T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dijous, 19 de juliol del 2012

ANTIGA PRINCIPAL DE LA BISBAL

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball
:


Any 1923 (Programa de mĂ )
En aquest programa de la Impremta Jovés, de La Bisbal, s'anuncia que a partir del diumenge dia 18 de Febrer estaran a punt per fer la seva presentació. Més avall es poden llegir les raons i els antecedents de la formació d'aquesta Cobla-orquestra de La Bisbal.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1923 (Postal o carnet de presentaciĂł)
Cobla-orquestra fundada l'any 1923, per alguns mĂșsics procedents de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1923 (Cobla)
Darrere: Joan DarĂł i Olivet, Ernest Llopart i Romaguera, Josep MÂȘ Duixans i Saguer, Salvi Bach i Planas, Isidre Dalmau i Perers* i Magne Bosch i Vives
Davant: Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta"), Josep Rovira i Santamaria, VĂ­ctor Bou i Paloma, Josep Ferrer i Teixidor** i Cecili Duran i Bonada.
* Aquest cognom seria la forma correcta del mĂ©s conegut "ParĂ©s", i de fet he trobat aquest mĂșsic en alguns documents tambĂ© com a Isidre Dalmau i ParĂ©s.
** Pare dels mĂșsics Manel Ferrer Amer i Joaquim Ferrer Amer. La filla d'en Manel Ferrer, l' Anna Ferrer, prestigiosa pianista, va ser la meva primera professora d'harmonia, quan erem veĂŻns a Girona, al C/. Oviedo, i em va passar moltes fotos per la meva col·lecciĂł, doncs el seu pare havia tocat amb la Cobla-orquestra Caravana molts d'anys, i el seu oncle Joaquim en aquells moments tocava amb la Cobla Baix EmpordĂ . L'Anna em va explicar que aquella tenora que tocava el seu avi en la foto que aquĂ­ s'exposa, la va tocar desprĂ©s durant molts d'anys l'AgustĂ­ Planiol, com a primer tenor de la Cobla-orquestra Maravella.


Any 1923 (Orquestra)
Darrere: Josep MÂȘ Duixans (fiscorn), Joan DarĂł (cornetĂ­), Ernest Llopart (cornetĂ­) i Magne Bosch (contrabaix i representant)
Davant: VĂ­ctor Bou (clarinet i representant), Cecili Duran i Bonada (clarinet), Francesc Teixidor ["Paco de la Flauta"] (flauta), Isidre Dalmau (violĂ­ director), Josep Rovira (violĂ­ i representant), Salvi Bach (violĂ­) i Josep Ferrer (violĂ­).


Any 1923 (Revers postal)
Pel seu interĂšs documental, transcric literalment (alguns accents o la seva absĂšncia fan una mica de mal!) aquest text:

C o b l a   O r q u e s t r a   A N T I G A   P R I N C I P A L
L A   B I S B A L    ( G i r o n a )    -    1923
   Aquesta novella entitat musical al fer sa presentaciĂł, es creu en el deurer d'enviar molt efusivament el seu primer salud al pĂșblic, explicant-li, a la vegada, el perquĂ© de la seva nova actuaciĂł.
   S'ha llençat aquesta Entitat a la palestra artĂ­stica i amb el nom d' "Antiga Principal" perquĂ© alguns dels seus valiosos elements, precisament els organitzadors, son procedents de la seva similar "La Principal" de gloriosa historia, i d'entre ells, el qui n'era el mĂšs antic; justament l'Ășnic dels que quedava d'aquella muniĂł d'artistes que fundaren i donaren esclatants triomfs a la llorejada cobla esmentada.
   Aquests elements de que parlem, han sigut victimes de certs prejudicis, de certes anormalitats filles del caciquisme que impropiament s'ha introduit dintre les corporacions artĂ­stiques i que estĂ  renyit amb les noves concepcions modernes de sindicalitzaciĂł i del mĂ©s elemental companyerisme.
   Per aixĂł, no podien restar ociosos, ja que, apart de comptar amb plenitut de coneixements i aptituts, tenen el deure sagrat de lluitar per a afrontar les necessitats imperioses que ofereix la vida per ells i per llur familia. EndemĂ©s, s'han procurat altres elements tambĂ© de valĂșa i i han constituit aquesta nova CorporaciĂł quin nom encapçala aquest carnet, i per mitjĂ  del qual s'ofereix a totes aquelles persones que vulguin utilitzar llurs serveis artĂ­stics, que es el fi que es proposa conseguir la
Antiga Principal


