T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 5 de setembre del 2013

L'ALIANÇA (Prats de Lluçanès)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Finals de segle XIX
Orquestra de Prats de Lluçanès, fundada l'any 1865 per Melcior Garreta i Camprubí ("Magret") [1824-1907], instrumentista de flautí, la flauta, fiscorn i contrabaix, i Joan Banqué, i era coneguda també com a "Orquestra del Magret".
Les seves activitats eren molt variades: amenitzava funcions teatrals, musicava sarsueles i sainets, participava en balls de festes majors, caramelles, i funcions religioses. A part de Prats, l’orquestra també actuava a moltes altres poblacions; tant és així que Melcior Garreta ("Magret"), fou conegut arreu de Catalunya. Va compondre misses, rosaris i cançons de Nadal a més d’un himne al papa Lleó XIII, i va crear una escola per a alumnes i joves músics, entre els quals destacaren uns pradencs il·lustres: Andreu Antich (més endavant, Mossèn Andreu Antich, que arribaria a ser director de la Capella de Música de Prats de Lluçanès) i Joaquim Pecanins i Fàbregas. Melcior Garreta ("Magret") va dirigir L'Aliança fins a la seva mort l’any 1907. A partir d’aquesta data l’orquestra és coneguda amb el nom d'Orquestra de Prats o "dels Pugrans". La direcció era compartida per Mn. Antich a les funcions religioses i Joan Blanqué als balls. Tot i la seva desaparició pocs anys més tard, l’orquestra renasqué als anys vint sota la direcció compartida de Genís Faura i Jacint Cirera, amb el nom de Cobla-orquestra Unió Pradenca. Foren els anys 40 l'època més lluïda d’aquesta orquestra, i a principis dels anys 50, després de comprar 34 instruments de cobla, va néixer la Cobla-orquestra La Lira. El moment més dolç fou els anys 60 quan assistia a nombrosos aplecs de tot arreu, fins que es dissolgué l’any 1965.
Tota la informació d'aquesta entrada procedeix de l' Inventari del Patrimoni Cultural de Prats de Lluçanès , redactat per Jordi Compte Figueras i Marta Homs Caralt , del SOLC (Música i tradició al Lluçanès).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!