T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF脠, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG脺ENT BOT脫. GR脌CIES !

  

dimecres, 4 de setembre del 2013

LA FILHARM脪NICA (Figueres)

馃憠  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podr茅 contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Nom茅s et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara s铆, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1913 (1)
Cobla-orquestra de Figueres, fundada l'any 1913, que dirigia Robert Sans. Vinculada a la Societat Coral Erato a partir dels anys 20.
El dia 8 de Maig de 1913* es va celebrar a Figueres La Festa dels Aucells, de la qual en faig un petit resum en el text de la imatge seg眉ent.
Aqu铆 veiem la Cobla tocant al Camp d'Esports, a l'antic Vel貌drom de l'Horta d'en Macau, i la identificaci贸 dels m煤sics la faig amb totes les reserves, consultant l'hemeroteca i diverses entrades d'aquest blog.
Darrere: Eusebi Sal贸 i Massaguer (2n cornet铆), Desconegut (1er cornet铆), Desconegut (1er fiscorn) i Desconegut (2n fiscorn)
Davant: Francesc Cair贸 i Batlle (flabiol), Ramon Basil i Bruj贸 (2n tible), Gabriel Subir贸s i Bertran (1er tible), Joan Bord脿s i Serra (1er tenor), Robert Sans i Masjuan (2n tenor) i Frederic Basil i Bruj贸 (contrabaix).
* Aquest acte estava incl贸s en les Festes de la Santa Creu d'aquell any, i estava previst pel dia 6, per貌 es va haver d'ajornar degut al mal temps.
Fotos: Arxiu Josep Fajol i Soler.


Any 1913 (2)
Aquest recordatori es publicava al Butllet铆 Extraordinari de la Cambra Agr铆cola de l'Empord脿, que va col·laborar en l'esdeveniment que explico a continuaci贸, amb la transcripci贸 literal de l'article publicat a la p脿gina 3 del setmanari Empord脿 Federal, del 10 de Maig de 1913:

La Festa dels Aucells.
¡Quina festa m茅s simp脿tica la «Dels aucells»! Ni els 1200 escolars que hi prengueren activa part, ni els bons mestres qui s'han desvetllat per a l'assoliment del millor 猫xit, ni els milers d'espectadors que amb sa presencia animaren la Festa, se'n oblidaran mai m茅s de la tarde del 8 de maig de 1913.
A la una i mitja de la tarda comen莽aren a compareixer al Passeig Nou els Col·legis que s'havien inscrit pera pendre-hi part. Falt脿 solsament el de Navata, per imposibilitat material, segons comunicaren, per esser dia de mercat, de trasladar als petits estudiants. Heus aqu铆 els que hi havia:
Escoles Nacionales de Cadaqu茅s, Castell贸 d'Ampuries, Cistella, Darnius, Figueres, Garrig脿s, Garriguella, La Junquera, Llansa, Llers, Ordis, Perelada, Pont de Molins, S. Llorens de la Muga, S. Pere Pescador, Terradas, Torroella de Fluvi脿, Vilabertran, Vilafant, Vilanova de la Muga i Vilasacra.
Escoles particulars de Figueres de D. Salvador Colls, de D. Pere Casellas i de D. Rafel Ramis.
Escoles evang茅licas de Figueres, Llans脿 i Vilabertr脿n.
A les dos i mitja pr貌ximament, es pos脿 en marxa la comitiva acompanyada de dos orquestes, dirigintse, per l'orde que previament s'havia establert, a la Pla莽a de la Constituci贸, cantant devant de C芒 la Ciutat l'himne «Elogi dels Aucells», lletra del genial Ignasi Iglesias, m煤sica del inspirat compositor i conve铆 Josep Serra. Molt arrodonit result脿 el conjunt, essent premiats els petits cantaires amb una sorollosa salva d'aplaudiments.
Tot seguit, acompanyada del Ajuntament i de la Junta de la «C脿mara Agr铆cola», es dirig铆 la comitiva al Camp de Festes.
Arrivats all铆, els escolars formaren en semicercol devant el tablado, desde el qual els hi dirigiren eloq眉entment la paraula, exhortantlos a estimar i protegir als aucells benefactors, els senyors Arcalde, Puig i Jordi.
Finits els discursos, es cant脿 per segona volta 1' «Himne», i es dongu茅 llibertat a uns quants aucells, que emprengueren joiosament la volada acompanyats dels alegres crits i dels aplaudiments de la nombrosa quitxalla.
Tot seguit foren obsequiats els escolars amb un senzill berenar, compost de un panet, uns tallets de mortadel·la, un parell de bescuits i un glop de garnatxa. El berenar anava embolicat amb un mocador de paper f铆, que portava la inscripci贸: «Ciutat de Figueres. Fires i festes de la Santa Creu de 1913. Record de la Festa dels Aucells.»
Els brivalls, qui agrupantse, qui isolantse, segons els instints de sociabilitat, s'escamparen pel camp de festes per a dedicarse a la agradosa tasca de consumir els queviures que se'ls hi havien distribuit.
¡Que n'era de bell veurer tanta blancor de dentetes, tanta muni贸 de cares rialleres i d'ulls espurnejants d'铆ntima satisfacci贸!
Cal pensarhi amb el deurer que tots tenim de procurar ratos plahents a les criatures. ¡Prou venen m茅s tard els mals moments!
Mentres berenaven els infants, se dispararen uns cohets dels que sortien figures grotesques que feien esclafir en franques riallades al estol de menuts que, com florida de roselles, donaven al espai贸s «Camp de Festes» simp脿tica nota de color.
Encare, sardanes que molts ballaven amb graciosa incorrecci贸, enjoga莽adament amb desitj de cabriolejar.
I, poquet a poquet, els aucellets cantadors retornaren als seus respectius estatjes, portant pintada en la cara alegroia, la satisfacci贸 que lis havia produit la jornada.
A tots els escolars se'ls hi entreg脿 un nombre extraordinari del «Butllet铆 de la C脿mara Agr铆cola» dedicat exclusivament a la Festa, que cont茅 bonics articles i poesies dels senyors Villanueva (ministre de Foment), Marqu茅s de Camps, Frederich Rahola, Ignasi Girona, Gregori Carandell, J. Maspons Camarasa, Escapa, F. Wyan, Artiz脿, Sra. Paler, Carles Costa, Zulueta, Puig, Jordi, Ros i i Gaudier.
Si volem tenir modos, hem de passar al cap铆tol de remerciaments.
Merc猫s en primer terme, als individus del Comit猫 senyors Escapa, Ros i Llupart, qui han iniciat i portat a terme la «Festa».
Merc茅s als estimats amics Ignasi Iglesias i Josep Serra, autors de la can莽贸 elogiosa dels aucells.
Merc猫s al tamb茅 amic Ram贸n Imbert qui ha posat la seva apreciable cultura musical al servei de la Comissi贸, ajudant molt al mestre Serra.
Merc猫s a tots els qui han contribuit poc o molt al brillant 猫xit de la Festa.
¡I que no se'n perdi la mena de festes com la que deix茅m ressenyada!.


