T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

diumenge, 10 d’abril de 2016

SELVATANA (Des de 1913 fins a 1960)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1913 (1)
Postal de presentaciĂł de la Cobla-orquestra Selvatana.
Durant la temporada 1912-1913 hi havia serioses tensions en el si de la Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca, que tingueren com a resultat una escissiĂł: desprĂ©s de la Festa Major de Riudellots de la Selva, el 29 de Setembre de 1913, se'n separen Vicenç JordĂ , Pere Mercader, Ramon Serrat, Miquel SolĂ , Pere Arpa, Joan Casadevall i CebriĂ  GratacĂłs. Decidits a formar una nova Cobla-orquestra cerquen quatre mĂșsics mĂ©s per completar la xifra mĂ­nima d'onze instrumentistes. 
Per la seva part, La UniĂł va haver de trobar set mĂșsics per continuar endavant. Arribada la diada de Carnestoltes (Febrer de 1914), darrer lloguer de la temporada, actuen plegades les dues formacions rivals a la Plaça de la Coma, de CassĂ , on s'esdevĂ© un duel entre dos tenoristes de prestigi: per part de la Selvatana, en Ramon Serrat, i per part de La UniĂł, en MartĂ­ Deprius i Ribera, amb gran goig (i una mica de morbo, diria jo) dels assistents. Passat el Dimecres de Cendra, la Selvatana ja queda constituĂŻda tal com es pot veure en aquesta primera foto. El nom els hi va suggerir el sogre de Pere Mercader, recordant la formaciĂł cassanenca del mateix nom que havia existit a CassĂ  entre 1892 i 1907 (aproximadament). Vull remarcar que fins l'any 1959 (com a mĂ­nim) el nom oficial present en els cartells, les postals, els cançoners i les pancartes era LA SELVATANA. La primera foto que tinc on prescindeixen de l'article Ă©s de l'any 1964.
La Unió també s'estabilitza i reforça amb un jove instrumentista provinent de la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana, Josep Coll i Ligora.
Aquesta informaciĂł tan precisa Ă©s extreta del llibre ELS MÚSICS DE CASSÀ (1986), de Carles Malagrida i Barris (que ha tingut la gentilesa de regalar-me'l).
Van fer el debut oficial el dia 13 d'Octubre de 1913 a l'Ermita del Remei, de CassĂ  de la Selva.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1913 (2)
Fotografia que es va fer servir per la primera postal (en aquell temps en deien carnet) de la Selvatana.
Llista dels mĂșsics fundadors, amb expressiĂł dels instruments que tocaven, primer el de cobla i desprĂ©s el d'Orquestra:
Enric Abella i SolĂ  [6] (flabiol i tamborĂ­ i violĂ­)
Robert Vilallonga i Vila [7] (tible i clarinet)
Pere Mercader i Andreu [8] (tible i clarinet)
Ramon Serrat i Fajula [10] (tenora i violĂ­ director)
Josep Comas [11] (tenora i viola)
Miquel SolĂ  i Batllosera[1] (cornetĂ­)
CebriĂ  GratacĂČs i Pujol [2] (cornetĂ­)
Miquel Roca i JuliĂ  [4] (trombĂł i flauta; pare d'en Jaume Roca Delpech.
Vicenç Jordà i Ribas [3] (fiscorn i violí)
Pere Arpa i Torramilans [9] (fiscorn)
Joan Casadevall i Anglada [5] (contrabaix)
Aquestes dades personals sĂłn extretes del llibre LA SELVATANA, 75 ANYS D'UNA COBLA-ORQUESTRA, d'en Robert RoquĂ© i JutglĂ . Aquest llibre el podeu consultar i descarregar a la web de la Selvatana, en la seva secciĂł HISTÒRIA. I a Catalunya RĂ dio van fer una sĂšrie de programes especials pel seu centenari que es poden consultar en aquest enllaç, amb Ă udios ben interessants.


Any 1913 (3)
Revers d'aquesta primera postal de la Selvatana, amb la relaciĂł del personal artĂ­stic.
S'indica també els impressors: Tipografía Viuda e hijo de J. Franquet - Gerona.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1913 (4)
Primera fotografia d'una actuació de la Selvatana, a la Plaça de Maçanet de la Selva, l'any 1913. La Cobla es troba situada damunt de l'antic cementiri.
Inconfusible Ramon Serrat (1er tenor). La resta de mĂșsics sĂłn els relacionats en el peu de foto anterior.
Foto: Valenti Fargnoli. Arxiu d'imatges del Taller d'HistĂČria de Maçanet de la Selva.


Any 1913 (5)
El dia 27 de Juliol de 1913 es va celebrar a Ripoll la Festa de la Fe, en el marc general de les Festes Constantinianes, que van tenir lloc a Ripoll i a Barcelona entre el 27 de Juliol i el 19 d'Octubre de 1913. Es pot llegir una informació més detallada d'aquestes festes en aquest enllaç.
Obrint (clicant) la foto, es pot veure part de la Selvatana a la dreta de la imatge.
D'esquerra a dreta, darrere: Miquel SolĂ  (2n cornetĂ­) i CebriĂ  GratacĂČs (1er cornetĂ­)
D'esquerra a dreta, davant: Enric Abella (flabiol) i Pere Mercader (2n tible).
Foto: Arxiu Comarcal del RipollĂšs. 


Any 1914 (1)
Com a postal publicitĂ ria d'aquest any van fer servir la mateixa foto de 1913. A remarcar que es fan dir "Antigua UniĂłn Cassanense", fent referĂšncia a quĂš alguns dels mĂșsics provenien de la Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca (cosa que no feien en la postal fundacional), tot i que La UniĂł no es va desfer fins l'esclat de la guerra civil, l'any 1936.


Any 1914 (2)
Fent servir un disseny molt semblant i amb la mateixa foto, també van fer un quadern petitet, de 12 cm d'ample i 8 cm d'alt.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1914 (3)
Segona pĂ gina del quadern, amb el text de presentaciĂł. Hi ha uns quants punts que m'interessa ressaltar:

  • Quan diuen "Aquesta antigua y acreditada Orquesta que fa uns anys ocupa lloc primerench ...", Ă©s de suposar que s'atribueixen l'antiguitat de la formaciĂł de la qual van escindir-se, la Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca, tot i que aquesta no es va pas desfer fins l'esclat de la guerra civil, l'any 1936
  • Fan esment de la pertinença a la formaciĂł del fiscornaire Pere Arpa, prou conegut en aquells moments.
  • Tornen a mencionar, sense anomenar-la, a la Cobla-orquestra La UniĂł Cassanenca, quan escriuen: "... [l'orquestra] ha sigut reformada amb una gran millora"
  • Expliquen que el director artĂ­stic Ă©s en Ramon Serrat, i que aquest Ă©s compositor, tal com ho sĂłn tambĂ© Joan Casadevall i Pere Mercader, de manera que disposen d'un repertori modern i variat. El repertori era un tema important, hem de tenir en compte que a l'Ăšpoca constava sobretot d'arranjaments manuscrits, tant de sardanes com de concert i ball

Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1914 (4)
A la tercera pàgina del quadern hi trobem els mateixos elements fundadors de 1913. Poso primer l'instrument de concert o ball i després el de cobla:
Ramon Serrat (violí director i 1er tenor), Enric Abella (violí i flabiol), Vicenç Jordà (violí i 2n fiscorn), Josep Comas (violí i 2n tenor), Miquel Roca (flauta i trombó), Pere Mercader (clarinet i 2n tible), Robert Vilallonga (clarinet i 1er tible), Cebrià Gratacós (cornetí solista i 2n cornetí), Miquel Solà (2n cornetí i 1er cornetí), Pere Arpa (fiscorn solista i 1er fiscorn) i Joan Casadevall (contrabaix).
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1914 (5)
Quarta pĂ gina del quadern, on veiem els representants. És curiĂłs, i no sĂ© si Miquel SolĂ  s'ho devia prendre gaire bĂ©, que nomĂ©s s'expressi l'instrument que toca un d'ells.
A baix de tot, el nom de la impremta, J. Franquet y Serrat, de Girona.
Foto: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1914 (6)
Tornaboda de la Festa Major de CampdevĂ nol, al Pla de Coronetes, on hi van estar del 23 al 25 de Juny de 1914. La foto, de JesĂșs Mauri, significava tot un aconteixement !
Drets: Miquel SolĂ , Vicenç JordĂ  i CebriĂ  GratacĂČs
Asseguts (en segon terme): Ramon Serrat, Pere Arpa, Robert Vilallonga, Miquel Roca i Josep Comas
Ajaguts (en primer terme): Enric Abella, Joan Casadevall i Pere Mercader.
Foto: JesĂșs Mauri i RadĂł.


