T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł, o tambĂ© em pots fer un bizum al 650 05 12 33 (posa-hi el teu nom si ho fas aixĂ­), tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
CasadellĂ  i Turon, Josep
Cobla-orquestra Maravella
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

GrĂ cies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 3 d’abril del 2017

MONTGRINS (Dels inicis fins l'any 1969)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 

Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Paral·lelament als Montgrins (1) Any 1894
Penso que en la histĂČria de la mĂčsica a casa nostra hi ha una sĂšrie de personatges als quals podrĂ­em qualificar de "cracks". Un d'ells Ă©s en Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł")*. Clica a sobre del seu nom i llegeix-ne una breu biografia ... molt interessant !
A la fotografia, aproximadament de l'any 1894 hi podem identificar:
Pere Rigau, al centre, amb la batuta, i els seus alumnes. El tercer de darrere, per la dreta, amb el fiscorn, Ă©s el seu germĂ , Rogeli Rigau i Poch, i entre ell i el trompeta hi veiem en Vicenç Bou i Geli al violĂ­. El primer nen assegut, començant per l'esquerra, Ă©s Silveri Tauler i el segon Joaquim VallespĂ­ i PĂČlit.
El segon nen assegut per la dreta, tocant la flauta, Ă©s Joan Tauler, i el tercer, Ricard Forcada.
Recomano tambĂ©, abans de seguir, la lectura d'un curt, perĂČ interssantĂ­ssim article sobre els origens dels Montgrins, "NOTES ENTORN DELS INICIS DE LA COBLA ELS MONTGRINS", de Joan Radressa i Casanovas (historiador).
A continuaciĂł afegeixo unes dades i alineacions dels Montgrins anteriors i posteriors a aquesta foto. SĂłn molt interessants, ja ho veureu.
Any 1891. A la pĂ gina 7 del Diario de Gerona de 27 d'Agost de 1891 es fa menciĂł d'un extraordinari fiscornaire de 16 anys, nascut al Pont Major (Girona), que forma part dels Montgrins: NarcĂ­s Cos i MenciĂł ("Bosch").
Any 1894. A la pĂ gina 3 del setmanari bisbalenc El Distrito, de 24 de Juny de 1894, els components de la formaciĂł eren els segĂŒents:
Violins: Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł"), Robert Mercader i Sureda i Manel SĂĄnchez i SolĂ 
Contrabaix: GenĂ­s Geli i Coll ("Niset de la verra")
Flauta: Josep Forcada i Deulofeu
Cornetins: Lluís Hereu i Sallés i Salvi Marín i Corominas
Clarinets: Enric Vallespí i Simon i Josep Mas i Sallés
Fiscorn: NarcĂ­s Cos i MenciĂł ("Bosch")
TrombĂł: LluĂ­s CulĂ­ i Pons.
Any 1900. A la pĂ gina 3 del diari La Lucha, de 20 de Juny de 1900 publiquen els components de la formaciĂł:
Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Genís Canet i Boadella [!]**, Segon Marín i Tió, Genís Geli i Coll ("Niset de la verra"), Josep Forcada i Deulofeu, Josep Mas i Sallés, Enric Vallespí i Simon, Martí Vidal i Ros, Pere Lleonsí i Casanovas, Rogeli Rigau i Poch i Lluís Culí i Pons.
* Et convido a llegir un molt ben documentat article de Montserrat Juvanteny.
** Sempre se l'ha vinculat a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, perĂČ aquĂ­ queda palĂšs que primerament va estar amb els Montgrins.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia. Fons FamĂ­lia Bou.


Any 1895 (1)
Aquesta Ă©s la fotografia en formaciĂł d'Orquestra mĂ©s antiga que es conserva de la Cobla-orquestra Montgrins, de Torroella de MontgrĂ­, fundada l'any 1884 (?) [veure la foto Any 1903 - DĂ­ptic (3)] per un jovenĂ­ssim Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł"), que en va esdevenir el primer director al marxar de la formaciĂł del seu pare, Joan Rigau i Trill ("El BarretĂł"), la Cobla-orquestra Juventud Torroellense. Hi havia ingressat amb nomĂ©s 11 anys, i aviat en va assumir la direcciĂł, transformant radicalment "Els Barretons" (aixĂ­ era tambĂ© coneguda la Juventud Torroellense) en poc temps. Per diverses raons, sobretot musicals, van esclatar desavinences amb el seu pare, Joan Rigau, que motivaren la formaciĂł de la nova Cobla-orquestra.
Els mĂșsics sĂłn:
Darrere: LluĂ­s CulĂ­ i Pons (fiscorn), LluĂ­s Hereu i SallĂ©s (cornetĂ­ primer), Pere Rigau i Poch ["Peret BarretĂł"] (violĂ­ primer i director), Josep Vidal i Serra (cornetĂ­ segon) [fill de Segon Vidal i Pujol] i GenĂ­s Geli i Coll ["Niset de la verra"] (contrabaix).
Davant: Enric Vallespí i Simon* (clarinet segon), Josep Mas i Sallés (clarinet primer), Josep Forcada i Deulofeu (flauta), Manel Sånchez i Solà (violí primer), Segon Vidal i Pujol (violí primer) i Rogeli Rigau i Poch (violí segon).
* L'any 1880, Enric VallespĂ­ ja era un reconegut clarinetista a la Cobla-orquestra Juventud Torroellense.


Any 1898
Aquesta fotografia, on apareix un bon grapat de mainada a sota de l’escenari, Ă©s la mĂ©s antiga que es conserva dels Montgrins en formaciĂł de cobla i que, en la majoria de llibres i articles que he consultat, consta com feta l'any 1897. Recordem que n’hi ha una d’anterior del 1895 amb instruments d’orquestra. Els components de la cobla sĂłn els segĂŒents:
Darrere: Pere LleonsĂ­ i Casanovas*, MartĂ­ Vidal i Ros, NarcĂ­s MartĂ­ i Casademont ("SisĂł de CornellĂ "), Rogeli Rigau i Poch, LluĂ­s CulĂ­ i Pons i GenĂ­s Geli i Coll ("Niset de la verra").
Davant: Pere Rigau i Poch ("Peret Barretó"), Josep Forcada i Deulofeu, Josep Mas i Sellés, Manel Sånchez i Solà i Enric Vallespí i Simon.
El tercer mĂșsic de la fila de davant, Josep Mas, sempre m'ha fet pensar en un personatge de pel·lĂ­cula del gĂšnere western. AlgĂș ha vist Duelo a muerte en el OK Corral ?
Vegem ara dos detalls interessants d’aquesta extraordinĂ ria fotografia que ens poden ajudar a determinar-ne la seva dataciĂł. El primer Ă©s la presĂšncia del fiscornaire NarcĂ­s MartĂ­ i Casademont (CornellĂ  del Terri, 1859 - Olot, 1940), conegut per SisĂł de CornellĂ . L’any 1888 havia estat fundador de Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, tot i pertĂ nyer simultĂ niament a la Cobla-orquestra Els Juncans, de Banyoles. Era un fiscorn solista molt sol·licitat per les formacions  gironines perĂČ tambĂ© de Barcelona i que va entrar i sortir, anar i venir, dels Montgrins en tres ocasions, en anys consecutius. La primera va ser el 1896:

... se ha impuesto [Pere Rigau], contratar para el presente año al tan aplaudido concertista de fiscorno don Narciso MartĂ­, de CornellĂĄ, siempre solicitado por las mĂĄs renombradas orquestas de Barcelona. (El correo de Gerona, de 29 d'Abril de 1896, p. 1).

La segona a l’any segĂŒent: 
«La Orquestra dels Montgrins ha contratado de nuevo al reputado concertista de fiscorno D. Narciso Martí» (La lucha, de 29 de Maig de 1897, p. 2).

I la tercera, i Ășltima, el 1898:
Lo notable escriptor de sardanas, nostre amich en Pere Rigau, director de la copla ampurdanesa Los Montgrins, ha tingut la atenciĂł de participarnos que ha contratat de nou al conegut fiscorn D. NarcĂ­s MartĂ­ de CornellĂĄ y ha cambiat los cornetins de sa orquesta pera'l mellor Ă©xit de la mateixa. (La senyera, de 22 de Maig de 1898, p. 8).

La presĂšncia d’aquest mĂșsic ens garanteix, d’entrada, que la fotografia estĂ  feta als anys 1896, 1897 o 1898. I per cert, —aixĂČ seria un altre debat—, Ă©s curiĂłs que en SisĂł, que era un divo del fiscorn, no tĂ© cap instrument a les mans i els dos mĂșsics que estan entre ell i el contrabaix porten un fiscorn cadascĂș. Suposadament, SisĂł en formaciĂł de cobla tocaria el trombĂł (tal com podem veure a la fotografia de 1903 de la Cobla-orquestra La Moderna Tossense) mentre que a l’orquestra seria el fiscorn solista (en realitat nomĂ©s n’hi havia un) i a on els seus obligats, tant en el ball com en el concert, eren esperats amb expectaciĂł pels seus seguidors. 
L’altre detall de la fotografia Ă©s el nen que hi ha dalt de l’empostissat al costat d’Enric VallespĂ­ i Simon i que, en diferents publicacions, ha estat identificat de desigual manera com a Joaquim VallespĂ­ i PĂČlit, el fill gran de l’Enric, o els seus germans Enric o Josep. Tots tres havien nascut a Torroella MontgrĂ­: Joaquim, el 9 de març de 1885, Enric, el 20 de febrer de 1891 i Josep el 2 d’agost de 1895 i, com el seu pare, van ser components dels Montgrins. Segons el fiscornaire Enric VilĂ  i Armengol, que havia conegut als tres germans els quals li havien proporcionat moltes informacions de les seves vides musicals, el nen era Josep VallespĂ­ i PĂČlit (VILÀ, Enric. “Els VallespĂ­, mĂșsics de Torroella”. Llibre de la festa Major de Torroella de MontgrĂ­, 1976, p. 6). Si donem per bona l’afirmaciĂł de VilĂ , que sembla la mĂ©s plausible, la fotografia hauria de ser del 1898 quan Josep VallespĂ­ tindria 3 anys, segons l’aparença del nen a la imatge. Segons altres fonts, la fotografia seria del 1897 i el nen seria l’Enric, que tindria 6 anys i escaig. L’opciĂł que sigui el germĂ  gran, Joaquim, Ă©s descartable ja que hauria de tenir 12 anys i no sembla el cas del nen de la fotografia. Responsabilitat meva si m'equivoco: crec que el nen Ă©s Josep VallespĂ­ i PĂČlit.
M'ha ajudat en gran manera per recollir les informacions que publico en aquest peu de foto i en molts dels segĂŒents, el bon amic i estudiĂłs del mĂłn de la Cobla, Jaume Nonell i Juncosa.
* Un detall poc conegut d'aquest mĂșsic Ă©s que era germĂ  de Josep LleonsĂ­ i Casanovas ("Pep Noni"), 2n tenor durant tota la histĂČria de la Cobla-orquestra La Principal de Peralada.
Foto: Museu de la Mediterrània. La primera és la fotografia original, i la segona és una edició que m'he permÚs, adreçant-la i retallant-la una mica, i passant-la per un filtre.


