Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.
... I ara sĂ, et convido a gaudir del meu treball:
Dijous passat es van complir quaranta-sis anys de la que fou, segons sembla, la primera audiciĂł de sardanes que es va donar a Catalunya desprĂ©s de la guerra civil. L'esdeveniment es va produir prop de Lloret de Mar, el dia 2 de maig de 1939, en unes circumstĂ ncies que ara ens semblen absolutament surrealistes. L'ocasiĂł va ser una «RomerĂa al monasterio de San Pedro del Bosque» organitzada per l'ajuntament «bajo los auspicios de Falange Española Tradicionalista y de las JONS».
El programa, redactat amb el to i l'estil propis d'aquell «Año de la Victoria», va encapaçalat amb l'anagrama inevitable del jou i les sagetes, flanquejat pels dos crits de ritual: «¡Saludo a Franco! ¡Arriba España!». Els actes anunciats sĂłn una processĂł fins al santuari, una missa de campanya celebrada amb els ornaments «salvados de la RevoluciĂłn marxista», una altra processĂł fins a la creu de terme, una «tĂpica comida en la paz de la montaña», la «solemne funciĂłn del Mes de MarĂa» i, a la nit, de retorn a la vila, concert i ball «en los salones del CĂrculo Lloretense, por rigurosa invitaciĂłn». Enmig d'aquesta oferta, es preveuen per abans de dinar «dos sardanas por la cobla Juventud ArtĂstica de Vidreras» i, desprĂ©s del mes de MarĂa, «tres sardanas por la misma cobla». Petit miracle, el d'aquesta ballada coixa i partida en dues, que nomĂ©s va ser possible en aquest marc insĂłlit i extravagant.
El parĂ graf introductori del programa Ă©s una joia inestimable de la literatura franquista.
Diu aixĂ:
«Desde tiempo muy antiguo celebrĂĄbase todos los años esta tĂpica RomerĂa del primer dia del mes de mayo. Fue la contribuciĂłn de Lloret de Mar a la cristianizaciĂłn de la anarquizante Fiesta del Trabajo. Con voluntad de iniciar una nueva tradiciĂłn popular, plĂĄcenos anunciarla, hogaño y en el futuro, para el dĂa Dos de Mayo. SerĂĄ la contribuciĂłn de todo un pueblo, postrado ante la SantĂsima Virgen, a la conmemoraciĂłn de la fecha inicial de la Independencia de España».
Aquesta Ă©s la petita histĂČria de les primeres sardanes que es van poder tocar i ballar a la Catalunya de la postguerra. I la histĂČria del preu que calia pagar per refer la rotllana de la dansa nacional.
A dalt: Vicenç Xarbau i Boada, Ramon Rosell i Mestres i Francesc Balmaña i MarquÚs
Foto: Barber. Arxiu FamĂlia VergĂ©s-Reig.
Aquesta fotografia, i d'altres molt interessants, apareixen al Calendari de 2013 (que es pot adquirir aquĂ), editat per Vitraris (Grup de Cultura i TradiciĂł), de Vidreres.
3 de Juny de 1945. Aplec de Calella al Parc Dalmau, amb les Cobles: Llevantina, Caravana, La Principal de La Bisbal i Joventut ArtĂstica de Vidreres.
Darrere: Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell, Vicenç Xarbau, Josep Quellos i TomĂ s, Pere VergĂ©s, Rafel Farriol i Francesc Balmaña
Davant: Joaquim Font, Isidre Call, Francesc Felip i Girona, Ramon Rosell i Fermà Casellas i Olivés.
Foto: Miquel Varela i Burch , que aquell any tocava a la Caravana.
Arxiu Eduard Boada
A dalt de tot: Ramon Rosell
Segona fila: Isidre Call i Rafel Farriol
Tercera fila: Joaquim Font i Pere Vergés
Quarta fila: Josep MÂȘ VarĂ©s, FermĂ Casellas i Joaquim Poll i Beyres
A sota: Josep Quellos, Francesc Balmaña i Francesc Felip i Girona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
PER RAONS LOGĂSTIQUES NOMĂS PUBLICARĂ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE
GrĂ cies!