T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dimarts, 21 de maig de 2013

L'EMPORDANESA (Palafrugell)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1911 (1)
La data de fundaciĂł de la Cobla-orquestra L’Empordanesa, de Palafrugell, Ă©s incerta, perĂČ totes les informacions indiquen que seria vora el 1895. L’orquestra estava formada per mĂșsics joves, probablement encara en etapa de formaciĂł, que no tenint lloc a l’orquestra local de referĂšncia, la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell, van decidir formar-ne una de “nova”, i aixĂ­ era coneguda tambĂ©, com La Nova.
Tot i disposar en nombroses ocasions de reputats mĂșsics i directors, L’Empordanesa mai no va assolir la volada de La Principal. L’arribada del jazz ballable, a principis dels anys vint, i possibles discrepĂ ncies en el si de l’orquestra van provocar-ne la desapariciĂł l’any 1925. Alguns dels seus membres serien els impulsors de la formaciĂł de la Cobla-orquestra Palafrugell (no confondre amb La Principal), l'any 1927.
A la portada del dĂ­ptic d'excel·lent disseny imprĂšs l'any 1911 per la Impremta PalĂ©, de Palafrugell, hi tenim, de dalt a baix:
Columna esquerra: Josep Romero i BahĂ­, Joaquim Talladas, Nemesi FĂ brega i Albert ["el Gravat"] i Lauro Alemany i Bou
Columna central: Trifó Bonany i Granés*, Sabino Gallart i Josep Galceran i Carbó
Columna dreta: ValentĂ­ Ametller, Jaume Frigola i Serra, MartĂ­ Molla i Sagrera i Josep Carbonell i Roca.
* En alguns llocs he vist escrit aquest cognom com Bonay, no sé quina és la forma correcta.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1911 (2)
A la segona pĂ gina, en el text de presentaciĂł, es destaca la incorporaciĂł de TrifĂł Bonany, Sabino Gallart i Nemesi FĂ brega ("el Gravat"), aixĂ­ com la col·laboraciĂł puntual d'un destacat clarinetista, alumne de TrifĂł Bonany: Àngel Sastre ("Angelet").
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1911 (3)
Tercera pàgina del díptic, amb la relació del personal artístic. Poso primer l'instrument de Cobla i després el d'Orquestra.
Jaume Frigola (flabiol i violĂ­), ValentĂ­ Ametller (tible i flauta i flautĂ­), Josep Romero (tible i clarinet), TrifĂł Bonany (tenora i clarinet concertista), Joaquim Talladas (tenora i violĂ­), Lauro Alemany (cornetĂ­), Josep Carbonell (cornetĂ­), Nemesi FĂ brega ["el Gravat"] (fiscorn i viola), Josep Galceran (fiscorn), Sabino Gallart (trombĂł i violĂ­ director) i MartĂ­ Molla (contrabaix). A destacar que ja formaven amb onze mĂșsics, i per tant portaven trombĂł a la Cobla, circumstĂ ncia que no es produia en totes les Cobles de l'Ăšpoca.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1911 (4)
I a la quarta pĂ gina, el representant, Josep Galceran.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (1)
Portada del quadern editat l'any 1914 , imprÚs per la Impremta de Miquel Palé, de Palafrugell.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (2)
Les pĂ gines interiors del quadern eren de lĂ mines de suro.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (3)
Segona pĂ gina, amb el text de presentaciĂł per aquella temporada, que continua a la pĂ gina segĂŒent.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (4)
A la tercera pĂ gina finalitza el text de presentaciĂł, remarcant la importĂ ncia de comptar amb el concertista de clarinet, TrifĂł Bonany, i ressaltant la incorporaciĂł per aquella temporada de Josep PadrĂłs i Vidal, tenora i clarinet, en el lloc de Joaquim Talladas.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (5)
A la quarta pĂ gina, relaciĂł dels mĂșsics en formaciĂł de Cobla. A mĂ©s de Josep PadrĂłs, s'observa algun altre canvi respecte a la formaciĂł de 1911.
Sabino Gallart (flabiol), Valentí Ametller (1er tible), Josep Massanas (2n tible), Josep Padrós (1er tenor), Trifó Bonany (2n tenor), Lauro Alemany (1er cornetí), Isidre Paretas i Augé (2n cornetí), Josep Galceran (1er fiscorn), Francesc Sendra (2n fiscorn), Jaume Frigola (trombó) i Martí Molla (contrabaix).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (6)
Cinquena pĂ gina, amb la formaciĂł d'Orquestra:
Sabino Gallart (violĂ­ director), Jaume Frigola (violĂ­ solista), Josep Massanas (violĂ­), Francesc Sendra (violĂ­), MartĂ­ Molla (contrabaix solista), ValentĂ­ Ametller (flauta i flautĂ­ solista), TrifĂł Bonany (clarinet solista), Josep PadrĂłs (clarinet), Lauro Alemany (cornetĂ­ solista), Isidre Paretas (cornetĂ­) i Josep Galceran (fiscorn).
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (7)
A la sisena pĂ gina podem veure que la representaciĂł ha passat a mans d'Isidre Paretas.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (8)
I la tapa posterior del quadern. Aquests quaderns devien valer un dineral ... Tot fa pensar doncs que en aquells moments L'Empordanesa (La Nova) era una formaciĂł de categoria, que lluitava per competir amb La Vella, la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1914 (9)
Ballada de sardanes a la Plaça de Sant Pere, de Calella. 
La cobla que estĂ  a l'esquerra Ă©s L'Empordanesa, i la de la dreta Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell.
Foto: Arxiu Municipal de Palafrugell. Col·lecciĂł Raquel Gifre.


