T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si t'agrada el blog i em vols convidar a un caf√®, o contribuir al manteniment d'aquesta p√†gina, (a partir de 1 €), pots fer-ho prement el bot√≥ DONAR que hi ha a continuaci√≥:
Gràcies!

SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAF√ą, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEG√úENT BOT√ď. GR√ÄCIES !

dijous, 31 de maig de 2012

LA PRINCIPAL DE PERALADA

ūüĎČ  LLEGEIX, SISPLAU :
 
Si deixes un comentari, posa el teu nom i correu, i et podré contestar.
 
Si ho prefereixes em pots escriure directament al meu correu:

jlm_54@hotmail.com

Si et vols descarregar alguna foto, endavant! Només et demano que si la publiques, citis la font.

... I ara sí, et convido a gaudir del meu treball:


Posterior a l'any 1893
Cobla-orquestra de Peralada fundada l'any 1890 amb deixebles de l'Escola del Castell. Era coneguda també com La Cobla Nova, en contraposició a La Cobla Vella.
Aquesta és la foto més antiga que es conserva de La Principal de Peralada.
Darrere: Miquel Albreda i Casanovas ["el Llarg de Palaci"] (2n cornet√≠), Joan Mont i Buscat√≥ ["Manelet"] (1er cornet√≠), Josep Ferrer i Torres ["el Pacheco"] (1er fiscorn), Josep Serra i Bonal (2n fiscorn) i Miquel Serra i Bonal (contrabaix i director).
Davant: Mart√≠ Mont i Buscat√≥ (flabiol), Anton Mont i Guant√© [?] (2n tible), Jaume Llongueras i Pla ["Met Santal√≥"] (1er tible), Josep Lleons√≠ i Casanovas ["Pep Noni"]* (1er tenor) i Josep Bigas i Llans√≥ (2n tenor).
* Aquesta √©s l'√ļnica foto en que Josep Lleons√≠ fa el primer tenor i Josep Bigas el segon; al cap de poc temps es van intercanviar les posicions definitivament. Un detall poc conegut d'aquest m√ļsic √©s que el seu germ√† Pere Lleons√≠ i Casanovas va ser un dels integrants primigenis de la Cobla-orquestra Montgrins, entre 1895 i 1916.
Bona part de la informaci√≥ dels noms dels m√ļsics d'aquesta foto i succesives, √©s extreta del llibre LA PRINCIPAL DE PERALADA, d' In√®s Padrosa i Gorgot.
Trobar√†s m√©s informaci√≥ d'aquesta cobla aqu√≠ i tamb√© a les p√†gines 80 a 85 de l'article TRES COBLES EMPORDANESES, de Joaquim Gironella i Gara√Īana.


Any 1902
Quins barrets! Quins mostatxos!
Drets: Mart√≠ Mont i Buscat√≥ (flabiol), Miquel Albreda (2n cornet√≠), Joan Mont i Buscat√≥ (1er cornet√≠), Hermenegild Marc√® i Quintana (1er fiscorn, substitueix Josep Ferrer i Torres), Josep Serra (2n fiscorn) i Miquel Serra (contrabaix i director).
Asseguts: Francesc Pascual (2n tible), Jaume Llongueras ["Met Santaló"] (1er tible), Josep Bigas (1er tenor) i Josep Lleonsí ["Pep Noni"] (2n tenor).
Foto: Josep Esquirol i P√©rez, feta despr√©s que la Cobla obtingu√©s la Medalla d'Or en el Concurs de Cobles-orquestres de les Fires i Festes de la Merc√®, a Barcelona, l'any 1902. √Čs de la Col·lecci√≥ d'en Jordi Gallegos i C√≥rdoba.


Any 1907 (1)
Artística portada del díptic editat la temporada 1907-1908.
L'original no est√† datat, per√≤ poso aquest any donat que aquesta temporada el fiscorn Hermenegild Marc√® va marxar a la Cobla-orquestra Antiga Pep, essent substitu√Įt per Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥"), que va tornar a Peralada l'any 1906, procedent de Granollers, tal com s'explica en el peu de la foto Any 1907 (3).


Any 1907 (2)
A la segona pàgina s'indica la direcció i representació de La Principal de Peralada.
Foto: Fons Enric Ma√Īosas i Barrera.


