T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un caf√®, o contribuir al manteniment d'aquesta p√†gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el bot√≥ DONAR que hi ha a continuaci√≥:
Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF√ą, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG√úENT BOT√ď. GR√ÄCIES !

dilluns, 3 d’abril de 2017

MONTGRINS (Dels inicis fins l'any 1969)

ūüĎČ  LLEGEIX, SISPLAU :
 

Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:


Paral·lelament als Montgrins (1) Any 1894
Penso que en la hist√≤ria de la m√Ļsica a casa nostra hi ha una s√®rie de personatges als quals podr√≠em qualificar de "cracks". Un d'ells √©s en Pere Rigau i Poch ("Peret Barret√≥")*. Clica a sobre del seu nom i llegeix-ne una breu biografia ... molt interessant !
A la fotografia, aproximadament de l'any 1894 hi podem identificar:
Pere Rigau, al centre, amb la batuta, i els seus alumnes. El tercer de darrere, per la dreta, amb el fiscorn, és el seu germà, Rogeli Rigau i Poch, i entre ell i el trompeta hi veiem en Vicenç Bou i Geli al violí. El primer nen assegut, començant per l'esquerra, és Silveri Tauler i el segon Joaquim Vallespí i Pòlit.
El segon nen assegut per la dreta, tocant la flauta, és Joan Tauler, i el tercer, Ricard Forcada.
Recomano també, abans de seguir, la lectura d'un curt, però interssantíssim article sobre els origens dels Montgrins, "NOTES ENTORN DELS INICIS DE LA COBLA ELS MONTGRINS", de Joan Radressa i Casanovas (historiador).
A continuació afegeixo unes dades i alineacions dels Montgrins anteriors i posteriors a aquesta foto. Són molt interessants, ja ho veureu.
Any 1891. A la pàgina 7 del Diario de Gerona de 27 d'Agost de 1891 es fa menció d'un extraordinari fiscornaire de 16 anys, nascut al Pont Major (Girona), que forma part dels Montgrins: Narcís Cos i Menció ("Bosch").
Any 1894. A la p√†gina 3 del setmanari bisbalenc El Distrito, de 24 de Juny de 1894, els components de la formaci√≥ eren els seg√ľents:
Violins: Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Robert Mercader i Sureda i Manel Sánchez i Solà
Contrabaix: Genís Geli i Coll ("Niset de la verra")
Flauta: Josep Forcada i Deulofeu
Cornetins: Lluís Hereu i Sallés i Salvi Marín i Corominas
Clarinets: Enric Vallespí i Simon i Josep Mas i Sallés
Fiscorn: Narcís Cos i Menció ("Bosch")
Trombó: Lluís Culí i Pons.
Any 1900. A la p√†gina 3 del diari La Lucha, de 20 de Juny de 1900 publiquen els components de la formaci√≥:
Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Genís Canet i Boadella [!]**, Segon Marín i Tió, Genís Geli i Coll ("Niset de la verra"), Josep Forcada i Deulofeu, Josep Mas i Sallés, Enric Vallespí i Simon, Martí Vidal i Ros, Pere Lleonsí i Casanovas, Rogeli Rigau i Poch i Lluís Culí i Pons.
* Et convido a llegir un molt ben documentat article de Montserrat Juvanteny.
** Sempre se l'ha vinculat a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, però aquí queda palès que primerament va estar amb els Montgrins.


Any 1895 (1)
Aquesta √©s la fotografia en formaci√≥ d'Orquestra m√©s antiga que es conserva de la Cobla-orquestra Montgrins, de Torroella de Montgr√≠, fundada l'any 1884 (?) [veure la foto Any 1903 - D√≠ptic (3)] per un joven√≠ssim Pere Rigau i Poch ("Peret Barret√≥"), que en va esdevenir el primer director al marxar de la formaci√≥ del seu pare, Joan Rigau i Trill ("El Barret√≥"), la Cobla-orquestra Juventud Torroellense. Hi havia ingressat amb nom√©s 11 anys, i aviat en va assumir la direcci√≥, transformant radicalment "Els Barretons" (aix√≠ era tamb√© coneguda la Juventud Torroellense) en poc temps. Per diverses raons, sobretot musicals, van esclatar desavinences amb el seu pare, Joan Rigau, que motivaren la formaci√≥ de la nova Cobla-orquestra.
Els m√ļsics s√≥n:
Darrere: Llu√≠s Cul√≠ i Pons (fiscorn), Llu√≠s Hereu i Sall√©s (cornet√≠ primer), Pere Rigau i Poch ["Peret Barret√≥"] (viol√≠ primer i director), Josep Vidal i Serra (cornet√≠ segon) [fill de Segon Vidal i Pujol] i Gen√≠s Geli i Coll ["Niset de la verra"] (contrabaix).
Davant: Enric Vallespí i Simon (clarinet segon), Josep Mas i Sallés (clarinet primer), Josep Forcada i Deulofeu (flauta), Manel Sánchez i Solà (violí primer), Segon Vidal i Pujol (violí primer) i Rogeli Rigau i Poch (violí segon).


Any 1898
Aquesta fotografia, on apareix un bon grapat de mainada a sota de l’escenari, √©s la m√©s antiga que es conserva dels Montgrins en formaci√≥ de cobla i que, en la majoria de llibres i articles que he consultat, consta com feta l'any 1897. Recordem que n’hi ha una d’anterior del 1895 amb instruments d’orquestra. Els components de la cobla s√≥n els seg√ľents:
Darrere: Pere Lleonsí i Casanovas*, Martí Vidal i Ros, Narcís Martí i Casademont ("Sisó de Cornellà"), Rogeli Rigau i Poch, Lluís Culí i Pons i Genís Geli i Coll ("Niset de la verra").
Davant: Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Josep Forcada i Deulofeu, Josep Mas i Sellés, Manel Sánchez i Solà i Enric Vallespí i Simon.
El tercer m√ļsic de la fila de davant, Josep Mas, sempre m'ha fet pensar en un personatge de pel·l√≠cula del g√®nere western. Alg√ļ ha vist Duelo a muerte en el OK Corral ?
Vegem ara dos detalls interessants d’aquesta extraordin√†ria fotografia que ens poden ajudar a determinar-ne la seva dataci√≥. El primer √©s la pres√®ncia del fiscornaire Narc√≠s Mart√≠ i Casademont (Cornell√† del Terri, 1859 - Olot, 1940), conegut per Sis√≥ de Cornell√†. L’any 1888 havia estat fundador de Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, tot i pert√†nyer simult√†niament a la Cobla-orquestra Els Juncans, de Banyoles. Era un fiscorn solista molt sol·licitat per les formacions  gironines per√≤ tamb√© de Barcelona i que va entrar i sortir, anar i venir, dels Montgrins en tres ocasions, en anys consecutius. La primera va ser el 1896:

... se ha impuesto [Pere Rigau], contratar para el presente a√Īo al tan aplaudido concertista de fiscorno don Narciso Mart√≠, de Cornell√°, siempre solicitado por las m√°s renombradas orquestas de Barcelona. (El correo de Gerona, de 29 d'Abril de 1896, p. 1).

La segona a l’any seg√ľent: 
«La Orquestra dels Montgrins ha contratado de nuevo al reputado concertista de fiscorno D. Narciso Mart√≠» (La lucha, de 29 de Maig de 1897, p. 2).

I la tercera, i √ļltima, el 1898:
Lo notable escriptor de sardanas, nostre amich en Pere Rigau, director de la copla ampurdanesa Los Montgrins, ha tingut la atenció de participarnos que ha contratat de nou al conegut fiscorn D. Narcís Martí de Cornellá y ha cambiat los cornetins de sa orquesta pera'l mellor éxit de la mateixa. (La senyera, de 22 de Maig de 1898, p. 8).

La pres√®ncia d’aquest m√ļsic ens garanteix, d’entrada, que la fotografia est√† feta als anys 1896, 1897 o 1898. I per cert, —aix√≤ seria un altre debat—, √©s curi√≥s que en Sis√≥, que era un divo del fiscorn, no t√© cap instrument a les mans i els dos m√ļsics que estan entre ell i el contrabaix porten un fiscorn cadasc√ļ. Suposadament, Sis√≥ en formaci√≥ de cobla tocaria el tromb√≥ (tal com podem veure a la fotografia de 1903 de la Cobla-orquestra La Moderna Tossense) mentre que a l’orquestra seria el fiscorn solista (en realitat nom√©s n’hi havia un) i a on els seus obligats, tant en el ball com en el concert, eren esperats amb expectaci√≥ pels seus seguidors. 
L’altre detall de la fotografia √©s el nen que hi ha dalt de l’empostissat al costat d’Enric Vallesp√≠ i Simon i que, en diferents publicacions, ha estat identificat de desigual manera com a Joaquim Vallesp√≠ i P√≤lit, el fill gran de l’Enric, o els seus germans Enric o Josep. Tots tres havien nascut a Torroella Montgr√≠: Joaquim, el 9 de mar√ß de 1885, Enric, el 20 de febrer de 1891 i Josep el 2 d’agost de 1895 i, com el seu pare, van ser components dels Montgrins. Segons el fiscornaire Enric Vil√† i Armengol, que havia conegut als tres germans els quals li havien proporcionat moltes informacions de les seves vides musicals, el nen era Josep Vallesp√≠ i P√≤lit (VIL√Ä, Enric. “Els Vallesp√≠, m√ļsics de Torroella”. Llibre de la festa Major de Torroella de Montgr√≠, 1976, p. 6). Si donem per bona l’afirmaci√≥ de Vil√†, que sembla la m√©s plausible, la fotografia hauria de ser del 1898 quan Josep Vallesp√≠ tindria 3 anys, segons l’aparen√ßa del nen a la imatge. Segons altres fonts, la fotografia seria del 1897 i el nen seria l’Enric, que tindria 6 anys i escaig. L’opci√≥ que sigui el germ√† gran, Joaquim, √©s descartable ja que hauria de tenir 12 anys i no sembla el cas del nen de la fotografia. Responsabilitat meva si m'equivoco: crec que el nen √©s Josep Vallesp√≠ i P√≤lit.
M'ha ajudat en gran manera per recollir les informacions que publico en aquest peu de foto i en molts dels seg√ľents, el bon amic i estudi√≥s del m√≥n de la Cobla, Jaume Nonell i Juncosa.
* Un detall poc conegut d'aquest m√ļsic √©s que era germ√† de Josep Lleons√≠ i Casanovas ("Pep Noni"), 2n tenor durant tota la hist√≤ria de la Cobla-orquestra La Principal de Peralada.
Foto: Museu de la Mediterrània. La primera és la fotografia original, i la segona és una edició que m'he permès, adreçant-la i retallant-la una mica, i passant-la per un filtre.


