T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

dilluns, 7 de gener del 2013

MELODIA

👉  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Any 1931 (1)
L' Orquestra Melodia es va fundar l'any 1931 al Vendrell per Joan Carné i Güell i amb el nom de Melody Jazz. Aleshores tenia set músics i seguia l'estela de les grans orquestres nord-americanes tocant swing als balls municipals i als clubs de diverses ciutats.


Any 1931 (2)
En aquesta foto ja són vuit elements; tinc els noms, encara que no estic segur de que corresponguin a l'ordre en què estan col·locats, a excepció del primer, que és el fundador:
Joan Carné (saxos alt i baríton, clarinet i violoncel), Ramon Babot (saxo tenor, clarinet i oboè), Joan Vives i Ventura (saxos alt i soprano, i violí), Casimir Coll (violí, banjo i trompeta), Miquel Tous (trompeta i guitarra), Antoni Cornellà (trombó i contrabaix), Baltasar Vidal (piano i bateria) i Lluís Cañellas (piano, violí i contrabaix, que més tard aniria al Liceu com a violinista).


Anys 30
Probablement són els mateixos músics que en la foto anterior.


Anys 40
Portada d'un cançoner on es veu la transició de Melody Jazz a Melodía Orquesta.


Any 1956
El 1956 es constitueixen com a Cobla-Orquestra i el nou director serà Pau Sicart i Güell, comptant com a cantant amb Ramon Calduch i Gimeno, que hi va romandre fins l'any 1958.
Saxos: davant, a l'esquerra Joan Vives i Virgili, fill d'un dels fundadors, Joan Vives i Ventura.


Any 1959
Darrere: Josep Martorell i Guasch, Eduard Colet i Papiol, Joan Figueras i Marcè, Joan Miracle i Domingo i Josep Cañellas i Santó
Davant: Joan Vives i Virgili, Anton Torelló i Casanovas, Ramon Estil·les i Guasch, Vicens Prades i Porres, Pau Sicart i Güell i Jaume Marcè i Diu.


Anys 50 (2)
Així com la foto anterior és en plan artístic, en aquesta els podem veure en plena feina ...
Darrere: Josep Martorell (trombó), Eduard Colet (trompeta), Joan Figueras (trompeta), Joan Miracle (trompeta) i Jaume Marcè (contrabaix)
Al mig: Josep Cañellas (bateria) i Pau Sicart (piano)
Davant: Joan Vives i Virgili (saxo tenor), Ramon Estil·les (saxo alt), Anton Torelló (saxo alt) i Vicens Prades (saxo tenor).


Anys 50 (3)
I envoltats de mainada, tocant sardanes ...
Darrere: Eduard Colet, Joan Figueres, Joan Miracle, Josep Martorell i Josep Cañellas
Davant: Pau Sicart, Ramon Estil·les, Vicens Prades, Joan Vives i Virgili, Anton Torelló i Jaume Marcè.


Anys 50 (4)
Té tota la "pinta" d'estar sonant el "Vals de las Olas" ... Eren temps en que la majoria de músics de Cobla-orquestra tenien una formació multi-instrumental que gairebé sempre incloïa el violí.
Davant, a l'esquerra Joan Vives.


Anys 50 (5)
Els dies 4, 5 i 6 de Maig de 2001 es va celebrar el centenari del naixement de Pau Sicart Güell.. Òbviament, aquesta foto no és de 2001, sino que correspon als anys 50, és una foto-composició, i la imatge de Pau Sicart seria de l'any de la seva mort (1990).
La resta de components que envolten al mestre, seguint les agulles del rellotge començant per baix de tot a l'esquerra són: Anton Torelló i Casanovas, Josep Cañellas i Santó, Joan Vives i Virgili, Joan Miracle i Domingo, Vicenç Prades i Porres, Jaume Marcé i Diu, Ramon Estil·les i Guasch, Josep Martorell i Guasch, Joan Figueras i Marcé, Eduard Colet i Papiol i Jordi Cohí i Grau.


