T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 4 de juliol del 2013

ELS VÀMPIRS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1963 (1)
Conjunt de Palafrugell format l’any 1963, que tocava la mĂșsica preferida pel jovent d’aquell moment (The Beatles, The Rolling StonesThe Shadows, The Animals…) i que ben aviat ja tallava el bacallĂ  arreu de les contrades gironines i Catalunya Nord.
SeduĂŻts i influenciats pel grup anglĂšs The Shadows, quatre joves s'ajuntaven en plan amateur al soterrani de la casa del mestre Frederic SirĂ©s i Puig per tocar aquella mĂșsica; eren, ordenats tal com els podem veure a la fotografia: Frederic SirĂ©s i Vinyals, Pere Moret i Obis, Albert Fontfreda i DĂ­az i LluĂ­s Ribas i Prats (en primer terme).
Si observem el banderĂ­ que hi ha al costat del cap del primer mĂșsic, veurem que posa The Misfits, que va ser el primer nom amb el qual van començar a actuar, tal com s'explica en el peu de la segĂŒent imatge.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc*.
En Josep Bofill i Blanc Ă©s qui em proporciona la major part de la informaciĂł d'aquesta entrada, a partir d'uns articles que va publicar al blog de Josep Bofill i Blanc al diari digital El Punt entre Febrer i Juny de 2014.