Any 1907 (3)
En el text de presentació d'aquesta tercera pàgina s'esmenta, per una banda, l'obtenció de la Medalla d'Or en el Concurs de Cobles-orquestra de les Fires i Festes de la Mercè, a Barcelona, l'any 1902; i també es destaca la reincorporació del fiscornaire Joan Mont i Pujol ("Xambó"), després del seu pas per les Cobles-orquestra granollerines La Catalana i La Moderna.
Aquest any 1907 van obtenir també el Primer Premi d'Honor en el mateix Concurs.
Foto: Fons Enric Ma√Īosas i Barrera.


Any 1907 (4)
Darrera pàgina del díptic, on s'indica que es va fer a la Impremta de J. Serra (no sé si vinculada als germans Miquel i Josep Serra i Bonal).
Foto: Fons Enric Ma√Īosas i Barrera.


Any 1910
Flabiol, tibles, tenors i cornetins, semblen els mateixos de la foto de més amunt (Any 1902).
Aquesta foto √©s feta a Susqueda, avui sota les aig√ľes del pant√† del mateix nom, molt a prop d'un dels llocs on he viscut.
Alg√ļ ha vist una cadira?
Foto: Valentí Fargnoli. Arxiu Mas. CRDI, Ajuntament de Girona.


Any 1913 (1)
Actuant a Caldes de Malavella el dia 3 d'Agost de 1913. La imatge té bona resolució, de manera que si la obrim (clicant-la) podem veure que el flabiolaire i el contrabaixista toquen a terra, encarats cap a la resta de la Cobla, un a cada banda; el flabiolaire es pot veure millor, tocant, en la foto Any 1913 (3). En primer terme es veu dues rotllanes d'homes sols, més enllà una rotllana mixta, i al fons una rotllana de dones soles.
Foto: Arxiu Rafael Blanch i Via.


Any 1913 (2)
En aquest detall de la foto anterior intento la identificaci√≥ dels m√ļsics. Els tenors estaven tan compenetrats que fins i tot vestien tots dos amb pantalons blancs.
Darrere: [1] Desconegut (2n cornetí), [2] Joan Mont i Buscató (1er cornetí), [3] Gregori Bosch i Cros (1er fiscorn) i [4] Joan Mont i Pujol ["Xambó"] (2n fiscorn)
Davant: [5] Mart√≠ Mont i Buscat√≥ (flabiol), [6] Jaume Llongueras i Pla ["Met Santal√≥"] (2n tible), [7] Francesc Pacual (1er tible), [8]  Josep Bigas i Llans√≥ (1er tenor), [9] Josep Lleons√≠ i Casanovas ["Pep Noni"] (2n tenor) i  [10] Josep Serra i Bonal (contrabaix).
Foto: Arxiu Rafael Blanch i Via.


Any 1913 (3)
Trobo en el blog d'Eul√†lia Petit i Vil√† aquesta postal enviada l'any 1916. Aquesta foto est√† feta amb pocs instants de difer√®ncia en el mateix lloc i dia que la que veiem a Any 1913 (1), √©s a dir, a Caldes de Malavella el dia 3 d'Agost de 1913. Per tant, √©s possible que la inscripci√≥ "Parlav√†" sigui err√≤nia.
La segona foto és una edició que en faig.
Foto: Arxiu Eulàlia Petit.


Any 1913 (4)
En aquest detall es pot veure millor el flabiolaire en actitud de tocar.
Darrere: Desconegut (2n cornetí), Joan Mont i Buscató (1er cornetí), Gregori Bosch i Cros (1er fiscorn) i Joan Mont i Pujol ["Xambó"] (2n fiscorn)
Davant: Mart√≠ Mont i Buscat√≥ (flabiol), Jaume Llongueras i Pla ["Met Santal√≥"] (2n tible), Francesc Pacual (1er tible), Josep Bigas i Llans√≥ (1er tenor), Josep Lleons√≠ i Casanovas ["Pep Noni"] (2n tenor) i  Josep Serra i Bonal (contrabaix)..
Foto: Arxiu Eulàlia Petit.


