T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 12 de juliol del 2012

LA UNIÓ CASSANENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1905
Hi havia a Cassà de la Selva una primitiva “Selvatana” de la qual se'n sap ben poc, només que existia entre el  1893 i 1895 i que hi tocava l’Ignasi Pastells i Isern, que provenia de “La Nova” (Cobla-orquestra de Cassà de mitjans del segle XIX). Quan es va dissoldre l’antiga Selvatana, alguns dels seus músics, junt amb altres que es desmembraren de la Cobla-orquestra Orfeó Cassanenc, fundaren una nova Cobla-orquestra que donaria glòria, renom i prestigi a la vila de Cassà: La Unió Cassanenca. Era l’any 1895 i en foren els fundadors: Enric Gruart i Escalé, Firmo Bertran i Ballesta, Galofré ("Galo") Bertran i Ballesta, Agustí Lloret (i Marquès?), Lluís Gruart i Escalé, Francesc Planas i Virolesch, Àngel Cobreròs, Antoni Cortacans, Joan Puigalràs, Josep Feliu, Sixte Roca i Leandre Bertran i Ballesta ("en Cadaqués del tible", com a director).
En aquesta fotografia, feta a La Mata (Terrassa) el dia 4 de Juny de 1905, es pot apreciar una disposició dels músics que ja he vist en alguna altra foto, com per exemple en la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana l'any 1911:
Darrere: Enric Gruart i Escalé (contrabaix), Ricard Gruart i Xiberta (trombó), Galofré ["Galo"] Bertran i Ballesta (2n fiscorn), Pere Arpa i Torremilans [?] (1er fiscorn), Joan Rovira i Quintana [?] (1er cornetí) i Miquel Solà i Batllosera (2n cornetí)
Davant: Desconegut (2n tible), Leandre Bertran i Ballesta ["Cadaqués del tible"]* (1er tible), Francesc Planas i Virolesch (1er tenor), Firmo Bertran i Ballesta (2n tenor) i Narcís Masqué i Romans (flabiol).
* Al cap de poc temps va marxar a Barcelona, on l'any 1909 hi va fundar la Cobla-orquestra Barcino.


Any 1909
En aquesta foto s'hi pot reconèixer:
A dalt de tot: Cebrià Gratacós (trombó)
Al mig: Miquel Solà (cornetí), Joan Rovira i Quintana (cornetí), Pere Arpa (fiscorn) i Pere Mercader i Andreu (tible)
A davant, a l'esquerra [un dret i tres asseguts]: Firmo Bertran (tenora), Josep Puig i Barnés (tible), Francesc Planas (tenora) i Josep Sureda (flabiol)
En primer terme, a la dreta (un assegut i un dret): Vicenç Jordà (fiscorn) i Joan Casadevall (contrabaix).
Si és 1909, ha de ser el final de la temporada 1908-1909, doncs en Francesc Planas va a la Cobla-orquestra Montgrins la temporada 1909-1910.


Any 1912
En la primera d'aquestes dues fotos, extretes de l' ACRI (Arxiu Comarcal del Ripollès) es veu una ballada de sardanes a la Plaça Gran de Ripoll. Si te la descarregues [primer clica amb el botó esquerra del mouse, i quan se t'obri la foto, clica amb el botó dret i fes "guardar imatge com" ...], podràs observar, a part de la Cobla, molts detalls interessants, començant pels balcons, i anant cap avall, pots veure els que miren a càmera, la manera d'aguantar la cigarreta d'alguns, les expressions facials de la gent, les vestimentes, el fet de que hi ha poques dones ballant (els homes no ho permetien gaire, aquell temps, tot i les recomanacions de les autoritats culturals del moment), l'activitat de la mainada, gent amb nens petits als braços, la concentració d'alguns balladors, l'entrada de l'Hotel Monasterio de Barceló, el rètol corresponent, una catifa en un balcó ... etc., etc.).
La segona foto és un detall de la Cobla: estaven a punt de marxar-ne uns quants, com pots veure en el text de la foto de l' Any 1909, i com a noves incorporacions respecte a aquella foto puc destacar la presència: com a 1er tenor, en Ramon Serrat i Fajula, que s'havia incorporat l'any 1911 provinent de la Cobla-orquestra Sendras, de Granollers, i en Josep Comas com a 2n tenor. Inconfusibles el 1er fiscorn, Pere Arpa, i el contrabaix Joan Casadevall.
Ja existien tensions en el si de La Unió, que portaren com a resultat una escissió, després de la Festa Major de Riudellots de la Selva, el 29 de Setembre de 1913; se'n separen Vicenç Jordà, Pere Mercader, Ramon Serrat, Miquel Solà, Pere Arpa, Joan Casadevall i Cebrià Gratacós. Decidits a formar una nova Cobla-orquestra cerquen quatre músics més per completar la xifra mínima d'onze instrumentistes.
Per la seva part, La Unió va haver de trobar set músics per continuar endavant. Arribada la diada de Carnestoltes de 1914, darrer lloguer de la temporada, actuen plegades les dues formacions rivals a la Plaça de la Coma, de Cassà, on s'esdevé un duel entre dos tenoristes de prestigi: per part de la Selvatana, en Ramon Serrat, i per part de La Unió, en Martí Deprius i Ribera, amb gran goig (i una mica de morbo, diria jo) dels assistents. Passat el Dimecres de Cendra, la Selvatana ja queda constituïda tal com es pot veure en la primera foto de l'entrada corresponent, i La Unió també s'estabilitza i reforça amb un jove instrumentista provinent de la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana, Josep Coll i Ligora.
Aquesta informació tan precisa, tan en aquesta foto com en les anteriors i posteriors, és deutora, també, del llibre ELS MÚSICS DE CASSÀ (1986), de Carles Malagrida i Barris (que ha tingut la gentilesa de regalar-me'l).