Any 1902 (1)
He de dir que els dos primers mĂșsics del mig sempre han estat identificats -errĂČniament- com a Manel SĂĄnchez i MartĂ­ Vidal, quedant ben clar en el carnet que veiem mĂ©s avall (de 1902) que no hi eren.
Darrere, drets i una mica elevats: Víctor Bou i Paloma* (cosí de Vicenç Bou), Rogeli Rigau i Poch** i Joaquim Vallespí***
Al mig, tambĂ© drets: Segon MarĂ­n i TiĂł***, Pere Ferrer i MarquĂšs ("Tano")***, Josep Pi i Pasqual***, GenĂ­s Geli ("Niset de la verra"), Pere LleonsĂ­, LluĂ­s CulĂ­ i  Vicenç Bou i Geli (en el seu primer any a la formaciĂł, on tocava el violĂ­ i el 2n trombĂł, substituint a GenĂ­s Canet i Boadella)
Davant, asseguts: Josep Forcada, Pere Rigau i Enric VallespĂ­ i SimĂłn.
* VĂ­ctor Bou i Paloma, substitut de Josep Mas i SellĂ©s, segons dades que em passa en Jaume Nonell, va nĂ©ixer el 20 d'Agost de 1883, fill de Gumersind Bou i Trill i Gertrudis Paloma (d'Esparreguera). Gumersind era fill de Vicenç Bou i Rocas, avi de Vicenç Bou i Geli, i de MÂȘ Dolors Trill, vĂ­dua de DomĂšnec Rigau i March, i per tant, mare de Joan Rigau i Trill. En Gumersind es va casar tres vegades, i de la tercera dona en nasquĂ© en VĂ­ctor. En VĂ­ctor es va casar dues vegades, la primera (1906) amb Elvira Casellas i Cases, i la segona (1908) amb EmĂ­lia Cases i Andreu. Va formar part dels Montgrins en dues etapes: 1902-1916 i 1921-1926. I de la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa a partir de 1927 (no sĂ© si abans tambĂ©) i al menys fins l'any 1933.
** Rogeli Rigau tornava breument -veure foto segĂŒent- a la formaciĂł, desprĂ©s de passar la temporada 1901-1902 amb l'Orquestra Planas, de Martorell (pĂ gina 2 de La Veu de Catalunya, de 7 d'Abril de 1901).
*** Aquests tres mĂșsics havien entrat l'any 1901 (pĂ gina 5 de La Lucha, de 25 d'Abril de 1901). En Manel SĂĄnchez, per les raons que fos, va marxar acabada la temporada 1899-1900, i va tornar la temporada 1903-1904. Enric VallespĂ­ i Simon va agafar el primer tenor, i va entrar Segon MarĂ­n i TiĂł com a 2n tenor i violĂ­.
Foto: Josep Esquirol i PĂ©rez. Arxiu Municipal de L'Escala.


Any 1902 (2)
Aquesta foto Ă©s molt similar a l'anterior, amb una sola diferĂšncia: hi ha un mĂșsic menys, en Rogeli Rigau, que va marxar cap a Barcelona*, de manera que els components restants van tornar a fer-se la foto en el mateix lloc, amb el mateix fotĂČgraf, i adoptant -mĂ©s o menys- la mateixa postura que en la foto anterior.
Darrere, drets i una mica elevats: VĂ­ctor Bou i Joaquim VallespĂ­
Al mig, tambĂ© drets: Segon MarĂ­n, Pere Ferrer ("Tano"), Josep Pi, GenĂ­s Geli ("Niset de la verra"), Pere LleonsĂ­, LluĂ­s CulĂ­ i  Vicenç Bou
Davant, asseguts: Josep Forcada, Pere Rigau i Enric VallespĂ­ i SimĂłn.
* A Barcelona Rogeli Rigau va entrar a l'Orquestra del Liceu (pĂ gina 3 de La Publicidad, de 31 d'Octubre de 1903), i tambĂ© a l'Orquestra UniĂł FilharmĂČnica, una de les vĂ ries orquestres que es formaven a Barcelona quan acabava la temporada del Gran Teatre del Liceu, per fer actuacions per tot Catalunya, i des d'on, al cap d'uns anys, marxaria cap a Cuba i els Estats Units de NordamĂšrica, establint-se a Tampa (Florida), tal com podem constatar a la foto que hi ha mĂ©s endavant en aquesta mateixa entrada [Paral·lelament als Montgrins (3) Any 1921].
Foto: Josep Esquirol.


Any 1902 (3) - TrĂ­ptic (1)
Exterior del trĂ­ptic, amb els corresponents detalls, on hi podem veure la formaciĂł d'aquella temporada. Cal destacar la inusual presĂšncia de dos trombons a la Cobla, que es va donar fins la temporada 1907-1908 (inclosa).
Poso l'instrument d'Orquestra i el de Cobla:
Pere Rigau (violí director i flabiol), Joaquim Vallespí (violí solista i 1er trombó), Vicenç Bou (violí solista i 2n trombó), Segon Marín i Tió (violí i 2n tenor), Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Víctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Enric Vallespí (clarinet i 1er tenor), Pere Ferrer i MarquÚs ["Tano"] (cornetí solista i 1er cornetí), Pere Lleonsí (cornetí i 2n cornetí), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Lluís Culí (trombó de vares i 2n fiscorn).
Fotos: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1902 (4) - TrĂ­ptic (2)
Interior del trĂ­ptic, que ocupa els tres cossos del mateix.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - DĂ­ptic (1)
Portada (en relleu) del dĂ­ptic d'aquesta temporada. Com a dada mĂ©s o menys histĂČrica, Ă©s la temporada en que van treure l'article de davant del nom, l'any 1902 encara eren Los Montgrins i l'any 1903 ja sĂłn simplement Montgrins.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - DĂ­ptic (2)
Llista del personal artĂ­stic:
Pere Rigau (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i 1er trombĂł), Vicenç Bou (violĂ­ solista i 2n trombĂł), Segon MarĂ­n* (violĂ­ i 2n tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), VĂ­ctor Bou (clarinet solista i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­), Josep Pi (fiscorn solista i 1er fiscorn) i LluĂ­s CulĂ­ (trombĂł de vares i 2n fiscorn).
* Durant el mes de Juliol d'aquell any 1903 Ă©s substituĂŻt per Manel SĂĄnchez (pĂ gina 2 de La Lucha, de 8 de Juliol de 1903), al qual ell havia substituĂŻt la temporada 1902-1903. Manel SĂĄnchez agafa el 1er tenor i Enric VallespĂ­ passa a 2n tenor.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - DĂ­ptic (3)
En aquesta pĂ gina del dĂ­ptic hi ha la constataciĂł de la data de formaciĂł dels Montgrins:
Escriuen AÑO XV; si l'ANY XV Ă©s 1903, l'ANY I Ă©s 1899 i per tant queda clar que el primer any d'existĂšncia dels Montgrins Ă©s 1888 o 1889. L'historiador Jaume Nonell i Juncosa va trobar un document notarial de finals de 1888 on s'esmenta el nom de Montgrins, cosa que fa pensar que devien estar preparant-se per sortir en pĂșblic; resulta molt aclaridor l'article que va publicar en aquest sentit a la Revista SOM, i del qual destaco la segĂŒent conclusiĂł:
Ara, segons les dades, amb els nous document ja descrits i els arguments exposats cal acceptar, una vegada per totes, que la data de formaciĂł dels Montgrins Ă©s el 1888 i que, potser, van debutar el 1889, perĂČ en cap cas el 1884, com s'ha anat dient des de 1958 fins ara.
... I jo hi afegeixo: Que cadascĂș en tregui les seves conclusions.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1903 - DĂ­ptic (vista interior i exterior)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Paral·lelament als Montgrins (2) Any 1905
Ull ! Aquests no sĂłn els Montgrins ! Es tracta de l'AgrupaciĂł La HumorĂ­stica, coneguda, potser errĂČniament, com El Valz Burlesco, nom d'una de les peces que interpretaven*, creada l'any 1905 per Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł"), i Ă©s que aquest home no parava ... !
Obtingué un Úxit remarcable pel fet d'imitar tots i cada un dels instruments imaginaris que portaven, així com per la indumentària del tot original: peça llarga i vestit negre, amb barret de copa. Les seves actuacions eren serioses i les imitacions dels difents instruments, com cornetins, violins, guitarres, contrabaixos etc. eren quasi perfectes !
* Setmanari El Tradicionalista, pàgina 3 de l'edició del 25 de Març de 1905.


