T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF脠, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG脺ENT BOT脫. GR脌CIES !

  

dijous, 11 de juliol del 2013

ELS FATXENDES

馃憠  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podr茅 contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Nom茅s et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara s铆, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1892
Orquestra de Sabadell, que en algun moment de la seva hist貌ria (1907-1908) va ser tamb茅 Cobla-orquestra. Entre 1868 i 1879 va passar a dir-se Els Fatxendes, provinent de l'evoluci贸 de les orquestres Els Nois Fidels, Els Fidels i Els Mimonets, fundada aquesta l'any 1814. M茅s info en aquest enlla莽. De totes maneres, en el d铆ptic publicat l'any 1923 que podem veure m茅s avall fan constar que la seva fundaci贸 茅s de l'any 1840.
El nom ve del sobrenom d'un dels m煤sics primigenis, Fidel Bosch i Llonch, que quan era jovenet i feia d'escol脿 li van treure el motiu de Fatxenda, encara que altres fonts citen aquest motiu referit ja al seu pare, Francesc Bosch i Cardellach.
En aquest retrat d'estudi fet durant la Festa Major de Breda, segurament la foto m茅s antiga que es conserva, hi tenim:
Drets: Josep Custodio (contrabaix), Joan Casademunt (cornet铆), Tom脿s Oliva (cornet铆 solista) i Esteve Llad贸 (fiscorn solista)
Asseguts, al mig: Nicolau Aguilar (viol铆), Emili Bosch (flauta solista), Jaume Brunet i Berta [Jaumet de Roses] (clarinet solista) i Baldomer Vel谩zquez (clarinet)
Asseguts, davant: Mari脿 Sorribas (viol铆), Alexandre Mir贸 (viol铆 solista), Manuel Madriles (viol铆 director) i Josep Mir贸 (viol铆).
Tota la informaci贸 i gaireb茅 totes les fotos d'aquesta entrada s贸n extretes del llibre Els Fatxendes - UNA GRAN ORQUESTRA DE  SABADELL, de Jaume Nonell i Llu铆s Subirana. El mateix Jaume Nonell m'ha assessorat quan li ho he demanat, i m'ha fet arribar les fotos en format digital.
Aquesta entrada pret茅n, com totes les del blog, donar una pinzellada hist貌rica amanida amb fotos de les formacions i noms dels protagonistes; 茅s recomanable llegir el llibre si un es vol fer c脿rrec de la rellev脿ncia que van tenir Els Fatxendes en el panorama musical catal脿, espanyol i mundial; molt interessants tamb茅 les biografies dels components en les diverses 猫poques i les an猫cdotes que hi podem trobar.


Any 1901
Document extraordinari, donada la seva antiguitat ! Nom茅s aventuro alguna identitat, basant-me en la foto anterior i en les posteriors. La dato l'any 1901, any en que Josep Ferrer va deixar la Cobla-orquestra La Principal de Peralada  per incorporar-se als Fatxendes.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Josep Ferrer i Torres, Enric Tarrag贸 i Lavaquial, Antoni Tarrag贸 i Sanfeliu, Desconegut, Desconegut i Desconegut
Davant: Emili Bosch, Mari脿 Sorribas, Cassi脿 Casademont i Busquets (director des de la temporada 1900-1901 fins la temporada 1912-1913), Desconegut, Desconegut, Alexandre Mir贸, Jaume Brunet ("Jaumet de Roses") i Desconegut.
Foto: Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Anys 10
Fotografia malauradament retallada, feta probablement a Art茅s, doncs a l'original hi ha una inscripci贸 que diu literalment: Coro del Cassino Artesench que cantaren las Caramellas.
Basant-me en la foto anterior i en les dues seg眉ents, puc aventurar algunes identitats; exceptuant el contrabaixista, els m煤sics estan tots asseguts. Al mig de la imatge hi ha un personatge amb una batuta a la m脿, dret i sense barret, que podria ser el director de la Coral.
D'esquerra a dreta: Josep Ca帽ameras (contrabaix), Mari脿 Sorribas (viol铆), Enric Tarrag贸 i Lavaquial (cornet铆), Mag铆 Sala (viol铆 i director), Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸 i Lavaquial, Esteve Llad贸 (fiscorn), Cassi脿 Casademont (clarinet i director), Desconegut, Desconegut i Antoni Tarrag贸 i Sanfeliu (cornet铆).
Foto: Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1911
D'esquerra a dreta, prescindint de si estan en primer o segon terme:
Cassi脿 Casademont (director), Desconegut, Desconegut, Josep Roig (viol铆), Enric Tarrag贸 (cornet铆), Antoni Tarrag贸 (cornet铆 solista), Ramon [“Ramonet”] Tarrag贸 (1er viol铆), Desconegut, Juli脿 Soler i Puigsech* (fiscorn), Mart铆 Fern谩ndez i Cabello (viol铆) i Desconegut.
Durant l'estada de Cassi脿 Casademont com a director de la formaci贸, concretament l'any 1907*, van adquirir instrumental de Cobla, constituint-se doncs en Cobla-orquestra. Desconec durant quant temps van tocar sardanes.
* Veure biografia a la p脿gina 37 d'aquest enlla莽.
** A la revista mensual SCHERZANDO, p脿gina 8 del n潞 18 (1 de Desembre de 1907), se'n fan ress贸 amb aquest text:
La notable orquestra "Fatxendes" de Sabadell, ha tingut el bon acert de constituirse tamb茅 en cobla, adquirint a l'efecte instrumentaci贸 de plassa. Ab 猫xit gran, don脿 una audici贸 de sardanes al hostatge social de la "Lliga Regionalista", executant ab justesa obres d'en Morera, Serra i de son mestre director En Cassi脿 Casademont.


