T'AGRADARIA COL·LABORAR AL MANTENIMENT DEL BLOG?

Si vols contribuir al manteniment d'aquesta pàgina (a partir de 50 €), pots fer-ho prement el botó DONAR que hi ha a continuació, tal com han fet en el seu moment els PATROCINADORS DEL BLOG:

Amat i Pujol, David
Boada i Silvestre, Eduard
"Burlu", de "Sant Esteve de les Roures"
Casadellà i Turon, Josep
Comadevall i Prat, Miquel
Lavie, Marc
Molina i Membrives, Xavi
Nonell i Juncosa, Jaume
Roig de Llobet, Rafel
Vergés i Costa, Silvestre

... a tots:

Gràcies!



SI EM VOLS CONVIDAR A UN CAFÈ, O AJUDAR A MANTENIR AQUEST BLOG, CLICA EL SEGÜENT BOTÓ. GRÀCIES !

  

divendres, 23 d’agost del 2024

NOVA CATALANA

 

                                👉  LLEGEIX, SISPLAU :

Any 1905
Anunci aparegut a la premsa local de Granollers l'any 1905 d'aquesta Orquestra de Granollers, de la qual en faig una mica d'història en el peu de foto de la següent imatge. Tot i que feien la publicitat en castellà, són anomenats Nova Catalana en diaris escrits tant en castellà com en català de l'època.


Any 1906
Orquestra de Granollers (cap al final de la seva trajectòria esdevindrien Cobla-orquestra), de la que en tinc primera notícia a l'hemeroteca a partir de 1896, en una actuació a Mollet del Vallès [pàgina 2 de La Publicidad, del 15 d'Agost de 1896].
L'any 1899 la dirigia Víctor Bertran, però l'any 1904 hi ha una reestructuració, i marxa a la competència, la Cobla-orquestra La Catalana, també de Granollers.
La direcció l'agafa aleshores Esteve Sendra i Soler.
L'any 1906, Víctor Bertran torna a la Nova Catalana com a violí director, i s'emporta amb ell de La Catalana al músic jove però ja consolidat, Martí Saló i Parals ("Martí del cornetí"). 
Alguns components fins l'any 1908 van ser: 
Víctor Bertran (violí i director), Esteve Sendra i Soler (flauta), Joan Sendra i Arnau, fill de l'anterior (contrabaix), Joaquim Monmany (l'he vist citat com a cornetí solista i com a violí solista), Claudi Salom i Balasch (clarinet), J. Masó (fiscorn), Pere Brugués (violí), Frederic Mayol (clarinet), Martí Saló i Parals ["Martí del cornetí"] (cornetí), Pau Blanchart i Prat (clarinet), Francesc Oliveras (fiscorn), Pere Bonamusa (clarinet), Pau Folguera (flauta), Ferran Bonamusa (cornetí), Francesc Costa (contrabaix), i Xxx Torras (violí).
L'any 1908 ja van començar a tocar sardanes, segons es pot llegir en un artícle de "La Veu de Catalunya" de 24 d'Abril de 1908, on es comenta, en l'apartat de Fires i Festes (transcric tal qual està escrit i redactat): 
La orquesta "Nova Catalana dels Sendras" que dirigeix don Esteve Sendra y que compta ab tots els professors necessaris pera executar sardanes, ha sigut contractada pera les festes següents: Dia 26 Corró de Vall; 7, 8 y 9 del mes vinent, Celrá (Girona); 10, 11 y 13, Ripoll; 15 y 16, Mollerussa; 17 y 18, Vilanova de la Roca.
Però tot i que fins l'any 1908 moltes vegades eren anomenats la Nova Catalana dels Sendras, l''any 1909 no formen part de la Nova Catalana ni Esteve ni Joan Sendra, que ja havien constituït la Cobla-orquestra Sendras, i els components d'aquella darrera temporada, segons podem llegir a la pàgina 3 de La Publicidad, del 6 d'Abril de 1909, van ser: Víctor Bertran (violí i director), Bartomeu Coma (violí solista), Juli Jarque (violí solista), Josep Mª Bru (violí), Francesc Costa (contrabaix solista), Pere Bonamusa (clarinet solista), Frederic Mayol (clarinet), Pau Folguera (flautí solista), Ferran Bonamusa (cornetí solista), Francesc Salvadó i Carbonell (cornetí solista) i Emili Cerezo i Salvat (fiscorn solista).
Acabada la temporada, Víctor Bertran marxa a la Cobla-orquestra Moderna Monnés, d'Esparreguera, l'any 1913 seria director de l'Orquestra Els Fatxendes, de Sabadell i li perdo totalment la pista fins l'any 1930, on a l'Anuario Musical de España el veig com a representant de l'Orquestra Americana Armonía Moderna, de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PER RAONS LOGÍSTIQUES NOMÉS PUBLICARÉ COMENTARIS EN ELS QUALS S'INDIQUI UN CORREU DE CONTACTE

Gràcies!