narcís Masqué (flauta), Enric Guasch (violí director), Josep Busquets (violí) i Joan Masoller (violí).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1931
Extrec aquesta foto del programa de la Festa Major de Llagostera d'aquell any. Per tant, hi ha la possibilitat de que la foto sigui de 1930.
Darrere: Felicià Juanola i Siqués (trompeta), Vicenç Pericàs (trombó), Francesc Gruart (contrabaix), Desconegut (violí), Josep Busquets (banjo) i Desconegut (banjo)
Davant: Narcís Masqué (flauta), Desconegut (jazz-band), Ramon Rosell (saxo tenor, que havia retornat a la formació), Martí Juliol i Matas (saxo alt) i Narcís Costa i Horts (piano).


Any 1933
Una foto més en formació d'Orquestrina.
Darrere: Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta), Desconegut (violinòfon), Desconegut (trombó), Desconegut (violinòfon) i Frances Gruart (contrabaix)
Davant: Desconegut (jazzband), Ferran Rigau (saxo alt), Josep Busquets (saxo alt), Pere Solà i Batllosera (saxo tenor) i Martí Juliol (piano).


Any 1935 (1)
En formació de Cobla.
Darrere: Arseni Jordà, Josep Ros i Quer, Desconegut, Alfons Mercader i Balmaña, Enric Albertí i Bosch ("Cariques" o "Sanabra") i Francesc Gruart
Davant: Desconegut, Josep Busquets, Martí Juliol, Josep Coll i Ligora i Pere Solà.
Foto: Unal.


Any 1935 (2)
En formació d'Orquestra.
Darrere de tot: Josep Coll
Al mig: Enric Albertí ("Cariques" o "Sanabra"), Desconegut i Francesc Gruart
Davant: Alfons Mercader, Arseni Jordà, Josep Ros, Desconegut, Pere Solà, Josep Busquets i Martí Juliol.
Foto: Unal.


Any 1935 (3)
Anunci aparegut al programa de la Festa Major de Cassà de la Selva l'any 1935, on es ressalta la incorporació de Josep Coll.
Foto: Arxiu Municipal de Cassà de la Selva.


Any 1944
Cartell de la temporada 1944-1945.
Fila superior: Enric Albertí i Bosch ("Carica"), Pere Mercader i Andreu, Alfons Mercader, Ramir Mestres i Pere Solà i Batllosera
Fila inferior: Francesc Juliol, Josep Busquets, Isidor Vilar, Francesc Gruart, Narcís Marjanedas i Fàbrega i Francesc ("Paco") Ruiz i Perpiñà.
Foto: Arxiu Lluís Marjanedas.


Anys 50
Entre 1939 i 1943 havien actuat amb el nom de Cobla-orquestra Hispània. Clica a la foto i llegeix la frase publicitària, ja no se'n fan com aquesta !
Començant pel cantant i director, a baix de tot, i pujant en sentit horari:
Joaquim Poll i Beyres, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Josep Ros, Desconegut, Francesc ("Paco") Ruiz, Josep Mir i Abràs, Ramir Mestres, Alfons Mercader, Enric Albertí i Bosch ("Cariques" o "Sanabra"), Francesc Gruart i Juli Esteve.


Any 1954
En aquestes dues fotos, probablement fetes consecutivament, puc identificar, amb l'ajuda de l'Eduard Boada els músics de la següent manera, mirant la segona foto:
Darrere: Francesc ("Xicu") Gelada [contrabaix], Martí Bota i Cañigueral [trompeta], Robert Bosch ("Pacheco") [trompeta] i Francesc ("Paco") Ruiz [trompeta]
Al mig: Francesc Camps i Comellas [piano], Josep Mercader i Molla [trombó, fill de l'Alfons], Alfons Mercader [trombó] i Llucià Casellas i Lloret* [vocalista]
Davant: Pere Camps i Marsans (pare d'en Francesc Camps) [bateria], Francesc Felip i Girona [saxo], Francesc ("Paco") Cadanet [saxo], Lluci Badosa i Compte [saxo] i Ramon Cortada i Gibert [saxo].
* Veure pàgines 30 i 31 d'aquest enllaç.


