T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 23 de juliol del 2012

EMPORITANA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1929 (1)
Cobla-oquestra de Verges, fundada l'any 1929 per Josep Ferrer i Teixidor, quan es va desfer la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala. Era propietat del les famĂ­lies Ferrer i Amer. La dirigia l'escalenc Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), fins que l'any 1935 va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Torroella, i el va substituir en Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner (mĂ©s info); un altre dels fundadors va ser l'excel·lent tible Ă€ngel Pont i Montaner.
Darrere: Pelai Maspoch i Mediñà, Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner, Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), Salvi Bach i Planas, Manel Amer i Pujol i Miquel EstraguĂ©s i Alemany ("Manxarrilla").
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer i Martí ("Pep Xeto"), Àngel Pont i Montaner, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras i Blanch ("Joan de Verges").
Bona part de les dades i fotos d'aquesta formaciĂł me les passa en Jordi Gallegos i CĂłrdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: histĂČria de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals".
La segona foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1929 (2)

Revers de la postal anterior, amb un text ben florit i amb una declaraciĂł ben clara.
Hi consta també els noms dels representants: Salvi Bach a Verges, Ramon Tasis a L'Escala i Joan Noguera a Barcelona.


Any 1930 (1) DĂ­ptic
Portada del dĂ­ptic de la temporada 1930-1931.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (2) DĂ­ptic
A la segona pĂ gina, el retrat dels mĂșsics. Elegants, sabates molt ben llustrades, mitjons blancs, mocador sortint d'alguna butxaca de l'americana, posat seriĂłs ... (aixĂČ sĂ­, no hi ha uniformitat ni en els vestits ni en les corbates) ... Eren altres temps !
Poso els instruments que tocava cadascĂș tal com s'indica a la quarta pĂ gina d'aquest dĂ­ptic (el nom de Ricard Monguilod -aquest Ă©s el cognom correcte- no estĂ  ben escrit, i el corregeixo):
Darrere: Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")* [clarinet i tenora solista], Joan Rocas [contrabaix concertista], Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner [trompeta solista], Pelai Maspoch [trompeta], Ricard Monguilod i Papaceit** [fiscorn solista] i Manel Amer i Pujol [violĂ­ solista i trombĂł]
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto") [flauta solista i tible], Ramon Tasis i Tutau [viola, flabiol i representant], Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet") [violĂ­, fiscorn solista i director], Ă€ngel Pont i Montaner [violĂ­ primer, tible solista i representant] i Joan Roviras ("Joan de Verges") [clarinet solista i tenora].
* En Josep Ferrer era cunyat d'en Manel Amer, i sĂłn prou ben coneguts musicalment els seus fills Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [La filla d'en Manel Ferrer, l' Anna Ferrer, prestigiosa pianista, va ser la meva primera professora d'harmonia, quan erem veĂŻns a Girona, al C/. Oviedo, i em va passar moltes fotos per la meva col·lecciĂł] i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").
** Ricard Monguillot, Montgilot o Monguilod (veure article: "Els mĂșsics Monguilod" de Cristina PallĂ­ i Monguilod).
Foto: PĂ©rez. Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (3) DĂ­ptic
Tercera pĂ gina, amb la presentaciĂł de dos nous elements, i amb una advertĂšncia:
La nostra entitat musical no la confonguin amb l'altra orquestra que hi ha a la localitat, puix del contrari podria donar-se el cas de no tenir l'orquestra que desitjaven contractar.
Segurament es referien a la Cobla-orquestra La Principal de Verges, les res rivalitats entre formacions d'un mateix poble eren freqĂŒents.
El segon cognom de Francesc Sala era FlaquĂ© i no Flaquer, contrastat per l'historiador Jordi Gallegos que tĂ© cĂČpia de les partides de naixement i defunciĂł.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (4) DĂ­ptic
I a la quarta pĂ gina, el personal artĂ­stic.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1930 (5)
Dues versions més de la mateixa fotografia que surt al díptic.


