T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł, o tambĂ© em pots fer un bizum al 650 05 12 33 (posa-hi el teu nom si ho fas aixĂ­), tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
CasadellĂ  i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

GrĂ cies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 28 d’agost del 2012

ORQUESTRA LLUÍS ROVIRA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


IDENTIFICACIÓ DELS MÚSICS D'AQUESTA ENTRADA: Algunes identificacions dels mĂșsics sĂłn segures, altres poden ser incorrectes, i en les que hi tinc certa seguretat perĂČ no les he pogut contrastar hi poso un signe d'interrogaciĂł. Òbviament, estic obert a qualsevol rectificaciĂł que em pogueu fer arribar, i que agrairĂ© molt.


Any 1940
Orquestra formada a Barcelona l'any 1939 per LluĂ­s Rovira i Pau. És poc habitual que a les nostres contrades hi hagi orquestres que portin el nom del seu lĂ­der, com Ă©s el cas d'aquest extraordinari clarinetista i director. I Ă©s molt injust que ningĂș encara (que jo sĂ piga) hagi fet una biografia com cal d'aquest mĂșsic, un dels pioners en la introducciĂł del jazz a Espanya.
Van debutar al Teatre Urquinaona, de Barcelona, el 25 de Maig de 1939, acompanyant un espectacle de varietats anomenat Galas de AndalucĂ­a. Cap dels nou mĂșsics de Rovira y su Extraordinaria Orquesta de Jazz, que esperaven trobar-se al seu director amb un rigurĂłs frac, es va saber aguantar el riure quan el van veure entrar a l'escenari, amb els seus 1,88 m d'alçada i prim com un fideu, vestit amb jaquĂ© de casament; i per si fos poc, amb l'emociĂł del debut, va ensopegar i va caure pel fossat de l'apuntador de l'escenari. PerĂČ en poc temps l'orquestra va ser coneguda i admirada a tot Barcelona. Aquella primera actuaciĂł va ser suficient per rebre ofertes que els hi varen emplenar la resta de la temporada en locals com el SalĂł de Ball Shang-Hai, el Cine Selecto i el Teatre Romea. La de Rovira va ser la primera orquestra de la postguerra espanyola. Abans de la Guerra Civil, eren incomptables les big band que brollaven per terres ibĂšriques. DesprĂ©s de la guerra, quan el clarinetista es va llançar a dirigir la seva prĂČpia orquestra, amb nomĂ©s 22 anys –havia nascut el 21 de Febrer de 1917, en el si d'una famĂ­lia aburgesada, propietĂ ria d'una prĂČspera asseguradora–, el jazz es va començar a tornar un gĂšnere incĂČmode. “No era una mĂșsica polĂ­ticament ben vista ni pels vençuts, que la consideraven capitalista, ni pels vencedors, que havien iniciat una ferotge campanya xenĂČfoba contra tot el que poguĂ©s extrangeritzar els nostres costums”, assegura l' investigador i productor discogrĂ fic Jordi Pujol Baulenas en el seu llibre Jazz en Barcelona, 1920-1965.
Els mĂșsics de l'orquestra tornaven a Barcelona desprĂ©s de cumplir servei en bandes de guerra. En un any, a la primera nĂČmina de nou integrants se n'hi afegiren uns altres 25, sota el nom de Luis Rovira y su Orquesta SinfĂłnica de Jazz. Eren tants mĂșsics dalt de l'escenari que alguns els hi deien amb sorna la “banda municipal”.
La imatge de l'Orquestra d'aquell dia del seu debut, 25 de Maig de 1939, devia ser molt semblant a la d'aquestes dues fotos que publico, les mĂ©s antigues que he trobat de la formaciĂł, i que dato l'any 1940, doncs en aquesta formaciĂł hi ha uns quants mĂșsics que l'any 1941 van marxar [veure foto Any 1941 (1)], i remarco que a mĂ©s del director hi ha deu mĂșsics, quan en el debut de 1939 eren nou. En reconec algun, i algun altre l'intueixo; l'ordre dels mĂșsics el poso segons la segona foto:
Darrere: SebastiĂ  Morera [?] (contrabaix), LluĂ­s Bona i PĂ©rez (trompeta), Josep Puertas [?] (trompeta) i LluĂ­s Trescasas [?] (trombĂł)
Davant: Manuel Palos i Aruña (piano), Antoni Bardají i Duran ["Chispa"] (bateria), Lluís Rovira (clarinet i director), Desconegut (guitarra), Ventura Martínez [?] (saxo alt), Desconegut (saxo alt) i Desconegut (saxo tenor).
Fotos: Numen. Arxiu FamĂ­lia Rovira Solano.


