T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 21 de setembre del 2013

ELS TRANQUILS (Ripoll)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1883
Orquestra de Ripoll, una de les fotos mĂ©s antigues que tinc en tot el blog, procedent de l'Arxiu Comarcal del RipollĂšs. Va ser fundada i dirigida l'any 1875 per Joan Maideu i Font*, i un dels seus membres va ser Joaquim Costa i MartĂ­nez. Tinc una referĂšncia de que el 19 de Desembre de 1892 dins dels actes de celebraciĂł de la instal·laciĂł definitiva de l'enllumenat elĂšctric a Ripoll "... van tenir lloc els actes oficials, entre els quals hi haguĂ© un passant ofert per l'orquestra de Joan Maideu Els Tranquils"
Darrere: Eudald Llobet (cornetĂ­), Eudald CasadesĂșs (cornetĂ­), Domingo Corominas (fiscorn) i un altre Eudald CasadesĂșs ["Lagartijo"] (bombardĂ­)
Al mig: NarcĂ­s Maideu i PagĂšs (contrabaix), pare d'en Joan
Davant: Joan Maideu i Font (violĂ­), Pau Masdeu (violĂ­), Pere Corominas (flautĂ­), Joan Llobet (flauta) i Josep Alsina (clarinet).
Em consta que també tocaven sardanes, segons aquest breu publicat al diari "La Lucha", de 8 de Juny de 1906 :
Se ha publicado ya el programa del certamen pajaril, que en Ripoll debe celebrarse el dĂ­a 12 del presente mes en el Paseo Ragull, para el cual se conceden varios premios. Con motivo del certamen, en la Plaza de la ConstituciĂłn se tocarĂĄn, mañana y tarde, escogidas sardanas por la orquesta "Els Tranquils".
Van estar actius fins l'any 1907. Possiblement entre 1909 i 1923 van convertir-se en La Principal de Ripoll (?)
* Joan Maideu i Font tocava el piano, l'acordiĂł i el violĂ­, a mĂ©s de conĂšixer molts altres instruments; tambĂ© va fundar i dirigir el Quintet Maideu, va ser mĂșsic a la Capella del Monestir de Santa Maria de Ripoll i director del Cor La Flor de Maig.
Era tambĂ© sastre de professiĂł, i per les festes majors dels pobles de la rodalia es carregava a l'esquena la mĂ quina de cosir i, amb violi o acordiĂł per bagatge de mĂ , servia per una banda la festa amb les seves mĂșsiques (a l'esglĂ©sia, a l'hora de l'Ofici; a la plaça, a l'era o al cobert rnĂ©s espaiĂłs, a l'hora de la ballaruga), i per altra banda parava "el taller" de sastre per a les reparacions o reformes que s'esqueia de fer en els vestits dels homes que, ben comptades vegades podien baixar a Ripoll. Naturalment, Joan Maideu no anava mai sol: des de ben jovenets els seus fills varons (Josep, NarcĂ­s, Daniel i Baltasar Maideu Auguet)** acompanyaven el seu pare, essencialment en la comesa musical rnĂ©s que no pas en la de sastre.
Aquesta tasca, o millor dit, experiĂšncia, li va fer conĂšixer molts aspectes oblidats o tinguts per poc importants de la vida i de les manifestacions culturals dels pobles i de la idiosincrasia de la gent. El seu coneixement de la mĂșsica, afegit als seus coneixements culturals van fer possible, amb la inestimable ajuda de persones com Salvador Vilarrasa, Tomas Raguer i altres prohoms de Ripoll, les edicions de revistes, llibres i cançoners molt importants dins del seu Ă mbit: et convido a escoltar algunes de les cançons recollides per aquests darrerament citats i altres en aquest enllaç .
Molta d'aquesta informació l'extrec de l'article DANIEL MAIDEU i LA MÚSICA, de Joaquim Maideu i Puig, així com d'una breu entrevista amb Santiago Maideu i Palomeras, fill de Daniel Maideu i Auguet, que em facilita una nota amb dades musicals i familiars.
** EvoluciĂł dels germans:
NarcĂ­s Maideu i Auguet [1886-1956] va seguir l'ofici del pare, essent sastre i mĂșsic. Va dirigir tambĂ© el Cor La Flor de Maig
Josep Maideu i Auguet [1893-1971] va ser capellĂ , catedrĂ tic de cant gregoriĂ , organista a diverses catedrals i etnomusicĂČleg
Daniel Maideu i Auguet [1895-1989] va ser impressor i editor
Baltasar Maideu i Auguet [1901-1970] va ser metge i tambĂ© musicĂČleg. MĂ©s informaciĂł a partir de la pĂ gina 7 d'aquest document , escrit pel seu fill, l'eminent pediatra Doctor Eudald Maideu i Puig
Tots van seguir en contacte amb la mĂșsica, com a compositors o intĂšrprets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!