Any 1914
El r√®tol √©s un bon indicatiu per establir la data, donat que La Viola d'Or √©s una faula po√®tica (sarsuela en tres actes, definida pels seus autors com una rondalla bosquetana) estrenada el 30 d'Agost de 1914 al bosc de Can Terr√©s, de La Garriga, en el marc de les representacions teatrals conegudes com el Teatre de la Naturalesa, que van tenir lloc entre 1911 i 1914. L'obra, escrita per Apel·les Mestres i O√Ī√≥s, amb m√ļsica d'Enric Morera i Viura, direcci√≥ coreogr√†fica de Pauleta P√†mies i Serra, direcci√≥ esc√®nica d'Adri√† Gual i Queralt, col·laboraci√≥ escenogr√†fica de Maurici Vilomara i Virgili, i amb la participaci√≥ de l'actor Josep Santpere i Pei, va ser pensada i interpretada per a Cobla i Cor. 
He trobat l'edici√≥ de 29 d'Agost de 1914 (un dia abans de l'estrena!) del setmanari EMPORD√Ä FEDERAL, de Figueres, on a la p√†gina 1 [tinc pendent de posar-hi l'enlla√ß] hi ha una petita cr√≤nica que parla de la visita que va fer Enric Morera a Figueres per assajar, a la Sala Edison, la m√ļsica de La Viola d'Or amb La Principal de Peralada. La relaci√≥ de Morera amb la formaci√≥ de Peralada era molt bona, donat que el seu director, Josep Serra, li instrumentava moltes sardanes, i la Cobla les hi estrenava.
Fins aquest any en totes les fotos d'aquesta formaci√≥ hi ha 10 m√ļsics (no incorporarien el tromb√≥ fins l'any 1925), i en aquesta n'hi ha 12. La ra√≥ d'aquest nombre inusual de m√ļsics √©s doble:
1) El m√ļsic de la dreta de tot, a darrere, crec que √©s en Gen√≠s Mi√†s, que quan va anar a la Cobla-orquestra L'Art Giron√≠, la temporada 1926-1927 (veure la p√†gina 36 de L'Autonomista, Suplement Literari, de 1-10-1925), era anunciada la seva proced√®ncia com el "contrabaix suplent de La Principal de Peralada".
2) [Text extret de l'article d'Antoni Torrent L'ORFE√ď CATAL√Ä S'ESTRENA A PAR√ćS I A LONDRES. JUNY DE 1914, publicat l'any 2013 a la Revista La S√©nia del Rellotge, de Vilassar de Mar, p√†gines 62 a 88] ... El mes de Juny de 1914 l'Orfe√≥ Catal√† va fer una gira que els va portar a Par√≠s i a Londres. En un principi els havia d'acompanyar la jove soprano Maria Barrientos i Llopis, per√≤ poc abans de comen√ßar la gira es va posar malalta, i el mestre Llu√≠s Millet, assessorat per Josep Serra, decideix afegir al projecte a La Principal de Peralada.
... M’imagino la il·lusi√≥ que assaltava els components de La Principal de Peralada pel repte d’acompanyar tot un Orfe√≥ Catal√† en la seva primera sortida a l’estranger, que els portaria a actuar davant la flor i nata dels compositors i instrumentistes musicals d’arreu del m√≥n. Aquest era un cim que segurament mai havien somniat assolir.
En aquesta formaci√≥ hi havia un "bolo" insigne. Un jove mestre de 26 anys, Josep Blanch i Reynalt, que substituiria el fiscorn Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥"). Sens dubte, aquesta sortida marcar√†  la  vida  professional d’en Josep Blanch. L’any seg√ľent, en Josep Serra deixar√† la cobla i anir√† a viure a Barcelona, essent substitu√Įt per en Blanch i Reynalt com a director i instrumentista de fiscorn. Per√≤ durant tota l'excursi√≥, i per darrera  vegada, ambd√≥s fiscorns tocaren un al costat de l’altre a La Principal de Peralada.
L'alineació de la foto queda doncs així:
Darrere: Josep Blanch i Reynalt, Gregori Bosch i Cros, Joan Mont i Buscat√≥, Miquel Serra, Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥"), Josep Serra (sense bigoti!) i Gen√≠s Mi√†s
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Foto: Col·lecci√≥ Jordi Mestres.


Any 1917 (1)
Darrere: Gil Lloveras i Llindis, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch i Reynalt (que substituia Josep Serra*, i que va exercir de director fins la dissoluci√≥ de la Cobla-orquestra), Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
En Josep Serra va marxar a Barcelona.


Any 1917 (2)
Una imatge amb un lleuger toc d'informalitat o distensió.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch, Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").


