T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un cafĂš, o contribuir al manteniment d'aquesta pĂ gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el botĂł DONAR que hi ha a continuaciĂł:
GrĂ cies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

diumenge, 1 de juliol de 2012

ELS PALEROS

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sĂ­, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1905
Aquesta orquestra de Sant Celoni, que ja actuava amb aquest nom l'any 1880, era la continuaciĂł d'una orquestra creada per mossĂšn DomĂšnec Ferrer l'any 1846. Els seus promotors principals van ser Josep Framis i Gili, integrant des dels inicis d'aquella orquestra primigĂšnia, i Salvador Ballada i ViguĂ© (o Viguer, Biguer i tambĂ© BiguĂ©), que era forner i taper, al igual que els seus fills LluĂ­s, Joan i Josep, que tambĂ© van formar part de l'orquestra; tenien aquest nom segurament en referĂšncia a la pala d'enfornar. El pare d'en Salvador es deia DomĂšnec Ballada i Oliveras, un forner nascut a Amer, que va establir una fleca a Sant Celoni i tocava el cornetĂ­ en la primera orquestra documentada del poble, esmentada abans, l'any 1846.
A la foto veiem la primera formaciĂł que hauria comptat amb onze mĂșsics, idea que perseguia el seu director, a fĂ­ de posar-se a l'alçada de les mĂ©s prestigioses de l'Ăšpoca. Dono els noms dels components amb certes reserves:
Darrere: Josep Planells i Bancells, Desconegut, Manel Mercader i Corriols (Manel del Clarinet), Joan Janer [?], Manel MontanĂ© [?] i Francesc ("Paco") Oliveras i Mestres [?]
Davant: Desconegut, Salvador Ballada i Vigué*, Pau Palau i Iglesias, Lluís Ballada i Vila i Desconegut.
Salvador Ballada va ser també alcalde de Sant Celoni entre 1905 i 1906.
La major part d'aquesta informaciĂł provĂ© del llibre ELS PALEROS, de  Rafel JimĂ©nez i Molina, editat per l'Ajuntament de Sant Celoni l'any 2013.


Any 1908 (1)
Portada del dĂ­ptic de la temporada 1908-1909.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (2)
Segona pĂ gina del dĂ­ptic, amb la relaciĂł del personal artĂ­stic:
LluĂ­s Ballada i Vila (violĂ­-director solista), MartĂ­ Framis i FitĂł (violĂ­ solista), Joan Ballada i Vila (violĂ­ primer), Josep Ballada i Vila (viola), Oleguer Xena i Martori (contrabaix solista), Joan Tauler i PujatĂł (flauta i flautĂ­), Ramon Pla (clarinet), Marc Riera (cornetĂ­ solista), Joan Gener (cornetĂ­) i Francesc SolĂ  (fiscorn solista).
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (3)
A la tercera pàgina del díptic hi trobem l'escrit de presentació, on s'esmenta les incorporacions de Marc Riera i Andreu Palau. Tot i fer constar que també tocaven sardanes, ho devien fer amb els instruments d'Orquestra.
Els representants eren Martí Framis i Salvador Ballada i Vigué, que en aquella temporada no actuava a la formació; entre 1895 i 1909 va ser membre de l'Ajuntament de Sant Celoni, com a regidor, tinent d'alcalde o alcalde.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1908 (4)
Darrera pĂ gina del dĂ­ptic, amb expressiĂł dels impressors: Impremta de F. Cucurella, Granollers.
Foto: Biblioteca Nacional de España.


Any 1913
Darrere: Joan VilĂ  i Hortal (fiscorn), Joan Gener i Xiraut (cornetĂ­), Marc Riera (cornetĂ­) i Oleguer Xena i Martori (contrabaix)
Davant: Josep Oliveras i Mestres (clarinet), Andreu Palau i Nicolau (clarinet), Joan Tauler i PujatĂł (flauta), LluĂ­s Ballada i Vila (violĂ­), MartĂ­ Framis i FitĂł (violĂ­), Joan Ballada i Vila (violĂ­), Josep Ballada i Vila (violĂ­) i Salvador Ballada i ViguĂ© (viola i director).


Any 1914
Darrere: Joan Tauler, Joan VilĂ  i Oleguer Xena
Al mig: Joan Ballada, MartĂ­ Framis i Josep Oliveras
Davant: Marc Riera, Andreu Palau, LluĂ­s Ballada, Joan Gener i Josep Ballada.


Any 1915
S'observa la mateixa formaciĂł que en la foto Any 1913, amb excepciĂł del pare de la nissaga Ballada, en Salvador*, que va passar la direcciĂł al seu fill LluĂ­s.
El 1917 van canviar-se el nom, constituint-se l' Orquestra Art Musical.
* Se'l pot veure darrere la finestra de la part esquerra de la imatge (si cliques la foto ho veurĂ  millor).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortirà en el comentari)

GrĂ cies!