T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 23 de juny de 2012

ATLÀNTIDA (Girona)


Any 1979
La temporada 1979-1980 la Cobla-orquestra La Principal de Girona va canviar-se el nom pel de Cobla-orquestra AtlĂ ntida, i en el tĂ­tol de l'entrada poso de Girona, perquĂš hi havia alguna altra formaciĂł a Catalunya amb el mateix nom.
Van debutar amb aquest nou nom el dia 28 de Gener de 1979, donant un concert de mĂșsica per a Cobla a l'Auditori Sant Francesc, de Manresa.
Aquí els veiem en el Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1979.
Darrere: Josep Ventura i ParĂ©s, Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), Marc Girona i Busquets, Miquel CassĂș i Sastre i JesĂșs Galindo i Navarro
Davant, els que es veu sĂłn: Roc Marco i Blanch, Joan MulĂ­ i Jou i Pere Millet i MartĂ­nez*.
* Amb en Pere Millet, vaig formar part, juntament amb en Josep MÂȘ BruguĂ© i en Josep Planas, del Quartet de SaxĂČfons de Girona als anys 80, i amb en Pere actualment -2019- estic a l'Orquestrina CalidĂŠ i en un grup anomenat Another Band, del qual parlarĂ© en el seu moment.
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1980
Cartell de la temporada 1980-1981.
Darrere: Josep Ventura i ParĂ©s, LluĂ­s Rusiñol i Camps ("Russi"), Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), Josep GrifĂ© i Grau, Antoni Roca, Joaquim Pratdesaba i FerrĂ©s, Miquel CassĂș i Sastre i Pere Millet i MartĂ­nez
Davant: Maria Beatriu, Fernando Mendoza (nom real: Fernando Aymerich i CĂĄncer), Joan MulĂ­ i Jou (a qui jo substituiria l'any 1985), Roc Marco i Blanch, Joan CuscĂł i Carda i Marc Girona i Busquets.
Foto: Arxiu Miquel CassĂș i Sastre.


Any 1981
A la primera foto hi tenim els dos cantants d'aquella temporada: Mari Carmen ("mi niña") i JesĂșs Rosado.
A la segona foto:
En primer terme, Joan MulĂ­; al seu costat, Joan Aloi i GonzĂĄlez, de Terrassa, desprĂ©s JesĂșs Rosado i Matas (la Mari Carmen Mora i SĂĄnchez ["mi niña"] no hi devia ser per algun motiu ...) i Marc Girona.
En segon terme, LluĂ­s Rusiñol ("Russi"), Carles Cantenys i Soler, Josep MÂȘ Calvet i Bellver, Joan MorĂ© i Anglada (darrere el cantant), i Miquel CassĂș.
A dalt de tot, Josep Ventura, Roc Marco, Francesc Felip ("Paco Xeto") i Joan CuscĂł.


Any 1982
Actuant al Casal Parroquial d'Amer el mes de Maig de 1982, en la Festa d'Homenatge a la Vellesa.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Joan Olivet, Miquel CassĂș i Joan MorĂ©
Davant: Francesc Vicente i Cisneros, Josep MÂȘ Calvet, Roc Marco, Carles Cantenys, Joan MulĂ­ i LluĂ­s Rusiñol ("Russi").
Fotos: Arxiu Antoni DomĂšnech.


Any 1983
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Joan Olivet i Frigola, Miquel CassĂș i Joan MorĂ©
Davant: Francesc Vicente, Josep MÂȘ Calvet, Roc Marco, Carles Cantenys, Joan MulĂ­ i LluĂ­s Rusiñol ("Russi").


Any 1984 (1)
Els mĂșsics de dalt sĂłn: MartĂ­ Bota (ai, aquestes campanes dels instruments que ens tapen la cara quan ens fan la foto!), Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Soldevila, Carles Cantenys, Roc Marco i Joan MulĂ­. A sota tenim: Marc Girona, JesĂșs, SĂ­lvia GuillĂ©n, Miquel Comadevall, LluĂ­s Rusiñol ("Russi") i Francesc Vicente.


