đ LLEGEIX, SISPLAU :
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:
Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sĂ, et convido a gaudir del meu treball:
A mitjans del segle XIX, hi havia tres orquestres formades per mĂșsics de Martorell, eren: Orquestra Gran, Orquestra Xica i Orquestra Munner. Lâany 1899, el mestre Eusebi Planas i BargallĂł va ajuntar mĂșsics d'aquelles tres formacions i va fundar l'Orquestra Planas.
Es va presentar a la Societat El Coro, de Martorell, el dia 2 d'Abril de 1900, festa de Pasqua, i els components inicials van ser: Eusebi Planas i BargallĂł (violĂ director), Jaume BernadĂ s (viola), Josep Munner i DomĂšnech (violĂ), Joaquim Munner i DomĂšnech (violĂ), Francesc Botifoll (contrabaix), Joan Capellades ["Mora"] (flauta), Ramon Puig (clarinet), Joan Pascual (clarinet), Jaume Roca (cornetĂ), Josep BernadĂ s (cornetĂ) i FeliciĂ Prat (contrabaix).
L'any 1907 van esdevenir Cobla-orquestra, segons es pot llegir en un breu a la pĂ gina 4 de La Veu de Catalunya, del 9 de Setembre de 1907, que transcric literalment:
La sardana s'estén:
La orquesta «Planas» de Martorell ha decidit transformarse en cobla en vista del entusiasme que arreu se desperta l'afició al ball nacional, y a n'aquet fi ha adquirit ja'ls instruments clà ssichs a casa la Vda. Montserrat d'aquesta capital dedicantse totseguit a ensajar un repertori.
Fotografia feta a Madrid l'any 1929, quan van anar a tocar a l'Ajuntament i al Palau del
Conde de Romanones, on hi va assistir el rei Alfons XIII.
D'aquesta fotografia se'n va fer una postal, el revers de la qual veiem a la imatge segĂŒent.
Drets: AbdĂł MartĂ (clarinet),
Jaume Dagà i VallÚs ["Biló"] (fiscorn), Desconegut (no sé quin instrument), Desconegut (trompeta), Desconegut (no sé quin instrument), Joan Vinyals (violà director), Josep Bernadàs (trompeta), Joaquim Sagristà i Canals (clarinet) i Anton Esteve (contrabaix)
Asseguts: Joan Folquer i Amat (violĂ), Josep Munner i DomĂšnech (violĂ), Joaquim Munner i DomĂšnech (violĂ) i Desconegut (flauta)
Davant de tot hi ha un noi, possiblement sigui de la famĂlia Romanones.
Foto: Ălvaro. Arxiu GlĂČria SagristĂ .
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu GlĂČria SagristĂ .
Any 1929 (3)
La data d'aquest carnet o postal la poso per aproximaciĂł. Ăs molt probable que sigui de 1929: aquell any van participar en el Concurs d'Orquestres de Festa Major celebrat durant l'ExposiciĂł Internacional de Barcelona el dia 6 de Setembre de 1929, a la Plaça Major del Poble Espanyol. I van guanyar ! Es possible doncs que haguessin fet propaganda nova, en previsiĂł d'aquella important actuaciĂł que havien de fer. Hi ha un requadre amb una foto, suposo que del fundador, Eusebi Planas.
A dalt: Emili Marlet [i Estefanell?] (trompeta) i Josep Munner (violĂ)
Segona fila: Joan Capellades [
"Mora"] (flauta),
Joan Vinyals i Vilaret (Mestre Director) i Anton Esteve (contrabaix)
Tercera fila: AbdĂł MartĂ (clarinet), Joan Folquer (violĂ), Josep BernadĂ s (trompeta) i Joaquim Munner (violĂ)
A baix: Jaume DagĂ [
"BilĂł"] (fiscorn) i Joaquim SagristĂ i Canals (clarinet).
Fotografies de Ll. Soler.
Foto apareguda al programa de la Festa Major de CampdevĂ nol de 1932, aportada per Josep MÂȘ Soler i Josep Casals. Van actuar a la Cooperativa La Confiança, que era una de les tres Sales on es feia ball.
Ăs el mateix cartell de 1929, perĂČ a la part superior hi ha un text que precisa que van ser guanyadors en el Concurs d'Orquestres esmentat en el text de la foto anterior.
Aquesta foto correspon a la
pĂ gina 5 del diari Mirador , de Barcelona, en la seva ediciĂł del dia 11 de Maig de 1933, il·lustrant un article del mĂșsic i tambĂ© crĂtic musical,
Jaume Pahissa i Jo, en el que en fa una ressenya acurada de la seva actuaciĂł durant una vetllada literĂ ria i musical, amb elogis per a tots els mĂșsics, que semblen ser els mateixos de la foto anterior.
Per aquesta Ăšpoca hi va haver una escissiĂł, formant alguns dels mĂșsics, encapçalats per Joan Vinyals, l'
Orquestra Simphonic's Orchestre, també amb seu a Martorell.
Actuant en un Festival de RĂ dio AssociaciĂł de Catalunya.
Foto Branguli.
_ANYS+40.JPG)
Anys 40
Any 1945
Aquell any el vocalista i trompeta solista era en Jaume Ventura i Serra, que amb el temps seria prou conegut i reconegut com a
Rudy Ventura. El seu pare, Jaume Ventura i Puig tambĂ© era mĂșsic a la mateixa Orquestra.
Anys 50 (1)
Anys 50 (2)
Darrere, a la dreta, en posiciĂł mĂ©s elevada, d'esquerra dreta: LluĂs Rovira, Josep Iglesias i Josep Solsona
Davant, d'esquerra a dreta: Rafel Amat, Miquel MontanĂ©, CristĂČfol (
"TĂČfol") Llopart, AgustĂ Marcial i Camps, Jordi Sanuy, Jaume Puig, Salvador Miquel, Pere Rovira
* i Jaume DagĂ .
* Ăs possible que sigui Pere Rovira i Santamaria, membre d'una nissaga de mĂșsics de Bordils, que va tenir orquestra prĂČpia els anys 40 i 50, l'
Orquestra-Cobla-Jazz Pedro Rovira.
Esta es un alegre descubrimiento. Maria Canela Esteve era tan discretisima que nadie sabia casi nada de su vida. Su sobrino Roberto Canela Martà siempre se ha quedado con ganas de saber cosas de su familia y ahora mismo le enseño este blog para que disfrute de sus origenes. Gracias por recopilar datos.
ResponEliminaMaria JesĂșs GĂłmez CeldrĂĄn (esposa de Roberto Canela MartĂ)