Any 1914
Curiós cartell de propaganda, que en lloc d'elements musicals mostra dos futbolistes: el futbol començava a estar de moda !
En el revers (que no tinc) s'hi feia esment de la direcció per part de Narcís Masqué, la representació que la portava Firmo Bertran, i la incorporació de Sixte Nonell i Roca (concertino de violí), Josep Barceló ("Telura") i Lluís Barnés i Menció (solistes de cornetí), i Josep Coll i Ligora, que procedia de la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana, i de qui deien, textualment:
"...el notable profesor de tenor José Coll, joven que por sus méritos repercutirá el eco de sus cantos de la plaza, para que su nombre se pronuncie a tiempo con los tenores ya reputados"
... I realment així va ser !


Any 1925 (1)
Darrere: Enric Gruart*, Josep Puig, Josep Barceló ("Telura"), Agustí Estañol i Josep Comas
Davant: Firmo Bertran, Robert Rich, Lluís Gruart i Bosch, Francesc Rigau i Lluís Barnés.
* Enric Gruart tornava als seus orígens, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de Cassà, de la qual en va ser fundador l'any 1910.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1926 (1)
Darrere: Josep Calzada, Josep Puig, Desconegut, Enric Gruart, Agustí Estañol [?] i Francesc Rigau
Davant: Firmo Bertran, Robert Rich, Josep Comas, Lluís Gruart i Josep Barceló ("Telura").
Foto 1: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.
Foto 2: Arxiu Francesc Cortada.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1927
Darrere: Josep Calzada, Josep Puig, Enric Gruart, Desconegut, Francesc Rigau i Josep Barceló ("Telura")
Davant: Lluís Busquets, Robert Rich, Josep Comas, Firmo Bertran i Lluís Barnés.


Any 1929 (1)
Temporada 1928-1929: esdevenen internacionals, actuant (amb espardenya i barretina) a la localitat francesa de Deauville.
Darrere: Joan Jordà, Arseni Jordà, Modest Puig i Martí, Francesc Rigau, Desconegut i Desconegut
Davant: Lluís Busquets, Robert Rich, Josep Puig, Josep Comas i Firmo Bertran.


Any 1929 (2)
Postal de la temporada 1929-1930.
Darrere: Modest Puig, Josep Puig i Castelló ("el Moreno"), Francesc Rigau, Josep Puig i Barnés (pare d'en Modest, no eren família amb "el Moreno"), Josep Comas i Agustí Estañol
Davant: Sixte Nonell i Roca (que ja havia format part de La Unió Cassanenca anys enrere), Robert Rich, Joan Jordà, Arseni Jordà i Firmo Bertran.


Any 1933 (1)
Aquí es pot veure en formació de ball, amb gairebé tots els músics de la foto següent..
Darrere: Ramon Cortada i Gibert, Josep Puig, Francesc Rigau, Robert Rich i Lluís Abella
Davant: Modest Puig, Salvador Sargatal, Narcís Marjanedas i Fàbrega, Isidor Vilar, Robert Vilallonga i Barnada (nebot del també tiblaire i més conegut, fundador de la Cobla-orquestra SelvatanaRobert Vilallonga i Vila) i Lluís Sardó.


