T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF√ą, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG√úENT BOT√ď. GR√ÄCIES !

  

dissabte, 26 de gener del 2013

LA PRINCIPAL DE LA BISBAL (Des de 1888 fins a 1964)

ūüĎČ  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:

Any 1894 (1)
Consideracions preliminars i alguns detalls curiosos
(millor descarregar-se la foto, per poder-ho veure bé)
sobre aquest PRIMERA RETRAT de la Cobla-orquestra
LA PRINCIPAL DE LA BISBAL
1) Pertany al Fons Canet, de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Josep Canet i Roura i el seu fill Genís Canet i Boadella van ser membres destacats de La Principal de La Bisbal, com es pot veure més endavant en aquesta entrada.
2) La foto és feta per Alberto Kern, i revelada a l'estudi Fotografía de París - Arnaud (Barcelona), segons consta en el revers del passepartout. Té la particularitat de que a la part inferior del passepartout hi ha dos retrats-segell, signats per Kern, que els fotògrafs de prestigi van posar de moda en aquell final de segle XIX, doncs es podien fer servir per franquejar cartes. Aquests dos retrats-segell són de Josep Canet i Roura (esquerra) i Magne Bosch i Vives (dreta)
3) Com deveren penjar el barret (i despenjar-lo després) que s'observa a l'esquerra, per damunt de l'arc?
4) Hi ha dues afirmacions sobre aquesta foto que durant anys ning√ļ ha q√ľestionat i que passo a rebatre tot seguit:
  • La foto √©s de 1892: Fals. Estudiant la llista de components dels diferents anys des de la formaci√≥ de La Principal de La Bisbal, la conjunci√≥ dels m√ļsics que apareixen a la foto es dona l'any 1894, any en que el fiscornaire Llu√≠s Pastells i Pujol (fill de Baldomer Pastells i Ribera ["l'avi Rau"]) torna a la formaci√≥ despr√©s del seu pas per l'Orquestra Escalas, de Barcelona, on coincideix amb Pau Casals i Defill√≥. En la reestructuraci√≥ ocorreguda l'any 1892 (no el 1891) va entrar de fiscorn Narc√≠s Cos i Menci√≥, en primera inst√†ncia i despr√©s Antoni Agramont i Quintana; seria prolix incorporar tota la documentaci√≥ que prova aquest primer punt, per√≤ est√† a disposci√≥ de qui ho demani.
  • La foto √©s feta a la pla√ßa de Monells: Fals. Qualsevol que hagi estat a la Pla√ßa Major de Monells veur√† que no hi ha cap arcada que coincideixi amb la d'aquesta foto. El lloc podria ser una de les arcades de la Pla√ßa del Vi de Girona (aleshores anomenada Pla√ßa de la Constituci√≥), on per Carnaval de 1894 hi actua una Cobla (no especificada), segons el Diario de Gerona de Avisos y Not√≠cias de 6 de Febrer de 1894 (p√†gina 2). Al fons de la imatge es pot veure una porta vidriera, molt m√©s pr√≤pia d'una ciutat com Girona que no pas d'un poble, Monells, en aquest cas.
5) Darrere dels m√ļsics, en segon terme, hi ha un soldat amb quepis de color blanc (esquerra) i un altre home que podria ser tamb√© soldat, ambd√≥s mirant a c√†mera. En primer terme, a sota dels m√ļsics, s'observa un nen (esquerra) i tres nenes. Les dues nenes que es veuen millor semblen anar disfressades,
6) Agrair a Jaume Nonell i Juncosa que en la seva incansable recerca hist√≤rica hagi compartit amb mi aquesta troballa.

Convido a qui vulgui saber molt més sobre aquests anys inicials de La Principal de La Bisbal a llegir el molt ben documentat i exhaustiu article publicat per Jaume Nonell a l'Institut d'Estudis del Baix Empordà titulat JOAN VENTURA I COLLBONI, EL SELVATÀ DESCONEGUT FUNDADOR DE LA COBLA LA PRINCIPAL DE LA BISBAL.

Foto: Fons Canet. Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1894 (2)
Detall de la imatge anterior.
Aquesta Cobla-orquestra empordanesa fou creada l’any 1888 a La Bisbal d’Empord√†, recollint la saba i l’experi√®ncia de cobles m√©s antigues, com per exemple la Cobla de Palau-sator. Existia a La Bisbal una Cobla-orquestra anomenada La Vella*, alguns membres de la qual van voler modernitzar una mica els plantejaments musicals de la mateixa, i havent de canviar el nom que havia quedat en propietat d'un dels m√ļsics que no es va escindir, Joan Barrera i Riera ("Nardo"), van posar-se el nom de La Principal.
Ambdues formacions, La Principal i La Vella, van coexistir un temps (a la tercera columna de la p√†gina 2 del setmanari L'Aven√ß del Empord√° -sic- de 18 de Setembre de 1909 es fa esment de La Vella, i l'any 1921 encara consten al Butllet√≠ n¬ļ 4 del Sindicat d'Orquestres de Girona amb aquesta formaci√≥: Josep Canet, Rafel Godo, Llu√≠s Felip i Carreras, Josep M¬™ Planas, Ramon Gal√≠ i Blanch, Josep Mas i Sell√©s, Mart√≠ Riera i Colomer, Baldomer Amich i Pereferrer, Joan Lloveras i Josep M¬™ Gal√≠ i Frigola). I segons he pogut veure en el programa de la Festa Major de 1925, aquell any encara estaven actius.
Et convido a visitar la p√†gina web de La Principal de La Bisbal per tot el que siguin les dades m√©s actuals. Bevent de diverses fonts (arxiu propi, Internet, m√ļsics jubilats, etc.), i amb la inestimable ajuda d'un dels seus components actuals (i que es jubila aquest any 2017), en Josep Ramon Prats, he recollit una bona quantitat de fotos i puc identificar bona part dels m√ļsics que hi surten.
L'any 1892 hi va haver una reestructuraci√≥, de manera que van entrar m√ļsics formats a l'Escola de Joan Carreras i Dagas, i tamb√© Narc√≠s Cos i Menci√≥ (1er fiscorn, que no acabaria la temporada, essent substitu√Įt per Antoni Agramont), i un de l'Escola de Peralada (Mari√† Calvet i Golobardes, 1er tenor). Van restar nom√©s tres dels elements fundadors: Rafel Godo i Bordas (1er tible), Jacint Sol√† i Del√†s ["Cinto"] (2n fiscorn) i Josep Canet i Roura (flabiol i director). Dels m√ļsics que en van sortir, alguns van retornar a la Vella.
La formaci√≥ que es veu a la foto √©s la seg√ľent:
Darrere: Magne Bosch i Vives [2n cornet√≠], Pere Llopart i Frou [1er cornet√≠], Llu√≠s Pastells i Pujol [1er fiscorn], Jacint Sol√† i Del√†s ("Cinto") [2n fiscorn], Enric Barrera i Maresma ("Nardo") [tromb√≥] i Adolf Masifern i Roig [contrabaix] (en l'√ļnica foto on surt sense barba!)
Davant: Josep M¬™ Soler i Montaner [2n tible], Rafel Godo i Bordas [1er tible], Mari√† Calvet i Golobardes [1er tenor], Eduard Mercader i Carbonell ("Tano") [2n tenor] i Josep Canet i Roura [flabiol i director].
S'observa la col·locaci√≥ del flabiol en el lloc oposat d'on es posa actualment. El tromb√≥ al costat del contrabaix era habitual en aquella √®poca.
Segons es pot llegir al periòdic EL DISTRITO, de La Bisbal, a la pàgina 3 de la seva edició del 10 de Febrer de 1895, aquell any els components eren els mateixos de 1894, amb la incorporació de Pere Planas i Mont, violinista de prestigi.
* A la pàgina 4 de El Faro Bisbalense del 15 d'Agost de 1867 ja es menciona "la bien reputada orquesta de esta villa", que a més era coneguda com "la orquesta del Casino Bisbalense". I a la pàgina 2 de El Eco Bisbalense del 21 de Febrer de 1886, parlant d'un Ball que es feian en el "Círculo Económico", es diu que "Está encargada de la ejecución del programa la Orquesta vella de esta villa".
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordàFons Canet.


Any 1904
Aquesta foto est√† datada err√≤niament en alguns llibres. Aquell any van fer una actuaci√≥ en el Festival de Danses al Teatre del Liceu, el 28 de Gener de 1904, acompanyats de balladors de Sant Pere Pescador, per√≤ tampoc √©s aquest el moment de la foto; a l'original amb passepartout  hi veiem una inscripci√≥ manuscrita que posa, literalment:
 
Orquesta "La Principal de La Bisbal"  "Fotografiat als 17 Agost de 1904"

En faig un detall.
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Pere Llopart [1er cornet√≠], Emili Claret i Vall√®s [1er fiscorn], Jacint Sol√† ("Cinto") [2n fiscorn], Enric Barrera i Maresma ("Nardo") [1er tromb√≥], Gen√≠s Canet i Boadella* [2n tromb√≥] i Adolf Masifern [contrabaix]
Davant: Josep Canet [flabiol], Josep M¬™ Soler [2n tible i director], Rafel Godo [1er tible], Albert Mart√≠ i Galceran [1er tenor] i Eduard Mercader ("Tano") [2n tenor].
Com que de 1905 no en tinc cap foto, transcric la notícia que apareix a la pàgina 3 del diari LA LUCHA, de 19 d'Abril:
La orquesta La Principal de La Bisbal ha quedado constituída en la siguiente forma:
D. José Maria Soler, Director; D. Manuel Cadaqués, violin solista; D. Enrique Barrera, id. primero; D. José Canet, id. segundo; D. Adolfo Masifern, Contrabajo; D. Eduardo Mercader, Flauta; D. Alberto Martí, Clarinete primero; D. Rafael Godo, id. segundo; D. Pedro Llupart, Cornetín primero; D. Magno Bosch, id. segundo; D. Emilio Claret, Fiscorno; D Jacinto Solà, Trombón.
Ara ves a saber qui era aquest Manuel Cadaqu√©s ... De fet, la relaci√≥ dels m√ļsics √©s en formaci√≥ d'Orquestra, i podria ser que no toqu√©s a la Cobla.
* Sobre la presència de Genís Canet en aquesta fotografia cal dir unes quantes coses:
1) L'any 1900 Gen√≠s Canet formava part de la Cobla-orquestra Montgrins (P√†gina 3 de La Lucha, de 20 de Juny de 1900).
2) El mes d'Agost de 1904 es retrata amb La Principal de La Bisbal, tal com veiem en aquesta foto, que en principi hem de considerar ben datada, tal com explico en el primer paràgraf.
3) El mes de Desembre d'aquest mateix 1904, entra a formar part de la Cobla-orquestra Nova Armonia, de La Bisbal, que en aquells moments es deia Moderna Armonia (Pàgina 3 de La Crónica, de 15 de Desembre de 1904).
4) La temporada 1905-1906 continua formant part de la Nova Armonia (P√†gina 3 de La Cr√≥nica, de 22 de Juny de 1905).
5) Entra definitivament a La Principal de La Bisbal com a viol√≠ i fiscorn al comen√ßar la temporada 1906-1907 (P√†gina 3 de La Cr√≥nica, de 15 de Mar√ß de 1906), tal com podem constatar en les imatges seg√ľents.
Aquestes dades de l'hemeroteca són fruit de la paciència i dedicació d'en Jaume Nonell i Juncosa, i revelen unes informacions molt precises que contribueixen a conèixer molt millor les circumstàncies dels primers anys de La Principal de La Bisbal.
6) Encara que tamb√© ho poso a la foto de 1934, avan√ßo aqu√≠ que Gen√≠s Canet i Boadella deixaria la formaci√≥ al acabar la temporada 1934-1935, passant la direcci√≥ art√≠stica que va ostentar fins aleshores a mans de Conrad Sal√≥ i Ramell. L'any 1936 va formar part d'una ef√≠mera Cobla-orquestra Palam√≥s, que va estrenar-se pel Carnaval d'aquell fat√≠dic any i va durar fins el mes de Juliol; en aquest mateix blog el podem trobar entre 1942 i 1945 a la Cobla-orquestra Emporitana, de Verges, i les temporades 1949-1950 i 1950-1951 a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.
Fotos: Arxiu Comarcal del Baix Empord√†.  Fons Canet.


Any 1906 (1)
L'any 1906 van editar aquest carnet, i vull destacar uns detalls d'aquest anvers:
1) Només posa LA PRINCIPAL, sense anomenar La Bisbal. Per cert, no indiquen que també són Cobla ...
2) L'any el van posar a mà.
3) La fotografia no és massa bona.
Tot això em porta a pensar que, a diferència del primer carnet que veiem l'any 1894, fet a Barcelona, en aquest no s'hi van gastar tant els diners, i el devien fer a La Bisbal.


Any 1906 (2)

En el revers hi ha la relaci√≥ del personal art√≠stic, sense especificar els instruments de cadasc√ļ, tal com feien ja l'any 1902 la Cobla-orquestra Montgrins.
En Josep Mª Soler va retornar aquest any 1906 després d'haver-ne marxat la temporada anterior.


