T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimarts, 29 de maig del 2012

LA PRINCIPAL UNIÓ

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1918 (1)
Cobla-orquestra d'Amer creada l'any 1904, i que era coneguda tambĂ© com l'Orquestra d'en "Quel Bergit". TambĂ© els veig citats en algun diari de l'Ăšpoca com La UniĂł Amerense. Segurament procedia de l'Orquestra Nova d'Amer, creada l'any 1882 per Salvador Masbernat i Comas.
Portada del quadern que van editar la temporada 1918-1919.
Foto: Arxiu MÂȘ Pilar Casas.


Any 1918 (2)
Elaborat (i una mica recargolat, a l'estil de l'Ăšpoca) text de presentaciĂł, en el que es recalca que no hi ha variaciĂł de personal respecte a la temporada anterior.
Foto: Arxiu MÂȘ Pilar Casas.


Any 1918 (3)
Segons aquesta tercera pĂ gina del quadern, "l'alineaciĂł" (per quĂš serĂ  que les Cobles i els equips de futbol tenen onze components?) seria la segĂŒent (poso primer l'instrument d'Orquestra i desprĂ©s l'instrument de Cobla) :
Lluís Vila i Padrosa [1er violí i contrabaix], Enric Roura i Comas ("Sagal", pare del conegut tenorista, retirat ja fa temps, Josep Roura i Padrosa, que comparteix també el sobrenom), [2n violí i 1er tenor], Juli Giralt i Corominas [3er violí i 2n tenor], Jaume Moiset i Comas ("Llens") [flauta i 2n tible], Esteve Vila i Padrosa [1er clarinet i 1er tible], Pere Tintó i Puig [2n clarinet i flabiol], Miquel Costa i Font ("Quel Bergit") [1er cornetí i 1er cornetí], Pere AragonÚs i Ramió [2n cornetí i 2n cornetí], Pelegrí Ter i Seriñà ("Pelegrí Pereter") [fiscorn i 1er fiscorn], Pere Moner i Serrat ("Tonic") [trombó de vares i trombó de pistons -podria ser que toqués el trombó de pistons en les dues modalitats, Orquestra i Cobla-] i Pere Ter i Seriñà ("Peret Pereter") [contrabaix i 2n fiscorn].
Foto: Arxiu MÂȘ Pilar Casas


Any 1918 (4)
Darrere: Jaume Moiset ("Llens"), PelegrĂ­ Ter ("PelegrĂ­ Pereter"), Pere Moner ("Tonic"), Enric Roura ("Sagal"), Pere Ter ("Peret Pereter") i Juli Giralt
Davant: Esteve Vila, Pere AragonĂšs, Miquel Costa ("Quel Bergit"), LluĂ­s Vila i Pere TintĂł.
Tinc una altra possible alineaciĂł, que Pere FontĂ s i Puig va escriure en una cĂČpia d'aquesta mateixa foto, perĂČ crec que Ă©s mĂ©s correcta la primera:
Darrere: Artur Reverter i Saus, PelegrĂ­ Ter ("PelegrĂ­ Pereter"), Pere Moner ("Tonic"), Enric Roura ("Sagal"), NarcĂ­s Corominas i Vilamitjana ("Siset Peradalta") i Juli Giralt
Davant: Esteve Vila, Pere Ter ("Peret Pereter"), LluĂ­s Vila, Miquel Costa ("Quel Bergit") i Pere AragonĂšs.
Foto: Arxiu MÂȘ Pilar Casas.


Any 1918 (5)
I per tancar el quadern, el nom del representant, Miquel Costa, i el de la impremta, Franquet, de Girona.
Foto: Arxiu MÂȘ Pilar Casas.


Anys 20
Ben relaxats, envoltats de gent del poble, abans o desprĂ©s de dinar, a la Festa de Sant Corneli, parrĂČquia de Sant Climent, d'Amer.
Mirant la foto de 1918 es pot reconĂšixer uns quants mĂșsics: Esteve Vila, LluĂ­s Vila, Enric Roura ("Sagal"), Pere AragonĂšs, Pere TintĂł ...
Marcat amb un ĂČval de color grog: Esteve Molas i TrasfĂ­*
* Podem veure un petit esboç biogrĂ fic d'aquest mĂșsic ripollenc establert a Olot a la tercera pĂ gina d'aquest enllaç. El trobem en aquest blog en diverses formacions olotines.
Foto: Arxiu Antoni DomĂšnech i DomĂšnech.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!