Any 1957 (1)
Darrere: Joaquim Nogué i Xirgo ("el Nunci"), Martí Bota, Francesc ("Paco") Ruiz, Pere Camps, Albert Pinto [i Bosch?], Alfons Mercader i Félix Horcajo i Viejo
Davant: Francesc Cortada i Sureda*, que durant molts d'anys, i fins a la seva jubilació, va ser el flabiolaire de la Cobla-orquestra Selvatana. (Vaig anar un parell de vegades a classe de clarinet amb ell), Joan Coll i Alsina, Francesc Felip i Girona, Rossend Rabós i Montaña i Ramon Cortada (pare d'en Francesc).
* Els anys 2017 i 2018 vam tocar junts a l'Orquestrina Calidæ.


Any 1957 (2)
Tocant a Can Quadres, durant la Festa Major d'Arbúcies. L'any podria ser el 1958, em falta comprovar-ho. No es veu tota la Cobla.
Darrere: Martí Bota [no es veu], Joaquim Nogué ("el Nunci"), Pere Camps, Albert Pinto, Alfons Mercader i Félix Horcajo
Davant: Francesc Cortada [no es veu], Joan Coll, Francesc Felip, Rossend Rabós i Ramon Cortada.
Una dada que consta en la informació que acompanya aquesta foto: els tres homes que podem veure ballant són: Eudald Marty [sic], Lluís Gelpí i Carles Iglesias.  
Foto: Arxiu Històric Muncipal d'Arbúcies. Fons R. Gelpí.


Any 1957 (3)
Drets: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Martí Bota, Francesc ("Paco") Ruiz, Llucià Casellas, Pere Camps, Albert Pinto, Alfons Mercader i Félix Horcajo
Asseguts: Francesc Cortada, Joan Coll, Francesc Felip, Rossend Rabós i Ramon Cortada.


Any 1958 (1)
Més o menys per aquestes dates en Jack Carmelo era el cantant de La Principal de Cassà. El seu nom complet és Jack Carmelo Batllosera i Tummert.


Any 1958 (2)
Revers de la postal.


Any 1959 (1)
A dalt: Josep Forcada, Francesc ("Paco") Ruiz, Emili Batlle i Guevani i Rossend Motas i Ferran*
Al mig: Rossend Rabós, Félix Horcajo, Francesc Felip i Joan Coll
A baix: Ramon Cortada, Llucià Casellas, Josep Xarbau i Boada, Joaquim Nogué ("el Nunci") i Pere Camps.
* El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'existència del meu blog, em truqués. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent català de Rupià, tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya (a Brasil, concretament). Ha anat vinguent regularment, i em va explicar que el mes de Maig de 1960 va marxar al Brasil (un viatge d'un mes en barco), i el mes de Juny ja es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla). Abans de marxar a fer les Amèriques, i després del seu pas per la Cobla-orquestra Catalunya de Bordils va estar una temporada i mitja a La Principal de Cassà.


Any 1959 (2)
Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1959.
Darrere: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Forcada, Llucià Casellas, Emili Batlle i Félix Horcajo
Davant: Desconegut, Rossend Motas i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1960

Unes fotos molt divulgades per la xarxa, de les que fins ara (Maig de 2017) no havia pogut esbrinar de quina formació es tractava. Podria ser que fossin de 1959, però crec que en cap cas de 1957, com posen molts llibres. Vaig parlar amb un dels fills del fotògraf, i em va dir que moltes fotos els seu pare les havia datat una mica "a ull", doncs ho va fer un temps després.
Podria ser que les fotos s'haguessin fet a Granollers durant la Festa Major.
Darrere: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Desconegut i Desconegut
Davant: Joan Coll i Francesc Felip.
Fotos: Francesc Català i Roca. La segona és de l'arxiu de Núria Felip i Jacas, néta de Francesc Felip.


Any 1963 (1)
Díptic de la temporada 1963-1964.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana de Cassà de la Selva.


Any 1963 (2)
Detall de la portada del díptic.
01 - Ramon Cortada
02 - Llucià Casellas
03 - Emili Batlle
04 - Esteve Esparch i Busquets
05 - Francesc (“Paco”) Ruiz
06 - Narcís Perich
07 - Rossend Rabós
08 - Joaquim Nogué (“el Nunci”)
09 - Francesc Felip
10 - Josep Mª Estañol i Figueras (“Pitu”)*
11 - Pere Camps
12 - Josep Xarbau
* Hi vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot (2003 a 2005). Ell mateix m'explicava que quan tocava amb La Principal de Cassà anava als assajos en bicicleta de La Bisbal a Cassà (anar i tornar!) passant per Santa Pel·laia.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1963 (3)
Detall de la contraportada del díptic.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1964
A dalt: Ramon Cortada i Emili Batlle
Al mig: Francesc (“Paco”) Ruiz, Pere Camps, Josep Mª Estañol (“Pitu”) i Joaquim Nogué (“el Nunci”)
A l'esquerra: Llucià Casellas
A baix: Rossend Rabós, Narcís Perich, Josep Alsina, Jordi Bastante i Josep Bassas i Sala.


