T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimarts, 21 d’agost de 2012

GIRONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1926 (1)
Cobla-orquestra creada a Girona l'any 1925, i presentada l'any 1926, amb alguns mĂșsics procedents de la Cobla-orquestra L'Art GironĂ­. A continuaciĂł llisto els components fundadors, amb expressiĂł de l'instrument que tocaven a la Cobla i a l'Orquestra; en un gest de modernitat, ja havien substituit els cornetins per les trompetes.
Darrere: Joan Giralt i Paradell (1er tenor i flauta), Joan BarĂł i VilĂ * (flabiol i viola), Ferran Prunell i Cruz (2n fiscorn i 1er violĂ­), Pere BarĂł i Coll* (2n trompeta), Juli Armengol i AupĂ­ (1er fiscorn i fiscorn -en formaciĂł d'Orquestra nomĂ©s n'hi havia un-) i Josep MÂȘ Boix i Risech (2n tenor i primer violĂ­)**
Davant: Jaume Chiribella i ArbonĂ©s (1er tible i 1er clarinet), Josep Planells i Blanch (contrabaix), Jaume BarĂł i Coll* (trombĂł i violĂ­ director; tambĂ© era el representant), Baldomer FontanĂ© i Serramitjana (2n tible i 2n clarinet) i Antoni Ferrer i PagĂšs (1er trompeta).
Pere, Jaume i Joan BarĂł eren germans, els dos primers d'una mare i el tercer d'una altra.
** A finals dels anys setanta vaig conĂšixer personalment al mestre Boix, quan vaig anar a casa seva per adquirir un MĂštode seu per a Tenora i Tible.
Foto: Arxiu Lluís Ferrés i Planella.


Any 1926 (2)
La primera fotografia de la Cobla-orquestra Girona que veiem en la imatge anterior es va fer servir tambĂ© en el quadern de presentaciĂł que veiem en les dues imatges segĂŒents.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1926 (3)
Exterior del trĂ­ptic de presentaciĂł, amb el nom dels mĂșsics, ja exposats en la foto anterior.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1926 (4)
Interior del trĂ­ptic de presentaciĂł, amb el text corresponent, que per ser el primer d'aquesta formaciĂł vull transcriure literalment, respectant l'ortografia del moment (i algun error tipogrĂ fic):

AL PÚBLIC:
Desitjosos des de molt temps de proporcionar a la nostra ciutat una corporaciĂł musical que, per la seva categoria li correspĂłn, desprĂ©s de no pocs esforços ens plau avui fer sabedors als amants de la bona mĂșsica que hem convertit ja els propĂČsits en realitat evident.
Encara que breus, tres aspectes indispensables volem fer remarcar als nostres llegidors.
El primer Ă©s el nĂłm. La nostra cobla-orquestra portarĂ  el de "GIRONA" al qual procurarem fer honor els que integrem la novella entitat musical, ja que, conscients tots del nostre deure, tenim la certesa que el treball artĂ­stic de la nostra orquestra serĂ  quelcom digne d'aquesta Ciutat augusta.
El segĂłn Ă©s el professorat. Aquest resta compost amb la forma segĂŒent: La separaciĂł de set dels mes valuosos elements de "L'Art GironĂ­", entre ells el mestre director JOAQUIM VIDAL*, fa que sis dels mateixos siguin la base de la moderna corporacio; son aquects [sic], en JULI ARMENGOL, fiscorn primer; n'ANTONI FERRER, primer trompeta; en FERRAN PRUNELL, violĂ­, primer i fiscorn, en JOSEP BOIX, violĂ­ primer i tenora; en BALDOMER FONTANÉ; clarinet i tiple i en JOSEP PLANELLS, contrabaix. Els protagonistes de la cobla o siguin tenora primera i tiple primer, estan confiats als meritĂ­ssims professors en JOAN GIRALT i en JAUME XIRIVELLA**, procedent el primer de "La Lira" de Sant Celoni i el segĂłn d'aquesta ciutat, als quals els hi estan confiats, ademĂ©s, els papers de flauta i clarinet primer respectivament en la Orquestra. Completaran el nostre conjunt els germans PERE i JOAN BARÓ, professors de trompeta i violĂ­-fluviol.
El tercer Ă©s la direcciĂł i representaciĂł. Aquesta ha estat confiada al violinista JAUME BARÓ, al qual no Ă©s necessari fer l'elogi per haver demostrat la seva indiscutible valĂșa arrĂ©u.
Element integrant en aquel cĂšlebre conjunt de professors que formaven "La Principal de Palafrugell" des de l'any 1915 fins al 1921, reconeguda com la primera orquestra de la provĂ­ncia i una de les millors de Catalunya, director de "La Selvatana" de CassĂ  des del 1922 fins al 1924, entitat de capdal importĂ ncia, solista seriĂłs i conscient, palesat amb diferents concerts de mĂșsica clĂ ssica no havent-li regatejat mai els seus mĂšrits les revistes musicals i premsa d'aquesta ciutat, no cal afegir ja res mĂ©s en lloança del qui serĂ  el nostre volgut director.
I aquĂ­ Ă©s tot, amb ferma voluntat i amb la complerta seguretat de que l'Ăšxit ha d'acompanyar-nos sempre en progresiĂł creixent, ens presentarem al pĂșblic en el mes de Febrer del corrent any 1926, amb la confiança que Societats culturals i recreatives, Empreses artĂ­stiques i especialment la Girona tota acullirĂ  amb el major entussiasme la nova Cobla-Orquestra i l'apreciarĂ  com una de les seves mĂ©s preuades entitats musicals.
Per a contractes dirigirse a En JAUME BARÓ
Plaça del MarquĂšs de Camps,  10 - 3.er    i    Plaça San Francisco,  4
GIRONA

* Joaquim Vidal i MunĂ­ ("Vila"), de qui podem llegir una petita ressenya biogrĂ fica en aquest enllaç, a l'apartat "Notes", efectivament va plegar de L'Art GironĂ­, perĂČ no va anar, tal com podria semblar en una lectura apressada, a la Cobla-orquestra Girona.
** El nĂ©t d'aquest mĂșsic, NarcĂ­s Corominas i Chiribella, era un bon amic del meu poble, Amer, i de la meva quinta, que malauradament va traspassar fa pocs anys, i tan ell com la seva mare, i el mateix avi, ho van escriure sempre Chiribella. Per cert, l'altre meritĂ­ssim professor, en Joan Giralt, tambĂ© era d'Amer
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1927 (1)
Darrere: Pere BarĂł (2n cornetĂ­), Joan BarĂł (flabiol), Juli Armengol (1er fiscorn), Antoni Ferrer (1er cornetĂ­), Josep MÂȘ Boix (2n tenor) i Ferran Prunell (2n fiscorn)
Davant:  Joan Giralt (1er tenor), Baldomer FontanĂ© (2n tible), Jaume BarĂł (trombĂł, director i representant), Robert Vilallonga i Vila* (1er tible) i Josep Planells (contrabaix).
* Aquesta temporada es va incorporar Robert Vilallonga, fet que va tenir molt ressĂł mediĂ tic (promogut, aixĂČ sĂ­, per la Cobla-orquestra Girona), doncs es va anunciar en diversos diaris i en diversos dies la imminent incorporaciĂł del mĂșsic en qĂŒestiĂł; el diari "L'Autonomista" a la pĂ gina 36 del dia 1 d'Octubre de 1926 publicava:
Ingressa en aquesta corporaciĂł per la temporada 1927-28, el professor de tiple i clarinet Sr. ROBERT VILALLONGA, solista actualment dels mateixos instruments a La Selvatana de CassĂ 
.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (3)
Sobre amb el qual enviaven la seva correspondÚncia, posant-hi moltes vegades una postal de propaganda com la de la foto anterior. L'adreça del representant Jaume Baró era Plaça MarquÚs de Camps, 10, 3er., de Girona.


