T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 21 de juliol del 2016

UNIÓ FILHARMÒNICA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1903 (1)
Orquestra de Barcelona fundada l'any 1901. Van fer el seu debut el diumenge de Pasqua, 7 d'Abril de 1901, a l'Ateneu de Sant Feliu de Llobregat. Sembla ser que era una escissió d'una altra Orquestra anomenada Antiga Unió Filharmònica, coexistint les dues força temps: llegeixo a la pàgina 24 de La Vanguardia, edició de 2 d'Agost de 1929, que actuen a Hostalets de Pierola les Orquestres Unió Filharmònica i Antiga Unió Filharmònica.
Donats la personalitat i el virtuosisme del seu clarinetista Josep Nori i Zavalloni, també eren coneguts com l'Orquestra d'en Nori.
Aquest seria doncs el díptic de presentació, d'estil modernista, com gairebé tots en aquells principis de segle XX. 
Va, una dada pels més músicferits: l'instrument que toca la noia (i que tinc en varis cartells de l'època) és un aulos; pots escoltar com sona aquí.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1903 (2)
Relació del personal artístic:
Agustí Torelló i Ros (director, suposo que també violí), Josep Munner i Mitjans* (violí), Rafel Gálvez (violí), Agustí Ros (viola), Josep Gispert (contrabaix), Eduard Soler i Escalas (flauta), Josep Nori i Zavalloni (clarinet, el preferit per Pau Casals per formar part de la seva orquestra, a partir de 1920), Josep Bonal (clarinet), Luís Reguero (cornetí), Francesc Coma (cornetí) i Narcís Cos i Menció ["Siset"] (fiscorn, que l'any 1894 formava part de la Cobla-orquestra Montgrins; veure pàgina 4 d'aquest document).
El mes d'Octubre d'aquell any es va incorporar a la formació en Rogeli Rigau i Poch (pàgina 3 de La Publicidad, de 31 d'Octubre de 1903), que després de la seva estada des de 1895 a la Cobla-orquestra Montgrins havia anat a tocar al Teatre del Liceu com a violinista.
* Cosí de Josep i Joaquim Munner i Domènech, que tinc registrats a l'Orquestra Planas, de Martorell. Va se també professor de violí del Conservatori del Liceu des de 1909, essent-ne director entre 1949 i 1956, any de la seva mort.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1903 (3)
Text de presentació que conté força informació:
1) Aquesta és una de les vàries orquestres que es formaven a Barcelona quan acabava la temporada del Gran Teatre del Liceu, per fer actuacions per tot Catalunya
2) Han contractat un concertista de cornetí, Luis Reguero, que és director de la Banda Municipal de Málaga, i un altre, Francesc Coma, renombrat professor de cornetí de l'Acadèmia del Centre Artístic Musical de Barcelona
3) Han contractat també el contrabaixista Josep Gispert, que ja l'any 1895 consta com a professor al Conservatori del Liceu. Substitueix a Pere Torelló i Ros, membre de la Banda Municipal de Barcelona, mort l'any anterior als 22 anys.
4) Signa Agustí Torelló i Ros, que ja l'any 1895 dirigia l'Orquestra Simfònica de Barcelona i l'Orquestra del Liceu. Tan ell com el seu germà Pere pertanyen a una de les nissagues musicals més rellevants de Catalunya, els Torelló, de Sant Sadurní d'Anoia.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1903 (4)
Part posterior del díptic, on a més de posar-hi les persones de contacte, Agustí Torelló i Narcís Cos ["Siset"], s'expressa la possibilitat d'augmentar l'Orquestra.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1917
Donat que tinc molt poca informació gràfica d'aquesta formació, hi poso també aquest retrat de família de Josep Nori, datat el dissabte dia 14 d'Abril de 1917, i fet en un estudi de la Plaça Santa Anna, de Barcelona. La filla, Leonor Nori, va ser una renombrada ballarina.
Foto: Arxiu família Nori.


Any 1935
El diumenge dia 22 de Setembre de 1935 van donar un Concert a La Garriga, i es van fer aquesta foto amb Fernand (Ferdinand, o Ferran) Guérin Dumont, violinista de prestigi, que escriu una dedicatòria a Josep Nori a peu de foto:

«Dedicado por Fernand Guérin a José Nori en recuerdo de la actuación de la Orquesta
Filarmónica de Barcelona en la Garriga el 22 de Septiembre 1935»

Reconec a Josep Nori, segon per la dreta de la fila de davant. Fernand Guérin podria ser el tercer, començant per la dreta, al costat de Josep Nori.
És molt probable que, com tantes altres formacions, es dissolguessin amb l'arribada de la guerra civil, l'any 1936, tot i que es reconstituirien, doncs els veig anunciats a La Vanguardia el Juliol de 1939.
Foto: Arxiu família Nori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!