T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 4 de desembre del 2012

LA LIRA (TORROELLA DE MONTGRÍ)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1923
Fundada a Torroella de Montgrí cap el 1850, aquesta Cobla era coneguda també com Els Lirons o Els Panots.
Darrere: Josep March i Pons, Ricard Forcada i Rigau, LluĂ­s CulĂ­ i Pons, Esteve Boada i Sagrera i Miquel Anglada i Jofra
Davant: SalvĂ­ MarĂ­n i GalĂ­, Desconegut, Jaume Saliner,  Miquel SadurnĂ­ i EspĂ­gol* i Enric VallespĂ­ i SimĂłn .
Bona part de les dades i fotos d'aquesta formaciĂł me les passa en Jordi Gallegos i CĂłrdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: histĂČria de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals".
* Aquesta tenora que veiem a la imatge en Miquel Sadurní la va vendre més endavant a Ricard Viladesau i Caner, el Príncep de la Tenora, i és la mateixa que jo li veia tocar al Mestre quan vaig anar a classe amb ell.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli i Anneta.


Any 1924 (1)
Darrere: LluĂ­s CulĂ­ (1er fiscorn), Joaquim Ferrer i FalgĂ s* (2n cornetĂ­), Ricard Forcada (1er cornetĂ­), Esteve Boada (2n fiscorn) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (2n tenor)
Davant: Miquel SadurnĂ­ (1er tenor), Salvi MarĂ­n (flabiol), NarcĂ­s Coll i Motas ["Siset"] (tible) i Desconegut (contrabaix).
* Pare de Josep Ferrer i Teixidor, i avi de Joaquim Ferrer i Amer ("Quim Gil") i Manel Ferrer i Amer ["Manelic"], tots tres mĂșsics que trobem en altres entrades d'aquest blog.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1924 (2) (FUSIÓ !)
L'any 1924, de forma Ășnica i sorprenent i sense que es dissolgui cap de les dues formacions torroellenques, La Lira i La Principal de Torroella  van fer una fusiĂł per poder fer mĂ©s lloguers, prenent el nom, tal com es veu a la imatge de Cobla-orquestra Lira Principal, sense que les dues cobles s'extingissin. No sĂ© sĂ­ l'experiĂšncia fou posada en prĂ ctica nomĂ©s aquella temporada, perĂČ aquest document Ă©s Ășnic !
Darrere: Pelai Maspoch, Josep March ("Panxo"), Josep Nierga (?), Miquel Estragués i Alemany ("Manxarrilla") i Miquel Anglada.
Davant: Eleuteri Alou i Masanas, Telm Rasclosa i Carreras, Jaume Saliner, Desconegut i Enric VallespĂ­ i SimĂłn.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1925
Darrere: Joaquim Ferrer (2n cornetĂ­), Ricard Forcada (1er cornetĂ­ i representant), Climent Roig (1er fiscorn) i LluĂ­s CulĂ­ (2n fiscorn)
A baix: Salvi MarĂ­n (flabiol), Enric Hereu (2n tible), NarcĂ­s Coll ["Siset"] (1er tible), Miquel SadurnĂ­ (1er tenor), Joan Roviras ["Joan de Verges"] (2n tenor) i GenĂ­s Geli i Coll ["Niset de la verra"]* (contrabaix).
* S'incorpora a La Lira desprĂ©s de la seva llarga estada a la formaciĂł rival de Torroella de MontgrĂ­, la Cobla-orquestra Montgrins (1895-1925).
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1926
Darrere: Enric Hereu (flabiol), Ricard Forcada (1er cornetĂ­ i representant), Climent Roig (2n fiscorn), Salvi Bach (1er fiscorn) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (2n tenor).
Davant: Joaquim Ferrer (2n cornetĂ­), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), NarcĂ­s Coll ["Siset"] (2n tible), Miquel SadurnĂ­ (1er tenor) i Ă€ngel Pont i Montaner  (1er tible).
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1927
Darrere: Miquel EstraguĂ©s ["Manxarrilla"] (2n fiscorn), Climent Roig (1er fiscorn), Ricard Forcada (1er cornetĂ­  i representant), Àngel Pont (1er tible) i Esteve Lloret i ValentĂł (2n cornetĂ­).
Davant: GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Enric Hereu (flabiol), NarcĂ­s Coll ["Siset"] (2n tible), Miquel SadurnĂ­ (1er tenor) i Joan Roviras ["Joan de Verges"] (2n tenor).
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1928
Darrere: Climent Roig (1er fiscorn), Àngel Pont (1r tible), Enric Hereu (flabiol), Miquel EstraguĂ©s ["Manxarrilla"] (2n fiscorn), NarcĂ­s Coll ["Siset"] (2n tible) i Esteve Lloret (2n cornetĂ­)
Davant: Gabriel SubirĂłs i Bertran (2n tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Miquel SadurnĂ­ (1er tenor) i Ricard Forcada (1er cornetĂ­ i representant).
Llegeixo a l'hemeroteca que l'any 1933 encara estaven actius.
Foto: Tort (Figueres).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!