Any 1905*
Drets: Pere LleonsĂ­, Pere Ferrer ("Tano"), Josep ("Pepito") CristĂČfol i Parals, LluĂ­s CulĂ­, Joaquim VallespĂ­ i PĂČlit, Vicenç Bou i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Pere Rigau*, Josep Forcada, VĂ­ctor Bou, Manel SĂĄnchez i Enric VallespĂ­ i Simon.
* Dato aquesta foto l'any 1905, donat que Pere Ferrer ("Tano") consta l'any 1906 com a membre de l'Orquestra Moderna Armonia, de Barcelona, tal com podem llegir a La Publicidad, 29-4-1906, p. 1.
** Aquesta Ă©s probablement la darrera fotografia on surt en Pere Rigau amb la seva estimada Cobla. L'any 1908 va emmalaltir, prenent momentĂ niament les tasques de director en Manel SĂĄnchez, i va morir el 20 de Gener de 1909.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1909 - DĂ­ptic (1)
Portada (en relleu) del dĂ­ptic d'aquesta temporada. Val a dir que, veient aquesta portada, les precedents i les posteriors, tenien molta cura en la presentaciĂł, totes tenien un toc artĂ­stic d'acord amb l'Ăšpoca.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - DĂ­ptic (2)
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1909 - DĂ­ptic (3)
Llista del personal artĂ­stic*:
Vicenç Bou (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra i Massaguer (1er violĂ­ i 2n fiscorn), Francesc Planas i Virolesch (2n violĂ­ i 1er tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric VallespĂ­ i PĂČlit* (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
* Una curiositat: En la relaciĂł dels mĂșsics el seu nom de pila i el seu instrument s'escriuen en castellĂ  a l'Orquestra i en catalĂ  a la Cobla. L'any 1903 ho feien tot en castellĂ , i a partir de 1914 tot en catalĂ .
** Va entrar l'any 1908. El seu pare, Enric VallespĂ­ i Simon va voler donar pas al seu fill, i va entrar a la Cobla-orquestra La Lira, tambĂ© de Torroella de MontgrĂ­, on s'hi va estar fins l'any 1920, fent una breu reapariciĂł l'any 1924, quan es va produir una fusiĂł de curta durada (una sola temporada) entre la Cobla-orquestra La Lira i la Cobla-orquestra La Principal de Torroella de MontgrĂ­. Aquesta fusiĂł es va anomenar Cobla-orquestra La Lira Principal, de la que en podem podem veure la fotografia i els seus components anant a qualsevol dels dos enllaços anteriors.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1910 - DĂ­ptic (1)
Portada (en relleu) del dĂ­ptic d'aquesta temporada.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 - DĂ­ptic (2)
En aquesta pĂ gina es fa esment del retorn del cornetĂ­ escalenc Pere Ferrer i MarquĂšs ("Tano")*.
Interessant veure tambĂ© que el representant i mĂșsic Josep Forcada veu escrit el seu nom de forma correcta, i no Furcada, com fins aleshores.
* El presenten com un "fitxatge extraordinari", tot i que ja havia estat als Montgrins de 1902 a 1905, provinent de la Cobla-orquestra L'Aliança, de L'Escala. Abans de retornar a Torroella va passar per l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l'Orquestra La FilarmĂČnica (sic) de Barcelona i l'Orquestra Moderna Armonia, tambĂ© de Barcelona (veure La Publicidad, 29-4-1906, p. 1), coincidint en aquesta darrera amb un altre empordanĂšs, Pau Guanter i Casadevall ("Rossinyol"). Aquesta coincidĂšncia ja s'havia donat la temporada 1900 (El Diluvio, 29 d'Abril de 1900, pĂ gina 4016).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 - DĂ­ptic (3)
El personal artĂ­stic, amb la particularitat de que escriuen els noms en castellĂ  a la formaciĂł d'Orquestra i en catalĂ  (m'encanta la "h" darrere Josep, Francesc o Enric !) a la formaciĂł de Cobla:
Vicenç Bou (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (1er violĂ­ i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violĂ­ i 1er tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1910 (en formaciĂł de Cobla)
Actuant a Colomers*.
Darrere: Pere LleonsĂ­ (2n cornetĂ­), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetĂ­), Joan Mont ["Quendo"] (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim VallespĂ­ (trombĂł) i GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix)
Davant: Vicenç Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), VĂ­ctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric VallespĂ­ (2n tenor).
* Pot ser que el lloc sigui Colomers, doncs si mirem la fotografia que surt en aquest enllaç de la Rectoria, hi podem veure dos arcs similars als que surten en la present foto. PerĂČ podria ser tambĂ© que "ColomĂ©s" fos el nom del fotĂČgraf: veure el peu de la segĂŒent imatge.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1910 (en formaciĂł de Cobla) - DUBTE RAONABLE
Aquesta Ă©s la foto que em va enviar molt amablement el Museu de la MediterrĂ nia, i que en la imatge anterior he editat una mica.
Sempre s'ha dit que aquesta foto es va fer a Colomers, perĂČ el quĂš realment es veu en el peu de foto Ă©s una anotaciĂł que diu: D. ColomĂ©s. 1910. Tot i que la nomenclatura del poble aleshores era ColomĂ©s, no Colomers, la "D." em desconcerta, i em fa pensar en la possibilitat de que "D. ColomĂ©s" fos el fotĂČgraf. No tĂ© massa importĂ ncia, perĂČ Ă©s una dada a revisar.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1911 (1)
Part exterior del dĂ­ptic editat l'any 1911 on es fa avinent la incorporaciĂł del fiscornaire Josep ["Pepito"] CristĂČfol, que de fet era un retorn, doncs el podem veure a la foto Any 1905. Els anys 1909 i 1910 va estar a la Cobla-orquestra Moderna MonnĂ©s, d'Esparreguera.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1911 (2)
Part interior del dĂ­ptic, amb l'elenc artĂ­stic:
Vicenç Bou (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (1er violĂ­ i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violĂ­ i 1er tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1911 (3)
Festa Major de Fonteta. A l'esquerra, reposant, La Principal de La Bisbal. A la dreta, tocant, els Montgrins.
Darrere: Pere LleonsĂ­ (2n cornetĂ­), Pere Ferrer ["Tano"] (1er cornetĂ­), Josep ["Pepito"] CristĂČfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn), Joaquim VallespĂ­ (trombĂł) i GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix)
Davant: Vicenç Bou (flabiol), Josep Forcada (2n tible), Víctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric Vallespí (2n tenor).
Foto: Centre de DocumentaciĂł del MontgrĂ­, les Illes Medes i el Baix Ter.


Any 1912 - DĂ­ptic (1)
Anvers del dĂ­ptic de la temporada 1912-1913, amb una errata ben curiosa: deixo que la descobreixis !
Per cert, tornen a posar l'article davant del nom.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - DĂ­ptic (2)
Llista dels mĂșsics:
Vicenç Bou (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (1er violĂ­ i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violĂ­ i 1er tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Pere Ferrer ["Tano"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1912 - DĂ­ptic (3)
I en aquesta darrera part del dĂ­ptic es fa constar que no hi ha canvis respecte a la temporada anterior.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1913
D'aquesta foto em consta que va ser feta a L'Hospitalet de Llobregat per Joan Criquet, que la dedica a Josep CristĂČfol.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra").
Davant: Pere Lleonsí, Vicenç Bou, Josep Forcada, Víctor Bou, Francesc Planas i Enric Vallespí.


Any 1914 - DĂ­ptic (1)
Canvi total d'estil en la portada d'aquest dĂ­ptic de la temporada 1914-1915.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - DĂ­ptic (2)
Personal artĂ­stic:
Vicenç Bou (violĂ­ director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (1er violĂ­ i 2n fiscorn), Francesc Planas (2n violĂ­ i 1er tenor), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Josep Forcada (flauta solista i 2n tible), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ("Panxo") (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - DĂ­ptic (3)
Els representants, Josep Forcada i Vicenç Bou.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 - DĂ­ptic (4)
I una mica de text publicitari per tancar el dĂ­ptic.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1914 (en formaciĂł de Cobla)
Amb el tablado tant petit, Vicenç Bou (flabiol) i Genís Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), a terra van ... !
A dalt hi tenim:
Darrere: Pere LleonsĂ­ (2n cornetĂ­), Josep March ("Panxo") (1er cornetĂ­), Josep ["Pepito"] CristĂČfol (1er fiscorn), Hermini Serra (2n fiscorn) i Joaquim VallespĂ­ (trombĂł)
Davant: Josep Forcada (2n tible), VĂ­ctor Bou (1er tible), Francesc Planas (1er tenor) i Enric VallespĂ­ (2n tenor).


Any 1915 - DĂ­ptic (1)
Relleu de FrĂ©dĂ©ric Chopin a la portada d'aquest dĂ­ptic de 1915. Tornen a utilitzar l'article davant del nom de la formaciĂł, ara perĂČ, en catalĂ  ...
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 - DĂ­ptic (2)
Interior del díptic de 1915, on es fa esment de la incorporació de Ramon Rosell i Mestres, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Cassà, i Josep Ribera i Geli. També hi consten Vicenç Bou i Joaquim Vallespí com a representants (per a ajustos y correspondencia).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 - DĂ­ptic (3)
Llista del personal artĂ­stic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (violĂ­ i 2n fiscorn), Josep Ribera i Geli (violĂ­ i 2n tible), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Ramon Rosell (flauta solista i 1er tenor), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), VĂ­ctor Bou (clarinet i 1er tible), Josep March ["Panxo"] (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Pere LleonsĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1915 (Retrat) (1)
Drets: Pere LleonsĂ­, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1915 (Retrat) (2)
Drets: Pere LleonsĂ­, Josep March ("Panxo"), Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Any 1916
Drets: Josep March ("Panxo"), Ricard Forcada i Rigau, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Asseguts: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou, Ramon Rosell i Enric Vallespí.


Paral·lelament als Montgrins (3) Any 1921
Un dels primers membres dels Montgrins (havia entrat l'any 1895), Rogeli Rigau i Poch, germĂ  d'en Pere, el director, va marxar de Torroella cap a l'any 1902, i va estar tocant uns sis anys a l'Orquestra del Liceu de Barcelona, formant part tambĂ© de l'Orquestra UniĂł FilharmĂČnica (pĂ gina 3 de La Publicidad, de 31 d'Octubre de 1903), una de les vĂ ries orquestres que es formaven a Barcelona quan acabava la temporada del Gran Teatre del Liceu, per fer actuacions per tot Catalunya. AllĂ  va conĂšixer una cantant lĂ­rica, Isabel Marquet i Sala, amb la que es casaria mĂ©s endavant, el 3 de Novembre de 1921. Va viatjar, per raons musicals, a Cuba, i mĂ©s desprĂ©s es va establir a Tampa (Florida, Estats Units de NordamĂšrica), on va fundar el Conservatori Granados, i hi va mantenir una fecunda activitat musical, tocant, ensenyant, component i dirigint fins a la seva mort, el 3 de Febrer de 1941.
TambĂ© va col·laborar molts anys com a articulista i redactor amb Bohemia, Revista Semanal Ilustrada, de Tampa. 
El sextet de la foto era l'Orquestra del Centro Asturiano de Tampa, i hi veiem, d'esquerra a dreta: Henry Santa Cruz (violí), Wilfredo Fernåndez (violí), Consuelo Bas i Cuervo (piano), Isabel Marquet i Sala (soprano), Rogeli Rigau i Poch (violoncel) i José ["Pepito"] Riesgo (violí).
Foto: Ybor State Museu. Centro Asturiano de Tampa.


Any 1917 (1)
Part central d'un dĂ­ptic (no tinc la part exterior) publicat el mes de Maig de 1917.


Any 1917 - Detall 1
Ramon Rosell, Enric VallespĂ­ i VĂ­ctor Bou..


Any 1917 - Detall 2
Joaquim Vallespí, Hermini Serra, Vicenç Bou, Josep Ribera i Genís Geli ("Niset de la verra").


Any 1917 - Detall 3
Josep ("Pepito") CristĂČfol, Josep March ("Panxo") i Josep ("Pepito") VallespĂ­ i PĂČlit, germĂ  de Joaquim i Enric, que entra a la formaciĂł com a 2n cornetĂ­; la temporada 1925-1926 va passar a tocar el contrabaix, prenent el relleu de GenĂ­s Geli ("Niset de la verra"), que va marxar a una formaciĂł rival de Torroella de MontgrĂ­, la Cobla-orquestra La Lira.


Any 1918 - Quadern (1)
Portada del quadern que van presentar la temporada 1918-1919. L'article "Els" davant del nom sembla que ja ha desaparegut definitivament.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (2)
PresentaciĂł, sense novetats respecte a la temporada anterior. L'article "Els" encara cueja ...
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (3)
Per una vegada, no repetirĂ© els noms, es veuen molt clarament. El crack, perĂČ, a dalt de tot, i si mires en d'altres entrades, idem de idem !
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (4)
El director al mig, faltaria més !
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (5)
Com veiem, i com diu la presentaciĂł del quadern, cap variaciĂł respecte a la temporada anterior.


Any 1918 - Quadern (6)
Cinquena pĂ gina del quadern, amb el nom dels representants.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1918 - Quadern (7)
Contraportada del quadern, amb el nom dels impressors: Impremta P. Ribas, de Palafrugell.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1919 - DĂ­ptic (1)
Portada del dĂ­ptic editat la temporada 1919-1920
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - DĂ­ptic (2)
Segona pàgina del díptic, on s'indica els representants Vicenç Bou i Joaquim Vallespí.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - DĂ­ptic (3)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic. Es destaca la [re]incorporaciĂł del cornetĂ­ Ricard Forcada.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 - DĂ­ptic (4)
Quarta pĂ gina del dĂ­ptic, amb expressiĂł de l'any, 1919, i la impremta: P. Ribas, de Palafrugell.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1919 (2)
Ballada de sardanes a la Plaça Major de Calonge, amb dues cobles: a l'esquerra, La Principal de Palafrugell, i al fons de la imatge, els Montgrins.
En Martí Camós, que va ser component d'ambdues formacions, va fer un excel·lent treball d'edició amb un original de la seva propietat que estava molt malmÚs. Val molt la pena obrir la foto i delectar-se amb els detalls, d'esquerra a dreta i de dalt a baix.
Foto: Arxiu MartĂ­ CamĂłs i Segura
.


