T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimarts, 12 de juny de 2012

LA MODERNA D'OLOT

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1950
Cobla-orquestra d'Olot fundada l'any 1943. L'any 1947 es fusionen amb la Cobla-orquestra Fontanella, tot i que van estar uns mesos actuant amb tots dos noms, Fontanella i Moderna.
MĂ©s endavant alguns dels seus components van passar a formar part de la Cobla-orquestra La Principal d'Olot, i els que es van quedar, l'any 1955 van canviar el nom pel de Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa.
El primer document que tinc Ă©s un rebut de 160 pessetes, a nom de Joan Prat, per amenitzar els actes d'un casament al Santuari de la Salut, de Sant Feliu de Pallerols.
Foto: Arxiu Josep MÂȘ Canals i Ferrarons.


Any 1951 (1)
En la portada d'aquest díptic, amb un detall de la mateixa, hi podem veure, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar (poso només l'instrument que tocaven a la Cobla):
Pere JuncĂ  (2n tible), Jaume Vizern i Casademont* (1er tible), Salvador Rota (1er fiscorn), Josep EspĂ­gol (contrabaix), Joan Pararols (2n fiscorn), Josep Colomer* (2n trompeta), Josep Costa* (flabiol), LluĂ­s ExpĂłsito (2n tenor), Joan JuvinyĂ  i Comellas* (1er trompeta), LluĂ­s Pujol (1er tenor) i VictoriĂ  Vilacoba (trombĂł).
* Amb els mĂșsics marcats amb asterisc hi vaig actuar com a cantant les temporades 1978-1979 i 1979-1980 a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1951 (2)
Part posterior del dĂ­ptic, amb indicaciĂł dels representants.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1951 (3)
ProcessĂł a Sant CristĂČfol les Fonts el dia 24 de Març de 1951.
Darrere: Joan JuvinyĂ  (trompeta), LluĂ­s Pujol (clarinet) i Jaume Vizern (violĂ­)
Al mig: Josep Colomer (trompeta, fent l'ullet) i Salvador Rota (fiscorn)
Davant: VictoriĂ  Vilacoba (trombĂł) i Joan Pararols (fiscorn)
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1951 (4)
A la mateixa Festa que la foto anterior. Era costum en molts pobles de La Garrotxa que la Cobla-orquestra cantĂ©s un vilancet (denominat sovint, de manera inexacta, villancet, i que aleshores se'n deia tambĂ© villancico) davant de l'esglĂ©sia o de la creu del terme, desprĂ©s d'acompanyar l'Ofici i una processĂł.
Veiem en Joan JuvinyĂ  dirigint, envoltat dels mĂșsics i del poble respectuĂłs. El vilancet era cantat: si us fixeu bĂ© en la foto, veureu que un dels mĂșsics que estĂ  d'esquenes tĂ© la trompeta sota el braç: Ă©s en Josep Colomer, que tenia una excel·lent veu de tenor (havia cantat sarsuela a Olot), i que aquĂ­ estĂ  cantant. Una escena molt similar la vaig viure en primera persona i amb alguns dels mateixos protagonistes amb la Cobla-orquestra La Principal de La Garrotxa, l'any 1978 o 1979, a Batet de la Serra. En Josep Colomer tambĂ© era el cantant.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1952 (1)
Al Restaurant Can Xel, de Santa Pau, el 18 de Maig de 1952, en concert, tocant pel Gremi de Flequers d'Olot.
Veiem en Joan JuvinyĂ  fent un solo, flanquejat a esquerra i dreta per Salvador Rota i Joan Pararols.
A l'altra costat de taula, d'esquerra a dreta: Josep EspĂ­gol, Jaume Vizern, LluĂ­s Pujol, Joan DarĂł i JuliĂ  i Josep Colomer (director).
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1952 (2)
... I novament a Can Xel, aquesta vegada, a diferĂšncia de la foto anterior, amb altres instruments a la taula. Era la festa de Sant Antoni, el 13 de Juny de 1952.
D'esquerra a dreta: Joan DarĂł, Jaume Vizern, Desconegut, Salvador Rota, Desconegut, Joan JuvinyĂ , Desconegut, VictoriĂ  Vilacoba i Josep Colomer.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1953 (1)
Portada del dĂ­ptic de la temporada 1953-1954, obra de l'artista olotĂ­ Jaume Casas i Sargatal.
Identifico, començant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar: Jaume Vizern, Pere Juncà, Josep Espígol, Salvador Rota, Joan Pararols, Joan Juvinyà, Lluís Pujol, Victorià Vilacoba i Josep Costa.
A sota: Joan DarĂł i Josep Colomer.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1953 (2)
Part posterior del dĂ­ptic.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1953 (3)
Aquí els podem veure fent una processó a Sant Martí de Llémena, per la Festa de la Vellesa, el mes de Maig de 1953..
Hi reconec: darrere de tot, a l'esquerra, Jaume Vizern (violĂ­) i Joan DarĂł (violĂ­); davant seu, Josep Costa (flauta), Joan Pararols (fiscorn), Joan JuvinyĂ  (trompeta) i Josep Colomer (trompeta). En primer terme, VictoriĂ  Vilacoba (trombĂł) i Salvador Rota (fiscorn).
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1953 (4)
Alguns dels mĂșsics de La Moderna d'Olot retratats a la Font Pudosa de Banyoles, el dia 25 de Juliol de 1953.
Drets: Joan Pararols, Joan DarĂł, VictoriĂ  Vilacoba i Josep EspĂ­gol
Ajupits: Josep Costa, Joan JuvinyĂ  i Joaquim ("Quimet") Mas (amb qui tambĂ© vaig coincidir a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa).
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1953 (5)
Actuant al SalĂł Ideal, d'Olot.
Darrere: LluĂ­s Pujol (gĂŒiro), Joan Pararols (trompeta), Josep Costa (acordiĂł), Joan JuvinyĂ  (acordiĂł), Josep EspĂ­gol (contrabaix) i Salvador Rota [?] (piano)
Davant: Joaquim ["Quimet"] Mas (violĂ­), Jaume Vizern (violĂ­), Joan DarĂł (violĂ­), Josep Colomer (cantant) i VictoriĂ  Vilacoba (bateria).
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1954 (1)
Sardana matinal, després de l'Ofici, a La Trinitat, de Batet, en el mateix lloc on la vinc tocant des de fa anys amb la Cobla La Principal d'Olot.
Darrere: Joan JuvinyĂ , Josep Colomer, VictoriĂ  Vilacoba, Salvador Rota, Joan Pararols i Josep EspĂ­gol
Davant: Josep Costa, Joaquim ("Quimet") Mas, Jaume Vizern, Joan DarĂł i LluĂ­s ExpĂłsito i Llagostera.
Foto: Arxiu Joan JuvinyĂ .


Any 1954 (2)
AquĂ­, en el que podria ser la darrera foto amb el nom de Cobla-orquestra La Moderna d'Olot, doncs la segĂŒent temporada farien una reestructuraciĂł convertint-se amb la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa, els podem veure tocant a Santa LlĂșcia de Trenteres (Santa Pau). Entre paller i paller, hi reconec els segĂŒents:
Darrere: Joan JuvinyĂ  (dret, no hi havi prou cadires?), Josep Colomer, VictoriĂ  Vilacoba, Salvador Rota (no es veu), Joan Pararols i Josep EspĂ­gol
Davant: Josep Costa, Joaquim ("Quimet") Mas, Jaume Vizern, Joan DarĂł i LluĂ­s Pujol.
Foto: Arxiu Emili PallĂ s.

2 comentaris:

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!