T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

divendres, 10 d’agost de 2012

LA PRINCIPAL DE FIGUERES

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1930 (1)
Cobla-orquestra de Figueres formada per antics alumnes de l' Escola de MĂșsica de Peralada. Va existir entre 1930 i 1970. No obstant, tinc la teoria, que es pot llegir amb mĂ©s detall a l'entrada d'aquest blog corresponent a la Cobla-orquestra Grup Figuerenc, de que es van desfer l'any 1932 i no van reaparĂšixer fins l'any 1946.
AquĂ­ veiem els mĂșsics en un magnĂ­fic retrat de Manuel Sans, fotĂČgraf que tenia l'estudi al Carrer Caamaño, 20 -Plaça de la Palmera- de Figueres (parent d'algun dels mĂșsics, potser?), on els podem identificar, amb expressiĂł dels instruments que tocaven, en primer lloc el de Cobla i desprĂ©s el d'Orquestra:
Darrere: Manel Alsina i Albert ("Pebrot")* (2n cornetĂ­ i cornetĂ­), Eusebi SalĂł i Massaguer* (1er cornetĂ­ i cornetĂ­), Perfecte Aparicio i HernĂĄndez* (1er fiscorn i fiscorn) Pere Ferrer i Sans* (2n fiscorn i violĂ­) i Robert Sans i Masjuan* (tambĂ© era el representant, i per necessitats de la formaciĂł, tot i ser un excel·lent primer tible va agafar el contrabaix)
Davant: Jaume Romans i Riqué** (flabiol i violí director), Isidre Serra i Fortanet (2n tible i viola), Baldomer Escapa i Algans** ["Mero"] (1er tible i flauta), Baldiri Coll i Ligora (1er tenor i clarinet) i Joan Bordàs i Serra* (2n tenor i clarinet).
* Aquests mĂșsics provenien de la Cobla-orquestra La FilharmĂČnica. En Perfecte Aparicio havia nascut l'any 1884 a Hondarribia (GuipĂșscoa) amb el nom de Perpetuo Aparicio i HernĂĄndez.
** I aquests venien de la Cobla-orquestra La Principal de Bordils.
Fotos:
1) Manuel Sans. Arxiu Carles Varela i Marimont.
2) Manuel Sans. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1930 (3)
Anunci que apareixia a la premsa figuerenca de 1930.


Any 1932 (1)
Darrere: Baldiri Coll, Manel Alsina ("Pebrot"), Robert Sans, Pere Ferrer i Isidre Serra
Davant: Jaume Romans, Baldomer Escapa, Perfecte Aparicio, Joaquim Pujol i Cullell i Joan BordĂ s.
Nota: Dato aquesta foto l'any 1932, doncs aquest any Eusebi SalĂł va marxar a la Cobla-orquestra UniĂł ArtĂ­stica de Palafrugell, i hauria estat substituĂŻt per Joaquim Pujol.
Durant el Carnaval de 1932 a Figueres es va produir un conflicte -amb un clar rerefons polĂ­tic- entre l'Ajuntament i dues de les formacions figuerenques mĂ©s rellevants del moment, la Cobla-orquestra La Principal de Figueres i la Cobla-orquestra La FilharmĂČnica. Si algĂș estĂ  interessat en llegir els detalls d'aquest conflicte, s'haurĂ  de prendre la molĂšstia, com jo vaig fer, de llegir els articles pertinents en aquestes pĂ gines de premsa:
- La Veu de l'EmpordĂ _20-2-32, pĂ gina 7
- EmpordĂ  Federal_27-2-32, pĂ gina 6
- La Veu de l'EmpordĂ _5-3-32, pĂ gina 8
Arran d'aquests fets, arribo a la conclusiĂł de que La Principal de Figueres es va desfer, i no tornaria a actuar amb aquest nom fins ben entrada la postguerra (la primera referĂšncia que en tinc en aquest blog Ă©s de 1947); alguns dels seus membres van formar la Cobla-orquestra Grup Figuerenc.
Foto: Bosch (Figueres). A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1932 (2)
Revers de la postal anterior, amb expressiĂł del personal artĂ­sitc.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1932 (3)