Any 1902 (1)
He de dir que els dos primers m√ļsics del mig sempre han estat identificats -err√≤niament- com a Manel S√°nchez i Mart√≠ Vidal, quedant ben clar en el carnet que veiem m√©s avall (de 1902) que no hi eren.
Darrere, drets i una mica elevats: Víctor Bou i Paloma* (cosí de Vicenç Bou), Rogeli Rigau i Poch** i Joaquim Vallespí***
Al mig, tamb√© drets: Segon Mar√≠n i Ti√≥***, Pere Ferrer i Marqu√®s ("Tano")***, Josep Pi i Pasqual***, Gen√≠s Geli ("Niset de la verra"), Pere Lleons√≠, Llu√≠s Cul√≠ i  Vicen√ß Bou i Geli (en el seu primer any a la formaci√≥, on tocava el viol√≠ i el 2n tromb√≥, substituint a Gen√≠s Canet i Boadella)
Davant, asseguts: Josep Forcada, Pere Rigau i Enric Vallespí i Simón.
* V√≠ctor Bou i Paloma, substitut de Josep Mas i Sell√©s, segons dades que em passa en Jaume Nonell, va n√©ixer el 20 d'Agost de 1883, fill de Gumersind Bou i Trill i Gertrudis Paloma (d'Esparreguera). Gumersind era fill de Vicen√ß Bou i Rocas, avi de Vicen√ß Bou i Geli, i de M¬™ Dolors Trill, v√≠dua de Dom√®nec Rigau i March, i per tant, mare de Joan Rigau i Trill. En Gumersind es va casar tres vegades, i de la tercera dona en nasqu√© en V√≠ctor. En V√≠ctor es va casar dues vegades, la primera (1906) amb Elvira Casellas i Cases, i la segona (1908) amb Em√≠lia Cases i Andreu. Va formar part dels Montgrins en dues etapes: 1902-1916 i 1921-1926. I de la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa a partir de 1927 (no s√© si abans tamb√©) i al menys fins l'any 1933.
** Rogeli Rigau tornava breument -veure foto seg√ľent- a la formaci√≥, despr√©s de passar la temporada 1901-1902 amb l'Orquestra Planas, de Martorell (p√†gina 2 de La Veu de Catalunya, de 7 d'Abril de 1901).
*** Aquests tres m√ļsics havien entrat l'any 1901 (p√†gina 5 de La Lucha, de 25 d'Abril de 1901). En Manel S√°nchez, per les raons que fos, va marxar acabada la temporada 1899-1900, i va tornar la temporada 1903-1904. Enric Vallesp√≠ i Simon va agafar el primer tenor, i va entrar Segon Mar√≠n i Ti√≥ com a 2n tenor i viol√≠.
Foto: Josep Esquirol i Pérez. Arxiu Municipal de L'Escala.


Any 1902 (2)
Aquesta foto √©s molt similar a l'anterior, amb una sola difer√®ncia: hi ha un m√ļsic menys, en Rogeli Rigau, que va marxar cap a Barcelona*, de manera que els components restants van tornar a fer-se la foto en el mateix lloc, amb el mateix fot√≤graf, i adoptant -m√©s o menys- la mateixa postura que en la foto anterior.
Darrere, drets i una mica elevats: V√≠ctor Bou i Joaquim Vallesp√≠
Al mig, tamb√© drets: Segon Mar√≠n, Pere Ferrer ("Tano"), Josep Pi, Gen√≠s Geli ("Niset de la verra"), Pere Lleons√≠, Llu√≠s Cul√≠ i  Vicen√ß Bou
Davant, asseguts: Josep Forcada, Pere Rigau i Enric Vallespí i Simón.
* A Barcelona Rogeli Rigau va entrar a l'Orquestra del Liceu (p√†gina 3 de La Publicidad, de 31 d'Octubre de 1903), i tamb√© a l'Orquestra Uni√≥ Filharm√≤nica, una de les v√†ries orquestres que es formaven a Barcelona quan acabava la temporada del Gran Teatre del Liceu, per fer actuacions per tot Catalunya, i des d'on, al cap d'uns anys, marxaria cap a Cuba i els Estats Units de Nordam√®rica, establint-se a Tampa (Florida), tal com podem constatar a la foto que hi ha m√©s endavant en aquesta mateixa entrada [Paral·lelament als Montgrins (3) Any 1921].
Foto: Josep Esquirol.


Any 1902 (3) - Tríptic (1)
Exterior del tríptic, amb els corresponents detalls, on hi podem veure la formació d'aquella temporada. Cal destacar la inusual presència de dos trombons a la Cobla, que es va donar fins la temporada 1907-1908 (inclosa).
Poso l'instrument d'Orquestra i el de Cobla:
Pere Rigau (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i 1er trombó), Vicenç Bou (violí solista i 2n trombó), Segon Marín i Tió (violí i 2n tenor), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Víctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Enric Vallespí (clarinet i 1er tenor), Pere Ferrer i Marquès ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Lluís Culí (trombó de vares i 2n fiscorn).
Fotos: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1902 (4) - Tríptic (2)
Interior del tríptic, que ocupa els tres cossos del mateix.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada. Com a dada més o menys històrica, és la temporada en que van treure l'article de davant del nom, l'any 1902 encara eren Los Montgrins i l'any 1903 ja són simplement Montgrins.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (2)
Llista del personal artístic:
Pere Rigau (viol√≠ director i flabiol), Joaquim Vallesp√≠ (viol√≠ solista i 1er tromb√≥), Vicen√ß Bou (viol√≠ solista i 2n tromb√≥), Segon Mar√≠n* (viol√≠ i 2n tenor), Gen√≠s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), V√≠ctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornet√≠ solista i 1er cornet√≠), Pere Lleons√≠ (cornet√≠ i 2n cornet√≠), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Llu√≠s Cul√≠ (tromb√≥ de vares i 2n fiscorn).
* Durant el mes de Juliol d'aquell any 1903 √©s substitu√Įt per Manel S√°nchez (p√†gina 2 de La Lucha, de 8 de Juliol de 1903), al qual ell havia substitu√Įt la temporada 1902-1903. Manel S√°nchez agafa el 1er tenor i Enric Vallesp√≠ passa a 2n tenor.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (3)
En aquesta pàgina del díptic hi ha la constatació de la data de formació dels Montgrins:
Escriuen A√ĎO XV; si l'ANY XV √©s 1903, l'ANY I √©s 1899 i per tant queda clar que el primer any d'exist√®ncia dels Montgrins √©s 1888 o 1889. L'historiador Jaume Nonell i Juncosa va trobar un document notarial de finals de 1888 on s'esmenta el nom de Montgrins, cosa que fa pensar que devien estar preparant-se per sortir en p√ļblic; resulta molt aclaridor l'article que va publicar en aquest sentit a la Revista SOM, i del qual destaco la seg√ľent conclusi√≥:
Ara, segons les dades, amb els nous document ja descrits i els arguments exposats cal acceptar, una vegada per totes, que la data de formació dels Montgrins és el 1888 i que, potser, van debutar el 1889, però en cap cas el 1884, com s'ha anat dient des de 1958 fins ara.
... I jo hi afegeixo: Que cadasc√ļ en tregui les seves conclusions.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1903 - Díptic (vista interior i exterior)
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Paral·lelament als Montgrins (2) Any 1905
Ull ! Aquests no s√≥n els Montgrins ! Es tracta de l'Agrupaci√≥ La Humor√≠stica, coneguda, potser err√≤niament, com El Valz Burlesco, nom d'una de les peces que interpretaven*, creada l'any 1905 per Pere Rigau i Poch ("Peret Barret√≥"), i √©s que aquest home no parava ... !
Obtingué un èxit remarcable pel fet d'imitar tots i cada un dels instruments imaginaris que portaven, així com per la indumentària del tot original: peça llarga i vestit negre, amb barret de copa. Les seves actuacions eren serioses i les imitacions dels difents instruments, com cornetins, violins, guitarres, contrabaixos etc. eren quasi perfectes !
* Setmanari El Tradicionalista, pàgina 3 de l'edició del 25 de Març de 1905.