Any 1984 (2)
En aquesta foto del dia 3 de Març de 1984, al Ball de Carnestoltes de Sant Feliu de GuĂ­xols, hi tenim una formaciĂł bastant atĂ­pica en el rest de davant, i podria ser degut a que en LluĂ­s Rusiñol ("Russi") estava a punt de plegar per haver aconseguit plaça (i encara hi Ă©s) a l'Orquestra SimfĂČnica del Liceu, i faltava alguns dies; el trompetista Jaume Brunet tocava el baix aquell dia, com ho farien tambĂ© en d'altres ocasions en Joan Xandrich o en Ferran ("Nando") Reverter; en Marc Girona toca els teclats, perquĂš en Cisneros, per les raons que sigui, tocava mĂ©s la percussiĂł que el piano.
Darrere: MartĂ­ Bota, Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Soldevila, Carles Cantenys, Roc Marco i Joan MulĂ­
Davant: Marc Girona, Jaume Brunet i Carrascosa, Miquel Comadevall i Francesc Vicente. Els cantants, que reposen en aquest ball, eren la SĂ­lvia GuillĂ©n i en JesĂșs Rosado.


Any 1985 (1)
El darrer bolo d'aquella temporada (1984-1985) va ser un Carnaval  de tres dies a Sarreguemines (Lorena, Nord de França, a la frontera amb Alemanya = encara tinc enganxat a l'estoig del saxo l'adhesiu que reprodueixo aquĂ­), i hi vĂ rem anar alguns dels que entravem passat Carnaval: en Jaume Oliver (piano) en lloc d'en Cisneros, en Josep MÂȘ Gimeno en lloc d'en JesĂșs, en Ferran ("Nando") Reverter en lloc d'en "Russi", jo mateix en lloc d'en Joan MulĂ­, en LluĂ­s Bazaco, que substiutĂŻria a en Jaume Soldevila no va venir (ni en Soldevila). En canvi, en Miquel Comadevall (bateria) sĂ­ que va aprofitar el darrer safari abans de marxar a la Cobla-orquestra Costa Brava per segona vegada, i desprĂ©s a la Cobla-orquestra Maravella, [encara hi Ă©s -2019- i va ser substituĂŻt al començar la nova temporada per en Gabriel ("Gabi") Duch]; en quant a en MartĂ­ Bota, no recordo si va venir a aquell gloriĂłs carnaval (era un pavellĂČ on hi tocaven sempre tres o mĂ©s formacions alhora, i on, quan volien que la gent marxĂ©s, perquĂš ja s'havia acabat la gresca, deixaven anar polvos "pica-pica" i aixĂ­ feien mĂ©s via d'esbandir) o ja va venir el seu substitut, l'Hilari  ("Lari") Garcia.
LlĂ stima que les fotos sĂłn una mica borroses, perĂČ en la primera s'hi pot veure:
Darrere: Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Carles Cantenys, Roc Marco i jo mateix, Josep Loredo
Davant: Josep MÂȘ Gimeno, Ferran ("Nando") Reverter i Marc Girona
En la segona hi trobem el quartet de ritme: Jaume Oliver (piano), Marc Girona (guitarra), Ferran ("Nando") Reverter i Miquel Comadevall. Al fons s'hi pot arribar a veure la Silvia GuillĂ©n i en Josep MÂȘ Gimeno, els dos cantants. I el marcador electrĂČnic, en aquells moments tocavem el nÂș 23 (si busquĂ©s bĂ©, encara sabria quin tema era ...)


Any 1985 (2)
I vet aquĂ­ un cartell dissenyat, totalment o en part, no recordo, pel nostre tĂšcnic de so i llums d'aleshores, en Jofre Morte (alguns ens assemblem fins i tot a la caricatura corresponent); a dalt hi tenim: Hilari  ("Lari") Garcia, Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), LluĂ­s Bazaco, Carles Cantenys, Roc Marco, i jo mateix, que a mĂ©s de tocar el saxo tenor i el clarinet, tambĂ© cantava una part del repertori. I a sota: Marc Girona, Gabriel ("Gabi") Duch, Josep MÂȘ Gimeno , SĂ­lvia GuillĂ©n, Jaume Oliver i Ferran ("Nando") Reverter. Puc dir, al haver-ho viscut en primera persona, que tant en el Ball, com en el Concert, com en les Sardanes, allĂČ petava molt bĂ© !