Any 1921
Lamentablement no tinc la foto, perĂČ em sembla interessant publicar aquesta ressenya del setmanari Baix EmpordĂ , de Palafrugell, que en la seva pĂ gina 2 de l'ediciĂł del 10 d'Abril de 1921 publica la relaciĂł de components, desprĂ©s d'una reforma en el si de la Cobla-orquestra. Poso primer l'instrument d'Orquestra i desprĂ©s el de Cobla:
Sabino Gallart (violĂ­ i flabiol, i director), Jaume Frigola (violĂ­ i trombĂł), Francesc Sendra (violĂ­ i fiscorn), Emili Alemany i Planas (flauta i tible), Josep MÂȘ Dalmau (clarinet i tenora), Joan Ribas (clarinet i tible), MartĂ­ Jonama i Vergoñós (cornetĂ­), Lauro Alemany (cornetĂ­), Ricard Monguilod i Papaceit (fiscorn) i Joan EsponellĂ  i Saballs (contrabaix).


Any 1923 (1)
Llegeixo en el Diario de Gerona de Avisos y Noticias, pĂ gina 3 de l'ediciĂł de 13 d'Abril de 1921:
PALAFRUGELL.- Se ha constituĂ­do en esta poblaciĂłn una nueva orquesta que llevarĂĄ por nombre "La Empordanesa". SerĂĄ su director Don Sabino Gallart.
AixĂČ donaria a entendre que la primigĂšnia Empordanesa s'havia desfet en algun moment entre 1914 i 1923, i que ara es tornava a reconstituir.
Aquell any 1921 també havia debutat una formació rival a Palafrugell, era la Cobla-orquestra La Nova Empordanesa.
En aquesta postal, que presento amb els noms i sense, hi tenim:
Darrere: Amadeu Jofra, Lauro Alemany, Nemesi FĂ brega* ("el Gravat"), Josep Galceran i Frederic Torrent i Carreras
Davant: Sabino Gallart, Joan Ribas i Serra, Emili Alemany i Planas, SebastiĂ  Carreras i Mauri i SebastiĂ  Bonany i Rigau.
* Malgrat que en aquesta postal escriuen FĂ bregas, segons la documentaciĂł trobada per Jaume Nonell en els llibres de baptisme de Palafrugell el cognom real Ă©s tal com es posa en el carnet de 1911 que veiem al principi de l'entrada, Ă©s a dir: FĂ brega.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporaciĂł de Joan Ribas i SebastiĂ  Bonany. El representant torna a ser en Josep Galceran.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (1)
Darrere: Lauro Alemany, Amadeu Jofra, Nemesi FĂ brega ("el Gravat"), Josep Galceran, Jaume Frigola i Frederic Torrent
Davant: Sabino Gallart, Joan Ribas, Emili Alemany, Gonçal JuncĂ  i Bassols i SebastiĂ  Bonany.
Aquesta alineaciĂł, aixĂ­ com la informaciĂł precedent, em ve proporcionada per l'Oriol Oller, autor del llibre "MĂșsica i Festa a Palafrugell".


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior, on s'indica la incorporació de Gonçal Juncà. I a baix, la nota imprescindible perquÚ no se'ls confongués amb la Cobla-orquestra La Nova Empordanesa, formada l'any 1921.
Tal com esmento al principi de l'entrada, l’arribada del jazz ballable, a principis dels anys vint, i possibles discrepĂ ncies en el si de l’orquestra van provocar la desapariciĂł de la Cobla-orquestra L'Empordanesa l’any 1925. Alguns dels seus membres serien els impulsors de la formaciĂł de la Cobla-orquestra Palafrugell (no confondre amb La Principal), l'any 1927.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!