Any 1941 (1)
El mes de Febrer de 1941 van plegar tots els mĂșsics de l'orquestra, els quals sortirien al cap de poc temps amb el nom d'Orquestra Gran Casino. LluĂ­s Rovira va reunir els deu mĂșsics que surten a la foto, debutant al SalĂł Rigat el divendres 28 de Març de 1941.
Aquesta Ă©s la foto promocional que feien servir aquell any; en aquest cas correspon a la publicitat que es feia al Centre Industrial de Sabadell per a una actuaciĂł que va tenir lloc el dia 4 de Juliol de 1941.
D'esquerra a dreta: Joan Puig [i PinĂČs?] (saxo alt), Pere MasmitjĂ  i Dionisio (piano), Antoni Colom (saxo alt), Miquel CamprubĂ­ (contrabaix), Camil Ventas i RodrĂ­guez* (trompeta), Mario Cuartiella i FontserĂ© (trompeta), Emil Beckman (guitarra), Odon EscotĂ© i Vicens (trombĂł), DomĂšnec Forroll i Mari [o MarĂ­?] (saxo tenor) i Sergio Barreto (bateria)
A davant, assegut: LluĂ­s Rovira.
* Vaig conĂšixer personalment en Camil Ventas i RodrĂ­guez un estiu de principis dels anys 80; jo tocava sardanes amb la Cobla-orquestra MĂ xim's a CastellĂł d'EmpĂșries, i ell es va acostar a saludar-me, doncs el seu germĂ  Adolf Ventas i RodrĂ­guez (veure text de la foto segĂŒent), que en aquells moments era el meu Mestre (i no poso professor expressament) de saxo, sabia que jo hi tocava tots els dimecres d'estiu i li havia comentat que, com que ell passava les vacances a CastellĂł d'EmpĂșries (aleshores estava vivint i treballant a França) em vinguĂ©s a veure ... Vam xerrar una estona, un home cult i de carĂ cter afable (com el seu germĂ ), i ja estĂ ; simplement una experiĂšncia mĂ©s que em connecta de tant en tant amb gent que forma part de la histĂČria musical d'aquest paĂ­s.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1941 (2)
Anunciats a la Festa Major de Vilabella (Alt Camp), on hi van tocar tres dies.


Any 1942
Tinc ben identificats els saxĂČfons, d'esquerra a dreta: Antoni Castells, Joan Puig, Adolf Ventas i RodrĂ­guez* i DomĂšnec Forroll.
* Adolf Ventas va ser el meu Mestre de saxo, vaig estudiar amb ell durant sis anys i en guardo un record inesborrable, en tots els sentits, humà, musical ... (veure la seva biografia en les pàgines 14, 15 i 16 d'aquest enllaç). En aquesta Úpoca, a més de tocar el saxo i el clarinet, també era vocalista. El podem escoltar aquí amb aquesta formació cantant el tema "Brasil".


