T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 15 de desembre de 2012

CATALUNYA (Bordils)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1955 (1)
Cobla-orquestra de Bordils, fundada entre els anys 20 i 30, desfeta durant la guerra civil. L'any 1952, en Desideri BruguĂ©s, que estava al front de la Cobla-orquestra Casablanca, degut a problemes de registre del nom (a Barcelona hi havia una Orquestra amb el mateix nom registrat) el canvia, i li posa Cobla-orquestra Catalunya.
Començant a dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar fins a dalt a la dreta:
AgustĂ­ Planiol i Talleda, MartĂ­ BagudĂ  i Bellapart, Desideri BruguĂ©s i Gou ("DĂšri"), LluĂ­s Serra i Ragolta, Joan Portas i Sala*, Gregori Vaquero i Morillo, Josep TorrentĂł, Alfons MiĂ s i MartĂ­, Ramon Capdeferro i Capdeferro, Marcel Rahola i Quirch, Emili Corominas i Gelada i Salvi Bach i Planas.
* Hi vaig tocar dues temporades a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa.


Any 1955 (2)
AcordiĂł: Ramon Capdeferro
Bateria: Gregori Vaquero
Contrabaix: LluĂ­s Serra
Trombons: Salvi Bach i MartĂ­ BagudĂ 
Trompetes: Alfons MiĂ s (que debutava com a trompeta i violĂ­, als seus 18 anys), Desideri BruguĂ©s ("DĂšri") i Emili Corominas.
Saxos: Joan Portas, AgustĂ­ Planiol, Marcel Rahola i Josep TorrentĂł [?].


Any 1956 (1)
De dalt a baix i cap a la dreta: MartĂ­ BagudĂ  (1er violĂ­, trombĂł i fiscorn ), Joan Garganta i VilĂ  (clarinet, saxo i tenora),  Joan Torras i Mis (bateria i trombĂł), Ramon Capdeferro (director, piano i flabiol), Joan Juanola i SiquĂ©s (violĂ­, saxo i 1er tible), Salvador RiumallĂł i Salagran (violĂ­, saxo i 1er tenor), Desideri BruguĂ©s i Gou ["DĂšri"] (violĂ­ i 1er trompeta), Josep Vidal i Lloveras (flauta, saxo i 2n tible), Josep Llorens i Puig (violĂ­, cantant i trompeta), Salvi Bach i Planas (trombĂł i fiscorn), Josep TorrentĂł (saxo?) i Joan Padrosa (contrabaix).
Cartell: Arxiu Josep Llorens.


Any 1956 (2)
En Josep Llorens era el vocalista i trompeta.
Foto segona: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (1)
Postal i detall, amb foto de Barber.
Columna esquerra: Pere Cortada i Carbonell [trombĂł], Josep RiumallĂł i Salagran* [trombĂł], Jaume Cristau [contrabaix i cantant] i Josep CassĂș [piano i cantant]
Al mig: Joan Torras [bateria i cantant]
Columna dreta: Antoni Mediñà i Carreras ("Toni Gros") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta], Desideri Brugués ("DÚri") [trompeta] i Antoni Moré ("Toni Petit") [saxo tenor]
A baix a la dreta: Francesc ("Cari") PomĂ©s [saxo alt], Rossend Motas i Ferran** [saxo alt: en aquests primers dies com a mĂșsic professional rebia dels seus companys el carinyĂłs apel·latiu de "el nen de RupiĂ "] i Salvador RiumallĂł [saxo tenor].
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
** El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'existĂšncia del meu blog, em truquĂ©s. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent catalĂ  de RupiĂ , tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya (a Brasil, concretament). Ha anat vinguent regularment, i em va explicar que el mes de Maig de 1960 va marxar al Brasil (un viatge d'un mes en barco), i el mes de Juny ja es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla). Abans de marxar a fer les AmĂšriques, i desprĂ©s del seu pas per la Cobla-orquestra Catalunya va estar una temporada i mitja a la Cobla-orquestra La Principal de CassĂ .
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (2)
Darrere: Joan Torras (bateria i cantant), Desideri BruguĂ©s ["DĂšri"] (trompeta, sembla que fent un solo), LluĂ­s Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta, que anima al seu colega)
Al mig: Jaume Cristau (contrabaix i cantant), Josep RiumallĂł (trombĂł) i Pere Cortada (trombĂł)
Davant: Josep CassĂș (piano), Antoni MorĂ© ["Toni Petit"] (saxo), Salvador RiumallĂł (saxo), Rossend Motas (saxo) i Francesc ["Cari"] PomĂ©s (saxo).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (3)
Probablement a Arenys de Mar.
A dalt: Joan Torras (bateria), Josep RiumallĂł (violĂ­), Desideri BruguĂ©s ["DĂšri"] (maraques) i LluĂ­s Subiranas ["Subi"] (violĂ­, que m'ajuda en la identificaciĂł dels mĂșsics d'aquesta foto i de la segĂŒent).
A baix: Jaume Cristau (cantant), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (contrabaix, tapat pel cantant), Josep CassĂș (acordiĂł), Antoni MorĂ© ["Toni Petit"] (violĂ­), Salvador RiumallĂł (violĂ­), Rossend Motas (clarinet) i Francesc ["Cari"] PomĂ©s (violĂ­).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1957 (4)
Jaume Cristau, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1957 (5)
Joan Torras, cantant
Foto: Arxiu Josep Llorens.


