T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 23 de juny del 2012

ATLÀNTIDA (Girona)


Any 1979
La temporada 1979-1980 la Cobla-orquestra La Principal de Girona va canviar-se el nom pel de Cobla-orquestra AtlĂ ntida, i en el tĂ­tol de l'entrada poso de Girona, perquĂš hi havia alguna altra formaciĂł a Catalunya amb el mateix nom.
Van debutar amb aquest nou nom el dia 28 de Gener de 1979, donant un concert de mĂșsica per a Cobla a l'Auditori Sant Francesc, de Manresa.
Aquí els veiem en el Ball de Plaça a Lloret de Mar, durant la Festa Major d'estiu, el 24 de Juliol de 1979.
Darrere: Josep Ventura i ParĂ©s, Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), Marc Girona i Busquets, Miquel CassĂș i Sastre i JesĂșs Galindo i Navarro
Davant, els que es veu sĂłn: Roc Marco i Blanch, Joan MulĂ­ i Jou i Pere Millet i MartĂ­nez*.
* Amb en Pere Millet, vaig formar part, juntament amb en Josep MÂȘ BruguĂ© i en Josep Planas, del Quartet de SaxĂČfons de Girona als anys 80, i amb en Pere actualment -2019- estic a l'Orquestrina CalidĂŠ i en un grup anomenat Another Band, del qual parlarĂ© en el seu moment.
Foto: Arxiu Jordi Rocas.


Any 1980
Cartell de la temporada 1980-1981.
Darrere: Josep Ventura i ParĂ©s, LluĂ­s Rusiñol i Camps ("Russi"), Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), Josep GrifĂ© i Grau, Antoni Roca, Joaquim Pratdesaba i FerrĂ©s, Miquel CassĂș i Sastre i Pere Millet i MartĂ­nez
Davant: Maria Beatriu, Fernando Mendoza (nom real: Fernando Aymerich i CĂĄncer), Joan MulĂ­ i Jou (a qui jo substituiria l'any 1985), Roc Marco i Blanch, Joan CuscĂł i Carda i Marc Girona i Busquets.
Foto: Arxiu Miquel CassĂș i Sastre.


Any 1981
A la primera foto hi tenim els dos cantants d'aquella temporada: Mari Carmen ("mi niña") i JesĂșs Rosado.
A la segona foto:
En primer terme, Joan MulĂ­; al seu costat, Joan Aloi i GonzĂĄlez, de Terrassa, desprĂ©s JesĂșs Rosado i Matas (la Mari Carmen Mora i SĂĄnchez ["mi niña"] no hi devia ser per algun motiu ...) i Marc Girona.
En segon terme, LluĂ­s Rusiñol ("Russi"), Carles Cantenys i Soler, Josep MÂȘ Calvet i Bellver, Joan MorĂ© i Anglada (darrere el cantant), i Miquel CassĂș.
A dalt de tot, Josep Ventura, Roc Marco, Francesc Felip ("Paco Xeto") i Joan CuscĂł.


Any 1982
Actuant al Casal Parroquial d'Amer el mes de Maig de 1982, en la Festa d'Homenatge a la Vellesa.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Joan Olivet, Miquel CassĂș i Joan MorĂ©
Davant: Francesc Vicente i Cisneros, Josep MÂȘ Calvet, Roc Marco, Carles Cantenys, Joan MulĂ­ i LluĂ­s Rusiñol ("Russi").
Fotos: Arxiu Antoni DomĂšnech.


Any 1983
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Joan Olivet i Frigola, Miquel CassĂș i Joan MorĂ©
Davant: Francesc Vicente, Josep MÂȘ Calvet, Roc Marco, Carles Cantenys, Joan MulĂ­ i LluĂ­s Rusiñol ("Russi").


Any 1984 (1)
Els mĂșsics de dalt sĂłn: MartĂ­ Bota (ai, aquestes campanes dels instruments que ens tapen la cara quan ens fan la foto!), Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Soldevila, Carles Cantenys, Roc Marco i Joan MulĂ­. A sota tenim: Marc Girona, JesĂșs, SĂ­lvia GuillĂ©n, Miquel Comadevall, LluĂ­s Rusiñol ("Russi") i Francesc Vicente.
Foto: TomĂĄs Mallol i Deulofeu.


