Al setmanari LA GRALLA de 1 de Juny de 1924 (pàgina 3), es commemora la fundació de La Catalana:
3 de juny de 1883
Fundada de molt poc l'orquestra *La Catalana*, en aquesta data comença ses tasques celebrant Rosari i Processó de les Filles de Maria, a Corró d'Avall, i en arribar a Granollers, toca el primer Ball de tarda a can Planas.
Dita orquestra la formaven els professors següents:
Faustí Lligoña i Illa (1er violí i director), Francesc Margarit i Fontcuberta ["Francesc del Putxet"] (2n violí), Jaume Saderra (contrabaix), Esteve Sendra i Soler (flauta), Pere Signes i Soler (flautí), Esteve Ruiz i Plantada (1er clarinet), Jaume Xirau (2n clarinet), Francesc Marsans i Casabella (1er cornetí), Antoni Arumí i Sirvent (2n cornetí) Joaquim Pou i Puig (fiscorn) i Jacint Mayol Parcerisa (trombó).
A vegades se'ls anomenava l'Antiga Catalana, per contraposició a la Cobla-orquestra La Moderna Catalana, fundada l'any 1899.
En aquesta imatge, a més dels músics, s'observa la presència d'un personatge assegut, a l'esquerra; probablement es tracti d'un traginer, persona que s'encarregava de portar el contrabaix i/o altres estris a on calgués quan arribava l'Orquestra en la seva tartana, carro o altre mitjà de transport.
Provo d'establir la identitat d'algun dels músics, d'esquerra a dreta, després del traginer, que està assegut:
Jaume Saderra (contrabaix), Francesc Margarit (2n violí), Desconegut (fiscorn), Antoni Peró i Miralles ["Anton de la Pipa"]* (1er violí), Faustí Lligoña (violí director), Esteve Sendra (flauta), Pere Signes (flautí), Desconegut (clarinet), Desconegut (clarinet), Francesc Marsans (1er cornetí), Antoni Arumí (2n cornetí) i Desconegut (fiscorn). Els dos clarinets podrien ser Esteve Ruiz i Jaume Xirau, i els dos fiscorns podrien ser Joaquim Pou i Jacint Mayol.
* Segons llegeixo a la pàgina 5 del setmanari granollerí LA GRALLA, en la seva edició de 9 de Novembre de 1927, un dels violinistes d'aquesta foto és Antoni Peró i Miralles ("Anton de la Pipa"), que va morir aquell any 1927.
Crec que el violí de l'esquerra és J. Ametlla, el flauta darrere seu Esteve Sendra i el fiscorn en primer terme Amadeu Sitjà.
Les dues fotos següents són del mateix esdeveniment.
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.
Acompanyant els capellans cap a Missa, reconec Esteve Sendra (flauta), Faustí Lligoña (violí, amb barret) i J. Ametlla (violí, sense barret).
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.
Darrere: Amadeu Sitjà (fiscorn)
Davant: J. Ametlla i Faustí Lligoña (violins).
Foto: Josep Mª Armengol i Bas. Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.
* En el revers de la postal es fa constar la nova incorporació d'aquest "distingit concertista de cornetí". També s'esmenta l'any de la creació, 1885.
** Marià Marenyà era de Palafrugell, i va ser un dels fundadors de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal, on va tocar el 2n tenor entre 1888 i 1891. Va morir l'any 1917.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Identifico, amb certes reserves:
Darrere: T. Riera, Martí Saló i Parals ("Martí del cornetí"), Amadeu Sitjà, Joaquim Jáuregui i Jaume Sitjà
Davant: Víctor Bertran, Marian Bataller, Antoni Brugués, Marià Marenyà i Melcior Mayol.
Foto: Fons Esteve Ferrer i Casañas. Arxiu Municipal de Granollers.
Any 1921 (2)
A dalt: Lluís Trescasas, Carles Domènech, Josep Tàpias (director), Daniel Roderas i Anton Brugués
Al mig: Melcior Mayol i Pere Galobardes
A baix: Esteve Bataller, Marian Bataller, Francesc Salvadó i Joan Vilà i Ayats (s'hi havia incorporat l'any 1917).
Foto: Josep Bosch i Plans.
Any 1922 (1)
A dalt: Joan Massó (violí), Lluís Trescasas (violí), Josep Tàpias (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Guillem Clot (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch.
Any 1923 (1)
A dalt: Josep Mª Ruera i Pinart (violí), Carles Domènech (violí), Josep Tàpias (violí director), Joan Serra (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Pere Galobardes (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Joan Vilà (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).