Any 1918 (1)
Festa Major de Calonge (l'any podria ser 1917). A la foto general es veu que hi ha dues cobles, situades al costat de l'entrada del Castell; no sé quina és la de la dreta.
Detall curi√≥s els claus que sobresurten de la paret darrer dels m√ļsics, semblen posats expressament per a penjar-hi els barrets !
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Foto: Arxiu Montserrat Darnaculleta.


Any 1918 (2)
Al mirar aquest retrat fet a Vic, conv√© recordar que el fet de que s'est√©s fent una fotografia era com un imant per a la gent que se'n donava compte ... els m√ļsics ja hi estaven acostumats, per√≤ el p√ļblic, en general, encara no, fet que es constata en la mirada atenta, expectant, d'aquest grup retratat al peu de la cobla.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Foto: AMCE. Fons Josep Blanch Reynalt. N√ļm. 9852.


Any 1919 (1)
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Miquel Serra
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Nota: Aquesta foto me l'envia l'Ignasi Muntada, i crec que √©s de l'arxiu de l'Eduard Boada; consta com de l'any 1915, per√≤ jo li poso 1919, basant-me en l'aspecte f√≠sic dels m√ļsics, que s√≠ s√≥n els mateixos, i tinguent en compte tamb√© que en Josep Blanch i Reynalt va entrar l'any 1915.


Any 1919 (2)
Retratats novament a la Plaça Major de Vic, on i anaven sovint per aquella època.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Mont i Buscat√≥, Josep Blanch i Reynalt , Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Josep Vicens i Mornau*(fill de Josep Vicens i Juli ["Xaxu"]), que substituia Miquel Serra i Bonal.
* Havent tornat del servei militar no es va poder reincorporar a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala perqu√® la pla√ßa de contrabaix ja estava ocupada (i ben defensada) per Joan Esponell√† i Saballs. Nom√©s va estar una temporada a La Principal de Peralada, doncs l’any 1920 es trasllad√† amb la fam√≠lia a Malgrat de Mar, on va dirigir la coral anomenada La Barretina i va col·laborar en altres iniciatives de la vila.
Davant: Martí Mont i Buscató, Francesc Pascual, Jaume Llongueras ("Met Santaló"), Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Detall curi√≥s: els m√ļsics m√©s veterans porten el barret de color fosc, i els m√©s recents, de color blanc.
Foto: AMCE. Fons Josep Blanch Reynalt. N√ļm. 9853.


Any 1920 (1)
Crec que la foto també està feta a Vic.
Darrere: Gil Lloveras, Joan Daró i Olivet (substitueix Joan Mont i Buscató), Josep Blanch, Joan Mont i Pujol ["Xambó"] i Joan Mont i Roura ["Quendo"] (substitueix Josep Vicens i Mornau)
Davant: Mart√≠ Mont i Buscat√≥, Cast Aiguabella i F√†brega (substitueix Francesc Pascual), Jaume Llongueras ["Met Santal√≥"], Josep Bigas i Josep Lleons√≠ ["Pep Noni"].


Any 1920 (2)
Tocant al Parc de la Ciutadella, de Barcelona. Al fons es veu un quiosc amb c√ļpula, que pertanyia al Casino del Parc de la Ciutadella.
Darrere: Gil Lloveras i Llindis, Joan Daró i Olivet, Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Pujol ("Xambó") i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: Martí Mont i Buscató, Cast Aiguabella i Fàbrega, Jaume Llongueras i Pla ("Met Santaló"), Josep Bigas i Llansó i Josep Lleonsí i Casanovas ("Pep Noni").
Donat que no es veu la cara dels trompetes, la foto podria ser de 1921, i els trompetes serien, d'esquerra a dreta: Josep Carr√© i Roura (substitueix Joan Dar√≥) i Gil Lloveras i Llindis. 
Molt ben lograt el joc d'ombres dels m√ļsics.
Fotos: Josep Brangulí. Arxiu Nacional de Catalunya.


Any 1921
Actuant a la Plaça Major de Vic.
Darrere: Josep Carr√© i Roura (substitueix Joan Dar√≥), Gil Lloveras*, Josep Blanch, Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: Mart√≠ Mont i Buscat√≥, Cast Aiguabella, Jaume Llongueras ("Met Santal√≥"), Josep Bigas i Josep Lleons√≠ ("Pep Noni").
A partir d'aquesta temporada, Josep Carr√© passa a segon cornet√≠ i Gil Lloveras a primer. 