Any 1912
Columna central, de dalt a baix: Antoni Tarrag贸 (cornet铆 solista), Juli脿 Soler* (fiscorn solista) i Mag铆 Sala (director)
Comen莽ant per dalt a l'esquerra, baixant i tornant a pujar: Enric Tarrag贸 (cornet铆), Josep Roig (viol铆), E. Casanovas (clarinet), R. Grifell (flauta), Josep Ca帽ameras (contrabaix), A. Clotet (clarinet), F. Cutal (viola) i Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸 (1er viol铆).
* La seg眉ent temporada va anar a la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell, i l'any 1914 tornaria als Fatxendes.


Any 1923 (1)
Portada del d铆ptic editat l'any 1923. Hi consta que l'any de fundaci贸 havia estat el 1840, i que el representant 茅s Enric Tarrag贸 i Lavaquial.
Foto: Arxiu Jaume Vallmaj贸 i Madrenas.


Any 1923 (2)
Segona p脿gina del d铆ptic, amb el retrat del director, Vicen莽 Petri (Vicente Petri del Corzo), un m煤sic d'origen veneci脿 que ja en el darrer quart de segle XIX dirigia una companyia d'opera italiana i que durant el primer ter莽 del segle XX tamb茅 va ser director del Gran Teatre del Liceu.
Foto: Arxiu Jaume Vallmaj贸 i Madrenas.


Any 1923 (3)
Tercera p脿gina del d铆ptic, amb el text pubicitari habitual en aquests documents, signat pel representant, Enric Tarrag贸.
Foto: Arxiu Jaume Vallmaj贸 i Madrenas.


Any 1923 (4)
Darrera p脿gina del d铆ptic, on hi consta l'any, 1923, i l'impressor, Gr脿fica Canals, de Sabadell.
Foto: Arxiu Jaume Vallmaj贸 i Madrenas.


Any 1927
Darrere: Pere Bofill, Salvador Corominas, Enric Tarrag贸 i Raimon Plans
Davant: Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Medir Bruguera, Antoni Tarrag贸, Vicen莽 Petri (director), Joan Baptista Molins i Ponsa, Joan Baptista Faus i Andreu Casanovas.


Any 1932 (1)
El dia 1 d'Abril de 1932, al Teatre Euterpe, de Sabadell, van fer la presentaci贸 de la formaci贸 d'Orquestrina, adaptant-se als temps que corrien, en un ball-homenatge a Teresa Daniel, que havia estat nomenada "Miss Espa帽a". Tinc dades tamb茅 d'un altre homenatge que se li va fer a Tortosa, essent la part musical a c脿rrec de l' Orquestra Bat脿via Jazz, de Tortosa.


Any 1932 (2)
En aquesta foto en formaci贸 d'Orquestrina hi trobem:
Drets: Joan Baptista Faus, Salvador Corominas, Raimon Plans, Enric Tarrag贸, Pere Bofill, Antoni Tarrag贸 i Medir Bruguera
Asseguts: Joan Baptista Molins, Andreu Casanovas, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸 i C脿ndid Bach.
Foto: Rafael Molins. Arxiu Hist貌ric de Sabadell.


Any 1932 (3)
Amb la foto anterior es va fer aquest fullet贸, decorant una mica el bombo.
Foto: Rafael Molins. Arxiu Josep Oliv茅 i Escarr茅.


Any 1932 (4)
Revers del fullet贸, amb expressi贸 de l'instrument que tocaven en formaci贸 d'Orquestra.
Foto: Arxiu Josep Oliv茅 i Escarr茅.


Any 1933 (1)

D铆ptic editat l'any 1933, del qual en faig uns detalls a continuaci贸.


Any 1933 (2)

Portada del d铆ptic.


Any 1933 (3)

Segona p脿gina del d铆ptic, en formaci贸 d'Orquestra. Era molt important recalcar i diferenciar les dues formacions que podien adoptar de cara al p煤blic.


Any 1933 (4)

Tercera p脿gina del d铆ptic, en formaci贸 d'Orquestrina.
Amb l'ajuda d'en Jaume Nonell i comparant amb fotos anteriors i posteriors, intento identificar els m煤sics:
1 - Joan Baptista Faus
2 - Enric Tarrag贸
3 - Andreu Casanovas
4 - Raimon Plans
5 - Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸
6 - C脿ndid Bach
7 - Medir Bruguera
8 - Salvador Corominas
9 - Pere Bofill
10 - Adolf Carbonell ???
11 - Antoni Tarrag贸


Any 1933 (5)

Quarta p脿gina del d铆ptic. Com a curiositat s'especifica que sempre van sense piano, si no 茅s a rqueriment de l'empresa contractant.


