T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dissabte, 11 de maig del 2013

LA PRINCIPAL DE TORROELLA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1924 (1)
Cobla-orquestra de Torroella de MontgrĂ­ fundada l'any 1923. AquĂ­ veiem la postal de la temporada 1924-1925. Segons es llegeix en el revers (foto segĂŒent), el director Ă©s en Telm Rasclosa, i els representants sĂłn Josep March i Pons ("Panxo"), de Sant Feliu de GuĂ­xols i Josep Galceran, de Palafrugell. I s'incorporen aquell any: SebastiĂ  Bonany* (flauta i tenora) i Miquel Saguer ["Quel Xeto"] (contrabaix).
Darrere: Josep March i Pons ("Panxo"), Pelai Maspoch i Mediñà, Josep Galceran i Carbó, Miquel Saguer i Oliva ("Quel Xeto") i Miquel Estragués i Alemany ("Manxarrilla").
Davant: Jaume Saliné i Calsat, Eleuteri Alou i Masanas, Telm Rasclosa i Carreras, Desconegut i Sebastià Bonany i Rigau.
Bona part de les dades i fotos d'aquesta formaciĂł me les passa en Jordi Gallegos i CĂłrdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: histĂČria de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals".
* En alguns llocs he vist escrit aquest cognom com Bonay, no sé quina és la forma correcta.
Foto: Arxiu Eduard Boada.



Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior. Com en tots els textos de l'Úpoca, el marketing directe no té desperdici ...!
Foto: Arxiu Eduard Boada.


Any 1924 (FUSIÓ !)
L'any 1924, de forma Ășnica i sorprenent i sense que es dissolgui cap de les dues formacions de Torroella de MontgrĂ­, La LiraLa Principal de Torroella  van fer una fusiĂł per poder fer mĂ©s lloguers, prenent el nom, tal com es veu a la imatge de Cobla-orquestra Lira Principal, sense que les dues cobles s'extingissin. No sĂ© sĂ­ l'experiĂšncia fou posada en prĂ ctica nomĂ©s aquella temporada, perĂČ aquest document Ă©s Ășnic !
Darrere: Pelai Maspoch, Josep March ("Panxo"), Josep Nierga (?), Miquel Estragués ("Manxarrilla") i Miquel Anglada i Jofra.
Davant: Eleuteri Alou, Telm Rasclosa, Jaume Saliné, Desconegut i Enric Vallespí i Simón.


Any 1927 (1)
Darrere: Eleuteri Alou, Joan LassĂșs i Colomeda, Llorenç Cotcho i VentallĂł, Francesc Saguer i Oliva ("Paco Xeto") i Miquel Saguer ("Quel Xeto")
Davant: Josep March ("Panxo"), Jaume SalinĂ©, Hermini Serra i Massaguer, Ricard Monguilod i Papaceit i Anton Plans i Boada [?].
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporaciĂł d'Hermini Serra (fiscorn i violĂ­ director), Eleuteri Alou (clarinet i tenora), Llorenç Cotcho (cornetĂ­), Ricard Monguilod (fiscorn solista) i Joan LassĂșs (tenora i violĂ­ solista).
Al acabar aquesta temporada 1927-1928 es van dissoldre, tornant a recomençar l'any 1933.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1933
DesprĂ©s d'uns anys d'inactivitat, l'any 1932 es tornen a formar, ara assolint la 2ÂȘ categoria (abans eren de 3ÂȘ). Indico els instruments que tocaven [Cobla-Orquestrina-Orquestra]
Darrere: Ricard Forcada [2n trompeta, trompeta, trompeta], Esteve Lloret i ValentĂł [1er trompeta, trompeta, trompeta], Climent Roig i Casadevall [1er fiscorn, trombĂł, fiscorn], Hermini Serra [2n fiscorn, banjo, violĂ­] i Miquel EstraguĂ©s ("Manxarrilla") [contrabaix, contrabaix, contrabaix]
Davant: MartĂ­ BagudĂ  i Bellapart [flabiol, violĂ­, violĂ­], Jaume Puig ("Met dels ocells") [2n tible, saxĂČfon, flauta], Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu") [1er tible, jazzband, clarinet], Joan LassĂșs [1er tenor, piano, violĂ­] i Eleuteri Alou [2n tenor, saxĂČfon, clarinet].
Foto: Arxiu Forcada.


Any 1934
Darrere: Joan Saliné i March (fill d'en Jaume), Esteve Lloret, Ricard Forcada, Climent Roig, Hermini Serra i Miquel Estragués ("Manxarrilla")
Davant: MartĂ­ BagudĂ , Jaume SalinĂ© i Calsat, Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu"), Joan LassĂșs i Francesc Llopart i Serra.


Any 1935
Darrere: Climent Roig, Joan SalinĂ©, Esteve Lloret, Francesc Sala i FlaquĂ© ("Xiquet"), Jacint ("Cinto") Hereu, Miquel EstraguĂ©s ("Manxarrilla") i Francesc Llopart
Davant: MartĂ­ BagudĂ , Ricard Forcada, Joan LassĂșs i Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu").


Any 1936
En formaciĂł de Ball.
Darrere: Pere Ferrer i Salleras ("Pere de Vilopriu") (jazz-band), MartĂ­ BagudĂ  (violĂ­), Miquel EstraguĂ©s ["Manxarrilla"] (contrabaix) i Ricard ParĂ©s i Bastons (violĂ­).
Davant: Francesc Sala i FlaquĂ© ["Xiquet"] (trombĂł), Joan SalinĂ© i Esteve Lloret (trompetes), Jacint ["Cinto"] Hereu (saxo), Joan LassĂșs (piano) i Francesc Llopart i Ricard Forcada (saxos).
Al començar la guerra civil es van dissoldre.

2 comentaris:

  1. Grégory26/5/22 21:52

    Gracias por tu trabajo. Me encatada ver a mi abuelo Joan Saliné en estes fotos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si quieres puedes escribirme, tengo mucho material de este mĂșsico.
      jlm_54@hotmail.com

      Elimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!