T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

dijous, 12 de juliol de 2012

LA UNIÓ CASSANENCA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1905
Hi havia a CassĂ  de la Selva una primitiva “Selvatana” de la qual se'n sap ben poc, nomĂ©s que existia entre el  1893 i 1895 i que hi tocava l’Ignasi Pastells i Isern, que provenia de “La Nova” (Cobla-orquestra de CassĂ  de mitjans del segle XIX). Quan es va dissoldre l’antiga Selvatana, alguns dels seus mĂșsics, junt amb altres que es desmembraren de la Cobla-orquestra OrfeĂł Cassanenc, fundaren una nova Cobla-orquestra que donaria glĂČria, renom i prestigi a la vila de CassĂ : La UniĂł Cassanenca. Era l’any 1895 i en foren els fundadors: Enric Gruart i EscalĂ©, Firmo Bertran i Ballesta, GalofrĂ© ("Galo") Bertran i Ballesta, AgustĂ­ Lloret (i MarquĂšs?), LluĂ­s Gruart i EscalĂ©, Francesc Planas i Virolesch, Ă€ngel CobrerĂČs, Antoni Cortacans, Joan PuigalrĂ s, Josep Feliu, Sixte Roca i Leandre Bertran i Ballesta ("en CadaquĂ©s del tible", com a director).
En aquesta fotografia, feta a Mata el dia 4 de Juny de 1905, es pot apreciar una disposiciĂł dels mĂșsics que ja he vist en alguna altra foto, com per exemple en la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana l'any 1911:
Darrere: Enric Gruart i EscalĂ© (contrabaix), Ricard Gruart i Xiberta (trombĂł), GalofrĂ© ["Galo"] Bertran i Ballesta (2n fiscorn), Pere Arpa i Torremilans [?] (1er fiscorn), Joan Rovira i Quintana [?] (1er cornetĂ­) i Miquel SolĂ  i Batllosera (2n cornetĂ­)
Davant: Desconegut (2n tible), Leandre Bertran i Ballesta ["CadaquĂ©s del tible"]* (1er tible), Francesc Planas i Virolesch (1er tenor), Firmo Bertran i Ballesta (2n tenor) i NarcĂ­s MasquĂ© i Romans (flabiol).
* Al cap de poc temps va marxar a Barcelona, on l'any 1909 hi va fundar la Cobla-orquestra Barcino.


Any 1909
En aquesta foto s'hi pot reconĂšixer:
A dalt de tot: CebriĂ  GratacĂłs (trombĂł)
Al mig: Miquel SolĂ  (cornetĂ­), Joan Rovira i Quintana (cornetĂ­), Pere Arpa (fiscorn) i Pere Mercader i Andreu (tible)
A davant, a l'esquerra [un dret i tres asseguts]: Firmo Bertran (tenora), Josep Puig i Barnés (tible), Francesc Planas (tenora) i Josep Sureda (flabiol)
En primer terme, a la dreta (un assegut i un dret): Vicenç JordĂ  (fiscorn) i Joan Casadevall (contrabaix).
Si Ă©s 1909, ha de ser el final de la temporada 1908-1909, doncs en Francesc Planas va a la Cobla-orquestra Montgrins la temporada 1909-1910.