El diumenge 2 d'Octubre de 1932 el Patronat Parroquial de la Catequística, popularment conegut com La Cate, va inaugurar la primera fase de la construcció del nou Casal a la Ronda del Rector Arolas, de Figueres, que seria fins a dia d'avui la seva seu. El Patronat es va crear l'any 1921 amb seu al carrer Gatillepis, passant al Teatre Municipal entre 1926 i 1930, any en que l'Ajuntament no els hi va renovar el contracte. Van encarregar el projecte a l'arquitecte Emili Blanch i Roig, i en aquesta primera fase s'havia construït la Sala de teatre i cinema, i s'havia acabat també la vivenda a la part superior, destinada a la família de Ramon Torrentó i Enriqueta Colls, que havien fet la donació del solar anomenat Vinya petita, i que varen contribuir també pagant part de les obres.
Segons es pot llegir a la pĂ gina 4 del setmanari La Veu de l'EmpordĂ , del 8 d'Octubre de 1932, a migdia es va beneĂŻr l'edifici, i 

... una cobla començå de desgranar airoses sardanes i aquell ample pati es veié ple de rodones formades per simpåtics joves i gentils donzelles, i ådhuc per alguns matrimonis, els quals recordaren amb aquesta avinentesa, la seva primera joventut.
Durant tot el temps de les sardanes fou visitat el local per una gran gernació, sentint-se arreu lloances per a la Junta que tan es desvetlla per la societat amb un altruisme exemplar, així com també per a tots els que s'havien encarregat del treball de l'obra.
Aquest local, que no és pas de bon troç acabat, té i tindrå tot el necessari per a l'educació, distracció i esbarjo dels seus socis, i en particular per la mainada qui s'acull al seu recer.

Durant tot el dia i fins ben entrada la nit hi va haver tota mena d'espectacles: sardanes, concerts, sarsuela, teatre, cinema, etc.
Si llegim el peu de foto [Any 1932 (1)] veurem que La Principal de Figueres estava en un procĂ©s de dissoluciĂł, perĂČ tot i que durant aquell any no van tocar gaire, si que els podem veure en aquesta foto, de la qual en faig un detall a continuaciĂł.
Foto: podria ser de Mn Josep MÂȘ Albert. Arxiu de La Cate.


Any 1932 (4)

Detall de la foto anterior, en la que identifico els mĂșsics, amb alguna reserva.
Darrere: Manel Alsina ("Pebrot"), Pere Falgarona [?], Perfecte Aparicio, Pere Ferrer i Robert Sans
Davant: Jaume Romans, Isidre Serra, Baldomer Escapa i Algans [?], Joan BordĂ s i Baldiri Coll [?].
Foto: podria ser de MossĂšn Josep MÂȘ Albert. Arxiu de La Cate.


Any 1946
Postal de la temporada 1946-1947, de la qual en faig un detall per veure millor els mĂșsics. Tal com explicava en el primer peu de foto d'aquesta entrada, La Principal de Figueres havia desaparegut al acabar la seva segona temporada d'existĂšncia. A la fotografia no hi ha cap dels fundadors, perĂČ sĂ­ el fill d'un d'ells.
Aquesta primera temporada de la segona Ăšpoca formaven amb deu mĂșsics, sense trombĂł.
Darrere: Arseni Ribera i Iglesias, Joan Calvet i Mont, Jaume Carbonell i Trayter, Pere PĂ©rez i Batlle i Francesc CairĂł i Batlle
Davant: Enric Ferrer i Casamitjana*, Joan Sirvent i Heras, Baldiri Bosch i Trull, Salvador Batlle i Font i Teodor Quer i Soler ("Doro").
* Fill d'un dels fundadors, Pere Ferrer i Sans.
Foto: Arxiu Magdalena Carbonell i Pinsach.