Any 1922

Aquesta fotografia (un mar de barrets, la podriem subtitular) es va publicar a la p√†gina 15 de la Revista Catalunya Gr√†fica, la primera quinzena de Juny de 1922, i reprodueixo a continuaci√≥ -literalment- el peu de foto que l'acompanyava:
Homenatge a n'En Pep Ventura, 11 juny 1922.— Les quatre cobles tocant la sardana «Empord√†» del mestre Morera a la pla√ßa de S. Jaume; aquesta festa, organitzada per l'Ateneu Empurdan√©s, assol√≠ un √®xit remarcable.
Els dies 10 i 11 de Juny de 1922 es va celebrar a Barcelona un homenatge a Josep M¬™ Ventura i Casas ("Pep Ventura"), amb la participaci√≥ de les Cobles La Principal de PeraladaLa Principal de La Bisbal, els Montgrins i la Barcelona
A continuació faig un resum del programa d'aquella Festa que va durar dos dies:
> A les 10 de la nit del dissabte dia 10 Joan Llongueras i Badia va donar una confer√®ncia, Pep Ventura i la seva obra, il·lustrada musicalment per la Cobla Barcelona. L'Albert Mart√≠ va tocar-hi amb la tenora d'en Pep Ventura.
> El diumenge dia 11, a les 11 del mat√≠, les quatre cobles van oferir una audici√≥ a la Pla√ßa de Sant Jaume, amb el seg√ľent repertori: Toc d'oraci√≥ (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de La Bisbal], La bola de neu (Pere Rigau i Poch, Barret√≥) [Montgrins], La rosada (Juli Garreta i Arboix) [Barcelona], La pubilla empordanesa (Josep Serra i Bonal) [La Principal de Peralada], i L'Empord√† (Enric Morera i Viura) [de Conjunt, moment que recull la fotografia]
> A les quatre de la tarda hi va haver una segona audici√≥ al Palau de la Fira de Mostres, amb el seg√ľent programa: A en Pep Ventura (Enric Morera i Viura) [Barcelona], Parlant amb ella (Joan Llongueras i Badia) [Montgrins], Juny (Juli Garreta i Arboix) [La Principal de La Bisbal], Per tu ploro (Josep M¬™ Ventura i Casas, Pep Ventura) [La Principal de Peralada] i La Santa Espina (Enric Morera i Viura) [Conjunt].
> A les deu de la nit La Principal de La Bisbal va interpretar al local de l'Ateneu Empordan√®s (al carrer del Pi n¬ļ 11, de Barcelona) el seg√ľent programa: Jugant a monades (Ramon Rosell i Mestres), Primavera (Josep Bar√≥ i G√ľell), Sempre gentil (Josep Blanch i Reynalt), Dalt de la muntanya (Llu√≠s Cam√≥s i Cabruja), La cirera (Enric Morera i Viura) i Flors de primavera (Francesc Vilar√≥ i Carbonell).
> M√©s o menys a la mateixa hora d'aquell diumenge, les Cobles La Principal de Peralada i els Montgrins feien una doble audici√≥ al Centre Autonomista de Dependents del Comer√ß i de la Ind√ļstria.
Durant aquests dos dies, la tenora d'en Pep Ventura, propietat del notari figuerenc Salvador Dal√≠ i Cus√≠, pare de l'artista Salvador Dal√≠ i Dom√®nech, va estar exposada a l'Ateneu Empordan√®s, aix√≠ com els manuscrits de les sardanes d'en Pep Ventura, cedits per l'escriptor i pol√≠tic figuerenc Josep Puig i Pujades.
Foto: Catalunya Gr√†fica. 


Any 1924
Ara ja en són onze, una mica més mudats ... aquest és l'any en que va néixer el meu pare.
Darrere: Josep Carr√©, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt (√©s el primer any que porten tromb√≥), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: √Ängel Blanch i Reynalt (excel·lent violinista, que molt aviat agafaria el tromb√≥, comen√ßa aqu√≠ com a flabiolaire), Josep Algans i Riera, Cast Aiguabella, Josep Bigas i Josep Lleons√≠ ("Pep Noni").
S'incorpora Josep Algans com a 2n tible, i Cast Aiguabella passa a fer el 1er tible.
Foto: Jaume Tort. Possiblement √©s l'√ļnica foto on coincideixen els tres germans Blanch i Reynalt en una mateixa formaci√≥ ...