Any 1927 (4)
El concert de migdia a l'envelat era un dels actes habituals de les Festes Majors. Es interessant observar aquĂ­, a l'envelat de Salt, que els mĂșsics no fan servir atrils, i en canvi es col·loquen com ho solien fer en els Concerts que es feien als CafĂšs, Ă©s a dir, al voltant d'una taula ben llarga, i usant els estoigs dels instruments per recolzar-hi la partitura.
A la foto, la Cobla-orquestra Girona, i sembla que no hi ha els onze mĂșsics que veiem en la postal anterior. Començant pel contrabaix i seguint en sentit horari hi tenim: Josep Planells (contrabaix), Juli Armengol (fiscorn), Antoni Ferrer (trompeta), Pere BarĂł (trompeta), Baldomer FontanĂ© (clarinet), Robert Vilallonga (clarinet), Jaume BarĂł (director), Ferran Prunell (violĂ­), Josep MÂȘ Boix (violĂ­) i Joan Giralt (violĂ­). No hi veig en Joan BarĂł.
Fotos: Arxiu Municipal de Salt. Fons Pau MasĂł.


Any 1927 (5)
Portada de dues sardanes de MartĂ­ Deprius i Ribera (a dalt a la dreta hi ha el seu segell), que el mestre Boix devia demanar, entre moltes d'altres, per anar fent un fons de repertori.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1927 (6)
Detall del segell que surt a la portada anterior, on s'anomenen Cobla Orquesta Jazz. Cobla, per les sardanes, Orquestra pel Concert i el Ball mĂ©s clĂ ssic, i Jazz, fent referĂšncia a la nova mĂșsica que s'estava posant de moda, amb nous instruments com els saxos, el banjo i el jazzband (bateria).
Un detall que pot passar desapercebut: tot i la imposiciĂł del castellĂ  (estaven en plena Dictadura de Primo de Rivera), Josep MÂȘ Boix devia rascar la "E" de GERONA en el tampĂł del segell, transformant el nom de la formaciĂł en GIRONA, bĂ©, de fet queda GI RONA.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1928 (1)
Darrere: Pere BarĂł (2n cornetĂ­), Joan BarĂł (flabiol), Juli Armengol (1er fiscorn), Antoni Ferrer (1er cornetĂ­), Josep MÂȘ Boix (2n tenor) i Ferran Prunell (2n fiscorn)
Davant:  Joan Giralt (1er tenor), Baldomer FontanĂ© (2n tible), Jaume BarĂł (trombĂł i director), Robert Vilallonga (1er tible) i Josep Planells (contrabaix).
Fan servir la mateixa foto de 1927, nomĂ©s canviant els nĂșmeros de la temporada. AixĂ­, feien constar en un anunci al Programa de les Festes de Figueres de 1928 que aquell any eren els mateixos elements que la temporada anterior, 1927-1928.


Any 1928 (2)
Darrere de la postal anterior hi podem veure aquesta felicitaciĂł de les festes nadalenques.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930
Darrere: Joan Giralt (1er tenor), Robert Vilallonga (1er tible), Jaume BarĂł (trombĂł i director), Juli Armengol (1er fiscorn) i Antoni Ferrer (1er cornetĂ­)
Davant: Pere BarĂł (2n cornetĂ­), Ferran Prunell (2n fiscorn), Josep Planells (contrabaix), Josep MÂȘ Boix (2n tenor), Joan BarĂł (flabiol) i Baldomer FontanĂ© (2n tible).
2ÂȘ Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat MaunĂ© - Javier Gironella).


Any 1931
Segons anotacions mecanografiades per Josep MÂȘ Boix els mĂșsics sĂłn els segĂŒents:
Darrere: Josep Planells i Blanch, Joan Giralt, Juli Armengol, Jaume Baró, Antoni Fortuny i Baldomer Fontané
Davant: Josep MÂȘ Boix, Ferran Prunell, Francesc Ametller i Carreras, Joan BarĂł i Robert Vilallonga (que s'havia engreixat una mica !)
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1934 (1)
Extrec una part de l'article publicat a L'Autonomista el dia 30 d'Octubre de 1934:
El desĂš aniversari de la inauguraciĂł de la primera emissora catalana a l'Hotel Colom, de Barcelona, ha estat commemorat per Radio AssociaciĂł de Catalunya amb una sĂšrie de festivals destinats a donar a conĂšixer al mĂłn els tresors espirituals del poble catalĂ .
Un d'aquests festivals, organitzat per Ràdio Girona, emissora de Ràdio Associació, tingué lloc la passada setmana, al Teatre Municipal, festival que fou retransmÚs per les emissores catalanes E. A. J. 15, de Barcelona, les de Tarragona i Lleida, i per E. A. Q. d'Aranjuez, que amb ona de 30 metres féu arribar a América la festa de Girona.
El Teatre Municipal, obert als socis de RĂ dio Girona, oferia un bell aspecte. El programa del festival fou seguit estrictament i en pla d'Ăšxit esplendorĂłs.
En primer terme, la cobla Girona desgranĂ  cinc belles sardanes de Pep Ventura, CantĂł, JuncĂĄ, Manen i J. Serra, respectivament. La cobla Girona refermĂ  el prestigi de quĂš gaudeix a la nostra terra.
A la foto, on s'hi observa la presĂšncia no gaire habitual de dos trombons, hi reconec (amb reserves) algun mĂșsic:
Darrere: Joan Blanch i Planas, Josep AguilĂł i de Blasco ("en Regadora"), Joan BarĂł, Desconegut, NarcĂ­s Fachini i ArquĂ© (desprĂ©s de la guerra es va canviar legalment el cognom per Fachi), Juli Armengol i Josep Planells
Davant: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Josep MÂȘ Boix* i Josep Cunill i Saura.
* No crec que hi hagi cap mĂ©s foto de Josep MÂȘ Boix fent el 1er tenor !
Foto: Arxiu Nacional de Catalunya (BrangulĂ­ FotĂČgrafs).


Any 1934 (2)
Darrere: Desconegut, Josep Planells, Desconegut i Josep MÂȘ Boix
Davant: NarcĂ­s Fachini, Joan Blanch i Planas, Josep AguilĂł ("en Regadora"), Pelayo Llorens i Serrano, Desconegut, Josep Cunill i Desconegut.
Foto: Unal. CRDI (Ajuntament de Girona).


Any 1935
Fotografia de la temporada 1935-1936, en una composiciĂł fotogrĂ fica molt tĂ­pica dels anys 30 i 40. Tinc una reproducciĂł d'aquesta foto amb la relaciĂł dels mĂșsics, perĂČ sense fer-los coincidir amb la imatge, nomĂ©s la relaciĂł mecanografiada que escriu Josep MÂȘ Boix. No obstant, comparant amb altres fotos d'aquest blog, els puc identificar, tinguent nomĂ©s un dubte*
Darrere: Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell, Josep MÂȘ Carbonell i Perich i Josep MÂȘ Boix
Al mig: Josep AguilĂł ("en Regadora"), Joan BarĂł, LluĂ­s Brugada i Roca* i Josep Cunill
Davant: Josep Planells, Pelayo Llorens i Serrano, Rafel Roig i VentĂłs i Joan Blanch i Planas.
* Josep MÂȘ Boix posa J. Brugada, perĂČ la mateixa famĂ­lia del mĂșsic em confirma que Ă©s LluĂ­s Brugada i Roca.
Foto: Servei de GestiĂł Documental, Arxius i Publicacions. Ajuntament de Girona.