Any 1924 (1)
Darrere: Joan DarĂł, Josep MÂȘ GalĂ­ i Frigola, Josep MÂȘ Duixans, Salvi Bach, Isidre Dalmau i Magne Bosch
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Josep Rovira, Josep Font i Grau, Josep Ferrer  i Cecili Duran.
Foto: ValentĂ­ Fargnoli. Arxiu Jaume VallmajĂł i Madrenas.


Any 1924 (2)
Revers de la postal anterior.
Com a curiositat, l'errata on anomenen Cerili a Cecili Duran.
Com a dada, la seva intervenciĂł en un Concert de Cobla per Cap d'Any al Palau de la MĂșsica Catalana.
Foto: ARxiu Jaume VallmajĂł i Madrenas.


Any 1925 (1)
En aquells temps sembla que no hi havia massa estabilitat en les formacions, doncs d'un any a l'altre s'observen els segĂŒents canvis:
Jaume SalĂł substitueix Joan DarĂł com a 1er cornetĂ­.
LluĂ­s Felip substitueix Josep Font al 1er tible.
Cecili Duran deixa el 2n tenor i passa a fer el 2n tible.
Joaquim RoldĂłs entra com a 2n tenor, substituint Josep Rovira
Jaume Frigola substitueix Isidre Dalmau al trombĂł, i aquest passa a 2n fiscorn.
A la foto, que presento en tres versions, els identifico aixĂ­:
Darrere: Jaume Frigola i Serra [1er violĂ­ i trombĂł], Joaquim RoldĂłs i Marsillach [violĂ­ solista i 2n tenor], Jaume SalĂł i Mercader [cornetĂ­], Francesc Teixidor i Bach ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Josep Ferrer i Teixidor [2n clarinet i 1er tenor] i LluĂ­s Felip i Carreras [viola i 1er tible]
Davant: Josep MÂȘ Duixans i Saguer [fiscorn], Isidre Dalmau i ParĂ©s [Perers?] [violĂ­ director i 2n fiscorn], Magne Bosch i Vives [contrabaix], Josep MÂȘ GalĂ­ i Frigola [cornetĂ­] i Cecili Duran i Bonada [1er clarinet i 2n tible].
Fotos: ValentĂ­ Fargnoli. La terecera, editada i acolorida per Joaquim RoldĂłs i Arespa, nĂ©t del mĂșsic Joaquim RoldĂłs i Marsillach.


Any 1925 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1926
Amb aquestes dues fotos es podria jugar al joc de les diferĂšncies: per la raĂł que fos van triar la segona per fer-ne una postal, de la qual en podem veure el revers a la imatge segĂŒent.
Darrere: Jaume Frigola, Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Magne Bosch, Isidre Dalmau, Joaquim RoldĂłs, LluĂ­s Felip i Salvi Pumareda i Ferrer
Davant: Josep Ferrer, Cecili Duran, Josep MÂȘ GalĂ­ i Jaume SalĂł.
Fotos: ValentĂ­ Fargnoli. La 2ÂȘ Ă©s de l'Arxiu de ConstantĂ­ TurrĂł i Fontclara.


Any 1926 (Revers postal)
Aquí es fa esment de que el fiscornaire Salvi Pumereda és l'unic canvi d'aquesta temporada, i que prové de la dissolta Cobla-orquestra La Farnense. De fet, no és que es dissolgués, sino que van decidir fer una sola formació amb la Cobla-orquestra La Principal de Santa Coloma de Farners, prenent tots el nom d'aquesta.
Foto: Arxiu de ConstantĂ­ TurrĂł i Fontclara.