Any 1947 (1)
L'any 1947 ja anaven onze mĂșsics, doncs va tornar a entrar en Pere Ferrer, passant el seu fill Enric a tocar el trombĂł.
AquĂ­ els veiem a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada .
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Pere PĂ©rez i Francesc CairĂł
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").


Any 1947 (2)
Actuant a S'AgarĂł.
Darrere: hi reconec a Joan Calvet (trompeta), Enric Ferrer (trombĂł) i Francesc CairĂł (contrabaix).
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Gabriel Casas i Galobardes. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1948 (1)
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Joan Mont i Roura ("Quendo") i Francesc CairĂł
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
Foto: Arxiu Magdalena Carbonell i Pinsach.


Any 1948 (2)
A la Festa de Sant Baldiri, de Figueres.
Darrere: Arseni Ribera, Joan Calvet, Enric Ferrer, Jaume Carbonell, Joan Mont i Roura ("Quendo")  i Joaquim Pujol (un dells fundadors, podria ser que hi anĂ©s de substitut)
Davant: Pere Ferrer, Baldiri Bosch, Joan Sirvent, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").


Any 1949 (1)
A la processĂł de Sant Antoni, on nomĂ©s s'hi veu un mĂșsic, amb el violĂ­, a l'esquerra: Pere Ferrer i Sans. La foto estĂ  feta a la Plaça de l'Ajuntament.


Any 1949 (2)
A l'Aplec de Sant Pau de la Calçada.
Darrere: Antoni Barris i HernĂĄndez, AntolĂ­n Cardoner i Tubert ("TolĂ­n"), Enric Ferrer, Joan Mont ("Quendo") i Arseni Ribera
Davant: Pere Ferrer, Joan Giralt i Serra, Baldiri Bosch, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").


Any 1950 (1)
ProcessĂł de Sant Antoni, a la Rambla de Figueres, el mes de Gener de 1950.
Veig mĂșsics amb abric i uns nens amb pantalons curts ...
En primer terme, els dos fiscorns: Joan Mont i Roura ["Quendo"] i Enric Ferrer
MĂ©s endarrere, els dos trompetes: Antoni Barris i AntolĂ­n Cardoner ["TolĂ­n"]
Segueix la secciĂł de fusta: Joan Giralt (saxo) i Salvador Batlle (clarinet)
Tanquen la comitiva musical: Teodor Quer ["Doro"] (violĂ­), Pere Ferrer (violĂ­) i Baldiri Bosch (flauta).


Any 1950 (2)
Darrere: Antoni Barris, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n")*, Joan Passolas i Reitg, Enric Ferrer i Casamitjana, Joan Mont ("Quendo") i Arseni Ribera
Davant: Pere Ferrer i Sans (pare de l'Enric), Joan Giralt, Josep Cunill, Salvador Batlle i Teodor Quer ("Doro").
* M'explicava en Fulgenci Segura, mĂșsic que va coincidir amb en "TolĂ­n" en aquesta formaciĂł i mĂ©s tard a la Cobla-orquestra La Principal de CassĂ , que en una audiciĂł a Roses, a finals dels 50 o principis dels 60 aquest trompetista d'Espolla va tocar, des de la cadira de segon trompeta, una sardana obligada, anomenada "MĂ©s llenya al foc", de Jaume VilĂ  i Comas, i que una vegada acabada la sardana, a la mitja part, es va acostar una noia francesa que va preguntar pel senyor trompetista que havia tocat aquella sardana; quan li van assenyalar, va anar cap a ell i amb poques paraules perĂČ molt de respecte li va donar una tarja, i va marxar. En Segura va anar-lo a a veure, i el va trobar mig tremolĂłs: li va ensenyar la tarja on li expressava la seva admiraciĂł un senyor (desconec el nom) que era el primer trompeta de l'Òpera de Lyon, i professor de trompeta al Conservatori de Paris. Sobren les paraules, crec ... En "TolĂ­n" es va jubilar per malaltia, en plena maduresa, quan estava amb la Cobla-orquestra Selvatana.