Any 1958 (1)
En primer terme veiem en Rossend Motas que es va retratar amb els seus oncles Jaume Motas i Font i Francesca Escuain i Clavel, a peu d'escenari.
L'orrquestra es veu parcialment:
Darrere: Josep CassĂș,
Desideri Brugués ("DÚri"), Lluís Subiranas ("Subi") i Antoni Mediñà ("Toni Gros")
Al mig: Josep RiumallĂł i Pere Cortada

Davant: Salvador RiumallĂł i
Francesc ("Cari") Pomés.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1958 (2)
Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1958.
Darrere: Antoni Mediñà ("Toni Gros"), LluĂ­s Subiranas ("Subi"), Joan Torras, Josep RiumallĂł i Josep CassĂș
Davant: Antoni Moré ("Toni Petit"), Pere Cortada, Francesc ("Cari") Pomés, Rossend Motas, Salvador Riumalló i Jaume Cristau.
A destacar l'absÚncia de Desideri Brugués ("DÚri"), potser estava malalt ...
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1959 (1)
Cartell de la temporada 1959-1960 del qual en podem veure els detalls en les imatges segĂŒents. En aquest cartell s'hi pot veure una estelada camuflada. Va ser idea d'en Jaume Cristau, segons explica ell mateix en aquesta entrevista.
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.Any 1959 (2)
Primer detall del cartell anterior. La temporada 1959-1960 el fotĂČgraf Barber va aprofitar la foto que podem veure mĂ©s amunt [Any 1957 (1)] per fer aquest cartell, canviant els mĂșsics de lloc i les fotos de dos saxofonistes, i retallant el cap de Joan Torras, posant-hi el cap d'en Josep Llorens, que el substituia en les tasques de bateria i cantant.
Al mig: Josep Llorens [bateria i cantant]
Començant per dalt a la dreta, i continuant en sentit horari: Jaume Cristau [contrabaix i cantant], Francesc ("Cari") PomĂ©s [saxo alt], NarcĂ­s Perich [saxo alt], Antoni MorĂ© ("Toni Petit") [saxo tenor], NarcĂ­s Miquel i Hosta ("Siset") [saxo tenor], Desideri BruguĂ©s ("DĂšri") [trompeta], LluĂ­s Subiranas ("Subi") [trompeta], Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta], Josep RiumallĂł [trombĂł], Pere Cortada [trombĂł] i Josep CassĂș [piano i cantant].
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (3)
Segon detall del cartell anterior, en una espectacular "violinada".
A l'esquerra: Josep CassĂș [piano] Antoni Mediñà ("Toni Gros") [contrabaix]
Els violins, de dalt a baix: NarcĂ­s Miquel ("Siset")Antoni MorĂ© ("Toni Petit")Josep RiumallĂłJosep LlorensJaume CristauNarcĂ­s PerichDesideri BruguĂ©s ("DĂšri"), Pere Cortada, Francesc ("Cari") PomĂ©s i LluĂ­s Subiranas ("Subi").
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (4)
Detqll del cartell anterior, amb els tres vocalistes d'aquella temporada: Jaume Cristau, Josep CassĂș i Josep Llorens.
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


