T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 5 de juliol del 2012

LA ARBUCIENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1925 (1) - DĂ­ptic
Cobla-orquestra d'ArbĂșcies creada l'any 1925.
En el tĂ­tol d'aquesta entrada hi poso expressament La Arbucienca i no L'Arbucienca, doncs a l'Ăšpoca de la seva creaciĂł estava escrit correctament. No obstant, mĂ©s avall, a la imatge Any 1931 (l'Ășnic any del que no en tinc cap fotografia), hi ha un anunci en el catalĂ  que avui dia considerem normatiu.
Extrec la segĂŒent informaciĂł de la magnĂ­fica tesi doctoral LA MÚSICA A LA CIUTAT DE GIRONA (1888-1985), de LluĂ­s BruguĂ©s i AgustĂ­, en el capĂ­tol anomenat PanorĂ mica general de la mĂșsica a les comarques gironines:
El 1900 es formen dues cobles a ArbĂșcies:
La Cobla-orquestra Els SerafĂ­ns del Baix Montseny, formada per Joaquim Jovanet Victori, i la Cobla-orquestra Els Castanyers, del barri del castell, dirigida per Enric Guasch i Poudevida, de Santa Coloma de Farners. De seguida es va establir una forta rivalitat entre totes dues. Els Serafins eren dirigits per Francesc VilarĂł i Carbonell, i l'any 1914 es varen canviar el nom pel de Cobla-orquestra La Principal d'ArbĂșcies, mentre que, per imitaciĂł, Els Castanyers passaren a anomenar-se Cobla-orquestra La Moderna, perĂČ com que no volien perdre el seu origen i regust bosquetĂ , tomaren a agafar el nom d'Els Castanyers.
Les dues orquestres simbolitzaven dues formes de vida diferents. En realitat, la rivalitat anava mĂ©s enllĂ  de la mĂșsica, ja que els dos barris representaven formes diferents d'entendre la vida: el de la carretera, amb mĂ©s alfabetitzaciĂł i lligat a activitats menestrals; el del castell, un barri pobre i sense cultura, lligat a feines humils i de bosc. El 1910-11, es varen crear els cors de les respectives orquestres. El primer a aparĂšixer fou La UniĂł Arbucienca, que donava suport a La Principal. Un any mĂ©s tard ja hi havia el cor Germanor, que representava la gent de Guasch. No cal dir que amb l'arribada dels cors la rivalitat es va encendre encara mĂ©s. Fins i tot aquesta va arribar a agafar connotacions polĂ­tiques, ja que els respectius caps tenien tambĂ© idees diferents en aquest sentit. Mentre que en VilarĂł era de caire conservador, Guasch era anarquista. No Ă©s d'estranyar, doncs, que un cop es va instal·lar la dictadura de Primo de Rivera, Guasch haguĂ©s de tocar el dos. Tot i aquesta situaciĂł, l'any 1918 les dues orquestres es fusionaren grĂ cies a i l'impuls d'un dels deixebles de VilarĂł, Francesc RiumallĂł, que s'encarregĂ  de seleccionar els millors elements de les dues orquestres i va fundar la Cobla-orquestra UniĂł Arbucienca, que l'any 1925 va prendre el nom definitiu de Cobla-orquestra La Arbucienca.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1925 (2) - DĂ­ptic
Segona pĂ gina del dĂ­ptic.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1925 (3) - DĂ­ptic
Tercera pĂ gina, amb el retrat dels mĂșsics.
Darrere: Agustí Talleda i Masferrer ["Agustí Ànima"] (2n cornetí), Josep Calzada i Marsal (1er cornetí), Josep Gou i Serra ["en Pepet Fiscorn"] (1er fiscorn), Manel Ferragut i Faró (contrabaix i 2n fiscorn) i Lluís Vilà i Pagùs ["Lluís de can Quirze" o "Avi Tiga"] (violí, contrabaix i representant)
Davant: Josep ["Pepito"] Reus i TravĂ© (violĂ­ i flabiol), Francesc Pol (clarinet i 2n tible), Francesc RiumallĂł i Caralt (director, flauta i 1er tible, i tambĂ© representant), Joan Bosch i Mas ["Joanet del Camp de l'Oliver"] (clarinet i 1er tenor) i Jacint Ferriol i Giraut (violĂ­ i 2n tenor).
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1925 (4) - DĂ­ptic
RelaciĂł del personal artĂ­stic; si un mĂșsic toca dos instruments, en primer lloc hi consta el que tocava a l'Orquestra, i desprĂ©s el que tocava a la Cobla.
Foto: Col·lecciĂł Jordi Mestres.