Any 1950 (3)
Retratats davant de l'església de Sant Pere, acompanyant els Gegants durant les Fires de Maig de 1950.
D'esquerra a dreta: Salvador Batlle, Pere Ferrer, Josep Cunill, Arseni Ribera (a la Cobla tocava el contrabaix), Joan Giralt, Antoni Barris i Enric Ferrer.
El nen que es troba en primer terme, en el centre de la imatge, Ă©s en Josep MÂȘ Joan i Rosa, que arribaria a ser el director del Museu del Joguet de Catalunya, de Figueres.
Fotos: Moncanut. Arxiu Eduard Puig i Vayreda


Any 1951
Porta del Patronat de La CatequĂ­sitca, de Figueres
Darrere: Antoni Rabasco, AntolĂ­n Cardoner i Tubert ("TolĂ­n"), Teodor Quer ("Doro"), Enric Ferrer, Jaume Carbonell i Trayter i Arseni Ribera
Davant: Josep Cunill i Saura, Joan Giralt, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Guillamet, Salvador Batlle i Pere Buscarons i Pastells (amb qui vaig coincidir uns anys a la Cobla-orquestra MĂ xim's).
Foto: Emili Marimont.


Any 1952 (1)
D'esquerra a dreta:
A dalt: Enric Ferrer, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Teodor Quer ("Doro"), Arseni Ribera i Joan Giralt
Al mig: Joan Escapa i Serra*
A baix: Joan Fortuny i Carmen ("Marons"), Salvador Batlle, Jaume Carbonell, Josep Cunill i Adolf ("Dolfo") Teixidor.
Si volem saber com sonava La Principal de Figueres l'any 1952, podem anar al segĂŒent enllaç, en una audiciĂł feta a Portbou el 21 de Juny de 1952.
* Veure biografia en les pĂ gines 24 a 28 del nÂș 42 de la revista El ButlletĂ­ de Peralada (2009).


Any 1952 (2)
Els mateixos components del cartell anterior, en una de les feines més agraïdes de la jornada musical: un bon dinar !


Any 1952 (3)
Retratats a la placeta baixa de la Rambla, acompanyant els Gegants durant les Fires de Maig de 1952.
Baldiri Bosch (tible), Joan MonjĂł i Pujadas (tenora), Emili SalĂł i Minobis (fiscorn) i Salvador Batlle (tenora).
Fotos: LluĂ­s PĂ©rez i PerxĂ©s, del llibre "HistĂČria grĂ fica de Figueres, 125 anys de ciutat", d'InĂ©s Padrosa i Gorgot.


Anys 50 (1)
Els mĂșsics no es veuen gaire bĂ©, perĂČ la foto tĂ© un sabor ... !
Estant tocant sardanes al Parc de Figueres, seria entre 1952 i 1954.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Enric Ferrer, Desconegut i Arseni Ribera
Davant: Josep Cunill ?, Joan Giralt, Adolf Teixidor, Salvador Batlle i MartĂ­ Algans i Galobardes.


Any 1953 (1)
Portada d'un cançoner de la temporada 1953-1954, segurament extreta d'un cartell.
A dalt: Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt i FermĂ­ Guday i DĂ©u
Resta de mĂșsics, començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Salvador Batlle, Salvi Pumareda i Ferrer, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Desconegut, Enric Ferrer, Arseni Ribera, Albert Teixidor, Desconegut i AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n").
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1953 (2)
Contraportada del cançoner.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1954
Exquisit cartell de 1954.
A dalt: AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), FermĂ­ Guday [cantant], Adolf ("Dolfo") Teixidor, Joan Giralt, Enric Ferrer i Arseni Ribera
A baix: Salvi Pumareda, Salvador Batlle, Daniel Sidrach, Teodor Quer ("Doro"), Albert Teixidor i Josep Pallisera i TrĂšvol ("Sabas").