Any 1963 (2)
En Frederic SirĂ©s i Vinyals feia dies que, allĂ  al Marinada de PalamĂłs, es quedava embadalit amb la mĂșsica d’un pianista alemany que feia jazz. En Mike, el pianista alemany contractat per en Pinilla, l’amo del Night Club palamosĂ­, alternava amb les actuacions de les diferents formacions musicals que sovintejaven la tarda i capvespre dels diumenges. Aquella admiraciĂł i el pensar que plegats podien passar-ho bĂ© fent mĂșsica, va impulsar a Frederic SirĂ©s i Vinyals a demanar-li per tocar junts. Van decidir trobar-se al soterrani de can SirĂ©s. En Frederic tocava la bateria com a instrument principal, i allĂ  improvisaven o tocaven temes amb els quals es podien recrear. Al cap de poc van veure que havien de crĂ©ixer augmentant el nombre d'instrumentistes. Va ser llavors quan en SirĂ©s es va posar en contacte amb en LluĂ­s Ribas, i junts, van anar a buscar l’Albert Fontfreda i en Pere Moret. En SirĂ©s deixava la bateria a en Ribas, i agafava la guitarra baixa; en Fontfreda es convertia en cantant i guitarra rĂ­tmica, en Moret es feia amb la guitarra solista i en Mike continuava amb el piano.
Extret del film The Misfits (els inadaptats), dirigit per John Huston i interpretat per Marilyn Monroe, Clark Gable i Montgomery Cliff, el nom d’aquell nou grup seria The Misfits Quintet. Davant la forta insistĂšncia d’un dels amos de La Raqueta de Tamariu, en Jeroni Ortiz (que els havia sentit en assajos), van accedir per actuar-hi en la primeria de l’estiu del 1963. Al cap d’un mes, per anar-se foguejant dalt l’escenari, formen part d’un cartell improvisat d’un espectacle que algĂș es va treure de la mĂ nega, anomenat “Carrousel Español” portat a terme a la sala del teatre-cinema del Casino de Begur. Era l’inici d’una llarga (tres dĂšcades mĂ©s una de revival) carrera musical “vampiresca”.
Amb tot, tan el nom de Misfits com el quintet, va durar ben poc mĂ©s atĂšs que Mike, el pianista alemany, va acabar el contracte per tocar al Marinada i se’n va tornar al seu paĂ­s. Per tant, nomĂ©s quedaven els quatre palafrugellencs, i calia renovar la imatge. D’altra banda, a mĂ©s a mĂ©s de ja no ser quintet, el nom de Misfits sempre es feia feixuc a l’hora de pronunciar-lo els presentadors de l’Ăšpoca, i va ser llavors quan van escollir el de Els Vampirs, perĂČ pronunciant-se sempre com si la "a" portĂ©s accent obert. El motiu era per la sonoritat de l’accent anglĂšs que li donava Jackie Hitchcok cada vegada que pronunciava Vampirs. Jackie estava emparentada amb el famĂłs i prestigiĂłs cineasta Alfred Hitchcok (el pare de la Jackie era un cosĂ­ del director i productor cinematogrĂ fic); casada amb el palafrugellenc Ernest Bisbe, ambdĂłs regentaven l’Hotel Cavallers situat al centre de Palafrugell, on hi tocaven sovint. El cas Ă©s que sense que mai hagi quedat escrit com s’ha de pronunciar Vampirs, perĂČ si passant de boca en boca d’arreu, la gent de l’Ăšpoca sempre n’ha dit Els VĂ mpirs.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (3)
D'esquerra a dreta, i encara com The Misfits: Albert Fontfreda, Frederic SirĂ©s, LluĂ­s Ribas i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (4)
Els locals on van actuar mĂ©s sovint eren: Las Vegas i Cliper (Sant Feliu de GuĂ­xols), La Raqueta (Tamariu), Marinada, Savoy i L’Arbreda (PalamĂłs), Los Almendros, Can Gabriel i ArlequĂ­n (Palafrugell), Can Met i Long John (La Bisbal d’EmpordĂ ) i Maddox, Tiffany’s i Paladium (Platja d’Aro). MĂ©s endavant tambĂ© actuarien freqĂŒentment a Skinsad (Banyoles), MarabĂș (Ripoll) o Sir Thomas (CassĂ  de la Selva), entre d'altres sales, tocant tambĂ© en moltes Festes Majors.
D'esquerra a dreta: LluĂ­s Ribas, Frederic SirĂ©s, Albert Fontfreda i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (5)
AquĂ­ els tenim actuant a Los Almendros, de Palafrugell. Tot i no interpretar temes propis, Els VĂ mpirs van crear un estil molt particular adquirint una personalitat prĂČpia i de prestigi, en l’Ă mbit del que era la mĂșsica moderna.
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Pere Moret, Albert Fontfreda i Frederic Sirés.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (6)
Fotografia artĂ­stica a la pista de Los Almendros, fent servir un contrabaix per donar-li un toc d'originalitat.
D'esquerra a dreta: Pere Moret, Albert Fontfreda, Frederic Sirés i Lluís Ribas.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (7)
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Frederic Sirés, Albert Fontfreda i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1963 (8)
Estabilitazat ja el tema del nom, es van fer unes quantes fotos per fer-les servir de postal de propaganda.
En aquesta tercera els podem veure fotografiats amb un exemplar de la Revista de Palafrugell.
D'esquerra a dreta: Frederic Sirés, Pere Moret, Lluís Ribas i Albert Fontfreda.
Fotos: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1964 (1)
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Frederic Sirés, Albert Fontfreda i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1964 (2)
Els VĂ mpirs actuaven sovint a Madame ZozĂł, una boĂźte que estava instal·lada al costat de can Taritas (Mont-ras), on vivia en Francesc Aymerich [Francesc el Solitari"] amb els seus pares i germans. En Francesc, ja s’havia començat a donar a conĂšixer com a cantant solista. TambĂ© tocava alguns instruments com el piano, i a la fotografia se’l pot veure donant descans a en Ribas, a la bateria.
D’esquerra a dreta, Pere Moret, Francesc Aymerich, Albert Fontfreda i Frederic SirĂ©s.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1964 (3)
D'esquerra a dreta: Pere Moret, Lluís Ribas, Antoni Pannon i Rubau ["SÚnquiu"] (ajudant de muntatge), Albert Fontfreda i Frederic Sirés.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (1)