Any 1934
A l'esquerra, dirigint: Antoni Tarrag贸.
A la dreta, darrere: Ramon [“Ramonet”] Tarrag贸 (jazz-band), C脿ndid Bach (banjo) i Pere Bofill (contrabaix)
Davant: Joan Baptista Molins, Joan Baptista Faus i Andreu Casanovas (saxos); Enric Tarrag贸 i Raimon Plans (trompetes); Llu铆s Tarridas i Barri (tromb贸) i Josep M陋 Tarridas i Barri (piano). Aquest any es produiria una escissi贸 que va durar fins l'esclat de la guerra civil.


Any 1935 (1)
Una vegada escindits, per raons que s'expliquen b茅 en el llibre, aqu铆 hi tenim l' Orchestra Fatxendes , reconstitu茂da pels Tarrag贸 amb la incorporaci贸 de vuit m煤sics nous, sabadellencs, emporadanesos, andalusos, valencians ...
La formaci贸 dels Fatxendes (dels germans Tarrag贸, tal com s'anunciaven), sense que correspongui l'ordre a la foto, qued脿 aix铆:
Piano: Pere Torres i Tarrag贸
Contrabaix: Josep ("Pepet") Ballada
Bateria: Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸
Saxos: P铆o Torrecillas, Narc铆s Par茅 i Ros, Baldomer Castell贸 i Plaja i Francesc Almaz谩n
Trompetes: Enric Tarrag贸 i Adolf Carbonell
Tromb贸: Lliberat Juanals
Viol铆: Antoni Tarrag贸


Any 1935 (2)
Composici贸 fotogr脿fica novedosa, per l'猫poca, de l'Orchestra Fatxendes, amb un toc d'humor i desimboltura, que resumia b茅 la filosofia d'aquesta orquestra a dalt dels escenaris.
A dalt de tot, Antoni Tarrag贸
Els tres de darrere: Adolf Carbonell, Enric Tarrag贸 i Lliberat Juanals
Els quatre del mig: Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Josep ("Pepet") Ballada, Baldomer Castell贸 i Narc铆s Par茅
Els tres de davant: Francesc Almaz谩n, Pere (“Peret”) Torres i P铆o Torrecillas.


Any 1935 (3)
D'esquerra a dreta: Baldomer Castell贸, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Lliberat Juanals, Narc铆s Par茅, P铆o Torrecillas, Antoni Tarrag贸, Josep ("Pepet") Ballada, Desconegut, Adolf Carbonell, Pere (“Peret”) Torres i Enric Tarrag贸.
Foto: Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1935 (4)
Retratats a l'estudi Molins, del Carrer Calder贸n, de Sabadell, tenim aqu铆 l'altra cara de la moneda, 茅s a dir, els Fatxendes Orchestra , que no van tenir gaires dificultats per completar la formaci贸, ja que van haver de cobrir menys llocs. Van comptar amb l'assessorament i direcci贸 de Francesc Casanovas (sisplau, clica l'enlla莽 i bada la boca davant del seu curr铆culum !) , que ja havia ajudat als Fatxendes en la seva activitat com a Orquestrina, abans de 1932.
Darrere: Francesc Graell, Josep Maria Tarridas, Pere Bofill, Joan Baptista Faus, Ramon Busquets i Bonet, Joan Baptista Molins, Andreu Casanovas i Raimon Plans.
Davant: Llu铆s Tarridas i C脿ndid Bach.
* Va ser durant aquesta ef铆mera etapa (van durar fins l'esclat de la guerra civil, tot i comptar amb m茅s membres de la formaci贸 original) que en Josep M陋 Tarridas va compondre una de les seves obres m茅s famoses, el pasdoble Islas Canarias. Aquest pasdoble es va estrenar a la Sala Excelsior, a les Rambles de Barcelona, el mes de Novembre de 1935, interpretat per l' Orquestra de Francesc Casanovas, i el mes de Febrer de 1936, la Fatxendes Orchestra el va enregistrar pel segell discogr脿fic Odeon. I si et fa gr脿cia, pots escoltar aqu铆 una versi贸 que en va fer el D煤o Din谩mico, sota la direcci贸 del mateix Tarridas, l'any 1964.


Any 1940
La fam铆lia Tarrag贸 va ser pal de paller durant molts anys dels Fatxendes.
D'esquerra a dreta: Ramon ("Ramonet") Tarrag贸 i Lavaquial, Enric Tarrag贸 i Lavaquial, Francesc Tarrag贸 i Lavaquial*, Antoni Tarrag贸 i Lavaquial i Pere ("Peret") Torres i Tarrag贸.
* En Francesc no era m煤sic.
Foto: Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1941 (1)
Dues versions del mateix cartell publicitari. L'escissi贸 ja era cosa passada, i nom茅s hi havia, novament, una Orquestra Fatxendes (malgrat la piiip immersi贸 ling眉铆stica a la que estavem sotmesos ... us sona d'alguna cosa, aix貌?)
A dalt i d’esquerra a dreta: Pere (“Peret”) Torres, Joan Oller i Pons i Josep (“Pepet") Ballada
Al mig. Emili Puig i Vi帽als, Antoni Tarrag贸 i Francesc Tarr茅s
A baix: Desconegut, Aleix Rosell, Enric Tarrag贸, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸 i Josep Jubert.


