T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafè, o contribuir al manteniment d'aquesta pàgina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació:
Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

divendres, 27 de juliol de 2012

LA PRINCIPAL DE PALAMÓS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1914 (1)
Aquesta seria realment la Cobla-orquestra La Principal Antiga Palamós, que juntament amb la Cobla-orquestra La Lira de Palamós donarien origen a la Cobla Baix Empordà.
Aquí veim la portada del que segurament és el primer díptic promocional de la formació. Posa explícitament que és el 3er any de la seva fundació, i crec que fan referència a que provenen de la dissolució de la Cobla-orquestra Els Palamosins, creada l'any 1911, doncs uns quants components els trobo en ambdues.
Aquesta foto i d'altres d'aquesta mateixa entrada, així com la seva informació corresponent, provenen del llibre Cobles i orquestres de Palamós (1843-2014). Mig segle de la Cobla Baix Empordà, de Lluís Mercader i Bravo, editat per Viena edicions :


Any 2014
Portada del llibre esmentat.


Any 1914 (2)
Part esquerra de la pàgina central del díptic, amb la relació del personal artístic. Com era habitual en aquella època, especifiquen que poden augmentar el nombre de components si cal, doncs determinades feines requerien una formació més àmplia, per exemple un concert en el Teatre.
Els músics d'aquesta primera formació de La Principal de Palamós eren:
Josep Molins i Lanas (violí director i fiscorn, i que també exercia les funcions de representant), Llorenç Mas i Jofra (violí i 2n tenor), Rafel Colom i Ametller (violí i 1er tenor), Agustí Ferriol i Mauri (contrabaix), Zoilo Sureda i Bidó (flauta, flautí i flabiol), Joan Darné i Pascual (1er clarinet i 2n tible), Ramon Puig (2n clarinet i 1er tible), Agustí Ferriol i Camós (cornetí, fill del contrabaixista, i que debutava aquest any, tal com s'esmenta en la següent pàgina d'aquest díptic), Francesc Massot (cornetí) i Fermí Ferriol i Camós (fiscorn, un altre de la família Ferriol).


Any 1914 (3)
Part dreta de la pàgina central del díptic, amb el text de presentació habitual.
Aquest díptic es va imprimir a Establiments Tipogràfics La Gutenberg, de Palamós.


Any 1915 (1)
Aquí ja observem algun canvi de components respecte a l'any anterior.
En aquesta fotografia feta al Centre Republicà Federal de Palamós, i en formació de cobla hi veiem:
Darrere: Amadeu Jofra i Carreras (2n cornetí), Lluís Hereu i Sallés (1er cornetí), Josep Pi i Pascual (1er fiscorn), Francesc Sendra i Berenguer (2n fiscorn), Josep Joan i Sanmartí (trombó) i Dídac Batlle i Girbau (contrabaix)
Davant: Josep Molins (flabiol i director), Josep Cané i Sureda ["Panxet"] (2n tible), Josep Figueras i Vilallonga ["Maceu"] (1er tible), Segur Català i Roger (1er tenor) i Llorenç Mas (2n tenor i representant).
Segur Català i Llorenç Mas eren els propietaris de la Companyia de Carbons.
Foto: Col·lecció Jordi Ribet i Batlle.


Any 1915 (2)
En formació d'Orquestra:
Darrere: Amadeu Jofra (2n cornetí), Lluís Hereu (1er cornetí), Josep Pi (fiscorn), Josep Joan (trombó) i Dídac Batlle (contrabaix)
Davant: Josep Cané (clarinet), Josep Figueras ["Maceu"] (clarinet), Segur Català (flauta), Josep Molins (violí i director), Llorenç Mas (violí) i Francesc Sendra (violí).
Foto: Col·lecció Hug Joan i Tossas.


Any 1916 (1)
Carnaval de 1916 a la Plaça de González Hontoria, de Palamós, amb l'Hotel Trias al fons.
En el detall es poden reconèixer alguns músics, d'esquerra a dreta:
Josep Buxeda ["Bufa"] (fiscorn), Francesc Sendra (fiscorn), Josep Molins* (violí), Lluís Hereu (cornetí), Segur Català (flauta), Desconegut (violí?), Amadeu Jofra (cornetí) i Desconegut (bombo).
* Acabada la temporada, aquest músic va marxar a Santa Coloma de Farners, passant la direcció a Josep Pi i Pascual
Foto: Arxiu Municpal de Palamós.


Any 1916 (2)
Els dies 14, 15, 16 i 17 d'Agost de 1916 van tocar a la Festa Major de Badalona. La foto i el detall corresponen a una de les ballades que es van fer els dos darrers dies a l'envelat del Casino Apolo, situat a la platja.
Darrere: Amadeu Jofra (2n cornetí), Lluís Hereu (1er cornetí), Josep Pi (1er fiscorn), Josep Joan (2n fiscorn), Desconegut (trombó) i Dídac Batlle (contrabaix)
Davant: Anton Planas i Romans (flabiol), Josep Cané (2n tible), Josep Figueras ["Maceu"] (1er tible), Segur Català (1er tenor) i Llorenç Mas (2n tenor).
Foto: Felip Salvador. Arxiu d'Imatges del Museu de Badalona, Arxiu Josep Mª Cuyàs.


