T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

diumenge, 16 de desembre del 2012

BARCELONA - ALBERT MARTÍ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1929 (1)
L'any 1929 hi va haver una desfeta a la Cobla Barcelona. Donats el virtuosisme i la forta personalitat del "Rei de la Tenora", tal com l'havia anomenat Pau Casals l'any 1917, havia arribat un moment en que la Cobla era coneguda una mica pejorativament com "l'Albert MartĂ­ i deu mĂșsics mĂ©s ... "
Sigui com sigui, es va produir l'escissió al prescindir la Cobla Barcelona del mestre escalenc i d'altres professors que també pertanyien a la Banda Municipal de Barcelona.
A la foto hi tenim:
Darrere: Antoni Frigola i Vives, Enric MartĂ­ i Llata, Josep Torres i Font, Ramon Mayans i Roca, Josep BoldĂș i Farreny i Antoni Rosell
Davant: Narcís Cla i Vilar, Jacint ("Cinto") Hereu i Sallés, Joan Puig i Deulofeu ("Joan de Pals"), Albert Martí i Galceran (molta més informació en aquest enllaç) i Pere Forment.

He trobat un article de "La Veu de Catalunya", del dia 31 de Desembre de 1928, del que en reprodueixo els primers parĂ grafs:
COBLA-ORQUESTRA
BARCELONA-ALBERT MARTÍ
Amb el fí de millorar aquesta antiga cobla barcelonina i fer-ne una veritable cobla de primera categoria [només de començar l'article: garrotada !] el seu principal i més representatiu fundador que és el conegut i notable tenor solista senyor Albert Martí, ha portat a cap una total reforma de la dita cobla.
Els elements que d'ara endavant integraran aquesta cobla, tots triadĂ­ssims i de primer ordre, sĂłn els segĂŒents:
NarcĂ­s ClĂ , flaviol [sic]; Joan Puig, tible solista; Jacint Hereu, tible solista; Albert MartĂ­, tenor solista; Pere Forment, tenor solista; E[nric]. MartĂ­ Llata, trompeta solista; Antoni Frigola, trompeta solista; Ramon Mayans, fiscorn solista; Josep Torres, fiscorn solista; Josep BoldĂș, trombĂł solista, i Antoni Rosell, contrabaix concertista..


Any 1929 (2)
Els mateixos elements en formaciĂł de Concert.
Drets: Josep Torres (fiscorn solista), Enric MartĂ­ (trompeta solista), Antoni Frigola (trompeta), Josep BoldĂș (viola) i Antoni Rosell (contrabaix concertista)
Asseguts: Pere Forment (clarinet), Albert MartĂ­ (clarinet solista), Jacint ["Cinto"] Hereu (flauta solista), NarcĂ­s Cla (violĂ­ solista i director), Ramon Mayans (violĂ­) i Joan Puig ["Joan de Pals"] (violĂ­ primer).
Foto extreta d'un programa de la Festa Major de Llagostera de l'any 1929.


Any 1930
Sembla que aquell dia no portaven trombĂł.
Darrere: Antoni Frigola, Enric MartĂ­, Josep Torres, Ramon Mayans i Desconegut
Davant: Josep Gravalosa i GeronĂšs (quedaven ja lluny les discrepĂ ncies que van mantenir ell i Albert MartĂ­ l'any 1923), Jacint ("Cinto") Hereu, Joan Puig ("Joan de Pals"), Albert MartĂ­ i NarcĂ­s PaulĂ­s i Vila (2n tenor, flabiol, violĂ­ i director, que quan convenia podia agafar tambĂ© la primera tenora, si el mestre Albert MartĂ­ tenia compromĂ­s amb la Banda Municipal).


