Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:
Cobla fundada a finals de segle XIX a Figueres, com a continuació/escissió de la Cobla que havia fundat el mateix Josep ("Pep") Ventura i Casas, i que va durar uns 60 anys, essent una de les cobles amb més prestigi internacional de principis del segle XX, portant la sardana als teatres més renombrats de Paris (Odeon, Olimpia, Moulin Rouge) i Londres (Coliseum); i no van acceptar la proposta d'anar de gira a Nova York per la incomoditat del viatge i de la llarga absència.
Aquesta Cobla-orquestra era continuació de la Cobla d'en Miquel Llandrich, anomenada més endavant Cobla d'en Pep Ventura (gendre de Miquel Llandrich) per la popularitat assolida per la formació amb les innovacions instrumentals i musicals que va fer en Pep de la tenora, essent la introducció de la tenora (1858) la més coneguda, i espectacular aleshores, pel domini que en va tenir el mestre figuerenc.
L'any 1872 hi hagueren al si de la Cobla fortes discrepàncies, motivades pel fet d'haver d'anar el tible Gimbernat a fer el servei militar, i voler en Pep Ventura que el substitut fos el seu fill Benet; el resultat de tot això va ser la sortida d'en Pep de la formació a la qual tants dies de glòria havia donat. Els Codina (pare i fill) i els Terrerol (pare i fill) [ves per on !] es van quedar amb la Cobla, però després de la sortida d'en Pep no van ser mai més el què havien estat. En Pep se'n va anar amb Gabriel Cotó, que tenia la Cobla de la Societat Coral Erato, i des de llavors se la conegué com la Cobla d'en Pep. Quan va morir (1875), va agafar la direcció el seu fill Benet, però va creure oportú i més adient canviar el nom, passant a anomenar-se Cobla-orquestra Antiga Pep, tot i que durant força temps eren coneguts com l'Orquestra del fill d'en Pep, o Els Peps.
Recentment (Febrer de 2016) m'ha arribat, per cortesia d'en Jaume Nonell, una foto amb més resolució de la que tenia exposada, i que és la que poso aquí; en el revers (veure imatge següent) hi ha unes anotacions amb les identitats dels músics; jo diria que estan col·locats amb l'ordre instrumental que també podem observar a la foto Any 1889:
Darrere: Vicenç Alsina ["Pebrot"] [?]* (contrabaix), Pere Mallart [Peret d'Espolla"] (2n cornetí), Desconegut [il·legible, podria ser Adolf?] (1er cornetí), Joan Bordàs (1er fiscorn) i Joaquim Albreda i Costal ["Quimet"] (2n fiscorn)
Davant: Narcís Gimbernat i Cortals** (2n tible i flauta), Lluís Pinadell i Vilanova ["Ralip"]*** (1er tible), Benet Ventura i Llandrich ["Pep" = li deien el mateix sobrenom que al seu pare] (1er tenor), Hilari Albreda (?) "Lari" (2n tenor) i Joaquim Sot (flabiol).
*** Em comenta l'Anna Costal i Fornells, que ha fet una extraordinària tesi sobre Pep Ventura, que en Lluís Pinadell va substituir Benet Ventura durant un temps al capdavant de la direcció de la Societat Coral Erato.
Un agraiment especial, per la seva col·laboració en aquesta entrada, a Carles Cervera-Rucabado, nét de Josep Cervera i Bret, un dels components de la formació i membre de la nissaga Cervera, que tan prestigi va donar a l'Antiga Pep.
Es pot trobar molta més informació d'aquesta Cobla-orquestra en el següent enllaç.
Foto: Domènech Bosch (Figueres). Fons Pere Coromines i Montanya.
Any 1889
Observem una col·locació dels músics una mica diferent a la d'avui dia; era abans de la incorporació del trombó a la Cobla:
Darrere: Vicenç Alsina ["Pebrot"]* [?] (contrabaix), Pere Mallart [Peret d'Espolla"] (2n cornetí), Desconegut (1er cornetí), Desconegut (1er fiscorn) i Desconegut (2n fiscorn).
Foto: Josep Mª Cañellas. Arxiu: Col·lecció de l'escriptor i polític figuerenc Josep Rubau i Donadeu (també conegut com Rubaudonadeu).