Any 1927 (1)
Drets: Joaquim RoldĂłs, Jaume Frigola, Salvi Pumareda, Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa"), Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") i Pere Rovira
Asseguts: Cecili Duran, Telm Rasclosa, Magne Bosch, Isidre Dalmau i Josep MÂȘ GalĂ­
Foto: Valentí Fargnoli. A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1927 (2)
En el revers de la postal podem veure l'esment que es fa de les noves incorporacions: Telm Rasclosa substitueix Lluís Felip, Pere Rovira a Josep Ferrer i Pere Pruñonosa ("Trumfa") a Jaume Saló.
Foto: A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).


Any 1928 (1)
Molt curiĂłs: d'aquesta temporada 1928-1929 hi ha dues postals diferents, semblaria que la primera seria la signada per ValentĂ­ Fargnoli amb aquesta alineaciĂł:
Darrere: Pere Pruñonosa ("Trumfa"), Josep MÂȘ GalĂ­, Josep MÂȘ Duixans, Isidre Dalmau , Jaume Frigola i Magne Bosch
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta"), Cecili Duran, LluĂ­s Felip, Francesc GimĂ©nez i Bernal i Joaquim RoldĂłs.
Després, just abans de començar la temporada deuria passar alguna cosa, i van canviar el 2n fiscorn i el trombó.
Poso l'alineaciĂł que consta en el revers de la segona postal (Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer):
Darrere: Pere Pruñonosa i Costa ("Trumfa") [cornetĂ­], Josep MÂȘ GalĂ­ [cornetĂ­], Josep MÂȘ Duixans [fiscorn], Joan Planas i Puig [violĂ­ i 2n fiscorn], Salvador Brufau [violĂ­ i trombĂł] i Magne Bosch [contrabaix]
Davant: Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Cecili Duran [clarinet i 2n tible], LluĂ­s Felip [viola i 1er tible], Francesc GimĂ©nez i Bernal [clarinet i 1er tenor] i Joaquim RoldĂłs [violĂ­ director i 2n tenor].


Any 1928 (2)
Una tercera presa de la mateixa sessiĂł fotogrĂ fica, on s'observen petits canvis de posiciĂł en algun mĂșsic respecte a la segona.
Foto: Arxiu FamĂ­lia RoldĂłs.