Any 1906 (3)

Detall de l'anvers.
Darrere: Josep Canet, Emili Claret, Albert Mart√≠ i Rafel Godo
Al mig: Adolf Masifern, Josep M¬™ Soler, Magne Bosch i Enric Barrera
Davant: Gen√≠s Canet, Eduard Mercader ("Tano") i Pere Llopart.
Nota: La temporada seg√ľent, 1907-1908, el 1er tible va ser Ramon Puigblanquer i Carbonell, tamb√© excel·lent violinista, tal com es pot llegir a la p√†gina 4 del diari La Publicidad, de 3 de Maig de 1908, on s'informa que aquest m√ļsic passa a formar part de la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners.


Any 1908 (2)
Van actuar a Sevilla (amb la barretina ben calada), acompanyats de quatre parelles de balladors, amb motiu de la commemoració del primer centenari de la Guerra d'Independència (ESPANYOLA, EH !). També van anar a Còrdova i Madrid. Com a curiositat, formen amb dos trombons.
Hi ha una cr√≤nica ben detallada del com i el per qu√® van fer aquesta gira en el n¬ļ 14 de la Revista Feminal de 31 de Maig de 1908, p√†gines 388 i 389
.
Fotos: Josep Thomas i Bigas. Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1908 (3)

Darrere: Magne Bosch (2n cornet√≠), Pere Llopart (1er cornet√≠), Emili Claret (1er fiscorn), Gen√≠s Canet (2n fiscorn), Enric Barrera (1er tromb√≥) i Josep Canet (2n tromb√≥)
Davant: Josep Mª Soler (flabiol), Rafel Godo (2n tible), Gonçal Juncà i Bassols* (1er tible), Albert Martí (1er tenor), Eduard Mercader ["Tano"] (2n tenor) i Adolf Masifern (contrabaix).
* Procedia de la Cobla-orquestra Moderna Tossense


Any 1908 (4)
Retrat de les quatre balladores, que apareix en l'esmentat article de la foto anterior. Pertanyien al Foment de la Sardana, de Barcelona, i els seus noms són, sense que els pugui fer correspondre amb les seves cares: Eulària Garcia, Ramona Arnau, Pilar Vinyado i Roser Canut.
Fotos: Josep Thomas i Bigas.


Any 1908 (4)

Fotografia (i detall) feta a la plaça de braus de Sevilla el 25 de Maig de 1908.
Foto: J. Barrera. Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Fons Josep i Genís Canet.


Any 1910

Celebraci√≥ de la vict√≤ria a les eleccions generals espanyoles com a diputat per La Bisbal del candidat republic√† Salvador Albert i Pey, que apareix al centre de la fotografia amb homes i dones de l'Ateneu Pi i Margall davant del Teatre Vell. 
Tamb√© hi ha alguns m√ļsics de La Principal de La Bisbal. En la segona imatge n'identifico uns quants.
En Magne Bosch havia deixat el 2n cornet√≠ per agafar el contrabaix, donat que Adolf Masifern, el contrabaixista titular, havia abandonat la formaci√≥ per malaltia (va morir el 18 de Gener de 1911). 
L'any 1911 els cornetins serien Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") i Pere Llopart.
Mirant altres fotografies del blog, crec que el 2n cornetí és Ernest Llopart i Romaguera, fill d'en Pere Llopart, que en aquella temporada va ajudar a La Principal de La Bisbal i que més endavant s'incorporaria a la formació.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empord√†.


Any 1911 (1)
Portada del quadern editat l'any 1911. En el text del Llibre de l'Aplec, citat m√©s avall- s'explica que a les p√†gines centrals la Cobla diu que:
"Enguany ha contractat al aplaudidíssim concertista de cornetí en Martí Saló" i que amb algunes reformes més "nostra cobla-orquestra guardarà el lloc d'honor que se li té reconegut dintre'l sublim art musical".
Signat pel famós tenorista Albert Martí.
El dibuix és de Sebastià Padrós i Cortada, artista modernista bisbalenc.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Frigola i Arpa. Llibre de l'Aplec de la Sardana de La Bisbal d'Empord√† de 2009. Arxiu Comarcal del Baix Empord√†.


Any 1911 (2)
Foto que sortia en aquest quadern de 2011, amb una particel·la de la sardana El toc d'oraci√≥ de Pep Ventura com a fons.
A dalt: Magne Bosch* [contrabaix], Josep Sal√≥ i Bos (que no t√© cap relaci√≥ amb la nissaga dels Sal√≥ de Palau-sator) [viol√≠ solista i director, de qui podem trobar una petita ressenya biogr√†fica cap a la meitat de la p√†gina d' aquest enlla√ß] i Eduard Mercader ("Tano") [flauta i tenora]
Al mig: Gon√ßal Junc√†** [viol√≠ i tible], Gen√≠s Canet [viol√≠ i fiscorn], Albert Mart√≠ [clarinet i tenora], Enric Barrera ("Nardo") [viol√≠ i tromb√≥] i Francesc Llopart i Serra*** [nebot de Pere Llopart, clarinet i tible]
A baix: Pere Garriga i Oliver [fiscorn], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [cornet√≠ solista] i Pere Llopart [cornet√≠].
El 18 de Juny de 1911 es va celebrar al Teatre Principal de Girona un Concurs Provincial d'Orquestres, en el marc del XIV√® Congr√®s de la Federaci√≥ Agr√≠cola Catalano-Balear. La Principal de la Bisbal va obtenir el primer premi, que consistia en 250 Ptes. i un Diploma. 
Com a curiositat, en aquesta foto no es fa esment de flabiol ni flabiolaire, que podria ser el director, Josep Sal√≥. Per cert, tot i la coincid√®ncia de cognoms, Josep Sal√≥ i Bos i Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") no eren parents.
El dia 18 de Gener de 1911 havia mort el contrabaixista Adolf Masifern, que per malaltia portava ja un temps sense tocar. Magne Bosch deixava el cornetí per agafar el contrabaix.
** Substituia Josep M¬™ Soler, que havia passat a dirigir La Vella (L'Aven√ß de l'Empord√†, 6 d'Abril de 1912, p√†gina 2).
*** Substituia a Rafel Godo, que havia deixat La Principal de La Bisbal, formant la Cobla-orquestra Els Trempats, segons es pot llegir a la p√†gina 2 de L'Aven√ß de l'Empord√†, de 26 de Mar√ß de 1910. Van durar tres temporades.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1912 (1)
La temporada 1912-1913 sembla que no hi hauria hagut canvis, i fan servir el mateix cartell.
A dalt: Magne Bosch [contrabaix], Josep Saló i Bos* [violí solista i director] i Eduard Mercader ("Tano") [flauta i tenora]
Al mig: Gon√ßal Junc√† [viol√≠ i tible], Gen√≠s Canet [viol√≠ i fiscorn], Albert Mart√≠ [clarinet i tenora], Enric Barrera ("Nardo") [viol√≠ i tromb√≥] i Francesc Llopart [clarinet i tible]
A baix: Pere Garriga [fiscorn], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [cornet√≠ solista] i Pere Llopart [cornet√≠].
* Segons es pot llegir a la pàgina 3 del setmanari Baix Empordà, de 19 de Gener de 1913, Josep Saló va deixar la formació a finals de 1912. Transcric literalment la notícia:
Per haber obtingut una plassa en l'Ajuntament de Girona deixa el c√°rrech de director de l'orquestra «La Principal» el nostre Sr. Sal√≥.
Per aquest motiu sembla será sustituida aquesta vacant per altre professor que no desmereixerá en talent y condicions al del nomenat amich Saló.
Sentím la separació del amich.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1912 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1912 (3) (Foto i detall)
Aplec a Fonteta. A l'esquerra, en segon terme, i reposant, La Principal de la Bisbal, amb la mateixa formació que l'any anterior. En primer terme, a la dreta i tocant, els Montgrins.


Any 1913 (1)
Retratats a la pla√ßa d'Ullastret. La dato l'any 1913 per la pres√®ncia de Leandre Torres i Salvador Corominas, doncs segons consta a la p√†gina 15 de la Revista Scherzando del dia 1 de Mar√ß de 1913, aquell any hi van entrar Salvador Corominas (fiscorn), Leandre Torres (cornet√≠) i Francesc Sol√† (viol√≠). Els dos primeres provenien de la Cobla-orquestra Antiga Pep. Tamb√© es diu en aquesta mateixa p√†gina de la revista que el director passa a ser Gen√≠s Canet, que, per cert, no surt a la foto.
A continuaci√≥ intento identificar els deu m√ļsics de la foto, d'esquerra a dreta:
Magne Bosch (contrabaix), Ramon Puigblanquer i Carbonell* (flabiol), Gon√ßal Junc√† i Bassols (2n tible), Francesc Llopart (1er tible), Albert Mart√≠ (1er tenor), Eduard Mercader ["Tano"] (2n tenor), Leandre Torres (1er cornet√≠), Pere Llopart (2n cornet√≠), Salvador Corominas (1er fiscorn) i Francesc Sol√† [?] (2n fiscorn).
* Era un prestigi√≥s violinista, i des de 1906 va estar anant i vinguent entre La Principal de La Bisbal i la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners.
Foto: Arxiu Quim Tor i Prunell.


Any 1913 (2)
Aquí els veiem enfilats en un d'aquells empostissat d'alt risc, i dato la fotografia per aproximació, comparant-la amb l'anterior.
A remarcar que van sense flabiol ! (potser és a peu d'escenari, a l'esquerra).
Darrere: Leandre Torres, Pere Llopart, Salvador Corominas, Francesc Sol√† [?], Desconegut i Gen√≠s Canet
Davant: Gonçal Juncà, Francesc Llopart, Albert Martí, Eduard Mercader ("Tano") i Magne Bosch (a baix).
Foto: Planells. Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1913 (aproximadament)
Un petit descans sense moure's del lloc de treball !
La foto és feta a Calonge.


Any 1915 (1)
Formaci√≥ guanyadora del Concurs de Cobles de 1915, celebrat a Girona. L'any 1913 Gen√≠s Canet ja havia substitu√Įt Josep Sal√≥ en les tasques de direcci√≥.
A dalt: Magne Bosch [contrabaix], Gen√≠s Canet [tromb√≥, viol√≠ solista i director] i Eduard Mercader ("Tano") [flabiol i flauta solista]
Al mig: Gon√ßal Junc√† [tenora i viola], Enric Barnosell i Sal√≥ [tible solista i viol√≠], Albert Mart√≠ [tenora i clarinet solista], Salvador Corominas [fiscorn solista] i Tom√†s Amich i Tusell [tible i clarinet]
A baix: Lluís Julià i Sellés [cornetí solista], Joan Daró i Olivet* [cornetí solista] i Isidre Dalmau i Perers** [fiscorn i violí].
* Substituia a Pere Llopart, mort el Novembre de 1914.
** Aquest cognom seria la forma correcta del m√©s conegut "Par√©s", i de fet he trobat aquest m√ļsic en alguns documents tamb√© com a Isidre Dalmau i Par√©s.


Any 1915 (2)

Darrere: Joan Daró, Lluís Julià, Salvador Corominas, Isidre Dalmau, Genís Canet i Magne Bosch
Davant: Eduard Mercader ("Tano"), Tom√†s Amich, Enric Barnosell, Albert Mart√≠ i Gon√ßal Junc√†.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1916

La primera fotografia m'arriba per gentilesa d'en Jaume Nonell, i li assigno l'any 1916, doncs la temporada seg√ľent en Magne Bosch tornaria a deixar el contrabaix per passar al 1er cornet√≠, que ja tocava l'any 1904. Amb algun dubte identifico els m√ļsics:
Darrere: Joan Daró (2n cornetí), Lluís Julià (1er cornetí), Joan Grau i Capdeferro (1er fiscorn, no porta el mateix vestit, potser acabava d'entrar? Potser hi anava de bolo?), Isidre Dalmau (2n fiscorn) i Genís Canet (trombó)
Davant: Desconegut (flabiol, potser hi anava de bolo?), Tomàs Amich (2n tible), Enric Barnosell (1er tible), Albert Martí (1er tenor), Gonçal Juncà (2n tenor) i Magne Bosch (contrabaix).
Fotos: Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1917 (1)
A dalt de tot, a l'esquerra, Genís Canet [violí solista, trombó i director]
Al mig: Albert Mart√≠ [tenora i clarinet solista], Gon√ßal Junc√† [tenor i viola], Enric Barnosell [tible solista i viol√≠], Tomas Amich [tible i clarinet] i Eduard Mercader ("Tano") [flabiol i flauta solista]
A baix: Magne Bosch [cornet√≠ 1er], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [cornet√≠ solista], Pere Garriga [fiscorn solista], Isidre Dalmau [fiscorn i viol√≠ 1er] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix solista].


Any 1917 (2)

La fotografia, t√®cnicament, no val gaire res ... Per√≤ √©s un bon testimoni gr√†fic, i m'explico: es va publicar (veure enlla√ß) un article signat pel music√≤leg i cr√≠tic musical Joaquim Pena i Costa a la secci√≥ Hojas musicales, del diari La Publicidad, de Barcelona, el 4 d'Octubre de 1917. 
La fotografia es va fer pocs dies abans a la Pla√ßa Bonanova, de Barcelona, i √©s la primera on hi surt en Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta"), √©s el flabiolaire, que substituia a Eduard Mercader i Carbonell ("Tano"), que va plegar abans d'acabar la temporada per motius de salut.
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [1er cornet√≠], Pere Garriga [1er fiscorn], Isidre Dalmau [2n fiscorn], Gen√≠s Canet [tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta") [flabiol], Tom√†s Amich [2n tible], Enric Barnosell [1er tible], Albert Mart√≠ [1er tenor] i Gon√ßal Junc√† [2n tenor].


