T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 4 de juny del 2012

NOVA DE TORTELLÀ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1909 (1)

Cobla fundada entre 1876 i 1880 pel mestres Agustí i Joan Conde Guarvila [Gruartvila?], procedents de l'Orquestra de la Societat de Tortellà, i més tard consolidada per Llorenç Juanola i Josep Capdevila, essent coneguda també com la Cobla de Can Me; estava patrocinada pels republicans, en contraposició a la Vella, que ho era pels carlins.
Drets: Josep Juanola i Reixach, Jaume Juanola i Reixach, Francesc Juanola i Reixach (mĂ©s de sis-centes sardanes, va compondre aquest home!), Amadeu Capdevila i Darder ["en Madeu de cal Metge"] (fill) i Josep Capdevila i Felip ["en Pep de cal Metge"] (pare)
Asseguts: Anton Capdevila i Darder ["en Tonet de cal Metge"] (fill), Llorenç Juanola i Gibert (pare), Salvador Juanola i Reixach, i Rafael Juanola i Reixach (dels Juanola s'en podria dir, sens dubte, una famĂ­lia musical!). Sota la tenora, podem identificar el fidel "Pinxo". Val a dir que encara hi havia un germĂ  petit (NarcĂ­s) i dues germanes (MercĂš i Maria); juntament amb la mare, Anna Reixach, vĂ ren desplaçar-se tots des de TortellĂ  fins a Manresa per raons musicals que s'expliquen molt bĂ© en  aquest enllaç: http://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/viewFile/20059/293641,
i allĂ  eren coneguts, simpĂ ticament, com la familia dels "Culleraires" (sabuda Ă©s la tradiciĂł artesanal i industrial del poble de TortellĂ  en aquest camp).
La famĂ­lia Juanola mereix un capĂ­tol a part en la histĂČria de les sardanes a Manresa, on hi vĂ ren constituir, succesivament, les cobles "La Normal", "L'ArtĂ­stica", "Els Forasters" i "La Principal de Bages", aconseguint un just prestigi i un lloc d'honor entre les millors cobles de Catalunya.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 (2)
Foto feta immediatament desprĂ©s de l'anterior, perĂČ el gos el podem veure a sota de la cadira del flabiolaire ! S'observa tambĂ© el canvi de posiciĂł en les mans o el cos d'algun dels mĂșsics.


Any 1927 (1)
1927-1928 va ser la darrera temporada. La formaciĂł era la segĂŒent:
Darrere: Pere Santaló i Mundet, Jeroni Carbonell i Ventura, Francesc Santaló i Blanch ("L'Esperit")*, Josep Ventura i Abulí ("Pep Candi") i Joan Juanola i Siqués.
Davant: Francesc Canet i Vim ("François"), FeliciĂ  Juanola i SiquĂ©s, Amadeu Juanola i SiquĂ©s ("en Madeu de Can Gafes"), NarcĂ­s Oliveras ("Siset") i Josep SantalĂł i Blanch ("Pep del CafĂš").
* L'home que havia esdevingut l'ànima d'aquesta formació, i amb el qual hi feren l'aprenentatge musical molts tortellanencs que després passarien a orquestres de molta volada.
Moltes dades d'aquesta i d'altres formacions de TortellĂ  sĂłn extretes del llibre TortellĂ  en blanc i negre, editat per l'Ajuntament de TortellĂ , de Santi Soler i Simon ("Santi de CĂą l'Àngel"), historiador i arxiver de l'Arxiu HistĂČric de Girona.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Joan Pere Escura.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior, on es fa esment de les noves incorporacions: FeliciĂ  Juanola (cornetĂ­), Amadeu Juanola (violĂ­ i tenora) i NarcĂ­s Oliveras (fiscorn i violĂ­).
Foto: Arxiu Joan Pere Escura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!