Any 1915
Foto feta a Montesquiu l'any 1915.
Darrere de tot: Miquel SolĂ  (2n cornetĂ­) i CebriĂ  GratacĂłs (1er cornetĂ­)
Drets, en segon terme: Enric Abella (flabiol), Robert Vilallonga (1er tible), Pere Arpa (1er fiscorn), Vicenç Jordà (2n fiscorn), Miquel Roca (trombó) i Joan Casadevall (contrabaix)
Asseguts: Pere Mercader (2n tible), Ramon Serrat (1er tenor) i Josep Comas (2n tenor).
En aquesta estada a Montesquiu els hi va tocar la Loteria a Ramon Serrat i a Pere Mercader. En Ramon Serrat va marxar de la Selvatana i se'n va anar a viure a Ripoll, on va fundar la Cobla-orquestra L'Aliança Ripollesa i l'Orfeó de Ripoll, a més de tenir cura de les corals Flors de Maig, de Ripoll i la Sempreviva, de Campdevànol.


Any 1916 (1)
Postal de la temporada 1916-1917, quan va entrar en Josep Coll substituint Ramon Serrat. La presento en dues versions, la primera amb més marge esquerra.
A dalt: Pere Arpa, Miquel SolĂ , CebriĂ  GratacĂłs, Pere Mercader, Robert Vilallonga i Miquel Roca
A baix: Enric Abella, NarcĂ­s ClĂ  i Vilar, Vicenç JordĂ , Josep Coll i Ligora i Joan Casadevall.
La segona foto Ă©s de l'arxiu de Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1916 (2)
Aquesta és una mala reproducció de la postal anterior. No hi surt el poble ni el personatge femení, i la part esquerra del rÚtol superior també està modificada.


Any 1917 (1)
DĂ­ptic de propaganda de la temporada 1917-1918.
A dalt: Narcís Cla, Vicenç Jordà, Josep Coll i Joan Casadevall
Al mig: Pere Arpa, Enric Abella i Miquel Roca
A baix: Miquel SolĂ , Pere Mercader i Robert Vilallonga.


Any 1917 (2)
Portada i contraportada del dĂ­ptic.


Any 1917 (3)
Novament a CampdevĂ nol, en aquesta ocasiĂł al Barri de La Creu, on el dilluns de la Festa Major s'acostumava a tocar una audiciĂł de sardanes a les 8 del matĂ­ !
Darrere: Pere Arpa, CebriĂ  GratacĂČs, Miquel SolĂ , Josep Coll i Joan Casadevall
Davant: Miquel Roca, Pere Mercader, Robert Vilallonga, Enric Abella i NarcĂ­s Cla.
Darrere del cap d'en Pere Mercader, mirant a càmera també, Vicenç Jordà.


Any 1918
A dalt: Vicenç Jordà, Narcís Cla, Enric Abella, Pere Solà i Batllosera i Robert Vilallonga
A baix: Josep Coll, Miquel SolĂ , Pere Arpa, CebriĂ  GratacĂłs, Anton Fortuny i Vernis i Pere Mercader.
AquĂ­ ja havia plegat, per malaltia, el contrabaixista Joan Casadevall, que moriria l'any 1921. Com que veig que entra el cornetĂ­ Anton Fortuny, crec que el contrabaix el va agafar Miquel SolĂ .
Donat que del primer cartell sembla que no n'hi ha cap més exemplar en millor estat, vaig perdre unes quantes hores en reconstruir-lo, agafant les fotografies del cartell de 1917, excepte les de Pere Solà (extreta d'una foto de 1922) i Anton Fortuny (extreta del mateix cartell original).


Any 1919 (1)
De la magnĂ­fica col·lecciĂł del Museu de la Postal, d'en Xavier Romero, m'arriba aquesta presentaciĂł de l'any 1919, que tĂ© com a particularitat la sanefa, on hi havia d'anar el nom de la formaciĂł, en blanc.
Darrere: Robert Vilallonga, Miquel SolĂ , Ignasi Company i FalcĂł, Pere Mercader, Pere SolĂ  (germĂ  d'en Miquel) i Josep AguilĂł i de Blasco ("en Regadora")
Davant: Josep Coll, Pere Arpa, Josep Gravalosa i GeronĂšs (procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Palafrugell, on tambĂ© n'era el director), Vicenç JordĂ  i Enric Abella.


Any 1919 (2)
En el revers de la postal i amb l'estil florit de l'Ăšpoca, es remarca la incorporaciĂł del "culte i llorejat mestre compositor Josep Gravalosa, que serĂ  nostre considerat Director".


Any 1920 (1)
Darrere: Miquel Solà, Pere Arpa, Robert Vilallonga, Josep Aguiló ("en Regadora") i Vicenç Jordà
Davant: Pere Mercader, Pere SolĂ , Josep Coll, Josep Gravalosa, Enric Abella i Ignasi Company.
El mes d'Octubre de 1920 Ă©s anomenat director (info aquĂ­, columna dreta) el mĂșsic gironĂ­ Rafel Serra i Freixas* per a la temporada 1921-1922, donat que Josep Gravalosa marxava per ser un dels fundadors de la Cobla-orquestra Barcelona, tot i que prĂšviament (o potser paral·lelament) va passar per l'Orquestra Moderna ArtĂ­stica, de Barcelona.
* Havia dimitit el mes de Juliol de 1920 (veure aquest enllaç, columna esquerra) dels seus cĂ rrecs de Director de la Banda Municipal i Professor de l'Escola Municipal de MĂșsica d'Olot, segurament avisat ja de la marxa del director titular de la Selvatana.
Foto: Arxiu NĂșria SolĂ  i Puig.


Any 1920 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu NĂșria SolĂ  i Puig.


Any 1921 (1)
Darrere: Josep Coll, Robert Vilallonga, Miquel Solà, Vicenç Jordà i Pere Mercader
Davant: Enric Abella, NarcĂ­s Vila i March, Pere Arpa, Pere SolĂ  i Ignasi Company.
A dalt, encerclat, el director: Rafel Serra i Freixas.
Foto: Valenti Fargnoli i Anneta (gran cronista grĂ fic de principis del segle XX), com moltes de'aquesta entrada i de tot el blog. Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1921 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1922 (1)
En formaciĂł d'Orquestra.
Darrere: Pere Mercader, Pere Arpa, MartĂ­ SalĂł i Parals ("MartĂ­ del cornetĂ­", pare de l'Emili), Emili SalĂł i Ramelli Miquel SolĂ 
Davant: Robert Vilallonga, Pere Solà, Jaume Baró i Coll**, Enric Abella, Vicenç Jordà i Josep Coll.
* Emili SalĂł procedia de l'Orquestra Els Escolans.
** En Jaume BarĂł substituia Rafel Serra, que nomĂ©s va romandre una temporada a la formaciĂł.


Any 1922 (2)
En formaciĂł de Cobla, en una foto feta en el mateix lloc i dia que l'anterior, nomĂ©s canviant els instruments i la disposiciĂł dels mĂșsics (tant en Robert Vilallonga com en Josep Coll porten el llacet de gairell en les dues fotos, i en Pere Arpa i l'Emili SalĂł porten americana clara).
Darrere: Emili Saló i Ramell, Martí Saló i Parals ("Martí del cornetí"), Pere Arpa, Vicenç Jordà, Jaume Baró i Miquel Solà
Davant: Enric Abella, Pere Mercader, Robert Vilallonga, Josep Coll i Pere SolĂ .
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Ignasi Muntada.


