T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 21 d’agost del 2013

ORQUESTRA PLANAS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1899
A mitjans del segle XIX, hi havia tres orquestres formades per mĂșsics de Martorell, eren:  Orquestra Gran, Orquestra Xica i Orquestra Munner. L’any 1899, el mestre Eusebi Planas i BargallĂł va ajuntar mĂșsics d'aquelles tres formacions i va fundar l'Orquestra Planas.


Anys 20
Drets: Abdó Martí (clarinet), Jaume Dagà i VallÚs ["Biló"] (fiscorn), Desconegut (no sé quin instrument), Desconegut (trompeta), Desconegut (no sé quin instrument), Joan Vinyals (violí director), Josep Bernadàs (trompeta), Joaquim Sagristà i Canals (clarinet) i Anton Esteve (contrabaix)
Asseguts: Joan Folquer (violĂ­), Josep Munner i DomĂšnech (violĂ­), Joaquim Munner i DomĂšnech (violĂ­) i Desconegut (flauta)
Davant de tot hi ha un noi, possiblement sigui Antoni SagristĂ  i Canals, germĂ  d'en Joaquim.


Any 1929
La data d'aquest carnet o postal la poso per aproximació. És molt probable que sigui de 1929: aquell any van participar en el Concurs d'Orquestres de Festa Major celebrat durant l'Exposició Internacional de Barcelona el dia 6 de Setembre de 1929, a la Plaça Major del Poble Espanyol. I van guanyar ! Es possible doncs que haguessin fet propaganda nova, en previsió d'aquella important actuació que havien de fer. Hi ha un requadre amb una foto, suposo que del fundador, Eusebi Planas.
A dalt: Emili Marlet [i Estefanell?] (trompeta) i Josep Munner (violĂ­)
Segona fila: Joan Capellades ["Mora"] (flauta), Joan Vinyals i Vilaret (Mestre Director) i Anton Esteve (contrabaix)
Tercera fila: AbdĂł MartĂ­ (clarinet), Joan Folquer (violĂ­), Josep BernadĂ s (trompeta) i Joaquim Munner (violĂ­)
A baix: Jaume DagĂ  ["BilĂł"] (fiscorn) i Joaquim SagristĂ  i Canals (clarinet).
Fotografies de Ll. Soler.


Any 1932
Foto apareguda al programa de la Festa Major de CampdevĂ nol de 1932, aportada per Josep MÂȘ Soler i Josep Casals. Van actuar a la Cooperativa La Confiança, que era una de les tres Sales on es feia ball.
És el mateix cartell de 1929, perĂČ a la part superior hi ha un text que precisa que van ser guanyadors en el Concurs d'Orquestres esmentat en el text de la foto anterior.


Any 1933
Aquesta foto correspon a la pĂ gina 5 del diari Mirador , de Barcelona, en la seva ediciĂł del dia 11 de Maig de 1933, il·lustrant un article del mĂșsic i tambĂ© crĂ­tic musical, Jaume Pahissa i Jo, en el que en fa una ressenya acurada de la seva actuaciĂł durant una vetllada literĂ ria i musical, amb elogis per a tots els mĂșsics, que semblen ser els mateixos de la foto anterior.
Per aquesta Ăšpoca hi va haver una escissiĂł, formant alguns dels mĂșsics, encapçalats per Joan Vinyals, l'Orquestra Simphonic's Orchestre, tambĂ© amb seu a Martorell.


Any 1937
Actuant en un Festival de RĂ dio AssociaciĂł de Catalunya.
Foto Branguli.


Anys 40


Any 1945
Aquell any el vocalista i trompeta solista era en Jaume Ventura i Serra, que amb el temps seria prou conegut i reconegut com a Rudy Ventura. El seu pare, Jaume Ventura i Puig tambĂ© era mĂșsic a la mateixa Orquestra.


Anys 50 (1)


Anys 50 (2)



Any 1962
Darrere, a la dreta, en posició més elevada, d'esquerra dreta: Lluís Rovira, Josep Iglesias i Josep Solsona
Davant, d'esquerra a dreta: Rafel Amat, Miquel MontanĂ©, CristĂČfol ("TĂČfol") Llopart, AgustĂ­ Marcial i Camps, Jordi Sanuy, Jaume Puig, Salvador Miquel, Pere Rovira* i Jaume DagĂ .
* És possible que sigui Pere Rovira i Santamaria, membre d'una nissaga de mĂșsics de Bordils, que va tenir orquestra prĂČpia els anys 40 i 50, l'Orquestra-Cobla-Jazz Pedro Rovira.

1 comentari:

  1. Esta es un alegre descubrimiento. Maria Canela Esteve era tan discretisima que nadie sabia casi nada de su vida. Su sobrino Roberto Canela Martí siempre se ha quedado con ganas de saber cosas de su familia y ahora mismo le enseño este blog para que disfrute de sus origenes. Gracias por recopilar datos.
    Maria JesĂșs GĂłmez CeldrĂĄn (esposa de Roberto Canela MartĂ­)

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!