Any 1941 (2)
Carta promocional amb la que s'oferien com a Orquestra i Espectacle a les Comissions de Festes.
Foto: Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1941 (3)
En concert, al Teatre Euterpe, de Sabadell. Per coses de l'atzar, en el llibre est脿 publicada la primera foto, per貌 la bona (mal m'est脿 el dir-ho) 茅s la meva, la segona: si t'hi fixes b茅, la posici贸 de les mans damunt dels instruments n'茅s la clau.
Darrere: Pere (“Peret”) Torres i Tarrag贸, Josep ("Pepet") Ballada, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Vicen莽 Galiana, Enric Tarrag贸 i Emili Puig
Davant: Nemesi Mart铆nez ("Clotets"), P铆o Torrecillas, Joan Oller i Josep Jubert
Dirigint, d'esquenes: Antoni Tarrag贸.


Any 1942 (1)
Amb la copa que els acreditava com a guanyadors del primer premi del Concurs d'Orquestres celebrat al Cine Roxy, a la pla莽a Lesseps de Barcelona, el dia 23 d'Agost de 1942.
D'esquerra a dreta: Josep (“Pepet") Ballada, Nemesi Mart铆nez ("Clotets"), Joan Oller, Ramon Codina i Cervera, Enric Tarrag贸, Antoni Tarrag贸, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, P铆o Torrecillas, Josep Jubert, Pere (“Peret”) Torres i Adolf Carbonell.


Any 1942 (2)
Una foto m茅s amb sentit de l'humor, sintonitzant la r脿dio. I les cigarretes, que no faltin !
Els cinc m煤sics de darrere: Pere (“Peret”) Torres, Josep Jubert, Josep (“Pepet") Ballada, P铆o Torrecillas i Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸
Els tres m煤sics del mig, a la dreta: Adolf Carbonell, Enric Tarrag贸 i Joan Oller
Els tres m煤sics de davant, a l'esquerra i al mig: Antoni Tarrag贸, Ramon Codina i Nemesi Mart铆nez ("Clotets").


Any 1943 (1)
Tocant en un local del Paral·lel de Barcelona.
Darrere: Josep (“Pepet") Ballada, Adolf Carbonell, Joan Past贸 i Xapelli i Agust铆 Monn茅 i Vilajosana
Davant: Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Pere (“Peret”) Torres, Nemesi Mart铆nez ("Clotets"), Antoni Tarrag贸, P铆o Torrecillas, Joan Oller i Josep Jubert
En primer terme: Rosa Julia*
* El seu nom real era Rosa Juli脿 i Seser, i tenia formaci贸 l铆rica. Quan va entrar als Fatxendes ja tenia una llarga experi猫ncia amb altres orquestres, i havia realitzat gires per Espanya com a solista. L'any 1947 es casaria amb Pere (“Peret”) Torres i deixaria d'actuar.
Foto: Estudi fotogr脿fic M. Folcr脿, Barcelona. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1943 (2)
Retratats en la mateixa sessi贸 de la foto anterior, canviant nom茅s el cantant.
Darrere: Josep (“Pepet") Ballada, Adolf Carbonell, Joan Past贸 i Xapelli i Agust铆 Monn茅
Davant: Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Pere (“Peret”) Torres, Nemesi Mart铆nez ("Clotets"), Antoni Tarrag贸, P铆o Torrecillas, Joan Oller i Josep Jubert
En primer terme: Julio Medina*, cantant, que fa broma fent veure que dirigeix.
* El seu nom real era Jeroni Medina, i procedia de l'Orquestra Bruach, de Gav脿. Al cap de poc temps, i per a no ser conf贸s amb un altre cantant de moda anomenat Rafael Medina, es va posar Julio de la Torre de nom art铆stic.
Foto: Estudi fotogr脿fic M. Folcr脿, Barcelona. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1943 (3)

Fotografia promocional de Julio de la Torre que porta una dedicat貌ria a August Alguer贸 i Alguer贸 i Ramon Vives i Vi帽als, autors de la m煤sica i la lletra de la can莽贸 que li van escriure: Canci贸n de Amor.


Any 1943 (4)
Encara la mateixa sessi贸 de les fotos Any 1943 (1) (2) en un escenari d'algun local del Paral·lel.
Darrere: Josep (“Pepet") Ballada, Adolf Carbonell, Joan Past贸 i Xapelli i Agust铆 Monn茅
Davant: Antoni Tarrag贸, Pere (“Peret”) Torres, Nemesi Mart铆nez ("Clotets"), Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, P铆o Torrecillas, Joan Oller i Josep Jubert.
Foto: Estudi fotogr脿fic M. Folcr脿, Barcelona. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1946
Aquesta foto apareixia al programa de la Festa Major de Palam贸s, de 1946, on Els Fatxendes feien diverses sessions de Ball i Concert.. En una de les p脿gines del programa s'explicava el seg眉ent:

IMPORTANTE.- En los conciertos donde act煤e la Orquesta FACHENDAS la animadora y cantante l铆rica ROSA JULIA nos deleitar谩 con su voz de oro, durante los intermedios.

La foto 茅s molt similar a la de Any 1942 (2), amb algun canvi a l'alineaci贸.
Drets: Josep Jubert, Pere (“Peret”) Torres, Vicen莽 Galiana, Josep (“Pepet”) Ballada, Ramon (“Ramonet”) Tarrag贸, Francesc ("Paco") Monz贸, Josep Puig i Castell贸 ("Moreno") i Joan Oller
Asseguts: Antoni Tarrag贸, Joan Abell贸 i Pio Torrecillas.