Any 1923
Darrere: Joan Rovira i Quintana, Pere Solà, Enric Abella, Vicenç Jordà, Miquel Solà i Robert Vilallonga
Davant: Josep Coll, Pere Arpa, Pere Mercader, Jaume BarĂł i Amadeu Rovira i GonzĂĄlez (fill d'en Joan Rovira; els dos substitueixen als SalĂł, pare i fill, veure la foto anterior).


Any 1924 (1)
Darrere: Pere Mercader, Miquel Solà, Enric Abella, Robert Vilallonga, Pere Solà i Vicenç Jordà
Davant: Amadeu Rovira, Pere Arpa, Pere PagĂšs i Farriol, Joan Rovira i Francesc Pujol i Prat ("Lets").
Foto: ValentĂ­ Fargnoli.


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior, on s'esmenta la incorporaciĂł de Pere PagĂšs i Farriol procedent de l'Orquestra UniĂł ArtĂ­stica, de Barcelona, substituint Jaume BarĂł i Coll com a concertista de violĂ­ i com a director, i que nomĂ©s hi va estar una temporada. Per la seva banda, Jaume BarĂł, fins que l'any 1926 va ser un dels fundadors de la Cobla-orquestra Girona, va continuant vinculat a la Selvatana com a representant a Girona.
En el text també es comenta l'entrada de Francesc Pujol i Prat ("Lets") com a primer tenor, substituint Josep Coll i Ligora, que havia marxat a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal..
Foto: Arxiu Jaume VallmajĂł i Madrenas.


Any 1925 (1)
Postal de 1925, en dues versions.
Darrere: Pere SolĂ , Amadeu Rovira, Pere Arpa, Pere Mercader, Joan Rovira i Robert Vilallonga
Davant: Miquel SolĂ , Francesc Pujol ("Lets"), Josep MÂȘ Carbonell i Perich, Enric Abella i Vicenç JordĂ .
Fotos: nÂș 1, Arxiu NĂșria SolĂ  i Puig; nÂș 2, Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior, on s'indica que sĂłn els mateixos mĂșsics de 1924, excepte en Pere PagĂšs que Ă©s substituĂŻt per Josep MÂȘ Carbonell, que farĂ  les tasques de Director.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1926 (1)
Els dies 5 i 6 de Febrer de 1926 es va retre a Girona un homenatge al pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg catalĂ  Santiago Rusiñol, i entre els diversos actes hi havia una ballada de sardanes a cĂ rrec de la Cobla-orquestra Selvatana. Si vas a aquest enllaç podrĂ s veure la filmaciĂł sencera; la Cobla intervĂ© a partir del minut 2'04", i es pot veure en acciĂł per uns instants (llĂ stima que no hi ha so) els protagonistes d'aquesta entrada. Tota aquesta informaciĂł es troba en el SERVEI DE GESTIÓ DOCUMENTAL, ARXIUS I PUBLICACIOS (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona.
He fet cinc captures de pantalla, en cap de les quals es pot veure bé el contrabaix (Miquel Solà o Cebrià Gratacós).
En aquestes dues s'identifica clarament: Pere SolĂ  (2n tenor), Francesc Pujol ["Lets"] (1er tenor), Pere Arpa (1er fiscorn), Vicenç JordĂ  (2n fiscorn) i Josep MÂȘ Carbonell (trombĂł), al costat del contrabaix.


Any 1926 (2)
El 1er tible Ă©s en Robert Vilallonga, el 2n tible Pere Mercader, i el flabiol Ă©s l'Enric Abella.


Any 1926 (3)
Els trompetes son Joan Rovira (1er) i el seu fill Amadeu Rovira (2n).


Any 1926 (4)
Una fotografia (amb detall inclĂłs) d'una festa o aplec (no ho sĂ©) a Calonge, l'any 1926, on la Selvatana alternava amb la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, en una plaça plena de gom a gom.
Darrere: Amadeu Rovira, Joan Rovira, Pere Arpa, Vicenç JordĂ  i Josep MÂȘ Carbonell
Davant: Enric Abella, Pere Mercader, Robert Vilallonga, Francesc Pujol ("Lets"), Pere SolĂ  i Miquel SolĂ  (contrabaix, que no es veu).
Foto: Fons i col·lecciĂł Emili Massanas i Burcet. INSPAI, Centre de la Imatge. DiputaciĂł de Girona.


Any 1926 (5)
Carta del 2 de Novembre de 1926, signada per Pere Arpa i adreçada a Florenci RimallĂł, secretari de la Societat La ConcĂČrdia, d'Agullana. Es dĂłna pressupost pels dies 30 i 31 de maig i 1 de Juny de 1927: 475 Ptes.; i pels dies 14, 15 i 16 d'Agost: 1.500 Ptes., sempre amb les despeses a cĂ rrec del contractant: viatges, estada, manutenciĂł, cafĂšs, cigars, etc.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (1)
Portada del trĂ­ptic editat la temporada 1927-1928, fet a la Impremta Vilallonga, de CassĂ  de la Selva.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (2)
El trĂ­ptic, desplegat.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (3)
Part central del tríptic, on s'explica que el presenten al haver fet uns quants canvis respecte a temporades anteriors: Anton Fortuny i Vernis (procedent de l'Orquestra Els Escolans) i Josep Ros i Quer substitueixen al cornetí els Rovira, pare i fill, Joan i Amadeu; Joan Badosa i Compte i Jaume Chiribella i Arbonés, tibles, al lloc de Robert Vilallonga (que marxa a la Cobla-orquestra Girona) i Pere Mercader (que passa de 2n tible a 2n tenor al plegar en Pere Solà). I finalment Enric Puigalràs [Puig-alràs], de Barcelona, que ha passat per l'Orquestra de Pau Casals substitueix Miquel Solà al contrabaix.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (4)
Detall de la formaciĂł d'Orquestra. D'aquesta foto en tinc l'original, que Ă©s el que publico.
Darrere: Pere Arpa, Anton Fortuny, Josep Ros, Francesc Pujol ("Lets") i Enric PuigalrĂ s
Davant: Pere Mercader, Jaume Chiribella (qui esdevindria consogre d'un mĂșsic comentat a la Cobla-orquestra La Principal UniĂł, d'Amer, en NarcĂ­s Corominas -"Siset Peradalta"-), Joan Badosa, Josep MÂȘ Carbonell, Enric Abella i Vicenç JordĂ .
Foto: Lux.


Any 1927 (5)
Detall de la formaciĂł de Cobla.
Darrere: Anton Fortuny, Josep Ros, Pere Arpa, Vicenç JordĂ , Josep MÂȘ Carbonell i Enric PuigalrĂ s
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Joan Badosa, Francesc Pujol ("Lets") i Pere Mercader.
Foto: Lux. Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927 (6)
Foto feta sense instruments, també per Foto Lux en el mateix lloc i dia que les dues anterior.
Darrere: Vicenç Jordà, Jaume Chiribella, Francesc Pujol ("Lets"), Enric Abella, Pere Mercader i Joan Badosa
Davant: Josep Ros, Anton Fortuny, Pere Arpa, Josep MÂȘ Carbonell i Enric PuigalrĂ s.
Durant les dues temporades segĂŒents no hi va haver canvis. El retratista i el decorat es repeteixen fins l'any 1932.
Foto: Lux.


Any 1929
Postal feta amb la mateixa foto del trĂ­ptic de 1927, en formaciĂł de Cobla. Del text inferior es pot deduir doncs que formen amb els mateixos mĂșsics durant tres temporades: 1927-1928, 1928-29 i 1929-1930.
Darrere: Anton Fortuny, Josep Ros, Pere Arpa, Vicenç JordĂ , Josep MÂȘ Carbonell i Enric PuigalrĂ s
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Joan Badosa, Francesc Pujol ("Lets") i Pere Mercader.
Foto: Lux. Arxiu Comarcal de l'Alt EmpordĂ .