Any 1905*
Drets: Pere Lleonsí, Pere Ferrer ("Tano"), Josep ("Pepito") Cristòfol i Parals, Lluís Culí, Joaquim Vallespí i Pòlit, Vicenç Bou i Genís Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Pere Rigau*, Josep Forcada, Víctor Bou, Manel Sánchez i Enric Vallespí i Simon.
* Dato aquesta foto l'any 1905, donat que Pere Ferrer ("Tano") consta l'any 1906 com a membre de l'Orquestra Moderna Armonia, de Barcelona, tal com podem llegir a La Publicidad, 29-4-1906, p. 1.
** Aquesta és probablement la darrera fotografia on surt en Pere Rigau amb la seva estimada Cobla. L'any 1908 va emmalaltir, prenent momentàniament les tasques de director en Manel Sánchez, i va morir el 20 de Gener de 1909.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1909 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada. Val a dir que, veient aquesta portada, les precedents i les posteriors, tenien molta cura en la presentació, totes tenien un toc artístic d'acord amb l'època.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - Díptic (2)
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - Díptic (3)
Llista del personal artístic*:
Vicen√ß Bou (viol√≠ director i flabiol), Joaquim Vallesp√≠ (viol√≠ solista i tromb√≥), Hermini Serra i Massaguer (1er viol√≠ i 2n fiscorn), Francesc Planas i Virolesch (2n viol√≠ i 1er tenor), Gen√≠s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallesp√≠ i P√≤lit* (clarinet solista i 2n tenor), V√≠ctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornet√≠ solista i 1er cornet√≠), Pere Lleons√≠ (cornet√≠ i 2n cornet√≠) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
* Una curiositat: En la relaci√≥ dels m√ļsics el seu nom de pila i el seu instrument s'escriuen en castell√† a l'Orquestra i en catal√† a la Cobla. L'any 1903 ho feien tot en castell√†, i a partir de 1914 tot en catal√†.
** Va entrar l'any 1908. El seu pare, Enric Vallesp√≠ i Simon va voler donar pas al seu fill, i va entrar a la Cobla-orquestra La Lira, tamb√© de Torroella de Montgr√≠, on s'hi va estar fins l'any 1920, fent una breu reaparici√≥ l'any 1924, quan es va produir una fusi√≥ de curta durada (una sola temporada) entre la Cobla-orquestra La Lira i la Cobla-orquestra La Principal de Torroella de Montgr√≠. Aquesta fusi√≥ es va anomenar Cobla-orquestra La Lira Principal, de la que en podem podem veure la fotografia i els seus components anant a qualsevol dels dos enlla√ßos anteriors.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1910 - Díptic (1)
Portada (en relleu) del díptic d'aquesta temporada.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1910 - Díptic (2)
En aquesta pàgina es fa esment del retorn del cornetí escalenc Pere Ferrer i Marquès ("Tano")*.
Interessant veure tamb√© que el representant i m√ļsic Josep Forcada veu escrit el seu nom de forma correcta, i no Furcada, com fins aleshores.
* El presenten com un "fitxatge extraordinari", tot i que ja havia estat als Montgrins de 1902 a 1905, provinent de la Cobla-orquestra L'Alian√ßa, de L'Escala. Abans de retornar a Torroella va passar per l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l'Orquestra La Filarm√≤nica (sic) de Barcelona i l'Orquestra Moderna Armonia, tamb√© de Barcelona (veure La Publicidad, 29-4-1906, p. 1), coincidint en aquesta darrera amb un altre empordan√®s, Pau Guanter i Casadevall ("Rossinyol"). Aquesta coincid√®ncia ja s'havia donat la temporada 1900 (El Diluvio, 29 d'Abril de 1900, p√†gina 4016).
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1910 - Díptic (3)
El personal artístic, amb la particularitat de que escriuen els noms en castellà a la formació d'Orquestra i en català (m'encanta la "h" darrere Josep, Francesc o Enric !) a la formació de Cobla:
Vicen√ß Bou (viol√≠ director i flabiol), Joaquim Vallesp√≠ (viol√≠ solista i tromb√≥), Hermini Serra (1er viol√≠ i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n viol√≠ i 1er tenor), Gen√≠s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallesp√≠ (clarinet solista i 2n tenor), V√≠ctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornet√≠ solista i 1er cornet√≠), Pere Lleons√≠ (cornet√≠ i 2n cornet√≠) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1910 (en formació de Cobla)
Actuant a Colomers*.
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetí), Joan Mont ["Quendo"] (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim Vallespí (trombó) i Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix)
Davant: Vicen√ß Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), V√≠ctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallesp√≠ (2n tenor).
* Pot ser que el lloc sigui Colomers, doncs si mirem la fotografia que surt en aquest enlla√ß de la Rectoria, hi podem veure dos arcs similars als que surten en la present foto. Per√≤ podria ser tamb√© que "Colom√©s" fos el nom del fot√≤graf: veure el peu de la seg√ľent imatge.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1910 (en formació de Cobla) - DUBTE RAONABLE
Aquesta és la foto que em va enviar molt amablement el Museu de la Mediterrània, i que en la imatge anterior he editat una mica.
Sempre s'ha dit que aquesta foto es va fer a Colomers, però el què realment es veu en el peu de foto és una anotació que diu: D. Colomés. 1910. Tot i que la nomenclatura del poble aleshores era Colomés, no Colomers, la "D." em desconcerta, i em fa pensar en la possibilitat de que "D. Colomés" fos el fotògraf. No té massa importància, però és una dada a revisar.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1911 (1)
Part exterior del díptic editat l'any 1911 on es fa avinent la incorporació del fiscornaire Josep ["Pepito"] Cristòfol, que de fet era un retorn, doncs el podem veure a la foto Any 1905. Els anys 1909 i 1910 va estar a la Cobla-orquestra Moderna Monnés, d'Esparreguera.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1911 (2)
Part interior del díptic, amb l'elenc artístic:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1911 (3)
Festa Major de Fonteta. A l'esquerra, reposant, La Principal de La Bisbal. A la dreta, tocant, els Montgrins.
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetí), Josep ["Pepito"] Cristòfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim Vallespí (trombó) i Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix)
Davant: Vicenç Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).
Foto: Centre de Documentació del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.


Any 1912 - Díptic (1)
Anvers del díptic de la temporada 1912-1913, amb una errata ben curiosa: deixo que la descobreixis !
Per cert, tornen a posar l'article davant del nom.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - Díptic (2)
Llista dels m√ļsics:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - Díptic (3)
I en aquesta darrera part del díptic es fa constar que no hi ha canvis respecte a la temporada anterior.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1913
D'aquesta foto em consta que va ser feta a L'Hospitalet de Llobregat per Joan Criquet, que la dedica a Josep Cristòfol.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís Geli ("Niset de la verra").
Davant: Pere Lleonsí, Vicenç Bou, Josep Forcada, Víctor Bou, Francesc Planas i Enric Vallespí.


Any 1914 - Díptic (1)
Canvi total d'estil en la portada d'aquest díptic de la temporada 1914-1915.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (2)
Personal artístic:
Vicenç Bou (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (1er violí i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violí i 1er tenor), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ("Panxo") (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (3)
Els representants, Josep Forcada i Vicenç Bou.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - Díptic (4)
I una mica de text publicitari per tancar el díptic.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 (en formaci√≥ de Cobla)
Amb el tablado tant petit, Vicenç Bou (flabiol) i Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), a terra van ... !
A dalt hi tenim:
Darrere: Pere Lleonsí (2n cornetí), Josep March ("Panxo") (1er cornetí), Josep ["Pepito"] Cristòfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn) i Joaquim Vallespí (trombó)
Davant: Josep Forcada (2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).


Any 1915 - Díptic (1)
Relleu de Frédéric Chopin a la portada d'aquest díptic de 1915. Tornen a utilitzar l'article davant del nom de la formació, ara però, en català ...
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1915 - Díptic (2)
Interior del díptic de 1915, on es fa esment de la incorporació de Ramon Rosell i Mestres, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Cassà, i Josep Ribera i Geli. També hi consten Vicenç Bou i Joaquim Vallespí com a representants (per a ajustos y correspondencia).
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1915 - Díptic (3)
Llista del personal artístic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (violí i 2n fiscorn), Josep Ribera i Geli (violí i 2n tible), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Ramon Rosell (flauta solista i 1er tenor), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Víctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1915 (Retrat) (1)
Drets: Pere Lleonsí, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.
Foto: Valentí Fargnoli. Museu de la Mediterrània.


Any 1915 (Retrat) (2)
Drets: Pere Lleonsí, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Any 1916
Drets: Josep March ("Panxo"), Ricard Forcada i Rigau, Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Genís Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Paral·lelament als Montgrins (3) Any 1921
Un dels primers membres dels Montgrins (havia entrat l'any 1895), Rogeli Rigau i Poch, germ√† d'en Pere, el director, va marxar de Torroella cap a l'any 1902, i va estar tocant uns sis anys a l'Orquestra del Liceu de Barcelona, formant part tamb√© de l'Orquestra Uni√≥ Filharm√≤nica (p√†gina 3 de La Publicidad, de 31 d'Octubre de 1903), una de les v√†ries orquestres que es formaven a Barcelona quan acabava la temporada del Gran Teatre del Liceu, per fer actuacions per tot Catalunya. All√† va con√®ixer una cantant l√≠rica, Isabel Marquet i Sala, amb la que es casaria m√©s endavant, el 3 de Novembre de 1921. Va viatjar, per raons musicals, a Cuba, i m√©s despr√©s es va establir a Tampa (Florida, Estats Units de Nordam√®rica), on va fundar el Conservatori Granados, i hi va mantenir una fecunda activitat musical, tocant, ensenyant, component i dirigint fins a la seva mort, el 3 de Febrer de 1941.
Tamb√© va col·laborar molts anys com a articulista i redactor amb Bohemia, Revista Semanal Ilustrada, de Tampa. 
El sextet de la foto era l'Orquestra del Centro Asturiano de Tampa, i hi veiem, d'esquerra a dreta: Henry Santa Cruz (violí), Wilfredo Fernández (violí), Consuelo Bas i Cuervo (piano), Isabel Marquet i Sala (soprano), Rogeli Rigau i Poch (violoncel) i José ["Pepito"] Riesgo (violí).
Foto: Ybor State Museu. Centro Asturiano de Tampa.


Any 1917 (1)
Part central d'un díptic (no tinc la part exterior) publicat el mes de Maig de 1917.


Any 1917 - Detall 1
Ramon Rosell, Enric Vallespí i Víctor Bou..


Any 1917 - Detall 2
Joaquim Vallespí, Hermini Serra, Vicenç Bou, Josep Ribera i Genís Geli ("Niset de la verra").


Any 1917 - Detall 3
Josep ("Pepito") Cristòfol, Josep March ("Panxo") i Josep ("Pepito") Vallespí i Pòlit, germà de Joaquim i Enric, que entra a la formació com a 2n cornetí; la temporada 1925-1926 va passar a tocar el contrabaix, prenent el relleu de Genís Geli ("Niset de la verra"), que va marxar a una formació rival de Torroella de Montgrí, la Cobla-orquestra La Lira.


Any 1918 - Quadern (1)
Portada del quadern que van presentar la temporada 1918-1919. L'article "Els" davant del nom sembla que ja ha desaparegut definitivament.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (2)
Presentació, sense novetats respecte a la temporada anterior. L'article "Els" encara cueja ...
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (3)
Per una vegada, no repetiré els noms, es veuen molt clarament. El crack, però, a dalt de tot, i si mires en d'altres entrades, idem de idem !
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (4)
El director al mig, faltaria més !
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (5)
Com veiem, i com diu la presentació del quadern, cap variació respecte a la temporada anterior.