És el primer díptic de propaganda editat per l'Antiga Pep.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Agustí Cervera i Marquès (violí solista i director), Joaquim Sot (1er violí), Isidre Serra (2n violí), Miquel Oliva i Vilar (contrabaix), Marià Calvet i Golobardes (clarinet solista), Felip Cervera i Marquès (2n clarinet), Joan Badosa i Compte (flauta solista), Josep Gratacós [i Padrosa?] (cornetí solista, que ja ho era l'any 1899, veig a les hemeroteques), Joaquim Escarrà i Vilà (2n cornetí) i Amadeu Sitjà i Vidal (fiscorn solista).
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Agustí Cervera i Marquès (violí solista i director), Joaquim Sot (1er violí), Isidre Serra (2n violí), Enric Oliva i Vilar (flauta solista, germà d'en Miquel), Marià Calvet (clarinet solista), Felip Cervera i Marquès (2n clarinet), Miquel Oliva (contrabaix), Felip Trull i Brunet ["Felipet"] (cornetí solista), Joaquim Escarrà (2n cornetí) i Amadeu Sitjà (fiscorn solista).
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
Arxiu Familiar Cervera.
Agustí Cervera i Marquès (violí solista i director), Joaquim Sot (violí 1er), Joan Escarrà i Vilà (violí 1er), Isidre Serra (violí), Josep Cervera i Bret (contrabaix solista)*, Camil Lloret** (flauta solista), Marià Calvet (clarinet solista), Felip Cervera i Marquès (clarinet i compositor), Arístides Mestieri (cornetí solista), Josep Pinós i Gimbernat (cornetí solista) i Pere Teixidor i Rosell (fiscorn solista).
* Acabat d'incorporar, procedent de la Cobla-orquestra Els Nois de Peralada que ell mateix havia creat i que per aquesta circumstància es va desfer, substituint el seu cosí Jaume Cervera i Berta, fill de Felip Cervera i Marquès, que havia mort feia poc en un naufragi, als 17 anys.
** Es tracta d'Agustí Lloret i Marquès, que tenia per sobrenom Camil. És el pare de Camil·la Lloret i Altafulla.
Arxiu Familiar Cervera.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (1)
Portada: Christoph Willibald Gluck.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (2)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (3)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (4)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (5)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (6)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1906 (7)
Arxiu Familiar Cervera.
Columna central: Agustí Cervera i Marquès (violí solista i director) i Hermenegild Marcè i Quintana (fiscorn solista). A remarcar la preponderància que tenien els fiscorns i els cornetins en les orquestres d'aleshores; en aquest cas el solista Hermenegild Marcè surt en un lloc destacat, just a sota del director.
Columna dreta: Isidre Serra (violí 2n), Joan Badosa (flauta solista, que retornava a la formació, després d'haver-ne format part durant la temporada 1901-1902), Jaume Túrias i Canadell (clarinet 2n) i Josep Mas (cornetí 2n).
Any 1908 (1)
Darrere: Agustí Cervera i Marquès (no tocava a la Cobla), Josep Mas, Ricard Ymbert i Antònia*, Leandre Torres (en posició més elevada), Pere Teixidor, Joan Solà i Oliver i Josep Cervera i Bret
Davant: Joan Juanola, Isidre Serra, Joan Badosa, Marià Calvet i Jaume Túrias.
És probable que també hi hagués viatjat Agustí Cervera i Marquès, com a director, però que no tocaria a la Cobla.
* Ricard Ymbert i Antònia era un comerciant figuerenc que va acompanyar l'Antiga Pep en tots els seus viatges per Europa, i que més endavant propiciaria la implantació del futbol a Figueres, essent primerament secretari i més tard president de la Unió Esportiva Figueres, i fent també puntualment d'àrbitre. Temps a venir seria també funcionari de la Generalitat, a la Conselleria de Cultura, fins l'esclat de la guerra civil.
Any 1908 (2)
Asseguts: Isidre Serra, Joan Badosa, Marià Calvet i Jaume Túrias.
Aquesta foto i la precedent són del 25 d'Octubre de 1908.
En Felip Cervera ja havia abandonat la formació sense participar en aquesta gira francesa, passant a dirigir el Cor de L'Erato i donant classes al Carrer Peralada nº 91, de Figueres, i col·laborant amb el seu germà Jaume Cervera i Marquès en l'acadèmia que aquest tenia a la Baixada de la Mercè (C/. La Jonquera) nº 1 de Figueres.