Any 1926
Darrere: Josep ["Pepito"] Reus (flabiol), AgustĂ­ Talleda ["AgustĂ­ Ànima"] (2n cornetĂ­), LluĂ­s Estañol i Arderiu (1er cornetĂ­), Josep Gou ["en Pepet Fiscorn"] (1er fiscorn), Manel Ferragut (2n fiscorn) i LluĂ­s VilĂ  ["LluĂ­s de can Quirze" o "Avi Tiga"] (contrabaix i representant)
Davant: Francesc Pol (2n tible), Francesc RiumallĂł (1er tible, director i representant), Joan Bosch ["Joanet del Camp de l'Oliver"] (1er tenor) i Jacint Ferriol (2n tenor).
Nota: en aquesta entrada les fotos que no porten l'any les dato per aproximaciĂł.


Any 1927
Darrere: Desconegut (2n cornetĂ­), Desconegut (1er cornetĂ­), Josep Gou ["en Pepet Fiscorn"] (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn) i LluĂ­s VilĂ  ["LluĂ­s de can Quirze" o "Avi Tiga"] (contrabaix i representant)
Davant: Josep ["Pitu"] Faixedas i Borrell (flabiol), Joan Ferriol i Giraut (2n tible), Francesc RiumallĂł (1er tible, director i representant), Joan Bosch ["Joanet del Camp de l'Oliver"] (1er tenor) i Jacint Ferriol i Giraut (2n tenor).
Foto: Arxiu Montserrat Cantalozella.


Any 1929
Darrere: Pere Coma i GĂŒell ("Borinot"), LluĂ­s Estañol, Josep Gou ("en Pepet Fiscorn"), Joan Planas, Joaquim Nadal i Riera ("Nyero") i LluĂ­s VilĂ  ("LluĂ­s de can Quirze" o "Avi Tiga")
Davant: Francesc Pol, Joan Ferriol, Francesc RiumallĂł, Joan Bosch ("Joanet del Camp de l'Oliver") i Jacint Ferriol.
Foto: Arxiu Rafel Jiménez i Molina.


Any 1930
Darrere: Pere Coma ("Borinot"), LluĂ­s Estañol, Josep VergĂ©s, Joaquim Nadal ("Nyero") i LluĂ­s VilĂ .
Davant: Josep ("Pepito") Reus, Francesc Pol, Francesc RiumallĂł, Jeroni Trayner i Josep ("Pitu") Faixedas.


Any 1931

Tal com comentava en el primer peu de foto d'aquesta entrada, a la pĂ gina 4 de la revista Baix Montseny, d'Agost de 1931, apareix aquest anunci en un catalĂ  ben actual. No obstant, en el cartell de la imatge segĂŒent conserven la nomenclatura original. SĂłn temes menors, perĂČ que val la pena comentar-los de tant en tant.


Any 1932 (1)
Cartell de la temporada 1932-1933.
Els representants eren Lluís Estañol i Francesc Riumalló.
Arxiu Maria Margarit.


Any 1932 (2)
Primer detall del cartell. En formaciĂł d'Orquestrina. Ja havia arribat la moda (i l'obligaciĂł professional) de convertirse en Cobla-orquestra-orquestrina.
D'esquerra a dreta: Joan Compañó i Balmaña [violinĂČfon], Arcadi Margarit i Casadevall [saxo tenor, en el seu primer any a La Arbucienca], Josep ("Pitu") Faixedas [saxo alt], Lliberat Juanals i Homs [trombĂł], Carles Juanola ("Verdolaga") [jazzband], LluĂ­s Estañol [trompeta], Francesc Pol [banjo], Pere Coma ("Borinot") [contrabaix], LluĂ­s VilĂ  [banjo], Francesc RiumallĂł [piano i director] i Josep ("Pepito") Reus [violinĂČfon]
Foto: Lux. Arxiu Maria Margarit.


Any 1932 (3)
Segon detall del cartell. En formaciĂł de Cobla.
Darrere: LluĂ­s Estañol [2n trompeta], Carles Juanola ("Verdolaga") [1er trompeta], Lliberat Juanals [1er fiscorn], Pere Coma ("Borinot") [2n fiscorn], Joan Compañó [trombĂł] i LluĂ­s VilĂ  [contrabaix]
Davant: Josep ("Pepito") Reus [flabiol], Francesc Pol [2n tible], Francesc RiumallĂł [1er tible], Arcadi Margarit [1er tenor] i Josep ("Pitu") Faixedas [2n tenor].
Foto: Lux. Arxiu Maria Margarit.


Any 1932 (4)
Tercer detall del cartell. En formaciĂł d'Orquestra.
Darrere: Lliberat Juanals [fiscorn], LluĂ­s Estañol [trompeta], Carles Juanola ("Verdolaga") [trompeta], LluĂ­s VilĂ  [violĂ­] i Pere Coma ("Borinot") [contrabaix]
Davant: Arcadi Margarit [clarinet], Josep ("Pitu") Faixedas [clarinet], Francesc RiumallĂł [flauta], Josep ("Pepito") Reus [violĂ­], Joan Compañó [violĂ­] i Francesc Pol [violĂ­].
Foto: Lux. Arxiu Maria Margarit.