Any 1925
Aquesta fotografia (mig tapada per una altra) surt a la pàgina 13 de la revista mensual Joventut Catalana, de 5 de Febrer de 1925, en un reportatge fotogràfic titulat La nostra dansa triomfant, però sense cap informació del lloc o del dia en que es va fer l'actuació. Sembla que aquell dia faltava en Josep Blanch, de manera que el seu germà Amat devia fer el paper de 1er fiscorn amb el trombó.
Darrere: Josep Carr√©, Gil Lloveras, Amat Blanch, Joan Mont i Pujol ("Xamb√≥") i Joan Mont i Roura ("Quendo")
Davant: Àngel Blanch, Josep Algans, Cast Aiguabella, Josep Bigas i Josep Lleonsí ("Pep Noni").
Foto: J. Ens.


Any 1926
Hi ha alguns canvis respecte a la formaci√≥ anterior.
Darrere: Josep Carr√©, Gil Lloveras, Miquel Roca i Juli√† (substitueix Amat Blanch; l'any 1913 havia estat un dels fundadors de la Cobla-orquestra Selvatana; veure foto de l'any 1927 de l' Orquestrina L'Art√≠stica, de Salt, on en el text del revers de la postal es fa esment de la seva proced√®ncia de la Principal de Peralada), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ["Quendo"] (deixa el contrabaix i passa a fer el 2n fiscorn, substituint Joan Mont i Pujol ["Xamb√≥"]) i Pere Llanta i Verg√©s*
Davant: Àngel Blanch i Reynalt, Josep Algans, Joan Badosa i Compte(substitut de Cast Aiguabella), Josep Bigas (que s'havia tret el bigoti) i Josep Lleonsí ["Pep Noni"].
* Aquests dos m√ļsics s√≥n els que s'incorporen aquesta temporada 1926-1927. Ull, el cognom Llanta no s'accentua.
Foto: Octavi Unal.


Any 1927 (1)
Darrere: Josep Carr√© (2n cornet√≠), Gil Lloveras (1er cornet√≠), √Ängel Blanch i Reynalt (tromb√≥, deixa el flabiol per substituir Miquel Roca), Josep Blanch i Reynalt (1er fiscorn i director), Joan Mont i Roura ["Quendo"] (2n fiscorn), i Pere Llanta (contrabaix).
Davant: Enric Cullell i Sagols (flabiol, ocupa el lloc d'√Ängel Blanch, que passa a tromb√≥), Josep Algans (2n tible), Josep Pallisera i Tr√®vol (1er tible, que es torna a incorporar), Josep Bigas (1er tenor) i Josep Lleons√≠ ["Pep Noni"] (2n tenor).
Foto: Valent√≠ Fargnoli i Anneta (que sortosament posava l'any a la majoria de fotos que feia!). Arxiu Constant√≠ Turr√≥.
M√©s fotos tamb√© a l'Arxiu Municipal de Castell√≥ d'Emp√ļries.


Any 1927 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporaci√≥ de l'excel·lent violinista Enric Cullell, que far√† "parella" amb el ja consolidat √Ängel Blanch, i del flautista i "tiblaire de m√®rit" Josep Pallisera.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas..


Any 1928 (1)
... I aquest és l'any en que va néixer la meva mare ...
Darrere: Josep Carr√©, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt (que retorna a la formaci√≥, substituint el seu germ√† √Ängel), Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ("Quendo") i Pere Llanta
Davant: Josep Pag√®s i Quer (substitueix Enric Cullell), Josep Algans, Josep Pallisera, Josep Bigas i Josep Lleons√≠ ("Pep Noni").
Foto: Jaume Tort. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1928 (2)
Revers de la postal anterior, on es destaca la incorporació de Josep Pagès, esmentant la seva condició de ser alumne d'Enric Sans i Salellas.
Foto: Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.


Any 1928 (3)
Entre el 28 d'Octubre i el 5 de Novembre de 1928, durant les Fires de Girona, hi va haver diversos actes i exhibicions folcl√≤riques, tal com es pot veure en aquest reportatge del Centre de Recerca i Difusi√≥ de la Imatge (CRDI) del Servei de Gesti√≥ Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona. En aquestes cinc imatges preses a la Pla√ßa de Braus podem veure les Cobles L'Art Giron√≠ i La Principal de Peralada tocant una sardana de conjunt (en el v√≠deo es pot veure les seq√ľ√®ncies en el minut 36:07 i el minut 36:39).
S'hi pot identificar gaireb√© la majoria de components indicats en la foto Any 1928 (1).