Any 1984 (2)
En aquesta foto del dia 3 de Març de 1984, al Ball de Carnestoltes de Sant Feliu de GuĂ­xols, hi tenim una formaciĂł bastant atĂ­pica en el rest de davant, i podria ser degut a que en LluĂ­s Rusiñol ("Russi") estava a punt de plegar per haver aconseguit plaça (i encara hi Ă©s) a l'Orquestra SimfĂČnica del Liceu, i faltava alguns dies; el trompetista Jaume Brunet tocava el baix aquell dia, com ho farien tambĂ© en d'altres ocasions en Joan Xandrich o en Ferran ("Nando") Reverter; en Marc Girona toca els teclats, perquĂš en Cisneros, per les raons que sigui, tocava mĂ©s la percussiĂł que el piano.
Darrere: MartĂ­ Bota, Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Soldevila, Carles Cantenys, Roc Marco i Joan MulĂ­
Davant: Marc Girona, Jaume Brunet i Carrascosa, Miquel Comadevall i Francesc Vicente. Els cantants, que reposen en aquest ball, eren la SĂ­lvia GuillĂ©n i en JesĂșs Rosado.


Any 1985 (1)
El darrer bolo d'aquella temporada (1984-1985) va ser un Carnaval  de tres dies a Sarreguemines (Lorena, Nord de França, a la frontera amb Alemanya = encara tinc enganxat a l'estoig del saxo l'adhesiu que reprodueixo aquĂ­), i hi vĂ rem anar alguns dels que entravem passat Carnaval: en Jaume Oliver (piano) en lloc d'en Cisneros, en Josep MÂȘ Gimeno en lloc d'en JesĂșs, en Ferran ("Nando") Reverter en lloc d'en "Russi", jo mateix en lloc d'en Joan MulĂ­, en LluĂ­s Bazaco, que substiutĂŻria a en Jaume Soldevila no va venir (ni en Soldevila). En canvi, en Miquel Comadevall (bateria) sĂ­ que va aprofitar el darrer safari abans de marxar a la Cobla-orquestra Costa Brava per segona vegada, i desprĂ©s a la Cobla-orquestra Maravella, [encara hi Ă©s -2019- i va ser substituĂŻt al començar la nova temporada per en Gabriel ("Gabi") Duch]; en quant a en MartĂ­ Bota, no recordo si va venir a aquell gloriĂłs carnaval (era un pavellĂČ on hi tocaven sempre tres o mĂ©s formacions alhora, i on, quan volien que la gent marxĂ©s, perquĂš ja s'havia acabat la gresca, deixaven anar polvos "pica-pica" i aixĂ­ feien mĂ©s via d'esbandir) o ja va venir el seu substitut, l'Hilari  ("Lari") Garcia.
LlĂ stima que les fotos sĂłn una mica borroses, perĂČ en la primera s'hi pot veure:
Darrere: Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Carles Cantenys, Roc Marco i jo mateix, Josep Loredo
Davant: Josep MÂȘ Gimeno, Ferran ("Nando") Reverter i Marc Girona
En la segona hi trobem el quartet de ritme: Jaume Oliver (piano), Marc Girona (guitarra), Ferran ("Nando") Reverter i Miquel Comadevall. Al fons s'hi pot arribar a veure la Silvia GuillĂ©n i en Josep MÂȘ Gimeno, els dos cantants. I el marcador electrĂČnic, en aquells moments tocavem el nÂș 23 (si busquĂ©s bĂ©, encara sabria quin tema era ...)


Any 1985 (2)
I vet aquĂ­ un cartell dissenyat, totalment o en part, no recordo, pel nostre tĂšcnic de so i llums d'aleshores, en Jofre Morte (alguns ens assemblem fins i tot a la caricatura corresponent); a dalt hi tenim: Hilari  ("Lari") Garcia, Miquel CassĂș, Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), LluĂ­s Bazaco, Carles Cantenys, Roc Marco, i jo mateix, que a mĂ©s de tocar el saxo tenor i el clarinet, tambĂ© cantava una part del repertori. I a sota: Marc Girona, Gabriel ("Gabi") Duch, Josep MÂȘ Gimeno , SĂ­lvia GuillĂ©n, Jaume Oliver i Ferran ("Nando") Reverter. Puc dir, al haver-ho viscut en primera persona, que tant en el Ball, com en el Concert, com en les Sardanes, allĂČ petava molt bĂ© !