Any 1985 (3)
En plena audiciĂł a CornellĂ  del Terri.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Ferran ("Nando") Reverter
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i jo mateix.
Amb quina aficiĂł s'estĂ  fotent el gelat el "nano" de la primera foto !


Any 1985 (4)
Posant per la posteritat:
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Ferran ("Nando") Reverter
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i jo mateix.


Any 1985 (5)
Eren les Festes de La MercĂš de Barcelona, i aquesta va ser l'ocasiĂł en quĂš he actuat davant d'un pĂșblic mĂ©s nombrĂłs: la Plaça de Sant Jaume estava plena de gom a gom, compto que hi devien haver unes cinc mil persones. En primer terme els dos cantants oficials, i jo, amb americana blanca, cantant alguna rumba o algun tema d'en Georgie Dann. Veient la foto, em sembla sentir en "Nando" cridant " ... Ele !"
I a continuaciĂł, una seqĂŒĂšncia de les imatges que em fan recordar una nit animada; llĂ stima que no n'hi ha cap de quan en LluĂ­s Bazaco, que a mĂ©s del saxo i el clarinet tambĂ© tocava la percussiĂł, mentre picava les congues acompanyant un d'aquells temes que estaven de moda d'en Georgie Dann, no sĂ© si era "El negro no puede" o "Mami que serĂĄ lo que quiere el negro" , havent-se afluixat abans el cinturĂł, feia que els pantalons li anĂ©ssin ressolant cames avall, quedant amb els boxers a l'aire ... al mateix temps, de tant en tant, picava les congues amb el cap (era baixet) , i feia molta grĂ cia, fins que un dia, podria ser aquest mateix, va picar amb tant mala fortuna que va ensopegar amb la "palomilla" que servia per tensar i destensar l'instrument : HAURIES D'HAVER VIST COM SAGNAVA, L'HOME !


La gentada ...

Josep MÂȘ i SĂ­lvia

Jaume Oliver

A la mitja part ens hem canviat de vestimenta ...

Vigilant la tropa ...

SĂ­lvia

Josep MÂȘ

CarĂ cter !

Animant la penya ...
Any 1985 (6)
SeqĂŒĂšncia de fotos d'aquella nit a les Festes de La MercĂš de Barcelona.


Any 1986 (1)
Acabats d'arribar a Vielha, on estavem de gira amb l'espectacle "La Cobla a les Escoles". El que va fer la foto Ă©s en Jaume Oliver [flabiol].
Drets: Gabriel ("Gabi") Duch [trombĂł], Carles Cantenys [1er tenor], Josep Ventura [2n trompeta], Roc Marco [1er tible], jo mateix [2n tenor], Francesc Felip ("Paco Xeto") [1er trompeta] i Hilari  ("Lari") Garcia [2n fiscorn]
Agenollats: LluĂ­s Bazaco [2n tible], Miquel CassĂș [1er fiscorn] i Jordi Comas [contrabaix].


Any 1986 (2)
SeqĂŒĂšncia de dues fotos durant una audiciĂł de sardanes a Santa Cristina d'Aro.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Jordi Comas
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i Josep Loredo.
Fotos: MartĂ­ Bota i Torrent. Arxiu Roc Marco.


Any 1986 (3)
Tres primers plans de l'ala esquerra de la Cobla, en la mateixa audiciĂł a Santa Cristina d'Aro.
Fotos: MartĂ­ Bota i Torrent. Arxiu Roc Marco.


Any 1987 (1)
A punt per començar el cercavila que acompanyava la Cavalcada de Reis de Girona.
Darrere: Juli Canal, Ernest Esparza, Gabriel ("Gabi") Duch, Josep Ventura, Ignasi ("Iñaki") GonzĂĄlez i Belzuz, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Call i Miquel CassĂș
Davant: Josep ("Pitu") CastellĂł, Roc Marco i Josep Loredo (jo mateix).