Els VĂ mpirs de la primera Ăšpoca van intervenir en una actuaciĂł mitificada per a la memĂČria col·lectiva en l’espectacle ¿DecĂ­ais Milord…? (Abril i Maig de 1965). És la millor revista musical que es recorda a la vila del peix fregit. Se’n van fer cinc representacions al llavors encara anomenat “Teatro Victoria” -avui TMP- amb l’aforament totalment venut en cadascuna de les vetllades. Els diners recaptats van servir per ajudar a finançar la instal·laciĂł de la calefacciĂł a l’Asil de Palafrugell.
La posada en escena, els gags i la interpretaciĂł dels cinquanta ("50 artistas en escena, 50", es llegia en el programa) artistes que hi van participar, va ser magnĂ­fica. El llibret va ser escrit i dirigit per Josep Puig i Clausell, amb l’estreta col·laboraciĂł d’en Manel Iglesias i Galceran i Manel Bisbe ("El Gitano de la Costa Brava"), i els arranjaments musicals van anar a cĂ rrec de Joan Busquets ("Pela").
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Pere Moret, Albert Fontfreda i Frederic Sirés.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (2)
En plan vampir, amb capa de DrĂ cula i tot ...
Drets: Pere Moret, Frederic Sirés i Albert Fontfreda
Ajupit: LluĂ­s Ribas.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (3)
Una de les poques postals en color que hi ha dels VĂ mpirs, potser l'Ășnica. Capa de vampir, lletres de sang que regalimen ...
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Pere Moret, Frederic Sirés i Albert Fontfreda.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (4)
En segon terme: LluĂ­s Ribas i Pere Moret
En primer terme: Marc Girona i Busquets* (pianista qualificat, va formar part del grup i al cap d’un any, aproximadament, va ser rellevat per Joan Xicoira) , Frederic SirĂ©s i Albert Fontfreda.
* Vaig coincidir amb en Marc a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida. De fet vam assajar força temps a casa seva, als Masos de Pals.
Fotos: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (5)
ActuaciĂł al Night Club Marinada de PalamĂłs.
D’esquerra a dreta, Marc Girona, Frederic SirĂ©s, Albert Fontfreda, LluĂ­s Ribas i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (6)
L'estĂštica de finals dels 60 Ă©s innegable !
D'esquerra a dreta: Albert Fontfreda, Frederic Sirés, Pere Moret, Lluís Ribas i Marc Girona.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (7)
Retratats al Parc GĂŒell de Barcelona.
D'esquerra a dreta: LluĂ­s Ribas, Marc Girona, Pere Moret, Albert Fontfreda i Frederic SirĂ©s.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1965 (8)
Curiosa composiciĂł fotogrĂ fica.
A dins (d'esquerra a dreta i de dalt a baix): Frederic Sirés, Marc Girona, Albert Fontfreda i Lluís Ribas.
A fora: Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1966 (1)
El 18 de novembre de la Sala de Ball del Centre Fraternal de Palafrugell (en aquells moments amb el nom de Centro Español, imposat pel rĂšgim franquista) es va vestir de gala per festejar el comiat dels Quintos de la lleva de 1966. Un cartell de luxe: la Cobla-orquestra Costa Brava i Els VĂ mpirs. LluĂ­s Ribas (bateria) i Pere Moret (guitarra solista) formaven part d’aquella lleva i per tant, la festa de comiat com a Quintos la van passar dalt de l’escenari tocant amb Els VĂ mpirs, i ballant amb la Costa Brava o escoltant la mĂșsica que interpretava la prestigiosa orquestra palafrugellenca. En marxar a fer la mili l’any segĂŒent, en Ribas va ser substituĂŻt per en Joan Bofill i Padrosa, i en Moret per en Juli Monguilod. Al mateix temps, en Joan Xicoira que anys mĂ©s tard passaria a liderar el grup, ja s’havia incorporat al conjunt tocant el piano i saxofon.
A la fotografia podem veure el trio de guitarres: Frederic Sirés, Albert Fontfreda i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1966 (2)
Programa del Comiat dels Quintos 66, mencionat en el peu de foto anterior. Una orquestra per fer contents els pares, i el conjunt pel jovent ... i així va ser durant molt temps a totes les Festes Majors. Interessant també l'horari, molt europeu, diria jo: de 8 del vespre a mitjanit.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1966 (3)
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas, Frederic Sirés, Albert Fontfreda, Joan Xicoira i Rocas i Pere Moret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1966 (4)
A taula també feien "bon paper".
Començant per l'esquerra, i seguint en sentit horari: Frederic SirĂ©s, LluĂ­s Ribas, Joan Xicoira, Pere Moret, AgustĂ­ AlbĂ©rnis i Santamaria ["VĂšrnis"] (muntador) i Albert Fontfreda.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1966 (5)
D'esquerra a dreta: AgustĂ­ AlbĂ©rnis ["VĂšrnis"] (muntador, estintolat a la paret), LluĂ­s Ribas, Albert Fontfreda, Frederic SirĂ©s, Pere Moret i Joan Xicoira.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1967 (1)
ActuaciĂł al Night Club ArlequĂ­n.
Darrere: Lluís Ribas, Frederic Sirés i Joan Xicoira
Davant: Albert Fontfreda i Juli Monguilod i Porqueras.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1967 (2)
D'esquerra a dreta: Frederic Sirés, Lluís Ribas, Joan Xicoira, Juli Monguilod i Albert Fontfreda.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1967 (3)
D'esquerra a dreta: Juli Monguilod, Albert Fontfreda, Joan Xicoira, Frederic Sirés i Lluís Ribas.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1967 (4)
D'esquerra a dreta: Juli Monguilod, Joan Xicoira, Lluís Ribas, Albert Fontfreda i Frederic Sirés.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1967 (5)
D'esquerra a dreta: Joan Xicoira, Frederic Sirés i Lluís Bofill.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1968 (1)
Drets: Joan Xicoira, Juli Monguilod i Albert Fontfreda
Asseguts: Frederic Sirés i Joan Bofill i Padrosa.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1968 (2)
De la mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que la imatge anterior.
D'esquerra a dreta: Frederic Sirés, Joan Xicoira, Juli Monguilod, Albert Fontfreda i Joan Bofill.


