T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 23 d’agost del 2013

BIG BAND DE GIRONA


Any 1990 (1)
La Big Band de Girona va nĂ©ixer l'any 1990 arran de la inquietud de diversos mĂșsics de les comarques gironines, encapçalats per en Marcel·lĂ­ Trias, Josep MÂȘ Roviras i Bofill ("Xivi") i Francesc ("Xicu") Cla i Font entre d'altres, amb el desig de recuperar la sonoritat de les orquestres histĂČriques americanes dels anys 30. Era un projecte pensat bĂ sicament per passar-se-ho bĂ©, aprofitant els mesos en quĂš l'activitat de les orquestres baixava, doncs la majoria dels 27 components inicials eren professionals en actiu en diverses formacions.
Es pot veure una crĂČnica del PUNT del dia previ al debut de la Big Band en aquest enllaç, i una crĂČnica del Concert de presentaciĂł que van fer al Teatre Municipal de Girona el dijous 26 d'Abril aquĂ­.
Intento identificar els mĂșsics:
Darrere: Àngel Puertas (guitarra), Joan ["Nito"] Fabra i Bassegoda (piano), Francesc Camps i Comellas (piano), Joaquim Caula (trompeta), Jordi SacristĂĄn i BlĂĄzquez (trompeta), Josep Juan i PomĂ©s (trompeta), Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta), Josep MÂȘ Roviras ["Xivi"] (trompeta), LluĂ­s Caballeria** (director), Josep RiumallĂł i Salagran* (trombĂł), MartĂ­ Font i TriadĂș (trombĂł), Antoni ["Toni"] Giner (trombĂł), MartĂ­ Bota i Torrent (trombĂł) i Francesc ["Xicu"] Cla i Font* (trombĂł)
Davant: Antoni BlĂĄzquez (contrabaix), Marcel·lĂ­ Trias (trompeta), Ricard Amich (clarinet), NarcĂ­s Roura i Palmada ["MessiĂ©"] (saxo tenor), Bernat Sellens (bateria), LluĂ­s Font (bateria), Agapit Torrent i Batlle*** (saxo tenor), MartĂ­ CamĂłs i Segura (saxo alt), Josep Vilar i Crous* (saxo alt), Robert ["Bertu"] RodrĂ­guez i Coll* (saxo tenor), Jaume Condal (saxo barĂ­ton) i Jordi Ruscada (contrabaix).
* Amb els marcats amb un sol asterisc: des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
** En LluĂ­s Caballeria va ser el meu primer mestre de saxo, vaig anar-hi a classe entre 1973 i 1974, i en guardo molt bon record. Amb el seu fill, Lluis Caballeria Barrera, hi vaig coincidir un any a la Cobla-orquestra MĂ xim's.
*** Veure la menciĂł a l'Agapit Torrent que faig a l'entrada de l'Orquestra Moyambos.
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1990 (2)
Al revers de la foto anterior hi havia aquesta InvitaciĂł ...
Un dels mĂșsics capdavanters de la nova formaciĂł (i no dirĂ© quin !), quan parlava de la Big Band deia sempre Bing Bang ... i a la invitaciĂł s'hi va colar el BING ...


Any 1990 (3)
Dos assajos previs al debut.
A la primera foto hi veiem en Lluís Caballeria (director) i asseguts, d'esquerra a dreta, Narcís Roura ["Messié"], Agapit Torrent i Martí Camós (saxos)
A la segona, d'esquena, en Bernat Sellens a la bateria, i els que apareixen en primer terme: Marcel·lĂ­ Trias (trompeta), Àngel Puertas (guitarra), Ricard Amich (saxo tenor) i LluĂ­s Caballeria (director).


Any 1990 (4)
I un moment del Concert inaugural, amb en LluĂ­s Caballeria, expressiu, dirigint, l'Agapit Torrent, solejant, i l'Àngel Puertas, en Ricard Amich i en NarcĂ­s Roura ["MessiĂ©"].


