T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dimecres, 20 de juny del 2012

LA LIRA (PalamĂłs)

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1922 (1)
Portada del dĂ­ptic editat l'any 1922 per aquesta Cobla-orquestra de PalamĂłs formada l'any 1915, dirigida des d'un bon principi per Emili CamĂłs i Pruneda ("Miliu Terrarol").
Foto: Arxiu Carme Sureda.
Aquest dĂ­ptic i la seva informaciĂł corresponent, aixĂ­ com moltes dades d'aquesta entrada, provenen del llibre Cobles i orquestres de PalamĂłs (1843-2014). Mig segle de la Cobla Baix EmpordĂ , de LluĂ­s Mercader i Bravo, editat per Viena edicions:


Any 2014
Portada del llibre esmentat.


Any 1922 (2)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, amb el text de presentaciĂł d'aquella temporada.
Foto: Arxiu Carme Sureda.


Any 1922 (3)
Tercera pĂ gina del dĂ­ptic, amb la relaciĂł del personal artĂ­stic. L'ordre d'instruments Ă©s Orquestra i Cobla:
Francesc Ametller (contrabaix i fiscorn), Joan Bagué i Roda ["el Senzill"] (clarinet i tible), Anicet Barnés i Cama (fiscorn), Emili Camós i Pruneda ["Miliu Terrarol"] (violí i flabiol), Marià Font (violí i contrabaix, i també representant), Joan Llagostera (violí i tenora), Sebastià Portas i Batet (cornetí), Pelai Prohias i Burget (cornetí) i Carles Ventura i Galter (Collboni")*.
Foto: Arxiu Carme Sureda.
* Fill de Joan Ventura i Collboni i Enriqueta Galter, li deien "Collboni" perquĂš el seu pare (fill d'AnglĂšs), durant una Ăšpoca de la seva vida va fer servir el nom de Joan Collboni. Aquest mĂșsic havia estat fundador de la Cobla-orquestra La Farnense, de Santa Coloma de Farners (1876) i de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal (1888). En molts llibres i articles consta com a Josep Collboni, un error que s'ha vingut arrastrant durant anys, perĂČ que si un busca bĂ© a les hemeroteques, com va fer en el seu moment el bon amic Jaume Nonell i Juncosa, es descobreix la veritat: veure aquesta publicaciĂł.


Any 1922 (4)
Quarta pàgina del díptic, on s'indica que el representant és Marià Font. Consta també la impremta: tipografia P. Ribas, de Palafrugell.


Any 1927

Tocant al "Ball de matĂ­" celebrat al Centre Obrer La Fraternitat, de Calonge.
En aquesta foto, de la qual en faig dos detalls, no es veu gairebĂ© la cara dels mĂșsics, perĂČ comparant amb la foto segĂŒent provo algunes identificacions:
Darrere: Anicet Barnés i Cama, Desconegut, Desconegut, Desconegut i Joan Bagué i Roda ("el Senzill")
Davant: Emili CamĂłs i Pruneda ("Miliu Terrarol"), Carles Ventura i Galter (Collboni"), Desconegut, Zoilo Sureda i BidĂł, Desconegut i Desconegut.
Fotos: Arxiu Montserrat Darnaculleta.


Any 1928
Identifico alguns del seus membres llegint l' article "Recordant vells temps... amb Llorenç Maspera Colls", d'en LluĂ­s Mercader i Bravo:
Darrere: Josep Moret i Balaguer, Joaquim Sais i Fabrellas, Anicet BarnĂ©s i Cama, Serapi LladĂł i  Balateu i Joan BaguĂ© i Roda ("el Senzill") [representant]
Davant: Emili CamĂłs i Pruneda ("Miliu Terrarol"), Zoilo Sureda i BidĂł, Baldomer Nicolau i Caner, Carles Ventura i Galter (Collboni") i Pere Palau i Molla.
Foto: Arxiu Comarcal del Baix EmpordĂ .


Any 1929
S'incorporen a la formaciĂł Enric VilĂ  i Armengol, al fiscorn (amb 18 anys, fill del primer trompeta Enric VilĂ ), i Rogeli VilĂ  i Armengol, primer tenor, germĂ  de l'Enric.
Darrere: Enric VilĂ  i Buixaderas (pare), Josep Moret,  Enric VilĂ  i Armengol (fill), Anicet BarnĂ©s i Cama, Serapi LladĂł i Joan BaguĂ© ("el Senzill")
Davant: Emili CamĂłs ("Miliu Terrarol"), Zoilo Sureda, Baldomer Nicolau i Caner, Rogeli ("Pitu") VilĂ  i Carles Ventura (Collboni").

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

GrĂ cies!