Any 1969
Actuant a Platja d'Aro.
Darrere: Joan Bofill
Davant: Albert Fontfreda, AgustĂ­ PonsatĂ­ i Moret ("Ti"), Joan Xicoira i Frederic SirĂ©s.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1970 (1)
AquĂ­ els podem veure a Cap Sa Sal , on hi tocaven sovint.
Darrere: Frederic Sirés, Joan Xicoira i Agustí Ponsatí i Moret ["Ti"]
Davant: Joan PonsatĂ­ i Moret (substitut d'Albert Fontfreda) i LluĂ­s Font i Mainegre.
A partir d'aquĂ­, els anys els poso per aproximaciĂł.
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1970 (2)
Darrere: Joan PonsatĂ­ i LluĂ­s Font
Davant: Joan Xicoira, Frederic Sirés i Agustí Ponsatí ("Ti").
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1971
Retratats a la discoteca Maddox de Platja d'Aro.
Mirant la segona foto, d'esquerra a dreta hi tenim: Joan PonsatĂ­, Francesc Mas i Pons, Joan Xicoira, AgustĂ­ PonsatĂ­ ("Ti"), i fent la flexiĂł en LluĂ­s Font.
Fotos: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1972
En plan relax total, a Pruit.
D'esquerra a dreta: Francesc Mas (guitarra baixa i cantant), Joan PonsatĂ­ (guitarra i cantant), Xxx ["el Xeic"] (muntador i tĂšcnic de so), AgustĂ­ PonsatĂ­ ["Ti"] (guitarra i saxo), LluĂ­s Font (bateria) i Joan Xicoira (teclats, harmĂČnica i saxo).
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 1973 (1)
D'esquerra a dreta: AgustĂ­ PonsatĂ­ ("Ti"), Joan PonsatĂ­, LluĂ­s Font, Francesc Mas i Joan Xicoira.
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1973 (2)
Tocant a l'Hotel Monterrey de Lloret de Mar.
Darrere: LluĂ­s Font i Joan Xicoira
Davant: AgustĂ­ PonsatĂ­ ("Ti"), Joan PonsatĂ­ i Francesc Mas.
Foto: Arxiu LluĂ­s Font.