Any 1959 (5)
El dia 23 de Juny de 1959 van amenitzar la revetlla de Sant Joan al Club Los Almendros, de Palafrugell, on van acompanyar al cantant Juanito Segarra, i la resta de l'espectacle, que tambĂ© incloĂŻa una cantant flamenca.
A l'esquerra, el trio de ritme: Josep CassĂș [piano], Josep Llorens [bateria] i Jaume Cristau [contrabaix]
Darrere: Desideri Brugués ("DÚri") [trompeta], Lluís Subiranas ("Subi") [trompeta] i Antoni Mediñà ("Toni Gros") [trompeta]
Davant: NarcĂ­s Miquel ("Siset") [saxo tenor], Antoni MorĂ© ("Toni Petit") [saxo tenor], Pere Cortada [violĂ­], Josep RiumallĂł [violĂ­], NarcĂ­s Perich [saxo alt] i Francesc ("Cari") PomĂ©s [saxo alt, que en aquest tema no tocava].
Fotos: Arxiu Josep Llorens.


Any 1960 (1)
Cartell de la temporada 1960-1961
Al centre: Antoni Mediñà ["Toni Gros"]
Començant pel mĂșsic que estĂ  mes enlaire, i seguint cap a la dreta, hi tenim: Teodor Parella i Ciurana*, Carles Varela i MarimontJosep Quer i AgustĂ­ , Josep RiumallĂł, NarcĂ­s Miquel ("Siset"), Antoni MorĂ© ("Toni Petit")Jaume Cristau i Brunet , Francesc ("Cari") PomĂ©s,  LluĂ­s Subiranas ("Subi"), Desideri BruguĂ©s ("DĂšri") i Ramon ExpĂłsito i Noguer ("Ramon de Sant JuliĂ "). El cantant de dalt de tot a la dreta, Ă©s el mateix Jaume Cristau que ens trobem entre els violins.
Foto: Barber.
* CosĂ­ de Teodor ("Teo") Parella i Surroca, fiscornaire durant molts d'anys a la Cobla-orquestra Selvatana.


Any 1960 (2)
Tocant sardanes a la Rambla de Figueres, per les Festes de Maig de 1960.
Darrere: Antoni Mediñà ["Toni Gros"], LluĂ­s Subiranas ("Subi"), Desideri BruguĂ©s ("DĂšri"), Josep Quer, Josep RiumallĂł i Josep CassĂș i Serra
Davant: Carles Varela, Ramon ExpĂłsito ("Ramon de Sant JuliĂ "), Francesc ("Cari") PomĂ©s, NarcĂ­s Miquel ("Siset"), Antoni MorĂ© ("Toni Petit") i Jaume Cristau.


Any 1960 (3)
Ball al Certamen, durant les Festes de Maig de Figueres, l'any 1960.
Ritme: Jaume Cristau (contrabaix), Teodor Parella (piano, no es veu) i Josep CassĂș (bateria)
Metall: Desideri ["DÚri"] Brugués, Lluís Subiranas ["Subi"] i Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompetes), i Josep Riumalló i Josep Quer (trombons)
Saxos: NarcĂ­s Miquel ["Siset"], Antoni MorĂ© [Toni Petit"], Ramon ExpĂłsito ["Ramon de Sant JuliĂ "], Carles Varela i Francesc ("Cari") PomĂ©s.


Any 1960 (4)
En formaciĂł de Ball. 
Darrere: Josep CassĂș (bateria), Jaume Cristau (contrabaix), Antoni Mediñà ["Toni Gros"] (trompeta), LluĂ­s Subiranas ["Subi"] (trompeta), Desideri ["DĂšri"] BruguĂ©s (trompeta), Josep RiumallĂł (trombĂł) i Josep Quer (trombĂł)
Davant: Teodor Parella (piano), NarcĂ­s Miquel ["Siset"] (saxo tenor), Antoni MorĂ© [Toni Petit"] (saxo tenor), Ramon ExpĂłsito ["Ramon de Sant JuliĂ "] (clarinet), Carles Varela (saxo alt) i Francesc ("Cari") PomĂ©s (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep RiumallĂł.