Any 1919 (3)

Detall de la Cobla, que presento amb dos filtres.
Darrere: Josep ("Pepito") VallespĂ­, Ricard Forcada, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Davant: Vicenç Bou, Josep Ribera, Víctor Bou [fent el cigarro], Ramon Rosell i Enric Vallespí.
Foto: Arxiu MartĂ­ CamĂłs i Segura.


Any 1920 - Quadern (1)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (2)
Es destaca la incorporaciĂł del gran mestre de cornetĂ­, Miquel Bravo i Moncanut, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell, substituint Ricard Forcada, que tornaria a la formaciĂł acabada la guerra civil.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (3)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (4)
Van poder aprofitar la composiciĂł de 1918 en aquesta pĂ gina i en l'anterior, nomĂ©s van haver de modificar la segĂŒent.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (5)
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1920 - Quadern (6)
Els representants continuaven essent els mateixos.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1921
Darrere: Josep Ribera, Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu"), Miquel Bravo i Moncanut*, VĂ­ctor Bou, Hermini Serra i Enric VallespĂ­
Davant: GenĂ­s Geli ("Niset de la verra") [amb la cigarreta a la mĂ , privilegi de veterĂ ], Josep ("Pepito") VallespĂ­, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") CristĂČfol i Joaquim VallespĂ­.
* Miquel Bravo va ser el primer mĂșsic que va canviar el cornetĂ­ per la trompeta a les comarques gironines. DesprĂ©s de la seva estada als Montgrins va marxar a Barcelona, essent membre destacat de l'Orquestra Demon's Jazz.
Foto: Amb alguna reserva, l'atribueixo a ValentĂ­ Fargnoli i Anneta.


Any 1922 (1)
Amb la vista exterior del Castell del MontgrĂ­, hi tenim:
Darrere: Enric VallespĂ­, Josep Ribera, Josep Font i Grau, Josep ("Pepito") VallespĂ­, Ramir Casanovas i Ruiz i Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu")
Davant: Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­, Vicenç Bou, Josep ("Pepito") CristĂČfol i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra").
Aquesta temporada en VĂ­ctor Bou havia marxat a la Cobla-orquestra La Lira, de Torroella de MontgrĂ­. L'any 1923 ja no hi era, i va retornar als Montgrins la temporada 1924-1925.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1922 (2)

Aquesta fotografia (un mar de barrets, la podriem subtitular) es va publicar a la pĂ gina 15 de la Revista Catalunya GrĂ fica, la primera quinzena de Juny de 1922, i reprodueixo a continuaciĂł -literalment- el peu de foto que l'acompanyava:
Homenatge a n'En Pep Ventura, 11 juny 1922.— Les quatre cobles tocant la sardana «Empordà» del mestre Morera a la plaça de S. Jaume; aquesta festa, organitzada per l'Ateneu EmpurdanĂ©s, assolĂ­ un Ăšxit remarcable.
Els dies 10 i 11 de Juny de 1922 es va celebrar a Barcelona un homenatge a Josep MÂȘ Ventura i Casas ("Pep Ventura"), amb la participaciĂł de les Cobles La Principal de PeraladaLa Principal de La Bisbal, els Montgrins i la Barcelona
A continuaciĂł faig un resum del programa d'aquella Festa que va durar dos dies:
> A les 10 de la nit del dissabte dia 10 Joan Llongueras i Badia va donar una conferĂšncia, Pep Ventura i la seva obra, il·lustrada musicalment per la Cobla Barcelona. L'Albert MartĂ­ va tocar-hi amb la tenora d'en Pep Ventura.
> El diumenge dia 11, a les 11 del matĂ­, les quatre cobles van oferir una audiciĂł a la Plaça de Sant Jaume, amb el segĂŒent repertori: Toc d'oraciĂł (Josep MÂȘ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de La Bisbal], La bola de neu (Pere Rigau i Poch, BarretĂł) [Montgrins], La rosada (Juli Garreta i Arboix) [Barcelona], La pubilla empordanesa (Josep Serra i Bonal) [La Principal de Peralada], i L'EmpordĂ  (Enric Morera i Viura) [de Conjunt, moment que recull la fotografia]
> A les quatre de la tarda hi va haver una segona audiciĂł al Palau de la Fira de Mostres, amb el segĂŒent programa: A en Pep Ventura (Enric Morera i Viura) [Barcelona], Parlant amb ella (Joan Llongueras i Badia) [Montgrins], Juny (Juli Garreta i Arboix) [La Principal de La Bisbal], Per tu ploro (Josep MÂȘ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de Peralada] i La Santa Espina (Enric Morera i Viura) [Conjunt].
> A les deu de la nit La Principal de La Bisbal va interpretar al local de l'Ateneu EmpordanĂšs (al carrer del Pi nÂș 11, de Barcelona) el segĂŒent programa: Jugant a monades (Ramon Rosell i Mestres), Primavera (Josep BarĂł i GĂŒell), Sempre gentil (Josep Blanch i Reynalt), Dalt de la muntanya (LluĂ­s CamĂłs i Cabruja), La cirera (Enric Morera i Viura) i Flors de primavera (Francesc VilarĂł i Carbonell).
> MĂ©s o menys a la mateixa hora d'aquell diumenge, les Cobles La Principal de Peralada i els Montgrins feien una doble audiciĂł al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la IndĂșstria.
Durant aquests dos dies, la tenora d'en Pep Ventura, propietat del notari figuerenc Salvador DalĂ­ i CusĂ­, pare de l'artista Salvador DalĂ­ i DomĂšnech, va estar exposada a l'Ateneu EmpordanĂšs, aixĂ­ com els manuscrits de les sardanes d'en Pep Ventura, cedits per l'escriptor i polĂ­tic figuerenc Josep Puig i Pujades.
Foto: Catalunya GrĂ fica. 


Any 1923 - DĂ­ptic (1)
Portada que recupera l'estil del dĂ­ptic de 1914.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - DĂ­ptic (2)
El personal artĂ­stic:
Vicenç Bou (director i flabiol), Joaquim VallespĂ­ (violĂ­ solista i trombĂł), Hermini Serra (violĂ­ i 2n fiscorn), Josep Ribera (violĂ­ i 2n tible), GenĂ­s Geli ["Niset de la verra"] (contrabaix), Pere Ferrer ["Pere de Vilopriu"] (flauta solista i 1er tenor), Enric VallespĂ­ (clarinet solista i 2n tenor), Josep Font (clarinet i 1er tible), Ramir Casanovas (cornetĂ­ solista i 1er cornetĂ­), Josep ["Pepito"] VallespĂ­ (cornetĂ­ i 2n cornetĂ­) i Josep ["Pepito"] CristĂČfol (fiscorn solista i 1er fiscorn).
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1923 - DĂ­ptic (3)
I la part final del dĂ­ptic, de caire informatiu i publicitari, com sempre.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1924 (1)
Postal de la temporada 1924-1925.
Darrere: Josep ("Pepito") VallespĂ­, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Hermini Serra, Enric VallespĂ­, Josep ("Pepito") CristĂČfol i GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")
Davant: Josep Ribera, VĂ­ctor Bou, Vicenç Bou, Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner i Joaquim VallespĂ­.
Foto: Valentí Fargnoli. Col·lecció Xavier Romero (Museu de la Postal, Cassà de la Selva).


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior, on s'especifica que retorna a la formaciĂł el magnĂ­fic tiblaire VĂ­ctor Bou, que n'havia format part entre 1902 i 1922, i que s'incorpora tambĂ© en Josep MÂȘ VilĂ , cornetĂ­ de prestigi i renom, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala, on retornaria la temporada segĂŒent.
Fotos:
1) Col·lecció Xavier Romero (Museu de la Postal, Cassà de la Selva).
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (3)
Primer pla de Vicenç Bou, amb Josep Ribera al seu costat. La foto no estĂ  datada, perĂČ ha de ser entre 1922 i 1925, doncs l'any 1926 es va treure el mostatxo.
A dalt a la dreta hi ha una firma, crec que del propietari de la foto, Font. A l'esquerra hi ha una anotaciĂł que diu: 
audició -18 Desembre - 11 Matí - Plaça del Padró
Foto: Arxiu Font CasadellĂ . Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1925 (1)
Darrere: Joan DarĂł i Olivet, Josep Pascual, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Hermini Serra, Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­*
Davant: Vicenç Bou (director), Josep Ribera, Víctor Bou, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu") i Enric Vallespí.
Enllaç per saber mĂ©s dels tres germans VallespĂ­ i PĂČlit: Joaquim (trombĂł), Enric (2n tenor) i Josep (contrabaix).
* Quan GenĂ­s Geli ("Niset de la verra")  marxa a la formaciĂł rival de Torroella de MontgrĂ­, la Cobla-orquestra La Lira, Josep ("Pepito") VallespĂ­ deixa el cornetĂ­ per agafar el contrabaix, que va tocar fins a la seva jubilaciĂł a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, on hi va estar des de l'any 1939 fins acabar la temporada 1959-1960.
Foto. Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca les incorporacions de Josep Pascual (cornetĂ­), Joan DarĂł i Olivet (cornetĂ­), que van entrar per la marxa de Josep MÂȘ VilĂ  i Saliner i el pas de Josep ["Pepito"] VallespĂ­ del cornetĂ­ al contrabaix.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1925 (3)

Anunci que sortia al programa de la Festa Major de Llagostera de 1925, celebrada del 31 de Maig al 2 de Juny d'aquell any.
Foto: Arxiu Municipal de Llagostera.


Any 1926 (1)
Postal amb una vista general de Torroella de MontgrĂ­ (i dos avis creuant el pont).
A dalt: Josep ("Pepito") CristĂČfol, VĂ­ctor Bou, Vicenç Bou, Joaquim VallespĂ­ i Hermini Serra
Al mig: Josep VallespĂ­ i Enric VallespĂ­
A baix: Joan DarĂł, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Josep Ribera i Josep Pascual.
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior, on s'indica que no hi ha cap canvi de personal respecte a la temporada precedent.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (1)
Darrere: Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), Enric VallespĂ­, Salvi Bach i Planas, LluĂ­s Cotcho i GĂŒell, Josep ("Pepito") VallespĂ­ i Joan DarĂł
Davant: Vicenç Bou, Joaquim VallespĂ­, Josep Pascual, Josep Ribera i Josep ("Pepito") CristĂČfol.
Aquesta temporada 1927-1928 en Víctor Bou va marxar a la Cobla-orquestra La Principal de Terrassa, on es va retrobar amb Francesc Planas, que a més de 1er tenor era també el representant, i que havia marxat dels Montgrins al acabar la temporada 1914-1915.
Foto: VAlentí Fargnoli. Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1927 (2)
El revers d'aquesta postal parla de la incorporaciĂł de LluĂ­s Cotcho i GĂŒell (1er tenor), i Salvi Bach i Planas (2n fiscorn).
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1928 (1)
En aquesta foto s'hi pot veure un lapsus de retolaciĂł del fotĂČgraf  ValentĂ­ Fargnoli (per altre banda, testimoni imprescindible de la vida gironina del primer terç del segle XX), que no Ă©s la primera vegada que li veig: posa Orqestra en lloc d'Orquestra.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Salvi Bach, Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s i Vila (que substituia Vicenç Bou en la direcciĂł de la formaciĂł), Telm Rasclosa i Carreras, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1928 (2)
Revers de la postal anterior on es fa esment de les noves incorporacions: Narcís Paulís i Vila, Telm Rasclosa i Carreras i Josep March ("Panxo"). També es ressalta la continuitat de Lluís Cotcho.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (2)
Els Montgrins amb uns components del Foment de la Sardana de Manresa, el 28 de Maig de 1928.
Drets: Josep March ("Panxo"), Joaquim VallespĂ­, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), LluĂ­s Cotcho, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Josep Pascual, NarcĂ­s PaulĂ­s, Salvi Bach, Enric VallespĂ­, Josep ("Pepito") VallespĂ­ i Telm Rasclosa.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.