Any 1912
En la primera d'aquestes dues fotos, extretes de l' ACRI (Arxiu Comarcal del RipollÚs) es veu una ballada de sardanes a la Plaça Gran de Ripoll. Si te la descarregues [primer clica amb el botó esquerra del mouse, i quan se t'obri la foto, clica amb el botó dret i fes "guardar imatge com" ...], podràs observar, a part de la Cobla, molts detalls interessants, començant pels balcons, i anant cap avall, pots veure els que miren a càmera, la manera d'aguantar la cigarreta d'alguns, les expressions facials de la gent, les vestimentes, el fet de que hi ha poques dones ballant (els homes no ho permetien gaire, aquell temps, tot i les recomanacions de les autoritats culturals del moment), l'activitat de la mainada, gent amb nens petits als braços, la concentració d'alguns balladors, l'entrada de l'Hotel Monasterio de Barceló, el rÚtol corresponent, una catifa en un balcó ... etc., etc.).
La segona foto Ă©s un detall de la Cobla: estaven a punt de marxar-ne uns quants, com pots veure en el text de la foto de l' Any 1909, i com a noves incorporacions respecte a aquella foto puc destacar la presĂšncia: com a 1er tenor, en Ramon Serrat i Fajula, que s'havia incorporat l'any 1911 provinent de la Cobla-orquestra Sendras, de Granollers, i en Josep Comas com a 2n tenor. Inconfusibles el 1er fiscorn, Pere Arpa, i el contrabaix Joan Casadevall.
Ja existien tensions en el si de La UniĂł, que portaren com a resultat una escissiĂł, desprĂ©s de la Festa Major de Riudellots de la Selva, el 29 de Setembre de 1913; se'n separen Vicenç JordĂ , Pere Mercader, Ramon Serrat, Miquel SolĂ , Pere Arpa, Joan Casadevall i CebriĂ  GratacĂłs. Decidits a formar una nova Cobla-orquestra cerquen quatre mĂșsics mĂ©s per completar la xifra mĂ­nima d'onze instrumentistes.
Per la seva part, La UniĂł va haver de trobar set mĂșsics per continuar endavant. Arribada la diada de Carnestoltes de 1914, darrer lloguer de la temporada, actuen plegades les dues formacions rivals a la Plaça de la Coma, de CassĂ , on s'esdevĂ© un duel entre dos tenoristes de prestigi: per part de la Selvatana, en Ramon Serrat, i per part de La UniĂł, en MartĂ­ Deprius i Ribera, amb gran goig (i una mica de morbo, diria jo) dels assistents. Passat el Dimecres de Cendra, la Selvatana ja queda constituĂŻda tal com es pot veure en la primera foto de l'entrada corresponent, i La UniĂł tambĂ© s'estabilitza i reforça amb un jove instrumentista provinent de la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana, Josep Coll i Ligora.
Aquesta informaciĂł tan precisa, tan en aquesta foto com en les anteriors i posteriors, Ă©s deutora, tambĂ©, del llibre ELS MÚSICS DE CASSÀ (1986), de Carles Malagrida i Barris (que ha tingut la gentilesa de regalar-me'l).


Any 1914
Curiós cartell de propaganda, que en lloc d'elements musicals mostra dos futbolistes: el futbol començava a estar de moda !
En el revers (que no tinc) s'hi feia esment de la direcciĂł per part de NarcĂ­s MasquĂ©, la representaciĂł que la portava Firmo Bertran, i la incorporaciĂł de Sixte Nonell i Roca (concertino de violĂ­), Josep BarcelĂł ("Telura") i LluĂ­s BarnĂ©s i MenciĂł (solistes de cornetĂ­), i Josep Coll i Ligora, que procedia de la Cobla-orquestra L'Aliança Vigatana, i de qui deien, textualment:
"...el notable profesor de tenor José Coll, joven que por sus méritos repercutirå el eco de sus cantos de la plaza, para que su nombre se pronuncie a tiempo con los tenores ya reputados"
... I realment aixĂ­ va ser !


Any 1925 (1)
Darrere: Enric Gruart*, Josep Puig, Josep Barceló ("Telura"), Agustí Estañol i Josep Comas
Davant: Firmo Bertran, Robert Rich, Lluís Gruart i Bosch, Francesc Rigau i Lluís Barnés.
* Enric Gruart tornava als seus orĂ­gens, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de CassĂ , de la qual en va ser fundador l'any 1910.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: A.C.A.E. Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella.


