T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 5 de juliol del 2013

EXCELSIOR (Palafrugell)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1931
L'Orquestrina-Jazz Excelsior va néixer a Palafrugell l'any 1931.
D'esquerra a dreta hi tenim:
Gumersind MatĂł i Juanals (jazzband), Miquel Mayoral i Gumbau (saxo), MartĂ­ Jonama i Vergoñós (trompeta), Gumersind JunquĂ© i Font (contrabaix), Marina GenĂ­s i Casanovas* (pianista, pionera en entrar en aquest mĂłn masculĂ­ de les orquestrines de Jazz, i fins i tot molt mal vista per aixĂČ**), Josep Buxeda i Bofill ["Bufa"] (trombĂł) i Jaume Frigola i Serra (violĂ­).
* (Palafrugell, 1904 - Barcelona, 1994)
** Article publicat a la pĂ gina 2 del diari Baix EmpordĂ , de 25 d'Abril de 1931:

Veritats i Mentides
En el Centre Fraternal va actuar la setmana passada l'«Orquestrina Excelsior», de Palafrugell i solament per Ă©sser d'aquesta vila deurĂ­em tots ajudar-la moralment, car en poblacions de menys importancia que la nostra tenen les seves orquestrines i els seus quintets i no devem Ă©sser menys nosaltres.
Serveixin, dones, aquestes ratlles per a felicitar a l'orquestrina i tambĂ© de desgreuge a la pianista que amb ells actĂșa, car han arribat fins a nosaltres i encara fins a la senyoreta pianista, unes critiques per actuar dintre l'orquestrina una sola senyoreta i semblar que a la estĂ©tica personal no estĂĄ bĂ©.
Enterem a aqĂŒestes desgraciades llengĂŒes, que l'Orquestra del Liceu de Barcelona, esta integrada per 83 professors i una sola senyoreta; que l'Orquestra SimfĂłnica de Madrid, estĂĄ integrada per 95 professors i una sola senyoreta, igualment l'Orquestra Pau Casals; com a mes prĂłxim exemple, a Figueres actĂșa un quintet el pianista del qual Ă©s una senyoreta; interminable es faria la llista de tals formacions artĂ­stiques. Donem aquesta informaciĂł per a millor satisfacciĂł de la Srta. Marina Genis, que ha sapigut aprofitar els seus estudis i deu sapiguer menyspreuar la manera de pensar de certs pares que no saben aplicar el sabi refrĂĄ «El saber no ocupa lloc». Per a Ă©sser simplement jornaler, sempre s'hi Ă©s a temps, pero per a estudiar i treure'n profit fins on bonament es pugui, Ă©s ja quelcom mes difĂ­cil i no estĂĄ pas a l'alcanç d'aquests caps que dintre tenen fitblĂł per llengua.
Queda complaguda l'«Orquestrina Excelsior» d'aquesta vila i en particular la senyoreta pianista.
CARPI

Foto: Col·lecciĂł Ramona Claparols i Mayoral.


Any 1932
Com a anÚcdota, destacar que portaven el bombo (modificant el rÚtol), que havia estat de l' Orquestrina Ràdio, de Torroella de Montgrí, i el trombó era de pistons, no de vares, més habitual en les orquestrines de l'Úpoca. Marina Genís havia passat a les files de la Cobla-orquestra Unió Artística, també de Palafrugell.
D'esquerra a dreta: Josep Buxeda ["Bufa"] (trombĂł), MariĂ  Font (contrabaix), MartĂ­ Jonama (jazzband), Desconegut (piano), Amadeu Jofra i Carreras (trompeta), Desconegut (saxo) i Jaume Frigola (violĂ­).


Any 1933
D'esquerra a dreta: Josep Buxeda ["Bufa"] (trombĂł), Amadeu Jofra (trompeta), MartĂ­ Jonama (jazzband), Desconegut (piano), MariĂ  Font (contrabaix), Desconegut (saxo) i Jaume Frigola (violĂ­).

2 comentaris:

  1. Us agraeixo moltĂ­ssim aquesta tasca, m'ha fet molta il·lusiĂł veure l'avi MartĂ­ amb l'Exelsior i a la principal de l'Escala. M'agradari saber a quĂš fa referĂšncia quan diu "jazzband" en lloc de trompeta o cornetĂ­ i us agrairĂ© tambĂ© qualsevol altra informaciĂł que tingueu... crec que va tocar en alguna formaciĂł de Sant Celoni

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xavi, encantat de que hagis pogut veure el teu avi en aquesta entrada.
      "Jazzband" Ă©s el nom que rebia la bateria en aquells primers temps en quĂš va ser inclosa a les formacions modernes de l'Ăšpoca.
      Et contesto per privat, i veurĂ s el teu avi en d'altres formacions.

      Elimina

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!