Per la seva part, l'Agustí Cervera també es va desvincular de l'Antiga Pep, i va dedicar-se a donar classes de solfeig, violí i piano, a casa seva, al Carrer Lasauca nº 1, de Figueres, a més de portar la representació per Espanya dels pianos Lochmann.
Foto: Henri Mannes.
Any 1908 (3)
En aquesta estada a Paris, també van visitar les instal·lacions del diari La Dépêche on van interpretar La Marsellesa i algunes sardanes, essent obsequiats amb champagne, i brindant tots per la germanor entre Catalunya i França. Aquesta crònica es pot llegir al diari figuerenc El Ampurdanés (Periódico republicano democrático federal, de avisos, noticias e intereses generales) a la pàgina 3 de l'edició del diumenge 25 d'Octubre de 1908.
Darrere: Josep Mas, Leandre Torres, Ricard Ymbert (comerciant figuerenc), Pere Teixidor, Joan Solà i Josep Cervera
Davant: Joan Juanola, Isidre Serra, Joan Badosa, Marià Calvet i Jaume Túrias.
Darrere dels músics hi ha dos personatges desconeguts, possiblement de la redacció de l'esmentat diari La Dépêche.
Foto: M. Branger. Col·lecció Família Casassas Ymbert.
Carnet de la temporada 1909-1910.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1909 (2)
Text publicitari, amb la menció de la seva gira de 1908, per França i Anglaterra. El representant era Leandre Torres.
Arxiu Familiar Cervera.
Llista del personal artístic. Per primera vegada s'hi esmenten els instruments de Cobla. Indico l'instrument d'Orquestra i l'instrument de Cobla:
Joan Juanola (violí director i flabiol), Isidre Serra (1er violí i 2n tible), Joan Solà (2n violí i 2n fiscorn), Josep Cervera (contrabaix solista i contrabaix), Joan Badosa (flauta solista, flautí solista i 1er tible), Marià Calvet (clarinet solista i 1er tenor), Jaume Túrias (2n clarinet i 2n tenor), Leandre Torres (cornetí solista i 2n cornetí), Baldomer Terrats i Boschmonar (cornetí solista i 1er cornetí) i Pere Teixidor (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Arxiu Familiar Cervera.
Carnet de la temporada 1910-1911.
Arxiu Familiar Cervera.
Relació del personal artístic, indicant l'instrument d'Orquestra i l'instrument de Cobla:
Bonaventura Daró i Olivet (violí concertino i director, no tocava a la Cobla), Joan Juanola (violí solista i flabiol), Isidre Serra (1er violí i 2n tible), Joan Solà (2n violí i 2n fiscorn), Josep Cervera (contrabaix solista i contrabaix), Joan Badosa (flauta solista, flautí solista i 1er tible), Marià Calvet (clarinet solista i 1er tenor), Jaume Túrias (2n clarinet i 2n tenor), Leandre Torres (cornetí solista i 2n cornetí), Baldomer Terrats (cornetí solista i 1er cornetí) i Pere Teixidor (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1910 (3)
Text de presentació. Es recalca la seva gira per França i Anglaterra, així com la incorporació com a músic i director d'un violinista de gran prestigi com era Bonaventura Daró. El representant també canvia, passant a ser-ho en Jaume Túrias.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1910 (4)
Darrere: Leandre Torres, Baldomer Terrats, Pere Teixidor, Joan Solà i Josep Cervera
Davant: Enric Sans i Salellas*, Isidre Serra, Joan Badosa, Marià Calvet i Jaume Túrias.
* L'Enric Sans va entrar la següent temporada, però potser va començar a actuar-hi abans.
Any 1910 (5) (Potser no són l'Antiga Pep, segueixo investigant)
Potser aquell dia un dels cornetins no hi va poder anar, de manera que per equilibrar una mica visualment l'aspecte de la Cobla, el flabiol es va posar darrere (potser era per manca d'espai, donat que hi havia molta gent prop dels músics).
Darrere: Enric Sans (flabiol), Leandre Torres (cornetí), Pere Teixidor (1er fiscorn), Joan Solà (2n fiscorn) i Josep Cervera (contrabaix)
Davant: Joan Badosa (2n tible), Isidre Serra (1er tible), Marià Calvet (1er tenor) i Jaume Túrias (2n tenor).