LluĂ­s Caballeria, dirigint
Darrere: Francesc ["Xicu"] Cla (trombĂł).
Davant: Robert ["Bertu"] RodrĂ­guez (saxo alt) i Jaume Condal (saxo barĂ­ton).
En primer terme: Joan ["Nito"] Fabra (piano).
En segon terme: LluĂ­s Font (bateria) i Jordi Ruscada (contrabaix).
Francesc ["Xicu"] Cla (trombĂł).
A l'esquerra, Joan Planas i Artau, promotor artĂ­stic.
En primer terme, els dos bateries: LluĂ­s Font i Bernat Sellens.
En segon terme, els dos contrabaixos: Jordi Ruscada i Antoni BlĂĄzquez.
Josep Juan (trompeta).
Bernat Sellens (bateria).
AixĂ­ es veia la Big Band de Girona des d'una llotja del Teatre Municipal.
En segon terme, quatre trombons: MartĂ­ Font, Antoni ["Toni"] Giner,
MartĂ­ Bota i Francesc [
"Xicu"] Cla.
En primer terme, cinc saxos: Agapit Torrent, MartĂ­ CamĂłs, Josep Vilar,
Robert ["Bertu"] RodrĂ­guez i Jaume Condal.
A la dreta, dirigint: LluĂ­s Caballeria.
En primer terme: Narcís Roura ["Messié"] i Agapit Torrent (saxos tenors).
En segon terme: Jordi Ruscada (contrabaix).
A l'esquerra, dirigint: LluĂ­s Caballeria.
Al fons, a l'esquerra: Joan ["Nito"] Fabra (piano).
Veiem també a cinc dels saxos: Ricard Amich (tenor),
Narcís Roura ["Messié"] (tenor), Agapit Torrent (tenor),
MartĂ­ CamĂłs (alt) i Josep Vilar (alt).
Primer pla del director, LluĂ­s Caballeria.
Any 1990 (5)
SeqĂŒĂšncia d'onze captures de pantalla d'un reportatge de TelevisiĂł de Girona amb motiu del debut de la Big Band de Girona al Teatre Municipal, el 26 d'Abril de 1990.
Fotos: TelevisiĂł de Girona.


Any 1992
Durant un temps també vaig formar part de la Big Band de Girona.
La primavera de 1992 la Big Band de Girona va oferir un concert al Teatre JardĂ­ de Figueres en homenatge a Agapit Torrent, va ser molt emotiu, i aquestes tres fotos recullen el moment en quĂš Montserrat Cristau (veu) i Jordi Cristau (piano) es posaven a les ordres musicals del seu pare Jaume Cristau i Brunet, interpretant amb tota la Big Band el tema Les fulles mortes, en un arranjament del mateix Jaume Cristau.
Entre altres peces del concert, recordo la interpretaciĂł que va fer l'Albert MonjĂł d'un tema arranjat per Jaume Cristau dedicat a l'Agapit: Cor de ViolĂ­ (Mon cƓur est un violon, de M. Laparcerie i J.Richepin,1945)
Fotos: Arxiu Jaume Cristau i Brunet.


Any 1995
Aquí estem actuant a Sant Feliu de Guíxols. Sota la direcció d'en Francesc Camps, hi tenim (amb alguna reserva, perquÚ la foto té molt poca resolució) :
Joan ["Nito"] Fabra i Bassegoda (piano), LluĂ­s Font (bateria), Jordi Ruscada i Joan Bossacoma (contrabaixos); els cinc trompetes: Joaquim Caula, Josep MÂȘ Roviras ["Xivi"], Marcel·lĂ­ Trias, Antoni Delgado i Olegari ["Gari"] Freixas; a la linia del mig hi trobem l'Àngel Puertas (guitarra) i cinc trombons: Josep RiumallĂł, MartĂ­ Font, Antoni ["Toni"] Giner, MartĂ­ Bota i Francesc ["Xicu"] Cla; a davant, els saxos: Jo mateix (tenor), Josep ["Pep"] GrifĂ© (tenor), Robert ["Bertu"] RodrĂ­guez (tenor), MartĂ­ CamĂłs (alt), Josep Vilar (alt) i Jaume Condal (barĂ­ton).
Foto: Arxiu MartĂ­ CamĂłs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!