Any 1930 (Cobla)
Darrere: Anton Fortuny, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Pere Arpa, Vicenç JordĂ , Josep MÂȘ Carbonell i CebriĂ  GratacĂČs
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Rafel Roig i VentĂłs, Francesc Pujol ("Lets") i Pere Mercader.


Any 1930 (Orquestra)
Darrere: Pere Arpa, Anton Fortuny, Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Francesc Pujol ("Lets") i Cebrià Gratacós
Davant: Pere Mercader, Jaume Chiribella, Rafel Roig, Josep MÂȘ Carbonell, Enric Abella i Vicenç JordĂ .


Any 1930 (Orquestrina)
Aquella temporada 1930-1931 va ser especial, doncs a part d'algun canvi van començar a tocar tambĂ© en formaciĂł d'Orquestrina. A gairebĂ© totes les col·leccions de fotos de les Cobles-orquestres importants, i degut a les exigĂšncies de la moda musical del moment, n'hi ha alguna com aquesta, en formaciĂł d'Orquestrina (cosa que es remarca escrit en el bombo de l'instrument mĂ©s caracterĂ­stic, el jazz-band); un clĂ ssic tambĂ© Ă©s el trombĂł amb la vara ben estirada, el violinĂČfon (violĂ­ amb altaveu incorporat), el banjo i la presĂšncia dels saxos (novetat d'aquella Ăšpoca).
Darrere: Pere Arpa, Pere Pruñonosa ["Trumfa"], Anton Fortuny, Francesc Pujol ["Lets"] i CebriĂ  GratacĂČs
Davant: Jaume Chiribella, Pere Mercader, Rafel Roig, Josep MÂȘ Carbonell, Enric Abella i Vicenç JordĂ .


Any 1931 (1)
Darrere: Jaume Chiribella, Rafel Roig, Francesc Pujol ("Lets"), Tomàs Grau i Balmaña [?], Pere Mercader i Enric Abella
Davant: CebriĂ  GratacĂłs, Vicenç JordĂ , Pere Arpa, NarcĂ­s Vila i March i Josep MÂȘ Carbonell.


Any 1931 (2)
La revista setmanal Estampa, de Madrid, en la seva ediciĂł del 31 d'Octubre de 1931 (pĂ gines 22 i 23) va fer un article sobre la Cobla i la Sardana, il·lustrant-lo amb aquesta i les 4 fotos segĂŒents de la Selvatana.
El peu de foto de la revista diu:
Cobla catalana ensayando las sardanas que luego, en la plaza pĂșblica, danzarĂĄn con entusiasmo jĂłvenes y viejos.
Darrere: TomĂ s Grau i Balmaña [?], NarcĂ­s Vila, Pere Arpa, Vicenç JordĂ  i Josep MÂȘ Carbonell
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Rafel Roig, Francesc Pujol ("Lets"), Pere Mercader i CebriĂ  GratacĂłs.


Any 1931 (3)
El 1er tenor, Francesc Pujol ("Lets"), posant amb el seu instrument i arreglant unes canyes.


Any 1931 (4)
Una curiositat: el flabiolaire de la Selvatana en aquells moments i des de molts anys (era un dels fundadors) era Enric Abella; no obstant qui apareix a la foto tocant el flabiol i el tamborí no és ell: semblaria (una mica despentinat) el 2n fiscorn, Vicenç Jordà.


Any 1931 (5)
I per acabar el reportatge, Jaume Chiribella posant artĂ­sticament amb el seu tible.


Any 1932 (1)
Tarja postal de la temporada 1932-1933.


Any 1932 (2)
Foto emprada per fer la tarja anterior.
Darrere: Jaume Chiribella, Vicenç Jordà, Pere Mercader, Tomàs Grau i Balmaña, Francesc Pujol ("Lets") i Rafel Roig
Davant: Enric Abella, Josep AguilĂł ("en Regadora"), Pere Arpa, CebriĂ  GratacĂłs i Josep MÂȘ Carbonell.


Any 1933 (1)
Darrere: Arseni JordĂ , TomĂ s Grau, Pere Arpa, Vicenç JordĂ , Josep MÂȘ Carbonell i CebriĂ  GratacĂČs
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Robert Vilallonga, Francesc Pujol ("Lets") i Pere Mercader.
Entren Arseni JordĂ  (fill d'en Vicenç) per Josep AguilĂł i Robert Vilallonga (que retorna desprĂ©s del seu pas per la Cobla-orquestra Girona) substituint Rafel Roig.
La foto no Ă©s massa bona, perĂČ he descobert en el SGDAP (Servei de gestiĂł documental, arxius i publicacions) de Girona una sĂšrie de retrats individuals dels mĂșsics d'aquella temporada 1933-1934, que edito i poso a continuaciĂł, seguint l'ordre d'aquesta foto en formaciĂł de Cobla. TambĂ© es van fer la foto en el mateix estudi (Fotografia Unal) dos mĂșsics que entrarien l'any segĂŒent: FeliciĂ  Juanola i SiquĂ©s i Ferran Prunell i Cruz. Aquestes dues fotos les poso a l'any 1934.


ARSENI JORDÀ i PUIG (2n trompeta)
Any 1933 (2)


TOMÀS GRAU i BALMAÑA (1er trompeta)
Any 1933 (2)


PERE ARPA i TORRAMILANS (1er fiscorn)
Any 1933 (2)


VICENÇ JORDÀ i RIBAS (2n fiscorn)
Any 1933 (2)


JOSEP MÂȘ  CARBONELL i PERICH (trombĂł)
Any 1933 (2)


CEBRIÀ GRATACÓS i PUJOL (contrabaix)
Any 1933 (2)


ENRIC ABELLA i SOLÀ (flabiol)
Any 1933 (2)


JAUME CHIRIBELLA i ARBONÉS (2n tible)
Any 1933 (2)


ROBERT VILALLONGA i VILA (1er tible)
Any 1933 (2)


FRANCESC PUJOL i PRAT ["Lets"] (1er tenor)
Any 1933 (2)


PERE MERCADER i ANDREU (2n tenor)
Any 1933 (2)


Any 1934 (1)
En formaciĂł de Cobla.
Darrere: TomĂ s Grau, FeliciĂ  Juanola i SiquĂ©s, Josep MÂȘ Carbonell, Pere Arpa i Ferran Prunell i Cruz.
Davant: Enric Abella, Jaume Chiribella, Robert Vilallonga, Francesc Pujol ("Lets")* i Pere Mercader.
Foto: Arxiu FĂ©lix Horcajo.
* Acabada la temporada 1934-1935, es van intercanviar els 1ers tenors amb la Cobla-orquestra La Principal de Banyoles, a on va marxar doncs en Francesc Pujol ("Lets") i d'on en va venir en Pasqual MulĂ­.


Any 1934 (2)
En formaciĂł de Ball. El mateix escenari, els mateixos vestits ..., el mateix dia, suposo ...
Darrere: Ferran Prunell, Francesc Pujol ("Lets"), CebriĂ  GratacĂČs, Enric Abella i Josep MÂȘ Carbonell
Davant: Pere Arpa, FeliciĂ  Juanola, TomĂ s Grau, Jaume Chiribella, Robert Vilallonga i Pere Mercader.


Any 1934 (3)
Retrat d'estudi del 1er trompeta, el tortellanenc Felicià Juanola i Siqués.
Foto: Unal. SGDAP (Girona).


Any 1934 (4)
Retrat d'estudi del 2n fiscorn, el gironĂ­ Ferran Prunell i Cruz.
Foto: Unal. SGDAP (Girona).