Any 1928 (3)
Ballada de sardanes amb motiu de la inauguraciĂł de la sucursal de La Caixa a Torroella de MontgrĂ­, el 29 d'Abril de 1928 (Diario de Gerona de Avisos y Noticias, 1-5-1928, pĂ gina 2). A la foto general podem veure el bisbe de Girona Josep Vila i MartĂ­nez, que a dos quarts de deu del matĂ­ va oficiar una Missa, acompanyada pels Montgrins.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Josep Pascual, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Salvi Bach, Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"),  LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1928 (4)
El 29 de Juliol de 1928, durant la Festa Major de MatarĂł, van participar en els actes en honor d'Anselm ClavĂ© tocant una audiciĂł de sardanes, essent els honoraris de 593,50 Ptes. (informaciĂł a la pĂ gina 17 d'aquest document).
Foto: Centre de Cultura Caixa Laietana. Fons MatarĂł-Maresme.


Any 1929
Retratats als Claustres de les Escoles Nacionals de Torroella de MontgrĂ­.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company i FalcĂł [substitut de Josep Pascual], Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ricard Anglada i Garcia [substitut de Salvi Bach, que va marxar a la Cobla-orquestra Emporitana], Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: NarcĂ­s PaulĂ­s, Telm Rasclosa, Pere Ferrer ("Pere de Vilopriu"), LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: Lux.


Any 1931 (1)
Cartell i postal de la temporada 1931-1932, amb fotos i composiciĂł de Valenti Fargnoli.
És curiĂłs, perĂČ si mires la part superior de la sanefa veurĂ s que en la postal estĂ  incomplerta.
En el centre podem veure els mĂșsics en formaciĂł de Cobla (a dalt) i d'Orquestra (a baix), els detalls de les quals els podem veure en les dues fotos segĂŒents. I al voltant hi tenim els mĂșsics en retrats individual, amb l'instrument que tocaven a l'Orquestrina*, que tambĂ© detallo a continuaciĂł. 
Començant per baix a l'esquerra i seguint en sentit horari: Josep ("Pepito") VallespĂ­ [contrabaix], Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta") [flauta], Enric VallespĂ­ [saxo alt], Josep March ("Panxo") [jazzband], Joaquim VallespĂ­ [banjo], Joaquim Torrent [violinĂČfon], LluĂ­s Felip i Carreras [banjo], Ricard Anglada [piano], LluĂ­s Cotcho [saxo tenor], Ignasi Company [trompeta] i Josep ("Pepito") CristĂČfol [trombĂł de vares].
* A destacar que aquesta Ă©s probablement la primera temporada que s'afegien a la moda de finals dels anys 20 i principis dels 30, i com a formaciĂł de primera lĂ­nia que eren es van adaptar rĂ pidament al quĂš demanava el pĂșblic, presentant-se des d'aleshores com a Cobla, Orquestra i Orquestrina.
Fotos:
Cartell: Museu de la MediterrĂ nia.
Postal: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (2)
En formaciĂł de Cobla. Aquesta foto i la segĂŒent formen el cos central del cartell anterior.
Darrere: Josep March ("Panxo"), Ignasi Company, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ricard Anglada, Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), LluĂ­s Felip, LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (3)
En formaciĂł d'Orquestra.
Darrere: Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ignasi Company, Josep March ("Panxo"), Ricard Anglada i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: LluĂ­s Cotcho, Enric VallespĂ­, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Joaquim VallespĂ­, Joaquim Torrent i LluĂ­s Felip.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (4)
Orquestrina: Josep ("Pepito") VallespĂ­ [contrabaix].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (5)
Orquestrina: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (6)
Orquestrina: Enric VallespĂ­ [saxo alt].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (7)
Orquestrina: Josep March ("Panxo") [jazzband].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (8)
Orquestrina: Joaquim VallespĂ­ [banjo].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (9)
Orquestrina: Joaquim Torrent [violinĂČfon].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (10)
Orquestrina: LluĂ­s Felip [banjo].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (11)
Orquestrina: Ricard Anglada [piano].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (12)
Orquestrina: LluĂ­s Cotcho [saxo tenor].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (13)
Orquestrina: Ignasi Company [trompeta].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1931 (14)
Orquestrina: Josep ("Pepito") CristĂČfol [trombĂł de vares].
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1933
Nota: la foto podria ser de 1932, any en quĂš va entrar Miquel Prim i va retornar Josep Font.
Darrere: Ignasi Company, Miquel Prim i Ametller, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ricard Anglada, Joaquim VallespĂ­ i Josep ("Pepito") VallespĂ­
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: ACBE.


Any 1934 (1)

Dues imatges d'una mateixa sessiĂł fotogrĂ fica, en formaciĂł d'Orquestrina.
Darrere: Josep ("Pepito") CristĂČfol [trombĂł], Ignasi Company [trompeta], Francesc Ametller [trompeta], Joaquim Torrent [violinĂČfon], Joaquim VallespĂ­ [banjo] i Josep ("Pepito") VallespĂ­ [contrabaix]
Davant: Josep Font [jazz-band], Enric VallespĂ­ [saxo alt], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [saxo alt], LluĂ­s Cotcho [saxo tenor] i Ricard Anglada [piano].
Foto: Lux.


Any 1934 (2)
En formaciĂł de Cobla, al mateix estudi fotogrĂ fic que les dues anteriors. Com a dada anecdĂČtica puc dir que aquesta temporada van decidir posar el trombĂł entre el 1er fiscorn i el 1er trompeta.
Darrere: Ignasi Company, Francesc Ametller, Joaquim VallespĂ­, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") VallespĂ­.
Davant: Joaquim Torrent, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, LluĂ­s Cotcho i Enric VallespĂ­.
Foto: Lux.


Any 1942 (1)
Un dels actes d'afirmaciĂł patriĂČtica imposats pel bĂ ndol vencedor de la guerra incivil. Pot ser una "Fiesta de LiberaciĂłn". Veiem tothom amb el braç alçat, segurament cantant el "Cara al sol", i els Montgrins acompanyant el cĂ ntic amb els seus instruments. No es veu be cap mĂșsic, excepte Joan SalinĂ©, que Ă©s el violinista que, de cara als altres mĂșsics, semblaria dirigir.


Any 1942 (2)
D'esquerra a dreta: Josep ("Pepito") CristĂČfol, Joan SalinĂ© i Duran, Enric VallespĂ­, Baldiri Coll i Ligora, Ricard Forcada, Desconegut (segurament el xofer de l'autocar que es veu a darrere), LluĂ­s Grau i Capdeferro, DomĂšnec ("Mingu") Anglada, Josep Coll i Ligora, Joaquim VallespĂ­, Ignasi Company i Ricard Anglada.
A darrere hi ha l'autocar que els transportava.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1942 (3)

Retratats durant la Festa Major d'EsponellĂ . Per la vestimenta i l'aspecte dels mĂșsics, la foto anterior podria ser de la mateixa data que aquesta.
Darrere: Ignasi Company, Ricard Forcada, Joaquim VallespĂ­, Josep ("Pepito") CristĂČfol, Ricard Anglada i LluĂ­s Grau
Davant: Joan Saliné, DomÚnec ("Mingu") Anglada, Baldiri Coll, Josep Coll i Enric Vallespí.
Foto: Gabriel Pons i Bosch. Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany.


Any 1943
Presento el cartell en dues versions: tal com m'ha arribat, i una mica editat per mi.
A dalt: Enric VallespĂ­ [2n tenor], Josep Coll [1er tenor: en el cartell hi posa "Mtro. Director P. Coll"; lo de maestro, molt bĂ©, i segurament es mereixia la foto una mica mĂ©s gran, perĂČ la "P" Ă©s una cagadeta de l'impressor] i Ricard Forcada [contrabaix?*]
Al mig: Joan SalinĂ© [flabiol], Baldiri Coll [1er tible], Josep ("Pepito") CristĂČfol [1er fiscorn], Ignasi Company [2n trompeta] i Ricard Anglada [2n fiscorn]
A baix: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [2n tible], Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell [1er trompeta] i Joan TurrĂł i Valls [trombĂł].
DomĂšnec ("Mingo") Anglada [2n tible] i LluĂ­s Grau [contrabaix], havien marxat a formar part de la Cobla-oquestra Caravana, i Joaquim VallespĂ­ [trombĂł] havia anat a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.
* Un petit enigma: QUI TOCAVA EL CONTRABAIX? En el llibre Centenari de la Cobla-orquestra Montgrins es diu que a partir de l'any 1943 el contrabaix era Josep Forcada, perĂČ l'unic Forcada que surt al cartell Ă©s Ricard Forcada i Rigau -fins aleshores 1er trompeta-, el qual, havent entrat un excel·lent trompeta com era Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell, deuria haver agafat el contrabaix.
Cartell: Museu d'HistĂČria de Girona.


Any 1944

Cartell de la temporada 1944-1945. 
Fila superior, d’esquerra a dreta: Ignasi Company, Ricard Forcada, Ricard Anglada i Josep ("Pepito") CristĂČfol
Fila del mig: Enric VallespĂ­, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") i Josep MÂȘ VarĂ©s i Martinell
Fila inferior: Joan SalinĂ©, Joan TurrĂł, Josep Coll i Baldiri Coll.
Representant: Ricard Forcada. Director: Josep Coll.


Any 1945
Els tres mĂșsics de dalt, al centre: Ricard Forcada, Cosme Company i GironĂšs i Enric VallespĂ­
A la part exterior del cartell, començant per dalt a l'esquerra i formant una "U": Joan TurrĂł, Miquel Faig i Solana, que substituia a Josep Coll, Joan SalinĂ©, Jaume Esteve i Homs ("Met refilaire"), Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa"), Ricard Anglada, Cosme Company i GironĂšs, Baldiri Coll (que assumia les tasques de director) i Ferriol Vidal i Illa.
La segĂŒent temporada, 1946-1947, hi va haver una escissiĂł, marxant uns quants mĂșsics per formar la Cobla-orquestra Montgrinenca, de manera que van haver de fer una reestructuraciĂł.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1947 (1)
Tocant a la Festa Major de Torroella de MontgrĂ­.


Any 1947 (2)
Foto corresponent al cartell de la temporada 1947-1948.
A dalt: Enric VallespĂ­, Joan TurrĂł, Ignasi Company i Josep Font
Al mig: Pere Coma i GĂŒell ("Borinot"), Joan Camps i ValentĂ­, Josep Ferrer i Puigdemont, LluĂ­s Ferrer i Puigdemont i Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta")
A baix: AgustĂ­ Monguilod i Andreu*, MartiriĂ  Font i Coll , Pere Cortada i Bosch i Cosme Company.
* Vaig coincidir-hi de 1979 a 1983 a la Cobla-orquestra MĂ xim's.


