T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 19 de juliol del 2012

ANTIGA PRINCIPAL DE LA BISBAL

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1923 (Programa de mà)
En aquest programa de la Impremta Jovés, de La Bisbal, s'anuncia que a partir del diumenge dia 18 de Febrer estaran a punt per fer la seva presentació. Més avall es poden llegir les raons i els antecedents de la formació d'aquesta Cobla-orquestra de La Bisbal.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1923 (Postal o carnet de presentació)
Cobla-orquestra fundada l'any 1923, per alguns músics procedents de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1923 (Cobla)
Darrere: Joan Daró i Olivet, Ernest Llopart i Romaguera, Josep Mª Duixans i Saguer, Salvi Bach i Planas, Isidre Dalmau i Perers* i Magne Bosch i Vives
Davant: Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta"), Josep Rovira i Santamaria, Víctor Bou i Paloma, Josep Ferrer i Teixidor** i Cecili Duran i Bonada.
* Aquest cognom seria la forma correcta del més conegut "Parés", i de fet he trobat aquest músic en alguns documents també com a Isidre Dalmau i Parés.
** Pare dels músics Manel Ferrer Amer i Joaquim Ferrer Amer. La filla d'en Manel Ferrer, l' Anna Ferrer, prestigiosa pianista, va ser la meva primera professora d'harmonia, quan erem veïns a Girona, al C/. Oviedo, i em va passar moltes fotos per la meva col·lecció, doncs el seu pare havia tocat amb la Cobla-orquestra Caravana molts d'anys, i el seu oncle Joaquim en aquells moments tocava amb la Cobla Baix Empordà. L'Anna em va explicar que aquella tenora que tocava el seu avi en la foto que aquí s'exposa, la va tocar després durant molts d'anys l'Agustí Planiol, com a primer tenor de la Cobla-orquestra Maravella.


Any 1923 (Orquestra)
Darrere: Josep Mª Duixans (fiscorn), Joan Daró (cornetí), Ernest Llopart (cornetí) i Magne Bosch (contrabaix i representant)
Davant: Víctor Bou (clarinet i representant), Cecili Duran i Bonada (clarinet), Francesc Teixidor ["Paco de la Flauta"] (flauta), Isidre Dalmau (violí director), Josep Rovira (violí i representant), Salvi Bach (violí) i Josep Ferrer (violí).


Any 1923 (Revers postal)
Pel seu interès documental, transcric literalment (alguns accents o la seva absència fan una mica de mal!) aquest text:

C o b l a   O r q u e s t r a   A N T I G A   P R I N C I P A L
L A   B I S B A L    ( G i r o n a )    -    1923
   Aquesta novella entitat musical al fer sa presentació, es creu en el deurer d'enviar molt efusivament el seu primer salud al públic, explicant-li, a la vegada, el perqué de la seva nova actuació.
   S'ha llençat aquesta Entitat a la palestra artística i amb el nom d' "Antiga Principal" perqué alguns dels seus valiosos elements, precisament els organitzadors, son procedents de la seva similar "La Principal" de gloriosa historia, i d'entre ells, el qui n'era el mès antic; justament l'únic dels que quedava d'aquella munió d'artistes que fundaren i donaren esclatants triomfs a la llorejada cobla esmentada.
   Aquests elements de que parlem, han sigut victimes de certs prejudicis, de certes anormalitats filles del caciquisme que impropiament s'ha introduit dintre les corporacions artístiques i que està renyit amb les noves concepcions modernes de sindicalització i del més elemental companyerisme.
   Per aixó, no podien restar ociosos, ja que, apart de comptar amb plenitut de coneixements i aptituts, tenen el deure sagrat de lluitar per a afrontar les necessitats imperioses que ofereix la vida per ells i per llur familia. Endemés, s'han procurat altres elements també de valúa i i han constituit aquesta nova Corporació quin nom encapçala aquest carnet, i per mitjà del qual s'ofereix a totes aquelles persones que vulguin utilitzar llurs serveis artístics, que es el fi que es proposa conseguir la
Antiga Principal