Any 1918 - Quadern (6)
Cinquena pàgina del quadern, amb el nom dels representants.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (7)
Contraportada del quadern, amb el nom dels impressors: Impremta P. Ribas, de Palafrugell.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1919 - Díptic (1)
Portada del díptic editat la temporada 1919-1920
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (2)
Segona pàgina del díptic, on s'indica els representants Vicenç Bou i Joaquim Vallespí.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (3)
Tercera pàgina del díptic. Es destaca la [re]incorporació del cornetí Ricard Forcada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - Díptic (4)
Quarta pàgina del díptic, amb expressió de l'any, 1919, i la impremta: P. Ribas, de Palafrugell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 (2)
Ballada de sardanes a la Plaça Major de Calonge, amb dues cobles: a l'esquerra, La Principal de Palafrugell, i al fons de la imatge, els Montgrins.
En Mart√≠ Cam√≥s, que va ser component d'ambdues formacions, va fer un excel·lent treball d'edici√≥ amb un original de la seva propietat que estava molt malm√®s. Val molt la pena obrir la foto i delectar-se amb els detalls, d'esquerra a dreta i de dalt a baix.
Foto: Arxiu Martí Camós i Segura
.


Any 1919 (3)

Detall de la Cobla, que presento amb dos filtres.
Darrere: Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Ricard Forcada, Josep ("Pepito") Crist√≤fol, Hermini Serra, Joaquim Vallesp√≠ i Gen√≠s Geli ("Niset de la verra")
Davant: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou [fent el cigarro], Ramon Rosell i Enric Vallespí.
Foto: Arxiu Martí Camós i Segura.


Any 1920 - Quadern (1)
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (2)
Es destaca la incorporaci√≥ del gran mestre de cornet√≠, Miquel Bravo i Moncanut, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell, substituint Ricard Forcada, que tornaria a la formaci√≥ acabada la guerra civil.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (3)
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (4)
Van poder aprofitar la composici√≥ de 1918 en aquesta p√†gina i en l'anterior, nom√©s van haver de modificar la seg√ľent.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (5)
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (6)
Els representants continuaven essent els mateixos.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1921
Darrere: Josep Ribera, Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu"), Miquel Bravo i Moncanut*, Víctor Bou, Hermini Serra i Enric Vallespí
Davant: Genís Geli ("Niset de la verra") [amb la cigarreta a la mà, privilegi de veterà], Josep ("Pepito") Vallespí, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") Cristòfol i Joaquim Vallespí.
* Miquel Bravo va ser el primer m√ļsic que va canviar el cornet√≠ per la trompeta a les comarques gironines. Despr√©s de la seva estada als Montgrins va marxar a Barcelona, essent membre destacat de l'Orquestra Demon's Jazz.
Foto: Amb alguna reserva, l'atribueixo a Valentí Fargnoli i Anneta.


Any 1922 (1)
Amb la vista exterior del Castell del Montgrí, hi tenim:
Darrere: Enric Vallespí, Josep Ribera, Josep Font i Grau, Josep ("Pepito") Vallespí, Ramir Casanovas i Ruiz i Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu")
Davant: Hermini Serra, Joaquim Vallespí, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") Cristòfol i Genís Geli ("Niset de la verra").
Foto: Valentí Fargnoli.


Any 1922 (2)

Aquesta fotografia (un mar de barrets, la podriem subtitular) es va publicar a la p√†gina 15 de la Revista Catalunya Gr√†fica, la primera quinzena de Juny de 1922, i reprodueixo a continuaci√≥ -literalment- el peu de foto que l'acompanyava:
Homenatge a n'En Pep Ventura, 11 juny 1922.— Les quatre cobles tocant la sardana «Empord√†» del mestre Morera a la pla√ßa de S. Jaume; aquesta festa, organitzada per l'Ateneu Empurdan√©s, assol√≠ un √®xit remarcable.
Els dies 10 i 11 de Juny de 1922 es va celebrar a Barcelona un homenatge a Josep M¬™ Ventura i Casas ("Pep Ventura"), amb la participaci√≥ de les Cobles La Principal de PeraladaLa Principal de La Bisbal, els Montgrins i la Barcelona
A continuació faig un resum del programa d'aquella Festa que va durar dos dies:
> A les 10 de la nit del dissabte dia 10 Joan Llongueras i Badia va donar una confer√®ncia, Pep Ventura i la seva obra, il·lustrada musicalment per la Cobla Barcelona. L'Albert Mart√≠ va tocar-hi amb la tenora d'en Pep Ventura.
> El diumenge dia 11, a les 11 del mat√≠, les quatre cobles van oferir una audici√≥ a la Pla√ßa de Sant Jaume, amb el seg√ľent repertori: Toc d'oraci√≥ (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de La Bisbal], La bola de neu (Pere Rigau i Poch, Barret√≥) [Montgrins], La rosada (Juli Garreta i Arboix) [Barcelona], La pubilla empordanesa (Josep Serra i Bonal) [La Principal de Peralada], i L'Empord√† (Enric Morera i Viura) [de Conjunt, moment que recull la fotografia]
> A les quatre de la tarda hi va haver una segona audici√≥ al Palau de la Fira de Mostres, amb el seg√ľent programa: A en Pep Ventura (Enric Morera i Viura) [Barcelona], Parlant amb ella (Joan Llongueras i Badia) [Montgrins], Juny (Juli Garreta i Arboix) [La Principal de La Bisbal], Per tu ploro (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de Peralada] i La Santa Espina (Enric Morera i Viura) [Conjunt].
> A les deu de la nit La Principal de La Bisbal va interpretar al local de l'Ateneu Empordan√®s (al carrer del Pi n¬ļ 11, de Barcelona) el seg√ľent programa: Jugant a monades (Ramon Rosell i Mestres), Primavera (Josep Bar√≥ i G√ľell), Sempre gentil (Josep Blanch i Reynalt), Dalt de la muntanya (Llu√≠s Cam√≥s i Cabruja), La cirera (Enric Morera i Viura) i Flors de primavera (Francesc Vilar√≥ i Carbonell).
> M√©s o menys a la mateixa hora d'aquell diumenge, les Cobles La Principal de Peralada i els Montgrins feien una doble audici√≥ al Centre Autonomista de Dependents del Comer√ß i de la Ind√ļstria.
Durant aquests dos dies, la tenora d'en Pep Ventura, propietat del notari figuerenc Salvador Dal√≠ i Cus√≠, pare de l'artista Salvador Dal√≠ i Dom√®nech, va estar exposada a l'Ateneu Empordan√®s, aix√≠ com els manuscrits de les sardanes d'en Pep Ventura, cedits per l'escriptor i pol√≠tic figuerenc Josep Puig i Pujades.
Foto: Catalunya Gr√†fica. 


Any 1923 - Díptic (1)
Portada que recupera l'estil del díptic de 1914.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - Díptic (2)
El personal artístic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i trombó), Hermini Serra (violí i 2n fiscorn), Josep Ribera (violí i 2n tible), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Pere Ferrer ["Pere de Vilopriu"] (flauta solista i 1er tenor), Enric Vallespí (clarinet solista i 2n tenor), Josep Font (clarinet i 1er tible), Ramir Casanovas (cornetí solista i 1er cornetí), Josep ["Pepito"] Vallespí (cornetí i 2n cornetí) i Josep ["Pepito"] Cristòfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - Díptic (3)
I la part final del díptic, de caire informatiu i publicitari, com sempre.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1924 (1)
Postal de la temporada 1924-1925.
Darrere: Josep ("Pepito") Vallespí, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Hermini Serra, Enric Vallespí, Josep ("Pepito") Cristòfol i Genís Geli ("Niset de la verra")
Davant: Josep Ribera, V√≠ctor Bou, Vicen√ß Bou, Josep M¬™ Vil√† i Saliner i Joaquim Vallesp√≠.
Foto: Valent√≠ Fargnoli. Col·lecci√≥ Xavier Romero (Museu de la Postal, Cass√† de la Selva).


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior, on s'especifica que retorna a la formaci√≥ el magn√≠fic tiblaire V√≠ctor Bou, que n'havia format part entre 1902 i 1922, i que s'incorpora tamb√© en Josep M¬™ Vil√†, cornet√≠ de prestigi i renom, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala, on retornaria la temporada seg√ľent.
Fotos:
1) Col·lecci√≥ Xavier Romero (Museu de la Postal, Cass√† de la Selva).
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (3)
Primer pla de Vicenç Bou, amb Josep Ribera al seu costat. La foto no està datada, però ha de ser entre 1922 i 1925, doncs l'any 1926 es va treure el mostatxo.
A dalt a la dreta hi ha una firma, crec que del propietari de la foto, Font. A l'esquerra hi ha una anotaci√≥ que diu: 
audició -18 Desembre - 11 Matí - Plaça del Padró
Foto: Arxiu Font Casadellà. Museu de la Mediterrània.


Any 1925 (1)
Darrere: Joan Daró i Olivet, Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Hermini Serra, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí*
Davant: Vicenç Bou (director), Josep Ribera, Víctor Bou, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu") i Enric Vallespí.
Enllaç per saber més dels tres germans Vallespí i Pòlit: Joaquim (trombó), Enric (2n tenor) i Josep (contrabaix).
* Quan Gen√≠s Geli ("Niset de la verra")  marxa a la formaci√≥ rival de Torroella de Montgr√≠, la Cobla-orquestra La Lira, Josep ("Pepito") Vallesp√≠ deixa el cornet√≠ per agafar el contrabaix, que va tocar fins a la seva jubilaci√≥ a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, on hi va estar des de l'any 1939 fins acabar la temporada 1959-1960.
Foto. Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca les incorporacions de Josep Pascual (cornetí), Joan Daró i Olivet (cornetí), que van entrar per la marxa de Josep Mª Vilà i Saliner i el pas de Josep ["Pepito"] Vallespí del cornetí al contrabaix.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1926 (1)
Postal amb una vista general de Torroella de Montgrí (i dos avis creuant el pont).
A dalt: Josep ("Pepito") Cristòfol, Víctor Bou, Vicenç Bou, Joaquim Vallespí i Hermini Serra
Al mig: Josep Vallespí i Enric Vallespí
A baix: Joan Daró, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Josep Ribera i Josep Pascual.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior, on s'indica que no hi ha cap canvi de personal respecte a la temporada precedent.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (1)
Darrere: Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Enric Vallesp√≠, Salvi Bach i Planas, Llu√≠s Cotcho i G√ľell, Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i Joan Dar√≥
Davant: Vicenç Bou, Joaquim Vallespí, Josep Pascual, Josep Ribera i Josep ("Pepito") Cristòfol.
Aquesta temporada 1927-1928 en Víctor Bou va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa, on es va retrobar amb Francesc Planas, que a més de 1er tenor era també el representant, i que havia marxat dels Montgrins al acabar la temporada 1914-1915.
Foto: VAlent√≠ Fargnoli. Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1927 (2)
El revers d'aquesta postal parla de la incorporaci√≥ de Llu√≠s Cotcho i G√ľell (1er tenor), i Salvi Bach i Planas (2n fiscorn).
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1928 (1)
En aquesta foto s'hi pot veure un lapsus de retolaci√≥ del fot√≤graf  Valent√≠ Fargnoli (per altre banda, testimoni imprescindible de la vida gironina del primer ter√ß del segle XX), que no √©s la primera vegada que li veig: posa Orqestra en lloc d'Orquestra.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Salvi Bach, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Narc√≠s Paul√≠s i Vila (que substituia Vicen√ß Bou en la direcci√≥ de la formaci√≥), Telm Rasclosa i Carreras, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  Llu√≠s Cotcho i Enric Vallesp√≠.
Foto: Valentí Fargnoli.