Any 1946 (1)
L'any anterior el SalĂł Rigat els presentava com “Orquesta al estilo Glenn Miller”, i al Windsor Palace eren presentats com “Luis Rovira y sus czardas”, que seria la formaciĂł que presenten en aquesta foto del 24 de Setembre de 1946 a la Sala de Festes Pasapoga Music Hall de Madrid. Com ja comento a l'inici d'aquesta entrada, les identificacions les faig amb alguna reserva. Curiosament aquĂ­ no hi surt en LluĂ­s Rovira.
En segon terme: Josep Climent i PallejĂ  (piano), Manuel LĂłpez i Folgueiras* (acordiĂł) i Gaspar Sala (bateria)
Davant: Desconegut (violĂ­), Joan Bru i SantalĂł* (violĂ­), Joan Recarens i Fonoyet (violĂ­), Salvador MassĂł i Simon (contrabaix), Antoni Castells (violoncel), Josep Castro (guitarra i vocalista), DomĂšnc Forroll (violĂ­) i Alejandro Ruano i Echevarria (violĂ­)
En primer terme: Aleix Rosell i Vidal (violĂ­).
* Aquests dos mĂșsics eren d'Olot (Garrotxa).
Foto: Mendoza. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1946 (2)
Novament a la Sala de Festes Pasapoga de Madrid, el 7 de Novembre de 1946. En aquesta formaciĂł s'observa que hi ha un mĂșsic mĂ©s que en l'anterior, aixĂ­ com el director.
Al mig: LluĂ­s Rovira (clarinet i director)
La resta de mĂșsics, d'esquerra a dreta: Gaspar Sala (bateria), Aleix Rosell (saxo alt), Josep Paps i Subirats (saxo alt), DomĂšnec Forroll (saxo tenor), Alejandro Ruano (saxo tenor), Antoni Castells (saxo tenor?), Josep Climent (piano), Manuel LĂłpez (trombĂł), Joan Recarens (trombĂł), Francesc PĂ©rez [?] (trombĂł), Joan Bru (trompeta), Salvador MassĂł (trompeta) i Josep Castro (guitarra i vocalista).
Foto: Mendoza. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (1)
El dia 27 d'Abril de 1947 es celebrava a la Sala de Festes Pasapoga de Madrid la cloenda de la temporada d'hivern. AquĂ­ veiem els components de l'Orquestra retratats suposo que amb el personal directiu del Pasapoga. Es pot reconĂšixer gaiebĂ© tots els mĂșsics de la foto anterior.
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (2)
En aquesta foto presa el 3 d'Octubre de 1947 podem veure el comiat que feia l'Orquestra i la direcció de la Sala Pasapoga a les vedettes Colette, Étienne i Ivonne.
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (3)
LluĂ­s Rovira retratat en un reportatge de la revista FOTOS, de Madrid, de 29 de Novembre de 1947.
Foto: CampĂșa. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (4)
La vocalista Irene Vuichoud en el mateix reportatge de la revista FOTOS, de Madrid, de 29 de Novembre de 1947.
Foto: CampĂșa. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (5)
El vocalista Josep Castro en el mateix reportatge de la revista FOTOS, de Madrid, de 29 de Novembre de 1947.
Foto: CampĂșa. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (6)
L'Orquestra en el mateix reportatge de la revista FOTOS, de Madrid, de 29 de Novembre de 1947. Identifico, d'esquerra a dreta.
Trompetes: Joan Bru, Salvador MassĂł i Joan Falgarona i Canadell
Contrabaix: Antoni Castells
Bateria: Gaspar Sala
Trombons: Francesc PĂ©rez [?], Joan Recarens i Manuel LĂłpez
Saxos: Aleix Rosell, DomĂšnec Forroll, Alejandro Ruano i Josep Paps
Piano: Josep Climent
Guitarra: Josep Castro
Clarinet-director: LluĂ­s Rovira.
Foto: CampĂșa. Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1947 (7)
Retratats en una actuació que van fer a Radio Nacional de España de Madrid, el 20 de Desembre de 1947.
Trompetes: Joan Bru, Joan Falgarona i Salvador MassĂł
Trombons: Francesc PĂ©rez [?], Joan Recarens i Manuel LĂłpez
Saxos: Aleix Rosell, Josep Paps, Alejandro Ruano i DomĂšnec Forroll