Any 1939 (No hi ha foto)
Acabada la guerra, i segons puc llegir a la pĂ gina 10 del diari Los Sitios, del dia 1 de Juny de 1972, desprĂ©s de la guerra van reiniciar la seva activitat en una actuaciĂł a la Piscina Municipal de Girona el dia 23 de Juny de 1939, revetlla de Sant Joan, i els components eren: Jaume Roca i Delpech (flabiol); Pere Carbonell i Perich (2n tible), Josep MÂȘ Boix i Risech (1er tible), Joan Giralt i Paradell (1er tenor); Pelayo Llorens i Serrano (2n tenor), BernabĂ© Pinar i Flores (1er trompeta), Antoni Fortuny i Vernis (2n trompeta), Miquel Roca i JuliĂ  (trombĂł), Ferran Prunell i Cruz (1er fiscorn), Joan BarĂł i VilĂ  (2n fiscorn) i Josep Planells i Blanch (contrabaix).


Any 1944 (1)
Darrere: Francesc Codina i Moner ["Paco Pic"] (contrabaix = veure'n petita ressenya a l'entrada del Quintet Jazz-Band L'As d'AnglÚs, d'on aniria, a la seva dissolució, a la Cobla-orquestra Girona, al igual que en Pere Pruñonosa), Germà Sàbat i Soler (flabiol), Pere Pruñonosa i Costa ["Trumfa"] (1er trompeta), Joan Baró (2n fiscorn), Josep Maymí (2n trompeta) i Josep ["Pitu"] Comalada i Culubret (trombó, a qui vaig conÚixer, ja molt vellet, a Salt).
Davant: Josep MÂȘ Boix (1er tible i director des de 1933), Lluci Badosa i Compte (2n tible), Josep Puig i CastellĂł ["el Moreno"] (1er fiscorn), Pelayo Serrano i Llorens (2n tenor) i LluĂ­s Cotcho i GĂŒell (1er tenor: el vaig conĂšixer quan, al vendre-li jo un saxo al seu alumne NarcĂ­s Costa i Ventura a finals dels anys 70, el seu mestre, LluĂ­s Cotcho, el va acompanyar fins a casa meva, per supervisar que l'instrument estĂ©s en bon estat).
Foto: Arxiu Antoni SĂ bat i Aguilera.


Any 1944 (2)
Darrere: Josep Maymí, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Josep ("Pitu") Comalada, Josep Puig ("el Moreno"), Joan Baró i Pere Serra i Mir
Davant: GermĂ  SĂ bat, Lluci Badosa, Josep MÂȘ Boix, LluĂ­s Cotcho i Pelayo Serrano.
Foto: Arxiu Antoni SĂ bat i Aguilera.


Any 1945
A dalt: Joan BarĂł, Josep GenĂ­s i Dalmau*, Pere Serra i GermĂ  SĂ bat
Al mig: Lluci Badosa, GuzmĂĄn del RĂ­o i Pelayo Serrano
A baix: Josep MÂȘ Boix, Desconegut, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Josep Colomer i Ribera (va ser un dels meus mestres de tenora durant dos anys) i Josep ("Pitu") Comalada.
* Pare d'en MartĂ­ GenĂ­s, al que trobem en vĂ ries orquestres en aquest blog, i amb qui vaig coincidir a la Cobla La Principal d'Olot, i que em va presentar al seu pare, Josep, el qual em va passar fotos i dades molt interessants, reflectides en aquesta entrada.
Foto: Arxiu MartĂ­ GenĂ­s.


Any 1946
Encerclat, a l'esquerra: GuzmĂĄn del RĂ­o
A dalt: Pere Serra, Pelayo Serrano i Josep MÂȘ Boix
Al mig: Miquel Vidal, Lluci Badosa, Josep Colomer i Josep ("Pitu") Comalada
A baix: Antoni VilĂ  ("Pirro"), Josep GenĂ­s, Desconegut i GermĂ  SĂ bat.
Foto: Arxiu MartĂ­ GenĂ­s.


Any 1947 (1)
Primera pĂ gina del dĂ­ptic editat la temporada 1947-1948.
Darrere: Pere Serra (contrabaix), Josep GenĂ­s (trombĂł), MartĂ­ Font TriadĂș (trombĂł, amb qui vaig coincidir a la Big Band de Girona), Emili Juanals i RoquĂ©  (trompeta) i Antoni VilĂ  ["Pirro"] (trompeta)
Davant: Josep ["Pitu"] Comalada (piano), Josep MÂȘ Boix (bateria)*, Josep Colomer (saxo), Josep MarquĂšs i Noguer (saxo), Lluci Badosa (saxo), Joan SalinĂ© i Duran (saxo) i MĂ rius FalcĂł i Santos (vocalista).
* A destacar el bombo quadrat !
Foto: Arxiu MĂ rius FalcĂł i Pera.


Any 1947 (2)
Part central del dĂ­ptic, on es destaca les noves incorporacions:
MartĂ­ Font i TriadĂș (fiscorn, trombĂł i violĂ­), procedent de la Cobla-orquestra Montgrins.
Josep MarquĂšs i Noguer (tenora, saxo i clarinet), procedent de la Cobla-orquestra L'As d'AnglĂšs.
Joan Saliné i Duran (violí, saxo i flabiol), procedent de la Cobla-orquestra Montgrinenca.
MĂ rius FalcĂł i Santos (vocalista), procedent de la Cobla-orquestra Selvatana.
Foto: Arxiu MĂ rius FalcĂł i Pera.


Any 1947 (3)
Darrera pĂ gina del dĂ­ptic.
Foto: Arxiu MĂ rius FalcĂł i Pera.


Any 1947 (4)
Darrere: Emili Juanals, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Josep ("Pitu") Comalada, MartĂ­ Font, Josep GenĂ­s i Pere Serra.
Davant: Joan SalinĂ©, Lluci Badosa, Josep MÂȘ Boix, Josep Colomer i Josep MarquĂšs.