Any 1947
Actuant al Sal贸n Lamoga, de Barcelona, un dels night-club m茅s distingits de l'猫poca.
Darrere: Josep (“Pepet") Ballada
Davant: Pere (“Peret”) Torres, Francesc ("Paco") Monz贸, Joan Oller, Josep Puig ("Moreno"), Josep Jubert, P铆o Torrecillas, Antoni Tarrag贸, Joan Abell贸, Vicen莽 Galiana i Antoni Vidal.


Any 1948 (1)
Cartell publicitari de la temporada 1948-1949, on s'expressa que el representant 茅s Enric Tarrag贸 i Lavaquial, que l'any 1944 va deixar de formar part dels Fatxendes com a m煤sic, per貌 hi continuava vinculat.
Foto: Guirau. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1948 (2)
Detall del cartell, la foto es va fer a la Sala de Festes Pasapoga, de Madrid.
Darrere: Vicen莽 Galiana i Josep Jubert
Al mig: P铆o Torrecillas, Pere (“Peret”) Torres, Joan Oller, Francesc ("Paco") Monz贸 i Josep Puig ("Moreno")
Davant: Antoni Vidal, Antoni Tarrag贸, Joan Abell贸 i Josep (“Pepet") Ballada.
M'apunta en Jaume Nonell que alguns dels m煤sics no surten a la foto amb l’instument que habitualment tocava. Aqu铆 la foto 茅s per ensenyar que podien fer una orquestra amb molts violins. Per exemple, en "Paco" Monz贸 era el bateria i aqu铆 toca el viol铆; i en P铆o Torrecillas tocava el saxo tenor i aqu铆 est脿 al piano, quan era en "Peret" Torres el pianista ...
Foto: Guirau. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1948 (3)
Retratats al mateix escenari de la Sala de Festes Pasapoga, amb instrumental diferent.
A dalt: P铆o Torrecillas, Joan Oller i Josep (“Pepet”) Ballada
Al mig: Vicen莽 Galiana, Joan Abell贸 i Josep Jubert
A baix: Josep Puig (“Moreno”), Antoni Tarrag贸 i Antoni Vidal
A l'esquerra: Pere (“Peret”) Torres
A la dreta: Francesc (“Paco”) Monz贸.
Foto: Guirau. Arxiu Maria Vidal i Orellana.


Any 1948 (4)
Els dies 4 i 5 de Setembre de 1948 van actuar a la Sala de Ball "La Bombilla", de la localitat asturiana de Moreda, per l'astron貌mic preu de 100.000 Ptes. de l'猫poca ! Segons s'explica en el blog d'aquest local asturi脿:
En este a帽o, por el Carmen, Jos茅 S谩nchez, propietario de la Bombilla, contrat贸 para su popular sal贸n de Baile, a la famosa "Orquesta Fachendas" de Barcelona. Doce m煤sicos*, que seg煤n los entendidos dec铆an, era una de las mejores orquestas de Espa帽a. Fu茅 una conmoci贸n en la villa de Moreda, pues rompi贸 los l铆mites de la modestia local y atrajo a muchos forasteros, m谩s de los habituales. Y hasta los ni帽os, que no pasabamos del entorno de los caballitos, lleg贸 el rumor de que su contrataci贸n hab铆a costado cien mil pesetas, una cifra que se escapaba a la dimensi贸n de nuestra modestia econ贸mica, ya que contabamos real a real de aquellos del agujero en medio.
Alguna de les frases publicit脿ries del Cartell:
En honor a las tradicionales Fiestas del Carmen, esta Casa
tiene el gusto de presentar a Moreda:
- La mejor Orquesta de Espa帽a
- Ganadora del primer concurso de Jazz-Hot celebrado en Barcelona
* 脡s curi贸s que mencionen dotze m煤sics ... en el cartell nom茅s n'hi ha onze.
Per fer el cartell hi van posar la foto que veiem a Any 1948 (2).


Any 1949
Abans d'acabar el contracte que els lligava a la Sala Pasapoga, van decidir canviar-se el nom, i van comen莽ar a actuar amb la denominaci贸 de "Orquesta R铆o Club", sobretot per raons econ貌miques i de propietat del nom (Enric Tarrag贸), tot i que un dels germans de l'Enric, l'Antoni, formava part de l'orquestra, dirigida ara per P铆o Torrecillas. Van estar gaireb茅 dos anys girant per Espanya, Portugal i altres llocs d'Europa, sense passar per Catalunya.
Darrere (violins): Josep (“Pepet”) Ballada, ... ... ...
Davant (acordi贸, flauta, guitarra i acordi贸)::


Any 1950 (1)
El 18 de Febrer de 1950 arriben a L'Havana (Cuba) de la m脿 del representant Diego Ortiz L贸pez, contractats pel Cabaret Sans Souci, seguint l'empremta que havien marcat l'Orquestra Gran Casino (Los Chavales de Espa帽a, que estaven al Tropicana) o Los Churumbeles de Espa帽a (que estaven al Montmartre). Alguns m煤sics havien decidit no fer la gira, i la formaci贸, rebatejada ara com "Casino de Sevilla" (els primers sorpresos per aquest nou nom van ser els m煤sics, acabats d'aterrar, amb roba d'hivern, i que debutaven aquell mateix dia!) quedava aix铆, d'esquerra a dreta:
Josep Puig (“Moreno”), Joan Oller, Pere (“Peret”) Torres, Manuel ("Manolo") Liz谩ndara, Eduard Casanovas, Antoni Vidal, P铆o Torrecillas, Desconegut, Josep (“Pepet”) Ballada, Antoni Tarrag贸, Ra眉l Roqueta, Joan Abell贸 i Josep Jubert.