Any 1928 (2)
Revers de la postal anterior on es fa esment de les noves incorporacions: Narcís Paulís i Vila, Telm Rasclosa i Carreras i Josep March ("Panxo"). També es ressalta la continuitat de Lluís Cotcho.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (2)
Els Montgrins amb uns components del Foment de la Sardana de Manresa, el 28 de Maig de 1928.
Drets: Josep March ("Panxo"), Joaquim Vallespí, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Lluís Cotcho, Josep ("Pepito") Cristòfol, Josep Pascual, Narcís Paulís, Salvi Bach, Enric Vallespí, Josep ("Pepito") Vallespí i Telm Rasclosa.
Foto: Museu de la Mediterrània.Any 1928 (3)
Ballada de sardanes amb motiu de la inauguració de la sucursal de La Caixa a Torroella de Montgrí, el 29 d'Abril de 1928 (Diario de Gerona de Avisos y Noticias, 1-5-1928, pàgina 2). A la foto general podem veure el bisbe de Girona Josep Vila i Martínez, que a dos quarts de deu del matí va oficiar una Missa, acompanyada pels Montgrins.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") Cristòfol, Salvi Bach, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Narc√≠s Paul√≠s, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  Llu√≠s Cotcho i Enric Vallesp√≠.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1928 (4)
El 29 de Juliol de 1928, durant la Festa Major de Matar√≥, van participar en els actes en honor d'Anselm Clav√© tocant una audici√≥ de sardanes, essent els honoraris de 593,50 Ptes. (informaci√≥ a la p√†gina 17 d'aquest document).
Foto: Centre de Cultura Caixa Laietana. Fons Matar√≥-Maresme.


Any 1929
Retratats als Claustres de les Escoles Nacionals de Torroella de Montgrí.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company i Falc√≥ [substitut de Josep Pascual], Josep ("Pepito") Crist√≤fol, Ricard Anglada i Garcia [substitut de Salvi Bach, que va marxar a la Cobla-orquestra Emporitana], Joaquim Vallesp√≠ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Davant: Narc√≠s Paul√≠s, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Llu√≠s Cotcho i Enric Vallesp√≠.
Foto: Lux.


Any 1931 (1)
Cartell i postal de la temporada 1931-1932, amb fotos i composició de Valenti Fargnoli.
√Čs curi√≥s, per√≤ si mires la part superior de la sanefa veur√†s que en la postal est√† incomplerta.
En el centre podem veure els m√ļsics en formaci√≥ de Cobla (a dalt) i d'Orquestra (a baix), els detalls de les quals els podem veure en les dues fotos seg√ľents. I al voltant hi tenim els m√ļsics en retrats individual, amb l'instrument que tocaven a l'Orquestrina*, que tamb√© detallo a continuaci√≥. 
Començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix], Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta") [flauta], Enric Vallespí [saxo alt], Josep March ("Panxo") [jazzband], Joaquim Vallespí [banjo], Joaquim Torrent [violinòfon], Lluís Felip i Carreras [banjo], Ricard Anglada [piano], Lluís Cotcho [saxo tenor], Ignasi Company [trompeta] i Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó de vares].
* A destacar que aquesta √©s probablement la primera temporada que s'afegien a la moda de finals dels anys 20 i principis dels 30, i com a formaci√≥ de primera l√≠nia que eren es van adaptar r√†pidament al qu√® demanava el p√ļblic, presentant-se des d'aleshores com a Cobla, Orquestra i Orquestrina.
Fotos:
Cartell: Museu de la Mediterrània.
Postal: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (2)
En formaci√≥ de Cobla. Aquesta foto i la seg√ľent formen el cos central del cartell anterior.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Lluís Felip, Lluís Cotcho i Enric Vallespí.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (3)
En formació d'Orquestra.
Darrere: Josep ("Pepito") Cristòfol, Ignasi Company, Josep March ("Panxo"), Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Lluís Cotcho, Enric Vallespí, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Joaquim Vallespí, Joaquim Torrent i Lluís Felip.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (4)
Orquestrina: Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (5)
Orquestrina: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (6)
Orquestrina: Enric Vallespí [saxo alt].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (7)
Orquestrina: Josep March ("Panxo") [jazzband].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (8)
Orquestrina: Joaquim Vallespí [banjo].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (9)
Orquestrina: Joaquim Torrent [violinòfon].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (10)
Orquestrina: Lluís Felip [banjo].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (11)
Orquestrina: Ricard Anglada [piano].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (12)
Orquestrina: Lluís Cotcho [saxo tenor].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (13)
Orquestrina: Ignasi Company [trompeta].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1931 (14)
Orquestrina: Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó de vares].
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1933
Darrere: Ignasi Company, Miquel Prim i Ametller, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada, Joaquim Vallespí i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Lluís Cotcho i Enric Vallespí.


Any 1934 (1)

Dues imatges d'una mateixa sessió fotogràfica, en formació d'Orquestrina.
Darrere: Josep ("Pepito") Cristòfol [trombó], Ignasi Company [trompeta], Francesc Ametller [trompeta], Joaquim Torrent [violinòfon], Joaquim Vallespí [banjo] i Josep ("Pepito") Vallespí [contrabaix]
Davant: Josep Font [jazz-band], Enric Vallespí [saxo alt], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [saxo alt], Lluís Cotcho [saxo tenor] i Ricard Anglada [piano].
Foto: Lux.


Any 1934 (2)
En formació de Cobla, al mateix estudi fotogràfic que les dues anteriors. Com a dada anecdòtica puc dir que aquesta temporada van decidir posar el trombó entre el 1er fiscorn i el 1er trompeta.
Darrere: Ignasi Company, Francesc Ametller, Joaquim Vallespí, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Vallespí.
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Lluís Cotcho i Enric Vallespí.
Foto: Lux.


Any 1942 (1)
Un dels actes d'afirmaci√≥ patri√≤tica imposats pel b√†ndol vencedor de la guerra incivil. Pot ser una "Fiesta de Liberaci√≥n". Veiem tothom amb el bra√ß al√ßat, segurament cantant el "Cara al sol", i els Montgrins acompanyant el c√†ntic amb els seus instruments. No es veu be cap m√ļsic, excepte Joan Salin√©, que √©s el violinista que, de cara als altres m√ļsics, semblaria dirigir.


Any 1942 (2)
D'esquerra a dreta: Josep ("Pepito") Cristòfol, Joan Saliné i Duran, Enric Vallespí, Baldiri Coll i Ligora, Ricard Forcada, Desconegut (segurament el xofer de l'autocar que es veu a darrere), Lluís Grau i Capdeferro, Domènec ("Mingu") Anglada, Josep Coll i Ligora, Joaquim Vallespí, Ignasi Company i Ricard Anglada.
A darrere hi ha l'autocar que els transportava.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1942 (3)

Retratats durant la Festa Major d'Esponell√†. Per la vestimenta i l'aspecte dels m√ļsics, la foto anterior podria ser de la mateixa data que aquesta.
Darrere: Ignasi Company, Ricard Forcada, Joaquim Vallespí, Josep ("Pepito") Cristòfol, Ricard Anglada i Lluís Grau
Davant: Joan Saliné, Domènec ("Mingu") Anglada, Baldiri Coll, Josep Coll i Enric Vallespí.
Foto: Gabriel Pons i Bosch. Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany.


Any 1943
Presento el cartell en dues versions: tal com m'ha arribat, i una mica editat per mi.
A dalt: Enric Vallespí [2n tenor], Josep Coll [1er tenor: en el cartell hi posa "Mtro. Director P. Coll"; lo de maestro, molt bé, i segurament es mereixia la foto una mica més gran, però la "P" és una cagadeta de l'impressor] i Ricard Forcada [contrabaix?*]
Al mig: Joan Saliné [flabiol], Baldiri Coll [1er tible], Josep ("Pepito") Cristòfol [1er fiscorn], Ignasi Company [2n trompeta] i Ricard Anglada [2n fiscorn]
A baix: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [2n tible], Josep Mª Varés i Martinell [1er trompeta] i Joan Turró i Valls [trombó].
Domènec ("Mingo") Anglada [2n tible] i Lluís Grau [contrabaix], havien marxat a formar part de la Cobla-oquestra Caravana, i Joaquim Vallespí [trombó] havia anat a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.
* Un petit enigma: QUI TOCAVA EL CONTRABAIX? En el llibre Centenari de la Cobla-orquestra Montgrins es diu que a partir de l'any 1943 el contrabaix era Josep Forcada, per√≤ l'unic Forcada que surt al cartell √©s Ricard Forcada i Rigau -fins aleshores 1er trompeta-, el qual, havent entrat un excel·lent trompeta com era Josep M¬™ Var√©s i Martinell, deuria haver agafat el contrabaix.
Cartell: Museu d'Història de Girona.


Any 1944

Cartell de la temporada 1944-1945. 
Fila superior, d’esquerra a dreta: Ignasi Company, Ricard Forcada, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") Crist√≤fol
Fila del mig: Enric Vallespí, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") i Josep Mª Varés i Martinell
Fila inferior: Joan Salin√©, Joan Turr√≥, Josep Coll i Baldiri Coll.
Representant: Ricard Forcada. Director: Josep Coll.