Any 1917 (1)
Portada del díptic publicat l'any 1917 que em fa arribar en Jordi Gallegos i Córdoba.
Col·lecció Família Parés-Hereu.


Any 1917 (2)
Segona pàgina del díptic, amb la presentació per la temporada 1917-1918.
Col·lecció Família Parés-Hereu.


Any 1917 (3)
Tercera pàgina del díptic, amb el personal artístic.
A dalt: Llorenç Mas (violí director i tenora), Josep Pi (director i fiscorn) i Segur Català (flauta, flautí i tenor)
Segona fila: Anton Planas, Baltasar Alsina i Fàbregas ["Tasanet"] (violí i fiscorn) i Francesc Sendra (viola i trombó)
Tercera fila: Dídac Batlle (contrabaix), Josep Figueras ["Maceu"] (clarinet i tible) i Josep Cané (clarinet i tible)
A baix: Lluís Hereu (cornetí) i Amadeu Jofra* (cornetí).
* He vist el cognom acabat en e a la foto, però en tota la documentació de què disposo acaba en a.
Col·lecció Família Parés-Hereu.


Any 1917 (4)
Quarta pàgina del díptic, on es fa esment del repertori i de la possibilitat d'augmentar la formació (cosa força freqüent a l'època).
Col·lecció Família Parés-Hereu.


Any 1918 (1)
Dues versions de la mateixa fotografia:
La primera, de la Col·lecció Jaume Ferrer - Mª Dolors Serra, que també apareix al llibre Cobla Baix Empordà: 35 anys i endavant!, de Lluís Mercader (veure també l'article RECORDANT VELLS TEMPS... AMB LLORENÇ MASPERA I COLLS )*, sense rètol.
La segona, amb rètol, de la Col·lecció d'Eduard Boada, i de la qual se'n pot veure el revers en la següent imatge.
Darrere: Anton Planas, Segur Català, Dídac Batlle, Agustí Ferriol i Camós i Joan Darné i Pascual
Davant: Josep Estela i Moret, Desconegut, Llorenç Mas, Josep Figueras ("Maceu"), Fortunat Carbó i Parals (oncle de Josep Carbó i Vidal) i Amadeu Jofra (dret).
* La majoria de les informacions aparegudes en aquest blog referents a formacions de Palamós m'han estat facilitades per en Lluís Mercader i l'Amadeu Cuadrado.


Any 1918 (2)
Revers de la postal anterior.


Any 1919 (1)
Fotografia i detall d'una ballada de sardanes a la Plaça de la Vila, de Palamós, durant el Carnaval de 1919. Era doncs final de la temporada 1918-1919, de manera que és molt probable que els músics siguin els que podem veure en la postal de 1918. Intento les identificacions, ajudat de les que posa el llibre Cobles i orquestres de Palamós (1843-2014). Mig segle de la Cobla Baix Empordà, de Lluís Mercader i Bravo:
Darrere: Amadeu Jofra (2n cornetí), Agustí Ferriol (1er cornetí), Desconegut (1er fiscorn), Desconegut (2n fiscorn), Josep Joan (trombó) i Dídac Batlle (contrabaix)
Davant: Anton Planas (flabiol), Desconegut (2n tible), Desconegut (1er tible), Segur Català (1er tenor) i Llorenç Mas (2n tenor).
Fotos: Juli Pallí i Cama. Col·lecció Maria Torrent i Costa. Arxiu Municipal de Palamós.


Any 1919 (2)
Darrere de tot (5): Josep Estela, Dídac Batlle, Desconegut, Fortunat Carbó i Desconegut
En segon terme, a l'esquerra (2): Amadeu Jofra i Llorenç Mas
Davant (5): Josep Figueras ("Maceu"), Segur Català, Agustí Ferriol, Emili Camós i Pruneda ("Miliu Terrarol") i Francesc Sendra


Any 1924 (1)
Cartell de la temporada 1924-1925, amb els músics envoltant una insòlita imatge de la badia de Palamós des d’un Sant Antoni de Calonge gairebé despoblat d’edificacions. Van fer servir aquest format, canviant la imatge, per fer el cartell de 1929.
D’esquerra a dreta, començant pel costat esquerra, a baix. i seguint el moviment de les agulles del rellotge:
Josep Estela (director), Joan Darné, els germans Fermí i Agustí Ferriol, Josep Figueras ("Maceu"), Llorenç Mas, Segur Català, Dídac Batlle, Arnald Sagols i Rubau ("Pilot"), Eduard Castelló i Juanals i Fortunat Carbó.


Any 1924 (2)

Revers de la postal anterior.
Foto: Arxiu Anna Mª Mas.