Foto: Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà.
Carnet de la temporada 1911-1912.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1911 (2)
Relació del personal artístic, indicant l'instrument d'Orquestra i l'instrument de Cobla:
Bonaventura Daró (violí concertino i director, no tocava a la Cobla), Enric Sans (violí solista i flabiol), Isidre Serra (1er violí i 2n tible), Joan Solà (2n violí i 2n fiscorn), Josep Cervera (contrabaix solista i contrabaix), Rafel Roig i Ventós (flauta solista, flautí solista i 1er tible), Marià Calvet (clarinet solista i 1er tenor), Jaume Túrias (2n clarinet i 2n tenor), Joan Daró i Olivet (cornetí solista i 2n cornetí, germà petit de Bonaventura), Baldomer Terrats (cornetí solista i 1er cornetí) i Salvador Corominas (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1911 (3)
Text de presentació. Es recalca la direcció per part del violinista Bonaventura Daró, i la incorporació de dos nous elements: Salvador Corominas (fiscorn) i Joan Daró (cornetí).
El terme "Direcció" a baix de la pàgina indica l'adreça postal del representant, Jaume Túrias, que ho era des de la temporada 1910-1911
Arxiu Familiar Cervera.
Carnet de la temporada 1912-1913.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1912 (2)
Relació del personal artístic, indicant l'instrument d'Orquestra i l'instrument de Cobla:
Enric Sans (violí concertino, director* i flabiol), Isidre Serra (1er violí i 2n tible), Joan Solà (2n violí i 2n fiscorn), Josep Cervera (contrabaix solista i contrabaix), Rafel Roig (flauta solista, flautí solista i 1er tible), Marià Calvet (clarinet solista i 1er tenor), Jaume Túrias (2n clarinet i 2n tenor), Joan Daró (cornetí solista i 2n cornetí), Antoni Vidal i Compte (cornetí solista i 1er cornetí) i Salvador Corominas (fiscorn solista i 1er fiscorn).
A mitjans de Novembre de 1912 van anar novament a Paris, acompanyats també pel comerciant figuerenc Ricard Ymbert. Segons es pot llegir al setmanari Empordà Federal, pàgina 3 de la seva edició del dia 9 de Novembre de 1912, hi anaven contractats per la casa discogràfica Pathé Frères per enregistrar sardanes, com per exemple Toc d'oració i La Roser, de Pep Ventura, i altres dels compositors Enric Morera, Josep Serra i Antoni Agramont. També uns balls d'Albert Cotó.
* Bonaventura Daró marxa a la Cobla-orquestra Sendras, de Granollers, i sense incorporar cap més músic Enric Sans pren les regnes de la direcció de l'Antiga Pep.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1912 (3)
Text de presentació on, curiosament no es fa esment del canvi en la direcció musical, a càrrec d'Enric Sans.
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1913 (1)
Arxiu Familiar Cervera.
Any 1913 (2)
Enric Sans (violí concertino, director i flabiol), Jaume Túrias (1er violí i 2n tenor), Joan Solà (viola i 2n fiscorn), Josep Cervera (contrabaix solista i contrabaix), Joan Badosa (flauta solista, flautí solista i 1er tible, que torna a la formació, acompanyat del seu germà), Lluci Badosa i Compte (clarinet solista i 2n tible, germà d'en Joan), Marià Calvet (clarinet solista i 1er tenor), Joan Daró (cornetí solista i 2n cornetí), Antoni Vidal (cornetí solista i 1er cornetí) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Arxiu Familiar Cervera.
Foto: Henri Mannes.
Novament visiten les instal·lacions del diari La Dépêche. Podria semblar una foto alternativa a la de 1908 (3), però si ens fixem en els músics veurem que no són els mateixos. La font d'on extrec la foto posa que és de l'any 1912; però no és fins el díptic de 1913 on apareix el músic Lluci Badosa (2n tible).
Drets: Joan Daró, Antoni Vidal, Salvador Corominas, Joan Solà, Josep Cervera, Ricard Ymbert (comerciant figuerenc) i Desconegut (probablement del mateix Diari, o acompanyant a Ricard Ymbert)
Asseguts: Enric Sans, Lluci Badosa, Joan Badosa, Marià Calvet i Jaume Túrias.