Any 1948 (1)
Escenari de la Sala Pasapoga de Madrid, el 14 de Gener de 1948.
Un cartell del SalĂł de TĂš, de l' 11 de Maig de 1948, anuncia la uniĂł estelar entre Rovira i el saxofonista nordamericĂ  Don Byas, popular des del seu enregistrament del clĂ ssic standard de jazz "Laura". Per alguna raĂł, Don Byas havia decidit buscar-se la vida a Espanya, perĂČ no va tenir gaire sort fins que el mateix Rovira li va plantejar que treballessin junts. I aixĂ­ ho varen fer durant un any per escenaris de Madrid, Barcelona i Lisboa. En altres paĂŻsos d' Europa l'orquestra va poder alternar amb Roy Eldridge, Toots Thielemans i fins i tot amb una de les majors influĂšncies d'en LluĂ­s Rovira, Duke Ellington.
En aquesta Ăšpoca LluĂ­s Rovira va passar per locals barcelonins com el Principal Palacio, el Club TrĂ©bol, Atracciones Apolo, el Club Olimpia, conegut com “el Palacio de la MĂșsica Moderna”, El Cortijo i el cĂšlebre SalĂłn de TĂ© Bolero (abans Shang-Hai), en plena Rambla.
Darrere: Gaspar Sala (bateria), Joan Bru (trompeta), Joan Falgarona (trompeta) i Salvador MassĂł (trompeta)
Al mig, segon nivell: Josep Climent (piano), Antoni Castells (contrabaix), Desconeguda (vocalista), Josep Castro (guitarra i vocalista), Francesc PĂ©rez [?] (trombĂł), Joan Recarens (trombĂł) i Manuel LĂłpez (trombĂł)
Al mig, primer nivell: Aleix Rosell (saxo alt), Josep Paps (saxo alt), Alejandro Ruano (saxo tenor) i DomĂšnec Forroll (saxo tenor)
Davant: LluĂ­s Rovira (clarinet i director)
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1948 (2)
Retratats a la Sala Pasapoga de Madrid el 10 de Febrer de 1948, presentant un nou vestuari, segurament per a la interpretaciĂł de mĂșsica llatina, doncs gairebĂ© tots porten instruments de percussiĂł.
Darrere: Antoni Castells i Josep Climent
SecciĂł de metall: Joan Recarens, Joan Bru, Joan Falgarona i Salvador MassĂł
Al mig: Josep Castro, amb el micro, Manuel LĂłpez, DomĂšnec Forroll (quasi no es veu), Alejandro Ruano, Josep Paps (al costat dels trompetes) i Francesc PĂ©rez [?]
Davant: Gaspar Sala, Aleix Rosell i LluĂ­s Rovira.
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1948 (3)
Escenari de la Sala Windsor Palace, de Barcelona, el 16 de Novembre de 1948.
Darrere de tot: Antoni Castells (contrabaix), Gaspar Sala (bateria) i Josep Climent (piano)
A dalt de la tarima: Manel LĂłpez (acordiĂł), LluĂ­s Rovira (clarinet), Josep Castro (guitarra) i Joan Falgarona (acordiĂł)
A peu d'escenari: Desconegut (violĂ­), Josep Paps (violĂ­), DomĂšnec Forroll (violĂ­), Aleix Rosell (violĂ­ solista), Joan Recarens (violĂ­), Joan Bru (violĂ­) i Nicanor Sanz (violĂ­).
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1948 (4)
Escenari de la Sala Windsor Palace, de Barcelona, el 16 de Novembre de 1948, acompanyant un ballarĂ­.
Darrere: Manuel LĂłpez, Joan Recarens i Gaspar Sala
Al mig: Joan Bru, Joan Falgarona, Nicanor Sanz, Antoni Castells i Josep Climent
Davant: Desconegut, LluĂ­s Rovira (dret), Desconegut, Josep Paps, Aleix Rosell i Josep Castro.
En primer terme: Desconegut (ballarĂ­ o showman), que sembla parodiar un boxejador.
Foto: Arxiu Enric Bru i Noguera.


Any 1948 (5)
Escenari de la Sala Windsor Palace, de Barcelona, data sense determinar.
Podem veure els mateixos mĂșsics de les dues fotos anteriors, aquesta vegada acomanyant la vocalista Marta Christel.


Any 1949
MagnĂ­fica fotografia que em fa arribar en Carles Varela i Marimont, amb l'alineaciĂł inclosa, que li indica la famĂ­lia Falgarona.
Van actuar a Figueres durant les Festes de la Santa Creu, el mes de Maig de 1949.
En primer terme: LluĂ­s Rovira, clarinet i director
A l'esquerra, el quartet de ritme: Josep Vicens i Busquets (piano, nét del famós Josep Vicens i Juli, "Xaxu"), Josep Castro (guitarra i vocalista), Gaspar Sala (bateria) i Andreu Gomar (contrabaix)
SecciĂł de vent-metall (drets): Nicanor Sanz (trompeta), Joan Falgarona (trompeta), Josep Recarens (trompeta, germĂ  d'en Joan, ambdĂłs eren d'ArbĂșcies) i Joan Recarens (trombĂł)
Secció de vent-fusta: Aleix Rosell (saxo alt), Josep Paps (saxo alt), Ricard Roda i Serrano (saxo tenor) i Josep Guardiola Díaz de Rada [més conegut després, en la seva faceta de crooner, amb el nom de José Guardiola] (saxo tenor).
Foto: Moncanut. Arxiu Municipal de Figueres.