Any 1917 (3)

Retratats a la Festa Major de Calonge de 1917.
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [1er cornet√≠], Pere Garriga [1er fiscorn], Isidre Dalmau [2n fiscorn], Gen√≠s Canet [tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flabiol], Tom√†s Amich [2n tible], Enric Barnosell [1er tible], Albert Mart√≠ [1er tenor] i Gon√ßal Junc√† [2n tenor].
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1918 (1)
L'any 1911 La Principal de La Bisbal va actuar a la Festa Major de L'Arboç del Penedès, i van aprofitar per visitar al mestre Pau Casals al seu xalet de Sant Salvador (El Vendrell); van repetir la visita en diverses ocasions, fent-hi un concert cada any.
Aquí tenim una foto que
Pau Casals i Defilló va dedicar a Enric Barnosell durant l'estada a Sant Salvador de La Principal de La Bisbal l' Agost de 1918; el text diu, en un català encara no gaire normatiu :
"A n'en Enric Barnosell. Record de la festa de San Salvador amb l'
agrahiment y admiració.
S. Salvador. 24 Agost 1918"
La foto √©s extreta de l' article dedicat a l'eminent metge i docent Francesc Barnosell i Nicolau, fill de l'Enric Barnosell.


Any 1918 (2)
Aquesta fotografia ha estat datada incorrectament l'any 1917 en la majoria de llibres on s'ha publicat, per√≤ si comparem els components del carnet que podem veure m√©s amunt, Any 1917, veurem que els m√ļsics no s√≥n els mateixos. En canvi si que ho s√≥n els de les fotos seg√ľents de 1918.
Asseguts: Pau Casals i Defill√≥, Juli Garreta i Arboix i Enric Casals i Defill√≥ (entre tots tres acumulen tal quantitat de geni que no es pot arribar a mesurar !)
Drets: Emili Sal√≥ i Parals, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Isidre Dalmau, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Tom√†s Amich, Joan Grau, Gen√≠s Canet, Gon√ßal Junc√†, Albert Mart√≠, Enric Barnosell  i Magne Bosch (i el seu puro!).
Nota: tant aquesta foto com la seg√ľent, podrien ser de 1919.Any 1918 (3)
Aquí es podria jugar al joc de les diferències amb la foto anterior !
√íbviament, ambdues s√≥n de la mateixa sessi√≥, amb segons de difer√®ncia, i s'observa petits canvis de posici√≥ en els m√ļsics.
Foto: extreta del llibre LA BISBAL, ANYS ENRERA (1900-1939), de Pere Lloberas, publicat l'any 1974.


Any 1918 (4)
Postal de 1918. Primer intent de fer una postal diferent de les que es feien a l'època.
Una curiositat: si mires la postal de 1918 de la Cobla-orquestra La Principal de Bordils, veuràs que és exactament la mateixa, substituint les fotos i canviant La Bisbal per Bordils i Albert Martí per Tomàs Grau: Qui va copiar a qui? Va ser l'impressor que va tirar pel dret, i va aprofitar el disseny per les dues formacions?
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1918 (5)
Detall de la formació de Cobla.
Hi poso dues fotos, una retolada i l'altra no.
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [1er cornet√≠], Joan Grau [1er fiscorn], Isidre Dalmau [2n fiscorn], Gen√≠s Canet [tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flabiol], Tom√†s Amich [2n tible], Enric Barnosell [1er tible], Albert Mart√≠ [1er tenor] i Gon√ßal Junc√† [2n tenor].
Fotos: Emili Casas. Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1918 (6)
Detall de la formació d'Orquestra.
Hi poso dues fotos, una retolada i l'altra no.
D'esquerra a dreta: Joan Grau [fiscorn], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [cornet√≠], Magne Bosch [cornet√≠], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta, √≤bviament], Albert Mart√≠ [flauta], Tom√†s Amich [clarinet], Gen√≠s Canet [viol√≠], Enric Barnosell [viol√≠], Isidre Dalmau [viola], Gon√ßal Junc√† [viol√≠] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix].
Fotos: Emili Casas. Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1920 (1)
Segons em comenta l'historiador Jordi Gallegos, durant la temporada 1919-1920 havia plegat el 2n tenor Gon√ßal Junc√† i Bassols, i fins que va entrar en Joaquim Rold√≥s la temporada 1920-1921, portaven m√ļsics de bolo (substituts eventuals, per als no iniciats); em comenta que √©s molt probable que hi hagu√©s anat alguna vegada en Josep Vicens i Juli ("Xaxu"), que l'any anterior havia plegat de la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala: seria bo tenir-ne alguna foto!
En tot cas, la foto aqu√≠ presentada correspon a una estada que va fer LPDLB a Valls, suposo que a finals de la temporada 1919-1920, on van comptar amb la col·laboraci√≥ com a 2n tenor d'un excel·lent m√ļsic, com era l'Enric Riera i Bolasell, 1er tenor de la Cobla-orquestra Els Rossinyols, de Castell√≥ d'Emp√ļries.
A la imatge hi podem veure, juntament amb una colla de simpatitzants (els m√ļsics tots porten barret):
Drets: Joan Grau, Tomàs Garcia, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Isidre Dalmau, Enric Barnosell, Magne Bosch (treient fum com una xemeneia), Emili Saló i Parals, Enric Riera i Bolasell ("Enriquet") i Genís Canet
Asseguts (custodiant les noies!): Tomàs Amich i Albert Martí.
Foto: Arxiu Constantí Turró i Fontclara.


Any 1920 (2)
Primera foto de la temporada 1920-1921, amb una de les formacions que ha fet història en el món de la Sardana. La postal està retolada a mà.
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [1er cornet√≠], Tom√†s Garcia i Bril·li (veure bio a la p√†gina 10 d'aquest enlla√ß) [1er fiscorn], Isidre Dalmau [2n fiscorn], Gen√≠s Canet [tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flabiol], Tom√†s Amich [2n tible], Enric Barnosell [1er tible], Albert Mart√≠ [1er tenor] i Joaquim Rold√≥s i Marsillach [2n tenor]
.


Any 1920 (3)
El lloc on es va fer aquest retrat t√© unes columnes ben singulars, a veure si alg√ļ me'n pot dir alguna cosa ...
Hi ha un personatge en el centre de la fila posterior que no √©s m√ļsic, o en tot cas no formava part de la cobla (un compositor? un capitost? un escriptor? un periodista? ... chi lo s√† ... ).
Darrere: Magne Bosch [2n cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠") [1er cornet√≠], Tom√†s Garcia i Bril·li [1er fiscorn], Desconegut, Isidre Dalmau [2n fiscorn], Gen√≠s Canet [tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flabiol], Tom√†s Amich [2n tible], Enric Barnosell [1er tible], Albert Mart√≠ [1er tenor] i Joaquim Rold√≥s [2n tenor].

Foto: Extreta del llibre LA SARDANA A CATALUNYA, d'Aureli Capmany i Farrés.


Any 1920 (4)
A punt de començar una audició a Darnius.
Darrere: Magne Bosch, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Tom√†s Garcia, Isidre Dalmau, Gen√≠s Canet i Emili Sal√≥ i Parals
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Tom√†s Amich, Enric Barnosell, Albert Mart√≠ i Joaquim Rold√≥s.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Fons Canet.


Any 1921
En Josep Ramon Prats m'envia aquesta portada del n¬ļ 4 de LA SARDANA - Revista il·lustrada, de 16 de Juny de 1921, on es fa esment d'una audici√≥ interpretada a la Pla√ßa Reial de Barcelona el dissabte dia 12 del mateix mes i any. La foto correspon a l'any anterior. Com a curiositat, √©s el primer document gr√†fic que tinc on posen la part√≠cul·la "de" entre La Principal i La Bisbal.


Any 1922 (1)
Aquesta foto també es pot trobar al Diari Los Sitios, de Girona, concretament a la pàgina 5 de l'edició del dia 7 de Novembre de 1971, que pots veure integrament en aquest enllaç. Els component són:
Darrere: Joaquim Torrent i Llosent (viol√≠ solista i flabiol), Isidre Dalmau (viol√≠ i 2n fiscorn), Ramon Rosell i Mestres (clarinet i 1e tenor), Magne Bosch (2n cornet√≠), Francesc Teixidor ["Paco de la Flauta"] (flauta i 2n tenor) i Tom√†s Garcia (1er fiscorn).
Davant: Emili Saló i Parals (contrabaix), Enric Barnosell (violí i 1er tible), Genís Canet (director i trombó), Tomàs Amich (clarinet i 2n tible) i Ernest Llopart i Romaguera (1er cornetí).
En el revers de la postal (imatge seg√ľent), que suposo que correspon a la temporada 1922-1923, s'especifica que, degut a causes especial√≠ssimes, van deixar la formaci√≥ tres dels components fins aleshores, essent substitu√Įts per Ramon Rosell (al lloc d'Albert Mart√≠, que havia marxat a formar part, com a fundador, de la Cobla-orquestra Barcelona), Joaquim Torrent (ocupant la pla√ßa de viol√≠ que havia deixat Joaquim Rold√≥s, tocant el flabiol a la Cobla, de manera que Francesc Teixidor ["Paco de la Flauta"] passava a tocar el 2n tenor) i Ernest Llopart (fill de Pere Llopart i Frou, substitut al cornet√≠ de Mart√≠ Sal√≥ i Parals ["Mart√≠ del Cornet√≠"], que havia marxat a la Cobla-orquestra Selvatana, on nom√©s hi romandria un any).
Al final d'aquesta temporada alguns m√ļsics, encap√ßalats per Magne Bosch, van marxar per formar la Cobla-orquestra Antiga Principal de La Bisbal: Magne Bosch, Isidre Dalmau, Ernest Llopart i Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") ... eren temps convulsos!
Fotos:
1) Arxiu Constantí Turró i Fontclara.
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1922 (2)
Revers de la postal anterior.
En un afany de normalització de la llengua, a la postal s'escriu Ramon Rossell. Però el cognom és i va ser sempre amb una sola "s": Rosell. També està mal escrit el cognom Llupart, el qual sí que tenia el seu nom registrat en català correcte, és a dir: tant Pere Llopart i Frou com Ernest Llopart i Romaguera i també Francesc Llopart i Serra, que surten en diverses entrades d'aquest blog estaven registrats com Llopart, amb "o".
Fotos:
1) Arxiu Constantí Turró i Fontclara.
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1922 (3)

A punt per tocar una audició de sardanes. Aquesta imatge que penjo avui (31-5-2021) és molt poc coneguda.
Drets: Magne Bosch (2n cornetí), Ernest Llopart (1er cornetí), Tomàs Garcia (1er fiscorn), Isidre Dalmau (2n fiscorn), Genís Canet (trombó i director) i Emili Saló i Parals (contrabaix)
Asseguts: Joaquim Torrent (flabiol), Tomàs Amich (2n tible), Enric Barnosell (1er tible), Ramon Rosell (1er tenor) i Francesc Teixidor ["Paco de la Flauta"] (2n tenor).
Foto: Arxiu Quim Tor i Prunell.


Any 1922 (4)

Mateix lloc i esdeveniment que en la foto anterior, barrejats amb el p√ļblic.
Drets: Magne Bosch, Ernest Llopart, Tomàs Garcia, Isidre Dalmau, Genís Canet i Emili Saló i Parals (contrabaix)
Asseguts: Joaquim Torrent, Tomàs Amich, Enric Barnosell, Ramon Rosell i Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta").
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Fons Canet.


Any 1922 (5)

Aquesta fotografia (un mar de barrets, la podriem subtitular) es va publicar a la pàgina 15 de la Revista Catalunya Gràfica, la primera quinzena de Juny de 1922, i reprodueixo a continuació -literalment- el peu de foto que l'acompanyava:
Homenatge a n'En Pep Ventura, 11 juny 1922.— Les quatre cobles tocant la sardana «Empord√†» del mestre Morera a la pla√ßa de S. Jaume; aquesta festa, organitzada per l'Ateneu Empurdan√©s, assol√≠ un √®xit remarcable.
Els dies 10 i 11 de Juny de 1922 es va celebrar a Barcelona un homenatge a Josep M¬™ Ventura i Casas ("Pep Ventura"), amb la participaci√≥ de les Cobles La Principal de Peralada, La Principal de La Bisbal, els Montgrins i la Barcelona
A continuació faig un resum del programa d'aquella Festa que va durar dos dies:
> A les 10 de la nit del dissabte dia 10 Joan Llongueras i Badia va donar una confer√®ncia, Pep Ventura i la seva obra, il·lustrada musicalment per la Cobla Barcelona. L'Albert Mart√≠ va tocar-hi amb la tenora d'en Pep Ventura.
> El diumenge dia 11, a les 11 del mat√≠, les quatre cobles van oferir una audici√≥ a la Pla√ßa de Sant Jaume, amb el seg√ľent repertori: Toc d'oraci√≥ (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de La Bisbal], La bola de neu (Pere Rigau i Poch, Barret√≥) [Montgrins], La rosada (Juli Garreta i Arboix) [Barcelona], La pubilla empordanesa (Josep Serra i Bonal) [La Principal de Peralada], i L'Empord√† (Enric Morera i Viura) [de Conjunt, moment que recull la fotografia]
> A les quatre de la tarda hi va haver una segona audici√≥ al Palau de la Fira de Mostres, amb el seg√ľent programa: A en Pep Ventura (Enric Morera i Viura) [Barcelona], Parlant amb ella (Joan Llongueras i Badia) [Montgrins], Juny (Juli Garreta i Arboix) [La Principal de La Bisbal], Per tu ploro (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de Peralada] i La Santa Espina (Enric Morera i Viura) [Conjunt].
> A les deu de la nit La Principal de La Bisbal va interpretar al local de l'Ateneu Empordan√®s (al carrer del Pi n¬ļ 11, de Barcelona) el seg√ľent programa: Jugant a monades (Ramon Rosell i Mestres), Primavera (Josep Bar√≥ i G√ľell), Sempre gentil (Josep Blanch i Reynalt), Dalt de la muntanya (Llu√≠s Cam√≥s i Cabruja), La cirera (Enric Morera i Viura) i Flors de primavera (Francesc Vilar√≥ i Carbonell).
> M√©s o menys a la mateixa hora d'aquell diumenge, les Cobles La Principal de Peralada i els Montgrins feien una doble audici√≥ al Centre Autonomista de Dependents del Comer√ß i de la Ind√ļstria.
Durant aquests dos dies, la tenora d'en Pep Ventura, propietat del notari figuerenc Salvador Dalí i Cusí, pare de l'artista Salvador Dalí i Domènech, va estar exposada a l'Ateneu Empordanès, així com els manuscrits de les sardanes d'en Pep Ventura, cedits per l'escriptor i polític figuerenc Josep Puig i Pujades.
Foto: Catalunya Gràfica.


