T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, o també em pots fer un bizum al 650 05 12 33 (posa-hi el teu nom si ho fas així), tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 4 de setembre del 2013

LA FILHARMÒNICA (Figueres)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1913 (1)
Cobla-orquestra de Figueres, fundada l'any 1913, que dirigia Robert Sans. Vinculada a la Societat Coral Erato a partir dels anys 20.
El dia 8 de Maig de 1913* es va celebrar a Figueres La Festa dels Aucells, de la qual en faig un petit resum en el text de la imatge següent.
Aquí veiem la Cobla tocant al Camp d'Esports, a l'antic Velòdrom de l'Horta d'en Macau, i la identificació dels músics la faig amb totes les reserves, consultant l'hemeroteca i diverses entrades d'aquest blog.
Darrere: Eusebi Saló i Massaguer (2n cornetí), Desconegut (1er cornetí), Desconegut (1er fiscorn) i Desconegut (2n fiscorn)
Davant: Francesc Cairó i Batlle (flabiol), Ramon Basil i Brujó (2n tible), Gabriel Subirós i Bertran (1er tible), Joan Bordàs i Serra (1er tenor), Robert Sans i Masjuan (2n tenor) i Frederic Basil i Brujó (contrabaix).
* Aquest acte estava inclós en les Festes de la Santa Creu d'aquell any, i estava previst pel dia 6, però es va haver d'ajornar degut al mal temps.
Fotos: Arxiu Josep Fajol i Soler.


Any 1913 (2)
Aquest recordatori es publicava al Butlletí Extraordinari de la Cambra Agrícola de l'Empordà, que va col·laborar en l'esdeveniment que explico a continuació, amb la transcripció literal de l'article publicat a la pàgina 3 del setmanari Empordà Federal, del 10 de Maig de 1913:

La Festa dels Aucells.
¡Quina festa més simpàtica la «Dels aucells»! Ni els 1200 escolars que hi prengueren activa part, ni els bons mestres qui s'han desvetllat per a l'assoliment del millor èxit, ni els milers d'espectadors que amb sa presencia animaren la Festa, se'n oblidaran mai més de la tarde del 8 de maig de 1913.
A la una i mitja de la tarda començaren a compareixer al Passeig Nou els Col·legis que s'havien inscrit pera pendre-hi part. Faltà solsament el de Navata, per imposibilitat material, segons comunicaren, per esser dia de mercat, de trasladar als petits estudiants. Heus aquí els que hi havia:
Escoles Nacionales de Cadaqués, Castelló d'Ampuries, Cistella, Darnius, Figueres, Garrigàs, Garriguella, La Junquera, Llansa, Llers, Ordis, Perelada, Pont de Molins, S. Llorens de la Muga, S. Pere Pescador, Terradas, Torroella de Fluvià, Vilabertran, Vilafant, Vilanova de la Muga i Vilasacra.
Escoles particulars de Figueres de D. Salvador Colls, de D. Pere Casellas i de D. Rafel Ramis.
Escoles evangélicas de Figueres, Llansà i Vilabertràn.
A les dos i mitja pròximament, es posà en marxa la comitiva acompanyada de dos orquestes, dirigintse, per l'orde que previament s'havia establert, a la Plaça de la Constitució, cantant devant de Câ la Ciutat l'himne «Elogi dels Aucells», lletra del genial Ignasi Iglesias, música del inspirat compositor i conveí Josep Serra. Molt arrodonit resultà el conjunt, essent premiats els petits cantaires amb una sorollosa salva d'aplaudiments.
Tot seguit, acompanyada del Ajuntament i de la Junta de la «Càmara Agrícola», es dirigí la comitiva al Camp de Festes.
Arrivats allí, els escolars formaren en semicercol devant el tablado, desde el qual els hi dirigiren eloqüentment la paraula, exhortantlos a estimar i protegir als aucells benefactors, els senyors Arcalde, Puig i Jordi.
Finits els discursos, es cantà per segona volta 1' «Himne», i es dongué llibertat a uns quants aucells, que emprengueren joiosament la volada acompanyats dels alegres crits i dels aplaudiments de la nombrosa quitxalla.
Tot seguit foren obsequiats els escolars amb un senzill berenar, compost de un panet, uns tallets de mortadel·la, un parell de bescuits i un glop de garnatxa. El berenar anava embolicat amb un mocador de paper fí, que portava la inscripció: «Ciutat de Figueres. Fires i festes de la Santa Creu de 1913. Record de la Festa dels Aucells.»
Els brivalls, qui agrupantse, qui isolantse, segons els instints de sociabilitat, s'escamparen pel camp de festes per a dedicarse a la agradosa tasca de consumir els queviures que se'ls hi havien distribuit.
¡Que n'era de bell veurer tanta blancor de dentetes, tanta munió de cares rialleres i d'ulls espurnejants d'íntima satisfacció!
Cal pensarhi amb el deurer que tots tenim de procurar ratos plahents a les criatures. ¡Prou venen més tard els mals moments!
Mentres berenaven els infants, se dispararen uns cohets dels que sortien figures grotesques que feien esclafir en franques riallades al estol de menuts que, com florida de roselles, donaven al espaiós «Camp de Festes» simpàtica nota de color.
Encare, sardanes que molts ballaven amb graciosa incorrecció, enjogaçadament amb desitj de cabriolejar.
I, poquet a poquet, els aucellets cantadors retornaren als seus respectius estatjes, portant pintada en la cara alegroia, la satisfacció que lis havia produit la jornada.
A tots els escolars se'ls hi entregà un nombre extraordinari del «Butlletí de la Càmara Agrícola» dedicat exclusivament a la Festa, que conté bonics articles i poesies dels senyors Villanueva (ministre de Foment), Marqués de Camps, Frederich Rahola, Ignasi Girona, Gregori Carandell, J. Maspons Camarasa, Escapa, F. Wyan, Artizà, Sra. Paler, Carles Costa, Zulueta, Puig, Jordi, Ros i i Gaudier.
Si volem tenir modos, hem de passar al capítol de remerciaments.
Mercès en primer terme, als individus del Comitè senyors Escapa, Ros i Llupart, qui han iniciat i portat a terme la «Festa».
Mercés als estimats amics Ignasi Iglesias i Josep Serra, autors de la cançó elogiosa dels aucells.
Mercès al també amic Ramón Imbert qui ha posat la seva apreciable cultura musical al servei de la Comissió, ajudant molt al mestre Serra.
Mercès a tots els qui han contribuit poc o molt al brillant èxit de la Festa.
¡I que no se'n perdi la mena de festes com la que deixém ressenyada!.