Any 1931 (1)
Postal de la temporada 1931-1932.
Darrere: Antoni Frigola (2n trompeta), Josep MÂȘ Ferrer i Font (1er tible i 1er violĂ­), Ramon Mayans (1er fiscorn), Enric MartĂ­ (1er trompeta), Josep Gravalosa* (trombĂł i violĂ­) i MĂ rius Simon i MonnĂ©* (contrabaix)
Davant: Josep Torres* (2n fiscorn i violĂ­), NarcĂ­s PaulĂ­s (flabiol, violĂ­ i director), Albert MartĂ­ (1er tenor i clarinet), Pere Rovira i Santamaria (2n tenor i clarinet) i Jacint ["Cinto"] Hereu (2n tible i flauta).
* Aquests tres mĂșsics passarien a formar l'any segĂŒent la Cobla-orquestra Nova Barcelona.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1931 (2)
Revers de la postal anterior, amb la valuosa informaciĂł, per a mĂ­, dels components.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1932
Tocant al Santuari de NĂșria.
Darrere: Antoni Frigola (2n trompeta), Enric MartĂ­ (1er trompeta), Desconegut (1er fiscorn), Vicenç PericĂ s (2n fiscorn), Josep BoldĂș (trombĂł) i Joaquim Morales (contrabaix)
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s (flabiol i director), Miquel Felip i Carreras (2n tible), Josep MÂȘ Ferrer (1er tible), Albert MartĂ­ (1er tenor) i Pere Grau i Casadevall (2n tenor).
Foto: Arxiu Rafael Jiménez.


Any 1934
Darrere: Joan Jordà i Puig, Arseni Jordà i Puig, Josep Jubert i Escapa, Salvador Corominas, Vicenç Jordà i Ribas i Joaquim Morales
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s (flabiol), Miquel Felip i Carreras (2n tible), Francesc Felip i Girona (1er tible, cosĂ­ de l'anterior), Albert MartĂ­ (1er tenor) i Arcadi Margarit i Casadevall (2n tenor).
Foto: Arxiu Miquel Felip i Carreras


Any 1935 (1)
Cartell de la temporada 1935-1936.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1935 (2)
Detall del Cartell en formaciĂł de Cobla.
Darrere: Joan JordĂ  (1), Arseni JordĂ  (1), Salvador Corominas (2), Vicenç JordĂ  (1), Josep Jubert i Escapa i Joaquim Morales
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s, Miquel Felip, Francesc Felip i Girona, Albert MartĂ­ i Arcadi Margarit i Casadevall (3).
(1) Vicenç JordĂ  i el seu fill Arseni procedien de la Cobla-orquestra Selvatana, i aquesta temporada es va incorporar tambĂ© l'altre fill, Joan.
(2) Havia coincidit amb Albert MartĂ­ durant tres temporades (1913-1916) a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
(3) Incorporat aquesta temporada. Havia estat alumne d'Albert MartĂ­, al qual substituiria, quan va morir l'any 1947, durant dues temporades.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1935 (3)
Detall del Cartell en formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Josep Jubert, Joaquim Morales, Vicenç Jordà, Francesc Felip i Narcís Paulís
Davant: Salvador Corominas, Joan JordĂ , Arseni JordĂ , Arcadi Margarit, Albert MartĂ­ i Miquel Felip.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1935 (4)
El mes de Juny de 1935 a la pĂ gina 10 del nÂș 222 de la revista setmanal VoilĂ , de Paris, hi ha un reportatge dedicat a la vida musical de Barcelona, i en un dels apartats, "Barcelone danse", fa una pinzellada sobre la Sardana. Aquesta foto, del mateix autor del text, il·lustra aquest apartat. El text de la foto deia: 
"Le dimanche Ă  midi et Ă  minuit la jeunesse catalane danse sur les places des villes et des villages".
El lloc de la foto podria ser la Plaça d'Espanya de Barcelona.
Foto: Pierre Scizé. Revista Voilà.


Any 1935 (5)
He fet un detall ampliat de la foto anterior, que presento amb un parell de filtres a fi de poder veure millor els mĂșsics, que intento identificar basant-me en les fotos del cartell de 1935 que veiem mĂ©s amunt.
Darrere: Joan Jordà (queda amagat), Arseni Jordà, Vicenç Jordà, i Salvador Corominas. No es veu el trombó ni el contrabaixista, que segurament serien Josep Jubert i Joaquim Morales)
Davant: Desconegut (flabiol, possiblement de bolo), Miquel Felip, Francesc Felip, Arcadi Margarit i NarcĂ­s PaulĂ­s. Aquest devia ser un dels dies que Albert MartĂ­ tenia compromĂ­s amb la Banda Municipal i per aixĂČ fan aquesta combinaciĂł de tenores.
Foto: Pierre Scizé. Revista Voilà.