Any 1950
L'any 1950 es va incorporar el vocalista Juanito Segarra (nom artĂ­stic de Joan Jorquera i LlĂłria), substituint Josep Castro. Segons veig a dalt a la dreta, aixĂČ seria una Sala de Festes de Madrid, segurament perĂČ, en un jardĂ­ exterior. Dato la foto l'any 1950, que Ă©s l'any que es va incorporar Juanito Segarra, perĂČ tambĂ© podria ser 1951 o 1952; en tot cas abans de 1953, en quĂš van marxar a AmĂšrica del Sud.
SecciĂł rĂ­tmica: Josep Vicens (piano), Juanito Segarra (percussiĂł i vocalista), Desconegut (bateria) i Andreu Gomar (contrabaix)
Vocalistes: Lidia Scotti i Conchita de Lirio
Metall: Desconegut (trompeta), Desconegut (trompeta), Josep Recarens (trompeta) i Joan Recarens (trombĂł)
Saxos: Harry van der Kruk [?], Desconegut (Ricard Roda?, saxo tenor), Aleix Rosell (saxo alt) i Xxx Cabrera (saxo alt)
D'esquenes, dirigint: LluĂ­s Rovira.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Rovira Solano.


Anys 50 (1)
A princips dels anys 50 van emprendre una gira que els va portar per Portugal, ItĂ lia, Alemanya, BĂšlgica, Egipte, etc. DesprĂ©s van fer el salt de l'AtlĂ ntic començant a Cali (1953) i desprĂ©s a BogotĂ  (1954)  una gira per ColĂČmbia. La gira havia de durar un parell de mesos, perĂČ no va ser aixĂ­. Per les raons que fos LluĂ­s Rovira es va quedar a ColĂČmbia durant onze anys, i els seus mĂșsics van retornar cap a Espanya. LluĂ­s Rovira va ser un mĂșsic emprenedor i entre d'altres activitats, va formar un grup de jazz, el Luis Rovira Sexteto, a l'estil del de Benny Goodman, i essent el primer grup en gravar un disc de jazz a ColĂČmbia (en aquest enllaç pots escoltar-lo, tot veient un resum de l'estada de LluĂ­s Rovira a ColĂČmbia). A la foto veiem aquest Luis Rovira Sexteto, format per mĂșsics molt reconeguts en els seus paĂŻsos d'origen, essent la formaciĂł la segĂŒent: LeĂłn Cardona, de ColĂČmbia, a la guitarra elĂšctrica, JosĂ© MarĂ­a Cigno, d'Argentina, a la bateria, Alberto Lorenzetti, tambĂ© d'Argentina, al piano, ZdenĂ©k Jirak, txec, al vibrĂ fon, i Manuel Molina, de PerĂș, al contrabaix, tots ells sota la direcciĂł de LluĂ­s Rovira al clarinet.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Rovira Beavers.


Anys 50 (2)
En aquesta foto hi tenim en LluĂ­s Rovira amb mĂșsics locals (BogotĂ ), dels quals puc identificar (grĂ cies a Jaime AndrĂ©s*) al bateria, que era el percussionista GermĂĄn Chavarriaga, i a la dreta de la imatge, el pianista Joe Madrid. Podem veure aquests dos grans mĂșsics en aquest video. De com va tornar a Espanya i a Europa en general, i de molts mĂ©s detalls de la seva interessant vida i carrera, te'n pots fer cĂ rrec si tens la paciĂšncia (i el goig, ja veurĂ s) de llegir les set pĂ gines d'aquest article * per exemple, t'assebentarĂ s de que l'any 1988 va formar una Big Band amb jovent de Santpedor ...
* Article anomenat "Luis Rovira y el primer disco de Jazz en Colombia", de Jaime Andrés Monsalve, investigador musical, Cap Musical de la Radio Nacional de Colombia, del qual està extreta bona part de la informació del text precedent. Aquest article li va valdre al seu autor la Menció d'Honor al Premi Simón Bolívar en la categoria de "Millor treball en periodisme cultural" .
Les fotos van ser cedides per les famĂ­lies Rovira Solano i Beavers Rovira.


Any 1963 (1)
Fotografia feta a BogotĂĄ.
D'esquerra a dreta: Desconegut (saxo tenor), Alfonso Ordeñana Álvarez (trompeta, de Costa Rica), Desconeguda, Lluís Rovira, Desconeguda, Alfredo Gil Izasa ["el Pollo"] (trompeta) i Xxx Castellano (saxo tenor).
Foto: Arxiu Irwin Ordeñana.


Any 1963 (2)
Actuant als estudis de televisiĂł Canal 8 de BogotĂĄ, el 3 de Setembre de 1963.
A l'esquerra es veu parcialment el pianista.
Darrere: Germån Chavarriaga (bateria), Desconegut (saxo baríton), Desconegut (contrabaix), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (saxo alt), Xxx Castellano (saxo tenor), Alfonso Ordeñana (trompeta), Desconegut (trompeta) i Desconegut (trompeta)
Davant: Desconeguda, Desconegut, Desconeguda i LluĂ­s Rovira.
Foto: Chino Vera. Arxiu Irwin Ordeñana.