Any 1933 (2)
En aquesta època s'anunciava com a Cobla-orquestra-jazz Unió de Cassà; era important que el públic que veuria aquella foto sapigués que disposaven de tot l'instrumental per satisfer les corrents més antigues (cobla i orquestra), així com la música més moderna (orquestrina) que totes les formacions van haver d'assimilar; d'aquí la rellevància que es dona a tota mena d'instruments en la composició fotogàfica.
Darrere: Salvador Sargatal, Narcís Marjanedas, Modest Puig, Lluís Sardó, Robert Rich i Francesc Rigau.
Davant: Lluís Abella, Robert Vilallonga, Josep Puig (pare d'en Modest), Ramon Cortada i Isidor Vilar.


Any 1934 (Orquestrina)
Darrere: Modest Puig (trombó), Josep Puig (banjo), Lluís Abella (violinòfon), Lluís Sardó (banjo) i Francesc Rigau (contrabaix)
Davant: Esteve Baulida (trompeta), Josep Palet (trompeta), Robert Rich (jazz band), Isidor Vilar (saxo alt), Robert Vilallonga (saxo alt) i Ramon Cortada (saxo tenor)


Any 1934 (Cobla)
Darrere: Josep Palet, Esteve Baulida, Modest Puig, Lluís Sardó, Robert Rich i Francesc Rigau
Davant: Lluís Abella, Josep Puig, Robert Vilallonga, Ramon Cortada i Isidor Vilar.
Aquesta és la darrera fotografia, doncs es van desfer amb l'esclat de la guerra civil l'any 1936.


Any 1988
L'any 1988 es produeix un intent força efímer d'aprofitar el nom de l'antiga Cobla, primer amb el nom de "La Unió d'Anglès", més tard (1990) "La Unió de Cassà" i després "Nova Unió". L'impulsor principal va ser en Pere Puig.
Darrere: Desconegut, Desconegut, Agustí Recasens i Anglada, Hilari Garcia i Sala ("Lari", amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra Atlàntida ), Marc Margall i Casademont i Francesc Garcia i Milans (fill d'en "Lari")
Davant: Mª Àngels Roura i Massanella, Tomàs Puig i Bañeras, Àngel Rigau i Costa, Jordi Carreras i Botey i Pere Puig i Bañeras.
Foto: Arxiu Àngel Rigau.


Any 1990 (1)
Ja amb el nom de La Unió de Cassà.
Darrere: Carles Nieto i Rodrigo (bolo), Pere Bañeras i Serra, Agustí Recasens, Hilari Garcia ("Lari") i Marc Margall
Davant: Mª Àngels Roura, Àngel Rigau, Tomàs Puig, Josep Coll i Ferrando, Pere Puig i Francesc Garcia.


Any 1990 (2)


Any 1991
Darrere: Carles Nieto, Francesc Bernat ("Quico"), Marc Margall, Hilari Garcia ("Lari") i Lluís Noguera i Serra
Davant: Mª Àngels Roura, Alfons Ruiz i Enciso, Tomàs Puig, Josep Coll, Pere Puig i Francesc Garcia.
Foto: Arxiu família de Pere Puig.


Any 1992 (1)
Darrere: Jordi Gelabert i Cors, Desconegut, Agustí Recasens, Marc Pascual ("Piscu") i Lluís Noguera
Davant: Mª Àngels Roura, Alfons Ruiz, Tomàs Puig, Josep Coll, Pere Puig i Francesc Garcia.
Foto: Arxiu família de Pere Puig.


Any 1992 (2)
Tocant a la Festa Major de Torroella de Montgrí.
Darrere: Martí Bota i Cañigueral, Pere Bañeras, Agustí Recasens, Andreu Font i Matabosch, Carles Puertas i David Mallorquí i Garcia
Davant: Òscar Sánchez i Moscatel, Alfons Ruiz, Tomàs Puig, Adrià Bauzó i Alanzor i Pere Puig.
Foto: Jaume Nonell.


Any 1994
En una audició a Salt.
Darrere: Martí Bota, José Luis del Hoyo i Gómez, Desconegut, Enric Estrada i Ramírez [bolo] i Marc Pascual ("Piscu")
Davant: Òscar Sánchez, Albert Garcia i Trujillo [bolo], Tomàs Puig, Vicenç Ferrer i Llausàs ("Granota"), Pere Puig i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi") [bolo].
Fotos: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1995
Darrere: Martí Bota, Josep Lafont i Gallart ("Fumeio"), Josep Agustí i Almar, Marc Pascual ("Piscu") i Òscar Sánchez
Davant: Desconegut, Alfons Ruiz, Daniel ("Dani") Hernández i Mayor, Vicenç Ferrer ("Granota"), Pere Puig i Joan Bosacoma i Vives.
Acabada aquesta temporada l'Alfons Ruiz va agafar la representació i van decidir canviar-se el nom pel de Cobla La Nova Unió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!