Any 1948 (1)
Cartell de la temporada 1948-1949, disseny de LluĂ­s CairĂł i Soms.
Començant pel vÚrtex superior, i continuant en sentit horari:
Josep ("Pitu") Comalada, Joan SalinĂ©, Emili Juanals, Lluci Badosa, Josep Colomer, Josep MÂȘ Boix, MĂ rius FalcĂł i Santos [vocalista], Josep GenĂ­s, MartĂ­ Font i TriadĂș, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Pere Serra i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1948 (2)
Curiós cançoner desplegable en forma de vano on es destaca el nom del cantant, Màrius Falcó, i els dels representants. En els laterals, dues lletres de cançons de moda aquell any.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1948 (3)
Revers del vano, amb quatre cançons més, prou conegudes, val a dir.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1949 (1)
Retratats a la localitat d'Estagell (Catalunya Nord).
Darrere: Desconegut, Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Joan Bosch i Selma, Josep ("Pitu") Comalada, MartĂ­ Font i TriadĂș, Josep GenĂ­s i Pere Serra.
Davant: Joan SalinĂ©, Lluci Badosa, Josep MÂȘ Boix, Josep Colomer i Josep ("Pitu") Faixedas.
La segona foto Ă©s del Fons Josep MÂȘ Boix, Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1949 (2)
Cartell i detall de la temporada 1949-1950, disseny de LluĂ­s CairĂł i Soms.
Començant pel vÚrtex superior, i continuant en sentit horari:
Josep ("Pitu") Comalada, Joan SalinĂ©, Emili Juanals, Lluci Badosa, Josep Colomer, Josep MÂȘ Boix, Joan Bosch, Josep GenĂ­s, MartĂ­ Font TriadĂș, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Pere Serra i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1949 (3)
A punt de començar el Ball a l'envelat de BonmatĂ­, el dia 5 de Juny de 1949 (l'hora no la sĂ©, perĂČ les bombetes estan enceses ...).
Darrere: Josep ("Pitu") Comalada, Joan Bosch, Pere Serra, Antoni VilĂ  ("Pirro"), Emili Juanals, MartĂ­ Font i Josep GenĂ­s.
Davant: Josep MÂȘ Boix, Joan SalinĂ©, Josep Colomer, Josep ("Pitu") Faixedas i GermĂ  SĂ bat.


Any 1950
Portada d'un cançoner on hi surt aquest cantant, Joan Molina i Pardo, Vencedor absoluto de la Canción Moderna en el concurso "Buscando la Fama", organizado por Radio España de Gerona, Temporada 1950-51.


Any 1951
Tocant a la Festa Major de Palau-Sacosta.
Segons anotacions mecanografiades per Josep MÂȘ Boix els mĂșsics sĂłn els segĂŒents:
Darrere: Desideri ("DÚri") Brugués i Gou, Agustí Prunell i Egea, Joan Moreno i Ramos, Joaquim Carbonell, Salvi Bach i Planas i Joan Esponellà i Saballs
Davant: LluĂ­s Buscarons i Pastells, Jacint SalvadĂł i Pla, Josep MÂȘ Bosch i Risech, Francesc Batlle i Soler i Pere Buscarons i Pastells (amb qui vaig coincidir cinc anys a la Cobla-orquestra MĂ xim's).
Foto: Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola. Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1952
Cartell de LluĂ­s CairĂł i Soms, amb el mateix disseny de 1949.
A dalt de tot hi ha els dos mĂșsics que dirigien la formaciĂł: LluĂ­s Buscarons i Pastells i Josep MÂȘ Boix i Risech. Seguint cap a la dreta en sentit horari hi tenim: Desconegut (Joan Moreno i Ramos ?), Salvi Bach i Planas, Joan EsponellĂ  i Saballs, Francesc Batlle i Soler, Pere Buscarons i Pastells, Joan Molina i Pardo, Jaume Prunell i Egea, Olegari Freixas i Darder ("Gari"), Joaquim Carbonell, Jacint SalvadĂł i Pla i Desideri ("DĂšri") BruguĂ©s i Gou.


Any 1953 (1)
Cartell promocional de la temporada 1953-1954, molt original, fet per Antoni Varés i Martinell, amb fotos de Barber.
PĂ gina esquerra: Joan ("Nitu") Fabra i Bassegoda, Josep MÂȘ Boix i Risech i Josep Miralda i Puig
PĂ gina dreta, d'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Salvador Grau i DomĂšnech, Ă€ngel Cutrinas i Valls, Ramon RodrĂ­guez i Riera, Isidre Call i MasĂł, Joan MulĂ­ i Jou, Juli Puerto i Oliveras, LluĂ­s Palet i Pou, Josep Forcada i Estrany, Joan Molina i Pardo i Salvi Bach i Planas.
La segona imatge Ă©s del Museu de Girona.


Any 1953 (2)
Primera pĂ gina del dĂ­ptic editat la temporada 1953-1954.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1953 (3)
PĂ gines 2 i 3 del dĂ­ptic editat la temporada 1953-1954. Es presenten com a Cobla-Orquestra-Jazz. Aquest darrer terme fa referĂšncia a que fan ball amb instrumentaciĂł moderna.
A la pĂ gina esquerra hi ha la relaciĂł del personal artĂ­stic, amb expressiĂł dels instruments que toquen de Cobla, Orquestra [clĂ ssica] i Jazz [orquestra moderna]:
Isidre Call (flabiol; flauta; saxo i flauta), Àngel Cutrinas (tible; violĂ­; saxo i violĂ­), Josep MÂȘ Boix (tible; violĂ­; saxo i violĂ­; director de la Cobla i l'Orquestra clĂ ssica); Joan MulĂ­ (tenora; clarinet; saxo i clarinet), Josep Miralda (trompeta; trompeta; trompeta i violĂ­), Josep Forcada (trompeta; trompeta; trompeta, violĂ­ i acordiĂł), Salvi Bach (fiscorn; violĂ­; trombĂł i violĂ­), Joan Fabra (trombĂł; director; piano i acordiĂł), LluĂ­s Palet (fiscorn; fiscorn; trombĂł i violĂ­), Salvador Grau (tenora; clarinet; saxo, clarinet i violĂ­), Juli Puerto (trombĂł; viola; bateria, violĂ­ i trombĂł), Ramon RodrĂ­guez (contrabaix; contrabaix; contrabaix) i Joan Molina (no tocava a la cobla; tĂ­mpanis; cantor).
A la pĂ gina dreta es ressalta les qualitats d'alguns dels mĂșsics, aixĂ­ com la incorporaciĂł de quatre valuosos elements procedents de la aleshores recentment dissolta Orquestra Leaders, de Granollers.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1953 (4)
A la quarta pĂ gina del dĂ­ptic hi trobem el vocalista, Joan Molina.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1953 (5)
Sembla que aquell any 1953 van invertir força en publicitat, doncs tambĂ© van fer un fulletĂł molt semblant al dĂ­ptic que hi ha mĂ©s amunt. Aquesta Ă©s la primera pĂ gina interior, que tambĂ© surt al dĂ­ptic, parlant de les noves incorporacions; perĂČ la raĂł per la que poso aquest document Ă©s per la segona pĂ gina, que podem veure a continuaciĂł.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1953 (6)
En aquesta segona pĂ gina es fa esment de la col·laboraciĂł d'un mĂșsic, que tot i la seva joventut (havia nascut l'any 1931), gaudia d'un enorme prestigi que nomĂ©s va fer que augmentar amb el pas dels anys. Era en Ricard Roda i Serrano*, compositor, saxofonista i clarinetista, i segons el fulletĂł, tambĂ© percussionista.
* Ricard Roda es trobava a Girona fent el servei militar, segons m'explicava el meu mestre Pere FontĂ s i Puig, que va coincidir i va fer amistat amb ell a la mili. En una actuaciĂł que va fer La Trinca a Amer a finals dels anys 70, Ricard Roda formava part de l'Orquestra que els acompanyava, sota la direcciĂł de Francesc Borrull, i en Pere FontĂ s me'l va presentar i vam estar xerrant una estona.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix.