Any 1963 (3)
Aquesta foto també està feta als estudis de televisió Canal 8 de Bogotå, podria ser del mateix dia que la anterior, o molt propera en el temps. No hi surt el bateria.
A l'esquerra: Desconegut (piano)
Darrere: Desconegut (contrabaix), Alfonso Ordeñana (trompeta), Alfredo Gil ["el Pollo"] (trompeta) i Desconegut (trompeta)
Davant: Desconegut (saxo barĂ­ton), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (saxo alt) i Xxx Castellano (saxo tenor)
A l'esquerra: Desconegut (piano)
En primer terme: LluĂ­s Rovira.
Foto: Chino Vera. Arxiu Irwin Ordeñana.


Anys 60 (1)
Actuant en el programa La Hora Philips, en una emissora de BogotĂĄ.
A l'esquerra: Luis Moyano (congues), Desconegut (percussiĂł) i GermĂĄn Chavarriaga (bateria)
Darrere: Alfonso Ordeñana (trompeta), Alfredo Gil ["el Pollo"] (trompeta), Desconegut (trompeta) i Desconegut (contrabaix)
Davant, asseguts: Desconegut (saxo alt, queda mig tapat), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (clarinet), Xxx Castellano (clarinet) i Desconegut (piano, a la dreta de la imatge)
En primer terme: Desconegut (vocalista) i LluĂ­s Rovira (director).
Foto: Arxiu Irwin Ordeñana.


Anys 60 (2)
Fotografia del mateix esdeveniment que en la imatge anterior.
Darrere: Germån Chavarriaga (bateria), Alfonso Ordeñana (trompeta), Alfredo Gil ["el Pollo"] (trompeta), Desconegut (trompeta) i Desconegut (contrabaix)
Davant: LuĂ­s Moyano (congues), Desconegut (saxo alt), Desconegut (saxo tenor), Desconegut (saxo alt), Xxx Castellano (saxo tenor) i Desconegut (piano, no es veu)
En primer terme: Desconegut (vocalista), Desconeguda (vocalista) i LluĂ­s Rovira (director).


Any 1964

A l'esquerra: LluĂ­s Rovira i Pau
A la dreta, de dalt a baix: Joan Rovira i Solano, Desconegut, Àngel Xxx (pianista) i Xxx Xxx ("Falín").


Any 1965
D'esquerra a dreta: Desconegut, Joan Rovira i Solano, LluĂ­s Rovira i Pau, Dolors ("Lolita") Rovira i Solano, LluĂ­s Rovira i Solano i Desconegut.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Rovira Solano.


Any 1980
En aquesta foto ja Ă©s la Nova Big Band de LluĂ­s Rovira.


Any 1983 (1)
Reconec el saxofonista en primer terme, és en Lluís Bazaco i Moñux, amb qui vaig coincidir els anys 1985 i 1986 a la Cobla-orquestra Atlàntida. Dirigeix el mestre Lluís Rovira.


Any 1983 (2)
Foto de la mateixa actuaciĂł que l'anterior. La Big Band es va desfer a la mort de LluĂ­s Rovira, l'any 1990. Els mĂșsics restants no vĂ ren poder quedar-se amb el nom i vĂ ren continuar amb el nom de Hamilton Big Band.


Any 1983 (4)

ActuaciĂł a Girona en una data indeterminada de l'any 1983.
A més del director, Lluís Rovira, reconec el saxo baríton, Lluís Bazaco.
Fotos: Joaquim Curbet i Hereu.

2 comentaris:

  1. Querido amigo:
    Me gustarĂ­a solicitarle con amabilidad que si va a emplear trozos literales de mi trabajo investigativo, por favor cite mi nombre y ponga entre comillas aquello que dejĂł exactamente como lo tomĂł de mi texto "Luis Rovira y el primer disco de jazz en Colombia".
    Cordialmente,
    Jaime Andrés Monsalve
    Investigador musical
    Jefe Musical Radio Nacional de Colombia.

    ResponElimina
  2. Querido Jaime: Debo decirle que en el primer texto de esta entrada ya hay un enlace a su bien documentado y exhaustivo artículo; no obstante, no creo que esté de mås la citación que usted tan amablemente me pide, por lo cual paso acto seguido a añadirla.
    Atentamente, Josep Loredo

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!