T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dissabte, 30 de juliol de 2016

L'EMPORDANESA (Manresa) (ORQUESTRA MASANA)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1906 (1)
Portada del dĂ­ptic d'aquesta Cobla-orquestra de Manresa, de la qual en tinc documentada l'existĂšncia des de 1901 a la pĂ gina 10 de la Revista La Covadonga Catalana, ediciĂł de 23 de Febrer de 1901; en un altre exemplar d'aquesta Revista, de 25 de Maig de 1901 se'ls anomena Orquestra dels Masanas, fent referĂšncia al seu director, Antoni Masana, i al seu germĂ  Enric. Com que ja es parla d'ells com una "acreditada formaciĂł", suposo que es van formar la darrera dĂšcada del segle XIX.
A partir de 1907 incorporen els instruments de Cobla i debuten com a tal el dia 1 de Desembre de 1907 en una audiciĂł a la Plaça Major de Manresa. Entre el repertori interpretat hi ha dues composicions d'un dels components, Enric Masana i Serra: "VictĂČria de Catalunya", dedicada al Foment de la Sardana de Manresa (que va impulsar-los a constituir-se com a Cobla), i "La pastoreta".
Part d'aquesta informaciĂł l'extrec de l'article LA SARDANA A MANRESA, de Francesc Soler i Mas.
Tinc documentades actuacions fins poc abans de la guerra civil.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1906 (2)
Part central del dĂ­ptic, on hi ha la relaciĂł del personal artĂ­stic i un text de presentaciĂł.
Els mĂșsics eren els segĂŒents: Antoni Masana (violĂ­ director), LluĂ­s SangrĂ  (violĂ­), SebastiĂ  Vilajuana (viola), LluĂ­s PrunĂ©s* (contrabaix), Antoni Soler (flauta solista), Antoni Viñas (clarinet solista), Fernando Pastor (clarinet, crec que era valenciĂ ), Francesc Botet (cornetĂ­ solista), Ricard Ferrer (cornetĂ­) i Enric Masana i Serra (fiscorn solista). Tinc pendent de confirmar si Antoni Masana i Enric Masana eren germans o pare i fill.
* Hi ha un LluĂ­s PrunĂ©s i SaltĂł (1894-1964) que va ser alcalde de Manresa durant la RepĂșblica (1931-1932), podria ser familiar d'aquest mĂșsic).
Foto: Biblioteca Nacional de España.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!