Any 1928 (3)
Revers de la segona postal abans esmentada.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1929 (1)
Díptic de la temporada 1929-1930, imprÚs com gairebé tots els d'aquesta entrada per Arts Gràfiques E. Gispert, de La Bisbal.
TĂ© una acurada presentaciĂł i un disseny ben modern, per l'Ăšpoca, tal com es pot veure en aquesta portada.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1929 (2)
PresentaciĂł del Carnet, on es remarca la classificaciĂł assolida de PRIMERA CATEGORIA, i on s'informa de la incorporaciĂł de tres nous membres. Com a mĂ­nim hi ha dos errors, un diria que no massa important: posen el cognom TorrĂł (que seria en un correcte catalĂ ), perĂČ a aquest mĂșsic sempre l'he vist indexat com a TurrĂł; l'altre error Ă©s que posen Joan Sais, quan el mĂșsic en qĂŒestiĂł, tal com es pot veure en la quarta pĂ gina d'aquest dĂ­ptic, es deia Joaquim Sais.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1929 (3)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic, i detall ampliat, amb el retrat dels mĂșsics.
Darrere: Joaquim RoldĂłs [violĂ­ director i 2n tenor], Josep MÂȘ GalĂ­ [cornetĂ­], Salvador Brufau [1er violĂ­ i trombĂł], Joaquim Sais i Fabrellas [cornetĂ­], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol] i Cecili Duran [1er clarinet i 2n tible]
Davant: LluĂ­s Felip [viola i 1er tible], Josep Jubert i Escapa [2n clarinet i 1er tenor], Magne Bosch [contrabaix], Josep MÂȘ Duixans [fiscorn] i Joan TurrĂł [1er violĂ­ i 2n fiscorn]
Foto: Emili Casas i Masbernat: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1929 (4)
I per tancar aquest dĂ­ptic, la relaciĂł del personal artĂ­stic.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1930 (Cartell i detall)
Aquest cartell és en realitat la portada d'un calendari, mÚtode de publicitat que es va fer servir força als anys 20 i 30; jo és el primer que he vist.
Darrere: Josep MÂȘ GalĂ­ [trompeta]*, Carles Juanola ("Verdolaga") [trompeta]*, Salvi Bach [viola i 2n fiscorn], Francesc Teixidor ("Paco de la Flauta") [flauta i flabiol], Joaquim RoldĂłs [violĂ­ director i 2n tenor] i Josep MÂȘ Duixans [fiscorn]
Davant: Cecili Duran [1er clarinet i 2n tible], LluĂ­s Felip [1er violĂ­ i 1er tible], Magne Bosch [contrabaix], Miquel Faig [2n clarinet i 1er tenor] i Salvador Brufau [violĂ­ solista i trombĂł].
* Aquesta temporada es van substituir els cornetins per les trompetes.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (1)
A l'inici de la temporada 1931-1932 editen aquest llibret.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (2)
Primera pĂ gina, amb la salutaciĂł i la declaraciĂł d'intencions.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (3)
Segona pĂ gina, amb la foto dels components:
Darrere: NarcĂ­s Marjanedas i FĂ brega (trompeta), Joaquim Sais (trompeta), Josep MÂȘ Duixans (1er fiscorn), Miquel EstraguĂ©s ["Manxarrilla"] (2n fiscorn - 1er violĂ­), Joan TurrĂł (trombĂł - violĂ­ solista) i Gonçal JuncĂ  (contrabaix)
Davant: Jaume Puig i Lleonart ["Met dels ocells"] (flabiol - flauta), Telm Rasclosa (2n tible - violĂ­ director), Francesc Felip i Girona (1er tible - viola), Miquel Faig (1er tenor - 2n clarinet) i Eleuteri Alou i Masanas (2n tenor - 1er clarinet).
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (4)
Tercera pĂ gina, amb els noms dels mĂșsics i els instruments respectius, en una artĂ­stica disposiciĂł que ja van fer servir la temporada 1930-1931.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (5)
Quarta pĂ gina, amb la lira, sĂ­mbol musical molt emprat a primers de segle XX, i el nom de l'impressor.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (6)
Coberta posterior, amb indicaciĂł dels representants.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1931 (7)
Original de la foto que apareix a la segona pĂ gina del llibret de 1931.
Darrere: NarcĂ­s Marjanedas i FĂ brega (trompeta), Joaquim Sais (trompeta), Josep MÂȘ Duixans (1er fiscorn), Miquel EstraguĂ©s ["Manxarrilla"] (2n fiscorn - 1er violĂ­), Joan TurrĂł (trombĂł - violĂ­ solista) i Gonçal JuncĂ  (contrabaix)
Davant: Jaume Puig ["Met dels ocells"] (flabiol - flauta), Telm Rasclosa (2n tible - violĂ­ director), Francesc Felip i Girona (1er tible - viola), Miquel Faig (1er tenor - 2n clarinet) i Eleuteri Alou (2n tenor - 1er clarinet).
Foto: Arxiu NĂșria Felip i Jacas.


Any 1932 (1)
Aquesta foto Ă©s feta en el mateix estudi que la de 1931.
Darrere: NarcĂ­s Marjanedas, Joaquim Sais, Josep MÂȘ Duixans, Miquel EstraguĂ©s ("Manxarrilla"), Joan TurrĂł i Gonçal JuncĂ 
Davant: Jaume Puig ["Met dels ocells"], Telm Rasclosa, Francesc Felip, Joan LassĂșs i Colomeda i Eleuteri Alou.