Any 1935 (1)
La denominació que surt a la postal (magnífic document, que m'ha passat en Joan Mulí, nét del primer tenor
d'aquesta formaciĂł): Orquestra - COBLA - Orquestrina.
Drets: Ferran Prunell (2n fiscorn), Enric Abella (flabiol), Pere Arpa (1er fiscorn), Pasqual MulĂ­ (1er tenor), Pere Mercader (2n tenor), Jaume Chiribella (2n tible), Robert Vilallonga (1er tible) i CebriĂ  GratacĂČs (contrabaix)
Asseguts: Tomàs Grau (2n trompeta), Felicià Juanola (1er trompeta) i Fruitós Ibåñez (trombó).
Segons comentaris que he vist publicats, una de les millors formacions de la Selvatana en Cobla.


Any 1935 (2)
Retrat d'estudi que van fer servir per fer el cartell anterior.
Drets: Ferran Prunell (2n fiscorn), Enric Abella (flabiol), Pere Arpa* (1er fiscorn), Pasqual MulĂ­ i SiquĂ©s (1er tenor), Pere Mercader* (2n tenor), Jaume Chiribella (2n tible), Robert Vilallonga (1er tible) i CebriĂ  GratacĂČs (contrabaix)
Asseguts: TomĂ s Grau (2n trompeta), FeliciĂ  Juanola (1er trompeta) i FruitĂłs Ibåñez (trombĂł).
* Escriu en Carles Malagrida en el seu llibre ELS MÚSICS DE CASSÀ (1986):
"La moda de les orquestrines comportĂ  una altra modificaciĂł en l'activitat de les formacions musicals: la barrila i la gatzara, lluny del posat seriĂłs que fins a la nova moda imperĂ  arreu. I aixĂČ estiguĂ© a punt de provocar la divisiĂł a la Selvatana. A principis d'estiu de 1936 tinguĂ© lloc una reuniĂł dels components, i es decidĂ­ l'acomiadament de Pere Arpa i Pere Mercader [eren fundadors], contraris a les tendĂšncies imperants. Robert Vilallonga fĂ©u un viatge a Calonge amb la finalitat de fer-se amb els serveis d'aquell, aleshores jove tenorista, Ricard Viladesau, que no poguĂ© acceptar per raons del servei militar. AixĂ­ les coses, esclatĂ  la guerra i tot fou oblidat; la Cobla-orquestra seguĂ­ igual fins que, com les altres, es dispersĂ  en el torb de la lluita".
Foto: Unal. Arxiu Municipal de Girona.


Any 1941
Em remeto novament al llibre de Carles Malagrida, ELS MÚSICS DE CASSÀ (1986):
"Un cop finida la lluita [guerra civil], alguns mĂșsics provinents de les dispersades cobles cassanenques s'agruparen i decidiren formar una Cobla; malgrat tot, la vida continuava ...
I elegiren com a capdavanter Josep Coll i Ligora. La Cobla Coll, aixĂ­ anomenaren aquella formaciĂł, actuĂ  per la festa major de CassĂ  l'any 1939. La formaren, entre d'altres, Modest Puig, Robert Vilallonga, Francesc ("Paco") Ruiz i Josep Coll.
En aquesta festa major hom poguĂ© escoltar per darrera vegada el formidable duet tenora-tible format per Josep Coll i Robert Vilallonga, el qual abandona definitivament la Cobla i el mĂłn de la mĂșsica en acabar la festa. El mes de Juny de 1939 torna de França Pere Arpa i Torramilans, i la Cobla Coll pren definitavent el nom de Selvatana, doncs en Pere Arpa era el propietari del nom".
Tot i aquesta informació, vull remarcar que ja veig anunciada la Selvatana a la Festa Major de Palau Sacosta, aleshores municipi independent de Girona, els dies 29 i 30 de Setembre de 1939 i l'1 d'Octubre del mateix any. Són anunciats com a Cobla-orquestra-orquestrina (Veure El Pirineo, pàgina 4), i també els trobo anunciats els anys 1940, 1941 i 1942.
De fet, en aquesta foto hi trobem reunits mĂșsics de la Selvatana i de La Principal de CassĂ , que s'havien ajuntat l'any 1939.
Drets: Josep Ros i Quer [2n trompeta], Pere Arpa i Torramilans [1er fiscorn], Josep Coll i Ligora [1er tenor], Jaume Esteve i Homs ("Met refilaire") [1er tible], Pere SolĂ  i Batllosera [2n tenor] i Enric Gruart i Bosch [contrabaix]
Asseguts: Martí Juliol i Matas [2n tible], Salvador Brufau i Duran [flabiol], Tomàs Grau i Balmaña [1er trompeta], Modest Puig i Martí [2n fiscorn] i Francesc ("Paco") Ruiz i Perpiñà [trombó].
Foto: Unal. Ajuntament de Girona. CRDI.


Any 1942 (1)
En aquesta foto ja es recalca (en la pancarta de l'esquerra) la denominaciĂł Orquestra-Jazz, per estar al dia de les noves tendĂšncies.
Escriu Gerard Fabregat i GaniguĂ© a la pĂ gina 7 de la Revista Àncora, de Sant Feliu de GuĂ­xols, en la seva ediciĂł de 21 d'Agost de 1975:
... Era tanta la feina i cotitzaciĂł de la Selvatana, que, com a mostra, podem dir que en la temporada del 1942, des del 24 de Juny al primer d'Octubre solament estigueren dos dies sense actuar.
Darrere: Francesc Mas i Jené, que entrava com a director (piano), Roberto Nivela i Sierra* (contrabaix), Josep Ros (trompeta), Tomàs Grau (trompeta), Modest Puig (trombó) i Pere Arpa (trombó)
Davant: Fruitós Ibåñez (banjo), Pere Camps i Marsans (bateria, pare d'en Francesc Camps i Comellas), Alfons Marsol (saxo), Martí Juliol (saxo) i Josep Colomer i Ribera (saxo; va ser un dels meus mestres de tenora durant dos anys, a principis dels 80).
* NomĂ©s hi va estar aquesta temporada. Era nascut a MonzĂłn (Huesca), i el trobo a les hemeroteques com a contrabaixista titular a l'Orquestra SimfĂČnica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, als anys 60.


Any 1942 (2)
Pere Camps, un dels vocalistes.


Any 1942 (3)
Tomàs Grau, vocalista també.


Any 1942 (4)
I el trio vocal al complet, els primers vocalistes de la Selvatana: TomĂ s Grau, MartĂ­ Juliol i Pere Camps.


Any 1942 (5)
Una parada en el camĂ­ ...
Viatjaven en aquest autocar, on, curiosament, veiem uns sacs plens a dalt del portaequipatges, potser el xofer aprofitava per transportar alguna mercaderia.
Treient el cap per la finestra, Roberto Nivela i Josep Ros.
La resta, d'esquerra a dreta: Desconegut (potser era el xofer), Alfons Marsol, Pere Arpa, Pere Camps, Martí Juliol (en posició més baixa), Modest Puig (darrere), Josep Colomer i Francesc Mas.
Foto: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1943 (1)
Cançoner i detall.
Darrere: Tomàs Grau, Josep Colomer, Fruitós Ibåñez, Martí Juliol, Modest Puig i Francesc Mas
Davant: Pere Camps, Alfons Marsol, Pere Arpa, Josep Ros i Delfí Suñer.


Any 1943 (2)
Darrere: Francesc Mas, Delfí Suñer, Josep Maymí [i Moret?], Tomàs Grau, Modest Puig i Pere Arpa
Davant: Pere Camps, Desconegut, Alfons Marsol, MartĂ­ Juliol i LluĂ­s Cotcho i GĂŒell.
A la dreta, en primer terme, el vocalista MĂ rius FalcĂł i Santos, procedent de la Cobla-orquestra Maresme, de Sant Pol de Mar.


Any 1943 (3)
Foto agafada en el mateix escenari i dia que l'anterior, canviant només la posició del vocalista.