Any 1914
Any aproximat. Analitzant amb lupa aquesta postal* tan expressiva, amb tant d'ambient, gairebé podria assegurar que la cobla que veiem a l'esquerra de la imatge és La Filharmònica. En faig un detall, i la comparo amb la foto Any 1913 (1), per aventurar una possible alineació:
Darrere: Tots desconeguts, però el contrabaix podria ser Frederic Basil i Brujó
Davant: Francesc Cairó, i els altres, desconeguts, algun d'ells seria en Robert Sans.
* Aquesta postal pertany a una sèrie dedicada a Figueres que va editar l'empresa local Arts Gràfiques Trayter.
Fotos: Arxiu Municipal de Figueres. 


Any 1926 (1)
Aquesta foto i les quatre següents les extrec d'un video de YouTube (minut 6:20) pertanyent al Museu de Cinema de Girona, que mostra diversos moments de les Fires i Festes de la Santa Creu, de Figueres, l'any 1926. Intento identificar els deu músics (no portaven trombó):
Els dos tenors, d'esquerra a dreta: Joan Bordàs i Serra i Amadeu Faixó i Casamort.


Any 1926 (2)
Darrere dels tenors podem veure-hi els dos fiscorns, d'esquerra a dreta: Desconegut i Pere Ferrer.


Any 1926 (3)
Darrere: Eusebi Saló i Massaguer i Manel Alsina i Albert ["Pebrot"] (trompetes)
Davant: Francesc Cairó i Batlle (flabiol), Desconegut (2n tible) i Robert Sans i Masjuan (1er tible).


Any 1926 (4)
Darrere, a la dreta: Enric Corbera i Corbera (contrabaix).


Any 1927 (1)
Darrere: Eusebi Saló, Antoni Vidal, Jaume Carbonell i Traiter [o Trayter], Pere Ferrer i Sans i Enric Corbera
Davant: Francesc Cairó i Batlle, Gabriel Subirós i Bertran, Robert Sans, Joan Bordàs i Amadeu Faixó.
Foto: Tort. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1929 (1)
Tres versions de la mateixa foto.
Darrere: Manel Alsina ["Pebrot"] (cornetí), Amadeu Faixó (tenora i viola), Robert Sans (tible i flauta), Pere Ferrer i Sans (fiscorn i violí) i Eusebi Saló (cornetí)
Davant: Francesc Cairó (flabiol i violí), Perfecte Aparicio i Hernández* (fiscorn), Miquel Mayoral i Gumbau (tible i clarinet), Joan Bordàs (tenora i clarinet) i Enric Corbera (contrabaix).
* Nascut l'any 1884 a Hondarribia (Guipúscoa) amb el nom de Perpetuo Aparicio i Hernández.
La tercera foto és de la col·lecció de Jordi Serra i Mayoral.