Any 1923 (1)
Si llegim el peu de la foto Any 1922 (1), veiem que Magne Bosch i d'altres m√ļsics van marxar per fundar la Cobla-orquestra Antiga Principal de La Bisbal. Segons aquest text, els van fer fora ... Durant molts anys la rivalitat va ser extrema, amb textos creuats desqualificant-se m√ļtuament.
Foto: Arxiu Vídua de Martí Lliuret.


Any 1923 (2)
Postal de la temporada 1923-1924, amb les noves incorporacions.
Darrere: Emili Sal√≥ i Ramell 
[cornet√≠], Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"[cornet√≠], Tom√†s Garcia [fiscorn], Conrad Sal√≥ i Ramell [viol√≠ i 2n fiscorn]*, Gen√≠s Canet [director, viol√≠ i tromb√≥] i Emili Sal√≥ i Parals [contrabaix]
Davant: Joaquim Torrent [viol√≠ i flabiol], Lluci Badosa i Compte [clarinet i 2n tible], Enric Barnosell [viol√≠ i 1er tible], Ramon Rosell [flauta i 1er tenor] i Tom√†s Amich [clarinet i 2n tenor].
* Aquesta era la primera temporada del mestre Conrad Saló a la formació. Tardaria encara un temps a ser-ne el director (en aquests moments ho era en Genís Canet), però el que sí va ser de seguida va ser el xofer ! S'havia tret el carnet de conduir aquell mateix any i portava a la Principal en un vell autocar Chevrolet.
Hi ha un programa de NYDIA (TV3) dedicat a Conrad Sal√≥, que pots veure aqu√≠.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Comarcal del Baix Empordà..


Any 1923 (2)
Revers de la postal anterior, amb una distribuci√≥ ben original dels noms dels m√ļsics.
Foto: Arxiu Vídua de Martí Lliuret.Any 1923 (3)
Aquesta foto sembla feta el mateix dia que l'anterior, posant ara sense instruments (les cadires de balca són les mateixes).
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Joaquim Torrent, Ramon Rosell, Tom√†s Amich, Emili Sal√≥ i Ramell i Conrad Sal√≥ i Ramell
Davant: Emili Saló i Parals, Lluci Badosa, Genís Canet, Enric Barnosell i Tomàs Garcia.
Per fortes desavinences en Ramon Rosell va plegar abans d'acabar la temporada, havent de ser substitu√Įt per m√ļsics de bolo fins l'inici de la seg√ľent. Un dels substituts podria haver estat, per les informacions que en tinc, Mart√≠ Deprius i Ribera, a qui la Cobla li havia estrenat ja diverses sardanes a partir de 1917.
Foto: Valentí Fargnoli.Any 1923 (4)
Aquesta foto es va fer l'any 1923. A mitja temporada, com explico en el peu de foto anterior, va plegar Ramon Rosell*, i van fitxar Josep Coll i Ligora, que en aquells moments es trobava a la Cobla-orquestra Selvatana, i van editar un fullet, amb aquesta imatge a l'anvers i un text explicatiu al revers (imatge seg√ľent). Aquesta mateixa foto serviria pel quadern editat l'any 1924 i la postal de 1925, on veiem els noms dels components.
* Ramon Rosell va ingressar l'any 1924 a la Cobla-orquestra Iluro, de Mataró.
Foto: Arxiu Vídua de Martí Lliuret.


Any 1923 (5)
Revers del fullet mencionat.
Foto: Arxiu Vídua de Martí Lliuret.


Any 1924 (1)
Portada del quadern editat l'any 1924. Com que és molt fosca, la presento també passada per un filtre, a fi de que es pugui veure una mica millor.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).Any 1924 (2)
Primera pàgina del quadern.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).Any 1924 (3)
A la segona pàgina podem veure la formació d'aquella temporada.
Darrere: Tomàs Garcia, Joaquim Torrent, Emili Saló i Ramell, Tomàs Amich, Conrad Saló i Ramell i Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí")

Davant:
Josep Coll i Ligora, Lluci Badosa, Gen√≠s Canet, Enric Barnosell i Emili Sal√≥ i Parals. 
Aquesta mateixa fotografia, donat que no hi va haver canvis, la van fer servir per a la postal de 1925.
Foto: Emili Casas i Masbernat. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (4)
Carta de presentació en la tercera pàgina.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (5)
En aquesta quarta pàgina relacionen les formacions mes rellevants del moment, dividides per Categories.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (6)
I la tapa posterior del quadern, imprès per E. Gispert, de La Bisbal.
F
oto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1924 (7)
Dues fotos preses amb pocs instants de diferència, en formació de Cobla.
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Tomàs Garcia, Conrad Saló i Ramell, Genís Canet i Emili Saló i Parals
Davant: Joaquim Torrent, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Josep Coll i Tomàs Amich.


Any 1924 (8)
Aquí els veiem al menjador de l'Hotel Continental, de Tarragona, en un dinar de celebració del dia de Sant Cristòfor, patró dels conductors, el 10 de Juliol de 1924.
Per identificar els retratats ho faig en dos arcs, drets i asseguts, sense incloure la fila dels que estan drets en darrer terme, a la dreta:
Drets: Desconegut 1, Desconegut 2, Emili Sal√≥ i Parals (contrabaix), Tom√†s Garcia (fiscorn), Desconegut 3, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ["Mart√≠ del Cornet√≠"] (cornet√≠), Emili Sal√≥ i Ramell (cornet√≠), Tom√†s Amich (clarinet), Desconegut 4, Lluci Badosa (clarinet), Josep Coll (flauta), Desconegut 5, Desconegut 6, Desconegut 7, Desconegut 8, Desconegut 9 (darrere) i Gen√≠s Canet (director, amb un bon puro a la m√† dreta).
Asseguts: Desconegut 11, Manel Mir√≥ i Esplugas (advocat i secretari del Montepio), Enric Barnosell (viol√≠), Antoni Marin√© i Redon (alcalde de Tarragona, nom√©s aquell any), comandant Oleaga (representant del Governador Civil), Conrad Sal√≥ i Ramell (viol√≠) i Joaquim Torrent (viol√≠).
Pels desconeguts tinc uns quants noms: Sebastià Masdeu i Menansanch (president del Montepio), Salvador (o Josep) Maset (vicepresident del Montepio), Guillem Gabaldón (vicepresident del Montepio) i Joan de la Creu Cuadrada (tresorer del Montepio).
Aquí va culminar una petita gira de La Principal de La Bisbal, ben habitual a Tarragona aquells anys, que havia començat els dies 1 i 2 de Juliol actuant a Tarragona. El dia 3 van sortir cap Alacant amb el vaixell Jaume II (14 hores de viatge, durant les quals també van tocar sardanes perquè ballés el passatge) amb tota una expedició tarragonina que participava en una trobada esportiva i cultural anomenada Olimpíada Llevantina, una mena de Jocs de la Mediterrània, que va tenir lloc els dies 5, 6 i 7 de Juliol.
El dia 28 de Juny, el diari La Veu de Tarragona ho anunciava així a la pàgina 2 (transcric literalment):

L'ANADA A ALACANT
Quasi podriem dir que la setmana vinenta es celebrar√† a Alacant la setmana tarragonina, ja que valiosos elements deportius, culturals i art√≠stics de nostra ciutat, estan a punt d'empendre una excursi√≥ col·lectiva a la bella capital del Mitjorn.
Tan bella representació de casa nostra, sortirà el dia 2 de juliol, a les cinc del matí, amb el vapor
Rei Jaume II, noliejat expresament.
El Club Gimnàstic, envia a Alacant ses seccions de futbol, hockey, atletisme, gimnasia i tenis, amb la senyera de l'entitat.
El Nàutic, les de rem i natació, amb son gallaret.
La Societat de Tir Nacional, una lluida representació.
L'Orfeó Tarragoní, ses tres seccions, amb senyera, ben preparades per a donar concerts esplèndits.
L'Ajuntament també hi porta sos representants.
Un grop d'artistes del pinzell, les més triades de llurs teles.
La major part dels treballs que figuraren en l'Exposició feta en el Centre Industrial arrel del Concurs d'aprenents, també hi seran portats.
Una confer√®ncia amb el tema «Tarragona Arqueol√≤gica», ser√† llegida en un dels actes m√©s importants.
Nombroses fotografies de les belleses tarragonines hi ser√°n exposades.
A més La Principal de La Bisbal, que de tan sovint que'ns visita ja quasi considerem com a cosa propia, anirà amb els excursionistes. Amb tots aquests elements, que celebraran concerts, lluites deportives de tota mena, audicions de sardanes, exposicions, etc., Alacant semblarà per uns dies una perllongació de nostra Tarragona volguda.
I tot això, tan afalagador, tan gran, tan admirable, será obra d'uns elements escullits de la Ciutat, entre'ls quals, i devant de tots, figura en Lluís Bonet[*], sense el patriotisme, sense l'activitat i sense el desprendiment del qual, la iniciativa no hauria passat de progecte, d'un bell somni, d'efímera ilusió, destinada a esfumar-se com tantes altres.
Bon viatge als excursionistes! 
[*] Lluís Bonet i Amigó.

En aquesta estada a Alacant van donar diversos concert i ballades, assolint gran èxit, tal com expliquen els diaris de l'època. Acabada l'Olimpíada i ja de tornada a Tarragona, el dia 10 de Juliol van tocar durant la festa de Sant Cristòfor, participant finalment en el dinar de gala ofert pel Montepio de xofers, amb assistència de les autoritats locals, moment que recull la foto.
Foto: Arxiu Jordi Morant i Clanxet.


Any 1925 (1)
Postal i detall, on fan servir la fotografia del quadern de 1924.
Darrere: Tomàs Garcia, Joaquim Torrent, Emili Saló i Ramell, Tomàs Amich, Conrad Saló i Ramell i Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí")

Davant: Josep Coll, Lluci Badosa, Genís Canet, Enric Barnosell i Emili Saló i Parals.
Foto: Emili Casas.Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior. Llegint bé el text es pot deduir que la postal és de 1925, amb els mateixos elements de 1924.


Any 1925 (3)

Postal molt igual que l'anterior, però amb el fons verd.
Darrere: Tomàs Garcia, Joaquim Torrent, Emili Saló i Ramell, Tomàs Amich, Conrad Saló i Ramell i Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí")

Davant: Josep Coll, Lluci Badosa, Genís Canet, Enric Barnosell i Emili Saló i Parals.
Foto: Emili Casas. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1925 (4)

Revers de la postal anterior, amb alguna subtil diferència amb el revers de la de color amarronat.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1925 (5)

Aquesta fotografia √©s molt curiosa: al meu entendre √©s l'√ļnica on en Mart√≠ del Cornet√≠ no llueix ni barba ni bigoti ! Pel que sembla es van fer la foto a l'estudi del ja aleshores prestigi√≥s Valent√≠ Fargnoli i Annetta, per√≤ per la ra√≥ que fos no els hi va agradar, i varen aprofitar fotografies de la temporada anterior per fer el quadern de 1925.
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Tomàs Garcia, Conrad Saló i Ramell, Genís Canet i Emili Saló i Parals
Davant: Joaquim Torrent, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Josep Coll i Tomàs Amich.
Foto: Valentí Fargnoli. CRDI, Arxiu Mas, Ajuntament de Girona.


Any 1926 (1)
L'any 1926, com podem veure a partir d'aquí, van editar molt material. Dóna la sensació de que va ser molt important el fet de passar de presentar-se en les dues formacions habituals, Cobla i Orquestra, a fer-ho també en formació d'Orquestrina. Si anem llegint tots els peus de foto d'aquesta temporada 1926-1927 ho anirem veient.
Aquesta postal, que presento amb un detall de la mateixa, es va editar el Març de 1926, i és
exactament la mateixa de 1925, canviant el text del revers.