Any 1936 (1)
Cartell de la temporada 1936-1937. Les fotos són les mateixes de 1935, i per tant els components també.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1936 (2)
Era el 7 de Juny de 1936, participant, juntament amb la Cobla La Principal Barcelonina en el 1er Aplec de Santa Coloma de Gramenet.
Identifico els mĂșsics del rest de davant:
NarcĂ­s PaulĂ­s (flabiol), Miquel Felip (2n tible), Francesc Felip (1er tible), Albert MartĂ­ (1er tenor) i Arcadi Margarit (2n tenor).
El rest de darrere sembla també el mateix de 1935.


Any 1937
SalĂł de l'Ajuntament de Madrid, dia 7 de Novembre de 1937; dins dels actes de commemoraciĂł del primer aniversari de la defensa heroica de Madrid (estavem en plena guerra civil), el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya va organitzar diversos actes a Madrid, entre els quals una audiciĂł de sardanes a cĂ rrec de la Cobla Barcelona-Albert MartĂ­. En aquesta foto hi ha, entre d'altres personalitats, Jaume Miravitlles i Navarra (Comissari de Propaganda de la Generalitat), Hilari SalvadĂł i Castell (alcalde de Barcelona), Rafael Henche de la Plata (alcalde de Madrid), JosĂ© Carreño España (Comunicacions, Transports i Propaganda), MarĂ­a Teresa LeĂłn Goyri (escriptora) i el general JosĂ© Miaja i Menant.
Darrere: Desconegut (2n trompeta), Pere AragonĂšs i RamiĂł (1er trompeta), Desconegut (trombĂł), Desconegut (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn) i Desconegut (contrabaix)
Davant: Desconegut (flabiol), Miquel Felip (2n tible), Jacint ["Cinto"] Hereu (1er tible), Albert MartĂ­ (1er tenor) i Desconegut (2n tenor).
Fotos: MP. Archivo fotogrĂĄfico del Patronato Nacional de Turismo.


Any 1944 (1)
En aquesta Ăšpoca, degut sobretot a connotacions polĂ­tiques, van treure el nom de Barcelona, quedant com a Cobla-orquestra Albert MartĂ­.
Al mig (3): Desconegut, Antoni Vilaseca i VilatimĂł [?] i Desconegut
Cercle exterior, començant per dalt a l'esquerra (8): Albert MartĂ­, Josep Gravalosa i GeronĂšsAgustĂ­ CohĂ­ i Grau, Desconegut, Pere GirbĂ©s i Riera, Desconegut, Desconegut i Desconegut. 


Any 1944 (2)
Tot i ser una foto parcial, tĂ© el seu valor histĂČric.
Darrere: Desconegut, Desconegut, AgustĂ­ CohĂ­, Pere GirbĂ©s i Desconegut
Davant: Josep Gravalosa, Antoni Vilaseca [?], Desconegut i Albert MartĂ­ (nomĂ©s es veu parcialment).


Any 1945 (1)
Cartell de la temporda 1945-1946. Les fotos d'aquest cartell venen signades per Numen.
Foto: Numen. Arxiu Maria Margarit.


Any 1945 (2)
Detall del cartell anterior. En el centre de la imatge, el lĂ­der i representant, Albert MartĂ­, i el director, Josep Gravalosa.
Al seu voltant, començant per dalt i seguint en sentit horari: Desconegut, Antoni Vilaseca [?], Desconegut, AgustĂ­ CohĂ­, Pere GirbĂ©s, Desconegut, Arcadi Margarit, Desconegut i Desconegut.
Foto: Numen. Arxiu Maria Margarit.