Any 1948 (1)
Cartell de la temporada 1948-1949. En Jaume Giralt (trompeta i vocalista, i també carter de Torroella de Montgrí) substitueix en Josep Ferrer i Puigdemont, i en Jaume MarquÚs substitueix en Joan Turró.
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Jaume MarquĂšs i Deulofeu, AgustĂ­ Monguilod, Joan Camps, Pere Coma ("Borinot"), Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Enric VallespĂ­, Pere Cortada, Ignasi Company, Josep Font, MartiriĂ  Font, Jaume Giralt i LluĂ­s Ferrer.
Com a curiositat, en aquest cartell "normalitzen" el cognom del representant, que, essent VallespĂ­, hi posen Vallespir ... AixĂČ sĂ­, el nom de pila en castellĂ .


Any 1948 (2)
Jaume Giralt, trompeta i vocalista.


Any 1948 (3)
A la part esquerra: MartiriĂ  Font [bateria], Josep ("Pitu") Comalada [piano, i d'esquenes], Jaume Giralt [trompeta i cantant] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Darrere: Ignasi Company i Cosme Company [trompetes] i Jaume MarquĂšs i Joan Camps [trombons]
Davant, els cinc saxos: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, Enric VallespĂ­ i Josep Font.
Hi ha un espectador que també va voler sortir a la foto, a la dreta de la imatge.


Any 1948 (4)
Actuant a Sant Andreu de Llavaneres.
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, LluĂ­s Ferrer, Jaume Giralt, Joan Camps i Jaume MarquĂšs
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1948 (5)
Donat que la temporada 1949-1950 tinc retratat en Joan TurrĂł amb la Cobla-orquestra La Principal de Figueres, aquesta fotografia hauria de ser de 1948:, com si hi haguĂ©s hagut una reestructuraciĂł abans d'acabar la temporada, tal com podem comprovar comparant amb la fotografia anterior: En MartiriĂ  Font marxa, segurament a fer el servei militar; Enric VallespĂ­ torna a agafar la segona tenora, passant en Pere Cortada a tocar el flabiol i en Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") el segon tible. TambĂ© havien marxat els fiscorns Jaume MarquĂšs i Joan Camps, entrant MartĂ­ Font i TriadĂș ("Tatoies"), i retornant breument en Joan TurrĂł.
Darrere: Cosme Company, Ignasi Company, LluĂ­s Ferrer, MartĂ­ Font i TriadĂș ("Tatoies"), Joan TurrĂł i Pere Coma ("Borinot")
Davant: Pere Cortada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, AgustĂ­ Monguilod i Enric VallespĂ­.


Any 1950

Durant uns anys (de 1947 a 1953) fan servir les mateixes cares col·locades de forma diferent per fer els cartells o les postals, canviant la d'algun mĂșsic que en substitueix un altre, si s'escau.
D'esquerra a dreta: MartiriĂ  Font, Pere Coma ("Borinot"), Jaume MarquĂšs, Joan Camps, Enric VallespĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Jaume Giralt, Pere Cortada, Ignasi Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Font, Cosme Company i LluĂ­s Ferrer.


Any 1951
Cartell de la temporada 1951-1952.
Començant per a baix i seguint en sentit horari: Martirià Font i Coll, Pere Coma ("Borinot"), Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Enric Vallespí, Jaume MarquÚs, Josep ("Pitu") Comalada, Martí Font ("Tatoies"), Cosme Company, Pere Cortada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Ignasi Company i Josep Font i Grau.
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1952
A l'esquerra, de dalt a baix: Josep ("Pitu") Comalada, Pere Coma ("Borinot"), MartĂ­ Font ("Tatoies"), Enric VallespĂ­, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod i Jaume Giralt
A la dreta, de dalt a baix: Josep Font, Jaume MarquĂšs, Cosme Company, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Pere Cortada i Amadeu PuntĂ­.


Any 1953
Començant per baix a l'esquerra i continuant en sentit horari: Martirià Font, Josep ("Pitu") Comalada, Martí Font ("Tatoies"), Pere Coma ("Borinot"), Enric Vallespí, Agustí Monguilod, Jaume Giralt, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Joan Bofill i Grau ("el Nano"), Pere Cortada, Amadeu Puntí i Jordà, Jaume MarquÚs i Josep Font.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.


Any 1954
Darrere: MartiriĂ  Font i Coll, Joan Bofill ("el Nano"), Jaume Giralt i Amadeu PuntĂ­
Al mig: Pere Coma ("Borinot"), MartĂ­ Font ("Tatoies") i Jaume MarquĂšs
Davant: Josep ("Pitu") Comalada, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, Josep Font i Enric VallespĂ­.
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1955 (1)
A dalt: MartiriĂ  Font [bateria], Enric VilĂ  i Armengol [trombĂł], Antoni ("Toni") Giner i Xicoira [trombĂł], Jaume MarquĂšs  [trombĂł] i Jaume Vivolas i Viñals ("Met Cuca") [trompeta]
A baix: a l'esquerra, Amadeu PuntĂ­ [trompeta]; al mig, Pere FontĂ s i Puig [piano]*; i a la dreta, Pere Coma ("Borinot") i els cinc saxos: Josep Font, Enric VallespĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i  LluĂ­s Buscarons i Pastells.
* En Pere FontĂ s va ser el mestre amb qui vaig cursar tot el Solfeig, erem veĂŻns, a Amer, i tenia una paciĂšncia de sant. Sempre li he estat agraĂŻt pels valors musicals (i alguns no musicals) que em va inculcar, i vĂ rem ser amics fins a la seva  sobtada mort l'any 2002.
Foto: Bosch.


Any 1955 (2)
La foto anterior també es va fer fer servir com a postal publicitària, i aquest era el revers.
Interessant, estĂšticament, el logo ...


Any 1955 (3)
Fotografia feta al Centre Fraternal de Palafrugell.
Encara no hi havia la figura del Cantant com a element diferenciat a dins del grup. Tal com havia fet en Jaume Giralt durant anys (i tal com vaig fer jo mateix entre 1978 i 2002), era ara l'Antoni ("Toni") Giner el que compaginava el seu instrument de Ball (en aquest cas, el trombĂł) amb les funcions de cantant, que ja havia exercit en d'altres orquestres. En segon terme hi veiem l'Amadeu PuntĂ­ tocant la trompeta.
Foto: Arxiu Antoni ("Toni") Giner.


Any 1955 (4)

L'any 1955 el fotĂČgraf i realitzador cinematogrĂ fic gironĂ­ NarcĂ­s Sans i Prats va fer un reportatge sobre la Costa Brava per encĂ rrec de TelevisiĂłn Española, Aquest reportatge començava a Blanes, passava per cada poble costaner i acabava a Portbou. Agafo unes captures de pantalla dels Montgrins. Aquell dia de Festa Major tocaven al Passeig LluĂ­s Albert, de L'Escala, on alternaven precisament amb La Principal de L'Escala.
La imatge no Ă©s gaire bona, perĂČ basant-me en el cartell anterior i en la foto [Any 1956 (1)] crec que els components eren els mateixos:
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Pere FontĂ s, Jaume MarquĂšs, Enric VilĂ  i Antoni ("Toni") Giner
Davant: LluĂ­s Buscarons, Josep Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod,  Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: NarcĂ­s Sans. CRDI. Ajuntament de Girona.


Any 1955 (5)

Ben enquadrats amb el mar de fons, Enric VilĂ  al fiscorn i Pere Coma ("Borinot") al contrabaix. A la part inferior dreta, els dos tenors, AgustĂ­ Monguilod i Pere Cortada.
Foto: NarcĂ­s Sans. CRDI. Ajuntament de Girona.


Any 1955 (6)

Una mica pendent de les onades, el contrabaixista Pere Coma ("Borinot").
Foto: NarcĂ­s Sans. CRDI. Ajuntament de Girona.


Any 1956 (1)
Foto agafada a MaiĂ  de Montcal el 22 de Gener de 1956; em sembla que aquell any va fer molt fred, perĂČ el segon tenor devia ser valent, o s'havia descuidat l'abric ...
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Pere FontĂ s, Jaume MarquĂšs, Enric VilĂ , Antoni ("Toni") Giner i Pere Coma ("Borinot")
Davant: LluĂ­s Buscarons, Josep Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod i Pere Cortada.


Any 1956 (2)
Aquesta foto i la segĂŒent sĂłn les Ășniques en formaciĂł de Ball en que es troben junts Josep Font i Grau (pare), MartiriĂ  Font i Coll i Eduard Font i Coll (fills), al Palau de Festes d’Strasbourg (França), l’any 1956.
Darrere: MartiriĂ  Font, Amadeu PuntĂ­ i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Al mig: Eduard Font, Jaume MarquĂšs i Enric VilĂ 
Davant: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, Josep Font i LluĂ­s Buscarons.
No surt el pianista, Pere FontĂ s.


Any 1956 (3)

Retratats en el mateix esdeveniment que en la foto anterior, amb algun canvi en la situaciĂł dels mĂșsics. En faig un acoloriment digital
A l'esquerra: Pere FontĂ s, al piano
Darrere: MartiriĂ  Font, Amadeu PuntĂ­ i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Al mig: Jaume MarquĂšs i Enric VilĂ 
Davant: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner, Eduard Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, LluĂ­s Buscarons i Josep Font.


Any 1956 (4)
Postal amb autĂČgraf i dedicatĂČria del cantant Antoni ("Toni") Giner.


Any 1957 (1)
CuriĂłs que en un cartell promocional hi posessin una foto amb el pianista d'esquenes ... I fot un mal als ulls llegir MartiriĂĄn Font o Enrique Vila ...
El pianista Ă©s en Pere FontĂ s. Al contrabaix hi tenim en Pere Coma ("Borinot"), i a la bateria, l'Eduard Font.
Trompetes: Amadeu PuntĂ­, Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
Trombons: Antoni ("Toni") Giner i Enric VilĂ 
Saxos: MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, LluĂ­s Buscarons i Enric VallespĂ­.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1957 (2)
I aquĂ­ en plan tropical ...
Trio de ritme, en segon terme, a l'esquerra: Pere FontĂ s [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix] i MartiriĂ  Font [bateria]
A dalt de tot, els tres trompetes: Amadeu PuntĂ­, Jaume Vivolas ("Met Cuca") i Elies Homs, i just a sota, Enric VilĂ  [percussiĂł]
En segon terme: Eduard Font [percussiĂł], Pere Cortada [clarinet], AgustĂ­ Monguilod [percussiĂł, assegut], LluĂ­s Buscarons [flauta] i Enric VallespĂ­ [clarinet].
A davant, el cantant (i trombĂł) Antoni ("Toni") Giner.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1957 (3)
Darrere: Eduard Font [bateria], Amadeu PuntĂ­ [trompeta], Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta] i Elies Homs [trompeta]
Al mig: Pere FontĂ s [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], Antoni ("Toni") Giner [trombĂł] i Enric VilĂ  [trombĂł]
Davant: MartiriĂ  Font [saxo alt], AgustĂ­ Monguilod [saxo tenor], Pere Cortada [saxo alt], LluĂ­s Buscarons [saxo barĂ­ton] i Enric VallespĂ­ [saxo alt].
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1957 (4)
Darrere: Eduard Font [bateria], Amadeu PuntĂ­ [trompeta], Jaume Vivolas ("Met Cuca") [trompeta] i Elies Homs [trompeta]
Al mig: Pere FontĂ s [piano], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], Antoni ("Toni") Giner [trombĂł] i Enric VilĂ  [trombĂł]
Davant: MartiriĂ  Font [saxo alt], AgustĂ­ Monguilod [saxo tenor], Pere Cortada [saxo alt], LluĂ­s Buscarons [saxo barĂ­ton] i Enric VallespĂ­ [saxo alt].