Any 1932 (Cobla)
Darrere: Jaume VilĂ  i Comas, acabat d'incorporar, amb nomĂ©s 15 anys; el seu pare, Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner; Manel Amer i Pujol, Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), Ricard Monguilod i Joan Rocas
Davant: Ramon Tasis i Tutau, Josep Saguer ("Pep Xeto"), Ă€ngel Pont, Josep Ferrer i Teixidor i Joan Roviras ("Joan de Verges").
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Col·lecciĂł F. Sala.


Any 1932 (Orquestrina)
Els mateixos components amb els instruments tĂ­pics de la revoluciĂł musical dels anys 30: banjos i jazz-band.
Darrere: Manel Amer (banjo), Àngel Pont (banjo), Ricard Monguilod (trombĂł), Josep MÂȘ VilĂ  (trompeta), Francesc Sala ["Xiquet"] (violinĂČfon)
Davant: Joan Rocas (jazz-band), Josep Ferrer (saxo tenor), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo alt), Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt), Jaume VilĂ  (piano) i Ramon Tasis (contrabaix).
Per cert, he vist en d'altres formacions la imatge d'en Mickey Mouse en el bombo del jazz-band. Estava de moda, i "feia americĂ "
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Col·lecciĂł F. Sala.


Any 1935
Una foto més en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep Saguer ["Pep Xeto"] (jazz-band) i Joan Rocas (contrabaix)
En segon terme: Ramon Tasis (banjo), Joan TurrĂł (violĂ­) i Salvi Bach (no es veu l'instrument que tocava)
En primer terme: Joaquim Juanmiquel ["Tatara"] (trombĂł), Josep MÂȘ VilĂ  (trompeta), Jaume VilĂ  (trompeta), Manel Amer (saxo alt), Josep Ferrer (saxo tenor) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (saxo alt).
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ /Fons Emili Casas/360.


Any 1936 (Cartell i detall)
AquĂ­ hi reconec, d'esquerra a dreta:
Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner, Jaume VilĂ  i Comas, Joan Roviras ("Joan de Verges"), AgustĂ­ Monguilod i Andreu (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra MĂ xim's de 1979 a 1983), Joaquim Juanmiquel ("Tatara"), Ramon Tasis Tutau, Salvi Bach, Manel Amer i Pujol, Josep Ferrer i Teixidor i Joan TurrĂł.
Foto: Lux. Col·lecciĂł Pepita Porqueras.


Any 1941
Segons m'indica  l'Eduard Font i Coll, la formaciĂł seria la segĂŒent:
Drets: GenĂ­s Canet i Boadella, Eusebi SalĂł i Massaguer, Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto"), Manel Amer i Pujol, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), LluĂ­s Felip i Carreras i Josep Ferrer i Teixidor ("Pepet")
Asseguts: Pere Cortada i Bosch, Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto")*.
* Vaig coincidir amb ell fins a la seva jubilaciĂł a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida.


Any 1942
Retratats a Vilopriu.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi SalĂł, GenĂ­s Canet, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer i Pujol
Davant: Wenceslau Roure ("Lau"), Josep Saguer ("Pep Xeto"), LluĂ­s Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Pere Cortada.  


Anys 40
Darrere: GenĂ­s Canet, Manel Amer i Pujol, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Francesc Felip ("Paco Xeto") i Eusebi SalĂł
Davant: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Pere Cortada i Bosch, LluĂ­s Felip, Wenceslau Roure ("Lau") i Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil").