Any 1924 (1)
Darrere: Joan Daró, Josep Mª Galí i Frigola, Josep Mª Duixans, Salvi Bach, Isidre Dalmau i Magne Bosch
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Rovira, Josep Font i Grau, Josep Ferrer  i Cecili Duran.
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior.
Com a curiositat, l'errata on anomenen Cerili a Cecili Duran.
Com a dada, la seva intervenció en un Concert de Cobla per Cap d'Any al Palau de la Música Catalana.
Foto: ARxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1925 (1)
En aquells temps sembla que no hi havia massa estabilitat en les formacions, doncs d'un any a l'altre s'observen els següents canvis:
Jaume Saló substitueix Joan Daró com a 1er cornetí.
Lluís Felip substitueix Josep Font al 1er tible.
Cecili Duran deixa el 2n tenor i passa a fer el 2n tible.
Joaquim Roldós entra com a 2n tenor, substituint Josep Rovira
Jaume Frigola substitueix Isidre Dalmau al trombó, i aquest passa a 2n fiscorn.
A la foto, que presento en tres versions, els identifico així:
Darrere: Jaume Frigola i Serra [1er violí i trombó], Joaquim Roldós i Marsillach [violí solista i 2n tenor], Jaume Saló i Mercader [cornetí], Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Josep Ferrer i Teixidor [2n clarinet i 1er tenor] i Lluís Felip i Carreras [viola i 1er tible]
Davant: Josep Mª Duixans i Saguer [fiscorn], Isidre Dalmau i Parés [Perers?] [violí director i 2n fiscorn], Magne Bosch i Vives [contrabaix], Josep Mª Galí i Frigola [cornetí] i Cecili Duran i Bonada [1er clarinet i 2n tible].
Fotos: Valentí Fargnoli. La terecera, editada i acolorida per Joaquim Roldós i Arespa, nét del músic Joaquim Roldós i Marsillach.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1926
Amb aquestes dues fotos es podria jugar al joc de les diferències: per la raó que fos van triar la segona per fer-ne una postal, de la qual en podem veure el revers a la imatge següent.
Darrere: Jaume Frigola, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Magne Bosch, Isidre Dalmau, Joaquim Roldós, Lluís Felip i Salvi Pumareda i Ferrer
Davant: Josep Ferrer, Cecili Duran, Josep Mª Galí i Jaume Saló.
Fotos: Valentí Fargnoli. La 2ª és de l'Arxiu de Constantí Turró i Fontclara.


Any 1926 (Revers postal)
Aquí es fa esment de que el fiscornaire Salvi Pumereda és l'unic canvi d'aquesta temporada, i que prové de la dissolta Cobla-orquestra La Farnense. De fet, no és que es dissolgués, sino que van decidir fer una sola formació amb la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners, prenent tots el nom d'aquesta.
Foto: Arxiu de Constantí Turró i Fontclara.


Any 1927 (1)
Drets: Joaquim Roldós, Jaume Frigola, Salvi Pumareda, Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa"), Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") i Pere Rovira
Asseguts: Cecili Duran, Telm Rasclosa, Magne Bosch, Isidre Dalmau i Josep Mª Galí
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
En el revers de la postal podem veure l'esment que es fa de les noves incorporacions: Telm Rasclosa substitueix Lluís Felip, Pere Rovira a Josep Ferrer i Pere Pruñonosa ("Trumfa") a Jaume Saló.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (1)
Molt curiós: d'aquesta temporada 1928-1929 hi ha dues postals diferents, semblaria que la primera seria la signada per Valentí Fargnoli amb aquesta alineació:
Darrere: Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Josep Mª Galí, Josep Mª Duixans, Isidre Dalmau , Jaume Frigola i Magne Bosch
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Cecili Duran, Lluís Felip, Francesc Giménez i Bernal i Joaquim Roldós.
Després, just abans de començar la temporada deuria passar alguna cosa, i van canviar el 2n fiscorn i el trombó.
Poso l'alineació que consta en el revers de la segona postal (Arxiu Família Duixans-Colomer):
Darrere: Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa") [cornetí], Josep Mª Galí [cornetí], Josep Mª Duixans [fiscorn], Joan Planas i Puig [violí i 2n fiscorn], Salvador Brufau [violí i trombó] i Magne Bosch [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Cecili Duran [clarinet i 2n tible], Lluís Felip [viola i 1er tible], Francesc Giménez i Bernal [clarinet i 1er tenor] i Joaquim Roldós [violí director i 2n tenor].