Any 1945
Els tres m√ļsics de dalt, al centre: Ricard Forcada, Cosme Company i Giron√®s i Enric Vallesp√≠
A la part exterior del cartell, comen√ßant per dalt a l'esquerra i formant una "U": Joan Turr√≥, Miquel Faig i Solana, que substituia a Josep Coll, Joan Salin√©, Jaume Esteve i Homs ("Met refilaire"), Pere Pru√Īonosa i Costa ("Trumfa"), Ricard Anglada, Cosme Company i Giron√®s, Baldiri Coll (que assumia les tasques de director) i Ferriol Vidal i Illa.
La seg√ľent temporada, 1946-1947, hi va haver una escissi√≥, marxant uns quants m√ļsics per formar la Cobla-orquestra Montgrinenca, de manera que van haver de fer una reestructuraci√≥.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1947 (1)
Tocant a la Festa Major de Torroella de Montgr√≠.


Any 1947 (2)
Foto corresponent al cartell de la temporada 1947-1948.
A dalt: Enric Vallespí, Joan Turró, Ignasi Company i Josep Font
Al mig: Pere Coma i G√ľell ("Borinot"), Joan Camps i Valent√≠, Josep Ferrer i Puigdemont, Llu√≠s Ferrer i Puigdemont i Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta")
A baix: Agustí Monguilod i Andreu*, Martirià Font i Coll , Pere Cortada i Bosch i Cosme Company.
* Vaig coincidir-hi de 1979 a 1983 a la Cobla-orquestra Màxim's.


Any 1948 (1)
Cartell de la temporada 1948-1949. En Jaume Giralt (trompeta i vocalista, i també carter de Torroella de Montgrí) substitueix en Josep Ferrer i Puigdemont, i en Jaume Marquès substitueix en Joan Turró.
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Jaume Marquès i Deulofeu, Agustí Monguilod, Joan Camps, Pere Coma ("Borinot"), Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Enric Vallespí, Pere Cortada, Ignasi Company, Josep Font, Martirià Font, Jaume Giralt i Lluís Ferrer.
Com a curiositat, en aquest cartell "normalitzen" el cognom del representant, que, essent Vallespí, hi posen Vallespir ... Això sí, el nom de pila en castellà.


Any 1948 (2)
Jaume Giralt, trompeta i vocalista.


Any 1948 (3)
A la part esquerra: Martirià Font [bateria], Josep ("Pitu") Comalada [piano, i d'esquenes], Jaume Giralt [trompeta i cantant] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Darrere: Ignasi Company i Cosme Company [trompetes] i Jaume Marquès i Joan Camps [trombons]
Davant, els cinc saxos: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Agustí Monguilod, Pere Cortada, Enric Vallespí i Josep Font.
Hi ha un espectador que també va voler sortir a la foto, a la dreta de la imatge.


Any 1948 (4)
Actuant a Sant Andreu de Llavaneres.
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, Lluís Ferrer, Jaume Giralt, Joan Camps i Jaume Marquès
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Una dada: l'Enric Vallesp√≠ no toca en aquesta formaci√≥, i l'any seg√ľent torna a agafar la segona tenora, passant en Pere Cortada a tocar el flabiol i en Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") el segon tible, reestructuraci√≥ deguda a la marxa de Martiri√† Font, segurament a fer el servei militar.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1949
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, Llu√≠s Ferrer, Mart√≠ Font i Triad√ļ ("Tatoies"), Joan Turr√≥ i Pere Coma ("Borinot")
Davant: Pere Cortada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Agustí Monguilod i Enric Vallespí.
A més de la marxa de Martirià Font, també se'n van els dos fiscorns, tornant Joan Turró i incorporant-se Martí Font.


Any 1950
Durant uns anys (de 1947 a 1953) fan servir les mateixes cares col·locades de forma diferent per fer els cartells o postals, canviant la d'algun m√ļsic que en substitueix un altre, si s'escau.
D'esquerra a dreta: Martirià Font, Pere Coma ("Borinot"), Jaume Marquès, Joan Camps, Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Pere Cortada, Ignasi Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Cosme Company i Lluís Ferrer.


Any 1951
Cartell de la temporada 1951-1952.
Començant per a baix i seguint en sentit horari: Martirià Font i Coll, Pere Coma ("Borinot"), Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Enric Vallespí, Jaume Marquès, Josep ("Pitu") Comalada, Martí Font ("Tatoies"), Cosme Company, Pere Cortada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Ignasi Company i Josep Font i Grau.
Foto: Arxiu Lluís Font.


Any 1952
A l'esquerra, de dalt a baix: Josep ("Pitu") Comalada, Pere Coma ("Borinot"), Martí Font ("Tatoies"), Enric Vallespí, Martirià Font, Agustí Monguilod i Jaume Giralt
A la dreta, de dalt a baix: Josep Font, Jaume Marquès, Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Pere Cortada i Amadeu Puntí.


Any 1953
Començant per baix a l'esquerra i continuant en sentit horari: Martirià Font, Josep ("Pitu") Comalada, Martí Font ("Tatoies"), Pere Coma ("Borinot"), Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Joan Bofill i Grau ("el Nano"), Pere Cortada, Amadeu Puntí i Jordà, Jaume Marquès i Josep Font.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1954
Darrere: Martirià Font i Coll, Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Giralt i Amadeu Puntí
Al mig: Pere Coma ("Borinot"), Martí Font ("Tatoies") i Jaume Marquès
Davant: Josep ("Pitu") Comalada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Agustí Monguilod, Pere Cortada, Josep Font i Enric Vallespí.
Foto: Arxiu Lluís Font.


Any 1955 (1)
A dalt: Martiri√† Font [bateria], Enric Vil√† i Armengol [tromb√≥], Antoni ("Toni") Giner i Xicoira [tromb√≥], Jaume Marqu√®s  [tromb√≥] i Jaume Vivolas i Vi√Īals ("Met Cuca") [trompeta]
A baix: a l'esquerra, Amadeu Punt√≠ [trompeta]; al mig, Pere Font√†s i Puig [piano]*; i a la dreta, Pere Coma ("Borinot") i els cinc saxos: Josep Font, Enric Vallesp√≠, Agust√≠ Monguilod, Pere Cortada i  Llu√≠s Buscarons i Pastells.
* En Pere Font√†s va ser el mestre amb qui vaig cursar tot el Solfeig, erem ve√Įns, a Amer, i tenia una paci√®ncia de sant. Sempre li he estat agra√Įt pels valors musicals (i alguns no musicals) que em va inculcar, i v√†rem ser amics fins a la seva  sobtada mort l'any 2002.


Any 1955 (2)
La foto anterior també es va fer fer servir com a postal publicitària, i aquest era el revers.
Interessant, estèticament, el logo ...


Any 1955 (3)
Fotografia feta al Centre Fraternal de Palafrugell.
Encara no hi havia la figura del Cantant com a element diferenciat a dins del grup. Tal com havia fet en Jaume Giralt durant anys (i tal com vaig fer jo mateix entre 1978 i 2002), era ara l'Antoni ("Toni") Giner el que compaginava el seu instrument de Ball (en aquest cas, el trombó) amb les funcions de cantant, que ja havia exercit en d'altres orquestres. En segon terme hi veiem l'Amadeu Puntí tocant la trompeta.
Foto: Arxiu Antoni ("Toni") Giner.


Any 1956 (1)
Foto agafada a Maià de Montcal el 22 de Gener de 1956; em sembla que aquell any va fer molt fred, però el segon tenor devia ser valent, o s'havia descuidat l'abric ...
Darrere: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Pere Fontàs, Jaume Marquès, Enric Vilà, Antoni ("Toni") Giner i Pere Coma ("Borinot")
Davant: Lluís Buscarons, Josep Font, Martirià Font, Agustí Monguilod i Pere Cortada.


Any 1956 (2)
Aquesta foto i la seg√ľent s√≥n les √ļniques en formaci√≥ de Ball en que es troben junts Josep Font i Grau (pare), Martiri√† Font i Coll i Eduard Font i Coll (fills), al Palau de Festes d’Strasbourg (Fran√ßa), l’any 1956.
Darrere: Martirià Font, Amadeu Puntí i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Al mig: Eduard Font, Jaume Marquès i Enric Vilà
Davant: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Josep Font i Lluís Buscarons.
No surt el pianista, Pere Fontàs.


Any 1956 (3)

Retratats en el mateix esdeveniment que en la foto anterior, amb algun canvi en la situaci√≥ dels m√ļsics. En faig un acoloriment digital
A l'esquerra: Pere Fontàs, al piano
Darrere: Martirià Font, Amadeu Puntí i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Al mig: Jaume Marquès i Enric Vilà
Davant: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner, Eduard Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Lluís Buscarons i Josep Font.


Any 1956 (4)
Postal amb autògraf i dedicatòria del cantant Antoni ("Toni") Giner.


Any 1957 (1)
Curiós que en un cartell promocional hi posessin una foto amb el pianista d'esquenes ... I fot un mal als ulls llegir Martirián Font o Enrique Vila ...
El pianista és en Pere Fontàs. Al contrabaix hi tenim en Pere Coma ("Borinot"), i a la bateria, l'Eduard Font.
Trompetes: Amadeu Puntí, Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Trombons: Antoni ("Toni") Giner i Enric Vilà
Saxos: Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada, Lluís Buscarons i Enric Vallespí.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (2)
I aquí en plan tropical ...
Trio de ritme, en segon terme, a l'esquerra: Pere Fontàs [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix] i Martirià Font [bateria]
A dalt de tot, els tres trompetes: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca") i Elies Homs, i just a sota, Enric Vilà [percussió]
En segon terme: Eduard Font [percussió], Pere Cortada [clarinet], Agustí Monguilod [percussió, assegut], Lluís Buscarons [flauta] i Enric Vallespí [clarinet].
A davant, el cantant (i trombó) Antoni ("Toni") Giner.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (3)
Darrere: Eduard Font [bateria], Amadeu Puntí [trompeta], Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta] i Elies Homs [trompeta]
Al mig: Pere Fontàs [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], Antoni ("Toni") Giner [trombó] i Enric Vilà [trombó]
Davant: Martirià Font [saxo alt], Agustí Monguilod [saxo tenor], Pere Cortada [saxo alt], Lluís Buscarons [saxo baríton] i Enric Vallespí [saxo alt].
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1957 (4)
Darrere: Eduard Font [bateria], Amadeu Puntí [trompeta], Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta] i Elies Homs [trompeta]
Al mig: Pere Fontàs [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], Antoni ("Toni") Giner [trombó] i Enric Vilà [trombó]
Davant: Martirià Font [saxo alt], Agustí Monguilod [saxo tenor], Pere Cortada [saxo alt], Lluís Buscarons [saxo baríton] i Enric Vallespí [saxo alt].