Any 1914
Any aproximat. Analitzant amb lupa aquesta postal* tan expressiva, amb tant d'ambient, gaireb茅 podria assegurar que la cobla que veiem a l'esquerra de la imatge 茅s La Filharm貌nica. En faig un detall, i la comparo amb la foto Any 1913 (1), per aventurar una possible alineaci贸:
Darrere: Tots desconeguts, per貌 el contrabaix podria ser Frederic Basil i Bruj贸
Davant: Francesc Cair贸, i els altres, desconeguts, algun d'ells seria en Robert Sans.
* Aquesta postal pertany a una s猫rie dedicada a Figueres que va editar l'empresa local Arts Gr脿fiques Trayter.
Fotos: Arxiu Municipal de Figueres. 


Any 1926 (1)
Aquesta foto i les quatre seg眉ents les extrec d'un video de YouTube (minut 6:20) pertanyent al Museu de Cinema de Girona, que mostra diversos moments de les Fires i Festes de la Santa Creu, de Figueres, l'any 1926. Intento identificar els deu m煤sics (no portaven tromb贸):
Els dos tenors, d'esquerra a dreta: Joan Bord脿s i Serra i Amadeu Faix贸 i Casamort.


Any 1926 (2)
Darrere dels tenors podem veure-hi els dos fiscorns, d'esquerra a dreta: Desconegut i Pere Ferrer.


Any 1926 (3)
Darrere: Eusebi Sal贸 i Massaguer i Manel Alsina i Albert ["Pebrot"] (trompetes)
Davant: Francesc Cair贸 i Batlle (flabiol), Desconegut (2n tible) i Robert Sans i Masjuan (1er tible).


Any 1926 (4)
Darrere, a la dreta: Enric Corbera i Corbera (contrabaix).


Any 1927 (1)
Darrere: Eusebi Sal贸, Antoni Vidal, Jaume Carbonell i Traiter [o Trayter], Pere Ferrer i Sans i Enric Corbera
Davant: Francesc Cair贸 i Batlle, Gabriel Subir贸s i Bertran, Robert Sans, Joan Bord脿s i Amadeu Faix贸.
Foto: Tort. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Maun茅 - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Maun茅 - Javier Gironella).


Any 1929 (1)
Tres versions de la mateixa foto.
Darrere: Manel Alsina ["Pebrot"] (cornet铆), Amadeu Faix贸 (tenora i viola), Robert Sans (tible i flauta), Pere Ferrer i Sans (fiscorn i viol铆) i Eusebi Sal贸 (cornet铆)
Davant: Francesc Cair贸 (flabiol i viol铆), Perfecte Aparicio i Hern谩ndez* (fiscorn), Miquel Mayoral i Gumbau (tible i clarinet), Joan Bord脿s (tenora i clarinet) i Enric Corbera (contrabaix).
* Nascut l'any 1884 a Hondarribia (Guip煤scoa) amb el nom de Perpetuo Aparicio i Hern谩ndez.
La tercera foto 茅s de la col·lecci贸 de Jordi Serra i Mayoral.