Any 1929
Aquest cartell és una modificació del de 1924.
D’esquerra a dreta, començant pel costat esquerra, a baix. i seguint el moviment de les agulles del rellotge:
Josep Estela (director), Joan Darné, els germans Fermí i Agustí Ferriol, Josep Figueras ("Maceu"), Llorenç Mas, Segur Català, Dídac Batlle, Arnald Sagols i Rubau ("Pilot"), Eduard Castelló i Juanals i Fortunat Carbó.
La Principal de Palamós (Antiga), que tenia la seu al Centre Republicà Federal, es va dissoldre l’any 1934.


Anys 40  (Segona època de la formació)
Es van refundar l'any 1941, amb tres components de la primera època, i la resta músics nous.
Aquí els veiem, ben abrigadets, a punt de començar algun passant o processó.
D'esquerra dreta: Josep Buxeda ["Bufa"] (fiscorn); Desconegut (fiscorn); Josep Moret (trompeta); Agustí Ferriol (trompeta); Eduard Castelló Juanals (contrabaix = potser havien de fer ball al carrer?); Baldomer Nicolau i Caner (saxo alt); Josep Ullastres (saxo alt); Serapi Lladó (darrere, potser trombó) i Santiago Quintana (saxo tenor).
Foto: Col·lecció Conxita Samsó i Ferriol.


Any 1948
Darrere: Santiago Bañeras i Goday (fiscorn), Jacint Ferriol i Giraut (tible), Josep Ullastres i Aliu (tenora), Joan Maymí i Vila (trombó i vocalista), Baldomer Nicolau i Caner (tible), Eduard Castelló i Plaja (trompeta) i Agustí Ferriol i Camós (trompeta)
Davant: Eduard Castelló i Juanals (contrabaix), Santiago Quintana i Ribot (tenora), Ramon Casas i Camós (flabiol) i Llorenç Maspera i Colls (fiscorn).
Foto: Col·lecció Llorenç Maspera i Colls.


Any 1950
Tarda del dia 26 de Juny de 1950, darrer dia de la Festa Major de Palamós, amenitzant una cursa de braus.
D'esquerra a dreta: Rafel Albertí i Ruscalleda (platerets), Santiago Bañeras (fiscorn, mig tapat), Llorenç Maspera (fiscorn), Agustí Ferriol (trompeta), Eduard Castelló i Plaja (trompeta), Amadeu Cuadrado i Alguacil (bateria), Joan Falgueras i Buscarons (saxo tenor), Santiago Quintana (saxo tenor), Baldomer Nicolau (saxo alt) i Josep Ullastres (saxo alt).
Foto: Col·lecció Amadeu Cuadrado i Alguacil.


Any 1951 (1)
En formació de Ball (malgrat que el cartell posa Orquesta Palamós , és en realitat La Principal de Palamós).
Entre parèntesis hi poso l'instrument de ball i el de cobla que tocava cadascú.
Darrere: Eduard Castelló Juanals (contrabaix), Serapi Lladó (trombó de vares i trombó de pistons), Llorenç Maspera (trombó de vares i fiscorn), Eduard Castelló Plaja (trompeta) i Agustí Ferriol (trompeta).
Davant: Rafel Albertí (piano i flabiol), Amadeu Cuadrado (bateria i fiscorn), Joan Maymí (cantant i trombó de pistons = abans els cantants no se les "mamaven" tant dolces com ara, que van a sou i passen de la cobla !), Joan Falgueras (saxo i tible), Santiago Quintana (saxo i tenora), Baldomer Nicolau (saxo i tible) i Josep Ullastres (saxo i tenora).
Foto: Col·lecció Conxita Samsó i Ferriol.


Any 1951 (2)
Tocant sardanes davant del Casino "La Unión", de Palamós, el 3 de Juny de 1951 (... Nois: "al tantu" que ens fan la foto ! ) :
Darrere: Eduard Castelló (fill), Agustí Ferriol, Serapi Lladó, Llorenç Maspera, Amadeu Cuadrado i Eduard Castelló (pare)
Davant: Rafel Albertí, Baldomer Nicolau, Joan Falgueras, Josep Ullastres i Santiago Quintana.
L'any 1961 abandonaven la formació cinc dels seus membres, entre ells l'Eduard Castelló (fill) i en Joan Maymí, per formar el grup Eduard Castelló i el seu Conjunt . Com que el nom de Principal de Palamós el tenia registrat Eduard Castelló i Plaja, els músics que van quedar (Ramon Casas, Joan Falgueras, Baldomer Nicolau, Josep Ullastres, Pere Roca i Amadeu Cuadrado) es van reorganitzar, i aquell mateix any 1961 van constituir la Cobla-orquestra Empordà, que l'any 1964 donaria pas, al decidir de fer només Cobla, a la Cobla Baix Empordà.
Foto: Reinald Serrat, Col·lecció Família Maspera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

Gràcies!