Any 1965
Darrere: Jordi Genoher i Mias*, Joaquim Nogué (“el Nunci”), Llucià Casellas, Pere Camps Jordi Bastante, Emili Batlle i Francesc (“Paco”) Ruiz
Davant: Josep Bassas, Narcís Perich, Josep Alsina, Rossend Rabós i Ramon Cortada.
* La família ho escriu i pronuncia sense accent.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1966 (1)
A dalt: Ramon Cortada, Llucià Casellas, Pere Camps i Joaquim Nogué ("el Nunci")
Al mig: Rossend Rabós, Emili Batlle, Josep Alsina i Jordi Bastante i Ribas
A baix: Francesc ("Paco") Ruiz, Narcis Perich, Jordi Genoher i Josep Bassas.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana de Cassà de la Selva.


Any 1966 (2)
De darrere cap a davant, i d’esquerra a dreta:
Clarinet: Rossend Rabós
Saxo: Josep Alsina
Trompetes: Joaquim Nogué ("el Nunci") i Jordi Genoher
Trombó: Pere Camps
Fiscorns: Jordi Bastante i Emili Batlle
Bombo: Llucià Casellas
Platerets: Josep Bassas.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1967 (1)
A dalt: Ramon Cortada, Narcís Perich, Carles Planas i Anguila, Joaquim Nogué ("el Nunci") i Enric Bassas i Sala
A baix: Rossend Rabós, Emili Batlle, Francesc ("Paco") Ruiz, Pere Camps, Jordi Bastante, Josep Alsina i Llucià Casellas.
Foto: Arxiu Núria Arbussé.


Any 1967 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Núria Arbussé.


Any 1967 (3)
Darrere: Narcís Perich, Carles Planas, Rossend Rabós i Joaquim Nogué ("el Nunci")
Al mig: Josep Bassas, Ramon Cortada, Josep Alsina i Jordi Bastante
Davant: Llucià Casellas, Pere Camps, Emili Batlle i Francesc ("Paco") Ruiz.
Foto: Arxiu Núria Arbussé.


Any 1967 (4)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Núria Arbussé.


Any 1968
Darrere: Jordi Genoher, Joaquim Nogué (“el Nunci”), Llucià Casellas, Desconegut, Jordi Bastante, Emili Batlle i Francesc (“Paco”) Ruiz
Davant: Enric Bassas [que entrava en lloc del seu germà Josep, i que després agafaria el contrabaix], Narcís Perich, Josep Alsina, Rossend Rabós i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1969
D'esquerra a dreta: Carles Planas, Josep Alsina i Abras, Ramon Cortada, Rossend Rabós, Emili Batlle, Llucià Casellas, Pere Camps, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Francesc ("Paco") Ruiz, Narcís Perich, Enric Bassas i Jordi Bastante.


Any 1970 (1)
Filera de dalt: Ramon Cortada, Josep Alsina, Emili Batlle i Enric Bassas
Filera del mig: Llucià Casellas, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Narcís Perich i Salvà i Jordi Bastante
Filera de davant: Francesc ("Paco") Ruiz, Rossend Rabós, Carles Planas i Fulgenci Segura, amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot un parell d'anys.


