T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 2 de novembre de 2019

GRUP FIGUERENC

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1933 (1)
Cobla-orquestra de Figueres de la qual no en trobo cap dada a les hemeroteques. DesprĂ©s d'investigar llargament la premsa dels anys 30, elaboro la segĂŒent hipĂČtesi:
El Carnaval de 1932 a Figueres va obrir un conflicte -amb un clar rerefons polĂ­tic- entre l'Ajuntament i dues de les formacions figuerenques mĂ©s rellevants del moment, la Cobla-orquestra La Principal de Figueres i la Cobla-orquestra La FilharmĂČnica. Si algĂș estĂ  interessat en llegir els detalls d'aquest conflicte, s'haurĂ  de prendre la molĂšstia, com jo vaig fer, de llegir els articles pertinents en aquestes pĂ gines de premsa:
- La Veu de l'EmpordĂ _20-2-32, pĂ gina 7
- EmpordĂ  Federal_27-2-32, pĂ gina 6
- La Veu de l'EmpordĂ _5-3-32, pĂ gina 8
Arran d'aquests fets, arribo a la conclusiĂł de que La Principal de Figueres es va desfer, i no tornaria a actuar amb aquest nom fins ben entrada la postguerra (la primera referĂšncia que en tinc en aquest blog Ă©s de 1947); penso doncs que alguns dels seus membres van formar una altra Cobla-orquestra, que seria el Grup Figuerenc. Eren temps una mica convulsos, i a principis de l'any 1934 trobo al llibre del Sindicat de MĂșsics de Girona que es forma una Cobla-orquestra a Figueres anomenada Nou Grup Figuerenc, que seria hereva de la que veiem en aquesta entrada, que amb aquest nom nomĂ©s hauria durat una temporada (1933-1934). Alguns dels mĂșsics de la foto els podem trobar a les fotos de 1930 i 1932 de la Cobla-orquestra La Principal de Figueres, i d'altres els podem veure a la Cobla-orquestra La FilharmĂČnica.
Presento la foto en tres versions: escaneig de la foto original i la mateixa foto passada per dos filtres.
Darrere: Arseni Ribera i Iglesias, Gabriel Pallisera i CastellĂł, AdriĂ  GalĂ­ i Delamont, Pere Ferrer i Sans i Joan Gibert i Barris
Davant: Isidre Serra i Fortanet, Antoni Gimbernau i Miàs, Eugeni Vidal i Burch ("Pagenio"), Salvador Batlle i Font i Jaume Romans i Riqué.
Foto: Tort. Arxiu Joan Pere Escura.


Any 1933 (2)
Revers de la postal anterior, on podem veure que s'anomenaven Cobla-orquestra-orquestrina, i que els seus representants eren Salvador Batlle i Pere Ferrer.
Foto: Arxiu Joan Pere Escura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!