Any 1957 (5)
A l'esquerra, el trio de ritme: Martirià Font [piano], Enric Vilà [contrabaix] i Pere Coma ("Borinot") [bateria]
A dalt: Pere Cortada [violí] i Elies Homs [violí]
Al mig: Jaume Vivolas ("Met Cuca") [violí], Amadeu Puntí [acordió] i Lluís Buscarons [violí]
Davant: Agustí Monguilod [violí], Pere Fontàs [violí], Antoni ("Toni") Giner [violí] i Eduard Font [violí].
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1958 (1)
Deixa la formació Enric Vallespí i entra al seu lloc [només pel ball, a les sardanes no tocava] en Francesc ("Paco") Cadanet.
Darrere: Pere Fontàs, Amadeu Puntí, Enric Vilà i Pere Coma ("Borinot")
Al mig: Pere Cortada, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Francesc ("Paco") Cadanet i Martirià Font
Davant: Eduard Font, Elies Homs, Agustí Monguilod, Antoni ("Toni") Giner i Lluís Buscarons.


Any 1958 (2)
Per entendre bé aquesta alineació, llegir la informació de la foto anterior.
Darrere: Amadeu Puntí, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Elies Homs, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner
Davant: Llu√≠s Buscarons, Eduard Font, Martiri√† Font, Agust√≠ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").


Any 1958 (3)
I a partir d'aquesta foto, ja s'ha produ√Įt el canvi de trompetes, marxant Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
A dalt: Eduard Font, Amadeu Puntí, Joan Sadurní i Vicenç Gatius
Al mig: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Enric Vilà
A baix: Pere Fontàs, Martirià Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Cortada, Agustí Monguilod i Lluís Buscarons.


Any 1958 (4)
Mateix escenari i sessió fotogràfica que l'anterior, ara en plan violinada.
Darrere: Pere Coma ("Borinot"), Enric Vilà i Lluís Buscarons
A l'esquerra, Martirià Font, piano
Davant: Amadeu Puntí, Eduard Font, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Agustí Monguilod, Antoni ("Toni") Giner, Francesc ("Paco") Cadanet, Vicenç Gatius i Pere Cortada.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1958 (5)
Cartell de la temporada 1958-1959. Les fotografies són les dues que veiem immediatament abans.
Foto: Museu de Girona.


Any 1958 (6)
Prenent punt després d'actuar al Carnaval de Palafrugell; encara es conservava la tradició del ressopó.
Drets, d'esquerra a dreta: Vicenç Gatius, Martirià Font, Joan Sadurní, Eduard Font, Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Francesc ("Paco") Cadanet
Asseguts, d'abaix cap a l'esquerra: Pere Cortada, Amadeu Puntí, Pere Fontàs, Enric Vilà i Lluís Buscarons. Falta l'Agustí Monguilod, potser ja en tenia prou, per aquella nit ...


Any 1958 (7)
Club de futbol Montgrins: a Almenar (Lleida) era costum cada any per la Festa Major fer un partit de futbol entre l'Orquestra i la Comissió de Festes.
Darrere: Enric Vilà (el mister), Martirià Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Antoni ("Toni") Giner, Pere Cortada, Agustí Monguilod i Eduard Font
Davant: Pere Fontàs, Josep Mas, Amadeu Puntí, Vicenç Gatius i Joan Sadurní.


Any 1958 (8)
Foto de la mateixa sessió que l'anterior.
D'esquerra a dreta: Enric Vilà (el mister), Amadeu Puntí, Martirià Font, Josep Mas, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Fontàs, Antoni ("Toni") Giner, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Agustí Monguilod, Eduard Font i Pere Cortada.


Any 1958 (9)
El dia 1 de Maig de 1958, a Barcelona, alternant amb la Cobla La Princpal del Llobregat. Sembla que estan tocant una sardana per a dos flabiols
Darrere: Vicenç Gatius (no es veu), Amadeu Puntí, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: Josep Vilà i Figueras (de La Principal del Llobregat), Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1958 (10)

El diumenge dia 1 de Juny de 1958 varen participar al 31è Aplec de Calella, al Parc Dalmau.
D'esquerra a dreta, els cinc flabiolaires són:
Pere Moner i Parella (BARCELONA)
Emili Poch i Garriga (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Lluís Buscarons i Pastells (MONTGRINS)
Romà Membrado i Bernuz (SELVATANA)
Ricard Parés i Bastons (CARAVANA)
A la dreta es reconeix a dos dels tibles segons: Jaume Chiribella i Arbonés (BARCELONA) i Lluís Turet i Soler (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Darrere es pot reconèixer a dos trompetes segons: Francesc Felip i Saguer ["Paco Xeto"] (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL) i Eudald Duch i Torrent (CARAVANA).
Durant molts anys, algunes de les cobles que tocaven en els aplecs, a la nit feien ball en formació d'orquestra. El ball de nit del dia 1 de Juny de 1958 a Calella el van amenitzar els Montgrins i la Caravana.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1958 (11)
Aquesta podria ser de 1959.
Darrere: Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
No hi surt l'Amadeu Puntí.


Any 1959
Alguns m√ļsics retratats en un bar, potser despr√©s d'esmorzar i abans de comen√ßar la feina que tinguessin aquell mat√≠.
Drets: Vicen√ß Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet, Eduard Font, Joan Sadurn√≠ i Enric Vil√†
Ajupits: Pere Cortada, Amadeu Puntí, Antoni ("Toni") Giner, Martirià Font i Josep Mas.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1960 (1)
Retratats al voltant de Vicen√ß Bou i Geli*, davant de la Capella de Sant Antoni, a la Pla√ßa de la Vila, de Torroella de Montgr√≠.
Darrere: Martirià Font, Joan Sadurní, Enric Vilà, Pere Fontàs, Antoni ("Toni") Giner i Eduard Font
Davant: Lluís Buscarons, Amadeu Puntí, Agustí Monguilod, el Mestre Bou, Vicenç Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").
En Pere Cortada i Bosch havia deixat els Montgrins, tot i que va tornar més endavant (1963).
* Es pot fer l'exercici d'anar a la primera foto d'aquesta entrada, l'any 1894, on podem veure el nen Vicen√ß Bou rebent les primeres lli√ßons de Pere Rigau i Poch ("Peret Barret√≥"), fundador dels Montgrins ...


Any 1960 (2)
Foto del 3 de Juliol de 1960, en un Aplec.
M'encanta la conjuntació de sabates i mitjons dels dos tenors (i del segon trompeta, alerta !) ...
A l'angle inferior esquerra es pot observar la presència del mestre Josep Saderra i Puigferrer.
Darrere: Amadeu Puntí, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Martirià Font, Agustí Monguilod, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").


Any 1963
Darrere: Amadeu Punt√≠ [trompeta], Olegari ("Gari") Freixas [trompeta, substitut de Vicen√ß Gatius], Llu√≠s Plaja i Farr√©s [trompeta], Jordi Pujol i Iglesias [tromb√≥, substitut de Pere Font√†s, que va marxar a la Cobla-orquestra La Principal Amerense], Joan Jaime ("Joan de Gualta") [tromb√≥], Enric Vil√† [fiscorn], Josep Cass√ļ i Serra [fiscorn, substitut d'Antoni ("Toni") Giner, que va anar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Davant: Llu√≠s Buscarons [flabiol], Eduard Font [tible], Tom√†s Bah√≠ i Mart√≠ [tible, substitut de Martiri√† Font, que va marxar al Conjunt Espa√Īa], Agust√≠ Monguilod [tenor] i Pere Cortada i Bosch [tenor, que tornava a la formaci√≥, substituint a Francesc ("Paco") Cadanet, que va marxar al Conjunt Los Supers].
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1964 (1)
Molts canvis !
Aquí els veiem al Casino d'Arenys de Mar, en un concert que es feia com a comiat d'Enric Vilà i Armengol* a finals de la temporada 1963-1964, concretament el dia 11 de Febrer de 1964.
Darrere: Amadeu Punt√≠, Olegari ("Gari") Freixas, Llu√≠s Plaja, Jordi Pujol, Enric Vil√† i Josep Cass√ļ
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Bosch i Pere Coma ("Borinot").
* Enric Vil√† emprenia una nova etapa en la seva vida musical, fundant el Conjunt Bravo (en el qual s'hi va integrar tamb√© en Vicen√ß Gatius) afegint-se a la moda dels Conjunts de principis dels anys 60, on molts m√ļsics van deixar les Cobles i Orquestres per fer el mateix. La feina era m√©s descansada (nom√©s feien Ball), i es guanyava m√©s diners.
Foto: Museu de la Mediterrània.


Any 1964 (2)
√Čs el mateix esdeveniment de la foto anterior.
Darrere: Enric Vil√† i Josep Cass√ļ
Davant: Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Jaume Nonell.