Any 1977
Darrere: Anselm Parés ("Selmo") i Francesc Mas
Davant: Joan PonsatĂ­, AgustĂ­ PonsatĂ­ ("Ti") i Joan Xicoira.
Segons m'informen en un comentari, que es pot veure a peu de pĂ gina, van estar actius fins l'any 1989, com a mĂ­nim.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 2009 (1)
Gener de 2009: el grup es reuneix per recordar vells temps i fer algunes actuacions a l'Espai FĂČrum - Llibreria MediterrĂ nia, de Palafrugell, de les quals en podem veure una mostra en aquest video, amb tres components de la primera formaciĂł, doncs en Pere Moret havia mort feia uns anys.
D'esquerra a dreta: Lluís Ribas (bateria), Frederic Sirés (baix), Albert Fontfreda (veu i guitarra) Francesc ["Paco"] Pannon i Estañol (teclats) i Agustí Ponsatí ["Ti"] (guitarra solista).
Foto: Arxiu FamĂ­lia Bofill i Blanc.


Any 2009 (2)
Una altra de les actuacions revival.
Ja durant l'any 2008 van començar a preparar aquests concerts, com podem veure en aquesta filmació d'un assaig en el garatge de l'Albert Fontfreda.
D'esquerra a dreta: Frederic Sirés (baix), Lluís Ribas (bateria), Albert Fontfreda (veu i guitarra) Francesc ["Paco"] Pannon (teclats) i Agustí Ponsatí ["Ti"]* (guitarra solista)
* Poc temps desprĂ©s d'aquests concerts va morir AgustĂ­ PonsatĂ­ i Moret ["Ti"]. L'Anselm ParĂ©s, company del grup durant un temps, l'acomiadava en un sentit article publicat al diari El Punt-Avui el 9 d'Octubre de 2009.
Foto: Arxiu Josep Bofill Blanc, a qui reitero l'agraĂŻment per la paciĂšncia que va tenir en recollir tantes fotos i dades, i per la seva amabilitat al compartir-les, de manera que aquesta entrada pugui servir per conĂšixer una mica millor la histĂČria del Conjunt Els VĂ mpirs.

3 comentaris:

  1. jomono1@hotmail.com13/12/22 22:52

    Hola, tinc un programa de la festa major de Viladamat del any 1989 i Els VĂ mpirs tocaban el dissabte 29 de juliol. por lo tant suposo que debia ser la ultima temporada i no la del 1987

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut, en prenc nota i modifico el peu de foto de 1977. Moltes grĂ cies !

      Elimina
  2. Joan Motas Noguera20/8/23 20:16

    30 de juliol de 2023 Els Vampirs tornan a actuar a la festa major de Viladamat, trenta-cinc anys despres. El grup es va reunir per desig dels antics joves del poble que es deien Xics 77 . Els Vampirs varen fer la actuaciĂł gratuitament ni tots el beneficis de la barra, la venta de samarretas i les donacions que es varen fer eran ha benefici de la FundaciĂł Pasqual Maragall contra l´Alzheimer. Publicacio del 2 d´agost de 2023 al Puntavui.cat

    ResponElimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!