Any 1954 (1)
Cartell d'Antoni VarĂ©s en dues versions. A primera vista semblen iguals, llevat el color, perĂČ hi ha mĂșsics canviats. Pot ser per dues raons:
1) Que una vegada fet el primer (vermell) hi haguĂ©s algun canvi i aprofitant el cartell canviessin el color i la foto d'algun mĂșsic.
2) Que el cartell es fes servir per la segĂŒent temporada (1955-1956), com a complement del que es pot veure a contnuaciĂł.
Dedueixo que el vermell Ă©s anterior perquĂš en la versiĂł de color verd van canviar cobla orquesta per cobla gran orquesta.
Foto Cartell vermell: Museu de Girona.
Foto Cartell verd: Arxiu MÂȘ MercĂ© Vila.


Any 1954 (2)
Al finalitzar la temporada 1953-1954 va plegar el cantant Joan Molina, i van agafar el seu relleu dos dels mĂșsics de la plantilla: Pere Espona i Arderiu i Joan Planella i Laverny (conegut com Laverny).


Any 1954 (3)
AquĂ­ porten el mateix vestuari que en la part superior dels dos cartells anteriors, per aixĂČ dato la foto l'any 1954, perĂČ podria ser de 1955 ...
D'esquerra a dreta, independentment de si estan en primer o segon terme: Salvador Guardiola i Bonifasi ["Fasi"]* (contrabaix), Miquel Vidal (violĂ­), Pere Prat (violĂ­), Desconegut (bateria), Josep MÂȘ Boix (violĂ­), LluĂ­s Carreras i Perramon (violĂ­), Àngel Cutrinas (violĂ­), Joan ["Nitu"] Fabra* (acordiĂł), Pere Figueras [?] (violĂ­) i Olegari Freixas ["Gari" = en aquell temps encara no es feia servir "Oleguer"] (violĂ­).
* Molts anys mĂ©s tard, vaig coincidir amb Salvador Guardiola ("Fasi") i Joan ("Nitu") Fabra a la Big Band de Girona. El sobrenom Fasi li va posar a en Salvador Guardiola el seu company Joan ("Nitu") Fabra, ambdĂłs van coincidir en diverses formacions. En Salvador sempre comentava que li agradava, perquĂš no nomĂ©s remetia al seu segon cognom, Bonifasi, sino que tambĂ© feia referĂšncia a dues notes musicals: FA i SI.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1954 (4)
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Pere Espona, Pere Figueras, Joan Planella ("Laverny"), Miquel Vidal, Pere Prat i Joan ("Nitu") Fabra [3er fiscorn, de 4 vĂ lvules, que doblava el contrabaix]
Davant: Isidre Call, Àngel Cutrinas, Josep MÂȘ Boix, Joan MulĂ­, Francesc Batlle i Salvi Bach.
Foto: Arxiu Margarita Mundet.


Any 1954 (5)
A la Rambla de Figueres, abans o després de fer-hi alguna actuació
Darrere: Pere Prat, Miquel Vidal i Àngel Cutrinas
Davant: Joan Planella ("Laverny"), Olegari ("Gari") Freixas i Josep MÂȘ Boix. Les dues persones de la dreta podrien ser del Foment de la Sardana de Figueres.
Foto: Arxiu Margarita Mundet.


Any 1955 (1)
Cartell promocional dissenyat per Antoni VarĂ©s. Anvers. Amb les caricatures de Josep MÂȘ Boix, a dalt a la dreta, i Joan ("Nitu") Fabra, a baix, a l'esquerra, directors; el primer de la part clĂ ssica i de la Cobla, i el segon del Ball (jazz, tal com diu en el revers, veure la foto segĂŒent). Com a fons, una sĂšrie d'excel·lents crĂ­tiques en la seva gira per França. Eren la "Cobla Oficial de la Compañía del GramĂłfono - OdeĂłn, La Voz de Su Amo en Discos Regal".
Cartell: Museu de Girona.


Any 1955 (2)
Cartell promocional. Revers. Si cliques damunt la foto, podrĂ s llegir una informaciĂł molt interessant!


Any 1955 (3)

AquĂ­ veiem -en dues presentacions- una imatge poc habitual de la Cobla-orquestra Girona. La inscripciĂł que es pot veure a baix, a la dreta, ja ens dĂłna una pista:

GRAN ORQUESTA
"GIRONA"
TÍPICA ESPAÑOLA

Van habillats en plan folclĂČric hispĂ , suposo que una mica imposats per la discogrĂ fica que els hi enregistrava els discos en aquella Ăšpoca, i que els devia voler promocionar per tota Espanya ...
S'observa també, per primera vegada, la presÚncia d'una dona a l'Orquestra.
Darrere: Salvi Bach (contrabaix), Joan MulĂ­ (violĂ­), Josep Miralda (violĂ­) i Desconegut (piano)
Al mig: Pere Figueras (violĂ­), Pere Prat (violĂ­), Joan Planella ["Laverny"] (cantant), Montserrat Fabra i Bassegoda* (cantant), Pere Espona (cantant), Miquel Vidal (violĂ­), Josep MÂȘ Boix (violĂ­) i Àngel Cutrinas (violĂ­)
En primer terme: Isidre Call (flauta) i Joan ["Nitu"] Fabra (acordiĂł).
* Germana d'en Joan Fabra, pianista, representant i director de la formaciĂł en la mĂșsica de Ball. Si obrim l'enllaç (ressenya de LluĂ­s BriguĂ©s i AgustĂ­) trobarem que s'hi fa referĂšncia a un altre article, tambĂ© força interessant, signat per Joan DomĂšnech i Moner. NomĂ©s va actuar aquesta temporada.
Foto: Antoni Varés i Martinell.


Any 1955 (4)
Actuant al Cinema Modern ("Cal Enriquet") de Banyoles, durant la Festa Major. La fotografia no tĂ© gaire qualitat, i els mĂșsics sĂłn, si fa no fa, els de les fotos immediatament anteriors.
Foto: Josep MÂȘ Mateu. Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Anys 50 (1)
Segurament t'haurĂ s donat compte, benvolgut lector, de que la foto estĂ  feta sota les instruccions d'un bon fotĂČgraf: no hi ha cap partitura a la vista, els mĂșsics estan tocant tots, perĂČ no hi ha cap instrument que els hi tapi la cara.
Darrere: LluĂ­s Carreras (trompeta), Olegari Freixas ["Gari"] (trompeta), Pere Figueras (trompeta), Joan Planella ["Laverny"] (trombĂł), Miquel Vidal (1er fiscorn), Pere Prat [?] (2n fiscorn) i Joan ["Nitu"] Fabra (3er fiscorn)*
Davant: LluĂ­s Vila (flabiol), Àngel Cutrinas (2n tible), Josep MÂȘ Boix (1er tible), Joan MulĂ­ (1er tenor, al qual vaig substituĂŻr quan vaig entrar a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida), Esteve Brull (2n tenor) i Salvador Guardiola i Bonifasi ["Fasi"] (contrabaix).
* Durant un temps la Cobla-orquestra Girona va portar un tercer fiscorn per a les sardanes, de quatre vĂ lvules en lloc de tres, i que doblava el contrabaix.