Foto: Agence Rol. Bibliothèque nationale de France.
Darrere: Joan Mont ("Quendo") [1er fiscorn], Felip Trull ("Felipet") [1er cornetí], Antoni Vidal [2n cornetí], Joan Solà [2n fiscorn] i Josep Cervera [contrabaix]
Davant: Marià Calvet [1er tenor], Lluci Badosa [2n tible], Jaume Túrias [2n tenor], Enric Cullell i Sagols [flabiol] i Joan Badosa [1er tible].
Darrere: Josep Sancho, Josep Cervera, Felip Trull ("Felipet"), Joan Mont ("Quendo") i Joan Solà
Davant: Enric Cullell, Marià Calvet, Jaume Túrias, Lluci Badosa i Joan Badosa.
La foto, de l'Arxiu familiar Cervera, de Roses, està datada el dia 18 de Gener de 1917.
Si ens fixem bé en aquesta foto, deduirem ràpidament que es va fer en la mateixa sessió que l'anterior, només canvien una mica la posició del cos.
Any 1918
I aquesta postal de la temporada 1918 està feta amb la imatge anterior, però amb unes subtils diferències:
Davant: Enric Cullell, Marià Calvet, Jaume Túrias, Lluci Badosa i Joan Badosa.
Foto: Centre de Documentació de l'Orfeó Català.
Darrere: Joan Saliné i Duran, Joaquim Carbonell i Trayter, Josep Cervera, Joan Solà i Josep Sancho
Davant: Joan Daró (que, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Peralada, tornava a entrar a l'Antiga Pep), Marià Calvet, Jaume Túrias, Cecili Duran i Bonada i Josep Pallisera i Trèvol ("Sabas").
* Una curiositat: si cliques damunt de la foto veuràs amb detall el gat que surt a la part dreta, darrere dels músics ...
* Pare d'en Florenci Mauné i Marimont, i que va tocar el tible en aquesta formació des de l'any 1921 fins a la dissolució de la cobla l'any 1952, segons la ben documentada pàgina web impulsada per la filla i néta dels anteriorment citats, Montserrat Mauné.
Darrere: Carles Mauné i Alay, Josep Cervera, Joan Solà, Josep Sancho, Joaquim Carbonell i Josep Lluent
Davant: Josep Pallisera ("Sabas"), Jaume Túrias, Marià Calvet i Joan Saliné.
Davant: Joan Saliné i Duran, Carles Mauné i Alay, Cast Aiguabella, Marià Calvet i Jaume Túrias.
Asseguts: Carles Mauné i Alay, Jaume Túrias i Joan Saliné i Duran.
Darrere: Miquel Aiguabella i Fàbrega [trombó], Joaquim Carbonell [1er fiscorn], Cast Aiguabella i Fàbrega [1er tible], Josep Lluent [2n cornetí], Joan Solà [2n fiscorn] i Josep Cervera [contrabaix]
Davant: Josep Sancho [1er cornetí], Carles Mauné i Alay [2n tible], Jaume Túrias [2n tenor], Marià Calvet [1er tenor] i Joan Saliné i Duran [flabiol].
Foto: Arxiu Didier Parayre.
- Camí a l'horitzó (Jaume Sampera i Pagès)
- Tardoral (Lluís Maria Millet i Millet*)
- Joiosa (Felicià Maresma i Bosch)
- Mediterrània (Martí Cabús i Matamala)
- L'Aplec de la Cisa (Grau Maristany i Maristany ["Grau Til·là"])
- Flors de Masnou (Silveri Fàbregas i Sensat)
A més del nom de les sardanes hi havia en el programa el retrat de cada autor, i per això m'ha semblat adient publicar-lo.
* De fet no havia nascut al Masnou, però hi tenia una forta relació; el que sí hi havia nascut era el seu pare, Lluís Millet i Pagès.
Foto proporcionada per Martí Buïl i Castells.
Foto: Carles Varela i Burch. Arxiu Carles Varela i Marimont, nebot del retratista, aleshores vinculat al Foment de la Sardana de Figueres.
Darrere: Josep Sancho, Josep Lluent, Joaquim Carbonell, Joan Solà, Miquel Aiguabella i Josep Cervera
Davant: Joan Saliné i Duran, Carles Mauné i Alay, Cast Aiguabella, Marià Calvet i Jaume Túrias.