Darrere: Tomàs Garcia, Joaquim Torrent, Emili Saló i Ramell, Tomàs Amich, Conrad Saló i Ramell i Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí")

Davant: Josep Coll, Lluci Badosa, Genís Canet, Enric Barnosell i Emili Saló i Parals.
Foto: Emili Casas. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior. A remarcar la frase: Enguany comptarem amb l'innovació d'orquestrina "Jazz-Band" per a Balls.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1926 (3)
Aquel mateix any 1926 van editar un tríptic (veure més avall), i van aprofitar una de les fotos que hi surten per fer-ne una postal en formació de Cobla, el mes d'Octubre d'aquell any. La realització de la postal és una mica "cutre", mal enquadrada, i és estrany, doncs sempre van ser molt curosos en aquest aspecte.
Darrere: Emili Saló i Ramell (2n trompeta), Martí Saló i Parals ["Martí del Cornetí"] (1er trompeta), Tomàs Garcia (1er fiscorn), Conrad Saló i Ramell (2n fiscorn), Genís Canet (trombó) i Emili Saló i Parals (contrabaix)

Davant: Joaquim Torrent (flabiol), Lluci Badosa (2n tible), Enric Barnosell (1er tible), Josep Coll (1er tenor) i Tomàs Amich (2n tenor).
Foto: Emili Casas. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior. En el text es defensen de les maledicències de la competència.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (3)
Exterior del tríptic editat aquesta temporada 1926-1927, i que detallo a continuació.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (4)
Exterior del tríptic. Portada.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (5)
Exterior del tríptic. Part central, on s'especifica que va ser imprès a Impremta Gispert, de La Bisbal.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (6)
Exterior del tríptic. Text de presentació, on es destaca que a partir d'ara també presenten formació d'Orquestrina.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (7)
Interior del tríptic, que detallo a continuació.
Fotos: Emili Casas. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (8)
Interior del tríptic. Formació de Cobla.
A
quell any 1926 van anar a Paris, actuant a la Salle Gaveau, acompanyats d'una formació coral de catalans exiliats dirigida per Josep Fontbernat i Verdaguer. També van actuar en una audició íntima al Palais des Invalides en honor del Mariscal Joffre.
Darrere: Emili Sal√≥ i Ramell (2n trompeta), Mart√≠ Sal√≥ i Parals ["Mart√≠ del Cornet√≠"] (1er trompeta), Tom√†s Garcia (1er fiscorn), Conrad Sal√≥ i Ramell (2n fiscorn), Gen√≠s Canet (tromb√≥) i Emili Sal√≥ i Parals  (contrabaix)
Davant: Joaquim Torrent (flabiol), Lluci Badosa (2n tible), Enric Barnosell (1er tible), Josep Coll (1er tenor) i Tomàs Amich (2n tenor).
Foto: Emili Casas. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1926 (9)
Interior del tríptic. Formació d'Orquestra.
Darrere: Tomàs Garcia (fiscorn),
Martí Saló i Parals ["Martí del Cornetí"] (trompeta), Emili Saló i Ramell (trompeta) i Emili Saló i Parals (contrabaix)
Davant: Tomàs Amich (clarinet), Lluci Badosa (clarinet), Josep Coll (flauta), Genís Canet (violí director), Joaquim Torrent (violí), Conrad Saló (violí) i Enric Barnosell (viola o violí).

Foto: Emili Casas. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.Any 1926 (10)
Interior del tríptic. Formació d'Orquestrina.
Darrere:
Emili Saló i Parals (contrabaix), Tomàs Garcia (trombó de vares), Martí Saló i Parals ["Martí del Cornetí"] (trompeta) i Joaquim Torrent (violí)
Davant:
Emili Saló i Ramell (jazz-band), Tomàs Amich (saxo tenor), Lluci Badosa (saxo alt), Josep Coll (flautí), Genís Canet (banjo), Conrad Saló i Ramell (piano) i Enric Barnosell (violoncel).
F
oto: Emili Casas. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1926 (11)

Fotografia original en formació de Cobla, emprada en la postal que veiem a [
Any 1926 (3)], i al tr√≠ptic: [Any 1926 (7)] i [Any 1926 (8)]. Est√† feta, com es pot veure, damunt de la vorera d'un carrer molt mal pavimentat, val a dir.
Darrere: Emili Sal√≥ i Ramell (2n trompeta), Mart√≠ Sal√≥ i Parals ["Mart√≠ del Cornet√≠"] (1er trompeta), Tom√†s Garcia (1er fiscorn), Conrad Sal√≥ i Ramell (2n fiscorn), Gen√≠s Canet (tromb√≥) i Emili Sal√≥ i Parals  (contrabaix)
Davant: Joaquim Torrent (flabiol), Lluci Badosa (2n tible), Enric Barnosell (1er tible), Josep Coll (1er tenor) i Tomàs Amich (2n tenor).
Foto: Emili Casas. Arxiu Quim Tor i Prunell.


Any 1926 (12)

Una fotografia (amb detall inclós) d'una festa o aplec (no ho sé) a Calonge, l'any 1926, on La Principal de La Bisbal alternava amb la Cobla-orquestra Selvatana, en una plaça plena de gom a gom.
Darrere: Emili Sal√≥ i Ramell, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Tom√†s Garcia, Conrad Sal√≥ i Ramell, Gen√≠s Canet i Emili Sal√≥ i Parals 
Davant: Joaquim Torrent, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Josep Coll i Tomàs Amich.
Foto: Fons i col·lecci√≥ Emili Massanas i Burcet. INSPAI, Centre de la Imatge. Diputaci√≥ de Girona.


Any 1927
Darrere: Emili Sal√≥ i Ramell, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Tom√†s Garcia, Conrad Sal√≥ i Ramell, Gen√≠s Canet i Emili Sal√≥ i Parals 
Davant: Joaquim Torrent, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Josep Coll i Tomàs Amich.
Foto: Arxiu Comarcal Baix Empord√†/Fons Emili Casas/202.


Any 1928 (1)
Foto feta a Tossa de Mar, amb un caire hist√≤ric, per la pres√®ncia de tres grans m√ļsics, situats a la dreta de la imatge:
Amb gorra i bast√≥, Manuel de Falla y Matheu ; somrient, al seu costat, Frank Marshall King i darrere dels dos, que gaireb√© no es veu, en Jaume Pahissa i Jo . (Jo era el seu segon cognom, eh! , que no s√≥c tan vell !). A la foto tamb√© hi hauria el pintor Joan Colom i Agust√≠, a la dreta de tot.
La cobla la formaven:
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Tomàs Garcia, Conrad Saló i Ramell, Genís Canet i Emili Saló i Parals
Davant: Joaquim Torrent, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Josep Coll* i Tom√†s Amich*.
*Aquesta foto deu ser de finals de la temporada 1927-1928, i la foto seg√ľent deu ser de la temporada 1928-1929, on s'observa el canvi dels dos tenors.
Foto: Centre de Documentació de l'Acadèmia Marshall (CEDAM).


Any 1928 (2)
L'any 1928 es va organitzar al Parc Bosc Municipal de Figueres (inaugurat feia vuit anys) un Festival per recollir fons pel monument a Pep Ventura, amb l'actuació de sis Cobles: Antiga Pep, La Principal de Peralada, Montgrins, La Principal de La Bisbal, L'Art Gironí i Selvatana. Hi va haver una sardana de Conjunt, que va ser dirigida pel mestre Eduard Toldrà.
La primera foto es trobava en la Revista La Dansa més bella, editada pel Foment de la Sardana de Figueres, que era l'entitat que organitzava l'esdeveniment, i la segona és la foto original.
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Tom√†s Garcia, Emili Sal√≥ i Ramell, Joaquim Torrent, Ferran Rigau i Morat√≥ (substitut de Josep Coll, que va marxar a la Cobla-orquestra Barcelona per suplir Albert Mart√≠) i Conrad Sal√≥ i Ramell
Davant: Joaquim Sagrera (substitut de Tom√†s Amich, que va marxar a la Cobla-orquestra Palafugell), Lluci Badosa, Gen√≠s Canet, Enric Barnosell i Emili Sal√≥ i Parals.
Foto: Emili Casas i Masbernat. 1) Arxiu Carles Varela. 2) Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1931 (1)
Cartell de la temporada 1931-1932, amb un disseny neoclàssic. A continuació poso els detalls de les fotos, però abans vull fer unes consideracions referent al moviment que hi va haver a la cadira del primer tenor en aquesta època:
La temporada 1930-1931 [no tinc cap foto, encara, d'aquesta temporada] Ferran Rigau i Morató marxa a la Cobla-orquestra Llevantina, de Calella, i entra al seu lloc Pasqual Mulí i Siqués, procedent de la Cobla-orquestra L'Art Gironí.
La temporada 1931-1932 en Pasqual Mul√≠ marxa a la Cobla-orquestra La Principal de Banyoles, i el 1er tenor d'aquesta, Francesc Gim√©nez i Bernal ve a La Principal de La Bisbal. Tot i que no t√© a veure amb La Principal de La Bisbal, per√≤ s√≠ amb el moviment de primers tenors, en Pasqual Mul√≠ va protagonitzar un altre intercanvi: acabada la temporada 1934-1935, va sortir de Cobla-orquestra La Principal de Banyoles per anar a la Cobla-orquestra Selvatana, i el tenor d'aquesta, Francesc Pujol i Prat ("Lets") va anar amb la cobla banyolina.
Foto: Retrats i disseny d'Emili Casas. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1931 (2)
Detall de la Cobla.
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Tomàs Garcia, Conrad Saló i Ramell, Genís Canet i Emili Saló i Parals
Davant: Emili Poch, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Francesc Gim√©nez i Joaquim Sagrera.
Foto:
Emili Casas.Any 1931 (3)
Detall de l'Orquestra. Les dues fotos semblen iguals, per√≤ s√≥n successives, hi ha petites difer√®ncies posturals en els m√ļsics.
Darrere: Tom√†s Garcia, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Emili Sal√≥ i Ramell, Enric Barnosell i Emili Sal√≥ i Parals
Davant: Francesc Giménez, Lluci Badosa, Joaquim Sagrera, Genís Canet, Emili Poch i Conrad Saló i Ramell.
Fotos: 
Arxiu Comarcal Baix Empordà/Fons Emili Casas.Any 1932
√Čs una variant del cartell de 1931, amb les mateixes fotos, doncs no hi va haver canvis. El dia 1 d'Agost de 1932, a Sant Feliu de Gu√≠xols, La Principal de la Bisbal √©s proclamada Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya per a les comarques de Girona i Lleida, al mateix temps que la Cobla Barcelona ho √©s per les comarques de Barcelona. Ignoro qui ostent√† el t√≠tol per les comarques de Tarragona.


Any 1933 (Cartell i detall)
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del Cornetí"), Tomàs Garcia, Conrad Saló i Ramell, Genís Canet i Emili Saló i Parals
Davant: Emili Poch, Lluci Badosa, Enric Barnosell, Francesc Giménez i Joaquim Sagrera.


Any 1934 (Cartell i detall)
Darrere: Lluci Badosa, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Emili Poch, Emili Sal√≥ i Ramell, Conrad Sal√≥ i Ramell, Josep Colomer i Ribera* i Enric Barnosell
Davant: Tomàs Garcia, Joaquim Sagrera, Genís Canet** i Emili Saló i Parals.
* El vaig tenir com a mestre de tenora un parell d'anys
** Gen√≠s Canet i Boadella deixaria la formaci√≥ al acabar la temporada 1934-1935, passant la direcci√≥ art√≠stica que havia ostentat fins aleshores a mans de Conrad Sal√≥. L'any 1936 va formar part d'una ef√≠mera Cobla-orquestra Palam√≥s, que va estrenar-se pel Carnaval d'aquell fat√≠dic any i va durar fins el mes de Juliol; en aquest mateix blog el podem trobar entre 1942 i 1945 a la Cobla-orquestra Emporitana, de Verges, i les temporades 1949-1950 i 1950-1951 a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.


Any 1935
L'any en que el mestre Conrad Saló és designat director artístic de la formació.
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Emili Sal√≥ i Ramell i Ferran Rigau
Al mig: Tom√†s Garcia, Enric Barnosell,  Josep Torres i Font i Emili Sal√≥ i Parals
A baix: Joaquim Sagrera, Emili Poch, Lluci Badosa i Conrad Saló i Ramell.
Fotografia de Josep Masana i Fargas.


Any 1936
Aquest anunci apareixia al programa de la Festa Major de Llagostera de 1936, que es celebrava entre el 31 de Maig i el 3 de Juny d'aquell any de mal record.
Foto: Arxiu Ajuntament de Llagostera.


Any 1939
Primera formació una vegada acabada la guerra.
Darrere de tot: Josep Miralda i Puig i Emili Poch
Davant d'ells dos: Josep Font i Grau (substitueix Enric Barnosell, exiliat), Conrad Sal√≥ i Ramell i Ferran Rigau
Al mig: Joaquim Sagrera i Narcís Paré i Ros (substitueix Lluci Badosa)
Davant: Lliberat Juanals (substitueix Tom√†s Garcia), Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit (substitueix Emili Sal√≥ i Parals) i Joaquim Torrent (substitueix Josep Torres).
Foto: Masana.Any 1940 (Cartell i detall)
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Joaquim Sagrera, Emili Poch, Narc√≠s Par√©, Conrad Sal√≥ i Ramell i Josep Font
Davant: Lliberat Juanals, Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Joaquim Torrent, Ferran Rigau i Emili Sal√≥ i Ramell.