Any 1944 (1)
Portada d'un Cançoner.
A dalt: Alfons Marsol, TomĂ s Grau i Josep MaymĂ­
Al mig: MartĂ­ Juliol, LluĂ­s Cotcho, Pere Arpa, Desconegut i Pere Camps
A baix: Francesc Mas, Delfí Suñer i Modest Puig.


Any 1944 (2)
Amb una colla d'admiradors a la platja de Blanes, el dia de Pasqua de 1944.
Drets: Admirador, Admirador, TomĂ s Grau, Francesc Mas, Pere Camps, Josep Ros, Pere Arpa, Alfons Marsol i Moret i Admirador
Davant: 3 admiradors, Fructuós Ibåñez i Villaseca*, Admirador, darrere, Martí Juliol i davant Modest Puig i Delfí Suñer.
* Segons la revista Llum i Guia de CassĂ  de la Selva (pĂ gina 3 del nÂș 10, Març de 1945), FructuĂłs Ibåñez ja havia deixat la Selvatana per anar a establir-se a Barcelona.


Any 1944 (3)
Mateix lloc i dia que la foto anterior, amb una colla d'admiradors a la platja de Blanes, el dia de Pasqua de 1944.
Drets: Francesc Mas, Fructuós Ibåñez, Delfí Suñer, Admirador, Pere Arpa, Tomàs Grau, Josep Ros, Admirador, Modest Puig, Martí Juliol, Alfons Marsol, Admirador i Admirador
Asseguts: Admirador, Pere Camps, Admirador i Admirador.
Fotos: Arxiu Anna MÂȘ Mas.


Any 1944 (4)
Sembla que es tractaria d'un Aplec.
A l'esquerra hi ha la Cobla-orquestra Casablanca, de Girona.
Identifico els mĂșsics de la Selvatana, a la dreta, amb vestit mĂ©s clar:
Darrere: Tomàs Grau, Josep Maymí, Francesc Mas, Pere Arpa, Modest Puig i Delfí Suñer
Davant: Desconegut, Pere Camps, Robert Vilallonga i Barnada (nebot d'un dels fundadors, Robert Vilallonga i Vila), LluĂ­s Cotcho i Alfons Marsol.


Any 1945 (1)
Foto de qualitat una mica "penosa", feta a Tordera. És el que tinc ...
Darrere: Tomàs Grau, Josep Maymí, Francesc Mas, Pere Arpa, Modest Puig i Delfí Suñer
Davant: Rossend Palmada i Teixidor, Pere Camps, Robert Vilallonga, LluĂ­s Cotcho i Alfons Marsol.


Any 1945 (2)
El vocalista d'aquella temporada, MĂ rius FalcĂł i Santos.
Foto: Arxiu MĂ rius FalcĂł i Pera.


 
Any 1945 (3)
Fragment del programa de la Festa del Roser de Llanars, Octubre de 1945, amb el vocalista d'aquella temporada, Màrius Falcó, el mås fiel intérprete de las melodías modernas, deia la frase publicitària.
Foto: Arxiu MĂ rius FalcĂł i Pera.


Any 1947 (1)
Darrere: Tomàs Grau, Josep Maymí, Josep Albertí i Busquets, Pere Arpa, Modest Puig i Delfí Suñer
Davant: Agapit Torrent i Batlle*, Pere Camps, Robert Vilallonga, LluĂ­s Cotcho i Alfons Marsol.
* Personal: a finals dels anys 70, l'Agapit, a qui m'havia presentat en Pere FontĂ s, em va ajudar a passar per la frontera un saxĂČfon tenor que vĂ rem anar a comprar a la botiga Sud Musique, de PerpinyĂ ; en aquells anys, comprar un saxo Selmer aquĂ­ o a França suposava una diferĂšncia remarcable, i jo li vaig demanar si em podia ajudar en aquest aspecte, i cap a PerpinyĂ  que s'ha dit; no recordo gaire res d'aquell dia, perĂČ sĂ­ que quan tornĂ vem cap a Figueres amb el meu Seat 127 vermell era capvespre, i plovia ...); sempre el vaig considerar un amic, quan estava jubilat va estar a punt de venir a tocar al Quartet de SaxĂČfons de Girona que jo havia format, i anys mĂ©s tard, quan ja havia mort, vaig tocar al concert homenatge que la Big Band de Girona, de la qual ell n' havia estat component i on jo hi tocava aleshores, li vĂ rem retre a Figueres; d'aquel dia, d'entre molts moments emotius, recordo la interpretaciĂł que va fer l'Albert MonjĂł d'un tema arranjat per en Jaume Cristau dedicat a l'Agapit: "Cor de ViolĂ­").


Any 1947 (2)
SeqĂŒĂšncia de dos fotogrames extrets d'un vĂ­deo (minut 4' 48''), on els veiem tocant a la Festa Major de MedinyĂ  de 1947.
Primera foto: Davant, els dos tenors, LluĂ­s Cotcho i Alfons Marsol, i darrere el 1er fiscorn, Pere Arpa.
Segona foto: Darrere es veu el trompeta Josep MaymĂ­, i davant, d'esquerra a dreta: Agapit Torrent, Pere Camps, Robert Vilallonga, LluĂ­s Cotcho i Alfons Marsol.
Fotos: CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1948 (1)
Darrere: Tomàs Grau, Josep Maymí, Joaquim Torrent, Pere Arpa, Modest Puig i Delfí Suñer
Davant: Josep AlbertĂ­, Pere Camps, Josep MÂȘ Ferrer i Font, LluĂ­s Cotcho i NarcĂ­s ParĂ© i Ros.


Any 1948 (2)
I una foto en el mateix lloc i dia que l'anterior, ara amb la incorporaciĂł del cantant, RomĂ  Membrado i Bernuz, conegut artĂ­sticament com Rony Bray.
Drets: TomĂ s Grau, Josep MÂȘ Ferrer, LluĂ­s Cotcho, Josep MaymĂ­, Joaquim Torrent, Pere Arpa, DelfĂ­ Suñer i Modest Puig
Ajupits: Pere Camps, Romà Membrado, Narcís Paré i Josep Albertí.


Any 1951
Cartell i detall de la temporada 1951-1952.
Darrere: Modest Puig, RomĂ  Membrado, Rafel Imbert i Riera ["l'Americano"] i Josep MaymĂ­
Al mig: Josep Albertí, Narcís Paré, Pere Camps i Delfí Suñer
A baix: Josep MÂȘ Ferrer, Pere Arpa, Joan SadurnĂ­ i PagĂšs i Josep Mir i AbrĂ s (primer any a la Selvatana dels dos darrers).


Any 1952 (1)
A l'esquerra, el trio de ritme: Delfi Suñer (contrabaix), Josep Albertí (piano) i Abelard Comalada i MarquÚs (bateria)
Darrere: Rafel Imbert ["l'Americano"], Joan SadurnĂ­ i Josep MaymĂ­ (trompetes)
Al mig: Modest Puig i Josep Puig i CastellĂł ["el Moreno"] (trombons)
Davant: RomĂ  Membrado, NarcĂ­s Perich i SalvĂ , NarcĂ­s ParĂ©, Josep MÂȘ Ferrer i Josep Mir (saxos).
Foto: Revista Usted. Biblioteca PĂșblica de Girona Carles Rahola.


Any 1952 (2)
Darrere: Rafel Imbert ("l'Americano"), Joan SadurnĂ­, Josep MaymĂ­, Josep AlbertĂ­, Abelard Comalada, Josep Puig ("el Moreno") i Modest Puig
Davant: RomĂ  Membrado, NarcĂ­s ParĂ©, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, NarcĂ­s Perich i DelfĂ­ Suñer.


Any 1954 (1)
Tocant a la Rambla de Girona.
Darrere: Joan SadurnĂ­, Pere Ferrer i Orra (fill d'en Josep MÂȘ), Josep MaymĂ­, Josep AlbertĂ­, Abelard Comalada, Josep Mercader i Molla i Modest Puig
Davant: RomĂ  Membrado, Rafel Figueras i Auladell, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, NarcĂ­s Perich i DelfĂ­ Suñer.