Any 1928 (2)
Una tercera presa de la mateixa sessió fotogràfica, on s'observen petits canvis de posició en algun músic respecte a la segona.
Foto: Arxiu Família Roldós.


Any 1928 (3)
Revers de la segona postal abans esmentada.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1929 (1)
Díptic de la temporada 1929-1930, imprès com gairebé tots els d'aquesta entrada per Arts Gràfiques E. Gispert, de La Bisbal.
Té una acurada presentació i un disseny ben modern, per l'època, tal com es pot veure en aquesta portada.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1929 (2)
Presentació del Carnet, on es remarca la classificació assolida de PRIMERA CATEGORIA, i on s'informa de la incorporació de tres nous membres. Com a mínim hi ha dos errors, un diria que no massa important: posen el cognom Torró (que seria en un correcte català), però a aquest músic sempre l'he vist indexat com a Turró; l'altre error és que posen Joan Sais, quan el músic en qüestió, tal com es pot veure en la quarta pàgina d'aquest díptic, es deia Joaquim Sais.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1929 (3)
Tercera pàgina del díptic, i detall ampliat, amb el retrat dels músics.
Darrere: Joaquim Roldós [violí director i 2n tenor], Josep Mª Galí [cornetí], Salvador Brufau [1er violí i trombó], Joaquim Sais i Fabrellas [cornetí], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol] i Cecili Duran [1er clarinet i 2n tible]
Davant: Lluís Felip [viola i 1er tible], Josep Jubert i Escapa [2n clarinet i 1er tenor], Magne Bosch [contrabaix], Josep Mª Duixans [fiscorn] i Joan Turró [1er violí i 2n fiscorn]
Foto: Emili Casas i Masbernat: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1929 (4)
I per tancar aquest díptic, la relació del personal artístic.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1930 (Cartell i detall)
Aquest cartell és en realitat la portada d'un calendari, mètode de publicitat que es va fer servir força als anys 20 i 30; jo és el primer que he vist.
Darrere: Josep Mª Galí [trompeta]*, Carles Juanola ("Verdolaga") [trompeta]*, Salvi Bach [viola i 2n fiscorn], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Joaquim Roldós [violí director i 2n tenor] i Josep Mª Duixans [fiscorn]
Davant: Cecili Duran [1er clarinet i 2n tible], Lluís Felip [1er violí i 1er tible], Magne Bosch [contrabaix], Miquel Faig [2n clarinet i 1er tenor] i Salvador Brufau [violí solista i trombó].
* Aquesta temporada es van substituir els cornetins per les trompetes.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (1)
A l'inici de la temporada 1931-1932 editen aquest llibret.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (2)
Primera pàgina, amb la salutació i la declaració d'intencions.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (3)
Segona pàgina, amb la foto dels components:
Darrere: Narcís Marjanedas i Fàbrega (trompeta), Joaquim Sais (trompeta), Josep Mª Duixans (1er fiscorn), Miquel Estragués ["Manxarrilla"] (2n fiscorn - 1er violí), Joan Turró (trombó - violí solista) i Gonçal Juncà (contrabaix)
Davant: Jaume Puig i Lleonart ["Met dels ocells"] (flabiol - flauta), Telm Rasclosa (2n tible - violí director), Francesc Felip i Girona (1er tible - viola), Miquel Faig (1er tenor - 2n clarinet) i Eleuteri Alou i Masanas (2n tenor - 1er clarinet).
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (4)
Tercera pàgina, amb els noms dels músics i els instruments respectius, en una artística disposició que ja van fer servir la temporada 1930-1931.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (5)
Quarta pàgina, amb la lira, símbol musical molt emprat a primers de segle XX, i el nom de l'impressor.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (6)
Coberta posterior, amb indicació dels representants.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1931 (7)
Original de la foto que apareix a la segona pàgina del llibret de 1931.
Darrere: Narcís Marjanedas i Fàbrega (trompeta), Joaquim Sais (trompeta), Josep Mª Duixans (1er fiscorn), Miquel Estragués ["Manxarrilla"] (2n fiscorn - 1er violí), Joan Turró (trombó - violí solista) i Gonçal Juncà (contrabaix)
Davant: Jaume Puig ["Met dels ocells"] (flabiol - flauta), Telm Rasclosa (2n tible - violí director), Francesc Felip i Girona (1er tible - viola), Miquel Faig (1er tenor - 2n clarinet) i Eleuteri Alou (2n tenor - 1er clarinet).
Foto: Arxiu Núria Felip i Jacas.