Any 1961 (1)
Cartell de 1961-1962.
De dalt a baix: Ramon ExpĂłsito ["Ramon de Sant JuliĂ "], Ferran Ripoll*, Josep GenĂ­s, Llorenç SabatĂ©, Francesc ["Cari"] PomĂ©s, NarcĂ­s Miquel ["Siset"], Desideri BruguĂ©s ["DĂšri"], Josep MÂȘ Roviras i Bofill ["Xivi"], MartĂ­ GenĂ­s (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot), Francesc ["Paco"] Marcos (cantant), Carles Varela i Antoni Mediñà ["Toni Gros"].
No tenien piano ni bateria, i hi continuaven anant en Josep CassĂș (piano) i  en Josep Colls (bateria).
* En Ferran Ripoll  havia de tocar la tenora i el saxo, pero no va debutar ja que es va tallar un dit; uns anys mĂ©s tard es va arreglar un saxo i va poguer tocar en algĂșn conjunt de mĂșsica moderna de Girona. En el seu lloc es va contractar en GermĂ  SĂ bat i Soler, excel·lent violĂ­ i flabiol i que va agafar la segona tenora fins que en Carles Varela, el mes d'Octubre, va marxar la mili ; en GermĂ  Sabat va passar a flabiol, i l'Antoni MorĂ© ("Toni Petit") a 2n tenor per la resta de la temporada.
Foto: Barber.


Any 1961 (2)
Una foto informal a l'escenari de la Sala de Ball d'Agullana, durant el mes d'Agost de 1961.
D'esquerra a dreta: Ramon ExpĂłsito ["Ramon de Sant JuliĂ "], Josep MÂȘ Roviras ["Xivi"], Francesc ["Paco"] Marcos, MartĂ­ GenĂ­s i Carles Varela.


Any 1961 (3)
A Roda de Ter el dia 23 de Setembre de 1961.
Darrere: Llorenç SabatĂ©, Desideri BruguĂ©s ("DĂšri"), Josep MÂȘ Roviras ("Xivi"), Josep GenĂ­s i MartĂ­ GenĂ­s*
Davant: Carles Varela, Ramon ExpĂłsito ("Ramon de Sant JuliĂ "), Francesc ("Cari") PomĂ©s, NarcĂ­s Miquel ("Siset"), GermĂ  SĂ bat i Antoni Mediñà ("Toni Gros").
* Potser Ă©s l'Ășnica foto on pare i fill surten tocant junts; tambĂ© coincideixen en el cartell d'aquella temporada [Any 1961 (1)]
Foto: Arxiu MartĂ­ GenĂ­s.


Any 1962 (1)
Cartell de la temporada 1962-1963, amb els mĂșsics duplicats, tocant instruments diversos, i aixĂ­ semblava que era una formaciĂł molt nombrosa ...
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).Any 1962 (2)
Detall dels mĂșsics del cartell anterior.
F
oto: Barber. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1962 (3)
Simpàtica imatge, segurament abans de marxar una mica lluny. A dalt de l'autocar hi ha un rÚtol que posa: "Cobla Orquesta Cataluña - Bordils, Tel. 9"
Reconec els segĂŒents mĂșsics:
A baix: Conrad Gou ("Ra"), amb camisa fosca; Roc Marco (amb qui vaig tocar quinze anys a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida), amb les mans al cinturĂł, corbata i ulleres fosques; Enric Rigau i Prats*, Jordi Genoher i Mias [sense accent] (trompeta), LluĂ­s BruguĂ©s i AgustĂ­ i el xofer.
A dalt de l'autocar: Eliseu Expósito i Roura (germà per part de pare d'en Ramon Expósito i Noguer, que també apareix en aquesta entrada), i Desconegut (amb ulleres fosques).
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2021- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.