Any 1954 (2)
Aplec de Caldes de Malavella, al Parc del Vichy CatalĂĄn, el 9 de Maig de 1954.
Darrere: Rafel Imbert ("l'Americano"), Joan SadurnĂ­, Josep MaymĂ­, Josep Puig ("Moreno") i Modest Puig. El trombĂł sembla que ha deixat l'instrument a la cadira (aquell any eren dos trombons, en Josep AlbertĂ­ i l'Abelard Comalada)
Davant: RomĂ  Membrado, NarcĂ­s ParĂ©, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, NarcĂ­s Perich i DelfĂ­ Suñer (de qui nomĂ©s s'en veu l'arquet del contrabaix).


Any 1955 (1)
Dues captures de pantalla d'un video que hi ha a YouTube de la Festa de Sant Vidal, celebrada a Fornells de la Selva el dia 28 d'Abril de 1955.
A la primera foto:
Darrere: Rafel Imbert ("l'Americano"), Joan SadurnĂ­, Josep MaymĂ­, Josep AlbertĂ­, Abelard Comalada, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: RomĂ  Membrado, Rafel Figueras, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, NarcĂ­s Perich i DelfĂ­ Suñer.


Any 1955 (2)
Caricatura dels mĂșsics de la temporada 1955-1956, que apareixia en formaciĂł d'Orquestra de ball a la portada d'un cançoner. És obra de Manuel del Arco Álvarez.
Alguns dels temes que hi ha al cançoner sĂłn: AdmiraciĂłn (Lewis Meyer), Enamorado del Mar -estrenada aquell any- (Ricard Viladesau i Caner), El Manisero (MoisĂ©s Simons) i Mi jaca (Juan Mostazo Morales - RamĂłn PerellĂł RĂłdenas). Els anys 1958 i 1959 van repetir el cartell substituint les caricatures dels mĂșsics que havien canviat.
A continuaciĂł faig un detall de cada mĂșsic.
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Delfí Suñer i Jou (contrabaix)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Joan SadurnĂ­ i PagĂšs (trompeta)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Josep MaymĂ­ i Moret (trompeta)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Rafel Imbert i Riera ("l'Americano") (trompeta)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Josep Mir i AbrĂ s (saxo)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Josep MÂȘ Ferrer i Font (saxo)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - NarcĂ­s Perich i SalvĂ  (saxo)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Rafel Figueras i Auladell (saxo)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Abelard Comalada i MarquĂšs (bateria)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Josep AlbertĂ­ i Busquets (piano i director)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - RomĂ  Membrado i Bernuz (vocalista)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Josep Mercader i Molla (trombĂł)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1955 (2) - Modest Puig i MartĂ­ (trombĂł i representant)
Foto: Arxiu Esteve Palet i Ribas.


Any 1956 (1)
Cartell de la temporada 1956-1957.
A dalt: Rafel Figueras i Joan SadurnĂ­
Segona fila: Abelard Comalada, Josep Mir i Josep Mercader
Tercera fila: NarcĂ­s Perich, Rafel Imbert ("l'Americano") i Josep MaymĂ­
A baix: Josep AlbertĂ­, DelfĂ­ Suñer, RomĂ  Membrado, Modest Puig i Josep MÂȘ Ferrer.
Foto: Barber. Disseny: LluĂ­s CairĂł. Biblioteca PĂșblica Carles Rahola (Girona).


Any 1956 (2)

Retrat de Rony Bray (Romà Membrado), que sortia en un cançoner d'aquesta temporada.


Any 1957 (1)
Foto que trobo en el programa de la Festa Major de Riudecanyes de l'any 1957.
A dalt: Josep Mir, Abelard Comalada, Rafel Figueras, Josep Mercader i Josep MaymĂ­
Al mig: DelfĂ­ Suñer, Josep MÂȘ Ferrer, NarcĂ­s Perich, Rafel Imbert ("l'Americano") i Joan SadurnĂ­
A baix: Josep AlbertĂ­, RomĂ  Membrado i Modest Puig.


Any 1957 (2)
Tocant en un carrer de Santa Maria de Palautordera.
Darrere: Rafel Imbert ["l'Americano"] (assegut darrere del flabiol, en aquesta sardana no devia tocar), Joan SadurnĂ­, Josep MaymĂ­, Josep AlbertĂ­, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: RomĂ  Membrado, Rafel Figueras, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, NarcĂ­s Perich i DelfĂ­ Suñer.
Foto: Arxiu Josep Mercader.


Any 1958 (1)
Cartell de la temporada 1958-1959, amb un excel·lent disseny d'Antoni VarĂ©s i Martinell.
A dalt de tot: Abelard Comalada
Segona fila: Manel Comadevall, Joan SadurnĂ­ i Josep MaymĂ­
Tercera fila: Delfí Suñer, Josep Mercader i Modest Puig
A baix: Josep AlbertĂ­, RomĂ  Membrado, Josep MÂȘ Ferrer, Marcel Rahola i Quirch, Josep Vilar i Crous* i Josep Mir.
En Manel Comadevall, en Josep Vilar i en Marcel Rahola s'estrenaven aquesta temporada.
* Des de 2017 i fins l'actualitat -2020- toquem junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.
Fotos: Barber. Ajuntament de Girona. AMGi (Fons Antoni Varés i Martinell).


Any 1958 (2)
Bo, el missatge publicitari !
Sempre d'esquerra a dreta:
Trombons: Josep Mercader i Modest Puig
Trompetes: Manel Comadevall, Josep MaymĂ­ i Joan SadurnĂ­
Saxos: a dalt, Josep Mir i RomĂ  Membrado, a baix: Marcel Rahola, Josep MÂȘ Ferrer i Josep Vilar
Piano i direcciĂł musical: Josep AlbertĂ­
Bateria: Abelard Comalada
Contrabaix: Delfí Suñer.
Foto: Barber.


Any 1958 (3)
Tocant sardanes a la Rambla de Girona.
Darrere: Joan SadurnĂ­, Manel Comadevall, Josep MaymĂ­, Josep AlbertĂ­, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: RomĂ  Membrado, Josep Vilar, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, Marcel Rahola i DelfĂ­ Suñer.
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1958 (4)
Sessió de ball en un teatre de Pau (França).
A l'esquerra: Josep AlbertĂ­ (piano)
Darrere: Abelard Comalada (bateria), Delfí Suñer (contrabaix), Manel Comadevall (trompeta), Joan Sadurní (trompeta) i Josep Maymí (trompeta)
Al mig: Josep Mercader (trombĂł) i Modest Puig (trombĂł)
Davant: RomĂ  Membrado (saxo barĂ­ton), Josep Vilar (saxo tenor, fent un solo), Marcel Rahola (saxo alt), Josep Mir (saxo alt) i Josep MÂȘ Ferrer (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1958 (5)
Sessió de ball en una sala de Nßmes (França).
Darrere: Delfí Suñer, Abelard Comalada, Manel Comadevall, Joan Sadurní i Josep Maymí
Davant: RomĂ  Membrado, Josep Vilar, Marcel Rahola, Josep Mir i Josep MÂȘ Ferrer.
No surten a la foto: Josep AlbertĂ­ (piano), Josep Mercader (trombĂł) i Modest Puig (trombĂł).
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1958 (6)

El diumenge dia 1 de Juny de 1958 varen participar al 31Ăš Aplec de Calella, al Parc Dalmau.
D'esquerra a dreta, els cinc flabiolaires sĂłn:
Pere Moner i Parella (BARCELONA)
Emili Poch i Garriga (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
LluĂ­s Buscarons i Pastells (MONTGRINS)
RomĂ  Membrado i Bernuz (SELVATANA)
Ricard Parés i Bastons (CARAVANA)
A la dreta es reconeix a dos dels tibles segons: Jaume Chiribella i Arbonés (BARCELONA) i Lluís Turet i Soler (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL)
Darrere es pot reconĂšixer a dos trompetes segons: Francesc Felip i Saguer ["Paco Xeto"] (LA PRINCIPAL DE LA BISBAL) i Eudald Duch i Torrent (CARAVANA).
Foto: Arxiu Eduard Boada i Silvestre.