Any 1930 (1)
Anvers d'un sobre (per enviar correu, o per posar-hi propaganda) que em van proporcionar a Agullana, procedent dels arxius de la Societat La Concòrdia. En lloc destacat, la imatge d'Enric Morera, que com ja hem anat veient durant aquesta entrada tenia una estreta relació amb La Principal de Peralada.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1930 (2)
Revers del sobre.
Foto: Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1930 (3)
Detall extret del sobre de la imatge anterior.
Darrere: Josep Carr√©, Gil Lloveras, Amat Blanch i Reynalt, Josep Blanch i Reynalt, Joan Mont i Roura ["Quendo"] i Pere Llanta
Davant: Joaquim Bataller i Llonch (substitueix Josep Pag√®s), Josep Algans, Josep Pallisera, Josep Bigas i Josep Lleons√≠ ["Pep Noni"].
Foto: Jaume Tort. Arxiu Joan Rimalló i Brugat.


Any 1933 (1)
Postal de la temporada 1933-1934.
Foto: Arxiu Pere Lloveras i Casanovas.


Any 1933 (2)
Postal de la temporada 1933-1934. A fi d'una millor identificaci√≥ dels m√ļsics, faig un detall de la postal, i el passo despr√©s per dos filtres diferents.
Darrere: Amat Blanch i Reynalt [tromb√≥ de vares], Josep Bigas [banjo], Pere Llanta [banjo], Josep ("Pepe") N√ļ√Īez i Soler[viol√≠], Josep Blanch i Reynalt [piano i director] i Joan Mont i Roura ("Quendo") [helic√≥]
Davant: Josep Carr√© [2n trompeta i representant], Josep Pallisera [jazzband], Gil Lloveras [1er trompeta], Josep Lleons√≠ ("Pep Noni") [saxo alt] i Josep Algans [saxo tenor].
* Josep ("Pepe") N√ļ√Īez s'incorporava aquella temporada, i a la Cobla tocava el flabiol.
Foto: Arxiu Pere Lloveras i Casanovas.


Any 1933 (3)
Aquest revers de la postal és el que m'ha donat la pista per establir la data de la foto que veiem a les imatges immediatament anteriors, doncs està datat el 28 d'Abril de 1934, o sigui que la foto s'hauria fet l'any anterior.
Feien servir les postals com a rebut, i en aquest cas és de 400 pessetes per tocar els dies 27 i 28 d'Abril de 1934 a la festa de Vilamaniscle.
Foto: Arxiu Pere Lloveras i Casanovas.


Any 1935
D'esquerra a dreta: Pere Llanta i Verg√©s (contrabaix), Josep Blanch i Reynalt (1er fiscorn), Josep Algans i Riera (2n tible), Josep Carr√© i Roura (2n trompeta), Josep ["Pitu"] T√ļrias i Santal√≥ (flabiol), Pere Angelet i Tr√®bol (tromb√≥), Joan Mont i Roura ["Quendo"] (2n fiscorn), Josep Bigas i Llans√≥ (1er tenor), Gil Lloveras i Llindis (1er trompeta), Josep Pallisera i Tr√®vol (1er tible) i Josep Lleons√≠ i Casanovas ["Pep Noni"] (2n tenor).
Fins ben entrada la guerra civil encara van tocar en alguns pobles de l'entorn m√©s pr√≤xim, tamb√© per la Catalunya Nord. Passada la contesa van fer la seva darrera actuaci√≥ a Viladesens, l'any 1940. Al dissoldre's, alguns m√ļsics deixen l'activitat musical definitivament, i la resta van a d'altres formacions:
Gil Lloveras i Llindis, Josep Pallisera i Tr√®vol i Josep ("Pitu") T√ļrias i Santal√≥ van a la Cobla-orquestra Antiga Pep.
Josep Blanch i Reynalt va a la Cobla-orquestra La Principal de L'Escala.
I Joan Mont i Roura ("Quendo") va a la Cobla-orquestra La Principal de Figueres.
Foto: Bosch (Figueres).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOG√ćSTIQUES NOM√ČS PUBLICAR√Č COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE (el correu no sortir√† en el comentari)

Gràcies!