Any 1932 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1932 (3)
Excel·lent cartell d'aquesta mateixa temporada 1932-1933.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1932 (4)
Detall de la segona foto d'aquest cartell; la primera es va publicar tambĂ© en forma de postal [veure mĂ©s amunt Any 1932 (1) i (2)].
Darrere: Josep MÂȘ Duixans, NarcĂ­s Marjanedas, Joaquim Sais, Miquel EstraguĂ©s ("Manxarrilla") i Gonçal JuncĂ 
Davant: Francesc Felip, Eleuteri Alou, Jaume Puig ["Met dels ocells"], Telm Rasclosa, Joan TurrĂł i Joan LassĂșs.
Foto: Arxiu FamĂ­lia Duixans-Colomer.


Any 1933 (Cartell)


Any 1933 (Orquestrina)
Darrere (vent): Enric Argelich i Sais ("Pirro"), Joan SalinĂ© i March, Francesc Turbau ("Queco"), Francesc Llopart i Serra i Jaume SalinĂ© i Calsat [pare d'en Joan]
Davant: Joaquim Juanmiquel ("Tatara"), Ricard ParĂ©s i Bastons, Climent Anglada i Garcia ("Trampeli"), Gonçal JuncĂ  i Pere Pardo i Rustey*
* En Pere Pardo, a més de joier i rellotger, va ser, com el seu pare Fidel, luthier, construint tibles, tenores i flabiols. Jo vaig tocar més de 30 anys amb una tenora feta per ell, i quan tenia alguna reparació o revisió a fer, anava al seu taller que tenia a sota de la joieria, i mentre feia el seu treball m'anava explicant anÚcdotes de la seva vida musical, o peculiaritats de la construcció i afinació d'aquests instruments. Era un home de tracte afable quan hi tenies una mica de confiança, i gran conversador.
Foto: Emili Casas i Masbernat.


Any 1933 (Cobla)
Darrere: Joan Saliné, Climent Anglada ("Trampeli"), Enric Argelich ("Pirro") i Joaquim Juanmiquel ("Tatara")
Davant: Ricard ParĂ©s i Bastons, Pere Pardo, Jaume SalinĂ©, Francesc Turbau ("Queco"), Francesc Llopart i Gonçal JuncĂ .
Foto: Emili Casas i Masbernat.


Any 1934 (1)
Darrere: Amadeu Anglada, Climent Anglada ("Trampeli"), Enric Argelich ("Pirro"), Nemesi FĂ brega i Albert ("el Gravat") i Gonçal JuncĂ 
Davant: Ricard ParĂ©s, Jacint Sau i Casademont ("Cintet de Bordils"), Josep Descaire i Gispert ("Pinxo"), Francesc Tubau ("Queco") i Esteve SellĂ©s i Bañeras.
La foto Ă©s de l'arxiu de l'historiador i periodista Albert Vilar i MassĂł.


Any 1934 (2)
Darrere: Enric Argelich ("Pirro"), Amadeu Anglada, Nemesi FĂ brega ("el Gravat"), Gonçal JuncĂ  i Ricard ParĂ©s
Davant: Francesc Tubau ("Queco"), Josep Descaire ("Pinxo"), Esteve SellĂ©s, Climent Anglada ("Trampeli") i Jacint Sau ("Cintet de Bordils").
Foto: Arxiu Comarcal del Baix Emporda/Fons Emili Casas/381.


Any 1936
Darrere: Desconegut, Climent Anglada ("Trampeli"), Josep Nierga, Ricard Monguilod i Papaceit, Fortunat EscarrĂ  i Negrell i Gonçal JuncĂ 
Davant: FermĂ­ Casellas i OlivĂ©s, Josep Descaire ("Pinxo"), Jacint Sau ("Cintet de Bordils"), Ricard Viladesau i Caner  i Esteve SellĂ©s.
Aquesta podria ser la darrera foto existent, tot i que em consta que l'any 1939 encara van fer alguna actuaciĂł.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!