T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

diumenge, 28 de juliol de 2013

L'ALIANÇA (L'Escala)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1888
Cartell de presentaciĂł d'aquesta Cobla-orquestra de L'Escala, que fa el seu debut el mes de Març de 1888, per la fusiĂł de la Cobla de Dalt o Cadirarires, dirigida per Rossend Mercader i Silvestre ("Rossendo Cadiraire", pare de Pere Mercader i Andreu i els seus altres germans mĂșsics), i la Cobla de Baix o Xaxus, dirigida per un jove Josep Vicens i Juli ("Xaxu"). Aquestes dues Cobles mantenien una rivalitat extrema, i LluĂ­s Albert i Paradeda, batlle de la Vila (i pare de la que seria la gran escriptora Caterina Albert i ParadĂ­s, mĂ©s coneguda pel pseudĂČnim -o nom de ploma- VĂ­ctor CatalĂ ) va intervenir perquĂš es posessin d'acord, d'aquĂ­ el nom.
A destacar que el director era Francesc Sala i Ximinis ("Xiquet").
Bona part de les dades d'aquesta formaciĂł me les passa en Jordi Gallegos i CĂłrdoba, autor, d'entre altres treballs, del llibre "L'Escala des de l'empostissat: histĂČria de La Principal de L'Escala i les altres cobles locals" 
Foto: Arxiu Municipal de L'Escala, cedida per Josep MÂȘ MurlĂ .


Any 1895 (1)
Dues versions de la foto d'una ballada de sardanes a càrrec de L'Aliança, durant la Festa Major de L'Escala de 1895.
Foto: Josep Esquirol i PĂ©rez. Col·lecciĂł FamĂ­lia Salvat-Pont.


Any 1895 (2)
Detall de la foto anterior, en el qual em vaig adonar de que aquesta Ă©s l'Ășnica foto del "Xaxu" tocant la tenora !
La col·locaciĂł dels mĂșsics ben diferent de com Ă©s avui dia era força habitual a l'Ăšpoca, tot i que d'altres Cobles ja presentaven l'ordre conegut actualment; suposo que era una qĂŒestiĂł de tendĂšncies, preferĂšncies o tossuderia, fins que es va adoptar la formaciĂł actual per part de tothom.
Darrere: Desconegut (2n fiscorn, nomĂ©s se'n veu la campana), Francesc Sala i Ximinis ["Xiquet"] (1er fiscorn), Desconegut (1er cornetĂ­, sembla que ben jove!), Jaume Mercader i Andreu (2n cornetĂ­) i Francesc Comas i Ballester (contrabaix)
Davant (nomĂ©s quatre mĂșsics): Josep Vicens ("Xaxu") (tenor), Enric Hereu i SallĂ©s ["Enriquet Peregros"] (1er tible), Emili EsponellĂ  i BohĂ© (2n tible, queda mig amagat) i Ramon Tasis i Tutau (flabiol).
Foto: Josep Esquirol. Col·lecciĂł FamĂ­lia Salvat-Pont.


Any 1900
SĂłn dues fotografies fetes amb pocs segons de diferĂšncia.
De totes maneres, aquell acord aconseguit l'any 1888 entre la Cobla de Dalt o Cadirarires i la Cobla de Baix o Xaxus no va durar molt, i l'any 1906 Josep Vicens i Adolf Tasis ("Dolfo") van fundar una nova Cobla, amb alguns mĂșsics de L'Aliança i d'altres provinents de CastellĂł d'EmpĂșries, Torroella de MontgrĂ­ i Pals, adoptant el definitiu nom de La Principal de L'Escala l'any 1913.
Darrere: Pere VilĂ , Pere Ferrer i MarquĂšs ("Tano")*, Francesc Sala i Ximinis ("Xiquet"), Jaume Mercader i Andreu i Francesc Comas
Davant: Ramon Tasis i Tutau (director i representant), Emili EsponellĂ , Enric Hereu, Enric Riera i Bolasell ("Enriquet") i Miquel Albert.
* En Pere Ferrer va marxar a fer el sevei militar l'any 1901, ingressant quan va tornar a la Cobla-orquestra Montgrins, on s'hi va estar les temporades 1902-1903 i 1903-1904; desprĂ©s va marxar a l'Orquestra La FilarmĂČnica (sic), de Barcelona, i va tornar als Montgrins la temporada 1909-1910.
Fotos: Josep Esquirol. La primera Ă©s de l'Arxiu HistĂČric de L'Escala, i la segona de la Col·lecciĂł de Josep MÂȘ Cortal.


Any 1902 (1)
AquĂ­ tenim la portada del dĂ­ptic de la temporada 1902-1903, on s'especifica que Ă©s l'any XV de la seva fundaciĂł.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (2)
Text de presentaciĂł, on es fa esment de que no hi ha canvis en el personal artĂ­stic respecte a la temporada anterior.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (3)
Part posterior del díptic. Es menciona el representant, Ramon Tasis i Tutau, que també era el director. La impremta és La Artista, de Barcelona.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1903 (1)
Postal escrita el 25 de Març de 1903, fent servir la foto de 1900, adreçada a Don Secundino Gironella (zapateria) de Cistella. Transcric el text:
Gracias le doy por las observaciones que me da, respeto el dia de su fiesta; en cuanto venir 10 como V. ve que estamos en la foto, no puede ser como V. pide. He dejado ir a uno hayudar otra orquesta, pero si yo creyese conveniente para combatir hacer 10, lo haria, no pase V. cuidado, es lo que nos gusta, tener competencia (lo siento por Vds.)
Suyo: Ramon Tasis.

Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1903 (2)
Revers de la postal anterior, degudament franquejada.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1904
Portada del dĂ­ptic de la temporada 1904-1905. Lamentablement no es troba enlloc la resta d'aquest quadern.
L'any 1907 encara estaven actius segons llegeixo a la pĂ gina 3 de La Veu de Catalunya, de 29 de Juny de 1907.
Foto: Col·lecciĂł de descendents de J. Figueras, de Banyoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!