Any 1926 (1)
Darrere: Josep Calzada, Josep Puig, Desconegut, Enric Gruart, Agustí Estañol [?] i Francesc Rigau
Davant: Firmo Bertran, Robert Rich, Josep Comas, LluĂ­s Gruart i Josep BarcelĂł ("Telura").
Foto 1: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.
Foto 2: Arxiu Francesc Cortada.


Any 1926 (2)
Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Joan RimallĂł i Brugat.


Any 1927
Darrere: Josep Calzada, Josep Puig, Enric Gruart, Desconegut, Francesc Rigau i Josep BarcelĂł ("Telura")
Davant: Lluís Busquets, Robert Rich, Josep Comas, Firmo Bertran i Lluís Barnés.


Any 1929 (1)
Temporada 1928-1929: esdevenen internacionals, actuant (amb espardenya i barretina) a la localitat francesa de Deauville.
Darrere: Joan JordĂ , Arseni JordĂ , Modest Puig i MartĂ­, Francesc Rigau, Desconegut i Desconegut
Davant: LluĂ­s Busquets, Robert Rich, Josep Puig, Josep Comas i Firmo Bertran.


Any 1929 (2)
Postal de la temporada 1929-1930.
Darrere: Modest Puig, Josep Puig i Castelló ("el Moreno"), Francesc Rigau, Josep Puig i Barnés (pare d'en Modest, no eren família amb "el Moreno"), Josep Comas i Agustí Estañol
Davant: Sixte Nonell i Roca (que ja havia format part de La UniĂł Cassanenca anys enrere), Robert Rich, Joan JordĂ , Arseni JordĂ  i Firmo Bertran.


Any 1933 (1)
AquĂ­ es pot veure en formaciĂł de ball, amb gairebĂ© tots els mĂșsics de la foto segĂŒent..
Darrere: Ramon Cortada i Gibert, Josep Puig, Francesc Rigau, Robert Rich i LluĂ­s Abella
Davant: Modest Puig, Salvador Sargatal, NarcĂ­s Marjanedas i FĂ brega, Isidor Vilar, Robert Vilallonga i Barnada (nebot del tambĂ© tiblaire i mĂ©s conegut, fundador de la Cobla-orquestra SelvatanaRobert Vilallonga i Vila) i LluĂ­s SardĂł.


Any 1933 (2)
En aquesta Ăšpoca s'anunciava com a Cobla-orquestra-jazz UniĂł de CassĂ ; era important que el pĂșblic que veuria aquella foto sapiguĂ©s que disposaven de tot l'instrumental per satisfer les corrents mĂ©s antigues (cobla i orquestra), aixĂ­ com la mĂșsica mĂ©s moderna (orquestrina) que totes les formacions van haver d'assimilar; d'aquĂ­ la rellevĂ ncia que es dona a tota mena d'instruments en la composiciĂł fotogĂ fica.
Darrere: Salvador Sargatal, NarcĂ­s Marjanedas, Modest Puig, LluĂ­s SardĂł, Robert Rich i Francesc Rigau.
Davant: LluĂ­s Abella, Robert Vilallonga, Josep Puig (pare d'en Modest), Ramon Cortada i Isidor Vilar.


Any 1934 (Orquestrina)
Darrere: Modest Puig (trombĂł), Josep Puig (banjo), LluĂ­s Abella (violinĂČfon), LluĂ­s SardĂł (banjo) i Francesc Rigau (contrabaix)
Davant: Esteve Baulida (trompeta), Josep Palet (trompeta), Robert Rich (jazz band), Isidor Vilar (saxo alt), Robert Vilallonga (saxo alt) i Ramon Cortada (saxo tenor)


Any 1934 (Cobla)
Darrere: Josep Palet, Esteve Baulida, Modest Puig, LluĂ­s SardĂł, Robert Rich i Francesc Rigau
Davant: LluĂ­s Abella, Josep Puig, Robert Vilallonga, Ramon Cortada i Isidor Vilar.
Aquesta Ă©s la darrera fotografia, doncs es van desfer amb l'esclat de la guerra civil l'any 1936.