Any 1970 (2)
Sessió de Ball, amb la mainada -com gairebé en totes les fotos d'orquestres en directe- en primer terme, i amb la següent formació. En Martí Llosent no surt a la foto, però aquell dia segur que també hi era, el pianista!:
Bateria, Fulgenci Segura; baix, Francesc ("Paco") Ruíz; cantant, Albert Conchillo i Badosa; trompetes, Joaquim Nogué ("el Nunci") i Carles Planas; trombons, Emili Batlle i Jordi Bastante; saxos: Josep Alsina, Rossend Rabós, Narcís Perich i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1970 (3)
Novament fent Ball. Dedueixo que a mitja temporada va plegar en Carles Planas i va entrar Antolín Cardoner ("Tolín").
A dalt: Joaquim Nogué ("el Nunci") i Antolín Cardoner i Tubert ("Tolín")*, trompetes, i Jordi Bastante i Emili Batlle, trombons.
Trio de ritme: Martí Llosent i Vendrell, piano, Fulgenci Segura, bateria i Francesc ("Paco") Ruiz, baix.
Cantant: Albert Conchillo.
Saxos: Rossend Rabós, Narcís Perich i Ramon Cortada.
* M'explicava no fa pas gaire en Fulgenci Segura que havia tocat amb en "Tolín" a la Cobla-orquestra La Principal de Figueres, i que en una audició a Roses, a finals dels 50 o principis dels 60 aquest trompetista d'Espolla va tocar, des de la cadira de segon trompeta, una sardana obligada, anomenada "Més llenya al foc", de Jaume Vilà i Comas, i que una vegada acabada la sardana, a la mitja part, es va acostar una noia francesa que va preguntar pel senyor trompetista que havia tocat aquella sardana; quan li van assenyalar, va anar cap a ell i amb poques paraules però molt de respecte li va donar una tarja, i va marxar. En Segura va anar-lo a a veure, i el va trobar mig tremolós: li va ensenyar la tarja on li expressava la seva admiració un senyor (desconec el nom) que era el primer trompeta de l'Òpera de Lyon, i professor de trompeta al Conservatori de Paris. Sobren les paraules, crec ... En "Tolín" es va jubilar per malaltia, en plena maduresa, quan estava amb la Cobla-orquestra Selvatana.


Any 1970 (4)
Darrere: Narcís Perich (clarinet)
Al mig: Jordi Bastante (fiscorn), Antolín Cardoner [“Tolín”] (trompeta), Joaquim Nogué [“el Nunci”] (trompeta) i Rossend Rabós (clarinet)
Percussió: Martí Llosent (bombo) i Francesc [“Paco”] Ruiz (platerets).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1971 (1)
Els components són:
Els quatre de dalt de tot: Joaquim Nogué ("el Nunci"), Martí Llosent, Rossend Rabós i Fulgenci Segura.
Els tres de davant seu són: Antolín Cardoner ("Tolín"), Ramon Cortada i Narcís Perich.
Els dos de la dreta, són Llucià Casellas i Francesc ("Paco") Ruiz.
I els quatre de davant: Albert Conchillo (vocalista), Emili Batlle, Jordi Bastante i Josep Alsina.


Any 1971 (2)

Ballada de sardanes a la Rambla de Girona el dia 16 d'Abril de 1971, amb motiu de la VIª Caravana de la Flama de la Sardana.
Darrere: Antolín Cardoner ("Tolín"), Joaquim Nogué ("el Nunci"), Llucià Casellas, Fulgenci Segura, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: Martí Llosent, Narcís Perich, Josep Alsina, Rossend Rabós, Ramon Cortada i Francesc ("Paco") Ruiz.
Fotos: Juli Torres i Monsó. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1972 (1)
1.- Joaquim Nogué ("el Nunci"); 2.- Llucià Casellas; 3.- Rossend Rabós; 4.- Francesc ("Paco") Ruiz; 5.- Albert Comamala i Ramiro; 6.- Emili Batlle; 7.- Antolín Cardoner ("Tolín"); 8.- Josep Alsina; 9.- Jordi Bastante; 10.- Narcis Perich; 11.- Martí Llosent; 12.- Fulgenci Segura; 13.- Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1973 (Cartell)
Darrere: Jordi Bastante, Rossend Rabós, Martí Puntí *, Fulgenci Segura i Joaquim Nogué ("el Nunci")
Davant: Josep Alsina, Emili Batlle, Antolín Cardoner ("Tolín"), Ramon Cortada, Albert Comamala, Narcís Perich i Martí Llosent i Vendrell.
* En Martí Puntí acabava una llarga etapa a la Cobla-orquestra Maravella, on hi va tocar el fiscorn i el trombó des de l'any 1962 fins el 1972, i entrava aquest any a la Principal de Cassà com a contrabaixista.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1973 (Cobla)
Darrere: Antolín Cardoner ("Tolín"), Joaquim Nogué ("el Nunci"), Albert Comamala, Fulgenci Segura, Jordi Bastante, Emili Batlle i Martí Puntí.
Davant: Martí Llosent, Narcís Perich, Josep Alsina, Rossend Rabós i Ramon Cortada.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1974 (1)
D'esquerra a dreta: Martí Bagudà i Bellapart, Emili Batlle (representant), Ramon Cortada, Josep Alsina, Antolín Cardoner ("Tolín"),  Enric Bassas, Joan Casellas (cantant), Jordi Bastante, Jaume Call (amb qui vaig coincidir un any a la Cobla-orquestra Atlàntida), Narcís Perich, Joaquím Nogué ("el Nunci"), Martí Llosent i Pere Salart i Mont (bateria i 2n trombó).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1974 (2)
Cercavila acompanyant els gegants de Cassà de la Selva, Aldric i Isaura.
De darrere cap a davant, i d'esquerra a dreta es pot reconèixer: Josep Alsina (clarinet), Narcís Perich (clarinet), Joaquím Nogué ["el Nunci"] (trompeta), Antolín Cardoner ["Tolín"] (trompeta), Jordi Bastante (fiscorn), Martí Llosent (trombó), Emili Batlle (fiscorn), Pere Salart (bombo) i Enric Bassas (platerets).
Foto: AMCS. Fons J. M. Xifró.