Any 1957 (5)
A l'esquerra, el trio de ritme: MartiriĂ  Font [piano], Enric VilĂ  [contrabaix] i Pere Coma ("Borinot") [bateria]
A dalt: Pere Cortada [violĂ­] i Elies Homs [violĂ­]
Al mig: Jaume Vivolas ("Met Cuca") [violĂ­], Amadeu PuntĂ­ [acordiĂł] i LluĂ­s Buscarons [violĂ­]
Davant: AgustĂ­ Monguilod [violĂ­], Pere FontĂ s [violĂ­], Antoni ("Toni") Giner [violĂ­] i Eduard Font [violĂ­].
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1958 (1)
Deixa la formació Enric Vallespí i entra al seu lloc [només pel ball, a les sardanes no tocava] en Francesc ("Paco") Cadanet.
Darrere: Pere FontĂ s, Amadeu PuntĂ­, Enric VilĂ  i Pere Coma ("Borinot")
Al mig: Pere Cortada, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Francesc ("Paco") Cadanet i MartiriĂ  Font
Davant: Eduard Font, Elies Homs, AgustĂ­ Monguilod, Antoni ("Toni") Giner i LluĂ­s Buscarons.


Any 1958 (2)
Per entendre bé aquesta alineació, llegir la informació de la foto anterior.
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Jaume Vivolas ("Met Cuca"), Elies Homs, Pere FontĂ s, Enric VilĂ  i Antoni ("Toni") Giner
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").


Any 1958 (3)
I a partir d'aquesta foto, ja s'ha produĂŻt el canvi de trompetes, marxant Elies Homs i Jaume Vivolas ("Met Cuca")
A dalt: Eduard Font, Amadeu Puntí, Joan Sadurní i Vicenç Gatius
Al mig: Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Enric VilĂ 
A baix: Pere FontĂ s, MartiriĂ  Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Cortada, AgustĂ­ Monguilod i LluĂ­s Buscarons.


Any 1958 (4)
Mateix escenari i sessiĂł fotogrĂ fica que l'anterior, ara en plan violinada.
Darrere: Pere Coma ("Borinot"), Enric VilĂ  i LluĂ­s Buscarons
A l'esquerra, MartiriĂ  Font, piano
Davant: Amadeu Puntí, Eduard Font, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Agustí Monguilod, Antoni ("Toni") Giner, Francesc ("Paco") Cadanet, Vicenç Gatius i Pere Cortada.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1958 (5)
Cartell de la temporada 1958-1959. Les fotografies sĂłn les dues que veiem immediatament abans.
Foto: Museu de Girona.


Any 1958 (6)
Prenent punt després d'actuar al Carnaval de Palafrugell; encara es conservava la tradició del ressopó.
Drets, d'esquerra a dreta: Vicenç Gatius, Martirià Font, Joan Sadurní, Eduard Font, Pere Coma ("Borinot"), Antoni ("Toni") Giner i Francesc ("Paco") Cadanet
Asseguts, d'abaix cap a l'esquerra: Pere Cortada, Amadeu PuntĂ­, Pere FontĂ s, Enric VilĂ  i LluĂ­s Buscarons. Falta l'AgustĂ­ Monguilod, potser ja en tenia prou, per aquella nit ...


Any 1958 (7)
Club de futbol Montgrins: a Almenar (Lleida) era costum cada any per la Festa Major fer un partit de futbol entre l'Orquestra i la ComissiĂł de Festes.
Darrere: Enric VilĂ  (el mister), MartiriĂ  Font, Francesc ("Paco") Cadanet, Antoni ("Toni") Giner, Pere Cortada, AgustĂ­ Monguilod i Eduard Font
Davant: Pere Fontàs, Josep Mas, Amadeu Puntí, Vicenç Gatius i Joan Sadurní.


Any 1958 (8)
Foto de la mateixa sessiĂł que l'anterior.
D'esquerra a dreta: Enric Vilà (el mister), Amadeu Puntí, Martirià Font, Josep Mas, Francesc ("Paco") Cadanet, Pere Fontàs, Antoni ("Toni") Giner, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Agustí Monguilod, Eduard Font i Pere Cortada.


Any 1958 (9)
El dia 1 de Maig de 1958, a Barcelona, alternant amb la Cobla La Princpal del Llobregat. Sembla que estan tocant una sardana per a dos flabiols
Darrere: Vicenç Gatius (no es veu), Amadeu Puntí, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: Josep VilĂ  i Figueras (de La Principal del Llobregat), LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1958 (10)

El diumenge dia 1 de Juny de 1958 varen participar al 31Ăš Aplec de Calella, al Parc Dalmau.
D'esquerra a dreta, els cinc flabiolaires sĂłn:
Pere Moner i Parella (BARCELONA)
Emili Poch i Garriga (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
LluĂ­s Buscarons i Pastells (MONTGRINS)
RomĂ  Membrado i Bernuz (SELVATANA)
Ricard Parés i Bastons (CARAVANA)
A la dreta es reconeix a dos dels tibles segons: Jaume Chiribella i Arbonés (BARCELONA) i Lluís Turet i Soler (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Darrere es pot reconĂšixer a dos trompetes segons: Francesc Felip i Saguer ["Paco Xeto"] (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL) i Eudald Duch i Torrent (CARAVANA).
Durant molts anys, algunes de les cobles que tocaven en els aplecs, a la nit feien ball en formaciĂł d'orquestra. El ball de nit del dia 1 de Juny de 1958 a Calella el van amenitzar els Montgrins i la Caravana.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1958 (11)
Aquesta podria ser de 1959.
Darrere: Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner [ho dedueixo, no se li veu la cara]
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
No hi surt l'Amadeu PuntĂ­.


Any 1959
Alguns mĂșsics retratats en un bar, potser desprĂ©s d'esmorzar i abans de començar la feina que tinguessin aquell matĂ­.
Drets: Vicenç Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet, Eduard Font, Joan SadurnĂ­ i Enric VilĂ 
Ajupits: Pere Cortada, Amadeu PuntĂ­, Antoni ("Toni") Giner, MartiriĂ  Font i Josep Mas.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1960 (1)
Retratats al voltant de Vicenç Bou i Geli*, davant de la Capella de Sant Antoni, a la Plaça de la Vila, de Torroella de MontgrĂ­.
Darrere: MartiriĂ  Font, Joan SadurnĂ­, Enric VilĂ , Pere FontĂ s, Antoni ("Toni") Giner i Eduard Font
Davant: Lluís Buscarons, Amadeu Puntí, Agustí Monguilod, el Mestre Bou, Vicenç Gatius, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").
En Pere Cortada i Bosch havia deixat els Montgrins, tot i que va tornar més endavant (1963).
* Es pot fer l'exercici d'anar a la primera foto d'aquesta entrada, l'any 1894, on podem veure el nen Vicenç Bou rebent les primeres lliçons de Pere Rigau i Poch ("Peret BarretĂł"), fundador dels Montgrins ...


Any 1960 (2)
Foto del 3 de Juliol de 1960, en un Aplec.
M'encanta la conjuntaciĂł de sabates i mitjons dels dos tenors (i del segon trompeta, alerta !) ...
A l'angle inferior esquerra es pot observar la presĂšncia del mestre Josep Saderra i Puigferrer.
Darrere: Amadeu Puntí, Vicenç Gatius, Joan Sadurní, Pere Fontàs, Enric Vilà i Antoni ("Toni") Giner
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, MartiriĂ  Font, AgustĂ­ Monguilod, Francesc ("Paco") Cadanet i Pere Coma ("Borinot").


Any 1963
Darrere: Amadeu PuntĂ­ [trompeta], Olegari ("Gari") Freixas [trompeta, substitut de Vicenç Gatius], LluĂ­s Plaja i FarrĂ©s [trompeta], Jordi Pujol i Iglesias [trombĂł, substitut de Pere FontĂ s, que va marxar a la Cobla-orquestra La Principal Amerense], Joan Jaime ("Joan de Gualta") [trombĂł], Enric VilĂ  [fiscorn], Josep CassĂș i Serra [fiscorn, substitut d'Antoni ("Toni") Giner, que va anar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Davant: LluĂ­s Buscarons [flabiol], Eduard Font [tible], TomĂ s BahĂ­ i MartĂ­ [tible, substitut de MartiriĂ  Font, que va marxar al Conjunt España], AgustĂ­ Monguilod [tenor] i Pere Cortada i Bosch [tenor, que tornava a la formaciĂł, substituint a Francesc ("Paco") Cadanet, que va marxar al Conjunt Los Supers].
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1964 (1)
Molts canvis !
AquĂ­ els veiem al Casino d'Arenys de Mar, en un concert que es feia com a comiat d'Enric VilĂ  i Armengol* a finals de la temporada 1963-1964, concretament el dia 11 de Febrer de 1964.
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Olegari ("Gari") Freixas, LluĂ­s Plaja, Jordi Pujol, Enric VilĂ  i Josep CassĂș
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Bosch i Pere Coma ("Borinot").
* Enric VilĂ  emprenia una nova etapa en la seva vida musical, fundant el Conjunt Bravo (en el qual s'hi va integrar tambĂ© en Vicenç Gatius) afegint-se a la moda dels Conjunts de principis dels anys 60, on molts mĂșsics van deixar les Cobles i Orquestres per fer el mateix. La feina era mĂ©s descansada (nomĂ©s feien Ball), i es guanyava mĂ©s diners.
Foto: Museu de la MediterrĂ nia.


Any 1964 (2)
És el mateix esdeveniment de la foto anterior.
Darrere: Enric VilĂ  i Josep CassĂș
Davant: TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Pere Coma ("Borinot").
Foto: Jaume Nonell.


Any 1964 (3)
Foto feta a Figueres, el 17 de Febrer de 1964.
A l'esquerra, en segon terme, de baix a dalt: Jordi Pujol i Olegari ("Gari") Freixas
Formant un arc, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), TomĂ s BahĂ­, LluĂ­s Andreu, Amadeu PuntĂ­, Joan Camps, Eduard Font, LluĂ­s Plaja i Josep CassĂș
Davant: AgustĂ­ Monguilod i LluĂ­s Buscarons.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1964 (4)
Mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que l'anterior: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Drets, d'esquerra a dreta: Pere Cortada, LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, Joan Camps, LluĂ­s Andreu, Jordi Pujol, Josep CassĂș i Pere Coma ("Borinot")
Asseguts: LluĂ­s Plaja, Amadeu PuntĂ­, TomĂ s BahĂ­, Olegari ("Gari") Freixas i AgustĂ­ Monguilod.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1964 (5)
Mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que les dues anteriors: Figueres, 17 de Febrer de 1964.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, LluĂ­s Buscarons, AgustĂ­ Monguilod, LluĂ­s Plaja, Joan Camps i Josep CassĂș
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, LluĂ­s Andreu, Jordi Pujol, Amadeu PuntĂ­ i Tomas BahĂ­.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.