Foto: Carles Varela i Burch. Arxiu Carles Varela i Marimont.
Davant: Joan Saliné i Duran, Carles Mauné i Alay, Cast Aiguabella, Esteve Jofre i Solés (substitut de Marià Calvet i Galobardes) i Jaume Túrias.
Van debutar amb aquesta formació el diumenge 8 de Març de 1931, a la tarda, al Parc-bosc de Figueres, interpretant el següent programa: La campana de Gràcia (Josep Font i Palmarola), Rosada (Josep Solà i Torrella), Companyerisme (Francesc Roca i Subirana), Intimitat (Francesc Roca i Subirana, signada amb el pseudònim F. Acord), En Pere petit (Pere Mercader i Andreu) i Alça noia! (Pep Ventura).
Darrere: Josep Lluent, Josep Sancho, Joaquim Carbonell, Joan Solà, Joan Saliné i Duran i Josep Cervera
Davant: Lluís Buscarons i Pastells, Carles Mauné i Alay, Baldiri Coll i Ligora, Esteve Jofre i Jaume Túrias.
* Com a curiositat, un error tipogràfic: allà on hauria de dir "PER A CONTRACTES" posa "PER A GONTRACTES".
Per proximitat en el temps, incloc en aquest peu de foto l' enllaç a un article de L'AUTONOMISTA (Diari Federalista Republicà i d'Avisos i Notícies), datat el dimarts dia 17 d'Octubre de 1933, on es fa la ressenya d'un Ball protagonitzat el diumenge 8 d'Octubre per la Cobla-orquestra Antiga Pep en formació d'orquestrina, amb motiu de celebrar la finalització de les obres de restauració de la façana del Casino Menestral. Entre d'altres dades, descobreixo que Baldiri Coll també era vocalista, fent-se esment de la seva intervenció en una cançó moderna anomenada "Marta". I que dirigia amb autoritat i bones maneres Jaume Túrias.
Van participar, juntament amb les cobles Unió Artística de Palafrugell i Nova Barcelona, en el VIè Aplec de la Sardana de Mollet del Vallès, celebrat el 10 de Juny de 1934 als paratges del bosc de Can Pantiquet. Els honoraris de les cobles, que tenien les despeses pagades, inclós el viatge, van ser:
Unió Artística: 455 Pts.
Antiga Pep: 550 Pts.
Nova Barcelona: 366,50 Pts.
Anys 30
Davant: Joaquim Carbonell, Josep Sancho, Antoni Vidal, Carles Mauné Alay, Lluís Buscarons i Josep Colomer i Ribera*
Fes un experiment: mentre mires aquesta foto, escolta aquest tema !
* Va ser un dels meus mestres de tenora durant un parell d'anys, a principis dels 80.
Any 1936 (1)
Darrere: Enric Serra i Alsina, Josep Sancho, Adrià Seguranyes, Ferriol Vidal i Illa, Joan Solà i Josep Cervera
Davant: Lluís Buscarons, Carles Mauné i Alay, Baldiri Coll, Josep Colomer i Jaume Túrias.
Any 1936 (2)
Darrere: Joan Solà (contrabaix), Jaume Túrias (banjo), Baldiri Coll (jazzband), Adrià Seguranyes (violí) i Josep Cervera (piano)
Davant: Ferriol Vidal (maraques), Josep Sancho (trompeta), Enric Serra (trompeta), Carles Mauné i Alay (saxo), Lluís Buscarons (clarinet) i Josep Colomer (palillos).
Any 1940
A dalt de tot: Perfecte Aparicio i Hernández*, Jaume Túrias i Joan Solà
Columna esquerra, de dalt a baix: Josep Pallisera, Carles Mauné i Alay, Lluís Buscarons i Martí Algans i Galobardes
Columna dreta, de dalt a baix: Joaquim Carbonell, Josep Sancho, Agapit Torrent i Batlle i Antoni Vidal.
Anys 40 (1)
D'esquerra a dreta: Josep ["Pitu"] Túrias i Santaló (mig tapat, amb el violí, no era familiar de Jaume Túrias i Canadell), Carles Mauné i Alay (clarinet), Llorenç Blanch (fiscorn), Florenci Mauné i Marimont (acordió), Jaume Túrias (mig tapat), Sebastià Carreras i Pozo (trompeta), Carles Mauné i Mauné (clarinet) i Josep Joli. L'home de la dreta de tot, així com les noies, són del poble, segurament de la Comissió de Festes.