Any 1977
Darrere: Joan Coll, Josep Batlle i Guevani ("el Tiet"), Jordi Bastante, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Lluís Serra, Manel Bonilla i Fabrellas i Miquel Clapés i Rocafull*
Davant: Josep Mª Mascarell, Josep Bosch ("el Tet"), Emili Batlle, Joan Casellas, Ramon Cortada i Josep Alsina.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina Calidæ.


Any 1978
Ball de fi d'any a Portbou. En aquesta foto parcial hi tenim:
Darrere: Manel Bonilla (saxo alt), Jordi Alsina (saxo tenor), Carles Lliuró i Cibiach (trompeta), Josep Batlle ["el Tiet"] (trompeta), Jordi Bastante (trombó) i Emili Batlle (trombó)
Davant: Joan Casellas (cantant i guitarra) i Miquel Clapés (bateria)
Foto: Arxiu Joan Casellas.


Any 1978

Tocant al Castell de Sant Miquel, entre Celrà i Girona.
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: Josep Mª Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla, Màxim Lavado i Lluís Serra.
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona.


Anys 80
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Jordi Bastante i Emili Batlle
Al mig: Josep Mª Mascarell, Miquel Clapés i Lluís Serra
Davant: Màxim Lavado, Joan Casellas, Jordi Alsina i Manel Bonilla
Foto: Arxiu Joan Casellas.


Any 1983
Formació de luxe, amb tres trompetes, dos trombons !
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué ("el Nunci"), Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Joan Casellas, Jordi Bastante i Emili Batlle
Davant: Josep Mª Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla, Màxim Lavado i Lluís Serra.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1984 (1)
Els mateixos components de la foto anterior en un Concert acústic a l'aire lliure, durant les Enramades d'Arbúcies.


Any 1984 (2)
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué, Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante, Emili Batlle i Lluís Serra
Davant: Josep Mª Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla i Antoni ("Toni") Del Saz.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1985
Darrere: Carles Lliuró, Joaquim Nogué, Josep Batlle ("el Tiet"), Miquel Clapés, Jordi Bastante, Emili Batlle i Lluís Serra
Davant: Josep Mª Mascarell, Jordi Alsina, Josep Alsina, Manel Bonilla i Màxim Lavado.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1986 (1)
Durant la segona setmana del mes d'Agost de 1986 es va celebrar el Centenari del Casal Català d'Argentina. La Principal de Cassà hi va col·laborar actuant al Casal Català de Rosario, al Palau d'Exposicions de la Generalitat de Buenos Aires i al Casal Català de Buenos Aires. En tots aquests llocs van tocar sardanes (de Concert i per ballar), ballets i glosses.
Foto: Revista Llum i Guia. Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1986 (2)
Posant davant de l'autocar que els transportava d'un lloc a l'altre.
Drets: Lluís Serra (contrabaix), Josep Serrat i Soler ["Pep Sils"] (1er trompeta), Jordi Bastante (fiscorn), Josep Mª Mascarell (flabiol), Miquel Juliana i Puigdomènech (2n tenor), Manel Bonilla (1er tenor), Josep Batlle ["el Tiet"] (3er trompeta), Carles Lliuró (2n trompeta) i Emili Batlle (2n fiscorn)
Ajupits: Miquel Clapés (trombó), Josep Alsina (1er tible) i Jordi Alsina (2n tible).
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.