Any 1987 (2)
A davant, els dos cantants: AssumpciĂł ["Xon"] Font, i JesĂșs, que tornava (veure Anys 1981 i 1984)
Darrere: Miquel CassĂș (trombĂł i fiscorn), Josep LluĂ­s ["Pitu"] CastellĂł (trombĂł i fiscorn), Josep Ventura (trompeta), Francesc ["Paco Xeto"] Felip (trompeta), Josep MÂȘ Boadas (teclats, direcciĂł artĂ­stica i flabiol), Gabriel ["Gabi"] Duch (bateria i trombĂł de pistons), Antoni ["Toni"] Basquens i Grau (saxo barĂ­ton, flauta i tenora), Juli Canal (saxo tenor, flauta i tible), Josep Loredo, jo mateix (saxo tenor, clarinet, veu i tenora), Roc Marco (saxo alt, clarinet i tible), Ignasi ["Iñaki"] GonzĂĄlez (guitarra baixa i contrabaix) i Ernest Esparza (guitarra i violĂ­).


Any 1987 (3)
En plena audiciĂł a la Plaça del Mercat de "Vesasaberon" .
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Josep ("Pitu") Castelló, Gabriel ("Gabi") Duch i Ignasi ("Iñaki") Gonzålez
Davant: Josep MÂȘ Boadas, Roc Marco, Juli Canal, Antoni ("Toni") Basquens i Josep Loredo (jo mateix, per servir-lo).
En aquells moments en Miquel CassĂș havia patit un accident, i en Pitu feia el 1er fiscorn, en Gabi el 2n, i anĂ vem sense trombĂł.


Any 1989 (1)
... I les circumstĂ ncies de la vida (i del mercat) vĂ ren propiciar que ens convertĂ­ssim en Orquestra (orquestrina era una denominaciĂł que no es portava, perĂČ que ens hauria quadrat mĂ©s).
Fotografiats a la Discoteca Fata Morgana, de Sant Pere Pescador.
Darrere: Claudi (piano, no recordo el seu cognom, no va arribar a començar, i en el seu lloc va venir en Marcel Morales), Lluís Gardella (bateria), Josep Ventura (trompeta), Josep ["Pitu"] Castelló (trombó), Antoni ["Toni"] Basquens (saxo i flauta) i Salvador Pipó (baix)
Davant: Jaume Vila (guitarra i veu), Josep Loredo (saxo, clarinet i veu), Roc Marco (saxo i clarinet), AssumpciĂł ["Xon"] Font (veu) i FaustĂ­ Martos i Álvarez (veu).


Any 1989 (2)
SeqĂŒĂšncia de fotos de la mateixa sessiĂł.


Anys 90
A dalt: Xavier RodrĂ­guez, Enric Angelats, Roc Marco i jo mateix. A sota: Marcel Morales, Anna Daban, AssumpciĂł ("Xon") Font i Josep Ventura.
Com a curiositat explicarĂ© que anavem sense baixista (perĂČ el portavem enllaunat, doncs anavem seqĂŒenciats, de manera que, a mĂ©s de sonar els mĂșsics que erem a dalt de l'escenari, ho suplementavem amb una base gravada, amb baix, percussions i augments de vent = no vulguis pas saber quĂš va passar un dia que l'equip no anava massa bĂ© i la base gravada no va aparĂšixer en tota la sessiĂł de ball!)
I per acabar : aquesta foto Ă©s posterior a una etapa del grup en que ens haviem canviat el nom pel de Catalana de Ball; es va recuperar el d'AtlĂ ntida al cap de poc temps, ja fins a la seva dissoluciĂł, a principis d'aquest segle XXI.


Any 2000
Els mateixos components de la foto anterior, excepte un servidor, que havia marxat a la Cobla-orquestra Selvamar.
Darrere: Josep Ventura, Roc Marco i Marcel Morales
Davant: AssumpciĂł ("Xon") Font, Enric Angelats, Anna Daban i Xavier RodrĂ­guez

1 comentari:

  1. Molt bons recorts,una época inmillorable! Siempre amb la opción de podernos reunir.Abraçades compis!

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!