Anys 50 (2)
Aquí els podem veure tocant a la Plaça de la IndependÚncia, de Girona.
Darrere: LluĂ­s Carreras, Olegari Freixas ("Gari"), Pere Figueras (trompeta), Joan Planella ("Laverny"), Miquel Vidal, Pere Prat i Joan ("Nitu") Fabra
Davant: LluĂ­s Vila, Àngel Cutrinas, Josep MÂȘ Boix, Joan MulĂ­, Esteve Brull i Salvador Guardiola ("Fasi").
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1956 (1)
Cartell de la temporada 1956-1957, degut al disseny d'Antoni VarĂšs.
Identifico els mĂșsics en formaciĂł de Ball:
A dalt: Joan Planella ["Laverny"] (bateria i cantant), LluĂ­s Carreras (trompeta), Pere Figueras (trompeta) i Olegari Freixas ["Gari"] (trompeta)
Al mig: Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix), Pere Prat (trombĂł) i Desconegut (trombĂł)
A baix: Joan ["Nitu"] Fabra (piano), Àngel Cutrinas (saxo alt), LluĂ­s Vila (saxo alt), Esteve Brull (saxo tenor), Joan MulĂ­ (saxo tenor) i Josep MÂȘ Boix (saxo barĂ­ton).
Foto: Arxiu MÂȘ MercĂš Vila.


Any 1956 (2)
CuriĂłs desplegable editat l'any 1956 (aproximadament), per felicitar les festes de Nadal i Any Nou. En la imatge segĂŒent podem veure com quedava desplegat.
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix i Risech.


Any 1956 (3)
AixĂ­ quedava la felicitaciĂł de la imatge anterior desplegada (sense el fons negre de la part inferior).
Foto: Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix i Risech.


Any 1957 (1)
Casino de Pau, el 31 de Març de 1957.
Darrere: Desconegut (darrere del trio vocal), LluĂ­s Carreras (trompeta) i Pere Figueras (trompeta)
Davant: Salvador Guardiola ["Fasi"] (cantant), Josep MÂȘ Boix (cantant), Olegari Freixas ["Gari"] (cantant), Àngel Cutrinas (saxo alt), LluĂ­s Vila (clarinet) i Esteve Brull (saxo tenor).
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1957 (2)
Cartell promocional d'Antoni Varés. Transcric un text que es veu a sota del piano i dels saxos:
Gran Premio Nacional del Disco 1956 # Cobla Oficial de la Compañía del GramĂłfono - OdeĂłn, La Voz de Su Amo en Discos Regal.
Nota: Aquest cartell i el de la temporada anterior sĂłn prĂ cticament iguals; podria ser que en lloc de 1956 i 1957 fossin de 1957 i 1958 o de qualsevol any entre 1956 i 1961, donat que el DipĂČsit Legal del cartell que es pot veure a la foto Any 1962 posa efectivament 1962, per tant aquesta data sĂ­ seria bona.
Cartell: Museu de Girona.


Any 1957 (3)
Detall del cartell, en formaciĂł de Concert. Per qĂŒestions de composiciĂł, he variat la posiciĂł de l'acordionista.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Joan MulĂ­ (violĂ­), Àngel Cutrinas (violĂ­), Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix), Josep MÂȘ Boix (violĂ­), Esteve Brull (violĂ­), Desconegut (violĂ­), Pere Figueras (violĂ­), Joan Planella ["Laverny"] (cantant i bateria), Olegari Freixas ["Gari"] (violĂ­), Joan ["Nitu"] Fabra (acordiĂł), Pere Prat (violĂ­), LluĂ­s Vila (violĂ­) i Desconegut (violĂ­)
Cartell: Museu de Girona.


Any 1957 (4)
Detall del cartell, en formaciĂł de Ball.
A dalt: Joan Planella ["Laverny"] (bateria i cantant), Desconegut (trompeta), Pere Figueras (trompeta) i Olegari Freixas ["Gari"] (trompeta)
Al mig: Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix), Pere Prat (trombĂł) i Desconegut (trombĂł)
A baix: Joan ["Nitu"] Fabra (piano), Àngel Cutrinas (saxo alt), LluĂ­s Vila (saxo alt), Esteve Brull (saxo tenor), Joan MulĂ­ (saxo tenor) i Josep MÂȘ Boix (saxo barĂ­ton).
Cartell: Museu de Girona.


Anys 50 (3)
Quartet vocal de luxe.
D'esquerra a dreta: Salvador Guardiola ("Fasi"), Josep MÂȘ Boix, Joan Planella ("Laverny") i Olegari Freixas ("Gari").
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Anys 50 (4)
Aquesta foto podria ser anterior a les precedents. Lamento no tenir-ne més informació.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1960 (1)
Cartell aparegut al programa de la Festa Major de Salt de 1960.


Any 1960 (2)
Porten el mateix vestit que en la foto segĂŒent, en la que alguns mĂșsics d'aquesta ja no hi sĂłn.
Reconec: Salvador Guardiola ["Fasi"] (contrabaix), Josep MÂȘ Boix (bateria), Àngel Cutrinas (saxo alt), LluĂ­s Vila (clarinet), Joan Planella ["Laverny"] (cantant), Joan MulĂ­ (saxo tenor) i Olegari Freixas ["Gari"] (darrere, a la dreta).
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1962 (1)
Cartell de la temporada 1962-1963. CuriĂłs que en cap de les tres fotos estiguin en formaciĂł de Cobla.
Foto: Sans. Arxiu MÂȘ MercĂš Vila.


Any 1962 (2)
Detall del cartell anterior (1)
Foto: Sans. Arxiu MÂȘ MercĂš Vila.


Any 1962 (3)
Detall del cartell anterior (2)
Foto: Sans. Arxiu MÂȘ MercĂš Vila.


Any 1962 (4)
Detall del cartell anterior (3)
A la dreta Joan Pujol i AlbertĂ­.
Foto: Sans. Arxiu MÂȘ MercĂš Vila.


Any 1963
Fent servir la mateixa foto de l'any anterior, varen editar aquest calendari de 1963.
Foto: Sans. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona). Fons Josep MÂȘ Boix i Risech.


Any 1964 (1)
Cartell d'Antoni Varés, amb foto de Narcís Sans. Si agafes qualsevol instrument i toques les notes que hi ha al costat i a dalt, et sonaran uns compassos de la sardana Girona aimada, de Vicenç Bou i Geli.
Cartell: Museu de Girona.


Any 1964 (2)
Detalls del cartell anterior: el primer, retolat, i el segon sense retolar.
Foto: Sans. 1) Arxiu Josep MÂȘ Boix i Risech. 2) Arxiu particular.


Any 1965 (1)
Tal com s'explica en la pĂ gina extreta del programa del XĂš Aplec de Girona l'any 1966, durant aquella temporada celebraven el 40Ăš aniversari de la seva formaciĂł. En el detall podem veure els components d'aquell any:
Trio de ritme: MartĂ­ Llosent i Vendrell (piano, violĂ­ i fiscorn baix), Josep MÂȘ Casademunt i Pannon (bateria i trombĂł de pistons) i Pere Coma i GĂŒell ["Borinot"] (contrabaix).
Cantant: Jordi Escarpenter i Riera (estilista de la canciĂłn, diu l'informaciĂł original).
Vent-metall: Carles Lliuró i Cibiach* (trompeta i violí), Pere Figueras i Solà (trompeta i violí), Sebastià Perxachs i Francisco (trompeta i violí), Lluís Alemany i Cané (trombó, violí i fiscorn), Joan Jaime i Coll (trombó, violí i fiscorn).
Vent-fusta: Josep MÂȘ Boix i Risech (saxo barĂ­ton, violĂ­, tible i director), Àngel Cutrinas i Valls (saxo alt, violĂ­ i tible), LluĂ­s Vila (saxo alt, clarinet i flabiol), Jordi Sais-SicĂ­lia (saxo tenor, clarinet i tenora) i Joan MulĂ­ i Jou (saxo tenor, flauta i tenora).
* Havent parlat amb la famĂ­lia, aquesta Ă©s la forma correcta del segon cognom, no la que apareix en el cartell.