Any 1950 (2)
Actuant a Radio Progreso. D'esquerra a dreta:
Antoni Tarrag贸, Pere (“Peret”) Torres -assegut al piano- , Josep Jubert, Joan Oller, Miguel Bodegas, P铆o Torrecillas, Josep (“Pepet”) Ballada, Eduard Casanovas -queda tapat- , Antoni Vidal, Joan Abell贸, Manuel ("Manolo") Liz谩ndara i Josep Puig (“Moreno”).


Any 1950 (3)
A l' Hotel Nacional de L' Havana, amb el compositar Irving Berlin .


Any 1950 (4)
L' Havana, any 1950. M'explica en Jaume Nonell que el bateria Eduard Casanovas ja havia estat substitu茂t per Manuel Rosell. Tamb茅 hi ha la baixa del cantant Ra眉l Roqueta rellevat per Miguel Bodegas.
Esquerra, de baix a dalt: Josep Puig ("Moreno"), Antoni Vidal, Josep ("Pepet") Ballada i Antoni Tarrag贸
A darrere, al centre, Miguel Bodegas
A la dreta, de dalt a baix: Joan Oller, Manuel ("Manolo") Liz谩ndara i Manuel Rosell
En primer terme: Pere ("Peret") Torres Tarrag贸 (acordi贸), i els clarinetistes P铆o Torrecillas (el de sobre) i Josep Jubert (el de sota).


Any 1950 (5)
La teatralitat no va faltar mai en les seves actuacions, i per tant, en les seves fotos promocionals. Aqu铆 intento identificar-los de dalt a baix, en vertical:
Columna esquerra: Manuel Rosell, Joan Oller i Pere ("Peret") Torres
Tot sol: Antoni Vidal
Columna central: Josep Jubert, P铆o Torrecillas i Josep ("Pepet") Ballada
Tot sol: Miguel Bodegas
Columna dreta: Josep Puig ("Moreno"), Joan Abell贸 i Antoni Tarrag贸
Tot sol: Manuel ("Manolo") Liz谩ndara.


Any 1950 (6)
A dalt a l'esquerra (violins):
A baix a l'esquerra (violins):
Al mig (acordi贸):
A la dreta (2 clarinets, a dalt i a baix):
A la dreta de tot (cantant):


Any 1951
En la seva estada a M猫xic.
A dalt de tot, Joan Abell贸 i Manuel Rosell
A baix, en segon terme: Josep Jubert, Joan Oller, P铆o Torrecillas, Antoni Vidal i Pere ("Peret") Torres
En primer terme: Isidro C谩mara, "El Ni帽o de Madrid" , Josep ("Pepet") Ballada i Antoni Tarrag贸.


Any 1952
I aqu铆 els tenim al Per煤.
D'esquerra a dreta: Jos茅 Luis Rodr铆guez, Joan Oller, P铆o Torrecillas, Pere ("Peret") Torres, Antonio Prieto , Francisco Armenta, Od贸n Escot茅, Josep Jubert, Rafael Oviedo, Antoni Tarrag贸 i Josep ("Pepet") Ballada. Ajupit: Jos茅 M陋 Madrid.


Any 1953
Durant la seva estada a l'Argentina, cap a finals de 1953 van intervenir en la pel·l铆cula La edad del amor* , amb la cantant i actriu argentina Lolita Torres de protagonista.
A davant, els dos cantants en aquella escena: Morenita Gal茅 (l'altra protagonista del film, la "dolenta") i  Jos茅 M陋 Madrid.
La resta de l'orquestra, d'esquerra a dreta:
Josep Jubert, Joan Oller, Joan Pijoan, P铆o Torrecillas, Antoni Tarrag贸, Rafael Oviedo, Jos茅 Luis Rodr铆guez, Josep ("Pepet") Ballada, Alfredo ("Lel茅") Molina i Manuel ("Manolo") S谩nchez.
* Et convido a veure'n un fragment, amb la intervenci贸 dels Fatxendes (Casino de Sevilla, 茅s clar !) acompanyant Lolita Torres; concretament, la can莽贸 que porta per nom Chulona . En els comentaris hi ha un agra茂ment d' Armand Tarrag贸 i Serra, fill d'Antoni Tarrag贸.


Any 1954 (1)
Brasil: una escena que triomfava: el Duel d'espases , amb els arquets dels violins.
Darrere: Luis Elizalde i Josep Ru茅.
Davant, els "duelistes", d'esquerra a dreta: Josep ("Pepet") Ballada, Joan Pijoan, Antoni Tarrag贸, Manuel ("Manolo") S谩nchez, Joan Oller i Jos茅 Luis Rodr铆guez.