Anys 50 (2)
Festa de Sant Baldiri, de Figueres, entre 1955 i 1960.
Darrere: Albert Teixidor, Gil Lloveras i Llindis, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Salvi Pumareda, Enric Ferrer i Arseni Ribera
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt, Adolf ("Dolfo") Teixidor, Salvador Batlle i Josep Cunill.


Any 1956 (1)
Cartell de la temporada 1956-1957, dissenyat per Joan JovĂ© i Planella i imprĂšs per l'Impremta Trayter. Al fons es pot veure els mĂșsics al voltant d'un piano (veure imatge segĂŒent).
A l'esquerra, de davant cap a darrere: Teodor Quer ["Doro"] (bateria), Joan EsponellĂ  i Saballs (contrabaix), Josep Pallisera ["Sabas"] (saxo tenor), Joan Giralt (saxo tenor), Joan Puig i Fornis (saxo alt), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt) i Joaquim de Ramos i IrimĂ­a (piano)
A la dreta, de davant cap a darrere: FermĂ­ Guday (vocalista i percussiĂł), Joaquim Carbonell (trombĂł), Pere Sibecas i Rigall ["Pere d'Avinyonet"] (trombĂł), AntolĂ­n Cardoner ["TolĂ­n"] (trompeta), JesĂșs Cano (trompeta) i Alfons MiĂ s i MartĂ­ (trompeta).
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (2)
Detall del cartell anterior.
Foto: Arxiu Xavier Prat.


Any 1956 (3)
Darrere es veu una mica el bateria, suposo que era en Teodor Quer ["Doro"].
En segon terme: Arseni Ribera (contrabaix) i Josep Pallisera ["Sabas"] (violĂ­)
Davant: Joaquim de Ramos (acordiĂł).
Foto: Arxiu Joan Antoni de Ramos.


Any 1958
Damunt d'un tablado que es podria qualificar d'alt risc, a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada, segons consta en la inscripció que es pot veure sobre la primera d'aquestes dues fotos.
Darrere: AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Josep Gou i Masferrer, Jaume VilĂ  i Comas, Enric Bosch i Quintana, Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet") i Joaquim Carbonell
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Josep Pallisera ("Sabas"), Roc Marco i PalazĂłn (vaig coincidir amb ell a la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa)*, Joan Giralt i Antoni Orozco.
* Segons em comenta el seu fill, el tambĂ© mĂșsic i amic Roc Marco i Blanch, el seu pare substituĂŻa eventualment en Joan Puig, que estava fent la mili.


Any 1959 (1)
Cartell de la temporada 1959-1960, dissenyat per Joan Jové.
Arc exterior, d'esquerra a dreta: Josep MÂȘ VilĂ  i Comas (germĂ  d'en Jaume, hi va tocar poc temps, i a la foto segĂŒent ja no hi surt), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Teodor Quer ("Doro"), Joan Giralt, Josep Pallisera ("Sabas"), Joan Manel SĂĄnchez i Soler, Joan Puig, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Joaquim Carbonell, Josep Gou i Antoni Orozco
Al mig, d'esquerra a dreta: Jaume VilĂ  i Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet").
Foto: ACAE.


Any 1959 (2)
De dalt a baix: AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Josep Pallisera ("Sabas"), Teodor Quer ("Doro"), Joan Manel SĂĄnchez, Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet"), Jaume VilĂ , Joan Giralt, Antoni Orozco, Josep Gou, Joan Puig, Adolf ("Dolfo") Teixidor i Joaquim Carbonell.
Foto: Arxiu Joan Manel SĂĄnchez (que era el vocalista).