Any 1965 (2)
Aquestes quatre fotos sĂłn de la mateixa sessiĂł en quĂš es va fer la que veiem a Any 1965 (1), i es poden observar subtils canvis de postura en alguns mĂșsics. La primera de la sĂšrie Ă©s la mateixa del cartell.
Fotos: Arxiu Josep MÂȘ Boix i Risech.


Any 1965 (3)
IXĂš Aplec de la Sardana de Girona, el 30 de Maig de 1965. Es pot reconĂšixer:
Darrere: Carles LliurĂł (trompeta) [no surt a la foto], Pere Figueras (trompeta), Joan Jaime (trombĂł), MartĂ­ Llosent (2n fiscorn) i Pere Coma ["Borinot"] (contrabaix)
Davant: LluĂ­s Vila (flabiol) [no surt a la foto], Àngel Cutrinas (2n tible), Josep MÂȘ Boix (1er tible) i Joan MulĂ­ (1er tenor).
Foto: Arxiu Montserrat Juvanteny.


Any 1967

XIĂš Aplec de la Sardana de Girona, el 28 de Maig de 1967. Reconec alguns mĂșsics:
Darrere: Joan Castañer (2n trompeta) i Sebastià Perxachs (1er trompeta).
Davant: LluĂ­s Vila (flabiol), Àngel Cutrinas (2n tible), Josep MÂȘ Boix (1er tible), Joan MulĂ­ (1er tenor), Desconegut (2n tenor) i Pere Coma ["Borinot"] (contrabaix).
Fotos: Juli Torres i MonsĂł. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1969 (1)
Hi reconec els segĂŒents mĂșsics:
Els set de darrere, en sentit ascendent: Francesc Galindo, Àngel Cutrinas, Pere Prat, MartĂ­ Matas i Rovira, Jordi Ruscada i MartĂ­, Joan MorĂ© i Pere Figueras.
Drets, més avall, a la dreta: Joan Castañer (amb vestit fosc) i Martí Llosent i Vendrell
Asseguts, en segon terme: Josep Llorens i Joan MulĂ­
Asseguts, en primer terme: Josep Bosch ("el Tet") i Olegari Freixas ("Gari").
En el requadre, el director, el mestre Josep MÂȘ Boix (crec que ja no tocava, nomĂ©s dirigia i feia de representant).


Any 1969 (2)
Joan Castañer ("cantor").
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1970

Tocant a la Rambla de la Llibertat, de Girona. Probablement el mes d'Abril de 1970.
Darrere: Joan Castañer, Olegari Freixas ("Gari"), Pere Figueras, Martí Llosent, Joan Moré i Pere Prat
Davant: Martí Matas, Àngel Cutrinas, Joan Masó i Quer, Joan Mulí, Francesc Galindo i Jordi Ruscada.
Foto: Miquel Bataller i FĂ bregas. INSPAI, Centre de la Imatge. DiputaciĂł de Girona.


Any 1971 (1)
Durant el mes de Juny de 1971 van actuar a la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols, tocant sardanes i acompanyant a la Mulassa, els Gegants i els Cavallets. Hi ha una filmaciĂł del Fons Joan Boladeras - Joan Gelada, en poder actualment del SGDAP (Servei de GestiĂł Documental, Arxius i Publicacions) de l'Ajuntament de Girona, on apareixen en el minut 00:04:40. He fet unes quantes captures d'imatge, pel seu valor testimonial.
En aquesta primera s'identifica clarament en Pere Serra (contrabaix) i en Pere Prat (2n fiscorn). No surt en la filmació el 1er fiscorn (segurament era en Joan Moré) ni el 3er trompeta (Joan Castañer).


Any 1971 (2)
Francesc Galindo (2n tible) i Joan MasĂł i Quer (1er tible).


Any 1971 (3)
Pere Prat (2n fiscorn).


Any 1971 (4)
En segon terme: Olegari Freixas ["Gari"] (1er trompeta) i Francesc Alsina i Mola (trombĂł)
En primer terme: Vicenç Ferrer ["Granota"] (1er tenor) i Antoni Bruns i Calpe* (2n tenor).
* L'Antoni Bruns ens venia a ajudar a la Cobla-orquestra MĂ xim's quan en Salvador ParĂ©s (tible, saxo i clarinet) no podia venir a alguna actuaciĂł perquĂš feia la mili a la Creu Roja d'Amer. En Bruns Ă©s un dels millors clarinetistes que he escoltat mai dalt d'un escenari; i fins i tot el vaig acompanyar un parell de vegades formant duet, en Balls de terrassa d'Hotel ...)


Any 1971 (5)
MartĂ­ Matas (flabiol).


Any 1971 (6)
En segon terme: Francesc Alsina (trombĂł)
En primer terme: Joan MasĂł (1er tible).


Any 1971 (7)
Pere Serra (contrabaix).


Any 1971 (8)
Darrere: Pere Figueras (2n trompeta) i Francesc Alsina (trombĂł)
Davant: Joan MasĂł (1er tible).


Any 1972 (1)
D'esquerra a dreta:
Joan Castañer, Olegari Freixas ("Gari"), MartĂ­ Matas, Joan MorĂ©, Antoni BrunsFrancesc Galindo, Pere Prat, Vicenç Ferrer ("Granota"), Pere Serra, Ă€ngel Cutrinas, Joan MasĂł, Pere Figueras i Francesc Alsina.


Any 1972 (2)

Segons es pot llegir a la pàgina 4 del diari Los Sitios, del diumenge dia 16 de Juliol de 1972, aquell mateix dia es va celebrar a Figueres i a Peralada el 1er Aplec Coral Claverià, organitzat per la Federació de Cors de Clavé i la Societat Coral Erato, de Figueres, essent patrocinat pels Ajuntaments de Barcelona, Figueres i Girona, i Televisión Española.
Al matí 180 societats corals claverianes es van concentrar a la Plaça Josep Anselm Clavé, davant de la Societat Coral Erato, i van fer una ofrena al monument a Clavé.
A la tarda els prop de 4000 cantaires varen donar un concert als jardins del Castell de Peralada, acompanyats per la Cobla-orquestra Girona, en formaciĂł d'orquestra.
Si cliquem la tercera foto es pot reconĂšixer bĂ© els mĂșsics:
Darrere: MartĂ­ Matas (fumant tranquil·lament, ves a saber per quĂš no tocava), Joan Castañer (trompeta), Olegari Freixas ["Gari"] (trompeta, queda tapat), Pere Figueras (trompeta), Francesc Alsina (trombĂł), Joan MorĂ© (fiscorn) i Pere Prat (fiscorn, queda tapat)
Davant: Francesc Galindo (saxo tenor), Àngel Cutrinas (saxo tenor), Joan Masó (saxo alt), Vicenç Ferrer ["Granota"] (clarinet), Antoni Bruns (clarinet) i Pere Serra (contrabaix).
Entre els mĂșsics i la tarima del Director (del qual en desconec la identitat), hi ha un cantaire assegut amb un martell i una enclusa, que juntament amb una campana i una sirena eren elements que es feien servir quan es tocava La Maquinista, un himne a la classe treballadora compost l'any 1867 per Josep Anselm ClavĂ© i Camps, el qual havia treballat a la Maquinista Terrestre i MarĂ­tima.
Fotos: SebastiĂ  MartĂ­ i Calvo. INSPAI, Centre de la Imatge. DiputaciĂł de Girona.