Any 1954 (2) - Fatxendes
Atenci贸 ara, tornem a Catalunya: l'any 1953 en Pere ("Peret") Torres Tarrag贸, que havia retornat a Sabadell l'any 1952, deixant la Casino de Sevilla (que continuava la seva carrera amb seu al Brasil), va reorganitzar, amb el vist-i-plau del seu oncle Enric Tarrag贸, propietari del nom, l' Orquestra Fatxendes, debutant a Sabadell en aquesta segona 猫poca catalana el dia 10 de maig de 1953, amb una formaci贸 no gaire diferent de la que veiem a la foto:
Al piano, Pere ("Peret") Torres, tamb茅 director i representant
En segon terme: Mart铆n Sosa, Josep Calvet i Blanch , Manuel Fern谩ndez i Agust铆 Monn茅
Davant: Eduard Casanovas, Joaqu铆n Andr茅s, Desconegut, Agust铆 Costa i Grau, Florenci Trull脿s Vila i Antoni Layes.


Any 1955 - Fatxendes (1)
Darrere: Josep Calvet, Eduard Casanovas, Mart铆n Sosa, Pere ("Peret") Torres, Agust铆 Costa, Florenci Trull脿s i Vila, Desconegut i Manuel Fern谩ndez
Davant: Agust铆 Monn茅, Antoni Layes i Joaqu铆n Andr茅s.


Any 1955 - Fatxendes (2)
Fotografia que apareixia al programa de la Festa Major de Gelida de 1955.
Darrere: Josep Calvet (tromb贸), Desconegut (trompeta), Florenci Trull脿s i Altimira (trompeta), Pere ["Peret"] Torres (acordi贸) i Martin Sosa (contrabaix)
Davant: Antoni Layes, Desconegut, Desconegut, Florenci Trull脿s i Vila i Agust铆 Costa.


Any 1956 - Casino de Sevilla
Darrere (bateria):
En segon terme (trompeta, flauta i trompeta):
Davant: (2 violins, contrabaix i 2 violins):


Any 1957 - Fatxendes
Al complexe Villa Rosa, de Madrid.
El trio de ritme (a l'esquerra, de davant cap a darrere): Agust铆 Garcia (piano); Pere Pru帽onosa i Costa ["Trumfa"] (gran trompetista, que aqu铆 toca el contrabaix) i Joan Mart铆 i Sol (bateria)
Davant: vuit violins i un acordi贸: Florenci Trull脿s i Vila, Llu铆s Vivas i Felices, Mart铆n Sosa, Agust铆 Costa, Florenci Trull脿s i Altimira* (fill de Florenci Trull脿s i Vila), Llu铆s Tarridas i Barri (retornant als or铆gens), Josep Ballester i Sch眉ren, Adolf Soro i Olivar i Pere ("Peret") Torres.
* No et perdis aquestes czardes interpretades per Florenci Trull脿s i Altimira, acompanyat de la Blanes Orquestra.


Any 1958 (1) - Fatxendes
Arribada al port d'Alexandria (Egipte), el 8 de Novembre de 1958.
Darrere: Florenci Trull脿s i Vila, Joan Mart铆 i Sol, Mart铆n Sosa, Josep Ballester i Sch眉ren, Josep Calvet, Pere ("Peret") Torres, H茅ctor D. Arbib (agent art铆stic), Adolf Soro i Olivar i Ramon Amor贸s
Davant: Florenci Trull脿s i Altimira, Llu铆s Vivas i Antoni ("Toni") Cirera i Forradellas.


Any 1958 (2) - Fatxendes
Encara a Egipte.
Darrere: Antoni ("Toni") Cirera i Joan Mart铆
Davant: Llu铆s Vivas, Florenci Trull脿s Vila, Josep Calvet, Mart铆n Sosa, Florenci Trull脿s Altimira, Josep Ballester Sch眉ren, Adolf Soro i Ramon Amor贸s
En primer terme, al piano, Pere ("Peret") Torres.


Any 1959 - Casino de Sevilla
Mentrestant, la Casino de Sevilla seguia a Sudam猫rica. Aqu铆 concretament els veiem en una foto promocional a Xile.
Drets: Josep ("Pepet") Ballada, Josep Ru茅, Joan Oller, Josep Cunill, Manuel ("Manolo") S谩nchez, Antoni Tarrag贸, Joan Pijoan, Josep Jubert, Luis Elizalde i Jos茅 Luis Rodr铆guez
Davant: Gonzalo Cortez i Agust铆n D谩vila.


Any 1960 (1) - Casino de Sevilla
Si t'hi fixes b茅, estant tots xiulant: concretament el tema central ("Marcha del Coronel Bogey") de la pel·l铆cula "El puente sobre el Rio Kwai" , de gran 猫xit a tot el m贸n.
Darrere: Joan Pijoan (piano), Josep ("Pepet") Ballada i Josep Ru茅
Al mig: Joan Oller, Josep Cunill, Narc铆s Par茅, Jos茅 Lu铆s Rodr铆guez, Enric Alemany i V铆ctor Ferrer
Davant: Agust铆n D谩vila, Antoni Tarrag贸 i Enrique Espa帽a.


Any 1960 (2) - Casino de Sevilla
Nova edici贸 del Duel d'espases
A l'esquerra, de baix a dalt: Enric Alemany, Joan Oller i Jos茅 Luis Rodr铆guez
A la dreta, de baix a dalt: Antoni Tarrag贸, V铆ctor Ferrer i Josep ("Pepet") Ballada.