Any 1923 (2)
Revers de la posatal anterior.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Any 1924 (1) (Director: Josep Mª Ruera)
Aquest és un moment clau en la història d'aquesta formació granollerina. Per raons que desconec hi ha fortes tensions i els músics que surten en aquesta postal fan fora el director, Josep Tàpias, assumint les seves tasques en Josep Mª Ruera. Però Tàpias, amb alguns dels músics que el van seguir i d'altres que en contracta, continua operant amb el nom de La Catalana. Durant les temporades 1924-1925 i 1925-1926 es poden veure anuncis de les dues orquestres als diaris de Granollers, i de les seves actuacions; es parla de La Catalana, dirigida per Josep Tàpias, i de La Catalana, dirigida per Josep Mª Ruera; ni els mitjans ni el públic prenen partit, donat que cada formació té un local on sol actuar fixe, i a més van fent festes majors tots plegats; això sí, en la propaganda (veure el següent revers de la postal) fan molt d'èmfasi en l'autenticitat. Tot plegat acaba la temporada 1926-1927, en què els "dissidents" es donen per vençuts (el seu contrincant era el President del Sindicat de Músics de Granollers i "els tenia molt ben posats" -m'he entretingut a repassar els seus escrits en el Butlletí del Sindicat-) i adopten el nom de Cobla-orquestra La Catalònia (Antiga Catalana), essent coneguts també familiarment com la'Orquestra d'en Mayol (per Melcior Mayol, el representant).
A dalt: Joan Diví (violí), Josep Castells (violí), Josep Mª Ruera (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Francesc ["Paco"] Banchs (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach i Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).
Any 1924 (2) (Director: Josep Mª Ruera)
Revers de la postal anterior. Llegeix les notes finals, per acabar de veure "l'ambient" que hi havia.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Any 1924 (3) (Director: Josep Tàpias)
A dalt: Joan Massó (violí), Joan Coll i Gili (violí), Josep Tàpias (violí director), Eudald Malé i Prat (clarinet) i Eduard Tormo i Espí (clarinet)
Al mig: Miquel Vilà i Ferrer (violí) i Isidre Camprubí (cornetí)
A baix: Emili Cerezo i Salvat (contrabaix), Joan Puigdueta i Fuster (flauta), Marçal Aragay (cornetí) i Joan Vilà (fiscorn).
Com a curiositat, el tamany de la lira i l'espai inferior on hi ha el director són més grans que en els dissenys anteriors.
Foto: Josep Bosch. Arxiu Jaume Vallmajó i Madrenas.
Any 1924 (4) (Director: Josep Tàpias)
Revers de la postal anterior.
Any 1925 (1) (Director: Josep Mª Ruera)
A dalt: Joan Diví (violí), Esteva Mogas i Fusellas (violí), Josep Mª Ruera (violí director), Daniel Roderas (clarinet) i Anton Brugués (clarinet)
Al mig: Melcior Mayol (viola) i Francesc ["Paco"] Banchs (cornetí)
A baix: Esteve Bataller (contrabaix), Marian Bataller (flauta), Francesc Salvadó (cornetí) i Pere Llach (fiscorn).
Foto: Josep Bosch (Col·lecció Jordi Mestres).
Any 1925 (2) (Director: Josep Mª Ruera)
Revers de la postal anterior. A partir d'aquí aquests músics passen a ser la Cobla-orquestra La Catalònia (Antiga Catalana). A continuació podem veure una postal de La Catalana de Josep Tàpias.
Foto: Col·lecció Jordi Mestres.
Any 1925 (3) (Director: Josep Tàpias)
A dalt: Josep Pérez (viola), Joaquim Castelló i Parramon (violí), Josep Tàpias (violí director), Andreu Casanovas (clarinet) i Eduard Tormo (clarinet)
Al mig: Joan Aragay (violí, fill de Marçal Aragay) i Isidre Camprubí (cornetí)
A baix: Emili Cerezo (contrabaix), Jaume Gaig i Garreta (flauta), Marçal Aragay (cornetí) i Àngel Viñolas (fiscorn).
Foto: Josep Bosch.
1) Col·lecció Jordi Mestres.
2) A.C.A.E. (Arxiu Montserrat Mauné - Javier Gironella).
Any 1925 (4) (Director: Josep Tàpias)
Revers de la postal anterior. Tal com es pot veure en el revers de [Any 1924 (4) (Director: Josep Tàpias)] hi ha varis missatges adreçats a la formació escindida (dirigida per Josep Mª Ruera) que insistia en portar el mateix nom:
Foto: Arxiu Municipal d'Avinyó.
Foto: Arxiu Municipal d'Avinyó.
Any 1936
Segurament és la darrera foto, doncs amb la guerra es van dissoldre.
Foto: Josep Bosch.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE
Gràcies!