Any 1944
Una inscripciĂł curiosa, a baix, a l'esquerra: MicrĂłfono propio ...
A dalt: Josep Ferrer i Teixidor, LluĂ­s Felip, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Eusebi SalĂł, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Genis Canet i Boadella
A baix: Josep ("Pitu") Faixedas, AgustĂ­ Monguilod, Manel Ferrer i Amer ("Manelic"), Josep Saguer ("Pep Xeto") i Manel Amer i Pujol.
Com a dades complementàries, puc afegir, a més dels instruments que tocaven en Cobla, Orquestra i Orquestrina, l'ofici alternatiu de cada component i els vincles familiars respectius:
  • Josep Ferrer i Teixidor [1er tenor i saxo]: sabater - Cunyat d'en Manel Amer i Pujol i pare de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer
  • LluĂ­s Felip i Carreras [1er tible, viola i saxo]: cadiraire - Pare d'en Francesc Felip i Saguer
  • Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta]: nomĂ©s feia de mĂșsic - Fill d'en LluĂ­s Felip i Carreras i cosĂ­ d'en Josep Saguer i MartĂ­
  • Eusebi SalĂł i Massaguer [trompeta]: fuster
  • Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [2n fiscorn, piano i director de la Cobla i l'Orquestrina]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germĂ  d'en Manel Ferrer i Amer
  • Genis Canet i Boadella [trombĂł, violĂ­, banjo, guitarra, director de l'Orquestra]: nomĂ©s feia de mĂșsic
  • Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell [2n tenor i saxo]: espardenyer
  • AgustĂ­ Monguilod i Andreu [1er tenor, 1er violĂ­ i saxo]: nomĂ©s feia de mĂșsic
  • Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [1er fiscorn i trombĂł]: sabater - Fill d'en Josep Ferrer i Teixidor, nebot d'en Manel Amer i Pujol i germĂ  d'en Joaquim Ferrer i Amer
  • Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") [2n tible, flauta i bateria]: sastre - CosĂ­ d'en Francesc Felip i Saguer
  • Manel Amer i Pujol [contrabaix]: nomĂ©s feia de mĂșsic, i era el propietari del nom de la formaciĂł - Cunyat d'en Josep Ferrer i Teixidor i oncle de Joaquim Ferrer i Amer i Manel Ferrer i Amer

Any 1945
A la Festa del Remei, a La Bisbal, el 13 d'Octubre de 1945.
Darrere: Cosme Company i GironĂšs, Eusebi SalĂł, Desconegut (era el xofer de l'autocar que transportava a l'Emporitana), GenĂ­s Canet, MartĂ­ Bofill de la Iglesia, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Amer Pujol
Davant: Josep Morell, Josep Saguer ("Pep Xeto"), LluĂ­s Felip, Josep Ferrer i Teixidor i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1946 (1)
Aquesta foto NO Ă©s de l'Emporitana, perĂČ podria ser que haguessin fet servir les seves pancartes. La poso aquĂ­ perquĂš dos dels mĂșsics que veiem a la foto, en Francesc ("Paco") Felip i l'Eudald Duch, van ser membres d'aquesta formaciĂł en un moment o altre, en aquells moments estaven fent la mili.
Segons em diu en Gabriel ("Gabi") Duch, fill de l'Eudald, podria ser una Orquestra formada per mĂșsics militars.
AquĂ­ estan actuant a La Jonquera, davant del Hogar del Soldado, durant la festa de Cinquagesma (Pasqua granada) de l'any 1946; aquesta informaciĂł consta en el revers de la foto.
Darrere: Desconegut [trombĂł], Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta], Eudald Duch i Torrent* [trompeta] i Eusebi SalĂł [?] [Contrabaix]
Davant: Desconeguts (4 saxos) i Desconegut [bateria: quina modernitat, per l'Úpoca, les ulleres de sol, que també llueix el contrabaix !].
* El vaig conĂšixer l'any 1985 quan vaig coincidir a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida amb el seu fill Gabriel ("Gabi") Duch.
Foto: Arxiu Gabriel ("Gabi") Duch.


Any 1946 (2)

En aquesta foto parcial feta a Ultramort el dia 11 de Desembre de 1946 hi reconec:
Darrere: Francesc Felip ["Paco Xeto"] [trompeta] i MartĂ­ Bofill (fiscorn)
Davant: Josep Morell (flabiol), Josep Saguer ["Pep Xeto")] (tible), LluĂ­s Felip (tible) i Josep Ferrer (tenora).
Foto: Arxiu Josep Bofill i Blanc.


Any 1947
Cartell de la temporada 1947-1948.
Columna esquerra, d'esquerra a dreta i de dalt a baix: Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Manel Amer i Pujol, GenĂ­s Canet i Boadella, Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto"), Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Josep Morell i Cortada, Josep ("Pitu") Faixedas i Borrell, Josep Ferrer i Teixidor i LluĂ­s Felip i Carreras
A baix, a la dreta: Emili Juanals i Roqué, Joaquim Poll i Beyres [?] i Martí Bofill de la Iglesia.
Foto: Arxiu Josep Bofill i Blanc.