Any 1960 (3) - Casino de Sevilla
Darrere (piano, bateria, contrabaix que no es veu i davant seu el trompeta):
Davant: Josep ("Pepet") Ballada, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Enric Alemany.


Any 1961 (1) - Casino de Sevilla
En una platja de R铆o de Janeiro.
Davant, amb la capa: Agust铆n D谩vila i Enrique Espa帽a
Darrere: Rossend Motas*, Joan Pijoan, Antoni Tarrag贸, V铆ctor Ferrer, Agust铆n Herrero, Joan Oller, Luis Rosende, Jos茅 Luis Rodr铆guez i Josep ("Pepet") Ballada.
* El dia 15 de Novembre de 2013 vaig tenir l'agradable sorpresa de que en Rossend, assabentat de l'exist猫ncia del meu blog, em truqu茅s. Vam estar xerrant una mitja horeta, ell amb un admirable accent catal脿 de Rupi脿, tot i fer 55 anys que viu fora de Catalunya. Si vas a l'enlla莽 que hi ha una mica m茅s amunt, veur脿s que ha anat vinguent regularment, i les raons per les quals es va incorporar als Fatxendes (aleshores ja Casino de Sevilla) aquell any 1961. Havia esta abans a la Cobla-orquestra Catalunya i a la Cobla-orquestra La Principal de Cass脿.


Any 1961 (2) - Casino de Sevilla
Acordi贸: Lu铆s Rosende; Cantant: Enrique Espa帽a; a dalt de tot: Rafael Granados; saxo darrere el viol铆: Rossend Motas.


Any 1962 - Fatxendes
Versi贸 redu茂da de l'Orquestra, que feien a vegades quan viatjaven una mica lluny, per exemple a Accra, capital de Ghana, on els hi feien saber en el moment del contracte que tant cobrarien si hi anaven vuit, com onze, com sis m煤sics ...
Darrere: Mart铆n Sosa, Miquel Riera i Adolf Soro
Davant: Joan Oll茅, Pere ("Peret") Torres i Pere Serra.


Any 1969 (1) - Casino de Sevilla
Darrere: Luis Rosende, Jos茅 Lachica, Enrique Espa帽a, Leonardo Fraga, Jes煤s Pereira, Jorge Garc铆a i Jos茅 Luis Rodr铆guez
Al mig: Agust铆n Herrero, Jos茅 Amigo i Rossend Motas
Davant: Amo Hern谩ndez ("Mandrake") i Julio Gracia.


Any 1969 (2) - Fatxendes
D'esquerra a dreta: Josep M陋 Luque, Mela, Pere ("Peret") Torres, Juan Diego Granados i S谩nchez, Ramon Montserrat, Joan Puig, Ricard Arnabat, Agust铆 Monn茅, Joan Oller, Josep Dansa, Emili Biel, Mart铆n Sosa i Josep M陋 Marcos.


Any 1970 - Casino de Sevilla
Al mig, el cantant Jos茅 M陋 Madrid.


Any 1972 - Fatxendes (1)
Una de les darreres formacions dels Fatxendes (que lluny queda aquella foto de 1892 !)
En primer terme, els cantants, Francis i Stela
Darrere: Antoni Liz谩ndara i Magall贸n ("Bota"), Joan Oller, Mart铆n Sosa, Josep M陋 Marcos, Ricard Arnabat, Joan Puig, Agust铆 Monn茅, Ramon Montserrat, Emili Bello, Pere ("Peret") Torres i Josep Dansa.


Any 1972 - Fatxendes (2)
Acompanyant Antonio Mach铆n al Pavell贸, durant les Festes de Sant Mag铆 i Santa Tecla de Tarragona.
D'esquerra a dreta:


Any 1978 (1) - Casino de Sevilla
Darrere: Enrique Espa帽a (no es veu), Jos茅 M陋 Madrid, Luis Rosende, Amo Hern谩ndez ("Mandrake") i Agust铆n Herrero
Davant: Julio Gracia, Jos茅 Amigo (una mica avan莽at, portant la melodia o solejant), Jes煤s Pereira, Rossend Motas, Jos茅 Luis Rodr铆guez, Leonardo Fraga, Jorge Garc铆a i Rafael Merch谩n.


Any 1978 (2) - Casino de Sevilla


Any 1978 (3) - Casino de Sevilla
A la dreta de tot, el cantant Jos茅 M陋 Madrid.


Any 1978 (4) - Casino de Sevilla



Any 1979 - Casino de Sevilla

3 comentaris:

  1. Me gustaria saber si el cantante Isidro Camara que paso por la Casino de Sevilla en 1951 era
    el cantante cubano ?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivamente, Roberto: Isidro C谩mara Rodr铆guez era un cantante cubano al que la orquesta conoci贸 en el Orfe贸n Catlan de Guant谩namo. S贸lo estuvo con la Orquesta Casino de Sevilla durante los meses que dur贸 la gira mejicana. Posteriormente se instal贸 en Puerto Rico.
      Espero que la informaci贸n te haya sido de utilidad.

      Elimina
  2. Antoni Lizandara Magallon “Bota” i Manuel Lizandara Magall贸n eres tiets meus. Molt bons m煤sics. Gr脿cies per les fotos. joanmarce_007@hotmail.com

    ResponElimina

PER RAONS LOG脥STIQUES NOM脡S PUBLICAR脡 COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gr脿cies!