Any 1929 (2)
Revers de la postal anterior. Hi ha una anotació manuscrita per un nebot o neboda de Miquel Mayoral que diu que aquesta postal és de 1930 ..., però no lliga amb l'anunci que es pot veure més avall, precisament de 1930, a la Festa Major de Les Escaules. El que si he comprovat, mitjançant els bons oficis d'en Jordi Gallegos, és que en Miquel Mayoral va marxar al final de la temporada 1927-1928 de la Cobla-orquestra Palafrugell a l'Orquestrina The Delight's Jazz de La Bisbal d'Empordà.
Col·lecció de Jordi Serra i Mayoral.


Any 1929 (3)
Actuant des del balcó* de l'Ajuntament de Figueres, a la Plaça de la Constitució.
A l'esquerra de la imatge hi ha un jove ballador amb vestit negre, mirant a càmera; és el pare de Carles Varela, que m'ha proporcionat la foto, Miquel Varela i Burch. Ambdós, pare i fill, músics que podem trobar en diferents entrades d'aquest blog.
* Aquest balcó era postís, i de fusta, i el posaven quan convenia per algun acte com aquesta ballada, per exemple.
Foto: Arxiu Carles Varela i Marimont.


Any 1929 (4)
Tres detalls de la fotografia anterior, on s'aprecia el gest del contrabaix de fer la darrera calada a la cigarreta (mentre la Cobla va tocant), i el 1er fiscorn traient aigua de l'instrument. Els tenors tenen l'instrument recolzat a la barana de la balconada. L'alineació la poso amb alguna reserva ... També es pot veure l'escala per on s'accedia al balcó.
Darrere: Manel Alsina ("Pebrot"), Eusebi Saló, Perfecte Aparicio i Pere Ferrer
Davant: Francesc Cairó, Miquel Mayoral, Robert Sans, Joan Bordas, Amadeu Faixó i Enric Corbera.
Foto: Arxiu Carles Varela i Marimont.


Any 1930 (1)
Al programa de la Festa Major de Les Escaules de 1930 hi sortia aquest anunci de La Filharmònica. Hi ha bastants canvis, doncs la temporada 1930-1931 els músics Manel Alsina ("Pebrot"), Eusebi Saló, Perfecte Aparicio, Pere Ferrer i Robert Sans van marxar, participant en la creació d'una nova formació figuerenca, la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
A l'esquerra: Arseni Corsellas i Perxés
Segona columna: Joan Gelabert i Planas i Amadeu Faixó
Tercera columna: Pere Teixidor i Rosell, Jaume Seguranyes i Oncins i Josep Pinós i Gimbernat
Quarta columna: Adolf Teixidor i Guillamet, Jaume Carbonell, Enric Corbera i Joan Junyer i Padern.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (1)
Portada del quadern editat l'any 1931.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (2)
A la segona pàgina es fa esment de que han entrat nous elements.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (3)
Relació del personal artístic.
Pere Teixidor* (fiscorn), Josep Pinós (trompeta), Anton Vidal (trompeta), Marià Calvet i Golobardes* (clarinet i tenora), Joan Junyer (clarinet i tible), Baldiri Bosch i Trull (flauta i tible), Miquel Pagès (violí i fiscorn), Jaume Seguranyes* (violí i flabiol), Amadeu Faixó* (violí i tenora) i Enric Corbera* (contrabaix).
* Aquests músics la següent temporada van passar a formar part de la Cobla-orquestra Pep Ventura.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (4)
Darrera pàgina del quadern, on s'indica que es va imprimir als Tallers Tipogràfics E. Casellas, del C/. Cervantes, 14, de Figueres.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Anys 30
Sincerament, aquesta foto no sé de quin any és, ni veig manera d'averiguar-ho. Pere Ferrer, Robert Sans i Joan Bordas haurien tornat a incorporar-se a La Filharmònica després del seu pas per la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
Darrere: Josep Pinós, Pere Ferrer i Sans, Arseni Corsellas, Joan Junyer i Robert Sans
Davant: Jaume Carbonell, Joan Gelabert, Amadeu Faixó, Joan Bordàs i Enric Corbera.


Any 1935
Darrere: Antoni Gimbernau i Miàs [?], Gabriel Pallisera i Castelló, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Davant: Desconegut, Desconegut, Desconegut i Amadeu Faixó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!