T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

diumenge, 20 de desembre de 2015

MODERNA ARTÍSTICA DE BARCELONA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1902 (1)
Orquestra de Barcelona fundada cap a l'any 1895 [en el revers de la foto Any 1921 (2) que hi ha mĂ©s avall hi posa "ANY XXV DE SA FUNDACIÓ"]. Abans era coneguda com Orquestra Els Fidels.
AquĂ­ veiem la portada d'aquest dĂ­ptic d'estil Modernista CatalĂ .
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (2)
Interior del dĂ­ptic, amb la relaciĂł del personal artĂ­stic:
Joan Figueras (violĂ­ director), Joaquim Forns (violĂ­ solista), Josep DinarĂ©s (violĂ­ 1er), Joaquim BallbĂ© (violĂ­ 2n i flautĂ­), Joan Viñas (contrabaix), Francesc MartĂ­ (flauta i flautĂ­ solista), Josep Carmona (clarinet solista), Francesc Ojuel (clarinet 2n), Enric DinarĂ©s (cornetĂ­ solista), Jaume Navarra ["Navarrito"] (cornetĂ­ solista) i SecundĂ­ Guilera (fiscorn solista).
La majoria d'aquests mĂșsics formaven part tambĂ© de l'Orquestre del Gran Teatre del Liceu.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1902 (3)
Part posterior del dĂ­ptic, on s'especifica que el representant Ă©s Francesc Ojuel, i que l'Orquestra, com era costum a l'Ăšpoca, podia ser augmentada.
Llegeixo a les hemeroteques que l'any 1901 el violĂ­-director era Vicenç Petri, i un altre dels mĂșsics era el tambĂ© violinista J. Badia.
L'any 1905 el dirctor era Romualdo Zubielqui.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1920 (1)
Les definicions dels instruments les poso tal com apareixen en el revers de la segona foto.
Darrere: Joaquim Morales (contrabaix), Pere Jordà i Valls (viola i piano), Miquel Torrens (violí solista), Àngel Sastre ["Angelet"] (clarinet i saxofon soprano) i Ismael Arenós (fiscorn i trombó de vares)
Davant: Pau Folguera (flauta i bateria de jazz), Vicenç Llobell i Barba (trompeta i jazz-flauta), Joan Llobell i Barba (trompeta i jazz-flauta), Santiago Torrens i Duran (violí i director), Enric Llebot i Quintillà (clarinet i saxofon tenor) i Josep Gravalosa i GeronÚs* (violí i banjo)
* En Josep Gravalosa va ser director de la Cobla-orquestra Selvatana durant la temporada 1919-1920, i ja començada la segĂŒent temporada va plegar. Fins ara les crĂČniques el situaven tot seguit a la Cobla-orquestra Barcelona, de la qual en va ser membre fundador (1922); puc afegir doncs aquesta baula intermĂšdia en la carrera del mestre farnesenc, fins ara inĂšdita (Desembre de 2015).


Any 1920 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1921 (1)
En aquesta fotografia, presa al mateix escenari que l'anterior, el quĂš em dona una pista de que no Ă©s del mateix any Ă©s el bigoti del bateria..
Darrere: Joan Llobell (trompeta i jazz-flauta), Joaquim Morales (contrabaix), Àngel Sastre ["Angelet"] (clarinet i saxofon soprano), Pere Jordà (viola i piano), Enric Llebot (clarinet i saxofon tenor) i Miquel Torrens (violí solista)
Davant: Josep Gravalosa (violí i banjo), Vicenç Llobell (trompeta i jazz-flauta), Pau Folguera (flauta i bateria de jazz), Santiago Torrens (violí i director) i Ismael Arenós (fiscorn i trombó de vares).


Any 1921 (2)
Malauradament no he pogut aconseguir una major qualitat d'aquest revers de la postal anterior, perĂČ m'ha estat de molta utilitat per a la identificaciĂł dels mĂșsics.


Any 1921 (3)
Detall de l'artĂ­stic segell del revers anterior.
L'any 1923 la formaciĂł era la segĂŒent:
Santiago Torrens (violí-director), Miquel Torrens (violí), Rafel Vidal (violí), Pere Jordà (viola), Antoni Montané (contrabaix), Pau Folguera (flauta i flautí), Josep Gonzålez i Martínez (clarinet), Pere Badia (clarinet), Joan Llobell (cornetí), Vicenç Llobell (cornetí) i Arseni Garcia i Campos (fiscorn)
L'any 1927 van marxar uns quants mĂșsics per formar l'Orquestra Renaixement; tot i aixĂ­ la Moderna ArtĂ­stica va continuar activa fins l'any 1930.
Els mĂșsics que van marxar eren: Pere JordĂ  i Valls, DomĂšnec Ponsa i Fradera, Antoni Ubach, Joan Vives i Molas, Joaquim Morales, Josep Claveria i Buira, Àngel Sastre ("Angelet"), Josep SendrĂłs, Ismael ArenĂłs, Vicenç Llobell i Joan Llobell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!