Any 1932 (5)
Aquesta foto, tot i no aparĂšixer en el cartell, semblaria feta en la mateixa sessiĂł fotogrĂ fica que les tres anteriors. Segurament la feien servir de postal; el lema publicitari Ă©s el mateix del cartell:
ELS INSUPERABLES EN CONJUNT I PRESENTACIÓ.
... Tot i que aquest lema també el podem veure l'any 1933.
M'encanta el posat amb les dues mans a les butxaques de l'americana, recorda una mica l'estil de les fotos de Carlos Gardel.
D'esquerra a dreta: LluĂ­s Estañol, Carles Juanola ("Verdolaga"), Joan Compañó, Josep ("Pepito") Reus, Francesc RiumallĂł, LluĂ­s VilĂ , Pere Coma ("Borinot"), Arcadi Margarit, Lliberat Juanals, Francesc Pol i Josep ("Pitu") Faixedas.
Foto: Lux. Arxiu Eduard Boada.


Any 1933 (1)
Cartell de la temporada 1933-1934.
Arxiu Maria Margarit.


Any 1933 (2)
Detall del cartell.
Darrere: Josep ("Pepito") Reus [violinĂČfon], Lliberat Juanals [trombĂł], LluĂ­s Estañol [trompeta] i Pere Coma ("Borinot") [helicĂł]
Davant: Rafel Farriol i Iglesias [banjo], Joan Torras ("Juanito") [banjo], Francesc RiumallĂł [piano i director], Antoni Farriol i Iglesias [saxo alt], Josep MÂȘ Dalmau [saxo alt], Arcadi Margarit [saxo tenor] i Carles Juanola ("Verdolaga") [jazzband].
Foto: Arxiu Maria Margarit.


Any 1933 (3)
T'imagines l'efecte sonor de l'helicĂł darrere el jazzband? Devia acabar despentinat, l'home ! BOBO- BOP-BOP-BOBOP ...
A dalt: Pere Coma ("Borinot") [helicĂł i contrabaix], Josep ("Pepito") Reus [jazzband] i Francesc RiumallĂł [piano i director]
A baix: Joan Torras ("Juanito") [trombĂł, violĂ­ i cantant -amb embut, Ă©s clar-], Rafel Farriol [trombĂł i violĂ­], Lliberat Juanals [trombĂł], LluĂ­s Estañol [trompeta i banjo], Carles Juanola ("Verdolaga") [trompeta i banjo], Arcadi Margarit [saxo tenor i clarinet], Antoni Farriol [saxo alt] i Josep MÂȘ Dalmau [saxo alt i clarinet].


Any 1934
Aquests vestits devien costar una picossada ! També és probable que fossin llogats només per fer-se la foto ...
Darrere: Rafel Farriol, Josep ("Pepito") Reus, Pere Coma ("Borinot") i Francesc RiumallĂł
Davant: Pere VergĂ©s, LluĂ­s Estañol, Carles Juanola ("Verdolaga"), Josep ("Pitu") Faixedas, Josep MÂȘ Ferrer i Font, Miquel Faig i Solana i Josep MÂȘ Dalmau.


Any 1935
Retrat de la temporada 1935-1936. Encara no sabien que tot allĂČ se'n anava en orris ...
Darrere: Pere Coma ("Borinot"), Francesc Mas i Jené, Rafel Farriol i Francesc Riumalló
Davant: Pere VergĂ©s, Carles Juanola ("Verdolaga"), LluĂ­s Estañol, Josep ("Pepito") Reus, Josep ("Pitu") Faixedas, Josep MÂȘ Dalmau i Miquel Faig.
La formaciĂł, com moltes d'altres, es va desfer l'any 1939, perĂČ segons veig a la pĂ gina 2 del diari Los Sitios, de Girona, de 20 d'Octubre de 1943, en l'apartat "Vida Nacional Sindicalista" un llistat d'Orquestres autoritzades pel Sindicat de l'Espectacle, on hi consta L'Arbucienca.
No obstant, no la trobo mĂ©s endavant, i l'any 1952, en Francesc RiumallĂł, que estava al cĂ rrec de l'Escola de MĂșsica d'ArbĂșcies, per a poder donar sortida als seus alumnes, formĂ  una orquestrina amb el nom L'Arbucienca que tocava en festes locals i en les poblacions de l'entorn. Aquest conjunt acabĂ  les seves activitats el 1955, quan ell es posĂ  malalt.
Foto: Arxiu Montserrat Cantalozella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!