Any 1961
En Carles Varela m'envia aquest cartell dissenyat per P. Quera.
Els quatre de dalt : Josep Quer i AgustĂ­, Josep Pallisera ("Sabas"), Joaquim Carbonell i AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n")
Els tres del mig: Adolf ("Dolfo") Teixidor, Joan Manel SĂĄnchez i Teodor Quer ("Doro")
Els quatre de sota: LluĂ­s Grau i Capdeferro, Joan Puig, Josep Gou i Joan Giralt
Els dos de baix de tot : Jaume VilĂ  i Pere Sibecas ("Pere d'Avinyonet").
Foto: Arxiu  Josep Quer.


Any 1962 (1)
Aplec de Sant Pau de la Calçada. A la primera foto hi falta el primer tible, i a la segona ja hi podem veure la formació completa:
Darrere: Joan Pons i Joanmiquel, AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n"), Jaume VilĂ , Joan Manel SĂĄnchez, Silvestre VergĂ©s i Joan VergĂ©s (que no es veu)
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Adolf ("Dolfo") Teixidor, Francesc ("Cari") PomĂ©s, NarcĂ­s Miquel i Hosta ("Siset"), Joan Giralt i LluĂ­s Grau.
Fotos: Arxiu Joan Manel SĂĄnchez.


Any 1962 (2)
(Falta en Joan Vergés i en Joan Manel Sånchez)
D'esquerra a dreta i de darrera cap a davant:
LluĂ­s Grau, Teodor Quer ("Doro"), Jaume VilĂ  i Xxx Estarriol (xofer)
AntolĂ­n Cardoner ("TolĂ­n") i Joan Giralt
Jaume Brunet i Carrascosa, Joan Pons i Silvestre Vergés
Adolfo Teixidor i Francesc ("Cari") PomĂ©s.
Foto: Arxiu Joan Manel SĂĄnchez.


Any 1963 (1)
CuriĂłs cartell que tambĂ© m'arriba per gentilesa d'en Carles Varela, investigador infatigable del panorama musical empordanĂšs. Identifico els mĂșsics, amb expressiĂł de l'instrument de Ball que tocaven, de dalt a baix, i d'esquerra a dreta:
Joan VergĂ©s* (trombĂł), Jacint ["Cinto"] Hereu (saxo alt), Silvestre VergĂ©s* (bateria), LluĂ­s Grau (contrabaix), AntolĂ­n Cardoner ["TolĂ­n"] (trompeta), Jaume Brunet (trompeta), Joan Roca i Estany (vocalista), Joan Giralt (saxo tenor), NarcĂ­s Miquel ["Siset"] (saxo tenor), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt), Teodor Quer ["Doro"] (saxo barĂ­ton), Jaume VilĂ  (piano i trompeta) i Ferriol Vidal i Illa (trombĂł).
* Hi ha un error en la retolaciĂł, els noms que jo poso sĂłn els correctes, segons em confirma el propi Silvestre VergĂ©s (veure imatge segĂŒent).
Aquest cartell pertany a la col·lecciĂł d'en Joan Roca.


Any 1963 (2)
Cartell corregit.


Any 1963 (3)
Audició a la Rambla de Figueres organitzada per l'Hotel President.. Es reconeix bé el 1er tenor, Joan Roca, el 2n fiscorn, Silvestre Vergés i el contrabaix, Lluís Grau.


Any 1964
Cartell de la temporada 1964-1965, del mateix estil que l'anterior.
A dalt: Jaume Vilà (piano i trompeta), Lluís Grau (contrabaix) i Manel Juårez i Jiménez (bateria)
Segona fila: Joan Giralt (saxo tenor), Adolf ["Dolfo"] Teixidor (saxo alt), Jacint ["Cinto"] Hereu (saxo alt) i Teodor Quer ["Doro"] (saxo barĂ­ton)
A baix: AntolĂ­n Cardoner ["TolĂ­n"] (trompeta i representant), Mariano Arroyo i Moreno (trompeta), Ferriol Vidal (trombĂł), Pere Silvestre i Xicars ["Pere de Pals"] (trombĂł) i Joan Roca (vocalista).
Consten també com a representants: Enric Ferrer i Casamitjana (exmembre de la formació), i Julien Company.