Any 1941 (Cartell i detall)
Fan servir la mateixa foto de 1939
Darrere de tot: Josep Miralda i Emili Poch
Davant d'ells dos: Josep Font Grau, Conrad Sal√≥ i Ramell i Ferran Rigau
Al mig: Joaquim Sagrera i Narcís Paré
Davant: Lliberat Juanals, Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Josep
 ("Pepito") Vallesp√≠ i Joaquim Torrent.


Any 1943
Fan servir la mateixa foto de 1939 i 1941
Per tant, els components són els mateixos ...


Any 1944
Sempre de baix cap a dalt:
Arc exterior: Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Lliberat Juanals, Joaquim Sagrera, Emili Poch i Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠")
Arc de tres m√ļsics: Ferran Rigau, Enric Barnosell (que ha tornat de l'exili) i Joaquim Torrent
Arc de dos m√ļsics: Josep Miralda i Narc√≠s Par√©
Tot sol: Conrad Saló i Ramell.


Any 1945 (1)
Poso 1945 com l'any del cançoner per la data d'estrena (1944) d'alguna de les cançons que hi apareixen. També podria ser de 1946. Hi ha molt poca informació sobre aquest vocalista, Joaquín Rossi.


Any 1945 (2)
Anunci que sortia a l'interior del cançoner esmentat en la imatge anterior. A destacar l'eslògan:
LA PRINCIPAL DE LA BISBAL
no tiene rival
.Any 1947 (1) (Cartell i detall del vocalista amb la secció rítmica)
En el cartell s'hi pot veure diferents seccions (Cobla, Orquestra, secci√≥ de saxos, secci√≥ de metall i secci√≥ de ritme, amb el cantant). En aquells anys era habitual que les formacions que volien competir tinguessin tres seccions: Cobla, per les Sardanes; Orquestra, pels Concerts; i Orquestrina, pel Ball.
En aquest detall apareix destacada, per primera vegada, la figura del cantant, en Mart√≠ Teixidor i Tom√†s, del meu poble, Amer, una persona encantadora, simp√†tica i amable, elegant i bon m√ļsic (viol√≠, tromb√≥ de vares i tromb√≥ de pistons; tamb√© substitu√Įa eventualment a Conrad Sal√≥ quan aquest dirigia els concerts de Cobla). Jo no l'havia vist cantar, per√≤ s√≠ recordo haver vist actuar l'Orquestra, i ell de tant en tant agafava el micro, des del seu lloc a la secci√≥ de metall, per presentar algun tema. Segons m'explica el seu fill, Josep M¬™ Teixidor, el va "fitxar" l'Enric Barnosell, doncs feia poc que s'havia desvinculat de la Cobla-orquestra L'As, d'Angl√®s (si vas a l'enlla√ß, mira la foto de la temporada 1946-1947, on s'explica la ra√≥ de que marx√©s...).
A la foto podem veure, d'esquerra a dreta: Conrad Sal√≥, Mart√≠ Teixidor, Joaquim Sagrera, Joaquim Torrent i Josep ("Pepito") Vallesp√≠.


Any 1947 (2) (Detall Cobla)
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Pere Pru√Īonosa i Costa ("Trumfa") [crec que √©s l'√ļnica foto de LPDLB on hi surt aquest fam√≥s trompetista], Joaquim Torrent, Mart√≠ Teixidor, Lliberat Juanals, Conrad Sal√≥ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Davant: Emili Poch, Narcís Paré, Enric Barnosell, Ferran Rigau i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà/Fons Francesc Pibernat/116.


Any 1948 (1)
A dalt de tot: Àngel Blanch i Reynalt, Enric Barnosell, Joaquim Sagrera, Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu, Laureà Vilà, Lliberat Juanals, Ferran Rigau, Josep ("Pepito") Vallespí i Emili Poch.
Al mig: Conrad Saló, Martí Teixidor i Josep Miralda.Any 1948 (2)
El mateix cartell es feia servir per a l'edició de sardanes impreses.


Any 1948 (3)
Detall dels m√ļsics Emili Poch, √Ängel Blanch i Enric Barnosell tocant en un Concert al Vol√≤ (Catalunya Nord), concretament el dia 19 de Juny de 1948. El tema faristol (estri per posar-hi les partitures, per als no iniciats) encara no estava ben resolt.


Any 1948 (4)
En un Aplec, posant per a la posteritat:
Darrere: Mart√≠ Sal√≥ i Parals ("Mart√≠ del Cornet√≠"), Francesc ("Paco") Capellas, Josep Miralda, Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch, Lliberat Juanals, Conrad Sal√≥ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Davant: Emili Poch, Laureà Vilà, Enric Barnosell, Ferran Rigau i Joaquim Sagrera.


Any 1948 (5)
Un primer pla d'en Martí Teixidor, cantant, acompanyat a les maraques per en Francesc ("Paco") Capellas.
Foto: Arxiu Josep Mª Teixidor.


Any 1948 (6)
Tot i que no es distingeix gaire bé la Cobla, els podem veure a la Plaça de Maçanet de Cabrenys, a la Festa d'Estiu de 1948. Clicant sobre la imatge és veu una mica millor.
Foto: Arxiu Pere Roura.


Any 1948 (7)
Actuant en una terrassa, envoltats de p√ļblic mascul√≠ ...
Darrere: es reconeix b√© en Mart√≠ Teixidor, Conrad Sal√≥ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Davant: Emili Poch, Laureà Vilà, Enric Barnosell, Ferran Rigau i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu comarcal del Baix Empord√†.  


Any 1949 (1)
Darrere: √Ängel Blanch, Josep Miralda, Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Joaquim Ribas i Plaja ("Quim de Serra", substitut d'en Ferran Rigau)* i Lliberat Juanals
Al mig: Martí Teixidor, Laureà Vilà, Emili Poch, Conrad Saló i Joaquim Sagrera
Davant, a banda i banda d'en Conrad Saló: Francesc ("Paco") Capellas i Francesc Felip i Girona**
* Petita per√≤ interessant ressenya biogr√†fica en aquest enlla√ß de la Revista de Serra de Dar√≥ (p√†gines 14 i 15)
** Aquest Francesc Felip tocava el tible, i va estar a La Principal de La Bisbal durant la temporada 1949-1950, suplint a Enric Barnosell, que havia emmalaltit i que poc temps despr√©s va morir. En aquest blog el podem veure retratat en diverses entrades. Com a curiositat, l'any seg√ľent, quan ell va ser substitu√Įt per l'√Ängel Pont, va entrar un altre m√ļsic que tamb√© es deia Francesc Felip (i Saguer de segon cognom), trompeta.
Foto: Arxiu N√ļria Felip i Jacas.


Any 1949 (2)
Visitant al mestre Pau Casals a Perpinyà (Catalunya Nord), el 10 d'Abril de 1949.
Darrere: Joaquim Ribas ("en Quim de Serra"), Conrad Saló, Àngel Blanch i Lliberat Juanals
Davant: Francesc Felip i Girona (nom√©s se li veu la meitat o menys del cos), Josep Miralda, Emili Poch, Francesc ("Paco") Capellas, Pau Casals, Laure√† Vil√†, Mart√≠ Teixidor i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1949 (3)

Mateix lloc i moment que la foto anterior.
Darrere: Joaquim Ribas ("en Quim de Serra"), Laureà Vilà i Lliberat Juanals
Davant: Francesc Felip i Girona, Josep Miralda, Emili Poch, Francesc ("Paco") Capellas, Conrad Sal√≥, Emili Poch, Pau Casals, √Ängel Blanch, Mart√≠ Teixidor i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu N√ļria Felip i Jacas.


Any 1949 (4)
El 5 de Juliol de 1949 es fan una foto al Pert√ļs (Catalunya Nord) amb la aleshores famosa actriu brit√†nica Madeleine Carroll .
Darrere: Francesc Felip, Josep Miralda, Francesc ("Paco") Capellas, √Ängel Blanch, Mart√≠ Teixidor, Lliberat Juanals, Conrad Sal√≥ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Davant: Emili Poch, Laureà Vilà, Madeleine Carroll, Joaquim Ribas ("en Quim de Serra") i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1949 (5)
Foto agafada a Palafolls el dia 1 de Setembre de 1949. Devia fer calor, veient els mitjons enrotllats cap avall del flabiolaire !
Darrere: Josep Miralda, Francesc ("Paco") Capellas, Martí Teixidor, Àngel Blanch i Lliberat Juanals
Davant: Emili Poch, Laure√† Vil√†, Francesc Felip, Joaquim Ribas ("en Quim de Serra"), Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallesp√≠.
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1949 (6)
Tocant a Tordera, el 24 d'Agost de 1949.
En primer terme: Emili Poch, Laure√† Vil√†, Francesc Felip i Joaquim Ribas ("en Quim de Serra"). Darrere es veu en Francesc ("Paco") Capellas i en Mart√≠ Teixidor.
(I darrere de tot, unes balladores ben formoses, una de les quals est√† mirant a c√†mera).
Foto: Arxiu N√ļria Felip i Jacas.


Any 1950 (1)
Foto amb dedicatòria manuscrita de Conrad Saló a la Penya Ventalló. Era abans de produir-se el canvi de Francesc Felip i Joaquim Ribas per Àngel Pont i Ricard Viladesau.
A l'esquerra  hi tenim en Mart√≠ Teixidor, vocalista
Darrere: Conrad Sal√≥, Francesc ("Paco") Capellas, Josep Miralda, Josep ("Pepito") Vallesp√≠, √Ängel Blanch i Lliberat Juanals
Al mig, tot sol: Joaquim Sagrera
Davant: Francesc Felip, Joaquim Ribas ("en Quim de Serra"), Laureà Vilà i Emili Poch.


Any 1950 (2)
En l'edici√≥ de Gener de 1950 del Carnet del Sardanista (butllet√≠ editat mig en castell√†, mig en catal√†, donada l'√®poca, no ho oblidem) s'anuncia la propera incorporaci√≥ de Ricard Viladesau i Caner a la Principal de La Bisbal, amb una caricatura que signa Guill√©n ...


Any 1950 (3)
Dalt d'un tablado força cutre, veiem la Cobla amb les noves incorporacions:
Darrere: Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), el trompeta m√©s a l'esquerra (amb qui vaig coincidir unes quantes temporades a la Cobla-orquestra Atl√†ntida)
Davant:  √Ängel Pont i Montaner,  primer tible, i Ricard Viladesau i Caner, primer tenor (Ricard Viladesau va ser el meu primer mestre de tenora. Guardo molts bons records d'aquelles tardes a la Casa de Cultura de Girona, on anavem una bona colla d'aprenents a passar la lli√ß√≥ amb el mestre).


Any 1950 (4)
Típic Concert de Festa Major a l'Envelat. Dato la foto l'any 1950 per aproximació, però podria ser un any més tard.
Al mig, dirigint: Conrad Saló
Formant un arc al seu voltant, comen√ßant per l'esquerra i seguint en sentit horari, identifico els m√ļsics als quals se'ls hi veu la cara: Emili Poch (viol√≠), Josep Miralda (viol√≠), Ricard Viladesau (viola), Josep [
"Pepito"] Vallespí (contrabaix), Martí Teixidor (violí), Francesc Felip ["Paco Xeto"] (trompeta), Àngel Pont (clarinet), Laureà Vilà (clarinet) i Joaquim Sagrera (flauta).


Any 1950 (5)
Foto extreta del can√ßoner de la temporada 1950-1951, fent servir el disseny de 1948, on a l'interior hi ha les fotos de cada m√ļsic, amb expressi√≥ de la seva antiguitat i dels instruments que toca, tal com es pot veure en la seg√ľent foto:


Any 1950 (6)
Aquestes fotos serveixen tamb√© pel can√ßoner de la seg√ľent temporada.
Fila superior:
Conrad Saló i Ramell: Director, piano, violí, acordió i fiscorn. Component des de 1923.
Francesc ("Paco") Capellas i Maideu: trompeta i violí. Component des de 1947.
Joaquim Sagrera i Budallé: flauta, flautí, bateria i tenora. Component des de 1928.
Laureà Vilà i Quintà: clarinet, saxo, violí i tible. Component des de 1948.
Àngel Blanch i Reynalt: violí, piano, compositor i trombó. Component des de 1948.
Fila central:
Emili Poch i Garriga: viol√≠, saxo, clarinet i flabiol. Component des de 1930.
Lliberat Juanals i Homs: tromb√≥, viol√≠ i fiscorn. Component des de 1936.
Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit: contrabaix. Component des de 1939.
√Ängel Pont i Montaner: saxo, clarinet, viol√≠, compositor i tible. Component des d'aquest any 1950.
Ricard Viladesau i Caner: saxo, clarinet, viola, viol√≠, compositor, arranjador i tenora. Component des d'aquest any 1950.
Fila inferior:
Josep Miralda i Puig: trompeta i viol√≠. Component des de 1941.
Mart√≠ Teixidor i Tom√†s: cantant, viol√≠, t√≠mpanis i tromb√≥. Component des de 1947.
Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"): trompeta, piano i viol√≠. Component des d'aquest any 1950.


Any 1951 (1)
Foto extreta del cançoner de la temporada 1951-1952.
Arc superior:
Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Lliberat Juanals, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Josep Miralda i Laure√† Vil√†.
Arc central:
√Ängel Blanch, √Ängel Pont, Francesc ("Paco") Capellas, Joaquim Sagrera i Emili Poch.
Arc inferior:
Ricard Viladesau, Martí Teixidor i Conrad Saló.