Anys 40 (2)
Anys 40 (3)
Darrere: Sebastià Carreras, Gil Lloveras i Llindis, Llorenç Blanch, Florenci Mauné i Josep Joli
Davant: Josep ("Pitu") Túrias, Carles Mauné i Alay, Josep Pallisera, Carles Mauné i Mauné i Jaume Túrias.
Anys 40 (4)
Anys 40 (5)
Més o menys els mateixos components que en la foto Anys 40 (1) .
Any 1946
Aquí, a peu d'autocar que els devia portar a alguna actuació, hi reconec, d'esquerra a dreta:
Camil·la Lloret i Altafulla* [?], Pere Pérez* [?], Llorenç Blanch [?], Jaume Túrias, Josep ("Pitu") Túrias, Sebastià Carreras, Antoni Barris i Hernández, Carles Mauné i Alay, Carles Mauné i Mauné i Josep Pallisera [?].
Davant: Josep ("Pitu") Túrias, Carles Mauné i Alay, Josep Pallisera, Carles Mauné i Mauné (nebot de l'anterior) i Jaume Túrias.
No hi ha gaires cartells publicats de l'Antiga Pep, però encara se'n troba algun, com aquest de la temporada 1949-1950.
Any 1949 (2)
A punt de començar l'audició de sardanes a Le Boulou.
Darrere: Sebastià Carreras, Gil Lloveras, Joan Solà, Llorenç Blanch, Florenci Mauné i Josep Joli
Davant: Josep ("Pitu") Túrias, Carles Mauné i Alay, Josep Pallisera, Carles Mauné i Mauné i Jaume Túrias.
Any 1952 (1)
Darrere: Antoni Vidal, Antoni Barris, Joan Passolas i Reitg, Pere Sibecas i Rigall ("Pere d'Avinyonet") i Joaquim Pujol
Davant: Josep ("Pitu") Túrias, Carles Mauné i Alay, Arseni Corsellas i Perxés, Carles Mauné i Mauné i Jaume Túrias.
Any 1952 (2)
Processó a Garrigàs.
Era el final de l'existència de l'Antiga Pep; aviat en Carles Mauné i Alay fundaria a Portbou l'Orquestrina Melòdic (que només va durar la temporada 1952-1953) i a Figueres l' Orquestrina Panamà (1953); en aquesta foto hi van alguns músics de bolo (substituts, per als no iniciats)
En primer terme Pere Sibecas ["Pere d'Avinyonet"] (fiscorn). A continuació dos trompetes: Antoni Barris i Hernández i Antoni Vidal. Darrere seu, Carles Mauné i Alay (clarinet), Ferran Vives i Gratacós (clarinet) i Miquel Varela i Burch (saxo). I en darrer terme, Josep ["Pitu"] Túrias (violí) i Arseni Corsellas (violí).
I què dir de les "forces vives" , tricorni i sotana ...! i el poble seguint amb fervor ...
Hola,
ResponEliminaEstic buscant les partitures de les sardanes escrites per un compositor Masnoví anomenat Silveri Fàbregas. Tinc constància, per un programa de mà, de que el dia 1 de Juliol de 1929 la cobla Antiga Pep tocà al Masnou la seva sardana "Flors del Masnou", juntament amb d'altres sardanes de compositors Masnovins, que per cert, tampoc tenim localitzades les partitures.
Com que veig que tu has investigat molt sobre aquesta agrupació potser tu em podràs ajudar:
-Tens idea d'on poden ser els manuscrits de les sardanes interpretades per la cobla Antiga Pep? Algun arxiu, potser a figueres, o algun arxiu familiar privat d'algun dels descendents dels músics?
Per altra banda, m'interessaria veure si en algun altre programa de concert de l'agrupació hi apareix el compositor Silveri Fàbregas i així potser trobar el títol d'alguna altra sardana seva. Tu hi tens accés o saps on ho puc mirar?
Bé, jo sóc en Martí Buïl, músic i estic fent un treball de final de Màster sobre aquest compositor.Em pots escriure a martibuil@hotmail.com
Tel. 66501715
T'agraïré molt qualsevol dada o ajuda que em puguis donar.
Cordialment,
Martí