Any 1964 (3)
Foto feta a Figueres, el 17 de Febrer de 1964.
A l'esquerra, en segon terme, de baix a dalt: Jordi Pujol i Olegari ("Gari") Freixas
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Tom√†s Bah√≠, Llu√≠s Andreu, Amadeu Punt√≠, Joan Camps, Eduard Font, Llu√≠s Plaja i Josep Cass√ļ
Davant: Agustí Monguilod i Lluís Buscarons.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (4)
Mateixa sessió fotogràfica que l'anterior: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Drets, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, Llu√≠s Buscarons, Eduard Font, Joan Camps, Llu√≠s Andreu, Jordi Pujol, Josep Cass√ļ i Pere Coma ("Borinot")
Asseguts: Lluís Plaja, Amadeu Puntí, Tomàs Bahí, Olegari ("Gari") Freixas i Agustí Monguilod.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (5)
Mateixa sessió fotogràfica que les dues anteriors: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Llu√≠s Buscarons, Agust√≠ Monguilod, Llu√≠s Plaja, Joan Camps i Josep Cass√ļ
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, Lluís Andreu, Jordi Pujol, Amadeu Puntí i Tomas Bahí.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.Any 1964 (6)
Cartell de la temporada 1964-1965,  i detall. Es pot comprovar que √©s una foto-composici√≥ fent servir la foto anterior [Any 1964 (5)] i posant el Castell del Montgr√≠ de fons.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Llu√≠s Buscarons, Agust√≠ Monguilod, Llu√≠s Plaja, Joan Camps i Josep Cass√ļ
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, Lluís Andreu, Jordi Pujol, Amadeu Puntí i Tomàs Bahí.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (7)
Retratats al mig del pont sobre el riu Ter que hi ha en una de les entrades a Torroella de Montgrí, el dia 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, Josep Vilar i Crous*, Pere Cortada (mig amagat), Llu√≠s Buscarons, Josep Cass√ļ, Llu√≠s Andreu, Olegari ("Gari") Freixas, Pere Coma ("Borinot"), Amadeu Punt√≠, Llu√≠s Plaja, Jordi Pujol, Tom√†s Bah√≠, Joan Camps [substitut d'Enric Vil√†] i  Agust√≠ Monguilod.
* En Josep Vilar va formar part dels Montgrins les temporades 1962-1963 i 1963-1964. Al Ball tocava el saxo i cantava algun tema; al Concert tocava el clarinet, i a la Cobla no hi tocava. Des de 2017 i fins l'actualitat -2022- toquem junts a l'Orquestrina Calid√¶.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1964 (8)
Mateixa sessió fotogràfica que la imatge anterior, el 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, Llu√≠s Andreu, Josep Cass√ļ, Agust√≠ Monguilod, Pere Cortada, Josep Vilar, Jordi Pujol, Llu√≠s Plaja, Tom√†s Bah√≠, Amadeu Punt√≠, Pere Coma ("Borinot"), Olegari ("Gari") Freixas, Joan Camps i Llu√≠s Buscarons.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1965
Postal feta a partir de la fotografia original presa a Martorell el dia 14 de Novembre de 1965. Per tant és de suposar que la van fer servir per a la temporada 1966-1967.
Un detall curi√≥s: cap m√ļsic est√† mirant al mateix lloc ni a cap altre m√ļsic. Aquest detall me'l va confirmar l'Eduard Font, que sempre es preocupava de la composici√≥ de les fotografies.
Impagable la pose amb cigarreta de l'Amadeu Puntí.
Darrere: Josep Cass√ļ, Joan Camps, Agust√≠ Monguilod, Olegari ("Gari") Freixas i Tom√†s Bah√≠
Al mig: Eduard Font, Jordi Pujol, Pere Cortada, Joan Vilanova [substitut de Lluís Plaja, que va marxar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i Lluís Andreu
Davant: Llu√≠s Buscarons, Joan Calsina [substitut de Pere Coma i G√ľell ("Borinot")] i Amadeu Punt√≠.
La fotografia original és de l'arxiu d'en Tomàs Bahí.


Any 1966 (1)

Com ja hem vist en fotos anteriors, els Montgrins acostumaven a jugar partits de futbol amb la Comissió de Festes d'alguns pobles on actuaven, sobretot a les comarques de Ponent. Aquí els veiem a punt de començar un partit a Puigverd de Lleida, el 25 d'Abril de 1966. Acoloreixo la imatge digitalment.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Joan Vilanova, Tom√†s Bah√≠, Josep Cass√ļ i Llu√≠s Andreu
Davant: Amadeu Puntí, Joan Calsina, Desconegut, Desconegut i Eduard Font.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1966 (2)
Eren temps en qu√® els m√ļsics, a m√©s de fer la seva feina, participaven de la Festa Major, hi havia com una mena de germanor; aix√≠, si en la foto anterior els veiem jugant a futbol amb la Comissi√≥ de Festes, aqu√≠ els trobem, tamb√© amb la gent de Puigverd, en una bona menjada de cargols.
Comen√ßant per l'esquerra i seguint en sentit horari donant la volta a la taula hi tenim: Joan Camps, Llu√≠s Buscarons, Amadeu Punt√≠, Jordi Pujol, Pere Cortada (una mica separat de la taula), Llu√≠s Andreu, Josep Cass√ļ, Joan Calsina, Desconegut (del poble), Desconegut (del poble), Olegari ("Gari") Freixas, Eduard Font, Desconegut (amb ulleres de sol, segurament √©s del poble), Tom√†s Bah√≠, Joan Vilanova, Agust√≠ Monguilod i tres persones m√©s del poble.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1966 (3)
Aplec de Torroella de Montgrí, el 19 de Maig de 1966. Es reconeix bé el rest de davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (1)
Actuant al Parc del Tibidabo de Barcelona, el dia 1 de Maig de 1967.
Darrere: Joan Vilanova, Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Josep Cass√ļ i Amadeu Punt√≠.
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (2)
Primera foto en color de la Cobla-orquestra Montgrins !
Dia 10 de Setembre de 1967, a la Font del Cubilà, de Sant Joan de les Abadesses, on s'hi va el darrer dia de la Festa Major. Avui dia (jo hi vaig des de fa uns anys amb la Cobla La Principal d'Olot) i ja porten cadires ...
Les nenes són: Roser Font, la més gran, i Mercè Font, la més petita, filles d'Eduard Font.
Drets: Amadeu Punt√≠, Olegari ("Gari") Freixas, Joan Vilanova, Jordi Pujol, Joan Camps i Josep Cass√ļ
Asseguts: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod i Pere Cortada.
En Joan Calsina, una mica més avall, buscant estabilitat pel contrabaix ....
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1967 (3)
Amenitzant el ball de Festa Major a Torrefarrera, el 15 de Setembre de 1967.
A la part esquerra de la foto: Josep Cass√ļ (piano), Joan Calsina (baix), Llu√≠s Andreu (cantant, que reposa) i Eduard Font (bateria).
Darrere, enlairats: Amadeu Puntí (trompeta) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
En un nivell mig: Jordi Pujol (trombó) i Joan Camps (trombó)
Davant de tot: Joan Vilanova (trompeta), Agustí Monguilod (saxo alt), Tomàs Bahí (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Lluís Buscarons (saxo baríton).
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (1)
Cartell de la temporada 1968-1969.
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu Puntí (trompeta), Jordi Pujol (trombó), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombó) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep Cass√ļ (piano), Johnny Guitart (cantant)*, Joan Calsina (baix), Agust√≠ Monguilod (saxo tenor), Tom√†s Bah√≠ (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Llu√≠s Buscarons (saxo bar√≠ton).
* El seu nom real √©s Joan Guitart i Basas. Nascut a Igualada (Anoia), t√© un curr√≠culum for√ßa interessant, i el trobo en el meu blog en les formacions seg√ľents:  Conjunt Londres (1951), Cobla-orquestra Art√≠stica del Noya, Cobla-orquestra Triunfal (1957-1959), Cobla-orquestra Amoga (1959-1960), Conjunt Harlem Group (1961), Cobla-orquestra Costa Brava (1962-1964), Cobla-orquestra Melodia (1964), Cobla-orquestra Montgrins (1968-1974) i Cobla-orquestra Sensaci√≥ (anys 70). Va enregistrar uns quants discos amb el segell giron√≠ Sandiego.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (2)
Aquesta foto està feta al mateix lloc que la del cartell anterior, i hi ha dues diferències:
1¬™) El vestit del cantant Johnny Guitart √©s diferent
2¬™) En Joan Vilanova aquell dia es va pentinar diferent (a vegades ho feia, segons m'explica la seva filla Queralt).
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu Puntí (trompeta), Jordi Pujol (trombó), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombó) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep Cass√ļ (piano), Johnny Guitart (cantant), Joan Calsina (baix), Agust√≠ Monguilod (saxo tenor), Tom√†s Bah√≠ (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i Llu√≠s Buscarons (saxo bar√≠ton).
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1968 (3)
El dia 18 de Setembre de 1968 tocaven a Mequinensa, i els van acompanyar en visita turística al pantà que porta el mateix nom, conegut també com el Mar d'Aragó, que s'havia inaugurat l'any 1966.
Drets: Joan Vilanova, Agust√≠ Monguilod, Josep Cass√ļ, Tom√†s Bah√≠, Gregori (el xofer), Joan Camps, Olegari ("Gari") Freixas i Desconegut
Asseguts: Desconegut, Eduard Font, Lluís Buscarons, Desconegut i Pere Cortada.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (1)
Postal i detall de la temporada 1969-1970.
D'esquerra a dreta: Josep Cass√ļ, Eduard Font, Joan Calsina, Cosme Company, Joan Vilanova, Amadeu Punt√≠, Johnny Guitart, Josep Riumall√≥ i Salagran* (substituint Joan Camps), Jordi Pujol, Agust√≠ Monguilod, Tom√†s Bah√≠, Pere Cortada i Llu√≠s Buscarons.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina Calidæ.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1969 (2)
A l'Aplec de Santa Perpètua de Mogoda, el dia 4 de Maig de 1969.
Darrere: Amadeu Punt√≠, Cosme Company, Joan Vilanova, Johnny Guitart*, Jordi Pujol, Josep Riumall√≥, Josep Cass√ļ i Joan Calsina
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod i Pere Cortada.
* A vegades les cobles-orquestra feien agafar un instrument poc compromès (2n trombó, per exemple) als cantants, de manera que la Cobla semblava, essent més nombrosa, més important. Aquest cas es donava també amb els bateries.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (3)
Aplec de Torroella de Montgrí, el dia 22 de Juny de 1969.
Darrere: Amadeu Punt√≠, Cosme Company, Jordi Pujol, Josep Riumall√≥ i Josep Cass√ļ
Davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.


Any 1969 (4)

Fotografia que sortia a la pàgina 18 del programa de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses de 1977. Pels components que es veu a la foto, crec que aquesta és de 1969.
En segon terme: Joan Vilanova (trompeta) i Cosme Company (trompeta)
En primer terme: Josep Riumalló (fiscorn) i Amadeu Puntí (trompeta).
Foto: Biblioteca de Sant Joan de les Abadesses.


Any 1969 (5)
Més futbol musical, aquesta vegada seguint la tradició d'enfrontar-se a la Comissió de Festes d'Almenar, el 24 de Setembre de 1969.
Darrere: Tomàs Bahí, Joan Calsina, Desconegut, Josep Riumalló, Joan Vilanova i Eduard Font
Davant: Cosme Company, Johnny Guitart, Amadeu Puntí, Desconegut, Desconegut, Jordi Pujol i Desconegut.
Foto: Arxiu Tomàs Bahí.

NOTA:
PER VEURE LA SEGONA √ąPOCA
(Des de 1970 fins al dia d'avui),
CLICA AQU√ć

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOG√ćSTIQUES NOM√ČS PUBLICAR√Č COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortir√† en el comentari)

Gràcies!