Any 1951 (1 bis)
Cartell de Lluís Cairó i Soms*, original d'aquella temporada 1951-1952.
Arc superior:
Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Lliberat Juanals, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Josep Miralda i Laure√† Vil√†
Arc central:
Àngel Blanch, Àngel Pont*Francesc ("Paco") Capellas, Joaquim Sagrera i Emili Poch
Arc inferior:
Ricard Viladesau, Martí Teixidor* i Conrad Saló.
* En Llu√≠s Cair√≥ tamb√© era m√ļsic, i si anem a l'entrada de l'Orquestra de la Pres√≥ de Girona, podem veure'l en algunes fotos, juntament amb dos m√ļsics que tamb√© surten en aquest cartell: Mart√≠ Teixidor i √Ängel Pont.


Any 1951 (2)
Amb l'autocar, davant de les Caves Byrrh, a Saint Paul de Fenouillet, prop de Thuir (Catalunya Nord), el 18 (o 14) de Novembre de 1951. Tots els m√ļsics porten vestit clar, i s√≥n:
Dalt de l'autocar: Laureà Vilà, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Ricard Viladesau i Francesc ("Paco") Capellas
A baix: Lliberat Juanals, Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [porta en bra√ßos un gosset amb barret!)], Emili Poch, Mart√≠ Teixidor, Conrad Sal√≥, √Ängel Pont, Joaquim Sagrera i Josep Miralda.
No veig a l'Àngel Blanch ...
Foto: Photo J. Torrent.Any 1951 (3)
Complementant la foto anterior, aqu√≠ els veiem a punt de tocar sardanes davant de les Caves Byrrh, el 18 (o 14) de Novembre de 1951, amb una taula plena d'ampolles del conegut aperitiu franc√®s; sembla que n'hi ha una per a cada m√ļsic.
Drets: Josep Miralda,
Francesc ("Paco") Capellas, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch, Lliberat Juanals, Conrad Sal√≥ i Josep ("Pepito") Vallesp√≠
Asseguts: Emili Poch, Laureà Vilà, Àngel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.
F
oto: Photo J. Torrent.


Any 1951 (4)
La fotografia no t√© molta qualitat, per√≤ serveix per veure els m√ļsics tocant tots amb instruments de corda i acordi√≥, tots drets ... segur que la imatge impactava, a l'√®poca.
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1951 (5)

Primer pla dels dos tenors, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera. Dato la foto l'any 1951, √ļnic any en qu√® veig a Joaquim Sagrera amb bigoti.


Any 1952 (1)
Dia 15 de Mar√ß de 1952, al Caf√® Palm√†rium de Perpiny√†. Seq√ľ√®ncia de cinc fotografies, amb Pau Casals, que aqu√≠ va anomenar a Ricard Viladesau "Pr√≠ncep de la Tenora" (l'any 1917 [veure foto] ja havia anomenat "Rei de la Tenora" a l'Albert Mart√≠).
En la cinquena foto hi veiem, d'esquerra a dreta: Josep Miralda, Joaquim Sagrera, Laure√† Vil√†, Francesc ("Paco") Capellas, √Ängel Pont, Desconegut (crec que no √©s cap m√ļsic); al centre, Pau Casals, i seguint cap a la dreta, Ricard Viladesau, Mart√≠ Teixidor, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Josep ("Pepito") Vallesp√≠; darrere de tot, amb bigoti, Conrad Sal√≥, a la dreta de tot Emili Poch, i a davant seu, √Ängel Blanch
. No hi surt en Lliberat Juanals.
Fotos 2 i 4:
Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1952 (2)
Darrere: Josep Miralda, Francesc ("Paco") Capellas, Francesc Felip ("Paco Xeto"), Martí Teixidor, Àngel Blanch, Lliberat Juanals i Conrad Saló
Davant: Emili Poch, Laureà Vilà, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallespí
.Any 1953 (1)
Cartell Dalini√†, diria jo ! (De fet, el disseny √©s del decorador, interiorista, cartellista i tamb√© m√ļsic figuerenc, Llu√≠s Cair√≥ i Soms).Si ens fixem b√© en el detall, veurem que hi ha dibuixats un m√ļsic amb la tenora, un m√ļsic amb el violoncel, i un m√ļsic amb el saxo. √Čs a dir, que anunciaven les tres formacions possibles: Cobla, Orquestra (de Concert) i Orquestra (de Ball).
Darrere: Emili Poch, Lliberat Juanals, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Pau Francesch i Barberà ("Pauet"), Conrad Saló i Josep ("Pepito") Vallespí
Davant: Joaquim Sagrera, Laureà Vilà, Francesc ("Paco") Capellas, Martí Teixidor, Àngel Blanch i Francesc Felip ("Paco Xeto").


Any 1953 (2)
A la Plaça del Dr. Robert, de Sabadell, el dia 11 de Maig de 1953, per les Festes de la Mare de Déu de la Salut.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch, Lliberat Juanals i Conrad Sal√≥*
Davant: Emili Poch, Laureà Vilà, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallespí.
* Estudiant b√© la foto, arribo a deduir que en Conrad Sal√≥ s'ha assegut un moment i parla amb alg√ļ de darrere l'escenari o esta tocant d'esquena a la Cobla.
Foto: Arxiu Jaume Nonell.


Any 1954 (1) (Cartell i detall)
Darrere: Emili Poch, Martí Teixidor, Josep Mª Casademunt i Pannon i Lliberat Juanals
Al mig: √Ängel Blanch, Pau Francesch ("Pauet"), Joaquim Sagrera i Francesc ("Paco") Capellas
Davant: √Ängel Pont, Conrad Sal√≥, Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i Francesc Felip ("Paco Xeto")
Davant de tot: Laureà Vilà i Ricard Viladesau.
Cartell: Lluís Cairó.Any 1954 (2)
Ricard Viladesau a tota màquina !


Any 1954 (3)
Sembla el mateix escenari de la foto anterior, retratats des d'un altre angle. Podria ser de 1953, doncs els m√ļsics estan col·locats una mica diferents. Tot i que no se'ls veu a tots, l'alineaci√≥ m√©s probable seria:
D
arrere: Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [2n trompeta], Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu [1er trompeta], Pau Francesch i Barber√† ("Pauet") [3er trompeta, queda amagat], Mart√≠ Teixidor i Tom√†s [tromb√≥], √Ängel Blanch i Reynalt [tromb√≥], Lliberat Juanals i Homs [1er fiscorn], Conrad Sal√≥ i Ramell [2n fiscorn] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit [contrabaix]
Davant: Emili Poch i Garriga [flabiol], Laure√† Vil√† i Quint√† [2n tible], √Ängel Pont i Montaner [1er tible], Ricard Viladesau i Caner [1er tenor] i Joaquim Sagrera i Budall√© [2n tenor].
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler
.


Any 1954 (4)
Sessi√≥ de Ball, que amb la incorporaci√≥ de Josep M¬™ Casademunt, percussionista de carrera, els permetia tocar amb bateria, a difer√®ncia dels anys anteriors en que aquest instrument era encarregat a qualsevol m√ļsic que tant sols hi tingu√©s una mica de tra√ßa ...
Darrere:
Pau Francesch i Barber√† ("Pauet") [trompeta], Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [trompeta], Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu [trompeta] i Josep M¬™ Casademunt i Pannon [bateria]
Al mig: Lliberat Juanals i Homs [trombó],
√Ängel Blanch i Reynalt [tromb√≥], Mart√≠ Teixidor i Tom√†s [tromb√≥] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit [contrabaix]
Davant:
√Ängel Pont i Montaner [saxo tenor], Emili Poch i Garriga [saxo alt], Laure√† Vil√† i Quint√† [clarinet, fent un solo], Ricard Viladesau i Caner [saxo tenor], Joaquim Sagrera i Budall√© [saxo bar√≠ton] i Conrad Sal√≥ i Ramell (piano).
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1955 (1)
Cartell de la temporada 1955-1956.


Any 1955 (2)
Formació de Concert:
Les dues fotos agafades amb pocs segons de diferència. La segona (amb els instruments de corda en repós), va ser escollida per fer el cartell de la temporada 1955-1956, que podem veure immediatament abans d'aquestes.
Darrere: Josep M¬™ Casademunt [timbales], Josep Puig i Castell√≥ ("Moreno") [1er fiscorn], Francesc ("Paco") Capellas [trompeta], Francesc Felip ("Paco Xeto") [trompeta], √Ängel Pont [clarinet], Laure√† Vil√† [clarinet], Joaquim Sagrera [clarinet], Emili Poch [viol√≠], Mart√≠ Teixidor [viol√≠], Ricard Viladesau [viola], √Ängel Blanch [viol√≠] i Pau Francesch ("Pauet") [violoncel]
Davant: Conrad Sal√≥ [director] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [contrabaix].
Fotos:
1) Arxiu Anna Mª Pont i Soler
2) Arxiu Josep Mª Teixidor i Martí.Any 1955 (3)
Aquesta foto, les dues anteriors, i la seg√ľent estan fetes al mateix lloc.
Darrere:
Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [contrabaix], Francesc ("Paco") Capellas [viol√≠], Francesc Felip ("Paco Xeto") [viol√≠] i Pau Francesch ("Pauet") [viol√≠]
Al mig: Conrad Saló (piano), Josep Mª Casademunt (percussió), Martí Teixidor (violí), Àngel Blanch (violí) i
Josep Puig ("Moreno") [viol√≠]
Davant: Joaquim Sagrera (violí), Ricard Viladesau (violí), Laureà Vilà (violí)
, Emili Poch (violí) i Àngel Pont (violí).
Resumint: trio de ritme i onze violins: això ja no es troba, avui dia, en una Cobla-orquestra !
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.Any 1955 (4)
Mateix escenari que la foto anterior. En aquells anys encara hi havia una diferenciaci√≥ clara entre la formaci√≥ d'Orquestra (b√†sicament instruments de corda) i la d'Orquestrina (b√†sicament instruments de vent), tot i que moltes vegades tocaven amb una combinaci√≥ d'ambdues. Si ens hi fixem, els m√ļsics no han canviat de lloc, nom√©s d'instrument (excepte piano i contrabaix).
Darrere:
Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [contrabaix], Francesc ("Paco") Capellas [trompeta], Francesc Felip ("Paco Xeto") [trompeta] i Pau Francesch ("Pauet") [trompeta]
Al mig: Conrad Saló (piano), Josep Mª Casademunt (bateria), Martí Teixidor (trombó), Àngel Blanch (trombó) i
Josep Puig ("Moreno") [tromb√≥]
Davant: Joaquim Sagrera (saxo baríton), Ricard Viladesau (saxo tenor), Laureà Vilà (saxo alt)
, Emili Poch (saxo alt) i Àngel Pont (saxo tenor).
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1955 (5)
L'anotaci√≥ de la propiet√†ria de la foto diu que estan tocant a Besal√ļ. Particularment no reconec l'indret.
D
arrere: Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [2n trompeta], Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu [1er trompeta], Pau Francesch i Barber√† ("Pauet") [3er trompeta], Mart√≠ Teixidor i Tom√†s [tromb√≥], √Ängel Blanch i Reynalt [tromb√≥], Josep Puig i Castell√≥ ("Moreno") [1er fiscorn], i Conrad Sal√≥ i Ramell [2n fiscorn]
Davant: Emili Poch i Garriga [flabiol], Laure√† Vil√† i Quint√† [2n tible], √Ängel Pont i Montaner [1er tible], Ricard Viladesau i Caner [1er tenor], Joaquim Sagrera i Budall√© [2n tenor] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit [contrabaix].
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1955 (6)

Un primer pla de Laure√† Vil√† (2n tible), i darrere seu hi tenim a Francesc Felip ("Paco Xeto") i Francesc ("Paco") Capellas.
Foto: Arxiu Esteve Casanovas i Serra.


Any 1956 (1)
Aquell any van viatjar a Fran√ßa i a Alemanya (Festival Internacional de la R√†dio, a Col√≤nia) per tal d'intervenir al costat d'altres formacions europees. Aquesta foto i la seg√ľent es van fer a Prada de Conflent, on es van trobar novament amb Pau Casals.
Darrere: Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto") [2n trompeta], Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu [1er trompeta], Pau Francesch i Barber√† ("Pauet") [3er trompeta], Mart√≠ Teixidor i Tom√†s [tromb√≥], √Ängel Blanch i Reynalt [tromb√≥], Josep Puig i Castell√≥ ("Moreno") [1er fiscorn], i Conrad Sal√≥ i Ramell [2n fiscorn]

Davant: Emili Poch i Garriga [flabiol], Llu√≠s Turet i Soler [2n tible], √Ängel Pont i Montaner [1er tible], Ricard Viladesau i Caner [1er tenor], Joaquim Sagrera i Budall√© [2n tenor] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i P√≤lit [contrabaix].
Foto: Studio Libold. Arxiu Anna Mª Pont i Soler.Any 1956 (2)
Aquí els podem veure, en el mateix escenari de la foto anterior, tocats amb la barretina catalana.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto") [2n trompeta], Francesc ("Paco") Capellas [1er trompeta], Pau Francesch ("Pauet") [3er trompeta], Mart√≠ Teixidor [tromb√≥], √Ängel Blanch [tromb√≥], Josep Puig ("Moreno") [1er fiscorn], i Conrad Sal√≥ [2n fiscorn]
Davant: Emili Poch [flabiol], Llu√≠s Turet [2n tible], √Ängel Pont [1er tible], Ricard Viladesau [1er tenor], Joaquim Sagrera [2n tenor] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [contrabaix].
F
oto: Studio Libold. Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1956 (3)
Tocant a Arenys de Munt el dia 1 de Juny de 1956.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch,  Josep Puig ("Moreno") i Conrad Sal√≥
Davant: Emili Poch, Llu√≠s Turet, √Ängel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallesp√≠.
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1956 (4)
A Besal√ļ.
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch, Josep Puig ("Moreno") i Conrad Sal√≥
Davant: Emili Poch, Llu√≠s Turet i Soler (substitut de Laure√† Vil√†), √Ängel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallesp√≠.
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.Any 1956 (5)
A l'esquerra de tot hi tenim a Conrad Saló, al piano
Darrere: Josep ("Pepito") Vallesp√≠, Francesc ("Paco") Capellas, Francesc Felip ("Paco Xeto") i Pau Francesch ("Pauet")
Al mig: Josep M¬™ Casademunt (bateria i percussionista que nom√©s actuava al Ball i al Concert cl√†ssic), Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch i Josep Puig ("Moreno")
Davant: Joaquim Sagrera, Ricard Viladesau, Lluís Turet, Emili Poch i Àngel Pont.