Any 1972 (3)

Actuant a Cadaqués el 29 de Setembre de 1972.
Darrere: Joan Castañer, Olegari Freixas ("Gari"), Pere Figueras, Francesc Alsina, Joan Moré i Pere Prat
Davant: Martí Matas, Àngel Cutrinas, Joan Masó, Vicenç Ferrer ("Granota"), Antoni Bruns i Pere Serra.
Foto: NarcĂ­s Sans i Prats. CRDI (Ajuntament de Girona).


Any 1973

El dia 24 de Novembre de 1973 van fer una ballada a Figueres, amb motiu de la visita d'un exministre d'Habitatge.
SĂłn fa o no fa els mateixos de les fotos de 1971, excepte el 2n tenor. L'Antoni Bruns havia plegat a mitja temporada 1972-1973.
Darrere: Alfons MiĂ s i MartĂ­, Olegari Freixas ("Gari"), Joan Castañer, Francesc Alsina, Joan MorĂ© i Pere Prat
Davant: Jordi Rigau i Costa, Àngel Cutrinas, Joan Masó, Vicenç Ferrer ("Granota"), Àngel Rigau i Costa i Pere Serra.
Fotos: NarcĂ­s Sans. CRDI (Ajuntament de Girona).


Any 1974
Darrere: Àngel Rigau, Martí Matas i Pere Figueras.
Al mig, drets: Joan MorĂ©, Ramon Collell i Llagostera, Vicenç Ferrer ("Granota"), Pere Serra, Olegari Freixas ("Gari"), Josep Mas i Viola, Alfons MiĂ s, Àngel Cutrinas i Pere Prat.
Agenollat: Jordi Rigau.


Any 1976
D'esquerra a dreta: Pere Cortada i Bosch, Pere Figueras, Olegari Freixas ("Gari"), Antoni Bruns, Pere Prat, Josep Mas, Ramon Collell, LluĂ­s Soriano, Joan MorĂ©, Vicenç Ferrer ("Granota"), Alfons MiĂ s, Àngel Cutrinas, Pere Serra i MartĂ­ Matas.


Any 1978 (1)
Dalt del cotxe: Santi Roura i Noguer.
Darrere, a la dreta de l'imatge: Pere Cortada, Enric Bosch i Pere Figueras.
En primer terme: Olegari Freixas ("Gari"), Vicenç Ferrer ("Granota"), Joan Pons i Joanmiquel, Àngel Cutrinas, Pere Serra, Joan Franquesa i Puig, Jordi Peña i Albert Prat i Vila. La cantant Ă©s la que seria mĂ©s endavant la seva senyora, Anna MÂȘ Paret (Anna, de nom artĂ­stic).


Any 1978 (2)
El 23 d'Abril de 1978, durant les Festes de Primavera de la Rambla de Girona, es va celebrar una ballada de sardanes amb motiu de la IIIÂȘ Trobada de Cursetistes de Sardanes d'Escola i el IVt Concurs Regional.
Darrere: (No sé si hi ha en Joan Pons a l'esquerra, darrere el flabiol, en tot cas no es veu), Pere Figueras, Olegari Freixas ("Gari"), Joan Franquesa, Jordi Peña i Enric Bosch
Davant: Albert Prat, Pere Cortada, Àngel Cutrinas, Vicenç Ferrer ("Granota"), Santi Roura i Pere Serra.
Foto: Pablo García Cortés ("Pablito"). CRDI (Ajuntament de Girona).


Any 1981
A les escales de la Sala de Festes Piscis, de Girona, d'esquerra a dreta: Antoni Davesa i Ruiz, Joan Franquesa, Alfons Ruiz i Enciso, Josep MÂȘ Roviras i Bofill ("Xivi"), Àngel Cutrinas, Jordi Peña, Enric Bosch, Jordi Pujol, Vicenç Ferrer ("Granota"), Olegari Freixas ("Gari"), Pere Figueras i Joan ("Nitu") Figueras, fill d'en Pere.
A davant, l'Anna.


Anys 80
Darrere: Pere Figueras, Olegari Freixas ("Gari"), Josep MÂȘ Roviras ("Xivi"), Joan Franquesa, Jordi Peña i Enric Bosch
Davant: Joan ("Nitu") Figueras, Alfons RuĂ­z, Àngel Cutrinas, Jordi Pujol, Vicens Ferrer ("Granota") i Manel Vega (es diu igual que un altre contrabaixista que viu a Amer).
Foto: CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1983 (1)
ActuaciĂł a Caldes de Malavella.
A darrere s'hi pot entreveure en Pere Figueras,  Joan Franquesa (trombĂł), en MartĂ­ Teixidor i TomĂ s (1er fiscorn, segurament de bolo) i l'Antoni Davesa (contrabaix)
A davant, el quintet de fusta: Joan ["Nitu"] Figueras, Àngel Cutrinas, Salvador ParĂ©s (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra MĂ xim's), Jordi Pujol i Alfons RuĂ­z.
Foto: Jaume Nonell.


Any 1983 (2)
Actuant a sota les voltes del Cinema Coliseo Imperial, a la Plaça de la IndependÚncia, de Girona. Encara hi havia arbres a sota les voltes ...
La foto Ă©s molt llunyana, poso l'alineaciĂł basant-me en altres fotos d'aquesta Ăšpoca.
Darrere: Pere Figueras, Olegari Freixas ("Gari"), Joan Franquesa, Jordi Peña i Enric Bosch
Davant: Joan ("Nitu") Figueras, Àngel Cutrinas, Salvador ParĂ©s, Jordi Pujol, Alfons Ruiz i Antoni Davesa.


Any 1984
Retratats a davant del pĂČrtic lateral de la Catedral de Girona.
D'esquerra a dreta: Antoni BlĂĄzquez, Àngel Cutrinas, Pere Bañeras, Antoni Basquens (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida i a l' Orquestra Catalana de Ball), Enric Bosch, Joan Ferrer (amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra MĂ xim's), Joan ("Nitu") Figueras, Jordi, Josep Sendra, Jaume Condal, Esteve Ribalta, Joan Franquesa i Pere Figueras.


Any 1985
Actuant a Ripollet.
Darrere: Pere Figueras, Pere Bañeras, Joan Franquesa, Esteve Ribalta i Enric Bosch
Davant: Joan ("Nitu") Figueras, Ă€ngel Cutrinas, Salvador ParĂ©s, Jaume Condal, Jaume Font i Antoni BlĂĄzquez.
Foto: Jaume Nonell.


Any 1986
En segon terme, d'esquerra a dreta: Àngel Cutrinas, Jaume Condal, Jaume Font*, Joan Ferrer*, Josep Sendra, Pere Bañeras, Pere Figueras, Esteve Ribalta i Enric Bosch.
Al mig, el bateria, Josep MÂȘ Cullell,
En primer terme: Joan ("Nitu") Figueras, Jordi, Dolors, Montse AgustĂ­ i Antoni BlĂĄzquez.
La Cobla-orquestra Girona es va dissoldre l'any 1987.
* Vaig coincidir amb tots dos a la Cobla-orquestra MĂ xim's.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!