Any 1958 (7)

SeqĂŒĂšncia de dues fotografies actuant a Malgrat de Mar. El cantant ocasional era el director de l'Hotel Guillem, on estan fetes les fotos; es deia Pablo HernĂĄndez i Onna, tenia bona veu i bones maneres, i fins i tot va enregistrar algun disc amb el nom artĂ­stic de Pablo Sueña. A la primera foto hi ha una senyora, a l'esquerra de l'escenari, que se'l mira molt atentament, potser la seva esposa ...
Si ens hi fixem bĂ©, a part d'en Josep Vilar a les maraques i l'Abelard Comalada a la bateria, els altres mĂșsics (Marcel Rahola, Josep Mir, Modest Puig, etc.) estan com a l'espera, dispersos, diria jo, i els que sĂ­ devien tocar eren en Josep AlbertĂ­ al piano i en DelfĂ­ Suñer al contrabaix.
Fotos: Antoni Poch i Gimferrer. Arxiu Municipal de Malgrat de Mar.


Any 1958 (8)

L'any 1955 havien fet un cartell com aquest, Ă©s prĂ cticament igual perĂČ amb alguns canvis. És obra de Manuel del Arco i Álvarez.
En formaciĂł de Ball, d'esquerra a dreta i de dalt a baix veiem les caricatures de: DelfĂ­ Suñer i Jou (contrabaix), Manel Comadevall i Roca (trompeta), Josep MaymĂ­ i Moret (trompeta), Joan SadurnĂ­ i PagĂšs (trompeta), Josep Mir i AbrĂ s (saxo), Josep MÂȘ Ferrer i Font (saxo), Marcel Rahola i Quirch (saxo), Josep Vilar i Crous (saxo), Abelard Comalada i MarquĂšs (bateria), Josep AlbertĂ­ i Busquets (piano i director), RomĂ  Membrado i Bernuz (vocalista), Josep Mercader i Molla (trombĂł) i Modest Puig i MartĂ­ (trombĂł i representant).
Foto: Arxiu Eddie Pons.


Any 1958 (9)

Aquest Ă©s un fulletĂł d'un espectacle que es va editar amb les caricautres de la imatge anterior afegint-hi la de l'escriptor i historiador Eduard Pons i Prades, que estava exiliat a França i exercia com a representant d'orquestres catalanes (recomano, si no el coneixeu, clicar l'enllaç i veure la seva interessant biografia). La seva caricatura Ă©s a dalt, a la dreta, i presentava les actuacions a França de la Selvatana.


Any 1959 (1)
Els anys 1955 i 1958 havien fet un cartell com aquest, obra de Manuel del Arco i Álvarez, que Ă©s prĂ cticament igual perĂČ amb alguns mĂșsics diferents.
En formaciĂł de Ball, d'esquerra a dreta i de dalt a baix veiem les caricatures de: DelfĂ­ Suñer i Jou (contrabaix), Manel Comadevall i Roca (trompeta), Josep MaymĂ­ i Moret (trompeta), Marcel Rahola i Quirch (saxo), Josep Mir i AbrĂ s (saxo), Josep MÂȘ Ferrer i Font (saxo), Francesc Cortada i Sureda (saxo), Josep Vilar i Crous (saxo), Abelard Comalada i MarquĂšs (bateria), Josep AlbertĂ­ i Busquets (piano i director), Àngel Burell i Bonaventura (vocalista), Josep Mercader i Molla (trombĂł) i Modest Puig i MartĂ­ (trombĂł i representant).
Foto: Arxiu Francesc Cortada.


Any 1959 (2)
Sardanes a TortellĂ .
Darrere: Manel Comadevall, Josep MaymĂ­, Àngel Burell i Bonaventura (debutant, tambĂ© era el vocalista), Josep AlbertĂ­, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: Francesc Cortada i Sureda* (debutant), Josep Vilar, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, Marcel Rahola i DelfĂ­ Suñer.
* Els anys 2017 i 2018 vam tocar junts a l'Orquestrina CalidĂŠ.


Any 1959 (3)
Tocant sardanes a la Rambla de Girona.
Darrere: Manel Comadevall, Josep Maymí, Àngel Burell, Abelard Comalada, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: Francesc Cortada, Josep Vilar, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, Marcel Rahola i DelfĂ­ Suñer.


Any 1959 (4)
Tocant sardanes a la Rambla de Girona. És de la mateixa sessió que la foto anterior
Darrere: Manel Comadevall, Josep Maymí, Àngel Burell, Abelard Comalada, Josep Mercader i Modest Puig
Davant: Francesc Cortada, Josep Vilar, Josep MÂȘ Ferrer, Josep Mir, Marcel Rahola i DelfĂ­ Suñer.


Any 1959 (5)
Primer pla del flabiolaire Francesc Cortada, en la mateixa audiciĂł de les dues fotos anteriors.


Any 1959 (6)
Ball de nomenament de Maria del Tura Prieto com a Pubilla del Barri del Roser, a la Societat Recreativa IndĂșstria i Comerç, d'Olot.
Foto: Joan Antoni Satorre. Arxiu Comarcal de La Garrotxa.


Any 1959 (7)
SessiĂł de Ball a SerinyĂ .
Darrere: Delfí Suñer (contrabaix), Josep Maymí (trompeta) i Manel Comadevall (trompeta)
En segon terme: Josep Mercader (percussiĂł), Francesc Cortada (percussiĂł), Josep Vilar (saxo) i Marcel Rahola (saxo)
En primer terme: Eudald Duch* (cantant, que hi anava de bolo)
* El vaig conĂšixer l'any 1985 quan vaig coincidir amb el seu fill Gabriel ["Gabi"] Duch, a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida, d'on aniria a parar, i fins avui (abril de 2016), a la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal).
Foto: Arxiu Gabriel Duch i Frau.


Any 1959 (8)
La mateixa actuaciĂł a SerinyĂ .
A darrere es pot veure en Modest Puig (trombĂł)
Al costat esquerre hi veiem en Josep Mercader i en Francesc Cortada (percussiĂł)
I a davant tres saxos: Marcel Rahola, Josep Mir i Josep MÂȘ Ferrer
En primer terme, Eudald Duch (cantant).
Foto: Arxiu Gabriel Duch i Frau.


Any 1960 (1)
D'esquerra a dreta, fent una mica de "conya" al Carnaval de Ponts: Marcel Rahola, LluĂ­s Heras (cantant), Josep Mercader, Josep MaymĂ­ i Josep Vilar, amb instruments que no eren els que tocaven normalment.


Any 1960 (2)
Un primer pla de Josep Vilar.
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1960 (3)

En segon terme, dret: LluĂ­s Heras (cantant)
En primer terme quatre dels cinc saxos: Marcel Rahola (saxo alt), Josep Vilar (saxo tenor), Francesc Cortada (saxo barĂ­ton) i Josep Mir (saxo tenor). No es veu -quedaria mĂ©s a l'esquerra) en Josep MÂȘ Ferrer (saxo alt).
Foto: Arxiu Josep Vilar i Crous.


Any 1960 (4)

D'esquerra a dreta: Marcel Rahola, Josep Vilar, MÂȘ Teresa AlbertĂ­ i BallescĂ  (filla del director, Josep AlbertĂ­), Desconegut (xofer) LluĂ­s Heras i LluĂ­s Plaja i FarrĂ©s (trompeta que havia substituĂŻt a Manel Comadevall, i que nomĂ©s va estar una temporada a la Selvatana).
Foto: Arxiu Josep Vilar.


NOTA:
PER VEURE LA SEGONA ÈPOCA
(Des de 1961 fins al dia d'avui)
CLICA  AQUÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!