Any 1971 (1)
El diumenge 26 de Setembre de 1971 el restaurador LluĂ­s Duran i Simon va organitzar una ballada de sardanes amb les Cobles La Principal de Figueres i Barcelona. El motiu era la inauguraciĂł de l'Hotel MERCÈ PARK, situat en el paratge on hi havia un balneari conegut com els Banys de la MercĂš, a Campmany. Hi ha una crĂČnica a la pĂ gina 6 del diari Los Sitios, de Girona, del 9 de Setembre de 1971:

UN APLEC EN "ELS BANYS DE LA MERCÉ"
Una nueva fiesta para los amantes de nuestra danza, estå anunciada para el domingo, día 26 del actual, en el bello paraje contiguo al balneario termal que fue conocido como "Els Banys de la Mercé", en el término municipal de Capmany [sic], establecimiento hoy reformado y convertido en hotel.
La fiesta sardanĂ­stica se celebrarĂĄ con motivo de la inauguraciĂłn del citado establecimiento, y su propietario, el conocido hotelero figuerense don Luis Duran, ha querido dar a ello un cariz especial, aprovechando las interesantes posibilidades que ofrece el lugar. HabrĂĄ audiciĂłn de sardanas por la mañana y por la tarde; participando las coblas "Barcelona" y "La Principal de Figueres".

A la fotografia es pot veure alguns membres de la Cobla-orquestra Barcelona: a l'esquerra de tot, darrere del rĂštol que anunciava que la sardana interpretada era "Dolors Gentil", de Francesc Mas i Ros, hi podem veure en Miquel Prim i Ametller, trompeta. Damunt del tablado, a l'esquerrra, el 2n tible Jaume FarrĂ© i Albareda (amb ulleres de sol), i al seu costat, amagat a darrere l'arbre hi ha en Felip Vila i Font, flabiol (i ho sĂ© de bona font!); en primer terme, els dos tenors: Ramon Pla i Pla i Ramon Viader i Viñas; i al mig del pĂșblic amb camisa blanca, els braços creuats i mirant a la Cobla, hi ha en Francesc ElĂ­as i Prunera, 1er tible.
Foto: Arxiu Hotel Duran.


Any 1971 (2)
Faig un detall de la Cobla.
Darrere: Josep Agustí i Agustí, Ricard Fageda i Rigat, Joquim Ferrer i Amer ("Quim Gil"), Ferriol Vidal, Rafel Ferré i Gisbert ("Xerta") i Lluís Grau
Davant: Teodor Quer ("Doro"), Josep Puig i JuyĂ , Ramon Coll i Pontonet ("Ramon de FoixĂ ), Joan Giralt i Eugeni Vidal i Burch ("Pagenio").
Aquesta va ser la darrera temporada de La Principal de Figueres.
Foto: Arxiu Hotel Duran. 


Any 1971 (3)
Programa que sortia a la pĂ gina 6 del ButlletĂ­ Testimoni, nÂș 35 (Setembre-Octubre de 1971), adreçat als socis del Foment de la Sardana Pep Ventura, de Figueres. A part del seu valor testimonial, Ă©s interessant veure que quatre anys abans de la mort de Paquito Chocolatero el programa estĂ  redactat i editat en un correctĂ­ssim catalĂ . El nom del poble, Campmany, encara avui Ă©s objecte d'alguna discussiĂł en front de Capmany.


Any 1971 (4)
En aquest fotografia i en la primera d'aquesta sĂšrie veiem que hi va haver força gent ! 
A finals del anys 80 recordo haver-hi tocat amb la Cobla-orquestra AtlĂ ntida.
Foto: Arxiu Hotel Duran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!