Any 1988
L'any 1988 es produeix un intent força efímer d'aprofitar el nom de l'antiga Cobla, primer amb el nom de "La Unió d'AnglÚs", més tard (1990) "La Unió de Cassà" i després "Nova Unió". L'impulsor principal va ser en Pere Puig.
Darrere: Desconegut, Desconegut, AgustĂ­ Recasens i Anglada, Hilari Garcia i Sala ("Lari", amb qui vaig coincidir a la Cobla-orquestra AtlĂ ntida ), Marc Margall i Casademont i Francesc Garcia i Milans (fill d'en "Lari")
Davant: MÂȘ Àngels Roura i Massanella, TomĂ s Puig i Bañeras, Àngel Rigau i Costa, Jordi Carreras i Botey i Pere Puig i Bañeras.
Foto: Arxiu Àngel Rigau.


Any 1990 (1)
Ja amb el nom de La UniĂł de CassĂ .
Darrere: Carles Nieto i Rodrigo (bolo), Pere Bañeras i Serra, AgustĂ­ Recasens, Hilari Garcia ("Lari") i Marc Margall
Davant: MÂȘ Àngels Roura, Àngel Rigau, TomĂ s Puig, Josep Coll i Ferrando, Pere Puig i Francesc Garcia.


Any 1990 (2)


Any 1991
Darrere: Carles Nieto, Francesc Bernat ("Quico"), Marc Margall, Hilari Garcia ("Lari") i LluĂ­s Noguera i Serra
Davant: MÂȘ Àngels Roura, Alfons Ruiz i Enciso, TomĂ s Puig, Josep Coll, Pere Puig i Francesc Garcia.
Foto: Arxiu famĂ­lia de Pere Puig.


Any 1992 (1)
Darrere: Jordi Gelabert i Cors, Desconegut, AgustĂ­ Recasens, Marc Pascual ("Piscu") i LluĂ­s Noguera
Davant: MÂȘ Àngels Roura, Alfons Ruiz, TomĂ s Puig, Josep Coll, Pere Puig i Francesc Garcia.
Foto: Arxiu famĂ­lia de Pere Puig.


Any 1992 (2)
Tocant a la Festa Major de Torroella de MontgrĂ­.
Darrere: Martí Bota i Cañigueral, Pere Bañeras, Agustí Recasens, Andreu Font i Matabosch, Carles Puertas i David Mallorquí i Garcia
Davant: Òscar SĂĄnchez i Moscatel, Alfons Ruiz, TomĂ s Puig, AdriĂ  BauzĂł i Alanzor i Pere Puig.
Foto: Jaume Nonell.


Any 1994
En una audiciĂł a Salt.
Darrere: Martí Bota, José Luis del Hoyo i Gómez, Desconegut, Enric Estrada i Ramírez [bolo] i Marc Pascual ("Piscu")
Davant: Òscar Sánchez, Albert Garcia i Trujillo [bolo], Tomàs Puig, Vicenç Ferrer i Llausàs ("Granota"), Pere Puig i Salvador Guardiola i Bonifasi ("Fasi") [bolo].
Fotos: Arxiu Rosa Guardiola i Llobet.


Any 1995
Darrere: Martí Bota, Josep Lafont i Gallart ("Fumeio"), Josep Agustí i Almar, Marc Pascual ("Piscu") i Òscar Sánchez
Davant: Desconegut, Alfons Ruiz, Daniel ("Dani") Hernåndez i Mayor, Vicenç Ferrer ("Granota"), Pere Puig i Joan Bosacoma i Vives.
Acabada aquesta temporada l'Alfons Ruiz va agafar la representaciĂł i van decidir canviar-se el nom pel de Cobla La Nova UniĂł.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!