Any 1946 (1)
L'Editorial Alas publicava aquests cançoners als anys 40, amb lletres de sardanes. Aquest és de 1946, i a dins hi ha una entrevista molt sucosa amb Albert Martí, que val molt la pena llegir. Entre d'altres coses, el Rei de la Tenora explica com, abans d'anar a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, va passar breument per la Cobla-orquestra La Farnense, l'any 1899, dada molt poc coneguda fins ara.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (2)
Detall de la portada anterior.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Agustí Cohí, Pere Girbés, Desconegut i Desconegut
Davant: Josep Gravalosa, Antoni Vilaseca [?], Desconegut, Albert MartĂ­ i Ricard Balcells i Boloix.
Després de la mort d'Albert Martí el 13 d'Octubre de 1947, Arcadi Margarit va prendre les regnes de la formació i la cadira de 1er tenor durant una temporada més, i l'any 1948 es van desfer definitivament.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (3)
La temporada 1946-1947 van presentar un quadern ben interessant; aquesta Ă©s la portada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (4)
En aquesta pàgina, a més de la foto que podiem veure amb més detall abans [veure Any 1946 (2)], hi ha el missatge publicitari, amb una prosa florida a la vegada que culta, que gairebé atribuiria al mestres escalenc, i que reprodueixo a continuació, pel seu interÚs:

La Cobla "Albert MartĂ­"
en la presente temporada, 1946-1947, significa el mĂĄs alto exponente musical del folk-lore catalĂĄn. Su inagotable repertorio de mĂĄs de un millar de sardanas de todos los maestros, es interpretado con toda perfecciĂłn y segĂșn los verdaderos cĂĄnones de la danza regional, por un elenco de solistas reunidos, escogido de una parte, entre las prominentes figuras de la mĂșsica popular y, de otra, por jĂłvenes artistas, ya maestros de facultades inigualables.
La COBLA "ALBERT MARTÍ" ofrece, además, verdaderos conciertos con instrumental de cobla.

Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (5)
AixĂ­ com en el cançoner [veure Any 1946 (1)] centraven la informaciĂł en la vessant de mĂșsica de plaça, en aquest quadern exposen el programa de caire concertĂ­stic que ofereixen, amb obres d'AgustĂ­ CohĂ­ i Grau, Francesc Pujol i Pons, Eduard ToldrĂ  i Soler, Joaquim Serra i Corominas, Josep Sancho i Marraco, Antoni JuncĂ  i Soler, Antoni CatalĂ  i Vidal, Josep Blanch i Reynalt i Joan Carreras i Dagas. Interessant veure com combinen compositors del moment Francesc Pujol, que havia mort tot just l'any anterior, Joaquim Serra, AgustĂ­ CohĂ­ ...) amb els mĂ©s antics, abarcant estils molt diferents. I un petit error, no sĂ© si de l'impressor o de qui va redactar el programa: titulen l'obra d'Antoni CatalĂ  com Ballet de deu en lloc de Ballet de DĂ©u.
Aprofiten també l'espai sobrant de la pàgina per publicitar les cases de discos on fan els seus enregistraments: Columbia i La Voz de su amo.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (6)
Breu semblança musical del director de la formaciĂł Josep Gravalosa, on el redactor, que suposo era l'Albert MartĂ­, hi deixa anar una petita mentida, o per ser benĂšvol en dirĂ© una inexactitud; deixeu-me per un moment adreçar-me en concret nomĂ©s als connaisseurs: Sabrieu dir-me quina Ă©s aquesta mentida?. I pels menys iniciats, perĂČ que hi tingueu interĂšs, o pels connaisseurs que no ho recordeu: vegeu el peu de foto Any 1929 (1) d'aquesta mateixa entrada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1946 (7)
I per acabar de presentar el contingut del quadern, una ressenya que parla de l'Albert MartĂ­, amb tota una sĂšrie de lloances que sĂłn ben merescudes.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1976 (1)
El divendres 13 d'Agost de 1976, patrocinat per l'Ajuntament de L'Escala, organitzat pel Centre Esportiu i Recreatiu de L'Escala i presentat pe LluĂ­s Albert i Rivas va tenir lloc un concert, homenatge a Albert MartĂ­, protagonitzat per la Cobla-orquestra Montgrins i la Coral EmpĂČrium.
Part exterior del dĂ­ptic.
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1976 (2)
Part interior del díptic, amb la foto de 1934 que podem veure més amunt.
Foto: Arxiu Maria Margarit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!