T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 20 de juny del 2012

JAZZ NEW YORK

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1928 (1)

Primera foto d'aquesta Orquestrina de Tortellà, fundada aquest any 1928 per Francesc Santaló ("L'Esperit") i Narcís Oliveras i Guillamet*, i que més endavant va esdevenir Cobla-orquestra.
Darrere: NarcĂ­s Oliveras i Guillamet (violĂ­ i flex-tone [instrument de percussiĂł, de moda en aquella Ăšpoca, que s'emprava sovint en el ball del xarleston, feia com una mena de xiulet] i tambĂ© representant de la formaciĂł), Josep Ventura i AbulĂ­ ["Pep Candi"] (contrabaix), Pere SantalĂł i Mundet (trombĂł), Ricard Planas (piano) i Francesc SantalĂł i Blanch ["L'Esperit"] (saxo alt, el primer saxĂČfon que hi va haver a les comarques gironines)
Davant: Llorenç Planas i Reixach ["Bisaroc"] (jazz-band = bateria) i Jeroni Carbonell i Ventura (trompeta [en el revers de la postal posa trompeta alta])
* NarcĂ­s Oliveras Ă©s pare, avi i besavi d'una nissaga de mĂșsics que, val a dir, perdura fins els nostres dies en la persona de la Gemma Oliveras, de qui et convido a veure aquĂ­ una petita mostra del seu art, acompanyada al piano per l'Antoni Mas, i en la persona tambĂ© de la seva germana Raquel Oliveras; a la Raquel i a la Gemma et convido a veure-les cantant a duo en el programa El Club, de TV3. La Gemma i la Raquel sĂłn nĂ©tes d'en Mateu Oliveras i Blanch  (fill d'en NarcĂ­s).
Foto: Arxiu Jaume VallmajĂł i Madrenas.


Any 1928 (2)

Transcric literalment el revers de la postal, que com molts d'altres textos que he reproduĂŻt en aquest blog, no tĂ© desperdici:

Orquestrina - Jazz                                                                  "New York"
Temporada 1928-1929
¡ Ja som aquĂ­ !
Ja som aquí, i amb nostre arribada vagi també el nostre més coral saludo.
Ens hem proposat uns quants entusiastes del diví art formar una Orquestrina-Jazz, a l'altura de les millors de Nor-AmÚrica, Londres, París, Viena, etc., i creiem sincerament que ho hem aconseguit. Diguiho sinó el sorollós éxit que ja tenim alcansat en el poc temps que portém de formació. Tenim ja tot el material instrumental per a satisfer els esperits més delicats i exigents en aquest modern caire de la cultura musical.
Peró, no volem donar més llauna: els fets i el temps dirån si tenim rahó o no.
L'Orquestrina "New York"
TORTELLÀ (Girona), març de 1928
-------------------------------------------------
L'orquestrina ha adquirit també un piano per posarlo
a disposiciĂł dels qui desitjin contractarla i es trobin sense

Hi veiem tambĂ© la llista del Professorat, i el nom delrepresentant.
Foto: Arxiu Jaume VallmajĂł i Madrenas.


Any 1930 (1)
Pels instruments que es veuen, l'Orquestrina devia fer tambĂ© feina de Cobla.
Fou la segona orquestrina de jazz que hi haguĂ© a les comarques gironines, desprĂ©s del Quintet Jazz-Band L'As d'AnglĂšs , fundat l'any 1924. Es va desfer al començar la guerra incivil espanyola.
A la foto hi tenim, d'esquerra a dreta: en Roc Marco i PalazĂłn, amb un dels primers saxĂČfons que hi va haver a les comarques gironines "heretat", suposo, d'en Francesc SantalĂł. La tenora que hi ha en primer terme Ă©s una Catroi (mĂ©s endavant en Roc Marco tocaria amb una TurĂłn, la qual vaig sentir durant els dos anys que vaig estar a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa, compartint escenari amb ell); a continuaciĂł trobem en Josep Ventura ("Pep Candi"), Joan BruguĂ©s ("Genari"), el director i representant, en Pere SantalĂł (en el centre de la foto, amb el trombĂł a les mans), Salvador Coll, Joaquim Sala ("Sila") i Llorenç Planas ("de Cal Bisaroc") Per cert: impagable l'altaveu del violĂ­, que, de fet, quan porta incorporat un altaveu s'anomena violinĂČfon.
Moltes dades d'aquesta i d'altres formacions de TortellĂ  me les proporciona en Roc Marco i Blanch, i fins i tot les corrobora en Roc Marco i PalazĂłn (el seu pare), que als seus 97 anys [2012] tĂ© una memĂČria envejable; tambĂ© m'ha estat de gran utilitat el llibre TortellĂ  en blanc i negre, editat per l'Ajuntament de TortellĂ , de Santi Soler i Simon ("Santi de CĂą l'Àngel"), historiador i arxiver de l'Arxiu HistĂČric de Girona.
Foto: Valentí Fargnoli i Annetta. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).



Any 1930 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto:
A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1932 (Cartell)
Cartell de la temporada 1932-1933. A dalt en formaciĂł de Cobla, i a baix en formaciĂł d'Orquestrina. Al centre, una vista de TortellĂ .



Any 1932 (Detall Cobla)
Darrere: Desconegut, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Josep Ventura ("Pep Candi")
Davant: Joaquim Sala ("Sila"), Joan Portas ("Joan del SimĂ ")*, Salvador Coll, Roc Marco i Amadeu Juanola ("en Madeu de Can Gafes").
* Vaig coincidir amb en Joan a la Cobla-orquestra La Principal de la Garrotxa



Any 1932 (Detall Orquestrina)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!