Any 1963 (1)
Cartell de la temporada 1963-1964.
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).Any 1963 (2)
Detall dels mĂșsics del cartell anterior.
A la dreta, el trio de ritme: Gregori Vaquero (bateria i cantant), LluĂ­s BruguĂ©s (piano) i Ferran BassĂ  i GĂŒell ["Nando Figueras"] (contrabaix)
Començant per baix a l'esquerra, i seguint en sentit horari: Antonio Camacho (trompeta, mĂșsic militar), Desconegut (trompeta, de La Cellera de Ter [?]), Desideri BruguĂ©s ["DĂšri"] (trompeta), Conrad Gou ["Ra"] (trombĂł), Antonio CotolĂ­ Ortiz (trombĂł, mĂșsic militar), NarcĂ­s Roura i Palmada ["MessiĂ©"] (saxo alt), JuliĂĄn Sanguino [i GarcĂ­a?] (saxo alt, mĂșsic militar), Vicenç Ferrer i LlausĂ s ["Granota"] (saxo barĂ­ton) i Josep BruguĂ©s i Feliu (saxo tenor).
Foto: Barber. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1964
Cartell de la temporada 1964-1965, segons consta en el DipĂČsit Legal de la impremta. Tot i aixĂ­, les fotos podrien ser d'una mica abans, donat l'aspecte de nen del pianista, mĂ©s a prop de 1962 que de 1966.
Hi ha dos mĂșsics que surten repetits com a cantants.
1.- Enric Dorca i Call ["Quique"] (trompeta)
2.- Antonio CotolĂ­ i Ortiz (trombĂł)
3.- Desideri BruguĂ©s i Gou ["DĂšri"] (trompeta)
4.- Conrad Gou i MulĂ  ["Ra"] (trombĂł)
5.- Jordi Genoher i Mias (trompeta)
6.- Lluís Brugués i Agustí (piano)
7.- Desconegut (saxo alt)
8.- Roc Marco i Blanch (saxo alt)
9.- Josep BruguĂ©s i Feliu (saxo tenor)
10.- Vicenç Ferrer i LlausĂ s ["Granota"] (saxo barĂ­ton)
11.- Enric Rigau i Prats (contrabaix)
12.- Gregori Vaquero i Morillo (bateria)
13.- Conrad Gou i MulĂ  ["Ra"] (cantant)
14.- Lluís Brugués i Agustí (cantant)
Foto: Museu de Girona.


Any 1966
I a prop de l'autocar, de nou. 
Treient el cap per les finestres: Jacint Xiberta, el xofer [de CelrĂ ], Joan Pujol i AlbertĂ­ [de Sant Feliu de GuĂ­xols]  i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi")* [de Salt]
A terra: Esteve Palet i Ribas** [de Bordils], Enric Dorca i Call ("Quique") [de Vidreres], Josep MÂȘ Barretina i CarbĂł [de Viladamat], Conrad Gou i MulĂ  ("Ra") [de JuiĂ ], Francesc ("Paco") Camarasa i Fuster [de Girona], Francesc Galindo i Navarro (amb qui vaig coincidir un parell de temporades a la Cobla La Principal d'Olot) [de Sant Daniel], Antoni Marco i PalazĂłn [de TortellĂ ], LluĂ­s BruguĂ©s i AgustĂ­*** [de Bordils] i Desideri BruguĂ©s i Gou ("DĂšri") [de Bordils].
* El sobrenom Fasi li va posar el mĂșsic Joan ("Nitu") Fabra i Bassegoda, que va coincidir amb en Salvador Guardiola en diverses formacions. En Salvador sempre comentava que li agradava, perquĂš no nomĂ©s remetia al seu segon cognom, Bonifasi, sino que tambĂ© feia referĂšncia a dues notes musicals: FA i SI. Vaig coincidir amb ell a la Big Band de Girona.
** Amb l'Esteve vaig anar-hi a classes de saxo l'any desprĂ©s de la mili (1978), anant desprĂ©s al Conservatori del C/. Bruc de Barcelona.
*** En LluĂ­s Ă©s qui em proporciona aquestes dades tant precises.
La segona foto Ă©s de l'arxiu de la FamĂ­lia Dorca.


Any 1967
Drets: FĂ©lix Del Saz, Desconegut*Enric Dorca ("Quique"), Desconegut*, Francesc Felip i Girona, Desideri BruguĂ©s ("DĂšri") i Esteve Palet
Asseguts: Salvador Guardiola ("Fasi"), Conrad Gou ("Ra") i Lluís Brugués.
* Els dos Desconeguts no eren mĂșsics, es van posar en el lloc de Joan Pujol (que no va arribar a començar la temporada) i de Santiago Salip [tenora], que Ă©s qui va fer la foto.
Foto: Santiago Salip. Arxiu Esteve Palet i Ribas.

2 comentaris:

  1. Quina il.lusiĂł veure aquesta foto del meu pare !! No la tenia, de fet en tinc ben poques aixĂ­ de mĂșsic , ens va deixar una revetlla de Sant Joan amb 40 anys , massa aviat . M'haguĂšs agradat tant que veiĂšs que jo tambĂ© m'he dedicat a cantar i poguer cantar plegats .... Moltes grĂ cies.
    Susanna del Saz .

    ResponElimina
  2. Ja veus, Susanna, aquesta Ă©s una de les raons per les que faig aquest blog.

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!