Any 1956 (6)
Concert a Hyères (França), el 3 de Novembre de 1956.
A l'esquerra, darrere: Ricard Viladesau [viola], Pau Francesch ("Pauet") [violoncel] i Josep ("Pepito") Vallesp√≠ [contrabaix]; davant: Emili Poch, √Ängel Blanch i Mart√≠ Teixidor [violins].
Director: Conrad Saló
Percussió: Josep Mª Casademunt
A la dreta: Josep Puig ("Moreno") [fiscorn], Francesc ("Paco") Capellas i Francesc Felip ("Paco Xeto") [trompetes]; √Ängel Pont i Lluis Turet [clarinets] i Joaquim Sagrera [flauta].


Any 1956 (7)
El mateix dia 3 de Novembre de 1956 també varen fer ball a Hyères.
Darrere:
Francesc ("Paco") Capellas, Francesc Felip ("Paco Xeto") i Pau Francesch ("Pauet")
Al mig:
√Ängel Blanch,  Josep Puig ("Moreno") i Mart√≠ Teixidor
Davant: Àngel Pont, Emili Poch, Lluís Turet, Ricard Viladesau,
Joaquim Sagrera, Josep ("Pepito") Vallesp√≠ i Conrad Sal√≥.
Un parell de detalls: en aquesta foto no hi ha bateria, i el contrabaixista toca amb un instrument de tres cordes (el contrabaix de quatre cordes es veu arraconat al costat dels trombons).
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.


Any 1956 (8)
El trio vocal: Llu√≠s Turet, Mart√≠ Teixidor i Francesc ("Paco") Capellas.
Foto: Revista Usted. Biblioteca P√ļblica de Girona Carles Rahola.


Any 1957 (1)
Novament a Hy√®res (Fran√ßa).
Darrere: Francesc Felip ("Paco Xeto"), Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet") (en Mart√≠ Teixidor, tromb√≥, no hi era en aquesta sardana, per√≤ s√≠ que va viatjar, tal com es veu en la foto seg√ľent), √Ängel Blanch,  Josep Puig ("Moreno") i Conrad Sal√≥
Davant: Emili Poch, Llu√≠s Turet, √Ängel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Josep ("Pepito") Vallesp√≠.
Foto: Arxiu Conxa Poch.Any 1957 (2)
El mateix dia, doncs, amb simpatitzants del poble i dues esposes de m√ļsics (marcades amb una "o", d'esquerra a dreta: Rosa Carreras, esposa de Ricard Viladesau, i M¬™ Pietat Ruldu√†, esposa de Conrad Sal√≥).
A darrere, si cliques damunt la primera foto la pots veure ampliada , els m√ļsics estan marcats amb un asterisc, i s√≥n:
√Ängel Pont, Mart√≠ Teixidor, √Ängel Blanch, Josep Puig ("Moreno") i Josep
 ("Pepito") Vallesp√≠.
A davant, numerats de l'1 al 7:
Pau
 Francesch ("Pauet"), Francesc Felip ("Paco Xeto"), Llu√≠s Turet, Francesc ("Paco") Capellas, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Conrad Sal√≥.
Segona foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.Any 1957 (4)
Un primer pla del vocalista, Martí Teixidor, actuant al Nigth Club Los Almendros, de Palafrugell, el 22 d'Agost de 1957.
Foto: Arxiu Josep Mª Teixidor.


Any 1957 (5)

I un altre vocalista, en Francesc ("Paco") Capellas, retratat a Fla√ß√† l'Octubre de 1957. Al fons, a la bateria:  Josep M¬™ Casademunt.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Empordà.


Any 1958

El diumenge dia 1 de Juny de 1958 varen participar al 31è Aplec de Calella, al Parc Dalmau.
D'esquerra a dreta, els cinc flabiolaires són:
Pere Moner i Parella (BARCELONA)
Emili Poch i Garriga (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Lluís Buscarons i Pastells (MONTGRINS)
Romà Membrado i Bernuz (SELVATANA)
Ricard Parés i Bastons (CARAVANA)
A la dreta es reconeix a dos dels tibles segons: Jaume Chiribella i Arbonés (BARCELONA) i Lluís Turet i Soler (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Darrere es pot reconèixer a dos trompetes segons: Francesc Felip i Saguer ["Paco Xeto"] (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL) i Eudald Duch i Torrent (CARAVANA).
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1959 (1)
Tocant sardanes al Concurs de La Llum, de Manresa. El contrabaixista, Josep ("Pepito") Vallesp√≠, no va sortir a la foto ...


Any 1959 (2)

Dues fotografies que gairebé podríem considerar "d'estudi", molt ben fetes. El lloc és la Pista Bolera Bonaire, de L'Escala, i es van fer entre el 2 i el 5 de Setembre de 1959, amb motiu de la Festa Major de Santa Màxima.
En la segona foto podem observar com se'ls hi escapa el riure al flabiol, al 2n tible i al 2n tenor.
La ra√≥? Doncs que estaven posant pel fot√≤graf, amb els instruments als llavis, per√≤ sense tocar, i alg√ļ devia haver fet algun comentari graci√≥s.
Darrere: Francesc Felip i Saguer ("Paco Xeto"), Francesc ("Paco") Capellas i Maydeu, Pau Francesch i Barberà ("Pauet"), Martí Teixidor i Tomàs, Àngel Blanch i Reynalt, Josep Puig i Castelló ("Moreno") i Conrad Saló i Ramell
Davant: Emili Poch i Garriga, Lluís Turet i Soler, Àngel Pont i Montaner, Ricard Viladesau i Caner, Joaquim Sagrera i Budallé i Josep ("Pepito") Vallespí i Pòlit.
Fotos: Joan Lass√ļs i Colomeda. Arxiu Jaume Vallmaj√≥.


Any 1960 (1)
Del meu arxiu aquesta seria la primera foto en color de La Principal de La Bisbal.
Darrere: Pau
 Francesch ("Pauet"), Francesc Felip ("Paco Xeto") i Francesc ("Paco") [trompetes] i Josep M¬™ Casademunt [percussi√≥]
Al mig: Joaquim Coma i Parcet, Josep Puig ("Moreno") i Mart√≠ Teixidor [trombons]
Davant: Joaquim Sagrera, Àngel Pont, Emili Poch, Lluís Turet i Ricard Viladesau [saxos]
A la dreta: Conrad Sal√≥ [piano i director] i F√©lix Horcajo Viejo [contrabaix].


Any 1960 (2)
Sessi√≥ de ball a Palafolls. Els m√ļsics, que s√≥n els mateixos de la foto anterior, reposen mentre es fan uns parlaments.
Foto: Arxiu Ajuntament de Palafolls.Any 1960 (2)
El dia 22 de Maig de 1960 (per cert, aquell dia jo festejava els meus 6 anyets !) feien una audició a Monells, i en el moment que tocaven La Sardana de les monges, d' Enric Morera, van sortir tres monges del Convent per escoltar-la.
Darrere: Joan Sadurn√≠ i Pag√®s (en el seu primer any a la formaci√≥), Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Joaquim Coma, Josep Puig ("Moreno") i Conrad Sal√≥
Entre les dues linies de vents: Félix Horcajo
Davant: Emili Poch, Lluís Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.


Any 1961
Al Palau de la M√ļsica de Barcelona. Amb instruments d'Orquestra, no de Cobla ...


Any 1962 (1)
Ballada de sardanes a la Pla√ßa Pius XII de Matar√≥, amb motiu del Centenari de la fundaci√≥ de la Caixa Laietana. En algun lloc he vist que aquesta fotografia est√† datada el 10 de Febrer de 1963 ... Podria ser ...
Fotos: Miquel Bruguera.


Any 1962 (2)
Dos moments de la mateixa audici√≥ a Besal√ļ.
Darrere: Joan Sadurn√≠, Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor, Joaquim Coma, Josep Puig ("Moreno"), Conrad Sal√≥ i F√©lix Horcajo
Davant: Emili Poch, Lluís Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.


Any 1962 (3)
Actuant a Manresa.
En primer terme: Ricard Viladesau. Al seu costat, Joaquim Sagrera i a la dreta Fèlix Horcajo.
Foto: Arxiu Família Argelich Iglesias.Any 1963 (1)
Actuant a Manresa el dia 28 d'Abril de 1963. En podem veure una seq√ľ√®ncia de quatre imatges.
En aquesta primera es pot identificar:
Darrere: Joan Sadurn√≠, Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor i el tromb√≥ d'en Joaquim Coma
Davant: Lluís Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.
Anècdota: M'explica el tenorista Jaume Call, de Mataró, que la campana da la tenora de Ricard Viladesau havia estat de Josep Coll i Ligora, i que més endavant li va vendre a ell (i que pesa molt !).
Foto: Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1963 (2)
A més dels esmentats anteriorment, podem veure davant, a l'esquerra, el flabiol i el tamborí de l'Emili Poch, i a la dreta de tot en Félix Horcajo al contrabaix.
Foto: Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1963 (3)
Primer pla d'Àngel Pont i Ricard Viladesau.
Foto: Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1963 (4)
I dos canons de primera: Josep Puig ("Moreno") i Conrad Sal√≥.
Foto: Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1963 (5)
Aplec de Caldes de Malavella. No es veu a tots els m√ļsics, i nom√©s van amb dos trompetistes.
Darrere: Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Mart√≠ Teixidor, Joaquim Coma i Josep Puig ("Moreno"). No es veu a Conrad Sal√≥ i F√©lix Horcajo.
Davant: Emili Poch, Llu√≠s Turet, √Ängel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu Eduard Boada.


Any 1964 (1)
Concert de Sardanes a la Sala Clav√© de Matar√≥, conjuntament amb la Cobla La Principal de Badalona, el 28 d'Abril de 1964. En primer terme es veu el flabiolaire i el segon tible d'aquesta darrera Cobla, Felip Vila i Jes√ļs L√≥pez.
Darrere (nom√©s amb dos trompetistes): Joan Sadurn√≠, Francesc ("Paco") Capellas, Mart√≠ Teixidor, Joaquim Coma, Josep Puig ("Moreno"), Conrad Sal√≥ i F√©lix Horcajo
Davant: Emili Poch, Lluís Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau i Joaquim Sagrera.
Foto: Arxiu Anna Mª Pont i Soler.Any 1964 (2)
Aquest any es celebrava el 75è Aniversari de la fundació de La Principal de La Bisbal, i van editar aquesta postal, de la qual en faig dos detalls a continuació.
Foto: Arxiu Esteve Casanovas i Serra.


Any 1964 (3)
Faig dos detalls de la postal anterior -un d'ells acolorit digitalment-, a f√≠ d'identificar b√© els m√ļsics.
D'esquerra a dreta: Josep M¬™ Casademunt, Pau Francesch ("Pauet")*Francesc ("Paco") Capellas, Joan Sadurn√≠, Llu√≠s Turet, Emili Poch, Josep Puig ("Moreno"), Mart√≠ Teixidor, Conrad Sal√≥, F√©lix Horcajo, √Ängel Pont, Joaquim Coma, Joaquim Sagrera i Ricard Viladesau.
* Comparant amb imatges anteriors i posteriors, el veig diferent, per√≤ segons m'ha explicat el fill d'un dels m√ļsics, a vegades portava perruqu√≠.
Fotos: Arxiu Esteve Casanovas i Serra. 


Any 1964 (4)
I dins dels actes de l'Aniversari, Concert a l'Ajuntament de La Bisbal.


Any 1964 (5)
A punt de tocar una audició, a peu de carrer.
Darrere: Joan Sadurní, Francesc ("Paco") Capellas, Pau Francesch ("Pauet"), Martí Teixidor, Joaquim Coma, Josep Puig ("Moreno") i Conrad Saló
Davant: Emili Poch, Lluís Turet, Àngel Pont, Ricard Viladesau, Joaquim Sagrera i Félix Horcajo.
Foto: Ricard Solà i Carles. Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Llibre de l'Aplec de La Bisbal, 1964, pàgina 22.


NOTA:

PER VEURE LA SEGONA √ąPOCA

(Des de 1965 fins al dia d'avui),

CLICA  AQU√ć

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOG√ćSTIQUES NOM√ČS PUBLICAR√Č COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!