Any 1985 (3)
En plena audiciĂł a CornellĂ  del Terri.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Ferran ("Nando") Reverter
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i jo mateix.
Amb quina aficiĂł s'estĂ  fotent el gelat el "nano" de la primera foto !


Any 1985 (4)
Posant per la posteritat:
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Ferran ("Nando") Reverter
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i jo mateix.


Any 1985 (5)
Eren les Festes de La MercĂš de Barcelona, i aquesta va ser l'ocasiĂł en quĂš he actuat davant d'un pĂșblic mĂ©s nombrĂłs: la Plaça de Sant Jaume estava plena de gom a gom, compto que hi devien haver unes cinc mil persones. En primer terme els dos cantants oficials, i jo, amb americana blanca, cantant alguna rumba o algun tema d'en Georgie Dann. Veient la foto, em sembla sentir en "Nando" cridant " ... Ele !"
I a continuaciĂł, una seqĂŒĂšncia de les imatges que em fan recordar una nit animada; llĂ stima que no n'hi ha cap de quan en LluĂ­s Bazaco, que a mĂ©s del saxo i el clarinet tambĂ© tocava la percussiĂł, mentre picava les congues acompanyant un d'aquells temes que estaven de moda d'en Georgie Dann, no sĂ© si era "El negro no puede" o "Mami que serĂĄ lo que quiere el negro" , havent-se afluixat abans el cinturĂł, feia que els pantalons li anĂ©ssin ressolant cames avall, quedant amb els boxers a l'aire ... al mateix temps, de tant en tant, picava les congues amb el cap (era baixet) , i feia molta grĂ cia, fins que un dia, podria ser aquest mateix, va picar amb tant mala fortuna que va ensopegar amb la "palomilla" que servia per tensar i destensar l'instrument : HAURIES D'HAVER VIST COM SAGNAVA, L'HOME !


La gentada ...

Josep MÂȘ i SĂ­lvia

Jaume Oliver

A la mitja part ens hem canviat de vestimenta ...

Vigilant la tropa ...

SĂ­lvia

Josep MÂȘ

CarĂ cter !

Animant la penya ...
Any 1985 (6)
SeqĂŒĂšncia de fotos d'aquella nit a les Festes de La MercĂš de Barcelona.


Any 1986 (1)
Acabats d'arribar a Vielha, on estavem de gira amb l'espectacle "La Cobla a les Escoles". El que va fer la foto Ă©s en Jaume Oliver [flabiol].
Drets: Gabriel ("Gabi") Duch [trombĂł], Carles Cantenys [1er tenor], Josep Ventura [2n trompeta], Roc Marco [1er tible], jo mateix [2n tenor], Francesc Felip ("Paco Xeto") [1er trompeta] i Hilari  ("Lari") Garcia [2n fiscorn]
Agenollats: LluĂ­s Bazaco [2n tible], Miquel CassĂș [1er fiscorn] i Jordi Comas [contrabaix].


Any 1986 (2)
SeqĂŒĂšncia de dues fotos durant una audiciĂł de sardanes a Santa Cristina d'Aro.
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Gabriel ("Gabi") Duch, Miquel CassĂș, Hilari  ("Lari") Garcia i Jordi Comas
Davant: Jaume Oliver, LluĂ­s Bazaco, Roc Marco, Carles Cantenys i Josep Loredo.
Fotos: MartĂ­ Bota i Torrent. Arxiu Roc Marco.


Any 1986 (3)
Tres primers plans de l'ala esquerra de la Cobla, en la mateixa audiciĂł a Santa Cristina d'Aro.
Fotos: MartĂ­ Bota i Torrent. Arxiu Roc Marco.


Any 1987 (1)
A punt per començar la cercavila que acompanyava la Cavalcada de Reis de Girona.
Darrere: Juli Canal, Ernest Esparza, Gabriel ("Gabi") Duch, Josep Ventura, Ignasi ("Iñaki") GonzĂĄlez i Belzuz, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Jaume Call i Miquel CassĂș
Davant: Josep ("Pitu") CastellĂł, Roc Marco i Josep Loredo (jo mateix).