Any 1929 (2)
Revers de la postal anterior. Hi ha una anotaci贸 manuscrita per un nebot o neboda de Miquel Mayoral que diu que aquesta postal 茅s de 1930 ..., per貌 no lliga amb l'anunci que es pot veure m茅s avall, precisament de 1930, a la Festa Major de Les Escaules. El que si he comprovat, mitjan莽ant els bons oficis d'en Jordi Gallegos, 茅s que en Miquel Mayoral va marxar al final de la temporada 1927-1928 de la Cobla-orquestra Palafrugell a l'Orquestrina The Delight's Jazz de La Bisbal d'Empord脿.
Col·lecci贸 de Jordi Serra i Mayoral.


Any 1929 (3)
Actuant des del balc贸* de l'Ajuntament de Figueres, a la Pla莽a de la Constituci贸.
A l'esquerra de la imatge hi ha un jove ballador amb vestit negre, mirant a c脿mera; 茅s el pare de Carles Varela, que m'ha proporcionat la foto, Miquel Varela i Burch. Ambd贸s, pare i fill, m煤sics que podem trobar en diferents entrades d'aquest blog.
* Aquest balc贸 era post铆s, i de fusta, i el posaven quan convenia per algun acte com aquesta ballada, per exemple.
Foto: Arxiu Carles Varela i Marimont.


Any 1929 (4)
Tres detalls de la fotografia anterior, on s'aprecia el gest del contrabaix de fer la darrera calada a la cigarreta (mentre la Cobla va tocant), i el 1er fiscorn traient aigua de l'instrument. Els tenors tenen l'instrument recolzat a la barana de la balconada. L'alineaci贸 la poso amb alguna reserva ... Tamb茅 es pot veure l'escala per on s'accedia al balc贸.
Darrere: Manel Alsina ("Pebrot"), Eusebi Sal贸, Perfecte Aparicio i Pere Ferrer
Davant: Francesc Cair贸, Miquel Mayoral, Robert Sans, Joan Bordas, Amadeu Faix贸 i Enric Corbera.
Foto: Arxiu Carles Varela i Marimont.


Any 1930 (1)
Al programa de la Festa Major de Les Escaules de 1930 hi sortia aquest anunci de La Filharm貌nica. Hi ha bastants canvis, doncs la temporada 1930-1931 els m煤sics Manel Alsina ("Pebrot"), Eusebi Sal贸, Perfecte Aparicio, Pere Ferrer i Robert Sans van marxar, participant en la creaci贸 d'una nova formaci贸 figuerenca, la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
A l'esquerra: Arseni Corsellas i Perx茅s
Segona columna: Joan Gelabert i Planas i Amadeu Faix贸
Tercera columna: Pere Teixidor i Rosell, Jaume Seguranyes i Oncins i Josep Pin贸s i Gimbernat
Quarta columna: Adolf Teixidor i Guillamet, Jaume Carbonell, Enric Corbera i Joan Junyer i Padern.
Foto: Arxiu Joan Rimall贸 i Brugat.


Any 1931 (1)
Portada del quadern editat l'any 1931.
Foto: Arxiu Joan Rimall贸 i Brugat.


Any 1931 (2)
A la segona p脿gina es fa esment de que han entrat nous elements.
Foto: Arxiu Joan Rimall贸 i Brugat.


Any 1931 (3)
Relaci贸 del personal art铆stic.
Pere Teixidor* (fiscorn), Josep Pin贸s (trompeta), Anton Vidal (trompeta), Mari脿 Calvet i Golobardes* (clarinet i tenora), Joan Junyer (clarinet i tible), Baldiri Bosch i Trull (flauta i tible), Miquel Pag猫s (viol铆 i fiscorn), Jaume Seguranyes* (viol铆 i flabiol), Amadeu Faix贸* (viol铆 i tenora) i Enric Corbera* (contrabaix).
* Aquests m煤sics la seg眉ent temporada van passar a formar part de la Cobla-orquestra Pep Ventura.
Foto: Arxiu Joan Rimall贸 i Brugat.


Any 1931 (4)
Darrera p脿gina del quadern, on s'indica que es va imprimir als Tallers Tipogr脿fics E. Casellas, del C/. Cervantes, 14, de Figueres.
Foto: Arxiu Joan Rimall贸 i Brugat.


Anys 30
Sincerament, aquesta foto no s茅 de quin any 茅s, ni veig manera d'averiguar-ho. Pere Ferrer, Robert Sans i Joan Bordas haurien tornat a incorporar-se a La Filharm貌nica despr茅s del seu pas per la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
Darrere: Josep Pin贸s, Pere Ferrer i Sans, Arseni Corsellas, Joan Junyer i Robert Sans
Davant: Jaume Carbonell, Joan Gelabert, Amadeu Faix贸, Joan Bord脿s i Enric Corbera.


Any 1935
Darrere: Antoni Gimbernau i Mi脿s [?], Gabriel Pallisera i Castell贸, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Davant: Desconegut, Desconegut, Desconegut i Amadeu Faix贸.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOG脥STIQUES NOM脡S PUBLICAR脡 COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gr脿cies!