Any 1948
A dalt de tot, a l'esquerra, Francesc Reixach i SamĂ­, vocalista.
Arc central, de dalt a baix: Josep Ferrer i Teixidor, a sota seu, el seu fill, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Wenceslau Roure i MarĂ­n ("Lau"), Josep Saguer i MartĂ­ ("Pep Xeto") i Joaquim Costa i Horts (procedent de l'Orquestra Montmartre de Flaçà)
Arc inferior, començant per sota, a l'esquerra: NarcĂ­s Perich i SalvĂ , MartĂ­ Bofill de la Iglesia, Joan SadurnĂ­ i PagĂšs, Manel Amer i Pujol, Àngel Cutrinas i Valls i Josep NoguĂ© i Xirgo.


Any 1949
Hi ha dos canvis respecte a la temporada anterior.
Columna esquerra: Josep Ferrer i Teixidor, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Joaquim Costa
Segona columna: José Lucía i Bielsa [substitueix a Narcís Perich] i Josep Saguer ("Pep Xeto")
Columna central: Wenceslau Roure ("Lau") i Francesc Reixach
Quarta columna: Àngel Cutrinas i Joan Sadurní
Columna dreta: LluĂ­s Esteve i Passarius, MartĂ­ Bofill de la Iglesia i Manel Amer. 


Any 1950 (1)
Els quatre de dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Josep Ferrer i Teixidor, Manel Ferrer i Amer ("Manelic") i Manel Amer i Pujol
Els tres del mig: Joaquim Costa, Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i MartĂ­ Bofill de la Iglesia
Els cinc d'abaix: Lluís Esteve, Wenceslau Roure ("Lau"), José Lucía, Eudald Duch i Torrent i Joan Sadurní.


Any 1950 (2)

Darrere: Manel Amer (contrabaix, queda amagat), LluĂ­s Esteve (trompeta), Eudald Duch [?] (trompeta) i MartĂ­ Bofill de la Iglesia (trombĂł)
Davant: Joaquim Ferrer ["Quim Gil"] (piano), Manel Ferrer ["Manelic"] (bateria), Josep Saguer ["Pep Xeto"] (saxo tenor), Wenceslau Roure ["Lau"] (violĂ­) i SimeĂł Costal (saxo alt)
Dirigeix: Desconegut.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1951 (1)
A dalt: Josep Saguer ("Pep Xeto"), Joan Pujol i Amat ("Pujolet"), Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), SimeĂł Costal i Gatius i MartĂ­ Bofill de la Iglesia
Al mig: Josep Ferrer i Teixidor, LluĂ­s Esteve, Eudald Duch, Desconegut i Manel Ferrer i Amer ("Manelic")
A baix: Wenceslau Roure ("Lau") i Manel Amer i Pujol.


Any 1951 (2)
En formaciĂł de Ball, a Blanes, el dia 26 de Juliol de 1951.
Darrere: Manel Amer i Pujol [contrabaix], LluĂ­s Esteve [trompeta], Desconegut [trompeta], MartĂ­ Bofill de la Iglesia [trombĂł]* i Joan Pujol [gĂŒiro]
Davant: Manel Ferrer i Amer ("Manelic") [bateria], Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") [piano], Josep Saguer ("Pep Xeto") [conga], Wenceslau Roure ("Lau") [saxo], SimeĂł Costal [saxo], Josep Ferrer i Teixidor [saxo] i Eudald Duch [cantant].
* Aquesta foto i d'altres, aixĂ­ com algunes identificacions, me les proporciona en Josep Bofill, fill d'en MartĂ­.

3 comentaris:

  1. AnĂłnimo18/4/14 16:08

    Anys 45 i 48. Hi reconec el meu pare Francesc Reixach i Samí. Cantant de l'orquestra. Si vols més información li puc preguntar els noms de tots.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant, tota informaciĂł Ă©s molt benvinguda !
      Escriu-me, sisplau, a jlm_54@hotmail.com
      GrĂ cies !

      Elimina
  2. Molt bona feina gracias

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!