Any 1987 (2)
A davant, els dos cantants: AssumpciĂł ["Xon"] Font, i JesĂșs, que tornava (veure Anys 1981 i 1984)
Darrere: Miquel CassĂș (trombĂł i fiscorn), Josep LluĂ­s ["Pitu"] CastellĂł (trombĂł i fiscorn), Josep Ventura (trompeta), Francesc ["Paco Xeto"] Felip (trompeta), Josep MÂȘ Boadas (teclats, direcciĂł artĂ­stica i flabiol), Gabriel ["Gabi"] Duch (bateria i trombĂł de pistons), Antoni ["Toni"] Basquens i Grau (saxo barĂ­ton, flauta i tenora), Juli Canal (saxo tenor, flauta i tible), Josep Loredo, jo mateix (saxo tenor, clarinet, veu i tenora), Roc Marco (saxo alt, clarinet i tible), Ignasi ["Iñaki"] GonzĂĄlez (guitarra baixa i contrabaix) i Ernest Esparza (guitarra i violĂ­).


Any 1987 (3)
En plena audiciĂł a la Plaça del Mercat de "Vesasaberon" .
Darrere: Josep Ventura, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Josep ("Pitu") Castelló, Gabriel ("Gabi") Duch i Ignasi ("Iñaki") Gonzålez
Davant: Josep MÂȘ Boadas, Roc Marco, Juli Canal, Antoni ("Toni") Basquens i Josep Loredo (jo mateix, per servir-lo).
En aquells moments en Miquel CassĂș havia patit un accident, i en Pitu feia el 1er fiscorn, en Gabi el 2n, i anĂ vem sense trombĂł.


Any 1989 (1)
... I les circumstĂ ncies de la vida (i del mercat) vĂ ren propiciar que ens convertĂ­ssim en Orquestra (orquestrina era una denominaciĂł que no es portava, perĂČ que ens hauria quadrat mĂ©s).
Fotografiats a la Discoteca Fata Morgana, de Sant Pere Pescador.
Darrere: Claudi (piano, no recordo el seu cognom, no va arribar a començar, i en el seu lloc va venir en Marcel Morales), Lluís Gardella (bateria), Josep Ventura (trompeta), Josep ["Pitu"] Castelló (trombó), Antoni ["Toni"] Basquens (saxo i flauta) i Salvador Pipó (baix)
Davant: Jaume Vila (guitarra i veu), Josep Loredo (saxo, clarinet i veu), Roc Marco (saxo i clarinet), AssumpciĂł ["Xon"] Font (veu) i FaustĂ­ Martos i Álvarez (veu).


Any 1989 (2)
SeqĂŒĂšncia de fotos de la mateixa sessiĂł.


Anys 90
A dalt: Xavier RodrĂ­guez, Enric Angelats, Roc Marco i jo mateix. A sota: Marcel Morales, Anna Daban, AssumpciĂł ("Xon") Font i Josep Ventura.
Com a curiositat explicarĂ© que anavem sense baixista (perĂČ el portavem enllaunat, doncs anavem seqĂŒenciats, de manera que, a mĂ©s de sonar els mĂșsics que erem a dalt de l'escenari, ho suplementavem amb una base gravada, amb baix, percussions i augments de vent = no vulguis pas saber quĂš va passar un dia que l'equip no anava massa bĂ© i la base gravada no va aparĂšixer en tota la sessiĂł de ball!)
I per acabar : aquesta foto Ă©s posterior a una etapa del grup en que ens haviem canviat el nom pel de Catalana de Ball; es va recuperar el d'AtlĂ ntida al cap de poc temps, ja fins a la seva dissoluciĂł, a principis d'aquest segle XXI.


Any 2000
Els mateixos components de la foto anterior, excepte un servidor, que havia marxat a la Cobla-orquestra Selvamar.
Darrere: Josep Ventura, Roc Marco i Marcel Morales
Davant: AssumpciĂł ("Xon") Font, Enric Angelats, Anna Daban i Xavier RodrĂ­guez

2 comentaris:

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!