Any 1964
Al rest de davant, a l'esquerra Joan Vives i Virgili, i al seu costat amb ulleres fosques, hi ha el cantant Johnny Guitart*
* El seu nom real és Joan Guitart i Basas. Nascut a Igualada (Anoia), té un curriculum força interessant, i el trobo en el meu blog en les formacions següents: Conjunt Londres (1951), Cobla-orquestra Artística del Noya, Cobla-orquestra Triunfal (1957-1959), Cobla-orquestra Amoga (1959-1960), Conjunt Harlem Group (1961), Cobla-orquestra Costa Brava (1962-1964), Cobla-orquestra Melodia (1964), Cobla-orquestra Montgrins (1968-1974) i Cobla-orquestra Sensació (anys 70). Va enregistrar uns quants discos amb el segell gironí Sandiego.


Anys 60 (2)
Tres acordions i quatre violins: autènticament acústic, i espectacular ! Un unplugged que seria difícil de trobar avui dia en les Orquestres actuals.
El 1966 Jaume Marcè és nomenat director i l'orquestra és popularitzada per Josep Maria Espinàs en el llibre Festa Major (1969). El seu prestigi va fer que fos contractada a l'Expocanción organitzada per Luis del Olmo a Roda de Berà. Entre els anys 1960 i 1970 arribaria a fer unes 170 actuacions a l'any no sols a Catalunya, sinó també a l'Aragó, Catalunya Nord, Castella, País Valencià i Illes Balears.


Anys 70
D'esquerra a dreta: Josep Urgell, Josep Vidal, Desconegut, Jaume Cardona, Joan Vives i Virgili, Desconegut, Joan Miracle, Josep Cañellas, Josep Rossell, Desconegut, Jaume Marcè i Joan Figueras.



Any 1976
D'esquerra a dreta: Joan Vives i Virgili, Desconegut, Josep Urgell, Desconegut, Jaume Cardona, Josep Cañellas, Desconegut, Josep Vidal, Josep Rossell, Joan Figueras, Jaume Marcè i Joan Miracle.



Any 1980 (1)
Mirem a càmera, que ens fan la foto !
Darrere: Josep Urgell, Joan Figueras, Josep Vidal, Josep Turu i Damunt, Josep Martorell, Josep Cañellas i Joan Miracle
Davant: Jaume Marcé, Josep Rossell, Joan Virgili, Joan Vives i Virgili i Jaume Cardona.


Any 1980 (2)
Drets: Jaume Cardona, Josep Turu, Joan Miracle, Josep Rossell, Josep Vidal, Joan Vives i Joan Virgili
Asseguts: Josep Cañellas, Joan Figueras, Jaume Marcé i Josep Urgell.


Any 1981
Dues imatges promocionals, amb dos vestuaris diferents, de l'època en que van participar en la banda sonora del film Últimas tardes con Teresa (1983), basat en la novel·la homònima de Juan Marsé.
Identifico els components a la segona fotografia.
Darrere: Josep Urgell, Desconegut, Josep Vidal, Josep Cañellas, Joan Figueras, Joan Sánchez Izquierdo, Joan Virgili, Joan Vives Virgili i Josep Rossell
Davant: Desconegut, Josep Mª Fernández,  Rafel Claramunt, Desconegut i Joan Miracle.


Anys 80
I dues imatges més, en formació de Cobla.
Darrere: Josep Urgell, Eduard Gispert, Josep Vidal, Rafel Claramunt, Anton Martí i Josep Cañellas
Davant: Desconegut, Josep Rossell, Joan Virgili, Joan Sánchez i Izquierdo, Josep Mª Llurba i Josep Mª Fernández.


Any 1985
De 1982 a 1993 el director fou Josep Cañellas, època durant la qual molts músics es jubilaren i la Melodia deixà d'actuar com a Cobla.


Any 1986
La foto de l'Orquestra es va fer a la discoteca Arcus, de Roda de Berà.


Any 1989
Acompanyant les Caramelles al Vendrell.


Anys 90 (1)
La foto de l'Orquestra es va fer davant d'un monument a l'il·lustre músic vendrellenc Pau Casals, al costat de l'auditori Pau Casals de la platja de Sant Salvador (El Vendrell).


Anys 90 (2)


Anys 90 (3)


Anys 90 (4)


Anys 90 (5)


Anys 90 (6)


Anys 90 (7)


Anys 90 (8)
Concert a La Lira Vendrellenca .


Any 2000


Any 2002


Any 2003


Any 2009


Any 2010


Any 2011 (1)


Any 2011 (2)


Any 2011 (3)
Els últims directors són: Àlex Gonzàlez (2000-2004) i Ramon Chacón (des de 2004). L'any 2011 l' Orquestra Melodia va rebre la Creu de Sant Jordi.


Any 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!