Any 1986 (3)
Retratats al Parque Palermo, de Buenos Aires.
Drets: Jordi Bastante, Emili Batlle, Miquel Juliana, Josep Batlle ("el Tiet"), Lluís Serra, Manel Bonilla, Josep Serrat ("Pep Sils") i Carles Lliuró
Ajupits: Miquel Clapés, Josep Mª Mascarell, Josep Alsina i Jordi Alsina.
Per qüestions de la propietat intelectual del nom de la formació, La Principal de Cassà va prendre el nom de Cobla-orquestra Selvamar el dia 1 de Gener de 1988, recuperant el nom la temporada 2010-2011.
Foto: Arxiu Amics de la Sardana, de Cassà de la Selva.



Any 2010 (1)
L'any del centenari , havent recuperat el nom de La Principal de Cassà després de 22 anys actuant com a Cobla-orquestra Selvamar, ja només en formació de Cobla des de feia uns anys, el celebraren enregistrant un disc compacte titulat "Ressons de Segle", on vaig tenir el goig de que incloguessin una sardana meva, recordant el meu pas per la formació quan encara érem la Cobla-orquestra Selvamar. La sardana és Rostollejant.
Els components d'aquest Concert de presentació, interpretat al Teatre Puig d'Arques de Cassà de la Selva,  el 12 de Desembre de 2010 són:
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Raül Sànchez i Alexa Ruscalleda (amb qui toco actualment [2014] a la Cobla La Principal d'Olot)
Davant: Josep Mª Mascarell, Nicolau Ejarque, Lluís Bofill, Ferran Roure i Esteve Sallés.


Any 2010 (2)
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Raül Sánchez i Alexa Ruscalleda.
Davant: Josep Mª Mascarell, Nicolau Ejarque, Lluís Bofill, Ferran Roure i Esteve Sallés.


Any 2012 (1)
21 de setembre de 2012. Presentació a Cassà de la Selva del seu 2n disc "Un tomb per la sardana".
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Raül Sànchez, Arnau Mercader, Caterina Gómez i Pau Torres
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Esteve Sallés.


Any 2012 (2)
21 de setembre de 2012. Presentació a Cassà de la Selva del seu segon disc "Un tomb per la sardana".
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Raül Sànchez, Arnau Mercader, Caterina Gómez i Pau Torres
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Esteve Sallés.


Any 2014
Audició de sardanes al Passeig d'En Blay d'Olot, el dissabte 23 d'Agost de 2014.
Darrere: David Muñoz, Ivan Barceló, Ricard Hospital, Caterina Gómez, Arnau Mercader i Pau Torres
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Xavier Santandreu i Esteve Sallés.
Foto: Emili Pallàs.


Any 2015 (1)
Vilablareix, 10 de Maig de 2015, amb la formació de la temporada 2015-2016.
Darrere: Ivan Barceló i Roig, David Muñoz i Moreno, Ricard Hospital i Planas, Caterina Gómez i Clapers, Arnau Mercader i Luque i Pau Torres i Ferré
Davant: Josep Mª Mascarell i Carreras, Marina Ropero i Coto, Lluís Bofill i Capell, Ferran Roure i Garcia i Anna Planas i Bahí.


Any 2015 (2)
Aplec de Torroella de Montgrí, el 20 de Setembre de 2015.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Ivan Joanals (bolo) i Joan Bossacoma (bolo)
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Jaume Nonell.


Any 2015 (3)
Tocant a Ripoll.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Ivan Joanals (bolo) i Evgeny Kleiner (bolo)
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Montserrat Juvanteny.

Any 2016
Aplec de Torroella de Montgrí, el diumenge dia 18 de Setembre de 2016.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina Gómez i Enric Bassacoma i Xampró (bolo)
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Jaume Nonell.


Any 2017 (1)
Foixà, 24 de Juny de 2017.
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina Gómez i Maria Huix
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.
Foto: Avi Jacupo.


Any 2017 (2)
Darrere: Ivan Barceló, David Muñoz, Ricard Hospital, Arnau Mercader, Caterina Gómez i Maria Huix
Davant: Josep Mª Mascarell, Marina Ropero, Lluís Bofill, Ferran Roure i Anna Planas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!