Any 1932 (1)
Aquesta foto és feta en el mateix estudi que la de 1931.
Darrere: Narcís Marjanedas, Joaquim Sais, Josep Mª Duixans, Miquel Estragués ("Manxarrilla"), Joan Turró i Gonçal Juncà
Davant: Jaume Puig ["Met dels ocells"], Telm Rasclosa, Francesc Felip, Joan Lassús i Colomeda i Eleuteri Alou.


Any 1932 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1932 (3)
Excel·lent cartell d'aquesta mateixa temporada 1932-1933.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1932 (4)
Detall de la segona foto d'aquest cartell; la primera es va publicar també en forma de postal [veure més amunt Any 1932 (1) i (2)].
Darrere: Josep Mª Duixans, Narcís Marjanedas, Joaquim Sais, Miquel Estragués ("Manxarrilla") i Gonçal Juncà
Davant: Francesc Felip, Eleuteri Alou, Jaume Puig ["Met dels ocells"], Telm Rasclosa, Joan Turró i Joan Lassús.
Foto: Arxiu Família Duixans-Colomer.


Any 1933 (Cartell)


Any 1933 (Orquestrina)
Darrere (vent): Enric Argelich i Sais ("Pirro"), Joan Saliné i March, Francesc Turbau ("Queco"), Francesc Llopart i Serra i Jaume Saliné i Calsat [pare d'en Joan]
Davant: Joaquim Juanmiquel ("Tatara"), Ricard Parés i Bastons, Climent Anglada i Garcia ("Trampeli"), Gonçal Juncà i Pere Pardo i Rustey*
* En Pere Pardo, a més de joier i rellotger, va ser, com el seu pare Fidel, luthier, construint tibles, tenores i flabiols. Jo vaig tocar més de 30 anys amb una tenora feta per ell, i quan tenia alguna reparació o revisió a fer, anava al seu taller que tenia a sota de la joieria, i mentre feia el seu treball m'anava explicant anècdotes de la seva vida musical, o peculiaritats de la construcció i afinació d'aquests instruments. Era un home de tracte afable quan hi tenies una mica de confiança, i gran conversador.


Any 1933 (Cobla)
Darrere: Joan Saliné, Climent Anglada ("Trampeli"), Enric Argelich ("Pirro") i Joaquim Juanmiquel ("Tatara")
Davant: Ricard Parés i Bastons, Pere Pardo, Jaume Saliné, Francesc Turbau ("Queco"), Francesc Llopart i Gonçal Juncà.


Any 1934 (1)
Darrere: Amadeu Anglada, Climent Anglada ("Trampeli"), Enric Argelich ("Pirro"), Nemesi Fàbrega i Albert ("el Gravat") i Gonçal Juncà
Davant: Ricard Parés, Jacint Sau i Casademont ("Cintet de Bordils"), Josep Descaire i Gispert ("Pinxo"), Francesc Tubau ("Queco") i Esteve Sellés i Bañeras.
La foto és de l'arxiu de l'historiador i periodista Albert Vilar i Massó.


Any 1934 (2)
Darrere: Enric Argelich ("Pirro"), Amadeu Anglada, Nemesi Fàbrega ("el Gravat"), Gonçal Juncà i Ricard Parés
Davant: Francesc Tubau ("Queco"), Josep Descaire ("Pinxo"), Esteve Sellés, Climent Anglada ("Trampeli") i Jacint Sau ("Cintet de Bordils").
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Emporda/Fons Emili Casas/381.


Any 1936
Darrere: Desconegut, Climent Anglada ("Trampeli"), Josep Nierga, Ricard Monguilod i Papaceit, Fortunat Escarrà i Negrell i Gonçal Juncà
Davant: Fermí Casellas i Olivés, Josep Descaire ("Pinxo"), Jacint Sau ("Cintet de Bordils"), Ricard Viladesau i Caner  i Esteve Sellés.
Aquesta podria ser la darrera foto existent, tot i que em consta que l'any 1939 encara van fer alguna actuació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!