Any 1964 (6)
Cartell de la temporada 1964-1965,  i detall. Es pot comprovar que Ă©s una foto-composiciĂł fent servir la foto anterior [Any 1964 (5)] i posant el Castell del MontgrĂ­ de fons.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, LluĂ­s Buscarons, AgustĂ­ Monguilod, LluĂ­s Plaja, Joan Camps i Josep CassĂș
Davant: Pere Cortada, Pere Coma ("Borinot"), Eduard Font, LluĂ­s Andreu, Jordi Pujol, Amadeu PuntĂ­ i TomĂ s BahĂ­.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1964 (7)
Retratats al mig del pont sobre el riu Ter que hi ha en una de les entrades a Torroella de MontgrĂ­, el dia 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, Josep Vilar i Crous*, Pere Cortada (mig amagat), LluĂ­s Buscarons, Josep CassĂș, LluĂ­s Andreu, Olegari ("Gari") Freixas, Pere Coma ("Borinot"), Amadeu PuntĂ­, LluĂ­s Plaja, Jordi Pujol, TomĂ s BahĂ­, Joan Camps [substitut d'Enric VilĂ ] i  AgustĂ­ Monguilod.
* En Josep Vilar va formar part dels Montgrins les temporades 1962-1963 i 1963-1964. Al Ball tocava el saxo i cantava algun tema; al Concert tocava el clarinet, i a la Cobla no hi tocava. Des de 2017 i fins l'actualitat -2022- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1964 (8)
Mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que la imatge anterior, el 16 de Novembre de 1964.
D'esquerra a dreta: Eduard Font, LluĂ­s Andreu, Josep CassĂș, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada, Josep Vilar, Jordi Pujol, LluĂ­s Plaja, TomĂ s BahĂ­, Amadeu PuntĂ­, Pere Coma ("Borinot"), Olegari ("Gari") Freixas, Joan Camps i LluĂ­s Buscarons.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1965
Postal feta a partir de la fotografia original presa a Martorell el dia 14 de Novembre de 1965. Per tant Ă©s de suposar que la van fer servir per a la temporada 1966-1967.
Un detall curiĂłs: cap mĂșsic estĂ  mirant al mateix lloc ni a cap altre mĂșsic. Aquest detall me'l va confirmar l'Eduard Font, que sempre es preocupava de la composiciĂł de les fotografies.
Impagable la pose amb cigarreta de l'Amadeu PuntĂ­.
Darrere: Josep CassĂș, Joan Camps, AgustĂ­ Monguilod, Olegari ("Gari") Freixas i TomĂ s BahĂ­
Al mig: Eduard Font, Jordi Pujol, Pere Cortada, Joan Vilanova [substitut de LluĂ­s Plaja, que va marxar a la Cobla-orquestra Costa Brava] i LluĂ­s Andreu
Davant: LluĂ­s Buscarons, Joan Calsina [substitut de Pere Coma i GĂŒell ("Borinot")] i Amadeu PuntĂ­.
La fotografia original Ă©s de l'arxiu d'en TomĂ s BahĂ­.


Any 1966 (1)

Com ja hem vist en fotos anteriors, els Montgrins acostumaven a jugar partits de futbol amb la Comissió de Festes d'alguns pobles on actuaven, sobretot a les comarques de Ponent. Aquí els veiem a punt de començar un partit a Puigverd de Lleida, el 25 d'Abril de 1966. Acoloreixo la imatge digitalment.
Darrere: Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Joan Vilanova, TomĂ s BahĂ­, Josep CassĂș i LluĂ­s Andreu
Davant: Amadeu PuntĂ­, Joan Calsina, Desconegut, Desconegut i Eduard Font.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1966 (2)
Eren temps en quĂš els mĂșsics, a mĂ©s de fer la seva feina, participaven de la Festa Major, hi havia com una mena de germanor; aixĂ­, si en la foto anterior els veiem jugant a futbol amb la ComissiĂł de Festes, aquĂ­ els trobem, tambĂ© amb la gent de Puigverd, en una bona menjada de cargols.
Començant per l'esquerra i seguint en sentit horari donant la volta a la taula hi tenim: Joan Camps, LluĂ­s Buscarons, Amadeu PuntĂ­, Jordi Pujol, Pere Cortada (una mica separat de la taula), LluĂ­s Andreu, Josep CassĂș, Joan Calsina, Desconegut (del poble), Desconegut (del poble), Olegari ("Gari") Freixas, Eduard Font, Desconegut (amb ulleres de sol, segurament Ă©s del poble), TomĂ s BahĂ­, Joan Vilanova, AgustĂ­ Monguilod i tres persones mĂ©s del poble.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1966 (3)
Aplec de Torroella de Montgrí, el 19 de Maig de 1966. Es reconeix bé el rest de davant: Lluís Buscarons, Eduard Font, Tomàs Bahí, Agustí Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1967 (1)
Actuant al Parc del Tibidabo de Barcelona, el dia 1 de Maig de 1967.
Darrere: Joan Vilanova, Olegari ("Gari") Freixas, Jordi Pujol, Josep CassĂș i Amadeu PuntĂ­.
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1967 (2)
Primera foto en color de la Cobla-orquestra Montgrins !
Dia 10 de Setembre de 1967, a la Font del CubilĂ , de Sant Joan de les Abadesses, on s'hi va el darrer dia de la Festa Major. Avui dia (jo hi vaig des de fa uns anys amb la Cobla La Principal d'Olot) i ja porten cadires ...
Les nenes són: Roser Font, la més gran, i MercÚ Font, la més petita, filles d'Eduard Font.
Drets: Amadeu PuntĂ­, Olegari ("Gari") Freixas, Joan Vilanova, Jordi Pujol, Joan Camps i Josep CassĂș
Asseguts: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod i Pere Cortada.
En Joan Calsina, una mica més avall, buscant estabilitat pel contrabaix ....
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1967 (3)
Amenitzant el ball de Festa Major a Torrefarrera, el 15 de Setembre de 1967.
A la part esquerra de la foto: Josep CassĂș (piano), Joan Calsina (baix), LluĂ­s Andreu (cantant, que reposa) i Eduard Font (bateria).
Darrere, enlairats: Amadeu PuntĂ­ (trompeta) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
En un nivell mig: Jordi Pujol (trombĂł) i Joan Camps (trombĂł)
Davant de tot: Joan Vilanova (trompeta), AgustĂ­ Monguilod (saxo alt), TomĂ s BahĂ­ (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i LluĂ­s Buscarons (saxo barĂ­ton).
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1968 (1)
Cartell de la temporada 1968-1969.
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu PuntĂ­ (trompeta), Jordi Pujol (trombĂł), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombĂł) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep CassĂș (piano), Johnny Guitart (cantant)*, Joan Calsina (baix), AgustĂ­ Monguilod (saxo tenor), TomĂ s BahĂ­ (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i LluĂ­s Buscarons (saxo barĂ­ton).
* El seu nom real Ă©s Joan Guitart i Basas. Nascut a Igualada (Anoia), tĂ© un currĂ­culum força interessant, i el trobo en el meu blog en les formacions segĂŒents:  Conjunt Londres (1951), Cobla-orquestra ArtĂ­stica del Noya, Cobla-orquestra Triunfal (1957-1959), Cobla-orquestra Amoga (1959-1960), Conjunt Harlem Group (1961), Cobla-orquestra Costa Brava (1962-1964), Cobla-orquestra Melodia (1964), Cobla-orquestra Montgrins (1968-1974) i Cobla-orquestra SensaciĂł (anys 70). Va enregistrar uns quants discos amb el segell gironĂ­ Sandiego.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1968 (2)
Aquesta foto estĂ  feta al mateix lloc que la del cartell anterior, i hi ha dues diferĂšncies:
1ÂȘ) El vestit del cantant Johnny Guitart Ă©s diferent
2ÂȘ) En Joan Vilanova aquell dia es va pentinar diferent (a vegades ho feia, segons m'explica la seva filla Queralt).
Darrere: Eduard Font (bateria), Amadeu PuntĂ­ (trompeta), Jordi Pujol (trombĂł), Joan Vilanova (trompeta), Joan Camps (trombĂł) i Olegari ["Gari"] Freixas (trompeta)
Davant: Josep CassĂș (piano), Johnny Guitart (cantant), Joan Calsina (baix), AgustĂ­ Monguilod (saxo tenor), TomĂ s BahĂ­ (saxo tenor), Pere Cortada (saxo alt) i LluĂ­s Buscarons (saxo barĂ­ton).
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1968 (3)
El dia 18 de Setembre de 1968 tocaven a Mequinensa, i els van acompanyar en visita turística al pantà que porta el mateix nom, conegut també com el Mar d'Aragó, que s'havia inaugurat l'any 1966.
Drets: Joan Vilanova, AgustĂ­ Monguilod, Josep CassĂș, TomĂ s BahĂ­, Gregori (el xofer), Joan Camps, Olegari ("Gari") Freixas i Desconegut
Asseguts: Desconegut, Eduard Font, LluĂ­s Buscarons, Desconegut i Pere Cortada.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1969 (1)
Postal i detall de la temporada 1969-1970.
D'esquerra a dreta: Josep CassĂș, Eduard Font, Joan Calsina, Cosme Company, Joan Vilanova, Amadeu PuntĂ­, Johnny Guitart, Josep RiumallĂł i Salagran* (substituint Joan Camps), Jordi Pujol, AgustĂ­ Monguilod, TomĂ s BahĂ­, Pere Cortada i LluĂ­s Buscarons.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2019- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1969 (2)
A l'Aplec de Santa PerpĂštua de Mogoda, el dia 4 de Maig de 1969.
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Cosme Company, Joan Vilanova, Johnny Guitart*, Jordi Pujol, Josep RiumallĂł, Josep CassĂș i Joan Calsina
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod i Pere Cortada.
* A vegades les cobles-orquestra feien agafar un instrument poc compromÚs (2n trombó, per exemple) als cantants, de manera que la Cobla semblava, essent més nombrosa, més important. Aquest cas es donava també amb els bateries.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1969 (3)
Aplec de Torroella de MontgrĂ­, el dia 22 de Juny de 1969.
Darrere: Amadeu PuntĂ­, Cosme Company, Jordi Pujol, Josep RiumallĂł i Josep CassĂș
Davant: LluĂ­s Buscarons, Eduard Font, TomĂ s BahĂ­, AgustĂ­ Monguilod, Pere Cortada i Joan Calsina.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.


Any 1969 (4)

Fotografia que sortia a la pĂ gina 18 del programa de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses de 1977. Pels components que es veu a la foto, crec que aquesta Ă©s de 1969.
En segon terme: Joan Vilanova (trompeta) i Cosme Company (trompeta)
En primer terme: Josep RiumallĂł (fiscorn) i Amadeu PuntĂ­ (trompeta).
Foto: Biblioteca de Sant Joan de les Abadesses.


Any 1969 (5)
MĂ©s futbol musical, aquesta vegada seguint la tradiciĂł d'enfrontar-se a la ComissiĂł de Festes d'Almenar, el 24 de Setembre de 1969.
Darrere: TomĂ s BahĂ­, Joan Calsina, Desconegut, Josep RiumallĂł, Joan Vilanova i Eduard Font
Davant: Cosme Company, Johnny Guitart, Amadeu PuntĂ­, Desconegut, Desconegut, Jordi Pujol i Desconegut.
Foto: Arxiu TomĂ s BahĂ­.

NOTA:
PER VEURE LA SEGONA ÈPOCA
(Des de 1970 fins al dia d'avui),
CLICA AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!